Amager No Rice & Curry

1871

Når våre venner på Amager Bryghus i København kommer med nye øl, er vi straks ute med våre små pølsefingre og sikrer oss vår del av godsakene. No Rice & Curry ble sluppet i mai, og noen kasser gikk da selvsagt rett i vår bestilling.   Dette er en «India Pale Lager», brygget bare på pilsnermalt, og med humletypene Amarillo, Cascade og Citra. Vår indiske lagermedarbeider Rahul (som desperat forsøker å holde orden på stadig nye øl) smilte lettere oppgitt da No Rice & Curry kom i hyllene … Tror ikke engang vi forsøker å oversette for ham de danske bryggernes overstadige ølbeskrivelse (som saklig sett bare er lunt dansk vrøvl):

«I starten af 1900-tallet udvandrede Dragør-drengen Didrik Crappe til Trankebar for at etablere koloniens første sildemelsfabrik. Gennem hele sin opvækst i Dragør var Didrik tre gange ugentligt blevet fodret med sin mors Boller i Karry, der var krydret så gevaldigt, at den stakkels dreng ganske fik ødelagt sin fordøjelse. Nogle historikere mener, at sildemelet blot var et påskud for at Didrik kunne flygte fra sin mors bollegryder. Ifølge myten stod Didrik naglet til forstavnen, på den damper, der tog ham bort fra sit ellers elskede Dragør, og her – med en kæk Øresundsbrise i sit hår – skulle han have råbt ordene: ”Aldrig mere skal en karrybolle passere dette svælg”. Hjulpet af det gode lokale Trankebarske Lagerøl fik den unge mand atter styr på sin fordøjelse. Faktisk endte han med selv at etablere et bryggeri, hvis øl var så smagfuldt, at rygtet om det nåede helt tilbage til Danmark. Måske var sildemelet den unikke, hemmelige ingrediens, som alle talte om. Nuvel, snart sejlede dampere i rutefart fra Trankebar til Dragør udelukkende ladet med Fredriks gode øl. Således var India Pale Lager født.»

Nåvel, kanskje best å holde oss til våre egne smaksnotater:
Disig lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
HERLIG humlepreget aroma, med sitrusfrukt, tropiske frukter og furunål.
Lett i kroppen, meget humlepreget smak med toner av sitrus og furu, rimelig bitter avslutning. NØYAKTIG det jeg trengte på en glovarm sommerdag!

Aass Classic

663

Ølstilen «Classic» har de siste årene først og fremst vært et dansk begrep, men Aass Bryggeri i Drammen sørger med sin Classic for at vi her nord ikke er dårligere enn danskene. Målgruppen for øltypen er folk som gjerne drikker en god pils, men også gjerne vil ha litt mer fylde og litt mørkere farge på ølet enn det du finner i de lyseste pilsnertypene. Derfor er det, i tillegg til pilsnermalten, også brukt litt mørkere malttyper her.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er ikke spesielt sterk, litt støvet humle, et streif av gress og honning.
Smaken er rund og myk, ølet er lettdrikkelig, men der er også toner av den mørkere malten, med et lite streif av lakris. Moderat humle.

Lervig Fiine Premium

lervig1

Lervig Fiine Premium var et øl fra Stavanger det stod respekt av. Som navnet tilsier skal dette være fyldigere øl der det ikke er spart på råvarene. Med dette ølet burde Lervig være på rett vei, ved å distansere seg ennå mer fra den typiske pils til et noe mørkere og mer smakfullt produkt.
Vi hadde det upasteurisert og ufiltrert en stund, og det var godt: Skummet flott, og det duftet liflig av mye humle og malt. Noe blomster og sitrus. Smaken Var preget av den rundhåndede bruken av malt, og ølet var svært godt balansert, med moderat bitterhet. Ettersmaken rund og fin. Mersmak het det da, og solgte i bøtter og spann! Men kilden tørket inn og vi fikk ikke spesialbehandling, dvs. ufiltrert og upasteurisert Fiine.
Det filtrerte og pasteuriserte produktet på boks har mistet det meste av dette, og framstår som en vanlig nordisk gjennomsnitts Touhansamaccb lys lager fra Ringens Hansa Borg Bryggeri.

