Graff Little Moe With The Gimpy Leg

Pasted Graphic

Grumpy

«Little Moe with the Gimpy Leg” var en av de forbryterske karakterene I filmen “Home Alone 2” – men oversatt til nordnorsk  (som man bør gjøre når ølet er fra Graff Brygghus i TromsøWinking kan det også passe på den langt mer heroiske karakteren «Han Pinadø med Liltfoten» i Johan Bojers roman «Den siste viking».
Anyway, dette er en søt stout, og den er god.
Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Moderat aroma av røstet malt, hint av melasse og brunt sukker.
Søt smak, distinkte toner av røstet malt, karamell og brunt sukker. Moderat humle.

To Øl By Udder Means

beer_199224

De talentfulle danske "nomadebryggerne" i To Øl står bak stouten By Udder Means, navnet er ikke bare uttalen av uttrykket "by other means" - udder er engelsk for "jur", og da vet du at der er kyr involvert. Nærmere bestemt laktose (= melkesukker) - en vanlig tilsetning i sweet stouts, da melkesukkeret (i motsetning til maltsukkeret) ikke spises opp av gjæren, og dermed gir fylde og en behagelig sødme til ølet. Men tro nå ikke at det er noe klissensøtt øl du møter, laktosen er tilsatt med  vett og forstand,  i nøye avmålt mengde.
Beksvart farge på ølet, høyt og flott brunt skum.
Røstet aroma, toner av kaffe, treverk, mørk sjokolade og lakris.
"Smooth" smak, med en god men moderat sødme fra laktosen. Moderat røstede toner av mild kaffe og sjokolade, et hint av lakris i bakgrunnen. Bra (amerikansk?) humle i avslutningen. Ettersmaken har toner av humle og treverk. Et behagelig øl å drikke!

Wilson Mild Stout


Wilson Mild Stout. Til tross for sitt engelske navn er Wilson Mild Stout belgisk, brygget hos Van Steenberge. Siden den kommer i en uskyldig liten 25 cl flaske, løper du ingen stor risiko ved å prøve den! Under 1. verdenskrig fikk belgierne i de frigjorte områdene sans for gamle britiske øltyper (som dengang var søtere enn de fleste er i dag), og Wilson har sin bakgrunn i denne tradisjonen. Øltypen "sweet stout" som den tilhører var i sin tid vesentlig mer populær i Europa enn den er nå, men fortsatt er der mange briter og belgiere som kjøper en sweet stout og en "dry stout" (som Guinness, Beamish, Murphys e.l.) samtidig, og blander dem i glasset. Det vil vi også anbefale, men dere som er veldig glade i det søte drikker selvfølgelig Wilson som den er! Ølet er kullsvart på fargen, med et kremet brunt skum. Deilig sterk og søt aroma av karamell / karamellsaus, røstet malt, melasse, bakeri og sjokolade.
Smaken har stort sett de samme elementene som aromaen, men sødmen blir her så overveldende for meg at jeg sverger til "blandingsvarianten". Og det er faktisk godt!