Birra Dell'Eremo Terra

birra-dell-eremo-terra


En stout på en stilig designet mørkegrønn 50 cl-flaske – da får du straks fornemmelsen av italiensk mikrobryggeri.
Eremo-bryggeriet holder til utenfor Assisi. Terra har en IBU på 35.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, moderat beige skum.
Sterk vinøs og overraskende fruktig aroma, også forventede toner av sjokolade, røstede nøtter og mild kaffe, et hint av lakris.
Smaken har først en lett sødme med hint av sjokolade, men avslutningen er tørr og askepreget med et hint av røk, noe humle også.

Amager Rye King

cq5dam.web.1280.1280


Vi gir først ordet til våre københavnske venner:
"Tilbage i maj 2010 havde vi her på Amager Bryghus besøg af en mand, som ved første øjekast kunne ligne Frank Zappas barnebarn - eller måske en ukendt lillebror til Snoop Dogg. Men navnet var dog ikke hverken Zappa eller Snoop men derimod Laffler, Mr. John Laffler fra Chicago, Illinois. John er til daglig brygger på byens førende bryggeri Goose Island, og kontakten til ham opstod, da vi tidligere på året deltog i World Beer Cup i netop Chicago. Dengang spurgte vi John, om ikke han havde lyst til at brygge øl på Amager, som jo sådan lidt er Danmarks svar på Chicago – oh well, næsten… John fik helt frie hænder og kom op med noget så sjældent som en letrøget Rugstout – derved var Amager RyeKing født. I glasset står Amager RyeKing sort som beg med et lysebrunt skum. Hele 22% af malten stammer fra rug, og vi vil godt garantere, at det kan smages. RyeKing har en fantastisk robusthed uden nogensinde at være tung, mens røgen aldrig bliver overdøvende, men i stedet tilføjer et lille pikant strejf. Bitterheden er tør og kontant og kommer fra både de ristede malte og fra Northern Brewer humlen. Vi er ret godt tilfredse med dette transatlantiske samarbejde, og er ikke et sekund i tvivl om, at du vil være ligeså, når du har smagt Amager RyeKing! Brygget af: 8 malte, havregryn, 2 humler, amerikansk overgær og det gode Amar-vand."
Vi noterer: Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum. Aroma av lakris og svart rugbrød, også kaffe og fruktig humle, bare et hint av røk. Smaken har røstet malt, kaffe og lakris, også furuaktig humle, svart rugbrød og et hint av røk. Godt øl. Blir faktisk enda bedre etter som det varmes opp litt i glasset.

HaandBryggeriet Death by Disco

haand-death-by-disco_480x480


HaandBryggeriet i Drammen har her samarbeidet med de dyktige nomadebryggerne fra Cervisiam i Oslo, og det nederlandske mikrobryggeriet Frontaal. Death by Disco er en «Imperial Blueberry Sweet Stout».
Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av blåbær og røstet malt, hint av lakris og sjokolade.
Søt smak av røstet malt, blåbær, sjokolade, lakris og kaffe, middels humlebitter avslutning. Varmende munnfølelse. Et imponerende øl!

Kjerlingland Bringebærstout

Bringebærstout

Kjerlingland Brygghus holder til i Lillesand, og deres Bringebærstout er foreløpig höjdaren av de ølene vi har smakt derfra. 
Svart arge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av modne og overmodne bringebær, også røstet malt og sjokolade. 
Smaken ligger midt mellom søt og tørr, med toner av bringebær, røstet malt og sjokolade igjen, også kaffe og distinkt bitterhumle i avslutningen. 

7 Fjell Morgenstemning Coffee Stout

Morgenstemning


7 Fjell Bryggeri i Bergen kommer stadig med gode øl, her en coffee stout av høy klasse. Morgenstemning er jo ellers et av bergenskomponisten Edvard Griegs mest kjente verk, så det bergenske temaet i navnevalget er fortsatt i behold.
Ølet
Morgenstemning er derimot komponert av en rekke utsøkte maltsorter, samt kaffe. Humlen er Horizon og Fuggles, og bitterheten er på 55 IBU.
Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
Sterk aroma av kaffe, hint av mørk sjokolade og eksotisk treverk.
Middels tørr og røstet smak, tydelige toner av kaffe, hint av brente brødskorper, røstede nøtter og mørk bitter sjokolade.

Jester King Black Metal Farmhouse Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Jester King Brewery holder til utenfor Austin, Texas, og brygger nå alle ølene sine med forskjellige varianter «farmhouse»-gjær / villgjær / brettanomyces. Black Metal Farmhouse Imperial Stout er en av deres virkelige tungvektere. Igjen er dette et øl som vi bare fikk inn noen få flasker av fra den norske importøren, men vi «er på hogget» etter mer. Malttypene som er brukt er Organic Pale Malt, Roasted Barley, Black Malt, Chocolate Malt, Caramalt, Brown Malt, Carafa og Dark Crystal Malt. Humletypene er Millennium og East Kent Goldings. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1085, mens final gravity er 1015. Bitterheten er 44 IBU.
Beksvart farge på ølet (dette er et av de aller mørkeste ølene jeg har sett), med et høyt og imponerende skum, med farge et sted mellom koksgrått og brunt.
Aroma av røstet malt, kaffe, lær og sjokolade, blandet med syrlige og «bondegårds»-toner av brettanomyces. 
Smaken er rik og middels søt, med noe fruktig syrlighet, men først og fremst dominert av røstede toner av kaffe, hint av mørk bitter sjokolade og svart pepper. Heftige saker dette her!

98/82 9,3% 75cl

Revelation Cat Black Knight,

Cardinal Pub Stavanger

Egentlig burde vi ikke fortelle noen om dette ølet, siden vi har så få flasker av det. Vi fikk klørne i en liten rest fra den norske importøren (som heller ikke hadde mange flasker i utgangspunktet, der ble bare brygget 1650 flasker totalt av Revelation Cat Black Knight). Vi tok den inn med tanke på vår referansegruppe på «Mandag i Annen», men synes det er mest rettferdig at alle entusiaster får sjansen til en smak, så lenge beholdningen varer. Revelation Cat er et mikrobryggeri i Roma, som nå også har kjøpt et gjæringsanlegg i England. Den sorte ridderen, Black Knight, kan man trygt si er en imperial stout på anabole steroider (ikke bokstavelig talt,  men du skjønner sammenligningen når du smaker på ølet).  Den ble brygget i 2011, modnet et år på ståltanker på bryggeriet før den ble flasket, og har deretter modnet 2 år på flasken.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens og deilig aroma av mørk malt, melasse, vanilje, sjokolade og kaffe, hint av hetvin.
Varmende og oljeaktig munnfølelse, som forventet. Meget søt og intenst maltpreget smak, med melasse og karamell i massevis, også rikelig med sjokolade og vanilje. Kaffe og humle i avslutningen. Storartet nå, men kunne sannsynligvis kjellerlagres i ytterligere 20 år. Men hvem i all verden har tålmodighet til å vente så lenge?

Det Lille Bryggeri Imperial Stout 2014

beer_159312

Det Lille Bryggeri i Danmark er kanskje lite, men de er store både i breddeutvalg og kvalitet. De brygger i Ringsted på Sjælland, men har bryggeriutsalget sitt i Viby, om du skulle være på de kanter. Det er Roskilde Øl som eier bryggeriet. Vi på Cardinal har ambisjoner om å kunne tilby et skiftende utvalg av noen av deres beste øl. Deres Imperial Stout synes å skifte oppskrift for hvert år, og 2014-utgaven er brygget med en dose fikenpuré, foruten svært rikelige mengder av de vanlige ølingrediensene. Resultatet er et heftig øl på hele 10,2%, velegnet for langsom nytelse ved kjellertemperatur. 
De har brukt hele 8 forskjellige typer malt, og humletypene er amerikanske Chinook, Simcoe, Amarillo og Columbus. 
Beksvart farge på ølet, høyt brunt skum. 
Aromaen har toner av mørk malt, tjære, treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av mørke tørkede frukter.
Smaken er middels søt, meget tjæreaktig og røstet, toner av salt lakris, sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Hint av sitrusaktig humle og mørke tørkede frukter. Bitter og salt avslutning. Mektige saker!

na 10,2% 50cl

Thornbridge Hall / St. Eriks Imperial Raspberry Stout

Cardinal Pub Stavanger

Ølene i Thornbridge Hall-serien blir fortsatt brygget på det opprinnelige bryggeriet på herresetet Thornbridge Hall – de øvrige Thornbridge-ølene blir brygget på det langt større Riverside-bryggeriet deres i Bakewell. Imperial Raspberry Stout er resultatet av et besøk fra St. Eriks Bryggeri og deres brygger Jessica Heidrich (fra Arlandastad utenfor Stockholm). Det er altså brygget med en solid dose skotske bringebær. Malten er pale, crystal, dark crystal, chocolate og roasted barley.  Humlen er engelske Bramling Cross.
Svart farge på ølet, mørk rubinrød i høylysene. Høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av bringebær, bringebærkonfekt og mørk malt, hint av solbær.
Smaken er distinkt røstet og fruktig – mørk malt, kaffe og mørk bitter sjokolade, og markerte bringebær. Hint av lakris og solbær. Bitter og snerpende avslutning.

