Liefmans Oud Bruin (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Belgiske Liefmans Oud Bruin er det første eksempelet på den gamle flamske ølstilen oud bruin (= gammel brun) som vi har hatt i utvalget vårt. Meningene om denne øltypen er svært delte blant ølentusiastene - noen synes dette er gjeve greier, mens andre synes øltypen er mindre interessant. Vi kan uansett ikke garantere at Oud Bruin blir noe fast innslag på tappekranene våre, så benytt sjansen mens den er der!
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av rødvinseddik, malteddik og malt.
Smaken er moderat sur og lettere eddikpreget, noe sødme og malt, lett kropp, ingen tegn til humle i det hele tatt - altså heller ingen bitterhet. Verd å prøve?

81/37 5% fat

Svaneke IPA (fat)

sbipa70rent(1).png

Svaneke Bryghus på Bornholm (Danmark) lager interessante øl når de våger å ta noen skritt utenfor det vanlige pils- og classic-konseptet. Den Udødelige Hest viste seg å være alt annet enn udødelig, og er nå brakt til de evige jaktmarker, i lasagneform hos en herværende butikkjede. I stedet har vi fått på Svaneke IPA, som vi tidligere har hatt under navnet "In Your Pale Face IPA", en velhumlet sak som skal få fargen tilbake i dine vinterbleke kinn. 
Vakker rødbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, fruktige og furuaktige toner. 
Meget humlepreget smak, igjen med toner av furu og fruktig amerikansk humle, med en betydelig bitterhet.

85/64 6,5% fat

7 Fjell Walkendorff Amber Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

7 Fjell Bryggeri i Bergen er snart operative med eget bryggeutstyr, men Walkendorff Amber Ale har de brygget hos Lervig Aktiebryggeri her i Stavanger. Malten som er brukt er Pale, Carapils, Crystal og Chocolate. Humlevariantene er Perle, Cascade og Amarillo.
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aromaen har distinkte toner av furu- og harpiksaktig humle, også toner av granskudd og grapefrukt.
Moderat kullsyre, myk munnfølelse. Smaken er verken for søt eller for tørr, igjen med furu- og grapefrukt-toner av nevnte humler, men blir aldri for skarp eller for bitter. Noe karamell i bakgrunnen, uten egentlig å være søt. Meget lettdrikkelig og forfriskende.

n/a 6% fat

Amager Commander Cody’s Calypso Club (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Igjen en knallgod IPA fra våre venner på Amager Bryghus i København. Denne gang med den nye humlevarianten Calypso som enehumle. Dette er bryggernes lettere eksalterte beretning om Commander Cody's Calypso Club, som neppe har full dekning i Star Wars-manuskriptet: "Hvor tager helte hen, når de går på pension? Tro og altid loyal overfor Republikken præcis sådan var Commander Cody. Så da Senator Palpatine gav ordre om at udføre dekret # 66, faldt det kun Cody naturligt at adlyde. Hvor ulykkelige konsekvenserne end måtte være…. 
Hvad der siden skete med kommandøren har været omdiskuteret og stærkt omstridt. Derfor er det også lidt af en sensation, at vi nu kan afsløre, at Commander Cody rent faktisk skabte sig et nyt, civilt liv. Cody flyttede til Trinidad, hvor han fik mulighed for at bruge sin opsparing på en danseklub, hvor han kunne kombinere sine to primære fritidsinteresser: stærkt humlet øl og calypsomusik. 
Commander Cody’s Calypso Club findes den dag i dag og er nok det eneste sted i Caribien, hvor du finder ægte håndværksbrygget øl i kombination med smægtende calypsotoner. Er du heldig vil du måske ligefrem kunne hilse på kommandøren i gyngestolen på verandaen, hvor han fortæller gamle skrøner om jedier og Republikkens mest storslåede tid.
Ingredienser: Vand. Malt: Pilsner, Munich, Melanoidin, Cara-pils. Humle: Calypso. Gær: UK-ale."
Som vanlig har vi gjort oss våre egne og nesten edruelige smaksnotater:
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av Calypso-humle, toner av tropisk fruktblanding.
"Smooth" munnfølelse. Smaken har middels søt malt, fulgt av distinkte toner av humle, tropiske frukter og furu, med en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken. Enda en vinner fra Amager!

88/74 7,4% fat

Grünerløkka Løkka Porter (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Grünerløkka Brygghus i Oslo er godt i gang med bryggeutstyret sitt, som tidligere sto hos Lervig her i Stavanger. Løkka Porter er en klassisk og "rett fram" porter, "as good it gets".
Svart farge på ølet, høyt og varig lysebrunt skum.
God mildt røstet aroma, toner av sjokolade, svisker og mild kaffe.
Behagelig røstet smak, middels tørr, toner av sjokolade og kaffe, hint av lakris. Moderat humle i avslutningen.
Gode greier dette!

59/39 5,2% Fat

Yo-Ho Tokyo Black Porter

Cardinal Pub Stavanger

Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan, markerer med sin Tokyo Black Porter at de også kan brygge lettdrikkelige mørke øl.
Svart farge på ølet altså, høyt og flott lysebrunt skum.
Fin røstet aroma, toner av kaffe, mørk usøtet sjokolade og treverk.
Tørr røstet smak, ikke "robust" men fint balansert, toner av mild kaffe og brente brødskorper, hint av mørk usøtet sjokolade. Moderat humle (tyske Perle). Meget god å drikke.

90/88 5% 35cl

Yo-Ho Aooni

1_120508130_3

Aooni er en India Pale Ale fra Yo-Ho Brewing Company i Nagano, Japan.
Gylden farge, moderat hvitt skum.
Nokså moderat aroma til å være en IPA, noen toner av fruktig og furuaktig humle, et hint av karamell.
Smaken er imidlertid distinkt humlepreget, med en solid bitterhet fra begynnelse til slutt. Toner av grapefrukt og furu. Noe maltsødme, men ikke for mye. Mengden med bitterhumle framstår som helt riktig for en IPA, mens bryggerne gjerne kan være enda mer rundhåndet med aromahumlen i neste batch.

75/46 7% 35cl

Yo-Ho Yona Yona Ale

Cardinal Pub Stavanger

Yona Yona er japansk for "hver kveld" - og så mener da også Yo-Ho Brewing Company i Nagano at dette er en pale ale som du kan drikke hver kveld. Vel, med det ølutvalget vi har på Cardinal er det naturlig om du ønsker å variere litt, men at Yona Yona er god nok til jevnlig inntak, er der knapt noen tvil om.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle, massevis av eksotiske og tropiske frukter. 
Forfriskende smak, ikke for søt, ikke for tørr. Moderat malt og rikelig med fruktig humle, men bitterheten er likevel meget moderat. Også her toner av eksotiske frukter. Meget lettdrikkelig. Igjen et japansk øl som har alle forutsetninger for å bli en "sommerslager" hos oss. Og selger det så bra i sommer som vi tror, så tar vi sikte på å ha det tilgjengelig hele året!

78/74 5,5% 35cl

Yo-Ho Suiyoubi No Neko

Cardinal Pub Stavanger

Yo-Ho Brewing Company finner du i Nagano i Japan. Nå er de representert på Cardinal med flere øl, og det mest sommerlette heter Suiyoubi No Neko og betyr noe sånt som "onsdagskatten". Ølet skal altså være brygget spesielt for onsdager, med ambisjoner om å hjelpe deg gjennom resten av uken. Med moderat alkoholstyrke og en lett og frisk karakter bør det være velegnet til formålet - men vi serverer det selvsagt ALLE ukedager. Stilmessig kalles ølet en "belgisk" witbier, men det smaker mest som en krysning av witbier og tysk Kristallweizen.
Lys gul farge på ølet, nesten krystallklart, framstår som filtrert. Moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av appelsinskall og koriander, også banan og kryddernellik.
Forfriskende smak, banan, kryddernellik, koriander og appelsinskall igjen. En utmerket "sommerforfriskning" - hele året.

43/50 4,5% 33cl

Berentsens Frihetsøl

Cardinal Pub Stavanger

Det er som kjent 200-års jubileum for den norske grunnloven i år, og Berentsens Brygghus i Egersund feirer jubileet (og eidsvollsmannen Christen Mølbach fra Egersund) med sitt Frihetsøl. Ølet er undergjæret (= et lagerøl), og er kanskje det nærmeste du kommer den tyske ølstilen dortmunder i Norge. Men om noen heller vil kalle den en lys bock, skal de få lov til det. 
Krystallklar dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av søtlig malt, også gressaktig og urteaktig kontinental humle.
Middels søt smak, noe karamell og urteaktig humle, anstendig bitterhumle i avslutningen. Hurra for 17. mai!

n/a 6,5% 33cl

Jester King Black Metal Farmhouse Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Jester King Brewery holder til utenfor Austin, Texas, og brygger nå alle ølene sine med forskjellige varianter «farmhouse»-gjær / villgjær / brettanomyces. Black Metal Farmhouse Imperial Stout er en av deres virkelige tungvektere. Igjen er dette et øl som vi bare fikk inn noen få flasker av fra den norske importøren, men vi «er på hogget» etter mer. Malttypene som er brukt er Organic Pale Malt, Roasted Barley, Black Malt, Chocolate Malt, Caramalt, Brown Malt, Carafa og Dark Crystal Malt. Humletypene er Millennium og East Kent Goldings. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1085, mens final gravity er 1015. Bitterheten er 44 IBU.
Beksvart farge på ølet (dette er et av de aller mørkeste ølene jeg har sett), med et høyt og imponerende skum, med farge et sted mellom koksgrått og brunt.
Aroma av røstet malt, kaffe, lær og sjokolade, blandet med syrlige og «bondegårds»-toner av brettanomyces. 
Smaken er rik og middels søt, med noe fruktig syrlighet, men først og fremst dominert av røstede toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og svart pepper. Heftige saker dette her!

98/82 9,3% 75cl

Revelation Cat Black Knight,

Cardinal Pub Stavanger

Egentlig burde vi ikke fortelle noen om dette ølet, siden vi har så få flasker av det. Vi fikk klørne i en liten rest fra den norske importøren (som heller ikke hadde mange flasker i utgangspunktet, der ble bare brygget 1650 flasker totalt av Revelation Cat Black Knight). Vi tok den inn med tanke på vår referansegruppe på «Mandag i Annen», men synes det er mest rettferdig at alle entusiaster får sjansen til en smak, så lenge beholdningen varer. Revelation Cat er et mikrobryggeri i Roma, som nå også har kjøpt et gjæringsanlegg i England. Den sorte ridderen, Black Knight, kan man trygt si er en imperial stout på anabole steroider (ikke bokstavelig talt,  men du skjønner sammenligningen når du smaker på ølet).  Den ble brygget i 2011, modnet et år på ståltanker på bryggeriet før den ble flasket, og har deretter modnet 2 år på flasken.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens og deilig aroma av mørk malt, melasse, vanilje, sjokolade og kaffe, hint av hetvin.
Varmende og oljeaktig munnfølelse, som forventet. Meget søt og intenst maltpreget smak, med melasse og karamell i massevis, også rikelig med sjokolade og vanilje. Kaffe og humle i avslutningen. Storartet nå, men kunne sannsynligvis kjellerlagres i ytterligere 20 år. Men hvem i all verden har tålmodighet til å vente så lenge?

Green Flash West Coast IPA

Cardinal Pub Stavanger

Green Flash Brewing Company holder til i San Diego, California. Navnet “West Coast IPA” gir klar beskjed til “humlehodene» våre om hva de har i vente. Bryggerne opplyser selv: «This West Coast-Style India Pale Ale is extravagantly hopped, full flavored, medium bodied and copper colored. A menagerie of hops is combined throughout the brewing process to impart specific characteristics. Hops used include Simcoe for a unique fruitiness and grapefruit zest, Columbus for strong hop pungency, Centennial for pine and citrus notes, and Cascade for floral aroma.”
Våre notater:
Oransje til rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig og intens aroma av sitrusaktig amerikansk humle, som slår mot deg straks flasken åpnes. Også toner av tropiske frukter og furu. Noe søtlig malt i bakgrunnen.
Smaken er verken for søt eller for tørr, og er en veritabel humleeksplosjon fra begynnelse til slutt. Grapefrukt, bitter appelsinmarmelade, furunål, harpiks. En klassiker!