Mikkeller Draft Bear

mikkeller-draft-bear

For en gangs skyld et ølnavn fra "fantombryggeriet" Mikkeller som ikke forteller noe som helst om ølet - ikke er Draft Bear fra fat (ihvertfall ikke hos oss - det kommer på "champagne" helflasker), og ikke har vi funnet ut hva bjørner skulle ha med ølet å gjøre - det er vel likheten "beer / bear" som har fristet.
Mikkeller kaller dette en "imperial pilsner", en oppkonstruert amerikansk betegnelse på sterke lyse lagerøl. Det er nokså forskjellig fra en klassisk pils (m.h.t. alkoholprosent og ingredienser), men GODT er det, så godt at vanlige pilsdrikkere også trygt kan våge seg på det. Det er brygget med pilsnermalt, carapils og amber malt, lyst kandisukker og de amerikanske humletypene Amarillo og Cascade. Dypgylden farge, svakt disig, med et høyt og muligens svakt off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, med krydrete og fruktige (sitrus) toner, også hint av karamell.Smaken er frisk og krydret, med grapefruktig humle som ikke er for bitter. Hint av kandisukker og eik, men ølet er ikke søtt. Tørr og svakt snerpende avslutning. Alkoholen er merkbar, men ølet er likevel farlig lettdrikkelig for sin styrke.
Med fare for å gjenta meg selv: Nok en flott prestasjon av Mikkeller!  

8%

Starobrno

starobrno-nepasterizovanecc81_medium-lezcc8cacc81k-atradiccc8cnicc811

Her har vi å gjøre med en tsjekkisk "pils" (på godt norsk), selv om tsjekkerne nekter å kalle noe "pilsner" hvis det ikke er brygget i selve byen Plzen (Pilsen på tysk). Men for resten av verden er dette så avgjort en pils!.
Dette ølet var for noen år siden å få på Vinmonopolet i sine vanlige brune halvlitersflasker og med sin vanlige alkoholprosent på 5%, men så forsvant det derfra, og nå har altså Hansa-Borg fått en versjon på 4,7% for å kunne selge det i dagligvarebutikkene, og det kommer nå i små grønne flasker.
Jaja, kvaliteten er nå fortsatt såpass bra at den går utenpå det meste som selges av pils / lyse lagerøl i norske dagligvarebutikker! 
Som navnet sier brygges ølet i Brno (eller Brünn som byen het i keisertiden), og selv om det kommer fra et stort bryggeri holdes kvalitetskravene i hevd. Gylden farge, bra skum. Fin aroma av Saaz-humle (Zatec på tsjekkisk), som gir toner av blomster og nyslått gress, med et lite hint av honning. Smaken har et tydelig innslag av pilsner-malt, fint balansert av en moderat men tilstrekkelig bitterhet fra humlen. En ny favoritt for mange av pils-elskerne?

Beck´s

becks

Becks spesielle karakter kan tilskrives dens ekstreme kalde og lange modning. Vi har hatt Beck’s på Cardinal siden 1986, men nå er det over... En lys med gyllen farge. Frisk og lett duft av sitrus og humle. Humlebitter og veldig forfriskende for den trente ølgane.

CB Jubileumsøl

8811

CB Jubileumsøl er som alt annet øl i Kristiansand brygget med kjærlighet og kildevann. Bryggeriet ble påbegynt i 1856 og var i privat eie fram til 1964 da det ble overtatt av Tou Bryggeri, og senere har bryggeriet hatt flere eiere. Siden 1999 har bryggeriet vært eid av Hansa-Borg Bryggerier.
Alle CB’s produkter brygges på kildevann fra Christian IVs kilde. Denne ble funnet i 1932 av bryggeriets rørlegger, med ønskekvist! Det var en svært tørr sommer. På 32 meters dyp ble det funnet krystallklart, 100% rent vann, som holder en jevn temperatur på 9 grader Celsius, sommer som vinter. I juni 1999 ble vannet koblet til en utendørs kran, eller fontene. Her kan forbipasserende slukke tørsten gratis.
CB Jubileumsøl ble lansert i forbindelse med Christiansands Bryggeris 125 års jubileum i 1984. Gyllen farge. Fyldig pilsnerøl med smak av malt og karamell og med mild bitterhet.