97/66 10% 50cl

Coisbo Astoria Black

Cardinal Pub Stavanger

Den danske bryggeren Coisbo leier vanligvis bryggerikapasitet hos Ørbæk Bryggeri, så også med Astoria Black, som er en imperial stout. Astoria Black forsøker på ingen måte å sette ekstremrekord innen denne kategorien, men er likevel en av de triveligste stouts jeg har smakt.
Svart farge på ølet, høyt og varig brunt skum – flott!
Behagelig røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe, hint av einerbær (siden bryggeren først nevner det) og lakris.
«Smooth» munnfølelse. Smaken er også myk og behagelig, ikke for søt, ikke for tørr, men mangler slett ikke karakter – igjen møter du røstede toner av kaffe, sjokolade og lakris, med anstendig humle og et hint av einerbær. Alt er nydelig balansert. Dette er det beste ølet jeg har smakt fra Coisbo så langt.

94/44 7,2% 50cl

Larvik Stout

39107b45370b79e46fcc899d2fa663be_640x640

Vi har fått inn et lite prøveparti med Larvik Mikrobryggeri sin Stout.
Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
«Tynn» og svakt syrlig aroma, toner av tynn kald kaffe, hint av sjokolade.
Overraskende tynn munnfølelse til å være en stout på 7%. Middels tørr og svakt syrlig smak, svake toner av kaffe og sjokolade. Her er der definitivt rom for forbedringer, synes vi. Men som den er, er kanskje Larvik Stout et alternativ å prøve for dere som synes våre andre stouts fort blir for kraftige?

na 7% 50cl

 

Lindheim Afraid Of The Dark Coffee Stout (fat)

Cardinal Pub Stavanger

Lindheim Ølkompani i Gvarv i Telemark  har med Afraid of the Dark laget en "voksen" kaffestout, tilsatt 11 kg kaffe fra Solberg & Hansen til en batch på 1000 liter øl. Ryan Fields fra Pizza Port / Port Brewing i California har deltatt i prosjektet. 
Beksvart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, med distinkte toner av kaffe, hint av lær og treverk.
Tørr og røstet smak, igjen med sterke toner av kaffe. Slett ikke dårlig, selv om litt mer kompleksitet i smaken neppe hadde skadet. Som det er, vil det garantert falle i smak hos deg som ikke bare liker øl, men også er glad i sterk kaffe. 

HaandBryggeriet Odin's Tipple Dark Norse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Odin’s Tipple fra HaandBryggeriet i Drammen har vært litt inn og ut av sortimentet vårt – nå oppdaget vi at den slett ikke var omtalt i Ølboken, og da kan vi heller ikke forvente så stort salg … Beklager det!
Stilmessig er dette nærmest en imperial stout brygget med uante mengder sjokolademalt, og med et «nordisk» innslag av røkmalt. Odin var som kjent selveste sjefsguden i den norrøne gudeverden, og han hadde stor sans for både øl og mjød. Da er det klart at HaandBryggeriets hyllestøl til ham ikke kunne være noe lettøl – her er både smaksrikdom og prosenter på plass. De første batchene av ølet var preget av en ganske markert syrlighet, men dette er ikke framtredende i de senere batchene.
Beksvart farge på ølet, dette er et av de mørkeste øl jeg har sett. Sjokoladebrunt kremig skum av middels høyde, varer ikke evig.
Røstet aroma, toner av mørk malt, kaffe, sjokolade og treverk, et hint av røk og tjære.
Røstet smak også, middels tørr, kaffe og tre, hint av lakris og røkmalt i avslutningen. Joda, dette er noe å stille opp med i Valhall!

Fuller's Bottle Conditioned (Russian) Imperial Stout Limited Edition

Cardinal Pub Stavanger

Denne suverene utgaven av Fuller’s Imperial Stout på 10,7% står omtalt som «Fuller’s Russian Imperial Stout» på RateBeer, for ikke å forveksles med en annen Imperial Stout (med noe mindre alkohol) i Past Masters-serien. Limited Edition-utgaven er brygget med en dose rosenknopper, en svært uvanlig «feminin» tilsetting i det som kanskje regnes som den mest «maskuline» av alle ølstiler. Men det funker! En passe dose av denne nektaren, og «anyone is anybody’s», som engelskmennene sier.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Herlig aroma, røstede og florale toner, hint av kaffe, sjokolade, lær og rosenknopper.
Distinkt røstet smak, toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og lakris, florale toner i bakgrunnen. Anstendig humle (Centennial). Ren nytelse dette her!

99/87 10,7% 50cl

To Øl Goliat Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Som flere andre danske nomadebryggere har karene bak To Øl (Tobias Emil Jensen og Tore Gynther) brygget mange av ølene sine hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det gjelder også Goliat Imperial Stout, hvorav vi har både den vanlige utgaven med rød etikett, og den bourbonfatlagrede med grønn etikett (se egen omtale av den).
Den "vanlige" er likevel ikke en "hvilkensomhelst" imperial stout, dette er øl av høy klasse! Foruten standard-ingrediensene er Goliat brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe.
Beksvart farge på ølet,moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma av kaffe og treverk, et hint av aske.
Enda mer distinkte blir de røstede tonene og innslaget av kaffe i den fyldige smaken. Toner av mørkt sukker også, men ølet er ikke særlig søtt - smaken oppleves snarere som nokså tørr, med hint av tre og aske. En mektig opplevelse er det uansett!

To Øl Goliat Imperial Stout Bourbon Barrel Aged

Cardinal Pub Stavanger

Bourbon Barrel Aged-utgaven (grønn etikett) av Goliat Imperial Stout kommer altså fra de to danske nomadebryggerne i To Øl, Tobias Emil Jensen og Tore Gynther. Grunnølet er, foruten standard-ingrediensene, brygget med flaket havre, mørkt cassonade-sukker og gourmetkaffe. Bryggingen har de to gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia, og deretter har ølet fått modnes i flere måneder på eikefat som tidligere inneholdt amerikansk bourbon whiskey. Resultatet er "magnificent"!
Både aroma (duft) og smak er preget av stor fylde, mørke maltsorter og sterk kaffe dominerer, med toner av brunt sukker, bourbon whiskey og vanilje. Det søtlige innslaget av vanilje (som kommer fra eiketønnen) gjør at ølet oppfattes som litt søtere enn den "vanlige" utgaven av Goliat - men uten den påfallende intense sødmen som forekommer i en del andre imperial stouts. Goliat Bourbon Barrel Aged er et usedvanlig harmonisk og tiltalende øl for sin styrke, og med all sin smaksrikdom virker det likevel velbalansert. Vi vil påstå at det er et av de beste ølene vi har overhodet - jo, vi vet vi har sagt det om ganske mange øl nå, men når vi får tak i så mange godsaker, så må vi vel ha lov å være glade?

Amager / Off Color Gnädige Frau Marshmallow Stout

amager_gn_dige_frau

Du store alpakka for et øl! Her er det bare å overlate ordet til bryggerne på københavnske Amager Bryghus, jo før jo heller: «Når Chicagos bedste lille ølbutik spørger, om vi ikke kan lave dem en jubilæumsøl, så er det en ære, som man simpelthen ikke kan afslå. West Lakeview Liquors har været ejet og drevet af Bozic-familien i 25 år, og en sådan bedrift kræver naturligvis noget helt særligt til fejringen. Vores måske mest kendte øl - Hr. Frederiksen - har altid været populær i butikken. Og med den øl som udgangspunkt gav vi frie hænder til brygmester John Laffler fra Off Color Brewing - en gammel ven af både Amager Bryghus og West Lakeview Liquors - så han kunne sætte sit helt eget persomlige aftryk på opskriften. Resultatet er dette samarbejdsbryg: "Gnädige Frau - Marshmallow Stout" - som kombinerer en herresort og voldsom dansk Imperial Stout med den amerikanske lejrbåls-snack en "s’more". Navnet er en hyldest til Kristina Bozic, den nuværende ejer af West Lakeview Liquors som personligt og med stor entusiasme deltog i brygningen her på bryghuset. Kristina sprættede vanillestænger op, skar skumfiduser i skiver og knuste grahamskiks med en kødhammer! En sød og særlig kvinde kræver en helt særlig øl. Og det mener vi, at "Gnädige Frau" lige præcis er. Nyd den! Ingredienser: Malte: Pilsner, Pale, Biscuit, Munich, Cara-Munich, Hvede, Black, Chocolate og Roasted Barley, Melasse, Hvidt sukker, Grahamskiks, Vanillestænger, Kakaobønner, Marshmallows. Humle: Tomahawk. Gær: US-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Aroma av mørk og røstet malt, melasse, sjokolade, vanilje, småkaker – og ja, marshmallows, siden dere nevner det.
Meget søt og røstet smak, med dominant melasse, også vanilje, sjokolade og søtet kaffe. En virkelig godsak for alle «snobesyge», men ingen «lett tørsteslukker». Nam nam!