99/100 7,3% 35,5cl

Amager The Days Of Barley And Roses (Niepoort Edition)

Cardinal Pub Stavanger

En helt ny batch med barleywine fra våre venner på Amager Bryghus i København – og siden The Days of Wine and Roses både var en hit bl.a. med Frank Sinatra, samt navnet på et rockealbum fra gruppa The Dream Syndicate, var et naturlig navn på en barleywine selvsagt The Days of Barley and Roses. Den Niepoort Edition som vi har fått har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Niepoort portvin. Cardinal er blant de aller første pubene som har denne, bare dager etter lanseringen på Copenhagen Beer Celebration (CBC). Vi gir ordet til bryggerne selv: «På det seneste har vi eksperimenteret en del med dobbeltmæskning – altså, at lave en øl på øl. The Days Of Barley And Roses er netop sådan en dobbeltmæsket øl. En fyldig og ganske potent maltbase er kombineret med en ikke alt for voldsom tilsætning af amerikansk Cascade-humle – for det var aldrig meningen, at dette skulle være et humlemonster. Og så lod vi det hele hvile fredeligt på et Niepoort portvinsfad i 11 måneder, hvilket efterlod et tydeligt men ikke overdøvende aftryk af egetræ. Dette er i udpræget grad en sidde-og-nyde-øl, en af den slags øl som er til stille eftertanke og refleksion – ikke til at hælde i halsen som fadbamser! Øllen er ikke opkaldt efter en film men efter et rockalbum. Ved du hvilket?»
Disig mørk rødbrun farge på ølet, moderat til lavt off-white skum.
Sterk aroma av portvin, eik, rosiner og tørkede fiken, hint av fruktig humle.
Søt smak, distinkte toner av portvin, eik, rosiner og andre mørke tørkede frukter, moderat humle. En nydelig «snopeøl» til å nyte langsomt!

85/43 10% 50cl

Cigar City Hopped on the High Seas (Kohatu)

beer_252175

Fra Cigar City Brewing i Tampa, Florida, kommer ølserien Hopped on The High Seas – den er nemlig brygget på Puerto Rico som en «tropisk IPA», og fraktet til Florida med båt, og tørrhumlet kontinuerlig underveis. Den versjonen vi nå har fått tak i et par kasser av, er tørrhumlet med den nye newzealandske humlevarianten Kohatu, som er en av bryggernes favoritter. (Der er flere som har den som favoritt: Første gang den humlen ble benyttet i Norge, var i Cardinals eget brygg «Sigmunds Herbarium».) Hopped on the High Seas ble brygget i februar/mars, og er således så ferskt som man overhodet kan håpe på å få et amerikansk øl i Norge. Og ferskt bør det drikkes, for å få fullt utbytte av den deilige humlearomaen.
Svakt disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt aroma av tropiske frukter, også hint av urter og granskudd.
Forfriskende smak, velhumlet gjennom det hele, igjen med toner av tropiske frukter, urter og granskudd, med en grapefruktaktig og harpiksaktig bitterhet i avslutningen. Lett i kroppen for sin styrke. Meget lettdrikkelig!

96/94 7% 35,5cl

Port Brewing Mongo India Pale Ale

lMongoBottle

Amerikanske Port Brewing (fra San Marcos, Calfornia) er velkjent på Cardinal fra før, p.g.a. höjdare som Shark Attack og Lost Abbey-serien m.m.  Deres Mongo India Pale Ale (nærmest en double/imperial sådan) er oppkalt etter bryggerikatten deres, som altså het Mongo, og nå er avgått ved døden (til tross for at katter angivelig har ni liv) - sannsynligvis dypt fornærmet over navnet den var tildelt.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk aroma av harpiksaktig amerikansk humle, også hint av appelsinmarmelade.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet, men er likevel ikke for ekstrem. En ny höjdare fra Port Brewing!

99/98 8,5% 65cl

Amager Arctic Sunstone

Arctic_SunStone_170px

Amager Bryghus i København har brygget en hel batch med salgssuksessen Arctic Sunstone bare for oss på Cardinal. Ølet har navn etter vikingenes myteomspunne "solstein", antagelig en slipt bergkrystall, som gjorde det mulig for dem å bestemme solens posisjon selv i overskyet vær. Dette gjorde naturligvis navigasjonen til sjøs lettere. Forhåpentlig klarer DU greit å navigere til Cardinal for å gjenoppleve dette ølet.
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Vidunderlig aroma av blandede tropiske frukter.
Relativt lett i kroppen. Smaken flommer over av fruktig humle, men ølet er ikke for søtt. Toner av tropiske frukter, sitrus og furu. En vinner!
Her er bryggeriets egne ord om saken: "Solstenen er særdeles omdiskuteret blandt lærde arkæologer. For havde vikingernes navigatører virkelig et sådant redskab, der kunne afgøre hvad der var øst, og hvad der var vest - selv på en overskyet dag? Det har vi valgt at tro på! Her mange år senere var en solsten dog ikke nødvendig, da Amager Bryghus blev invaderet fra vest af noget som I udpræget grad lignede amerikanske efterkommere af vikingerne. Chris Boggess og Barnaby Struve fra Three Floyds Brewing i Munster, Indiana ankom ikke med skumle motiver om hævn men derimod med en meget højlydt King Diamond på deres bærbare mp3-afspiller. Dette var ikke en dag til slagsmål eller hævndrab men til ølbrygning. Og brygget det blev der. Den bløde og nærmest skræmmende letdrikkelige Arctic SunStone er beviset på, at selv vikingekrigere kan have en mere blid og imødekommende side. Ingredienser: Malt: Pale, Münchener og Melanoidin. Humle: Tomahawk, Citra, Centennial, Simcoe. Gjær: UK-ale."

98/100 6% 50cl

Amager Fælled

Cardinal Pub Stavanger

Amager Fælled er et stort og nesten uberørt naturområde i kort avstand fra København sentrum. Her finner du dådyr, hare og andre dyr, og et usedvanlig rikt fugleliv. Det var naturlig for Amager Bryghus å oppkalle sitt mest "folkelige" øl, en golden ale med moderat alkoholstyrke, etter dette naturområdet. Her er bryggeriets egne ord om saken: " Fuldkommen uberettiget refereres Amager ofte til som ”lorteøen”, men, men, men – intet kunne i dag være længere fra virkeligheden. Her på øen er vi nemlig velsignet med Amager Fælled, et skønt stykke natur med et fantastisk dyre og fugleliv. Faktisk er der intet andet sted i Europa, hvor man har så store åbne vidder i nærheden af en storby. Og nu tilmed med en metro der tager dig næsten direkte ud i fuglesangen. Amager Fælled har en fortid som både henrettelsesplads og terræn for afprøvning af militærvåben, men i dag støder du næppe på noget mere kontroversielt end motionister, fuglekiggere, små purke i korte bukser og så måske en håndfuld borgere, der dyrker nøgenheden….og lidt til! Og når du besøger dette rustikke paradis, så gør det gerne med denne gyldne ale fra Amager Bryghus i cykel- eller metrokurven. Med sin rene malt- og honningsødme og sine blide og blomstrede humletoner er den som skabt til at slukke tørsten herude i Amagers frie og smukke natur."
Våre smaksnotater:
Svakt disig gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av nyslått gress, blomster og honning.
Forfriskende smak, ikke for søt, med moderate florale (hylleblomst) og sitrusaktge toner, subtil humle, hint av honning, lav bitterhet (bare 14 IBU). Jo, jeg vet at lav bitterhet var noe av intensjonen med dette ølet, men tror nå fortsatt at LITT mer bitterhumle ikke hadde skadet. Men som det er, er det et øl vi trygt kan anbefale for de av våre gjester som ikke liker mye bitterhet, samtidig som det er så godt at også entusiastene villig lar seg forfriske.

Amager Forårsbryg

Cardinal Pub Stavanger

Da får de københavnske bryggerne i Amager Bryghus ordet først: "Når solstrålerne bliver lange nok til at nå skovbunden og erantis og krokus begynder at pible frem, og når de unge piger på cykelstierne med deres mere begrænsede påklædning begynder at udgøre en trafikrisiko for hormonboblende unge mænd med øjnene alle andre steder end på trafikken, ja SÅ ved du, at det atter er blevet forår over det ganske land. For ølelskerne er det blevet tid til at lade de tunge og mørke øl blive stående i ølkøleskabet og i stedet kigge efter lidt lettere og forårsbebudende øltyper. En sådan øl er Amager Forårsbryg, en Bière de Garde af type, som er fuld af krydrede blomster- og pollentoner. Rig på malt med toner af karamel og så en tør humling, der sikrer at der ingenlunde går sødsuppe i den. Bière de Garde betyder jo egentlig ”øl til at gemme”, men hul i det siger vi på Amager, for vores forårsbryg skal drikkes her og nu – du kan garanteret ikke lade være. Skål for foråret og for lysets komme."
Vi noterer:
Svakt disig gylden farge på ølet (det er selvsagt ufiltrert og upasteurisert), moderat til lavt hvitt skum.
Sterk floral og urteaktig aroma, herlig.
Forfriskende smak, noe sødme men ikke for mye, urteaktige og florale toner gjennom det hele, en moderat men distinkt humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. Et virkelig vellaget øl - og vi kjenner ihverfall én som kommer til å ha dette som sitt favorittøl utover våren og sommeren ....

78/86 6,5% 50cl

Beer Here Malus Pater

Cardinal Pub Stavanger

"Ugudeligt forførende quadrupel" er stilbetegnelsen på Malus Pater fra den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here. Bryggingen har han utført hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Og etiketten på ølet er et kapittel for seg selv ... Her er Christians egne ord: "I trappist-munkeklostrene bryggede man under fasten ekstra stærk og god ale for at holde sulten stangen. De liflige dråber på tom mave kombineret med den megen lediggang førte af og til at mindre standhaftige medlemmer af ordenen hengav sig til mere jordiske excesser. Disse gik under betegnelsen “Malus Pater” - den dårlige fader. Med denne trappistinspirerede ale har du nu selv muligheden for at give dig tilsvarende hen. Og husk: Gud ser alt, men han sladrer ikke!" 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat kremig beige skum.
Meget maltpreget aroma og smak, massevis av karamell, toner av mørke tørkede frukter og melasse. Snop dette, ja - og det er ingen skam å dele flasken på to personer!

95/78 10% 50cl

Stillwater Existent

Cardinal Pub Stavanger

Stillwater Artisanal i Maryland er et anerkjent amerikansk "nomadebryggeri" uten eget anlegg, de brygger ølene sine en rekke steder. Existent har de brygget hos Two Roads Brewing Company i Connecticut. Ølet klassifiseres stilmessig på RateBeer som en "Belgian ale", men passer vel egentlig ikke inn i noen fastspikret bås. Existent-navnet henspiller på eksistensiell filosofi, og de siterer like godt Nietzsche: "Når du stirrer inn i en avgrunn, stirrer avgrunnen også inn i deg." Såpass ja ...  Ølet har de dette å si om: "Existent represents the philosophy behind Stillwater Artisanal. We strive to define ourselves through our passion and sincerity while accepting that not all aspects of life are readily explainable. To manifest this ideology we present an ale of intrigue. Deep & dark though deceptively dry, braced by a firm yet smooth bitterness and accented with an earthy hop and mild roast aroma. This is an ale for you to define."
Jeg definerte det i all enkelhet slik:
Mørk mahogni farge på ølet, moderat off-white skum.
Meget maltpreget aroma og smak, middels søt, noe syrlighet, toner av karamell, beskjeden humle. Det er mulig at noen vil foretrekke ølet litt temperert, men denne gangen likte jeg det best kaldt.

