Frydenlund Bokkøl

7365402-1-1


Frydenlund Bokkøl
Jeg misjonerer med glede for bokkølet, som mange yngre betrakter som et ordentlig „gammelmannsøl“ (80 år pluss). De foretrekker oftest lyse lagerøl, sier de. „Greit det, men har du SMAKT Frydenlund Bokkøl?“ „… Øh, nei…“. Etter én flaske er de hekta. Vel, kanskje holder de seg fortsatt til pils til vanlig, men setter pris på en bokkøl som avveksling. Og nå er jo trenden med klassiske øl kommet godt i gang, Guinness selges ut over hele Europa, så hvem vet om ikke dette blir neste ungdomskilde.
Frydenlund Bokkøl har en klar og vakker mahogni farge, med et moderat beige skum. Aroma og smak har et flott maltpreg, med innslag av karamell, ristet brød og nøtter. Humlebitterheten er moderat til lav.

Frydenlund Bayer

frydenlund-bayer

Frydenlund Bayer produseres i dag av Ringnes, men bryggeriet lå i Pilesteredet i Oslo, og ble etablert av Mads Landgaard & co. Frydenlund var lenge Norges største bryggeri, og ML – merket i en stjerne, som ennå brukes på Frydenlund etikettene, var Norges første registrerte varemerke. I dag er bryggeriet nedlagt, men Frydenlund ølet brygges heldigvis fremdeles som det har vært siden 1859, og lever i beste velgående. Vi er en av de få som serverer dette utmerkede øl fra fat på vestlandet. For 30 år siden utgjorde ”bayer” det pils gjør i dag av markedsandeler. Øl er blitt ”tabloid”, og jeg anbefaler alle å ta en smak av dette bredformat ølet. Her kan du kjenne at det er brukt rikelig med malt og gode råvarer.
Ølet har en varm kobberrød farge, fyldig kremaktig skum. Et sammensatt aromabilde av krydder, rosin, malt og frukter. Søtlig smak med preg av nøtter og røstet korn.