Amager Hr. Frederiksen (Niepoort Edition)

7c28d8b438dfcc48b9f0d3f7a6614817_640x640

Imperial stouten Hr. Frederiksen  fra Amager Bryghus er fast i utvalget på Cardinal – og vi har også har også litt igjen av den bourbonfat-lagrede Buffalo Trace Edition. Men av  et så godt øl kan man vel knapt få for mange forskjellige utgaver, og nå har vi også gleden av å presentere den portvinsfatlagrede Niepoort Edition. Ordet er bryggernes:
«Lagret i 12 måneder på fade fra den velestimerede portvinsproducent Niepoort er Hr. Frederiksen endt som en mørkebrun snarere end en sort øl med en diskret men varm orange glød. Skummet er blødt og beige. Portvinen afslører sig selv i duften, faktisk så meget, at man i et splitsekund kan være i tvivl om, hvorvidt det er øl eller portvin, man drikker. Så fløjsblød og rundet er denne Niepoort-udgave, hvor trænoterne er tydelige, men aldrig dominerende. Hr. Frederiksens normale muskler af brændt malt og Centennial-humle er der stadig, men de er blødgjorte og imødekommende snarere end højspændte. Og så varmer alkoholen naturligvis som altid til sidst – men igen ikke ”in your face” bare sådan rart og indbydende. I Niepoort udgave er Hr. Frederiksen ikke just en øl, du lige kaster i svælget. Det er en øl som nydes i meditative stunder i din dertil indrettede Chesterfield-stue.»
Vår kommentar:
Svart farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Behagelig aroma av røstet malt, portvin, vanilje og eik.
«Smooth» og fyldig smak, middels søt, med mild kaffe, sjokolade, vanilje og portvin. En deilig dråpe!

Thornbridge Hall Russian Imperial Stout

45111

Wow! Dette klassiske ølet fra det engelske herresetet Thornbridge Hall er noe av det heftigste vi har smakt på lange tider. Thornbridge Saint Petersburg (som leverandøren vår nå var utsolgt for) er nok også meget god, men er langt lettere, og blir plutselig «rene barnematen» når den sammenlignes med Russian Imperial Stout, som er basert på en oppskrift fra Courage-bryggeriet i 1850. Malttypene er Maris Otter Pale, Amber og Black Patent. Humletypene er Apollo og  Hallertauer Hersbrücker.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Utsøkt aroma, sterke vinøse og eikede toner som nesten overdøver de røstede sjokoladetonene i bakgrunnen.
Fyldig og rik munnfølelse. Sterk smak med massevis av maltsødme, mørk melasse, salt lakris, tobakk, kaffe, mørk sjokolade og eik.
Som man sier i Stavanger: Salicath!

Lervig / Emörstrand Brujeria / Cardinal Julegjøk

Cardinal julgj

Julegjøk var den ene av de to vinnerne fra Cardinals egen hjemmebryggerkonkurranse (for deltakerne på vårt faste arrangement «Mandag i Annen»Winking – Quist Stout var den andre. Nå er begge på fat – samtidig! Den kommersielle versjonen er brygget på Lervig, med velvillig bistand av deres sjefsbrygger Mike Murphy. Den ble kanskje noe tørrere (= mindre restsukker) enn hjemmebryggversjonen, noe som medfører at krydderinnslagene står ekstra tydelig fram, og man unngår det søte «karamell-helvetet» som andre juleøl (i flg. Olav M. Bråtveit) er plaget med. Ja, for det er en krydret jule-ale vi har for oss her – egentlig uten sidestykke, det nærmeste du kommer ellers er vel Nøgne Ø Underlig Jul, men noen kopi av denne er Julegjøk likevel ikke. Her er det brukt hel grønn kardemomme i rikelige mengder, kanelstenger og rosiner, og Mike har bidratt med daddelsirup.
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Uvanlig aroma som kan minne om einer (einerved mer enn einerbær, men einerlåg skal ikke være en av ingrediensene), gran og julekrydder.
Smaken er tørr og harpiksaktig, igjen toner av einer (det er nok humlen som sørger for harpikspreget) og massevis av julekrydder. Pepperaktig ettersmak. Dette er et øl som vi gjerne ville servert til retter som pinnekjøtt eller fårikål – men det går altså veldig godt an å drikke alene også!

Emelisse White Label Imperial Russian Stout (Caol Ila BA)

beer_180637

BA står for "barrel aged", og her er det altså en utgave av nederlandske Emelisse sin Imperial Russian Stout som har vært lagret på eiketønner som tidligere inneholdt Caol Ila malt whisky - og jeg kan love at det kjennes både på duft og smak!
Beksvart farge på ølet, lavt og grovt beige skum.
Sterk aroma av torvrøkt whisky, eik, jod og sjøluft - og selvsagt røstet malt.
Moderat sødme i smaken, rikelig med røstet malt og bra humle (75 EBU), men smaken domineres først og fremst av torv og jod fra whiskytønnen. Noe varme fra alkoholen.
Hvor godt du vil like dette ølet, avhenger helt av om du liker skotsk whisky med mye smak av torvrøyk. Liker du ikke slik vare, vil du sikkert ha større utbytte av den "vanlige" utgaven av Emelisse Russian Imperial Stout (ikke fatlagret).

Amager / Cigar City Xiquic and The Hero Twins

amager-cigar-city-xiquic-and-the-hero-twins

Med dette samarbeidsølet, som stilmessig er en imperial stout og modnet på sedertre-spiraler, har Amager Bryghus (med besøk fra Cigar City Brewing) begitt seg inn på maya-indianernes mytologi. Vi på Cardinal fikk smake denne heftige stouten første gang da vi var på personaltur til Amager tidlig i høst, og ble kjapt overbevist om at vi måtte ha den på Cardinal – en beslutning som også vår referansegruppe på «Mandag i Annen» har bifalt med fornøyd brumming. (En god del av beholdningen er allerede solgt ut, før vi rakk å skrive noen kommentar.) Vi gir først ordet til bryggerne selv:
«Hvem Xiquic egentlig var kan være lidt vanskeligt at forklare i korte vendinger, men de heltmodige tvillinger kender vi alle: Wayne Wambles og Jacob Storm - chefbryggere på henholdsvis Cigar City Brewing i Tampa, Florida og så her hos os på Amager Bryghus. Siden sit første besøg på bryghuset tilbage i 2011 har Wayne været lidt af et idol for os. Vi har nemlig svært ved at forestille os nogen, der er mere dedikeret og kompromisløs i sin tilgang til brygning - og det kombineret med ægte passion og sans for detaljen. Derfor var det en stor ære, at Wayne tog imod vores invitation om at brygge hos os - og det endda på hans fødselsdag! Opskriften blev skabt gennem en endeløs række e-mails. Cigar Citys signatur-ingrediens - cedertræet - blev bestilt hjem og en fødselsdagskage blev bagt. Det blev en sjov dag - og vi håber at du vil have det sjovt med at smage denne dobbeltmæskede cedertræslagrede peber Imperial Stout - ja intet mindre. Det er lidt af et bæst - men et blidt og venligt bæst. Ingredienser: Water. Malts: Pale, Crystal Rye, Crystal 50/100, Crystal 70/140, Crystal 100/200, Black, Chocolate Rye, Roasted Barley. Cedar, Black pepper. Hops: Citra, Centennial, Chinook, East Kent Goldings, Herkules. Yeast: UK-ale.»
Våre notater:
Beksvart farge på ølet, moderat kremig brunt skum.
Behagelig aroma av sedertre, mild kaffe, røstet malt, hint av sjokolade og pepper.
Den middels søte smaken er røstet men ikke ekstrem, toner av sjokolade, vanilje, kaffe og sedertre, med distinkt svart pepper og furuaktig humle i avslutningen. Meget god!

Durham White Stout

durham white stout

Durham Brewery (i universitets- og katedralbyen Durham i Nord-England) er et av våre favorittbryggerier fra the United Kingdom når det gjelder "bottle conditioned" ("levende", om du vil) ales. De har mye forskjellig, fra det lette og leskende til skikkelige tungvektere. Når det gjelder White Stout (som bare stiller i klassen "lett tungvekt"), reagerer vel de fleste på selve navnet: hva er dette for tullprat? En stout er da SVART, ikke lys! Men bryggeriet ønsker bare å poengtere at på 1800-tallet, før det var blitt "opplest og vedtatt" at stout var en forkortelse for "stout porter", ble også lysere øl omtalt som stout (= kraftig) hvis de bare var fyldige og og alkoholsterke nok - det var slett ikke noe krav om at de skulle inneholde svartbrent malt, eller brent umaltet bygg. I dag klassifiseres de nne lysere øltypen helst i sekkeposten English Strong Ale - og det gjør vi også med Durham White Stout, for ikke å skape noe mentalt sammenbrudd hos dem som er innstilt på å ha seg en skikkelig svart stout.
Gylden (riktignok ikke "hvit") farge på ølet altså, svakt disig, med et høyt hvitt skum.
Behagelig aroma av fruktig humle på en søtlig maltpreget bakgrunn.
Middels søt smak, distinkt maltpreget, men også med sterke humletoner og en harpiksaktig og bitter avslutning. Alkoholen er åpenbar, og jeg kunne lett ha trodd at ølet var enda sterkere enn det er. Likevel er det farlig lettdrikkelig, så ta det rolig i svingene! Humlen er amerikanske
Chinook, som er et historisk sett tvilsomt bidrag til en troverdig  "re-c reation of the White Stout style", men blås nå i det - dette er nemlig en anstendig og trivelig strong ale, som kanskje kan sies å være mer amerikansk enn engelsk i sin karakter. 