94/98 7,4% 35,5cl

Beer Here Angry Hops

Cardinal Pub Stavanger

Dette er hva danske Christian Skovdal Andersen, bryggeren bak Beer Here, har å si om ølet sitt: «Angry Hops er en dobbelt-IPA brygget med amerikansk Centennial humle, der rammer dig på næsen som en knytnæve med noter af citrus, fyrnåle og græs inden den med styrken fra 100 bitterenheder gi’r dig en svidende uppercut i svælget.» Akkurat!
Vi har notert:
Uklar gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av furu- og gressaktig humle, noen fruktige toner også.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med et intenst humleangrep på smaksløkene fra begynnelse til slutt. Furunål- og grapefrukttoner i massevis, meget bitter ettersmak. Så da vet du hva du går til!

95/70 8% 33cl

Beer Here Rocketfuel India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Vi gir straks ordet til den danske nomadebryggeren Christian Skovdal Andersen i Beer Here: "Rocketfuel IPA brygges til Copenhagen Suborbitals – Europas mest ambitiøse private rumfartsorganisation der har som mål at sende en dansker i rummet med en hjemmebygget rumraket og udelukkende med hjælp fra private midler og frivilligt arbejde. Det er seriøst arbejde – som kræver man også holder seriøst fri – gerne i selskab med denne kraftigt humlede IPA, der med sin tørre finish og behagelige bitterhed er perfekt til at skylle raketrøgen af drøbelen. Læs mere om Copenhagen Suborbitals og vores arbejde for at putte Danmark på verdenskortet som rumfartsnation: www.copenhagensuborbitals.com. Malt: Maris Otter, Munich. Humle: East Kent Golding, tørhumlet med Amarillo. Havre flager, sukker. Brygget ved De Proef Brouwerij i Belgia."
Våre smaksnotater:
Disig gul farge på ølet,moderat hvitt skum.
Aroma av gress- og urteaktig humle, hint av grapefrukt og krydder.
Distinkt urteaktig og krydret middels tørr smak, middels bitter avslutning. Slett ingen dårlig IPA dette!

Lervig Brewers Reserve White IPA (Wit & IPA Fusion)

Cardinal Pub Stavanger

Et nytt øl fra vårt lokale Lervig Aktiebryggeri. Bryggeriets egne opplysninger: "En fusjon mellom belgisk hveteøl og IPA. Dette ufiltrerte ølet har en strågul farge. Smaken er fløyelsmyk, og store mengder sitrusaromaer fra humlene smelter sammen med en krydret smak av hvite pepperkorn og koriander. Med IBU på 55 blir heller ikke humleentusiasten skuffet. Malt: pale, hvete og caramel. Humle: Centennial, Amarillo og Citra. Belgisk gjær. Serveres ved 6-8 grader C."
Våre smaksnotater: 
Noe sediment i flasken. Uklar gul farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk aroma av koriander og hvit pepper, toner av sitrus også. 
Meget pepperpreget smak (noen vil sikkert mene at det blir for mye pepper og koriander). Også rikelig med bitterhumle. Noe sitrus. En sommer-forfriskning for voksne!

Naparbier / Lervig Grønne Straff IPA

naparbier-x-lervig-gronn-straffe-ipa-01

Det spanske håndverksbryggeriet Naparbier i Noain, Navarra, har allerede hatt besøk fra Norge av HaandBryggeriet og Nøgne Ø. Nå er turen kommet til "vårt eget" Lervig Aktiebryggeri fra Stavanger. 
Navnet Grønne Straff IPA henspiller nok på den "straff" eller landeplage som normannerne (= blodtørstige vikinger) utgjorde for det sørlige Europa for 1200-1400 år siden. Men nå kommer de moderne vikingene heldigvis bare utstyrt med grønne "våpen", = deilig humle til fredelig samarbeid om IPA-brygging.
Svakt disig rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white. 
Sterk aroma av furuaktig humle, også toner av granskudd og sitrus.
Småskarp tørr smak av furu- og harpiksaktig bitterhumle. Kunne kanskje med fordel hatt en fastere maltet ryggrad for å støtte opp om humlen, men "humlehodene" på Cardinal blir nok fornøyde uansett.

81/94 6,5% 33cl

Almanac Bière de Chocolat

BIERE_DE_CHOCOLAT_4PK

Almanac Brewing Company i San Francisco driver uten eget bryggeri, de fleste ølene sine får de brygget hos Hermitage Brewing Company i San José (også det i California). Både Almanac og Hermitage er nye bekjentskaper på Cardinal. Bière de Chocolat har formodentlig bare fått et fransk navn fordi det høres kult ut. Dette er hva bryggerne selv har å si om dette snaisne sjokoladeølet: "Our Bière de Chocolat celebrates the long and lauded history of chocolate production in San Francisco. Our aim was to create a beer bursting with cocoa flavors and aromas, balancing sweet and savory to create a complex but quaffable chocolate brew. To accomplish this we partnered with Dandelion Chocolate in San Francisco to create this rich brew brimming with chocolate character. Working with the unique flavors of Dandelion’s single-source beans, we created this decadent beer by layering in smoked and dark-roasted malts with citrusy Ivanhoe hops from Clearlake, CA. Finally, we added a blend of hand-roasted cocoa beans sourced from Madagascar and Río Caribe, Venezuela. The Madagascar beans add bright berry-cocoa flavors, while the Río Caribe adds dark chocolate and bourbon notes. A touch of vanilla rounds out the supporting flavors to create an eminently drinkable beer that is a chocolate lover’s beer through and through." 
Våre nøkterne smaksnotater:
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
"Tørr" aroma av røstet malt, kaffe, kakao, vanilje og usøtet sjokolade. 
Smaken er middels tørr, med de samme elementene som aromaen. For alle som frykter et "klissensøtt" sjokoladeøl, må dette være en gledelig overraskelse. Bière de Chocolat er slett ikke vanskelig å like!

91/91 5,5% 35,5cl

Det Lille Bryggeri Imperial Stout 2014

beer_159312

Det Lille Bryggeri i Danmark er kanskje lite, men de er store både i breddeutvalg og kvalitet. De brygger i Ringsted på Sjælland, men har bryggeriutsalget sitt i Viby, om du skulle være på de kanter. Det er Roskilde Øl som eier bryggeriet. Vi på Cardinal har ambisjoner om å kunne tilby et skiftende utvalg av noen av deres beste øl. Deres Imperial Stout synes å skifte oppskrift for hvert år, og 2014-utgaven er brygget med en dose fikenpuré, foruten svært rikelige mengder av de vanlige ølingrediensene. Resultatet er et heftig øl på hele 10,2%, velegnet for langsom nytelse ved kjellertemperatur. 
De har brukt hele 8 forskjellige typer malt, og humletypene er amerikanske Chinook, Simcoe, Amarillo og Columbus. 
Beksvart farge på ølet, høyt brunt skum. 
Aromaen har toner av mørk malt, tjære, treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, meget tjæreaktig og røstet, toner av salt lakris, sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Hint av sitrusaktig humle og mørke tørkede frukter. Bitter og salt avslutning. Mektige saker!

na 10,2% 50cl

Det Lille Bryggeri Humlemord 8 Love For Hops,

Cardinal Pub Stavanger

Det Lille Bryggeri på Sjælland briljerer med sin ølserie Humlemord, hvor ølene er så velhumlede at det angivelig ligger på grensen til drapsforsøk. Nåvel, Humlemord-navnet er nok en betydelig overdrivelse, men at ølene er velhumlede, er der knapt noen tvil om. Vi har i denne omgang tatt inn varianten 8 Love for Hops. Og den gjør ikke skam på navnet! Ølet har en original gravity på 1072 og en final gravity på 1010, mens bitterheten er på hele 107 IBU. Humlevariantene er amerikanske Warrior, Summit og Amarillo. Ølet er selvsagt ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge på ølet, bare svakt disig. Moderat skum, svakt off-white.
Sterk aroma av fruktig humle (appelsiner, tropiske frukter).
Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkt humle gjennom det hele, fruktig først, med en furu- og grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Jovisst, her er det «love for hops», men morderisk er det ikke.

73/22 8,2% 50cl

Thornbridge Hall Whisky Barrel Aged Double Scotch Ale

beer_249122

Igjen et håndverksøl i Thornbridge Hall-serien. Om bryggeriet ligger i Derbyshire, England, så er inspirasjonen til ølet hentet i Skottland – det er også whiskytønnen som ølet har vært lagret på. Vi gir like godt ordet til bryggerne selv: «This smooth and rich Scotch ale has been matured for a year in Auchentoshan Scotch Whisky casks. It pours a deep mahogany with an off-white head. The aromas are a complex blend of subtle, perfumed notes of heather, hints of whisky, bonfire toffee, fresh coffee and milk chocolate. Our ’Double’ Scotch is a genuine expression of maltiness, with the rich sweet malt marrying perfectly with gentle oak and whisky flavours.”
Vår egne smaksnotater ligger ikke langt unna:
Mahogni farge på ølet, digert og varig beige skum.
Aroma av treverk, hint av whisky, røk og kald kaffe.
Maltpreget smak, middels søt, tydelige toner av eik / whiskytønnen, hint av røk, merkbar humle i avslutningen. Bør drikkes ved kjellertemperatur, ikke iskald.

na 8,5% 50cl
 

Thornbridge Hall / St. Eriks Imperial Raspberry Stout

Cardinal Pub Stavanger

Ølene i Thornbridge Hall-serien blir fortsatt brygget på det opprinnelige bryggeriet på herresetet Thornbridge Hall – de øvrige Thornbridge-ølene blir brygget på det langt større Riverside-bryggeriet deres i Bakewell. Imperial Raspberry Stout er resultatet av et besøk fra St. Eriks Bryggeri og deres brygger Jessica Heidrich (fra Arlandastad utenfor Stockholm). Det er altså brygget med en solid dose skotske bringebær. Malten er pale, crystal, dark crystal, chocolate og roasted barley.  Humlen er engelske Bramling Cross.
Svart farge på ølet, mørk rubinrød i høylysene. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av bringebær, bringebærkonfekt og mørk malt, hint av solbær.
Smaken er distinkt røstet og fruktig – mørk malt, kaffe og mørk bitter sjokolade, og markerte bringebær. Hint av lakris og solbær. Bitter og snerpende avslutning.

97/66 10% 50cl

Duvel Tripel Hop 2014 (Mosaic)

beer_242016

Med sin Tripel Hop-serie kommer belgiske Duvel med en ny utgave hvert år – 2014-utgaven er tørrhumlet med den nye humlevarianten Mosaic, noe som gir den et ganske annet preg enn 2013-utgaven (som vi også har), som er tørrhumlet med Sorachi Ace. Ølet er ellers humlet med tsjekkiske Saaz og slovenske Styrian Goldings.
Nesten klar lysegul farge på ølet, helles i glasset brusende med store bobler og et moderat grovt hvitt skum.
Interessant og kompleks  aroma av tre vidt forskjellige humler – toner av frukt (tropiske frukter, blåbær), gress, urter og krydder.
Smaken er forfriskende til å være et øl med denne solide styrken, den er ganske tørr, og har moderat tropisk frukt først, så distinkt urteaktig og krydret humle ut gjennom avslutningen og den lange ettersmaken.

96/92 9,5% 33cl

Coisbo Astoria Black

Cardinal Pub Stavanger

Den danske bryggeren Coisbo leier vanligvis bryggerikapasitet hos Ørbæk Bryggeri, så også med Astoria Black, som er en imperial stout. Astoria Black forsøker på ingen måte å sette ekstremrekord innen denne kategorien, men er likevel en av de triveligste stouts jeg har smakt.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum – flott!
Behagelig røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av einerbær (siden bryggeren først nevner det) og lakris.
«Smooth» munnfølelse. Smaken er også myk og behagelig, ikke for søt, ikke for tørr, men mangler slett ikke karakter – igjen møter du røstede toner av kaffe, sjokolade og lakris, med anstendig humle og et hint av einerbær. Alt er nydelig balansert. Dette er det beste ølet jeg har smakt fra Coisbo så langt.