Einbecker Brauherren Premium Pils

778

Einbecker Brauherren Premium Pils kommer fra Einbecker Brauhaus i byen med samme navn. Bryggeriets slogan er “Ohne Einbeck gäb´s kein Bockbier”, og sier litt om deres historie og fokus. (bock er en forvanskning av beck) At de kan lage premium pils er imidlertid like uomtvistelig som at de øvrige sortene vi har tatt inn fra dette bryggeriet er av topp kvalitet. De har da også sin historie tilbake til 28.april 1378. I det 14. århundre var hver borger med fulle borgerrettigheter pr definisjon også en “Bryggherre”. Det var således i denne byen alene over 700 bryggere. Byrådet tok imot overproduksjonen, og markedsførte denne i inn og utland. Dette var den umiddelbare forløperen for bryggeriet.
Fargen er lys gyllen med et fint luftig moderat skum. Herlig humlearoma (Saazer og Hallertau, eller er det Tettnang?) . Smaken er mild og balansert, med hovedvekt på humlebitterhet, men ikke slik at det blir ubehagelig, selv ikke for dem som ikke er humlefrelst. Meget forfriskende og Crisp. Slik skal god pils smake!

Lapin Kulta Premium

pasted-graphic-12

Lapplands gull, kom til Norge i 1996 og importers av Ringnes. Bryggeriet startet opp i 1973 og het da Torneå Bryggeri men ville byttet navn til sitt mer velklingende dagens i 1980. Problemet var bare at det var et gruveselskap som allerede het Lapin Kulta. Løsningen ble å kjøpe hele gruveselskapet og fremdeles står det i selskapets registreringspapirer at formålet med driften er å ”utvinne gull”. Vannet kommer ikke fra bare en kilde, men samles fra tusenvis av klare kalde fjellbekker, og gir en uovertruffen friskhet. Gruveselskapet ble drevet videre med stor sukssess, mens bryggeriet hadde noe mer problemer i den perioden det finske drikkeforbudet gjaldt mellom 1919 og 1923. Bryggeriet produserer også et sesongøl, Lapin Kulta Talviolut - Vinterøl fra november til januar. Lapin Kulta har gyllen farge og behagelig duft av malt humle og frukt. Lett og svært frisk smak, fruktig og balansert. Pilsen er upasteurisert og har således mer karakter enn mange av konkurrentene. Tørr i ettersmaken.

TsingTao

tsingtao-640ml-bottle

TsingTao er det mest profilerte eksportølet fra Kina fra det mest kjente av landets 600 bryggerier, og serveres på kinesiske spisesteder over hele verden. Bryggeriet ble grunnlagt i Quingdao i 1906, etter at tyskerne hadde okkupert byen sent på attenhundretallet. Selv i dag framstår byen Tsintao (Quingdao, Shandong) med en arkitektur som en havneby fra Baltikum ved forrige århundreskifte. Bryggerigruppen består i dag av 48 bryggerier, som etter blokaden av kommunist Kina dyrker sin egen humle. Det er i dag underskudd på øl i Kina grunnet landets økonomiske oppsving. At vi får importere noe av denne mangelvaren skyldes nok makthavernes sans for vestlig valuta, men fortjener muligens likevel en kameratslig takk. Lys gyllen farge, dufter av modne epler, karamell, blomster og krydder. Godt skum i anslaget, særpreget aromabilde à la duften, ok bitterhet og svært god friskhet, sitter en stund. Et spesielt øl med en klar skarphet.