Syndikatet Håndlangeren Imperial Stout

beer_171734

Det danske "gangsterbryggeriet"  Syndikatet (som brygger ølene sine på Nibe Bryghus) holder en konsekvent markedsføringsprofil med høy sigarføring, men langt viktigere synes vi det er at de brygger en rekke GODE øl! Håndlangeren er en imperial stout som det står respekt av. For de bryggeriteknisk interesserte kan opplyses at original gravity var 1093, og final gravity er 1023. Bitterheten er på 72 IBU.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av amerikansk humle, toner av frukt og gran. Også røstede toner med kaffe, mørk sjokolade, mildt krydder og vanilje.
Smaken har toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade, lakris, pepper og amerikansk humle med harpiks. Distinkt bitterhumle i avslutningen. Et imponerende øl!

Saltaire Triple Chocoholic

SaltaireTripleChocoholic

Engelske Saltaire Brewery, som ble etablert I 2005,  holder til i Shipley ved Saltaire i Yorkshire, nær Leeds. Deres prisvinnende Triple Chocoholic stout har bl.a. blitt tildelt tittelen «Europe’s best flavoured stout». Den er selvsagt brygget med en andel sjokolademalt, men også med kakao, sjokoladesirup og sjokoladeessens.
Svart farge på ølet, moderat gråbrunt skum.
Sterk og god aroma av kakao / sjokolade.
Smaken har også massevis av sjokolade og kakao , men er ikke særlig søt (husk at kakaobønnen og sjokolade ikke er søt i utgangspunktet, det er alt sukkeret som sjokoladen vanligvis tilsettes som gjør den søt). Ikke noen klissensøte greier her altså. Noe kaffe og merkbar humle (Fuggles) i avslutningen. Til tross for dominant sjokolade, er dette faktisk et velbalansert øl, og meget behagelig å drikke.

Cardinal / Holmen / Lervig Quist (fat)

Cardinal Quist

Cardinal utlyste i fjor en hjemmebryggerkonkurranse blant de faste deltakerne på vårt ølentusiast-arrangement "Mandag i Annen". I juryen satt Trude og Sigmund fra Cardinal, og sjefsbrygger Mike Murphy fra Lervig. Vinnerølet skulle brygges kommersielt hos Lervig. Juryen kåret faktisk ikke bare en, men to vinnere - Julegjøk som kommer på fat til julesesongen i år, og den herværende Quist, som ble ansett som en framifrå helårsstout. Opphavsmennene til Quist er de glade hjemmebryggere i Holmen Nanobryggeri, Egil Ovesen og Jan Magnus Dahle. 3000 liter ble brygget kommersielt på Lervig, som vanlig under profesjonell og kyndig ledelse av Mike. Av dette tar Cardinal unna 1000 liter, mens ølentusiaster annetsteds får glede av resten - ølet er allerede introdusert til stor jubel på puben Olutravintola Pikkulintu (hold grisepraten Deres for Dem selv!) i Helsinki, Finland. Oppskriften er hemmelig, men vi kan røpe at spesialinnkjøpt engelsk Mild-malt og friske einerkvister fra Bjørnøy (derav Quist-navnet) bidrar til et spennende resultat. 
Heftig utseende: kullsvart farge på ølet, med et flott og kremig brunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av mild kaffe og mørk sjokolade, hint av sedertre og tobakk. Eineren er der, og bidrar med en friskhet til aromaen, men dominerer ikke.
"Smooth" smak, men likevel distinkt røstet med kaffetoner, også toner av tobakk, einer, treverk og engelsk lakris, og en uttalt humlebitterhet i avslutningen. Gratulasjoner og mange takk til Egil, Jan Magnus og Mike for et vellykket resultat! 

Amager Double Black Mash Imperial Stout

beer_211630

Her gir vi igjen ordet først til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus:

"Tag noget godt – og gør det endnu bedre. Det er filosofien bag Double Black Mash. Denne voldsomme Imperial Stout var såmænd rigeligt stor og potent nok i sig selv allerede efter første mæskning. Men vi tænkte, hva’ pokker – lad os give den en tur mere. Så vi mæskede urten ind i endnu en omgang malt og fordoblede alt, som i forvejen var godt - og gik efter noget storladent. Det her er en saftig sag uden nogen for for sukker tilsat. Det er ren malt – og ikke så meget pjat. Ingredienser: Vand, Malte: Pilsner, Pale, Münchener, Roasted Barley, Cara-hell, Melanoidin, Light chocolate, Cara-aroma, Crystal og Black, Humle: Cascade og Chi nook, Gær: US Ale."

BEKSVART farge på ølet, høyt mørkebrunt skum - dette er et av de mørkeste øl jeg noensinne har sett.
Herlig røstet aroma, mørk sjokolade i massevis, også kaffe og treverk.
Tungt røstet smak, også søt og maltpreget. Rikelig med søtet espresso-kaffe, mørk sjokolade og karamell. En solid røstet og humlet bitterhet i avslutningen. Noen vil sikkert synes dette ølet er for mektig, søtt og fyldig - dere andre vil synes dette er REINT SNOB. Det er lov (og kanskje også fornuftig) å dele flasken på to personer.

Grauballe Enebær Stout

Grauballe Enebaerstout

Grauballe Bryghus holder til i den vesle landsbyen Grauballe utenfor Silkeborg. Deres Enebær Stout smakte jeg første gangen i 2006, og den falt smak, kan du trygt si. Det er en "levende" og ufiltrert stout.
Nesten helt svart farge på ølet, høyt og kremig lysebrunt skum.
Herlig aroma, av einerbær først og fremst, røstet malt og mørk sjokolade i bakgrunnen.
Smak av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, kanskje noe lakris også, einerbærene er der, men dominerer ikke. Moderat sødme, noen svakt syrlige toner i avslutningen. Rimelig bitter ettersmak, både fra den røstede malten og fra humlen. En glimrende stout etter min smak, med en uvanlig men meget vellykket tilsetning av einerbær.

Moylan's Dragoons Dry Irish Stout

images-1

Navnet Dry Irish Stout beskriver ølets stilmessige tilhørighet - det er nemlig amerikansk, brygget hos Moylan's Brewery & Restaurant i Novato, California. Men både humlen og byggmalten har de importert fra Storbritannia, så de mener alvor med å brygge en stout i typisk irsk/britisk stil. Stouten er brygget til minne om general Stephen Moylan (en slektning av bryggeriets innehaver, kanskje?), den irskfødte kommandanten av regimentet The 4th Continental Dragoons under den amerikanske frigjøringskrigen.
Beksvart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
God røstet aroma av mørk malt og kaffe, med hint av mørk sjokolade og aske.
Tørr røstet smak, mørk malt og mild kaffe, ikke spesielt kompleks, men "rett fram" og behagelig å drikke.

Partizan Stout Barrel Aged FES (Foreign Extra Stout)

partizan-fes-stout

Partizan Brewing er et helt nytt London-bryggeri, med en så klar kvalitetsprofil at de helt fra starten ble utropt til et av Englands mest spennende bryggerier. I Norge debuterte de på Haand Ølfestival i Drammen, og vi ble så begeistret at vi slo klørne i alle restene som vi kunne få tak i etter festivalen. Vi har et meget begrenset kvantum av både den "vanlige" utgaven av deres Foreign Extra Stout og Barrel Aged-utgaven - og siden det var Barrel Aged som kom først ut i hyllene hos oss, har det allerede minket stygt på beholdningen av den, etter at jungeltelegrafen begynte å gå.
Dette er våre kortfattede smaksnotater under festivalen:
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Eikepreget og røstet smak, toner av kaffe, vanilje og sjokolade.
Rimelig søt smak, eikepreget med toner av vanilje, røstede toner av kaffe og mørk sjokolade. Kongeøl!

Lagunitas Imperial Stout

IMG_5354-tnp-lagunitasstout

Når hardcore bryggere hos californiske Lagunitas Brewing Company lanserer en Imperial Stout, vet du bare at det ikke er noe pingleøl du får i glasset. Med nesten 10% alkohol, en original gravity på 1092 og en bitterhet på 72,45 IBU er dette voksne saker, men likevel ikke mer ekstremt enn at mange bør våge seg på et bekjentskap..
Meget mørk brun til svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, høyt beige skum.
Forholdsvis moderat aroma, milde kaffetoner, hint av mørk sjokolade.
Søt smak med rikelig med kaffe, mørk sjokolade og lakris, noe bitterhet i avslutningen. Godt!