94/44 7,2% 50cl

Nøisom Brown Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøisom Craft Beer i Fredrikstad ble startet av folk med solid hjemmebryggerbakgrunn, og de beste ølene deres hører avgjort hjemme i eliteskiktet. Deres Brown Ale er så fersk at vi måtte legge den inn på RateBeer selv!
Mørk brun farge på ølet, lavt beige skum.
God aroma av brun og røstet malt, hint av lakris.
Smaken har tydeligere røstede toner enn de fleste brown ales, maltpreget men ikke søt. Toner av mild kaffe og lakris. Moderat men godt merkbar humle i avslutningen. Jeg ville ikke ha protestert om bryggeriet hadde valgt å kalle denne en "brown porter". Behagelig å drikke! 

NA 5,8%

Naparbier / Nøgne Ø Black Rain

Cardinal Pub Stavanger

Spanske Naparbier holder til i Noáin i Navarra. De er et av de fremadstormende spanske håndverksbryggeriene, og har hatt en rekke samarbeidsprosjekter med likesinnede bryggerier i andre land, blant annet norske HaandBryggeriet. Men denne gangen er det Nøgne Ø som har vært på besøk i Spania, og resultatet er Black Rain, en såkalt black IPA.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat beige skum.
Herlig aroma, hvor mørk malt og amerikansk(?) furuaktig humle smelter perfekt sammen. Toner av mild kaffe og sjokolade.
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med røstede toner av kaffe og mørk bitter sjokolade, og distinkt furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

95/82 9,5% 33cl

Nøgne Ø Cassis Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Da Nøgne Ø i Grimstad skulle brygge en ny batch av sin velkjente Tiger Tripel, tilsatte bryggeren ved et uhell feil gjærtype i gjæringstanken. Selv om forskjellen neppe var dramatisk, kunne jo ikke ølet selges under sitt vante navn, og da fant bryggeriet ut at de i stedet kunne gjøre dette til et HELT annet øl. Det oppnådde de ved å tilsette SOLBÆR (fransk: cassis) i rikelige mengder. Resultatet er Cassis Tripel.
Uklar dyprød farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av solbær og mildt krydder.
Smaken er naturlignok også preget av solbær, syrlig-søt men ikke sukkersøt. Lett snerpende avslutning, moderat humle.

na 50cl 9,5%
 

Nøgne Ø Asian Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Fra før har vi hatt populære Aku-Aku Lemongrass Ale på fat – nå har Nøgne Ø i Grimstad brygget et lettere øl, Asian Pale Ale,  som også er preget av lemongrass (sitrongress). Og det er et øl som nok vil vinne mange venner, spesielt sommerstid.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt og «tørr» aroma av sitrongress.
En del kullsyre i munnen, lett i kroppen. Tørr smak, med massevis av sitrongress og det medfølgende preget av sitrus og krydder, hvit pepper i den middels bitre avslutningen. Uten tvil godt som følge til asiatiske matretter (som bryggeriet anbefaler), men sannelig er Asian Pale Ale god på egenhånd også, som en ren forfriskning.

na 4,5% 50cl

Emelisse / Nøgne o Grodziskie

Cardinal Pub Stavanger

Den polsk-tyske ølstilen grodziskie (tysk. Grätzer) stammer fra den vestpolske byen Grodzisk (tysk: Grätz), oftest kalt Grodzisk Wielkopolski, for ikke å forveksle den med Grodzisk Mazowiecki i Øst-Polen. Da det siste tradisjonelle bryggeriet i Grodzisk ble nedlagt i 1993, var ølstilen å betrakte som utdødd noen år, før den de aller siste årene har blitt gjenopplivet av flere bryggerier i USA og Europa.
Brouwerij Emelisse i Kamperland (Nederland) er et av disse bryggeriene, og de har samarbeidet med norske Nøgne Ø om bryggingen - så ble da også navnet GrØdziskie. Ølstilen brygges med en betydelig andel hvetemalt og røkmalt, og har vanligvis et moderat alkoholnivå. Bitterheten er på beskjedne 11 EBU.
Lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aromaen er først og fremst preget av røkt malt, hint av sitrus og saltvann i bakgrunnen.
Lett i kroppen. Smaken har toner av røkmalt (og røkt pølse!), men i mye lettere grad enn en tysk Rauchbier. Lette toner av hvete, moderat syrlige toner av sitrusfrukt / sitroner, med litt salt. Resultatet er ganske forfriskende, dette er ikke et "tungvektsøl". Og så er det altså historisk interessant!

47/27 4% 33Cl

Balder Kjedlarøl (Vaaland 1889 Jubileumsøl) (fat)

Cardinal pub stavanger

Visste du at Norges kanskje aller beste spesialbutikk for øl og brus ligger på Bryne? Vaaland 1889 feirer sitt 125-årsjubileum med et undergjæret "Kjedlarøl" (= Kellerbier) i tysk stil, som de har fått brygget hos Balder Brygg i Leikanger i Sogn. 
Oransje / rav til rødlig farge på ølet, moderat tillavt off-white skum.
Aroma av karamell, smørmalt (diacetyl) og et hint av røk.
Smak av karamellmalt, men ølet er ikke for søtt, faktisk ganske tørt. Mer enn et hint av smørmalt, også hint av røk og støv. Bitterheten skal være på 32 IBU (som er bra til å være en Kellerbier), men det virker ganske utrolig, jeg opplever humlen som minimal.
Hvor godt du vil like ølet, avhenger nok av din personlige toleranse for diacetyl - oppfatningene er delte, "and the jury is still out".

Nøisom Black IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Denne Black IPA fikk vi første gang smake i bryggerilokalene til Nøisom Craft Beer på industriområdet Øra i Fredrikstad. Det var et øl vi falt for umiddelbart, så da er vi selvsagt fornøyde med å ha fått det på fat på Cardinal. 
Svart farge på ølet altså, moderat kremig beige skum.
Behagelig aroma, milde røstede toner, preg av humle med hint av furu.
Smaken er også "smooth" og meget behagelig, igjen milde røstede toner med hint av kaffe, og et fint humlepreg gjennom det hele, furu / harpiks i ettersmaken, uten å bli for bitter. Et harmonisk og vellykket produkt fra dette nye tilskuddet til norsk håndverksbryggeriflora!

77/33 6,3%

Stillwater Stateside Saison

Cardinal Pub Stavanger

Stateside Saison kommer fra det amerikanske nomadebryggeriet Stillwater Artisanal i Maryland, og de har utført selve bryggingen hos Two Roads Brewing Company i Connecticut. Dette er et øl flere av oss hadde smakt tidligere og var veldig fornøyd med, så vi hadde tenkt å ta inn en rikelig mengde - men så hadde den norske importøren bare igjen en enkelt kasse! Vel, den kassen tok vi inn, med et sterkt håp om at mer vil komme senere (den som har lever, får se). Malten er europeisk, mens aromahumlen er fra USA og New Zealand. 
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk krydret aroma, også "bondegård"-toner, hint av eikefatlagret cider.
Krydret og fruktig smak, noe syrlighet men ikke ubehagelig. Anstendig humlebruk. Et godt og interessant øl!

97/95 6,8% 35,5cl

Lervig Art Collection Skull & Cross Blades Belgian Black Ale

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg fortsetter sin «Art Collection»-serie, denne gang med etikettmotivet “Skull & Cross Blades” fra et kunstnerkollektiv I London, The Dotmasters. Stilmessig er Belgian Black Ale en krysning mellom stout, imperial porter og Belgian strong ale. At det er meget godt, er vel egentlig  ikke mer enn hva vi forventer når Lervig slår på stortromma.
Her er bryggeriets egne ord: «Dette er et øl med smak av mørke frukter, kaffe, sjokolade, lakris og plomme, samt hint av røyk. En krydret og syrlig smak gir ølet dets karakter. Ølet er ufiltrert og upasteurisert, og har fått fermentere og modne i flasken. Smaker fantastisk her og nå, samtidig som både smak og kompleksitet vil nå stadig nye høyder med årene. Ingredienser: Vann, malt, humle, sukker og gjær. OG: 16.1 & IBU 37.»
Vi noterer:
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Deilig røstet, fruktig og krydret aroma, hint av plommer, svisker, lakris og tobakk.
Smaken er rimelig tørr, og munnfølelsen er ganske lett til å være et mørkt øl på 8%. Distinkte røstede toner av kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, også rikelig med bitterhumle. En diskret fruktighet i bakgrunnen. Et knallgodt øl!

na IBU 37 8% 75cl

Lervig Art Collection Funky Moi Rye Saison

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg har påbegynt sine nye serie med hånd-nummererte store flasker, hvor motivet på etiketten er designet av kjente kunstnere.  Først ute er Annette Moi med «Funky Moi». Viktigere er det kanskje at ølet i flaskene er knallgodt! Første øl ut er en «belgisk» saison, brygget med en dose rugmalt. Her er hva bryggeriet har å si: «Rye Saison er en "farmhouse style" ale laget i tråd med århundrelange belgiske ølbryggertradisjoner. Bryggingen har skjedd uten filtrering eller pasteurisering, i stedet har ølet fermentert og modnet til perfeksjon i flasken. Opprinnelig ble saison-øl brygget for belgiske gårdsarbeidere som hadde krav på inntil 5 liter hver arbeidsdag. Ølet måtte være sterkt nok til å hindre at det ble ødelagt i den lange lagringsperioden, samtidig skulle det ikke gjøre arbeiderne ute av stand til å jobbe. Nyt smaken av godt håndverk! Ingredienser: Vann, byggmalt og rugmalt, Saaz, Cascade og Willamette humler, gjær. OG: 13 P & IBU 45.»
Vi noterer:
Disig dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig søtlig og krydret aroma av belgisk saisongjær og fruktige og urteaktige humlevarianter.
Rikelig med kullsyre i munnen. Smaken er middels søt (= ikke for mye) med distinkte krydrede og urteaktige toner på en maltet bakgrunn, et hint av appelsiner. Meget god!

na 6,5% 75cl

Siren Sound Wave Aussie IPA

Cardinal Pub Stavanger

Vår eminente bartender Siren tror fortsatt at Siren Craft Brew (i Finchampstead, Berkshire, England) er oppkalt etter henne, så for all del: ikke frata henne den illusjonen! Bryggeriet har ellers en meget kort historie, de kom i gang så sent som i 2012, men fikk nesten umiddelbart ord på seg for å være et av Englands beste. At der gjerne er lydbølger i sving omkring (vår) Siren, har vi en viss erfaring for, så navnet Sound Wave IPA må anses som meget passende. Men mens den «vanlige» utgaven av ølet er brygget med humle fra den amerikanske vestkysten, så er det altså Aussie-utgaven vi har fått inn. Og den inneholder bare australske humlevarianter: velkjente Galaxy, og tre som jeg aldri hadde hørt om før: Ella, Summer og Vic Secret. Spennende!
Uklar gulbrun farge på ølet, lavt kullsyrenivå i min prøveflaske (men dette varierer veldig fra flaske til flaske, i følge rapportene), meget lavt hvitt skum (andre rapporterer om høyt skum).
Aroma av furu- og harpiksaktig humle.
Lite kullsyre i munnen, men ølet er ikke helt flatt. Distinkt humlepreget og tørr smak, furu- og harpiksaktig humle i massevis, også toner av grapefrukt. Det er altså et «levende» øl vi har med å gjøre, og om bryggeriet kan få mer stabilitet i ettergjæringen på flaskene, kan dette bli en vinner framover.