Singha

singha_buckets_02

Singha kommer fra Boon Rawd Brewery co. i Bangkok. Det klassifiseres som en Premium Lager, og inneholder ikke ris, i motsetning til hva mange tror. Michael Jackson kaller dette ølet ”en praktfull lys lager som ville vekke oppsikt over alt i verden.” Ølet er oppkalt etter en løve lignende skikkelse fra mytologien. Brygget inneholder 87% byggmalt. Produktet er en arv fra en tysk bryggerimester som virket i Thailand på trettitallet. Det har en lys gul farge og har en distinkt smak av humle. God maltbalanse. Leskende og enkel med moderat balansert bitterhet. Godt skum. Ølet ”sitter” lenge. ”Ekstaktinnhold, fyldighet og humlekarakter danner en uvanlig fullkomment avstemt og balansert helhet”

San Miguel Premium Lager

010006

San Miguel Premium Lager høres jo ut som noe av det spanskeste spanske, men bryggeriet er an avlegger av det filipinske bryggeriet San Miguel, som har brygget øl i Manilla siden 1890. I 1946 ble datterselskapet i Spania etablert, og etter det har San Miguel utviklet seg til å bli landets ledende ølmerke. I dag eies selskapet av Kronenbourg i Frankrike. San Miguel var en suksess på Cardinal da vi hadde det som fatøl sist, og vi har hatt utallige oppfordringer om å ta den inn i varmen igjen. Selv om det jo for såvidt har gått unna på boksene også, har vi altså valgt å ta det inn igjen på fat, og de gode seidlene følger selvfølgelig med. Lys gyllen farge. Middels fyldig, aromatisk humlepreg med antydning til korn. Fin bitterhet i ettersmaken.

Peroni Nastro Azzurro

87

Peroni Nastro Azzurro betyr blå bånd, er et lyst premium øl med strågul farge. Det kommer fra et land som vel tradisjonellt forbindes mest med gode viner, men også italiensk øl begynner å vinne anerkjennelse også innenfor det eksentriske mikrobryggermiljøet. Nye innovative bryggerier dukker opp, og benytter gjerne vingjær i ølbryggingen for å lage øl som kan asossieres med distriktes viner. Peroni har duft med innslag av sitrus. Smaksmessig lett, søtlig, italiensk stil, som balanserer med en fruktig tørrhet og fyldighet. Middels bittert. Relansert i Norge i 2003. Et av de store merker i Europa, og da spesielt England.

Grolch Premium Lager

premium_2x

Grolch Premium Lager er er av de få ølene i Norge som ennå kommer med de gamle vippe korkene. Grolsche Bierbrouweriji Enschestede i Nederland forsøkte å ta dette fordyrende elementet bort, men opplevde at salget da falt dramatisk og gjeninnførte de derfor rimelig raskt. Bryggeriet er Nederlands største frittstående bryggeri, og deres første øl skal ha blitt brygget i 1615 av Peter Cuyper, som ville gifte seg med datteren til en ølbrygger i byen. Ved siden av denne premiumlageren brygger de flere andre ølsorter for hjemmemarkedet, deriblant Het Canon, en fyldig ravfarget og maltpreget barley wine.
Grolch Premium Lager har gyllen farge. Frisk, syrlig duft av frukt og blomster. Bitrere enn de fleste øl i lagertypen. Noe malt i smaken, lett og behagelig bitterhet i avslutningen. Et velbalansert øl!

Kronenbourg 1664

BBKRO

Kronenbourg 1664 har som navnet antyder historie tilbake til 1664, ved at det var i dette året den unge Jérome Hatt mottok sitt bryggerdiplom, og åpnet sitt første bryggeri - Kronenbourg- midt i byen Strasbourg i Alsace. I dag er Kronenbourg Frankrikes ledende ølmerke med en produksjon som tilsvarer 40% av hjemmemarkedet, og er også å finne som et trendy moteøl i de fleste europeiske byer. Bryggeriet er nå overtatt av Scottish & Newcastle, og blitt en av gigantene i Europa. Det selges i 70 land over hele verden og klassifiseres som Premium Kontinental Lager. Ølet ble lansert i 1952 for å feire kroningen av den britiske dronningen. Humlen er utelukkende fra Alsace, og de benytter mye aromahumle i brygget. Et lyst og lett pilsnerøl med en aromatisk humlesmak, og med innslag av grapefrukt.