To Øl By Udder Means

beer_199224

De talentfulle danske "nomadebryggerne" i To Øl står bak stouten By Udder Means, navnet er ikke bare uttalen av uttrykket "by other means" - udder er engelsk for "jur", og da vet du at der er kyr involvert. Nærmere bestemt laktose (= melkesukker) - en vanlig tilsetning i sweet stouts, da melkesukkeret (i motsetning til maltsukkeret) ikke spises opp av gjæren, og dermed gir fylde og en behagelig sødme til ølet. Men tro nå ikke at det er noe klissensøtt øl du møter, laktosen er tilsatt med  vett og forstand,  i nøye avmålt mengde.
Beksvart farge på ølet, høyt og flott brunt skum.
Røstet aroma, toner av kaffe, treverk, mørk sjokolade og lakris.
"Smooth" smak, med en god men moderat sødme fra laktosen. Moderat røstede toner av mild kaffe og sjokolade, et hint av lakris i bakgrunnen. Bra (amerikansk?) humle i avslutningen. Ettersmaken har toner av humle og treverk. Et behagelig øl å drikke!

Magic Rock Dark Arts (fat)

Unknown-7

Magic Rock Brewing i Huddersfield, England, er et av de bryggeriene som tilsynelatende har suksess med alt de foretar seg innen bryggekunsten. "Svartekunst" er derimot en aktivitet som helst forbindes med hekser og trollmenn, men med sin stout Dark Arts viser Magic Rock at de også behersker "the dark side".
Beksvart farge på ølet, flott og kremig beige skum.
Aromaen "tar fast grep" fra første stund, røstet preg med toner av kaffe og sjokolade, hint av lakris og treverk.
Moderat røstet smak, middels tørr, med de samme elementene som i aromaen, etterfulgt av en distinkt humlebitterhet. Røstet og humlet ettersmak. Velbalansert og særdeles drikkelig!

Flying Dog Pearl Necklace Oyster Stout

FlyingDog_PearlNecklace2012bottleshot

Maryland-bryggeriet Flying Dog er en av de amerikanske favorittene på Cardinal, og nå lanserer vi også deres Pearl Necklace Oyster Stout, som er brygget med elveøsters fra Rappahannock River. Går ut fra at de sjekket om der var perler i østersen først …  Det anses jo ellers som pent og pyntelig med et perlekjede, og vi velger her å se bort fra at «pearl necklace» i amerikansk slang også kan ha en mer shady betydning.
Svart farge på ølet, rubinrødt i høylysene. Høyt beige skum.
God aroma av mørk sjokolade, mildt røstet malt, mild kaffe og treverk.
Middels tørr smak, rimelig “smooth”, med de same elementene som I aromaen. Meget moderat humle.
Kjør gjerne din egen sammenlignende test mellom denne og den irske Oyster Stout fra The Porterhouse!

Hook Norton Double Stout

Cardinal Stavanger

Oppskriften på Double Stout fra Oxfordshire-bryggeriet Hook Norton er mer enn  100 år gammel, og ble trukket fram til heder og verdighet etter at stout i moderne tid igjen ble en etterspurt øltype. Hvorfor ølet kalles en «Double» stout vet jeg faktisk ikke – det er nemlig ikke noen ekstremstout vi har med å gjøre her, snarere en «rett fram» og «no nonsense»-stout som engelskmennene er eksperter på. Double Stout  er «bottle conditioned», altså ettergjæret og modnet på flasken.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Behagelig mild røstet aroma, toner av mild kaffe, mørk sjokolade og treverk, et hint av lakris.
Den middels tørre smaken har de samme elementene som aromaen. God å drikke!

Alvinne Mano Negra

Cardinal Stavanger

La Mano Negra (= Den svarte hånd) har opp gjennom historien vært betegnelsen både på flere politiske ekstremistgrupper og på mafiaens utpressingsmetoder. Den herværende Mano Negra fra belgiske Picobrouwerij Alvinne er heldigvis uten mafia- eller ekstremistforbindelser – det dreier seg om en imperial stout med bryggeriets spesielle belgiske husgjær, Morpheus. Humletypene er Magnum og East Kent Goldings, bitterheten er på 59 EBU.
Når korken vippes av, begynner ølet langsomt å strømme ut av seg selv, så her gjelder det å ha glasset klar ganske kjapt. Beksvart farge på ølet (naturligvis), digert lysebrunt skum.
Syrlig og fruktig aroma, toner av bondegårdshus og rødvinseddik, noen røstede kaffetoner i bakgrunnen. Toner av lær når ølet varmes litt opp.
Rikelig med kullsyre i munnen. Røstet og moderat fruktig smak, toner av kaffe og lakris, hint av eik og mildt krydder. Middels bitter avslutning.

Magic Rock Bearded Lady

beardedlady-300x284

Damer med skjegg skal man ha respekt for! Dette er hva Magic Rock Brewing i Huddersfield, West Yorkshire, har å si om saken: 
"Say hello to the
Bearded Lady, our uncompromisingly big and beautiful Imperial Stout. Born from our Dark Arts recipe she uses masses of magical malts to deliver deep chocolate, rich coffee and vinous berry flavours all complemented by a balanced yet subtly spicy hop profile. Powerful, robust, intriguing; yet decadently smooth and sumptuous, the lady demands respect…"
Våre egne smaksnotater:

Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Behagelig røstet og fruktig aroma, hint av eksotisk treverk.
Meget beskjedent kullsyrenivå. Varmende munnfølelse. Smaken er tungt røstet, toner av meget sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, men ikke veldig søt. En massiv humlet og røstet bitterhet i avslutningen.
Fremmer antagelig skjeggveksten hos alle kjønn, denne her!

Amager Hr. Frederiksen Buffalo Trace Edition

mqdefault

Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus i København er allerede kjent av Cardinals ølentusiaster som en fyrrig herre. I sin Buffalo Trace Edition har Hr. Frederiksen vært gjennom en lengre lagring på eikefat som tidligere inneholdt Buffalo Trace Kentucky Whiskey. Da er det vel best å overlate ordet til de lettere animerte bryggerne selv: "Amager Bryghus har fra branchekyndige erfaret, at storytelling er halvdelen af fornøjelsen ved at drikke dyrt øl. Så vi bad en velestimeret lokalhistoriker forske i bryghusets beliggenhed. Derfor var vores begejstring stor, da den følgende historiske sandhed blev afsløret: Amager Bryghus ligger ved et vandingssted på den traditionelle skralderute henover Amager. Siden oldtiden har vore forfædre slukket deres tørst lige her, når de svedig t har transporteret deres skidt til øens berømte lossepladser. På samme måde er det historiske Buffalo Trace bourbon destilleri i Frankfort, Kentucky gennem 200 år beliggende ved et vadested hvor store flokke indfødte bøfler har krydset den brusende Kentucky River i vild flugt fra hujende rødhuder. Således knyttes historien så smukt sammen – fra Amager til Kentucky. Vi håber du vil nyde, hvordan vi med denne særudgave af Hr. Frederiksen knytter fremragende og stærkt sort øl sammen med noget af den bedste Bourbon, der findes."
Du verden! Vi nøyer oss med våre alltid nøkterne og saklige smaksnotater:
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk aroma av tre, der er også noen toner av vanilje og bourbon, men ikke fullt så uttalt som jeg forventet. Røstede toner av kaffe og sjokolade i bakgrunnen.
Intens smak, røstet og eikepreget som bare h......, og her kommer whiskeyen tydeligere gjennom. Toner av sterk kaffe, mørk sjokolade og vanilje.
Imponerende greier dette her!

Bierwerk African Stout

untitled-2_509

Igjen et øl fra det afrikanske nomadebryggeriet Bierwerk (Christian Skovdal Andersen), også dette brygget hos Camelthorn Brewing Company i Namibia. Stilmessig ligger African Stout i grenselandet mellom foreign stout og sweet stout.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat aroma av maltsukker, karamell og moderat røstet malt.
"Smooth" smak, milde røstede toner, noe karamell, sjokolade og mild søtet kaffe.
Vår lokale ølentusiast Egil Ovesen, som har reist vidt og bredt i Afrika, erklærte at dette var det suverent beste afrikanske øl han hadde smakt. Og det måtte han altså til Cardinal for å få!