91/93 5,6% 33cl

Larvik Stout

39107b45370b79e46fcc899d2fa663be_640x640

Vi har fått inn et lite prøveparti med Larvik Mikrobryggeri sin Stout.
Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
«Tynn» og svakt syrlig aroma, toner av tynn kald kaffe, hint av sjokolade.
Overraskende tynn munnfølelse til å være en stout på 7%. Middels tørr og svakt syrlig smak, svake toner av kaffe og sjokolade. Her er der definitivt rom for forbedringer, synes vi. Men som den er, er kanskje Larvik Stout et alternativ å prøve for dere som synes våre andre stouts fort blir for kraftige?

na 7% 50cl

 

Lindheim Nacho Libre IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har hatt besøk fra Port Brewing, California, og resultatet av samarbeidet er bl.a. IPA'en Nacho Libre. 
Gylden farge på ølet, svakt disig, høy og kremig hvitt skum.
Moderat men behagelig aroma av fruktig og furuaktig amerikansk humle.
Smaken har  distinkt amerikansk humle gjennom det hele, med preg av furu / harpiks og frukt, noe malt men ikke for søt (ganske tørr, faktisk), meget forfriskende. Godt øl igjen!

85/66 7,1% 30l

Coisbo Brooklyn Fall

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo har her vært på Ørbæk Bryggeri og brygget med røkmalt. Resultatet er Brooklyn Fall. 
Meget mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av røkt kjøtt, røkt fisk og støv.
Tørr og "støvet" smak, røkt malt med bare et hint av sjokolade. Vel, dette er ikke et øl helt etter min smak, men der er flere som liker det bedre enn jeg gjorde. Du, kanskje?

66/44 6,2% 50cl

Coisbo Urban Haze

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo er en tidligere politimann som fant ut at det er morsommere å brygge øl. Siden han ikke har eget profesjonelt bryggeri, så leiebrygger han vanligvis ølene sine hos Ørbæk Bryggeri. Urban Haze er brygget med en dose hylleblomst. Aromahumle er engelske Challenger. 
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av hylleblomst og fruktig og urteaktig humle.
"Smooth" smak, hylleblomst og malt med toffee-toner først, humle med jordtoner i avslutningen. En OK øl, som ikke er spesielt utfordrende.

63/75 5,3% 50cl

Lervig / Nøgne Ø We Love Wheat (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø fra Grimstad har vært på besøk hos Lervig i Hillevåg, og sammen har de brygget et samarbeidsøl, We Love Wheat. 
Uklar oransje-brunlig farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk søtlig aroma av fruktig amerikansk humle og krystallmalt, distinkte toner av appelsiner.
Søt smak, med tydelig og fruktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Jeg finner ingen typiske hvete-karakteristika i dette ølet, men betraktet som en IPA vil det nok kunne finne mange venner, spesielt blant dem som også tåler litt sødme.

na 7,9% Fat

HaandBryggeriet Jækel

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen kaller dette en "norsk barleywine" - og siden bryggerne Joan og David brygget ølet for å feire det djevelske batchnummeret 666, måtte jo navnet bli Jækel. 
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Maltpreget aroma, toner av karamell, melasse og mørke tørkede frukter.
Varmende munnfølelse. Smaken har de samme elementene som aromaen, også brunt sukker. Smaker som en krysning mellom belgisk dubbel eller quadrupel og en engelsk barleywine. Med andre ord: et skikkelig koseøl!

na 9,5% 50cl

HaandBryggeriet Rips

Cardinal Pub Stavanger

Rips er øl nr. 4 i Haandbryggeriet i Drammen sin Special Berry Collection.
Oransje-rosaaktig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Distinkt aroma av ripsbær, noen krydrede toner også.
Smaken er temmelig tørr, med en moderat men likevel tydelig fruktig syrlighet fra ripsbærene. Når de først var i gang, kunne nok bryggerne godt ha tilsatt enda mer rips, men dette er nå et rimelig forfriskende øl som det er.


na 7% 50cl

HaandBryggeriet Saison 4 Årstider - Vinter

Cardinal Pub Stavanger

Vinter er øl nr. 2 i HaandBryggeriet i Drammen sin serie Saison 4 Årstider. Smakstilsetningen er her friske spanske appelsiner, krydret med nellik.
Uklar blekgul farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Aroma av krydret saison-gjær og kryddernellik, de fruktige tonene fra appelsinene er der i bakgrunnen.
Smaken er meget fruktig og forfriskende, mer en generell fruktighet / sitrustoner enn appelsiner spesifikt. Litt krydder, lite humle. 

na 7% 50cl

HaandBryggeriet Saison 4 Årstider - Høst

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen har introdusert en årstids-serie med en belgisk saison som "grunnøl" - Saison 4 Årstider. Det er meningen at alle utgavene skal være tilgjengelige hele året, men de har forskjellige smakstilsetninger. Først ute er Høst, som er smakssatt med friske og lokale epler fra fruktbygda Lier. 
Disig gylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk fruktig aroma av epler, lukter mer som en cider enn et øl.
Meget fruktig, "spritzy" og forfriskende smak, toner av eplejuice men ikke særlig søt, også typiske "krydrede" saison-toner for å minne deg om at dette faktisk er et øl.

na 7% 50cl

HaandBryggeriet Humlekanon

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet i Drammen kommer stadig med nye og til dels utfordrende øl. IPA’en Humlekanon, med en bitterhet på 160 IBU, er dagens snakkis.
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt aroma av fruktig og floral humle, noe furu også, men mindre enn jeg ventet.
Ekstremt humlepreget og bitter smak, der er en betraktelig maltet og marmeladelignende sødme her også, men det er likevel humlen med dens voldsomme innslag av furu, harpiks, mint og pepper som det egentlig dreier seg om her. Røff og litt uraffinert synes jeg, og bitterheten blir nesten for mye for meg. Okei, så er jeg en pyse da ….  Der er nok av hardhauser og råskinn som kommer til å kaste seg over dette ølet!

95/92 7,5% 50cl

3 Fonteinen Oude Geuze Golden Blend

Cardinal Pub Stavanger

Vi har den «vanlige» 3 Fonteinen Oude Geuze til en noenlunde anstendig pris (se egen omtale av den). Men vi har også sikret oss noen få kasser med den ettertraktede Golden Blend, til en heller uanstendig pris. Hvorfor den er såpass dyr, har seg slik:
Golden Blend er laget med 4 år gammel lambic som utgjør 25% av innholdet, resten av blandingen er en «hemmelig» kombinasjon av 1, 2 og 3 år gammel lambic. Den nøyaktige blandingen er bare kjent av «master blender» Armand personlig. Det er spesielt modningen av lambic på eiketønner i 4 år som gjør den dyr, fordi en stor del av lambicen da fordamper eller lekker ut gjennom eiketønnen («englenes andel»Winking, og bare en liten prosent blir igjen.
Naturkorken popper ut av flasken så snart ståltråd-«buret» løsnes. Glasset fylles fullstendig av hvitt skum, og det lett disige gyldne ølet kommer langsomt til syne.
INTENS og deilig aroma av bondegårdskjøkken, hvitvinseddik og oksiderte ciderepler.
Smaken er intenst sur og snerpende, med preg av sitron og brettanomyces, og en merkbar bitterhet i avslutningen. En geuze for feinschmeckerne!

100/93 6% 37,5cl

Boulevard Smokestack Series - Double-Wide India Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

En ny höjdare i utvalget – Double-Wide India Pale Ale kommer fra Boulevard Brewing Company i Kansas City, Missouri. Mens vi er vant til at det er amerikanske storkonsern som kjøper opp bryggerier i Europa, så er det faktisk belgiske Duvel-Moortgat som nylig har kjøpt aksjemajoriteten i amerikanske Boulevard. Humletypene i denne Double IPA er Columbus , Magnum, Chinook, Cascade og Centennial. Dette kongeølet har vært tilgjengelig på spesialpolet på Kvadrat en periode, og mange har tryglet oss om vi ikke kunne ta det inn på Cardinal også. Deres ønsker er vår lov!
Disig dyp oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Gledesfylt søtlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av blodappelsiner og aprikoser.
Meget humlepreget smak på en solid maltet base, toner av blodappelsiner igjen, bitterheten er distinkt men ikke for ekstrem. Her er det ikke spart på noe, likevel virker ølet merkverdig velbalansert. Et meget flott øl!

99/94 8,5% 75cl

Larvik IPA

Cardinal Pub Stavanger

Larvik Mikrobryggeri er et nytt bekjentskap på Cardinal. De var først ute som mikrobryggeri i Vestfold, og holder til i de historiske lokalene til Treschow-Fritzøe i Nedre Verksgården i Larvik, hvor det virkelig oser av gammel industrihistorie. Der har de også egen ølbar og scene. De første ølene deres fikk en nokså lunken mottakelse på RateBeer, men vi mener at deres IPA absolutt ikke er noe å skamme seg over, så her vil det nok bare gå oppover kvalitetsmessig. Ølet er brygget med en liten dose honning, muligens også litt kandissukker.
Rav farge på ølet, disig hvis gjæren helles med mot slutten (der er en del bunnfall i flaskene, så du vil kanskje foretrekke å helle forsiktig). Moderat til lavt off-white skum.
Søtlig aroma av malt, fruktig humle og honning.
Nokså søt smak, honning og fruktige toner, maltpreget men med merkbar humle – bare ikke fullt så humlepreget som de fleste forventer av en IPA. Kanskje den kunne vært bedre, men den kunne jaggu vært verre også – i forhold til ratingene var den en gledelig overraskelse. Jeg fikk faktisk lyst på en til!


26/3 7,2% 50cl

The Lost Abbey Framboise de Amorosa

Cardinal Pub Stavanger

The Lost Abbey (den klosterølinspirerte serien til Port Brewing i San Marcos, California) byr her på et surøl med bringebær. Framboise de Amorosa er høyt vurdert på RateBeer. Vi har dessverre bare fått inn noen ytterst få flasker, men skal være observante hvis den norske importøren får inn mer, og hvis ølet slår an hos oss.
Disig rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum.
INTENS aroma av modne og overmodne bringebær, noen krydrede toner også.
Sterk sur / syrlig smak med massevis av bringebær, også toner av sitroner. Hvis det er dette du liker, er det dette du får.

100/99 7% 37,5 cl

Ægir / Boulevard Ævenue Collaboration Saison

Cardinal Pub Stavanger

I lille Flåm ved Sognefjorden er der ikke så mye av verken boulevarder eller avenuer - men når sjefsbrygger og eier Evan ved Ægir Bryggeri brygget et øl sammen med Steven Pauwels fra amerikanske Boulevard Brewing Company, så ble resultatet altså Ævenue Collaboration Saison. Ølet er brygget med en dose sitrongress (lemongrass).
Stråfarget øl, som blir melkeaktig uklart hvis gjærrestene helles med mot slutten. Moderat hvitt skum.
Frisk og behagelig aroma av sitrongress / sitrus.
Den middels tørre smaken er sitruspreget (sitrongresset igjen), gjærpreget og fenolisk med krydrede toner. Bitterheten i avslutningen er ganske moderat.

82/50 6% 50cl

The Bruery Tart of Darkness

Cardinal Pub Stavanger

The Bruery (eid av familien Rue, derav navnet) holder til i Placentia, California. Ølnavnet Tart of Darkness er et ordspill, det henspiller på forfatteren Joseph Conrads mest berømte fortelling, Heart of Darkness (Mørkets hjerte). Men "tart" oversettes helst med "syrlig snerpende", så da vet du hva som møter deg i dette ølet. Det dreier seg om en syrnet stout, som er tilsatt både brettanomyces og melkesyrebakterier for å oppnå det ønskede resultat.
Svart farge på ølet, lavt beige skum.
Herlig aroma av brettanomyces, også eikede og røstede toner, frukt nedlagt i brandy, ganske kompleks.
Forfinet sur smak, toner av sitron, mens de røstede tonene er ganske avdempet. Og avslutningen, den er altså uimotståelig "tart".
Vi har bare fått tak i et par kasser nå, men dette er et av ølene hvor vi trygler importøren om å ta inn mer. Billig er Tart of Darkness ikke, men verd hver krone!!

