Le Trou du Diable The Four Surfers of the Apocalypso


beer_230358

Canadisk kvalitet fra Quebec og bryggeriet Le Trou du Diable her - The Four Surfers of the Apocalypso er en såkalt "white IPA" (brygget med en andel hvete og witbiergjær), og humlen er Calypso. 
Disig lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av frukter som lychee og pære, også ananas.
Smaken har noe sødme med hint av nevnte frukter, også toner av witbiergjær, bittert appelsinskall og korianderfrø, fulgt av distinkt men likevel moderat bitterhumle, velbalansert. Et meget godt øl!

Amager / Garrison Canadian Winter

garrison-logo on black-proudly

Etter at Unibroue sluttet å eksportere til Europa, har vi ikke hatt noe kanadisk øl på Cardinal. Nå har vi ihvertfall fått et nesten-kanadisk øl: brygget i København, men med bistand fra kanadiske bryggere. Vi overlater ordet til våre venner på Amager Bryghus: "Når frosten rigtig bider og vinteren er surest og koldest og allermest trist, så er det man skal huske at forkæle sig selv. For lige netop der har vi i sandhed fortjent det. Denne vinter har vi brygget en helt særlig øl, der egner sig særdeles fremragende til netop hyggelig og forkælet vellevned – gerne foran pejsevideoen. Canadian Winter er et samarbejdsbryg med Garrison Brewing i Halifax, Nova Scotia - et af Canadas førende håndværksbryggerier – som lagde veje n forbi Amager Bryghus en grå dag i november. Resultatet af vore fælles anstrengelser er denne Winter Warmer – en fyldig øl af britisk afstamning. Her er det de rige og gode malte, der er sat på dagsordenen, mens bitterheden er tonet ned. Til gengæld har vi krydret den diskret med gode ting og sager, der i kombination med alkoholen vil varme dig i krop og sjæl. Vi garanterer! 
Ingredienser: Pale Ale -, Münchener -, Crystal -, Melanoidin – og Chocolade malt samt Demerara sukker og ahornsirup. Humlet med Tomahawk, krydret med kanel, nelliker, laurbærblade og Chai te og gæret med en amerikansk ale-gær."
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.

Distinkt aroma og smak av brunt sukker, lønnesirup, kanel, kryddernellik og indisk krydret chai-te (laurbærbladene kan jeg ikke identifisere). Lav bitterhet (25 IBU), så Tomahawk-humlen (som er en "høyalfahumle" = har høy bitterhet) må de ha brukt ganske sparsomt. 
Dette er et interessant og uvanlig øl, som selv med moderat bitterhet er fullt av smak. Anbefales!

Moosehead Lager



Moosehead bryggeriet ligger i Saint John, New Brunnswick, og fører sine røtter tilbake til 1867 da det ble startet av Susannah og John James Dunn Oland. Moosehead Lager blir brygget på en blanding av kanadisk kornmalt, to humlesorter for å balansere aroma og bitterhet samt friskt vann fra den nærliggende innsjøen Spruce Lake. Ølet lagres i 28 dager før tapping. Det er en myk pilsnertype med en typisk ren smak, og god balanse mellom maltsødme og humlebitterhet. Moosehead var ett av de første utenlandske ølene på det norske markedet, men er nå borte.

8/69 5%

Labatt Ice



Dette ølet ble lansert i 1993, og var da verdens første «Ice», som er betegnelsen på en fryseprosess påtenkt av Belsebub, der en forsøker å fjerne så mye smak og aroma fra ølet som mulig, samtidig som alkoholprosenten øker. En får således det perfekte russeølet. For de som ikke liker øl i noen form, og er midlertidig lei av rødbrus, kan dette sikkert være et greit avbrekk. Vi hadde inne en kasse av dette «ølet» sent på 90 tallet til et godt stykke ut i neste årtusen, så drøyt var det jo. Se i nåde til dem.
For å toppe det hele har bryggeriet senere klekket ut dette ølets blonde veninne Labatt Maximum Ice.

3/34 5,6%

Unibroue Chambly Noire

cardinal stavanger

Trois Pistoles" fra fransk-kanadiske Unibroue har slått fantastisk godt an blant ølentusiastene som frekventerer Cardinal, og hva er da mer naturlig enn å introdusere enda et øl fra dette kvalitetsbryggeriet, nemlig Chambly Noire? (Chambly er forøvrig navnet på byen der bryggeriet ligger.)
Også dette er en ale i den belgiske tradisjon, ikke den meste ekstreme, men veldig god! 
Fargen på ølet er mørk rødbrun, nesten svart, med et fint lysebrunt skum.
Både aroma og smak har et moderat men fint preg av røstet malt, og du finner også eik og vinøse toner, med et fruktig innslag av rosiner og plommer. Tydelig men ikke overdrevet sødme.
Den store flasken er fin å dele på to, men du klarer nok en alene også ...
Dette er bare godt!

Trois Pistoles

Cardinal Pub Stavanger

"Det enkleste er pistol", sa Tramteatret i sin tid - men  de tre "pistoler" som dette fremragende ølet har fått sin navn fra, er slett ikke skytevåpen - det dreier seg (indirekte) om den gamle spanske MYNTEN ved samme navn. Denne mynten ga i sin tur navnet til en liten landsby, Trois Pistoles, i regionen Les Basques i Quebec, den fransktalende delen av Canada - og denne landsbyen er altså ølet oppkalt etter. Så vet vi det!
Unibroue kaller seg fortsatt et "mikrobryggeri" - selv om bryggeriets internasjonale anerkjennelse har medført en betydelig øket produksjon, holdes de håndverksmessige bryggingsprinsipper fortsatt i hevd, også etter at det japanske storbryggeriet Sapporo har gått inn på eiersiden.
Trois Pistoles er brygget med fire forskjellige typer malt og fire slag krydder, som alle bidrar til aromaens og smakens kompleksitet. Ølet er overgjæret, og har gjennomgått en annengangs gjæring og modning på flasken. Det er bare grovfiltrert, og det vil derfor dannes et naturlig bunnfall i flasken. Må helles forsiktig hvis du vil unngå bunnfallet, men det er ikke farlig om det blir med i glasset: det er nemlig proppfullt av B-vitaminer!
Mørkebrunt øl med et digert beige skum. Meget fin og kompleks aroma med vinøse toner, også toner av eik, krydder, kakao, røde bær og mørke frukter, hint av bondegård og tobakk. Smaken har en betydelig sødme, vinøs og fruktig, og er overraskende "myk", tatt i betraktning at dette er et 9% øl. Moderat humle / lav bitterhet. Mange av elementene fra aromaen følger deg gjennom hele smaken og ettersmaken. Et storartet øl!