Amager The Sinner Series Pride

Cardinal Stavanger

Amager Bryghus, bejublet som Danmarks beste bryggeri, har vi mye godt øl fra nå.
Som en av de første pubene i verden fikk vi inn siste utgivelse i "The Sinner Series", ølserien med tema fra "De syv dødssyndene". Og nå er vi kommet til PRIDE - hovmod. Det er en imperial stout på 10%, og den er så sykt god at vi har en viss forståelse for at bryggerne kan bli hovmodige. Vi gir like godt ordet til dem selv:
"Vi tænkte længe og grundigt over, hvilken øl der ville gøre os mest muligt stolte at brygge i serien af syndige øl. Hvis du kender Amager Bryghus, ved du, at Imperial Stouts har en helt særlig rolle i vore hjerter. Derfor måtte ”Pride” simpelthen bare være en Imperial Stout. Det der er særligt med denne version er, at vi kogte den som ind i h...... Faktisk kogte vi den i hele 6 timer, hvilket betyder en endnu kraftigere og fyldigere øl. Vi vil aldrig vove at kalde det for en perfekt Imperial Stout – det ville være at bringe stolthed i foruroligende nærhed af hovmod. Men ikke desto mindre håber vi, at I må nyde denne stolte øl. Vi er ikke stolte over at være syndere, men i det mindste er vi åbne omkring det... "
Beksvart farge på ølet, flott brunt skum.
God røstet aroma, toner av eksotisk treverk, kaffe, lakris og mørk sjokolade.
Smaken er røstet, maltpreget og ganske søt, toner av søtet sterk kaffe, sjokolade og lakris, noen krydrede toner. Bitter humle i avslutningen.
Mektig, imponerende og veldig smakfull!

Fuller's Black Cab

Cardinal Stavanger

Som dere har lagt merke til, satser Cardinal på introduksjonen av nye og innovative engelske bryggerier som Thornbridge og Magic Rock. Men det betyr på ingen måte at vi gir avkall på de veletablerte og solide gamle ale-bryggeriene! Det eneste gjenværende store London-bryggeriet, Fuller's, er bunnsolid med sin jevne og gode kvalitet, og når de en gang i blant introduserer et nytt øl, forventer vi automatisk at nykommeren også holder samme nivå. Det gjør i høyeste grad Black Cab, som vi smakte for første gang på København Ølfestival i mai 2012, og straks visste at vi måtte få inn i sortimentet når den ble tilgjengelig i Norge. Det er en stout med "folkelig" alkoholstyrke, som er oppkalt etter den legendariske svarte London-drosjen, "the black cab", en bilmodell som ble produsert nesten uforandret i ca. 50 år. Fuller's Black Cab er brygget med hele 5 forskjellige maltvarianter. 
Meget mørk brun (nesten helt svart) farge på ølet, lysebrunt skum.
Både aroma og smak har milde røstede toner, mild kaffe og sjokolade. Silkemyk smak, meget behagelig å drikke. Jovisst finnes der "større" og kraftigere stouts, men denne er bare umulig å mislike, for alle som overhodet våger å ta skrittet over på "the dark side".

AleSmith Speedway Stout - 75 cl flaske, 12%

Speedway-Stout

Jungeltelegrafen har begynt å gå - vi har nå allerede hatt den inne noen uker, uten å forhaste oss med å fortelle det til noen: Den legendariske imperial stout fra San Diego, California. Speedway Stout er navnet, og bryggeriet er AleSmith. Dette er et klasseøl som vi helst bare selger til feinschmeckere - noen av dem har tryglet og bedt i årevis om at vi må få tatt det inn. Speedway Stout er ratet på sjuendeplass på RateBeer, verdens største øldatabase og ølratingnettsted, med mer enn 100000 øl. Vi gjentar: Nr 7 av 100000+! Og selv om RateBeer har en tendens til å favorisere ekstreme øl, må vi understreke at Speedway Stout i all sin velde også oppleves som rimelig velbalansert. 
Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Både aroma og smak har en intens karakter, men oppleves likevel som behagelig. Tungt røstet malt, sterk kaffe (som ølet faktisk er tilsatt), lær og tjære dominerer. Kanskje finner du også toner av mørk bitter sjokolade, svisker og lakris. Varmende munnfølelse.
Med 12% i en stor flaske er dette selvsagt et øl det går an å dele på flere personer - faren er likevel til stede for at du får lyst på alt selv ... Og dere som allerede
vet at dere er "frelst" på imperial stouts: Himlenes rike er herved deres!

Williams Brothers March of the Penguins

Cardinal Stavanger

"Pingvinenes marsj" var en prisbelønt fransk naturfilm om en koloni med keiserpingviner, og den gikk en tid for fulle hus på kinoer verden over. Hvorfor det skotske bryggeriet Williams Brothers har valgt March of the Penguins som navn på et av sine nyeste øl, har vi derimot ikke fått noen klar forståelse av - vi vet bare at ølet er veldig GODT, og det er vel egentlig det viktigste? Stilmessig er ølet nærmest en kombinasjon av stout og witbier - og siden også pingviner gjerne kombinerer svart og hvitt i fjærdrakten, ligger det gjerne noe der? March of the Penguins klassifiseres riktignok som en stout, men den inneholder også typiske witbier-ingredienser som hvete, appelsinskall og koriander. 
Svart farge på ølet, høyt til moderat brunt skum, fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har moderat røstede toner (mild kaffe, sjokolade og lakris), også sterke fruktige og syrlige toner (humle, sitroner og appelsinskall), hint av koriander. Om du synes aromaen virker litt malplassert, skyldes det nok bare "gammel vane", for den er unektelig noe annerledes enn din gjennomsnittsstout
Myk smak, meget behagelig å drikke, milde røstede toner. Der er ikke mye syrlighet i smaken, bare et hint av appelsinskall i bakgrunnen. Moderat humle. Jeg er ikke sikker på om jeg kunne identifisert korianderen i smaken, om jeg ikke visste at den skulle være der. 
Et øl som ikke er vanskelig å like! Om der står en kø av pingviner utenfor Cardinal når dette ølet introduseres, er vel mer enn tvilsomt - men alle andre kan trygt marsjere avgårde til Skagen 21 for å la seg forfriske!

Inderøy Stut

Cardinal pub

Til tross for sitt noe dyriske navn hører Stut fra Inderøy Gårdsbryggeri til ølkategorien Foreign stout. Men stuter har de vel også en del av på Inderøy i Nord-Trøndelag, vil jeg tro.
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Ganske moderat aroma, noen røstede toner, hint av kaffe og lakris.
Smaken er definitivt røstet, med toner av kaffe, rimelig tørr. Myk og behagelig å drikke, gir mersmak. Inderøys beste øl så langt, synes Sigmund.

Amager Sundby Stout

Cardinal

Sundby Stout er et av de faste ølene til Amager Bryghus i København, og dermed tilgjengelig hele året. Like mye trøkk som f.eks. Hr. og Fru Frederiksen har den nok ikke, men med 6,2% er den likevel en velvoksen stout. Navnet har den fra Sundby på Amager, som var sentrum for Københavns renovasjonssystem allerede på 1800-tallet, og årsak til at Amager på folkemunne ble kalt "lorteøen". Dette er hva bryggerne selv har å si om ølet:
"
Måske fornemmer du det allerede, når kapslen fjernes og næsen sættes til flasken – denne ”Stout” dufter anderledes, end hvad du er vant til. Vi har nemlig tørhumlet den sent i processen med de ædle amerikanske humler Nugget, Centennial og Cascade, som giver de blomsteragtige toner, der lægger sig oven på de karakteristiske Stout-kendetegn af brændt malt og giver både lethed og friskhed. I glasset fremstår Sundby Stout kulsort, mens skumkronen er tæt, lysebrun og næsten cappuccinoagtigt cremet, mens tungen fornemmer både maltsødme og antydninger af bitter, mørk chokolade og engelsk lakrids. Sødmen får dog kvalificeret modspil i den hårdt ristede malt og den flækkede, umaltede og ristede byg, der begge er m ed til at give øllet dets brændte præg. Sundby Stout er en klassisk ”Stout”, som alligevel godt tør være anderledes og udfordrende."
Jeg oppfatter den vel som en noe tørrere stout enn det bryggeriet her beskriver. Mine korte notater fra en sen kveldstime:
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Moderat aroma av røstet malt, noen fruktige hint, også hint av treverk og aske.
Ganske mye kullsyre i munnen. Tørr og røstet smak, toner av kaffe og treverk. Røstet og humlebitter ettersmak. 

Stone Imperial Russian Stout

Cardinal Stavanger

Når det er californiske Stone Brewing Company det dreier seg, går vi fra höjdare til höjdare. Deres Imperial Russian Stout på 10,5% er et øl det går gjetord om.
Beksvart farge på ølet (som gammel motorolje), moderat lysebrunt skum.
God aroma av mørk malt og sjokolade, hint av anis eller lakris.
Fin røstet smak, med toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade. Joda, dette ølet frister definitivt til flere turer på "the dark side of life"!