99/94 7% 75cl

3 Fonteinen Oude Geuze

Cardinal Pub Stavanger

3 Fonteinen er et av de ledende lambicbryggeriene i Belgia, og ligger i byen Beersel i Flamsk Brabant, like utenfor Brüssel. De har sine røtter tilbake til 1887, men da som kafé og geuzestekerij, det vil si at de blandet g(u)euze av lambicer som andre produserte. Det er først i de senere årene at 3 Fonteinen har drevet en betydelig egenprodusjon av lambic, men fortsatt bruker de også noe lambic fra andre produsenter. 
Oude Geuze er en ekte sådan - en blanding av 1, 2 og 3 år gammel lambic, ufiltrert og upasteurisert, og lagret på flaske minst ett år etter blandingen. Alle lambicene som inngår i blandingen er brygget med 60% byggmalt og 40% umaltet hvete, samt gammel humle, er spontangjæret med villgjær, og er modnet på eikefat det oppgitte antall år. 
Ølet har en uklar gul farge, og helles i glasset meget brusende med et høyt hvitt skum.
Deilig aroma av "bondegårdshus", toner av gjærende frukter og krydderier.
Smaken er meget sur og snerpende med toner av sitroner og Bramley-epler, "funky" med hint av krydder og eik, noe humle i ettersmaken. G(u)euze-entusiastene elsker den, for nybegynnere kan den kanskje bli en heftig munnfull.

100/88 6% 37,5cl

AleSmith Old Numbskull. AleSmith Old Numbskull AleSmith Old Numbskull

Cardinal Pub Stavanger

Nå finnes der muligens dem som vil hevde at "Old Numbskull" må være en passende betegnelse på en herværende ølmeny-redaktør, men slike ondsinnede påstander tilbakeviser vi naturligvis på det mest bestemte. I stedet anbefaler vi barleywinen Old Numbskull fra det californiske toppbryggeriet AleSmith, til nytelse for enhver som føler seg verdig til oppgaven.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Aroma av eik, hetvin, amerikansk karamellmalt og amerikansk humle.
Smaken har sterke toner av bitter amerikansk humle gjennom det hele, også søt malt, eik og alkohol. Mektige saker, men godt!


100/99 75cl 11%

Lindheim Afraid Of The Dark Coffee Stout (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark  har med Afraid of the Dark laget en "voksen" kaffestout, tilsatt 11 kg kaffe fra Solberg & Hansen til en batch på 1000 liter øl. Ryan Fields fra Pizza Port / Port Brewing i California har deltatt i prosjektet. 
Beksvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, med distinkte toner av kaffe, hint av lær og treverk.
Tørr og røstet smak, igjen med sterke toner av kaffe. Slett ikke dårlig, selv om litt mer kompleksitet i smaken neppe hadde skadet. Som det er, vil det garantert falle i smak hos deg som ikke bare liker øl, men også er glad i sterk kaffe. 

To Øl Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA

Cardinal Pub Stavanger

Sterkt og godt øl med langt navn – de to danske nomadebryggerne i To Øl har begått en «Black Imperial India Pale Ale» som ikke ligger langt fra en imperial stout. Åstedet er som vanlig De Proefbrouwerij i Belgia. Black Malts & Body Salts Black Coffee IIPA er bl.a. tilsatt en dose fransk presskannekaffe.
Svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk aroma av røstet malt, kaffe og fruktig og furuaktig amerikansk humle, hint av sjokolade og lakris.
Varmende og myk munnfølelse. Den middels søte smaken har de samme elementene som aromaen – mektig, kraftig, distinktiv og «smooth» på samme tid. Røstet ettersmak med kaffe og bitterhumle. Ingen lettvekter dette, men kjempegod!
 

To Øl Reparationsbajer

Cardinal Pub Stavanger

To Øl Reparationsbajer reparerer det meste – med god hjelp av humletypene Amarillo, Centennial og Nelson Sauvin. De to danske nomadebryggerne i To Øl har som vanlig utført bryggingen på De Proefbrouwerij i Belgia. Stilmessig klassifiserer vi Reparationsbajer som en American pale ale. Ølet ble belønnet med gullmedalje på Stockholm Øl- og Whiskyfestival.
Uklar oransje til brun farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av fruktig amerikansk og newzealandsk humle, noen toner av krydder, urter og furu også.
Smaken er distinkt humlepreget og forfriskende, ikke for søt, med fruktige og harpiksaktige toner. Godt øl! Smaker bra selv når du ikke har noe å reparere.

96/98 33cl 5,8%

Krusovice Imperial

Cardinal Pub Stavanger


Vi har mange «eksotiske» øl på Cardinal, men fortsatt er det slik at en ærlig tsjekkisk pils har sine trofaste venner. Og de vennene blir vel ikke akkurat færre når vi nåigjen har fått inn Krušovice Imperial. Vi hadde det fra september 2009 inne på flasker. Denne gangen kommer ølet i prima bokser!
Ølet kommer fra Královský Pivovar Krušovice, som nå er kjøpt opp av bryggerigiganten Heineken, men fortsatt leverer sine egne tradisjonsrike produkter.
Gylden farge på ølet, høyt og tykt hvitt skum.
Humlepreget og fruktig aroma, noen blomstertoner er det også her.
Smaken er behagelig balansert mellom malten og humlen – begge elementene er til stede i mye tydeligere grad enn hva som er tilfelle i mye rart som kalles «pils» nå om dagen.


30/47 50cl 5%

Cardinal Pub Stavanger

Vår omtale fra september 2009;
Krusovice Imperial er nytt i Norge. Dette ølet fra Tsjekkia produseres av Královský Pivovar Krušovice, som internasjonalt går under navnet The Royal Brewery of Krušovice, og er blant de eldste i Tsjekkia. Det ble etablert så tidlig som i 1517, men det var først i 1993 da Dr.Oetker gjorde sin entre i det tradisjonsrike bryggeriet med privat kapital bryggeriet ekspanderte til det er i dag.
Ølet er et typisk, tsjekkisk lagerøl. Aromaen er preget av humle, og ølet har et fint skum. På farge er det gyllent, og på smak er ølet ganske bittert. Dette er med andre ord en lager som smaker slik en ekte Pilsner var tenkt å smake. Det er faktisk mulig vi tar det inn på fat i løpet av 2008...

To Øl Grenadier

Cardinal Pub Stavanger

Grenadier fra de to danske nomadebryggerne i To Øl har de brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Ølet er brygget med kun én malttype (sannsynligvis pilsnermalt), og dobbelthumlet med Amarillo og Tettnanger. Det er gjæret med belgisk tripel-gjær, og har fått sitt særpreg gjennom tilsetning av granateple.
Uklar grålig-gul farge på ølet, høyt hvitt skum.
Distinkt fruktig aroma av granateple og Amarillo-humle, «krydret» belgisk overgjær også.
Smaken har en tydelig fruktig syrlighet fra granateple, fulgt av «krydret» gjær og en småskarp bitter avslutning. Alkoholen er godt skjult. Friskt og godt!

76/58 33cl 9,1%

To Øl Hibernate

Cardinal Pub Stavanger

De to danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært hos De Proefbrouwerij i Belgia – resultatet er Hibernate, et sommerlig øl beregnet til å gjennomleve overvintring. Bryggerne selv kaller det «a Belgian wheaty cream ale».
Disig gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Både aroma og smak har preg av krydder og fruktig overgjær, også sterke toner av sitrus og humle. Meget forfriskende – der er knapt noe behov for å gå i dvale om vinteren, hvis du har slikt øl i huset!

91/98 33cl 6%

Lindheim Red Hopster (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Red Hopster fra Gvarv i Telemark klassifiseres som en American strong ale.
Dyprød / rubinrød farge på ølet, moderat off-white skum.
Moderat aroma av «krydret» humle.
«Smooth» smak, ikke for søt, meget drikkelig. Humle med toner av krydder, jord, harpiks og grapefrukt gjennom det hele, med en solid bitterhet i ettersmaken. Tilstrekkelig malt i bakgrunnen. Meget god!

89/50 8,5%

Lindheim Kjerringråd Vinter Ale

Cardinal Pub Stavanger

Der var mange angivelig helsebringende kjerringråd om virksomme urter og kryddere før i tiden – og noen av dem har Lindheim Ølkompani (fra Gvarv i Telemark) her viderebrakt, i samarbeid med Amundsen i Oslo og Port Brewing Company i California.
Kjerringråd Vinter Ale er mørk rav til rubinrød på fargen, med et moderat off-white skum.
Distinkt aroma av forskjellige krydderier, inkludert timian, einerbær, muskat, vanilje, koriander og nellik. Karamell i bakgrunnen, et hint av sitrus.
«Smooth» smak, ikke for søt, meget drikkelig. Igjen tydelige toner av de nevnte krydderiene, men de er ikke overdrevet. Et koseøl!

77/82 7,5%

Lindheim Dåbbel Bondeknøl (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark har her forsøkt seg i retning av en belgisk dubbel, men har gjort sin egen vri på det ved å tilsette Opal-plommer i bryggekjelen.
Dåbbel Bondeknøl er ugjennomsiktig mørk brun på fargen, nesten svart, med et kremig beige skum.
Maltpreget aroma, hint av treverk, røk og plommer.
Maltpreget smak også, men ganske lett i kroppen og tørr, til å være noe med ambisjoner om å ligne en ekte dubbel. Litt fruktig syrlighet fra plommene, igjen hint av treverk og røk. Nokså annerledes i stilen enn andre øl fra Lindheim, men god så det holder denne også!

6,7%

Beer Here Harwood Brown Porter (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Fra det danske nomadebryggeriet Beer Here (Christian Skovdal Andersen) kan vi nå by på Harwood Brown Porter, en hyllest til den noe obskure Ralph Harwood, London-bryggeren som rundt 1720 skal ha vært opphavsmann til ølstilen porter. Selve bryggingen har Christian som så mange ganger før utført på De Proefbrouwerij i Belgia. Men mens det er humlen som inntar førersetet i de fleste av hans øl, viser han her et kunstverk av maltkvaliteter.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, med et kremig lysebrunt skum.
Meget maltpreget aroma, med toner av melasse, mild kaffe, sjokolade og lakris.
Deilig maltpreget smak, med de same elementene som i aromaen, men ikke for søt. Noe humle med jordtoner er merkbar, men bitterheten er lav. Et fint eksempel på denne ølstilen!

97/99 8%

Ugly Duck Miami Vice

Cardinal Pub Stavanger

Enda et øl som vi har importert selv, og som har solgt i rekordtempo før vi rakk å fortelle noen om det (vel, «jungeltelegrafen» er tydeligvis i virksomhet). Men vi skal forsøke å få tak i mer!  Ugly Duck Brewing Company er et av de etter hvert utallige danske «nomadebryggeriene», og blir skamrost for sin kvalitet av forbrukerorganisasjonen Danske Ølentusiaster. Ølet Miami Vice (en American pale ale) har de som vanlig brygget hos Indslev Bryggeri. Som navnet røper er det brygget som en hyllest til TV-serien Miami Vice, som gikk mellom 1984-1990.
Rav farge på ølet, svakt disig. Moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig amerikansk humle (Citra og Cascade), med sitrus og tropisk frukt i massevis, noe furu også.
Ganske myk og «smooth» munnfølelse, behagelig å drikke – men har likevel en distinkt humlepreget smak gjennom det hele, igjen med tropisk frukt, grapefrukt og furu, tilstrekkelig malt men ikke for søt. En fin bitterhet i ettersmaken. Jolly good!

87/88 33cl 4,8%

HaandBryggeriet Odin's Tipple Dark Norse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Odin’s Tipple fra HaandBryggeriet i Drammen har vært litt inn og ut av sortimentet vårt – nå oppdaget vi at den slett ikke var omtalt i Ølboken, og da kan vi heller ikke forvente så stort salg … Beklager det!
Stilmessig er dette nærmest en imperial stout brygget med uante mengder sjokolademalt, og med et «nordisk» innslag av røkmalt. Odin var som kjent selveste sjefsguden i den norrøne gudeverden, og han hadde stor sans for både øl og mjød. Da er det klart at HaandBryggeriets hyllestøl til ham ikke kunne være noe lettøl – her er både smaksrikdom og prosenter på plass. De første batchene av ølet var preget av en ganske markert syrlighet, men dette er ikke framtredende i de senere batchene.
Beksvart farge på ølet, dette er et av de mørkeste øl jeg har sett. Sjokoladebrunt kremig skum av middels høyde, varer ikke evig.
Røstet aroma, toner av mørk malt, kaffe, sjokolade og treverk, et hint av røk og tjære.
Røstet smak også, middels tørr, kaffe og tre, hint av lakris og røkmalt i avslutningen. Joda, dette er noe å stille opp med i Valhall!