Schiehallion

2664

Schiehallion fra Harviestoun i Skottland er oppkalt etter et lokalt “tåkefjell”. Dette blir nok neppe det ølet du velger når tungen er vanskelig å styre, men deres cask conditioned versjon har vunnet utallige priser i Storbritannia. Ølet er betydelig lysere og ikke så skarp som Bitter & Twisted. Rundere, og med en mye kortere ettersmak. Ikke så rart, da dette tross alt er en lager, og ikke en ale som vi dessverre tidligere har skrevet. Ølet er brygget med typisk lager -malt og gjær, og det er brukt Hersbrücker og Challenger humle. Gyllen farge med moderat hvitt skum, og aromaen har i tillegg til kraftig humlepreg tydelig innslag av grapefrukt. Smaken er maltrik med godt innslag av frukt. Bitter ettersmak. En meget spesiell lager som har klare likhetstrekk til sin golden ale bror…..

Warsteiner Premium Verum

Warsteiner-Premium-Verum-4-8-abv

Warsteiner Premium Verum kommer fra bryggeriet Warsteiner Brauerei Haus Cramer midt i hjertet av Arnsberger Naturpark utenfor Warsteiner i Tyskland hvor ølet er blitt brygget i over 250 år, siden 1753. Fra de startet med håndblåste flasker og grove kopperkjeler hjemme på kjøkkenet til dagens ultramoderne bryggeri fra 2002 er det stor avstand. Bryggeriet (Brauerei im Waldpark) er i dag tysklands største privateide bryggeri, og eksporten går til over 60 land. At bryggeriet er populært og ligger i fine omgivelser bekreftes av det faktum at det årlig er 60.000 besøkende hos dagens direktør Albert Cramer.
Vi har inne både flaske og boks. Det er tydeligvis ikke samme brygget ettersom “das alcohol gehalt” er forskjellig. Se om DU kjenner forskjell! Ølet hører til i den lettere sjangeren. Lys gul farge med moderat skum. Frisk duft av sitrus, lime, gjær og krydder. Smaken har et bløtt anslag og har en lett og enkel stil. God balanse med en del bitterhet i finishen. Må serveres kald.

Fürstenberg Premium Lager

Furstenberg

Fürstenberg Premium Lager er en av nykomlingene i Vinmonopolets ølhyller. Ølet blir produsert i Schwarzwald i Tyskland, nærmere bestemt i byen Donaueschingen. Bryggeriet har et mildt sagt imponerende navn av det fyrstelige slaget: Fürstlich Fürstenbergische Brauerei. Dette er et bryggeri med aner helt tilbake til 1283 da Heinrich von Fürstenberg fikk rett til å brygge øl. Fürstenberg-bryggeriet hadde på slutten av 1800-tallet en av de mest berømte tyske bryggerimesterne, Josef Munz, i sin tjeneste. Han begeistret både Otto von Bismarck og keiser Wilhelm II med sitt øl. Ølet som nå er tilgjengelig i Norge, Fürstenberg Premium Lager, framstår som et lyst og lett øl. Det er brygget etter renhetsloven på kildevann fra Schwarzwald. Ølet har en lys, gyllen farge, det har et fint skum og en sødmerik aroma preget av korn. På smak er ølet nokså forfriskende på grunn av en bra bitterhet. Ettersmaken har en viss sødme i seg i tillegg til bitterheten.

Staropramen Dark

Staropramen Dark

Staropramen er fraTsjekkias andre største bryggeri. Det har blitt brygget siden 1869 av Smichov Bryggeri i Praha. Enhver ølkjenner vet at Tsjekkia er blant de fremste på ølbrygging. De har en tradisjon på ølbrygging som går helt tilbake til Det tiende århundre. Staropramen Dark har en mørk brun (grønn kant?) farge. Søtlig duft med godt karamell preg. Kaffe, vanilje og noe sitrus. God fylde og maltpreg. Fint avstemt bitterhet og flott skum. God lengde. I følge Aperitif”et usedvanlig velkomponert øl Underskrives! Navnet betyr ”gammel kilde”.