Hornbeer The Fundamental Blackhorn

hornbeer_the_fundamental_blackhorn-225x300

The Fundamental Blackhorn fra danske Hornbeer er et fantastisk øl! La det være sagt, først som sist! Vi smakte den første gang på København Ølfestival i mai, og visste straks at denne måtte vi ha på Cardinal. 
Vi gjengir like godt bryggeren Fogh Rasmussen sine  egne ord: "
Nu synes vi, at tiden er inde til denne øl. Her er tale om en kraftig stout på 11% med coffeemalt, choclatemalt, black malt og honning. Vi har humlet til 120 IBU, vi har tørhumlet og lagret den med egetræ og valnød. Nu synes vi, at den har lagret tilstrækkeligt, så nu skal den på flasker. Hvad smager den af? Dem der har smagt den, siger kaffe, lakrids, honning, eg og valnød. Men døm selv. "
Vel, vi på Cardinal har dømt selv, er enige med bryggeren, og er kjempefornøyde. Men siden dette er en enormt smaksrik og kraftig imperial stout på 11%, er det fullt tillatt å dele flasken på to personer. Noe stort mørkere øl enn dette er det vanskelig å oppdrive. En ren "godtepose" på flaske for fanatiske ølfundamentalister.

(50 cl flaske, 11%)

Ægir Cardinal Double Chocolate Chili Stout

Cardinal Brand

Cardinal Double Chili Chocolate Stout har Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm brygget spesielt for oss, etter at vi ga ham viss føringer på hva vi ville ha. Og resultatet ble vellykket. Sjelden har vi sett vår referansegruppe på "Mandag i Annen" smile mer tilfreds! Sigmund mumlet riktignok noe om at han gjerne ville hatt litt mer sødme i et sjokoladeøl, men ble ettertrykkelig nedstemt. (Til orientering: Der er ikke sjokolade i ølet, bare en solid mengde sjokolademalt. Men chili er der. You bet!)
Beksvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade, chili, treverk og aske.
Smaken er relativt tørr (og dermed unektelig mer lettdrikkelig enn et søtere øl ville vært), toner av kaffe igjen, hint av mørk sjokolade - og så overtar et solid og behagelig brennende innslag av chili, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken. Etter første slurk får du lyst på mer - og mer ...
Det er brygget 2000 liter av ølet i denne omgang, og vi tror de vil gå ganske så radig unna.

Søgaard Espresso Stout

sc3b8gaards-espresso-stout

Her får vi en grei omtale av ølet fra Søgaards Bryghus i Aalborg: Foto; StoreMy
"
Glæd dig til at smage denne milde og fyldige stout tilsat koldtvandsekstrakt af afrikansk højlandskaffe. Den har en fin kaffearoma, som supplerer de ristede malte og den diskrete humlearoma. Espresso Stout er en oplevelse på egen hånd, men udmærker sig særligt som ledsager til chokolade og kraftige desserter. Espresso Stout er et resultat af et unikt samarbejde mellem den anerkendte brygmester Anders Kissmeyer, det Aarhusbaserede kaffehus KaffeMekka og Søgaards Bryghus. Vi håber du vil nyde Espresso Stout lige så meget, som vi nød at brygge den! 
Øl brygget af: Bygmalt, honning, muscovadosukker, kaffeekstrakt, havre og humle."
Våre egne smaksnotater:
Svart farge på ølet, tett og fint lysebrunt skum.
God aroma av røstet malt, mørk sjokolade, lakris og espressokaffe.
En del kullsyre i munnen. Den middels søte smaken er distinkt røstet gjennom det hele, sterke toner av espressokaffe, også brunt sukker, hint av honning, mørk sjokolade og lakris. Middels bitter avslutning.
Enda en godbit til stout-folket! E me 'kje greie?


(50 cl flaske, 7%)

Beer Here Ammestout

ammestout
Ny på fat nå, til glede for alle ammende mødre og mannlige bleieskiftarbeidere, samt alle dere andre: Beer Here Ammestout, 6,5%.

Vi gjengir den danske bryggeren (Christian Skovdal Andersen) sine kommentarer:
"I 1800 tallets England bryggede man en ekstra kraftig og nærende stout til ammende mødre. BeerHere er en virksomhed der tager yngelpleje alvorligt, så derfor har vi valgt at gøre det samme. Udover m ælkesukker, som traditionen foreskriver, er der også tilsat et skvæt kaffe der forhåbentlig kan tilføre lidt opkvikkende koffein oven på de vågne nætter.
Også nævner vi slet ikke noget om B-vitamin fra ølgæren der findes i den kraftige og ufiltrerede øl. B-vitamin har i mere end hundrede år været anbefalet som kosttilskud til ammende møde.
Nydes med omtanke - eller som minimum af et glas..
Brygget af bygmalt, ristet byg, humle, melasse, kaffe, laktose, gær og vand."

Vår prøvesmakingslaborant har selvsagt testet ammestouten også, og bekrefter at dette er gode saker! Laktosesødmen er ganske moderat (= akkurat passe), kaffetilsetningen er godt merkbar, men ikke overdrevet. En stout som mange vil like!

The Porterhouse Wrasslers XXXX Full Stout

PorterhouseWrasslers

Det irske bryggeriet The Porterhouse startet opp i 1989, men deres Wrasslers XXXX Full Stout skal angivelig være brygget etter en oppskrift som ble brukt av bryggeriet Deasy's i West Cork tidlig på 1900-tallet. Originalen skal ha vært favorittølet til frigjøringshelten Michael Collins. Reklameslagordet er nå "En stout som den din bestefar pleide å drikke" - hvis bestefaren din var irsk, da. I tillegg til malten er det her brukt generøse mengder røstet umaltet bygg, samt flaket bygg for å gi ølet mer "kropp". Som bitterhumle er brukt amerikanske Galena og Nugget, aromahumle er engelske East Kent Goldings.
Kullsvart farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
God røstet aroma, toner av mild kaffe og sjokolade, hint av treverk.
Smaken er ganske tørr og markert røstet, med toner av sterk kaffe og noen hint av tre. Lang og bitter ettersmak.

(33 cl flaske, 5,7%)

Stensbogaard English Dark Stout

Stensbogaard_Bryghus_English_Dark_Stout

Stensbogaard Bryghus holder til i Ringe, Danmark, og er et helt nytt bekjentskap på Cardinal. Deres English Dark Stout er bryggeriets høyest vurderte øl.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum som ikke holder så lenge.
Aroma av røstet malt, lakris og mild kaffe, hint av sjokolade, mørk sirup og noe tre.
En del kullsyre i munnen. Smaken er middels søt og røstet, toner av kaffe, lakris og mørk sjokolade, hint av karamell og mørke tørkede frukter også. En god stout!

(50 cl flaske, 6,8%)

Thornbridge Saint Petersburg

cardinal

Thornbridge Saint Petersburg er en klassisk Imperial Russian Stout, brygget i Derbyshire hos et av Englands mest anerkjente bryggerier. Her inngår ganske sikkert både sjokolademalt og litt torvrøkt malt i ingrediensene.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Både aroma og smak har de samme elementene, og omtales derfor under ett: Røstet preg, middels tørr først, så kommer noe maltsødme igjennom. Toner av kaffe, mørk sjokolade og torvrøk, hint av lakris og treverk. Tydelig humle i avslutningen.
Igjen en klassisk Imperial Stout som Katharina den Store og hennes hoff ville vært fornøyd med! Da er det klart vi er fornøyde også …

Great Divide Oak Aged Yeti Imperial Stout

Espresso-Oak-Aged-Yeti-Imperial-Stout_beer_full

Fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado, har vi nå en god stund hatt Yeti Imperial Stout som en av de absolutte höjdare i vårt utvalg. Når vi nå også har fått inn Oak Aged Yeti (på større flasker), sliter vi litt med å finne superlativer som samtidig virker troverdige – for SÅ godt er dette!
Som navnet forteller er denne utgaven av Yeti (=«den avskyelige snømannen»Winking modnet på eik – men ikke på eikefat, her er det tilsatt eikespon (en blanding av fransk og toasted eik) på ståltankene, modningsprosessen blir dermed lettere å kontrollere, med mindre fordampning og infeksjonsfare.
Fantastisk flott utseende på ølet, det er virkelig fullstendig beksvart, med et høyt og kremig brunt skum.
Herlig aroma av sjokolade, også toner av kaffe, eik og vanilje, hint av lakris og lær.
Smaken er eikepreget og solid røstet, med tydelig innslag av sjokolade og vanilje, uten at ølet blir for søtt. Også toner av lakris og kaffe, et hint av røk og aske i avslutningen. Humlebitterheten er på 75 IBU, men oppleves ikke som voldsom, fordi den har så mye maltfylde å stå opp mot. Ølet virker derfor velbalansert i all sin velde, og «stemmer sinnet til andakt» hos alle som er i stand til å verdsette en imperial stout i toppklassen.

Her er hva vi skrev i første omtale 01.04.2011;

Vi var stjernefornøyde da vi fikk inn flasker med den "vanlige" (men uvanlig gode) utgaven av
Yeti Imperial Stout fra Great Divide Brewing Company i Denver, Colorado. Nå vi nå har fått Oak Aged-utgaven på fat, står vi i fare for å "ta helt av" i henrykkelse. Dette er nemlig et øl i verdenstoppen, om man skal stole på ølentusiastene på nettstedet RateBeer. Det har vært modnet på eikechips av fransk og "toasted" eik. Bitterheten er på 75 IBU.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig aroma av eik, røstet malt, mørk sjokolade og kaffe, hint av lær.
God røstet smak, mørk malt, kaffe, eik, hint av sjokolade og lakris. Fin bitterhet i avslutningen.
Et øl til å nyte - langsomt (9,5% er ikke til å spøke med), mens man hengir seg til stille kontemplasjon over at "livet er ikke det verste man har".
  