Fuller's Bottle Conditioned (Russian) Imperial Stout Limited Edition

Cardinal Pub Stavanger

Denne suverene utgaven av Fuller’s Imperial Stout på 10,7% står omtalt som «Fuller’s Russian Imperial Stout» på RateBeer, for ikke å forveksles med en annen Imperial Stout (med noe mindre alkohol) i Past Masters-serien. Limited Edition-utgaven er brygget med en dose rosenknopper, en svært uvanlig «feminin» tilsetting i det som kanskje regnes som den mest «maskuline» av alle ølstiler. Men det funker! En passe dose av denne nektaren, og «anyone is anybody’s», som engelskmennene sier.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma, røstede og florale toner, hint av kaffe, sjokolade, lær og rosenknopper.
Distinkt røstet smak, toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og lakris, florale toner i bakgrunnen. Anstendig humle (Centennial). Ren nytelse dette her!

99/87 10,7% 50cl

BrewDog Abstrakt AB:14

Cardinal Pub Stavanger

Skotske BrewDog kommer med ett øl i året i sin Abstrakt-serie, med forskjellig oppskrift hver gang. Men du kan være sikker på at alle ølene er alkoholsterke, og oftest eikelagret, og at de er egnet for videre kjellerlagring, om du (eller vi) har tålmodighet til slikt. Mange ølentusiaster har som hobby å sammenligne de forskjellige årgangene.
Abstrakt AB:14 er inspirert av tysk Weizenbock, kanskje ikke så rart når deres tyske brygger Franz har fått frie tøyler. Humletypene er Simcoe (USA), Saaz (Tsjekkia) og Bramling Cross (England). Ølet har vært lagret på eikefliser av "toasted" fransk eik. Alle flaskene er nummerert, det er tappet 9992 flasker totalt. 
Uklar brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk, søtlig og meget maltpreget aroma, toner av eik, overmodne bær og karamell.
Meget søt, fyldig og maltpreget smak. Toner av karamell og overmodne bananer, rikelig med eik. Vil sannsynligvis utvikle seg positivt med kjellerlagring.
Og du, flaskene er korket med "champagne"-kork i et sært kunststoff, noe som gjør at det er et lite helvete å få åpnet dem, mye vanskeligere enn med naturkork. Så vennligst ikke skjenn på barpersonalet om det tar tid å få åpnet flasken!

97/96 10,2% 37,5cl

Jopen Jacobus RPA (Rye Pale Ale)

Cardinal Pub Stavanger

Det nederlandske bryggeriet Jopen holder til i Haarlem. Navnet Jacobus har dette ølet fått som et ledd i 100-årsjubileet for Jakobskirken i byen, og RPA er altså en forkortelse for Rye Pale Ale.
Gyldenbrun farge på ølet, svakt disig. Moderat hvitt skum.
Tørraktig aroma av treverk og lettrøstet malt, hint av aske.
Tørr smak med en svak fruktig syrlighet, toner av treverk, rugbrød og lettrøstet malt igjen, noe harpiks. Middels bitter ettersmak.

87/92 5,3% 33cl

Duvel Tripel Hop 2013 (Sorachi Ace)

Cardinal Pub Stavanger

Den «vanlige» Duvel er vårt suverent mestselgende belgiske øl på Cardinal – bortimot perfekt, vil mange si. Så hvorfor våger bryggeriet seg på en enda sterkere «Tripel Hop»-versjon, hvor humlesammensettingen varierer for hver årgang? Vel, variasjon er alltid spennende, selv med «perfekte» øl, så når vi fikk fingrene borti noen få kasser med 2013-årgangen, som er tørrhumlet med liberale megder Sorachi Ace, og ellers velhumlet med Saaz og Styrian Goldings, ja så slo vi selvsagt til umiddelbart.
Svakt disig og meget blek gul farge på ølet, med en nesten grønnlig teint. Høyt til moderat hvitt skum.
Krydret aroma med gressaktig og urteaktig humle, hint av dill og sitrongress.
Sprudlende munnfølelse. Krydret smak, dill og sitrongress igjen, bitter humle i avslutningen. Varmer nedover halsen. Bør absolutt prøves!
 
97/95 9,5% 33 cl

Emelisse DIPA Hop Serie (Amarillo)

Cardinal Pub Stavanger

Nederlandske Emelisse DIPA (Double India Pale Ale) bruker i sin Hop Serie forskjellig aromahumle for hver batch. I den batchen vi nå har fått inn et veldig begrenset antall av, er det Amarillo som har vært brukt (humlen står ikke på flaskeetiketten, men kassene er tydelig merket).
Disig dypgylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk humlepreget aroma, med deilige toner av blandede tropiske frukter, også søtlige toner av marmelade.
Distinkt humlepreget smak på en middels søt maltet base, tropiske frukter og grapefrukt, med furu og harpiks i den rimelig bitre avslutningen.
Dette er så godt, så godt! Vi lover å prøve å få tak i mer fra DIPA Hop Serie, men neste leveranse blir sannsynligvis med en annen aromahumle.

82/33 7,9% 33cl

Emelisse TIPA

Cardinal Pub Stavanger

TIPA står for Triple India Pale Ale, og så er det da også et mildt sagt velhumlet øl vi kan by på her fra nederlandske Brouwerij Emelisse. Dette kvalitetsbryggeriet er et av dem vi ønsker alltid skal være representert på Cardinal. Humletypene i TIPA er amerikanske Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og den er gjæret med Whitelabs WLP 001.
Disig mørk oransje-brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Sterk og "typisk amerikansk" DIPA/TIPA-aroma av appelsinmarmelade, aprikoser og massevis av fruktig og furuaktig humle.
Smaken har først en myk maltpreget og fruktig sødme, så setter humlen inn for alvor, og varer ut gjennom den bitre avslutningen og den lange ettersmaken. Mektige saker, men likevel ikke for ekstrem.


96/76 10% 33cl

Balder Turken (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Balder Turken fra Leikanger i Sogn er stilmessig nærmest en doppelbock med en dugelig dose røkt malt. 
Brunlig-rød farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av røkt kjøtt, på en bakgrunn av søtlig malt, hint av frukt og karamell.
Søt smak, massevis av malt og karamell, også rikelig med røkt kjøtt, et hint av frukt igjen, middels bitter humle i avslutningen. 
Interessant øl, men jeg må innrømme at jeg er nokså pysete når det gjelder røkmalt, og har derfor et noe ambivalent forhold til Turken. Men de likte den godt, de fleste ølnerdene som har smakt den.

66/48 8% 30L Fat

Lervig / Magic Rock Farmhouse IPA

Cardinal Stavanger

Vårt lokale bryggeri Lervig er selvsagt alltid representert på Cardinal, og periodevis har vi også hatt øl fra det engelske kvalitetsbryggeriet Magic Rock på fat, til glede for mange av våre gjester. Når disse to bryggeriene bestemmer seg for å brygge et samarbeidsøl, er det jo ganske opplagt at vi tar det inn. Bryggingen har samarbeidspartnerne gjort hos Lervig i Hillevåg.
Farmhouse IPA er altså humlet som en IPA, men er brygget med belgisk alegjær og brettanomyces. Ølets krydrede karakter skal da bare utvikles mer markert med tiden.
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Aroma av malt, brettanomyces (bondegård / mildt krydder), overmodne frukter og moderat humle.
Smaken er distinkt humlepreget og mildt krydret, ganske tørr og meget forfriskende. 

6% Fat 30L

Nøgne Ø Aku-Aku Lemongrass Ale

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø i Grimstad brygget første gang Aku-Aku Lemongrass Ale som et spesialøl for Aku-Aku Tiki Bar på Grünerløkka i Oslo (som åpenbart har et Thor Heyerdahl-tema), men ølet har siden blitt så populært at Nøgne Ø har vært nødt til å brygge det jevnlig, og gjøre det tilgjengelig også for andre puber. På Cardinal har fatene blitt tømt på rekordtid.
Ølet smaker ikke bare av sitrongress (lemongrass), sitrongresset er en faktisk ingrediens i bryggingen.
Uklar gylden farge på ølet, kremig off-white skum.
God aroma av sitrongress og udefinerte milde krydderier.
Forfriskende smak og munnfølelse, sitrongresset er der, men er ikke overdrevet. Moderat men merkbar humle. Gir mersmak! Jo, det er høyst forståelig om dette blir et permanent brygg fra Nøgne Ø heretter.

To Øl Yeastus Christus

Cardinal Pub Stavanger

De danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært å brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. I ølet Yeastus Christus er det altså gjæren som skal være frelseren. Her er det brukt både belgisk alegjær, brettanomyces lambicus og melkesyrebakterier. De to sistnevnte skal med tiden gi ølet en tilsiktet syrlighet, men i min prøveflaske var der få tegn til slikt. Hvis andre flasker framstår likedan, må vi bare konkludere med at ølet er for ferskt – de som ikke er så glade i mye syrlighet bør derfor drikke det nå, mens de som nettopp er ute etter syrligheten må smøre seg med tålmodighet noen måneder.
Svakt disig dypgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har nok innslag av brettanomyces og «bondegård», men altså uten syrlighet. Sterke toner av støv, noe krydder.
Moderat kullsyre i munnen. Smaken er ikke for søt, men ikke tørr heller. Og uten den syren som også bryggeriet har varslet om på etiketten. Toner av gjær, og et skarpt humlet og pepperaktig «bitt» i avslutningen og ettersmaken.

7 Fjell Svartediket Black IPA

Cardinal Pub Stavanger

Bergens nye håndverksbryggeri 7 Fjell flytter snart inn i egne lokaler, men første batchen av Svartediket Black IPA er et "gjøkebrygg" som de har brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Stavanger, med IVAR-vann (Svartediket er ellers en av Bergens drikkevannskilder). Dermed kan enhver god siddis trykke ølet til sitt bryst som "vårt øl" - resultatet er nemlig meget vellykket. Bryggerne deler villig ingrediensene med oss: malttypene er pilsner, pale, hvete, pale crystal, crystal, carafa special 1 og 3. Humletypene er Athanum, Centennial, Mosaic og Warrior. 
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Moderat lys beige skum.
Behagelig aroma og smak av fruktig amerikansk humle mikses harmonisk inn med moderat røstet malt. Noen toner av kaffe og sjokolade, men blir aldri overdrevent røstet. Middels humlebitter og tørr avslutning. Meget lettdrikkelig for sin styrke - bør bli en vinner hos et bredt spekter av ølentusiaster.

Thornbridge Colorado Red (fat)

Cardinal Stavanger

At engelske Thornbridge Brewery står for kvalitet, må allerede anses som tilstrekkelig bevist på Cardinal. Nå introduserer vi et nytt øl fra dette bryggeriet i Derbyshire, Colorado Red (kun på fat). Utgangspunktet er en red ale i amerikansk stil, men i stedet for å bruke amerikansk eller newzealandsk humle (som moten tilsier, også i England), har man valgt å bruke oljerike engelske humler som Admiral, Bramling Cross, Phoenix, Pilgrim og First Gold. 
Vakker brunlig-rød farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av fruktig og mildt krydret engelsk humle, hint av harpiks, også malt og jordtoner.
Den middels søte smaken er også fruktig, men mer i retning av tørket eller bakt frukt og bær, igjen noen jordtoner, velhumlet, med en fast ryggrad av malt. Thornbridge leverer igjen!

To Øl Goliat Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Som flere andre danske nomadebryggere har karene bak To Øl (Tobias Emil Jensen og Tore Gynther) brygget mange av ølene sine hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det gjelder også Goliat Imperial Stout, hvorav vi har både den vanlige utgaven med rød etikett, og den bourbonfatlagrede med grønn etikett (se egen omtale av den).
Den "vanlige" er likevel ikke en "hvilkensomhelst" imperial stout, dette er øl av høy klasse! Foruten standard-ingrediensene er Goliat brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe.
Beksvart farge på ølet,moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma av kaffe og treverk, et hint av aske.
Enda mer distinkte blir de røstede tonene og innslaget av kaffe i den fyldige smaken. Toner av mørkt sukker også, men ølet er ikke særlig søtt - smaken oppleves snarere som nokså tørr, med hint av tre og aske. En mektig opplevelse er det uansett!

To Øl Goliat Imperial Stout Bourbon Barrel Aged

Cardinal Pub Stavanger

Bourbon Barrel Aged-utgaven (grønn etikett) av Goliat Imperial Stout kommer altså fra de to danske nomadebryggerne i To Øl, Tobias Emil Jensen og Tore Gynther. Grunnølet er, foruten standard-ingrediensene, brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe. Bryggingen har de to gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia, og deretter har ølet fått modnes i flere måneder på eikefat som tidligere inneholdt amerikansk bourbon whiskey. Resultatet er "magnificent"!
Både aroma (duft) og smak er preget av stor fylde, mørke maltsorter og sterk kaffe dominerer, med toner av brunt sukker, bourbon whiskey og vanilje. Det søtlige innslaget av vanilje (som kommer fra eiketønnen) gjør at ølet oppfattes som litt søtere enn den "vanlige" utgaven av Goliat - men uten den påfallende intense sødmen som forekommer i en del andre imperial stouts. Goliat Bourbon Barrel Aged er et usedvanlig harmonisk og tiltalende øl for sin styrke, og med all sin smaksrikdom virker det likevel velbalansert. Vi vil påstå at det er et av de beste ølene vi har overhodet - jo, vi vet vi har sagt det om ganske mange øl nå, men når vi får tak i så mange godsaker, så må vi vel ha lov å være glade?

To Øl I’ve Seen Bigger Than Yours

Cardinal Stavanger

De kreative danske nomadebryggerne i To Øl har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, hvor de har "tatt'n helt ut" denne gangen, med barleywinen I've Seen Bigger Than Yours på hele 14%. Noen vil sikkert mene de har gått for langt denne gangen, men det er altså lov å dele flasken på flere personer, om du tror det blr for heftig. Foruten de vanlige ølingrediensene har man benyttet flaket havre, hvitt kandissukker, bringebær og appelsinskall.
Dyp oransje farge på ølet, lavt off-white skum.
Sterk aroma av bringebær og litt appelsin, men det forventede "stikket" fra alkoholen uteblir, det skal de ha.
Smaken er INTENS og meget søt, nesten klebrig, med bringebær og alkohol i massevis, hint av appelsinskall. Litt av sødmen balanseres med noe fruktsyre fra bringebærene, mens bitterheten er ganske lett. Tør du prøve?

Oud Beersel Oude Kriek

Cardinal Pub Stavanger

En helt nydelig og velmodnet kriek fra belgiske Oud Beersel (ja, de holder til i den gamle byen Beersel, så navnet er korrekt nok) - og når Strag har vært så vennlige å importere den til oss og andre entusiastpuber, må vi bare følge opp. Vel, om du ennå ikke vet hva en fruktlambic er, er det kanskje ikke denne du bør begynne med, men de som har fått sansen for kriek, vil bli henrykt over Oud Beersel Oude Kriek. 
Vakker dyprød farge på ølet, høyt rosa skum.
Interessant aroma av sure kirsebær, bondegårdshus, støv og mandelessens.
Sur smak, sure kirsebær i massevis, ikke for søt, lett snerpende. Gir mersmak så det holder!

Lindheim Saison Farmhouse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark er et nystartet bryggeri med høye ambisjoner. Deres Saison Farmhouse Ale (kalt Sarason når den blir servert på Cafe Sara i Oslo) er et av bevisene på det. Forbildene er belgiske, og krydderpreget kjenner vi igjen fra stilartene witbier og saison. 
Disig oransje farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk og behagelig aroma av krydder (spesielt koriander) og sitrus / appelsinskall.
"Crisp" smak, middels tørr men med noe fruktig sødme i behold, krydder- og sitruspreget (distinkte toner av koriander,også appelsinskall), pepperaktig avslutning. Både forfriskende og samtidig et øl til å nyte. En höjdare, om du ikke har krydderallergi.

Partizan Saison Grisette

Cardinal Pub Stavanger

Etter at Fuller's ble alene som det eneste store ale-bryggeriet i London, har storbyen fått en enestående oppblomstring av småbryggerier. Fra en ølscene som tenderte mot det kjedelige, har London nå en bryggeriflora så omfattende at selv de fastboende ølentusiastene strever med å rekke over alle nyhetene. Partizan Brewing ute i South Bermondsey er et av disse spennende nye småbryggeriene. De startet opp så sent som i 2012, og allerede i 2013 var vi klar for å presentere dem på Cardinal. De brygger både klassiske engelske og kontinentale øltyper. Deres Saison Grisette er belgisk- og franskinspirert (une grisette er ellers den noe arkaiske franske betegnelsen for en lettlivet pike av arbeiderklassen). 
Disig og meget lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk aroma av saisongjær, men også appelsinskall og koriander som i en witbier (jeg vet ikke om disse er faktiske ingredienser her). 
Forfriskende smak, ikke for søt, krydret med distinkte toner av koriander og kryddernellik, sitrus i bakgrunnen.

Bridge Road / Nøgne Ø Aurora Australis

Cardinal Pub Stavanger

Det etterspurte ølet Aurora Australis er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Bridge Road Brewers i Beechworth, Australia. Ølet er brygget i Australia, og fraktet til Norge med skip, på eiketønner som tidligere inneholdt australsk rødvin. Under reisen fikk ølet tid til å modnes, og ble tappet på søte små 25 cl-flasker i Grimstad.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat til lavt beige skum.
Sterk aroma av eiket rødvin / rødvinseddik og mørke tørkede frukter.
Smaken er også meget eiket / trepreget, middels søt med noen vinøse toner, moderat humle i avslutningen. Eikefatet dominerer såpass mye at noen nok vil kvie seg for å bruke uttrykket "velbalansert", men et GODT øl er Aurora Australis så avgjort.

Nøgne Ø / Holgate Half A World Away

Cardinal Pub Stavanger

Half  A World Away er et samarbeidsprosjekt mellom Nøgne Ø i Grimstad og Holgate Brewhouse i Woodend, Victoria i Australia. Bryggeriene har utvekslet bryggere for en tid - "en halv verden unna". Resultatet av samarbeidet har de kalt en "imperial red ale" - vi klassifiserer den bare som en strong ale. 
Mørk rødbrun farge på ølet, disig, med et høyt off-white skum.
Maltpreget aroma, hint av bakeri og modne røde bær.
Distinkt maltpreget smak, toner av karamell og brunt brød, hint av modne frukter. Humlen er meget moderat, men merkbar.

Gotlands Sitting Bulldog IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mer svenske godsaker fra Gotlands Bryggeri, denne gang en IPA. Sitting Bulldog IPA gjør ikke skam på navnet.
Rav til kobber farge på ølet, moderat hvitt skum.
Grei aroma av syltetøy / marmelade og fruktig humle, hint av granskudd.
Middels søt smak, med distinkt fruktig og furuaktig amerikansk humle gjennom det hele, og en solid bitterhet i avslutningen.
Der er «mange på oppløpssiden» av lignende IPA’er, men Gotlands bidrag hevder seg riktig så bra.
 

Gotlands Sleepy Bulldog Summer Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

En lys Summer Pale Ale fra svenske Gotlands Bryggeri - og med vår vanlige forakt for merkelapper og "vedtatte sannheter" introduserer vi den selvsagt i februar!
Klar gylden / rav farge på ølet, høyt skum.
Ganske "crisp" preg på både aroma og smak, nokså tørr, med urteaktige og florale toner - men også toner av sitrusfrukt og fersken, hint av karamell. Frisk og god!
Er vår gotlandske bartender Linn på jobb, så serverer hun deg denne med et smil - men det gjør forhåpentlig våre andre bartendere også!

Lervig / Voss Fandens IPA (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg har fått besøk av det nye Voss Bryggeri - og resultatet av samarbeidet er altså en Fandens IPA. Her kan man vel trygt si at vestlandsfanden har vært på ferde?
Rubinrød farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Herlig aroma av fruktig amerikansk (og kanskje newzealandsk?) humle, også toner av furu og gran.
Distinkt og fersk humlepreget smak gjennom det hele, med fullt smaksspekter fra humlen, ikke bare bitterhet altså (som for øvrig også er solid nok). I ettersmaken er bitterheten markert. En fandens god IPA, til glede for alle vestlendinger. Og vi serverer den til østlendinger også!

Voss Lys Myrk

Cardinal Pub Stavanger

Voss Lys Myrk opprinnelig brygget for Myrkdalen Holiday Resort av Voss Bryggeri. Dette er vel nærmest en "golden ale" tilpasset "de brede lag av folket", altså vanlige pilsdrikkere. Lite restsødme og ikke spesielt utfordrende, men en anstendig strupefukter er den jo. Et lite innslag av einer i aroma og smak. Ikke vanskelig å drikke, ikke vanskelig å like. Velegnet til «after ski» på Cardinal – og vi stiller ikke engang krav om at du har ski …
Voss Bryggeri er jo et av våre nye favorittbryggerier, og farer til vanlig med mer spesielle brygg enn dette, men med dette ølet viser at det kan være kvalitet også i det moderate.

Beer Here Fat Cat Red Ale (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Danske «nomadebryggere» og deres fantastiske øl har vi sagt en god del om før – Beer Here (Christian Skovdal Andersen) er en av de beste. Noen av ølene hans er kraftige saker, men Fat Cat, en «red ale» (eller amber ale, om du vil) har en «normal» alkoholprosent, og en smak som de aller fleste vil sette pris på. Fat Cat har Christian brygget hos Herslev Bryghus. Ellers er jo "the fat cat" betegnelsen på kakser som (gjerne med lyssky midler og på andres bekostning) har visst å berike seg kraftig. Men ølet kan også drikkes av ydmyke og lovlydige lønnsslaver!
Rav til kobber farge på ølet, moderat off-white skum.
Sterk aroma av fruktig newzealandsk humle (Nelson Sauvin), hint av karamell og marmelade.
Smaken har en utmerket balanse mellom malten og humlen, fruktige toner, et hint av karamell, er ikke for søt og ikke for bitter. Meget forfriskende. Ikke noe hokuspokus her – bare et tvers gjennom vellaget øl!

Nøgne Ø Brun

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Brun er et øl vi har hatt i flere år, men som av uforklarlige årsaker har falt ut av "Ølboken" vår. Da ølet ble lansert i desember 2008, fikk bryggeriet kjeft av puristene: man mente at nå var ikke Nøgne Ø "Det kompromissløse bryggeri" lenger, fordi de hadde brygget et øl som ALLE kunne like! Vel, på Cardinal er vi også ølentusiaster, men vi er ikke fanatikere - det må da være lov å brygge noen "snille" øl som har bred appell også, bare bryggingen er gjort ordentlig. Så vi frikjenner Nøgne Ø fra alle anklager! Brun må ikke forveksles med Nøgne Ø Brown Ale - sistnevnte er i anglo-amerikansk stil , mens Brun først og fremst har sine forbilder i Belgia. 
Meget mørk brun farge på ølet, som en porter. Fint og kremig beige skum.
Moderat men god aroma av belgisk overgjær, krydderier og eik.
Smaken har brun malt, karamell, brunt sukker og toner av treverk, anstendig humle i avslutningen. Ikke for søt. Dette er på ingen måte Nøgne Øs "største" øl, men godt og lettdrikkelig er det - og helt umulig å mislike.