Amager Fru Frederiksen

Amager fru Frederiksen

Hr. Frederiksen fra Amager Bryghus i København er allerede presentert – nå er det Fru Frederiksen som står i fokus. Dette er hva bryggeriet selv har å berette:
«Det siges, at bag hver en barsk, brysk og brutal mand står en kysk, kærlig og ikke mindst klog kone. Sådan er det selvfølgelig også i øllets verden. For hvor vores måske kendteste øl, Hr. Frederiksen, er en kraftkarl, som nyder at stå og beundre egne muskler, så er Fru Frederiksen nemlig en klog kone, der udmærket ved, at man faktisk godt kan nå næsten lige så langt, ved at spare lidt på kræfterne. Fruen er dog ikke just nogen letøl, men den er alligevel tonet noget ned i forhold til Herren. Lidt sødere og knapt så brændt om end den med rigelige mængder sortmalt, chokolademalt og ristet byg ikke ligefrem er nogen helt bette tøs. Og den amerikanske Centennial humle sparker lige bagud i skridtet med sine 60+ IBU, hvis du skulle finde på at pille uden at spørge om lov. Hils på Fruen – hun er kommet for at blive.»
VI har selvsagt smakt på denne utmerkede stout (på grensen til imperial stout) vi også, og kan melde:
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og kaffe, også noen toner av treverk og vanilje.
Smaken er «midt på treet» når det gjelder sødme og maltpreg, toner av sjokolade (sjokolademalt) er markerte, også litt vanilje, balansert av en distinkt røstet og humlet bitterhet. Kaffelignende ettersmak. Ikke noe «frøkenøl», men Fru Frederiksen er likevel ganske så myk og behagelig å stifte bekjentskap med.

Amager Hr. Frederiksen

amager_hr_fredricksen

Amager Bryghus i København har mange fordeler, kvaliteten på ølene deres er den viktigste, og en mindre viktig (men desto hyggeligere) er at de leverer fyldige kommentarer til alle ølene. Ordet er deres:
«Allerede når den hældes op i glasset, fornemmes det med det samme, at Hr. Frederiksen er en herre med både potens og stor personlighed. Begsort som Hr. Frederiksens humor er denne ”Imperial Stout” efter amerikansk forbillede med et tæt og cremet, lysebrunt skum, som efterlader pikante blonder i glasset, efterhånden som det modstræbende lægger sig. Vi indrømmer det gerne – vi er gået amok med maltene i denne øl, hele 8 forskellige har vi brugt, og det er de sorte og brændte, der giver øllet både dets farve og den nærmest ekstreme fylde – dette er nærmest et fudbyrdet måltid på flaske. Også bitterhed leverer de brændte malte sekunderet af amerikansk Centennial humle. Åh jo, Hr. Frederiksen er en oplevelse at byde op til dans, han bør dog nydes langsomt, men så kan han til gengæld også holde en hel aften, hvor man kan varme sig ved hans alkohol og udfordrende charme.
Vi har opkaldt denne øl efter en god ven uden hvis fantastiske støtte og assistance Amager Bryghus ikke var, hvor det er i dag.»
Men selvfølgelig må vi smake ølet selv også:
Svart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Sterk røstet aroma, toner av kaffe, hint av vanilje og mørk sjokolade.
Fyldig munnfølelse. Middels søt og røstet smak, igjen med toner av kaffe, vanilje og sjokolade. Som de sier på Jæren: Grævla goe greie! (Og blir det likevel litt for “heavy” for deg, kan vi også by på den litt lettere Fru Frederiksen! Stay tuned!)

(Amager Bryghus / Hoppin' Frog) Frog Hops To Amager

HoppinFrogFrogHopstoAmager

Her gir vi ordet til bryggerne på direkten:
«En dag i maj 2011 fik Amager Bryghus besøg av en af USAs mest karismatiske bryggere, Fred Karm fra bryggeriet Hoppin’ Frog i Akron, Ohio. Fred var på rundrejse i Europa og lagde vejen forbi for at gæstebrygge hos os. Og resultatet av denne hyggelige og givende dag i godt amerikansk selskab, finder du i denne flaske. "Frog Hops To Amager" er en lidt sjælden type, nemlig en Imperial Wheat Stout, brygget på hele 8 forskjellige malte, hvoraf de to er af hvedetypen. Og så ville det jo ikke være os, hvis ikke den var humlet kraftigt, så vi har givet øllet en solid omgang Tomahawk og Chinook. Du vil finde en kraftig og humlearomatisk øl, som måske er lidt blødere og knap så tung som andre Imperial Stouts. Håber du må nyde resultatet af dette transatlantiske samarbejde!»
Etter et års modning er ølet endelig klar for salg, og Cardinal er blant de første pubene i verden som har tatt det inn – en nyhet så fersk at vi måtte legge ølet inn på RateBeer (verdens største øldatabase) selv!
Beksvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Sterk røstet og «tørr» aroma, toner av kaffe, treverk og mørk sjokolade.
Smaken er også distinkt røstet, men likevel ikke ekstrem, munnfølelsen er rimelig myk. Toner av mørk sjokolade og kaffe igjen. Lang og tørr ettersmak, røstet, treverk og solid bitterhet der.
Alle fans av imperial stouts vil nikke anerkjennende når de smaker Frog Hops To Amager!

Emelisse Imperial Russian Stout

emelisse-imperial-russian-stout

Nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland er representert med et par solide øl hos oss fra før, nå knaller vi til med deres virkelige tungvekter, Imperial Russian Stout.
Kullsvart farge på ølet (som forventet), lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet og maltpreget aroma, toner av kaffe, lakris, tjære og eik.
Lavt kullsyrenivå, meget fyldig munnfølelse. Meget røstet smak, toner av sterk kaffe, engelsk lakris og maltsukker. Bitter avslutning, lang bitter ettersmak.
Med «mye av alt», inkl. 11% alkohol og en bitterhet på 75 IBU, er dette ikke et øl for pyser og mammadalter. Men store gutter og jenter med hår på tennene vil elske det!

Avery Out of Bounds Stout

avery-out-of-bounds-stout

Fra Avery Brewing Company i Boulder, Colorado kommer Out of Bounds Stout - bryggeriet mener den er ekstrem. Det vil jeg benekte - den er ikke ekstrem, bare ekstremt GOD!
Kullsvart farge på ølet, digert lysebrunt skum.
Behagelig røstet aroma, toner av kaffe og mørk sjokolade, noe fruktig humle (Bullion og Fuggles), hint av treverk.
Smaken er moderat røstet med toner av mørk malt, kaffe og mørk sjokolade. Avslutningen har en moderat men distinkt røstet og humlet bitterhet, balansert av en meget moderat men tilstrekkelig maltsødme.
En meget vellykket stout - rett og slett.

The Porterhouse Oyster Stout

PorterhouseOysterStout

Fra irske The Porterhouse har vi spesialimportert deres meget populære Oyster Stout. Den er brygget med friske østers i modningstanken – ikke rart at noen kaller denne øltypen «flytende Viagra»! Men for fanatiske vegetarianere er ølet derfor uegnet. Korninnslaget er Pale Malt, Roast Barley, Black Malt og Flaked Barley. Humletypene er Galena, Nugget og East Kent Goldings.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Moderat beige skum.
Behagelig aroma av humle og moderat røstet malt, hint av dufter fra sjøkanten (østersen? – eller er det bare noe jeg innbiller meg?).
Silkemyk og meget behagelig smak, milde røstede toner, velbalansert humle. En fornøyelse å drikke, umulig å mislike.

The Porterhouse Celebration Stout

porterh-celebration

Enda et øl vi har spesialimportert fra irske The Porterhouse – flaskekondisjonerte Celebration Stout er kanskje det mest imponerende av dem alle. Den er håndlaget i små batcher.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Meget god røstet aroma, toner av mørk sjokolade, mild kaffe og tjære, et hint av lakris.
Smaken er moderat røstet og temmelig tørr, med sterke toner av mørk sjokolade og kaffe. Bare en svak fruktig syrlighet. Avslutningen har en solid humlet og røstet bitterhet. Svakt salt ettersmak. Meget god!
Og i hele Norge får du den altså bare hos oss!

Hornbeer Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Danske Hornbeer gjør gjerne sin egen vri på klassiske ølstiler, så også med denne Russian Imperial Stout.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Sterk røkpreget og røstet aroma, toner av torv og sterk kaffe (ingen overraskelse, for her er det brukt både torvrøkt malt og tilsatt kaffe), hint av tjære, mørk sjokolade og lakris.
Rik og fyldig munnfølelse. Rik smak, søt i starten, sterke røstede toner, sterk og bitter kaffe, moderate toner av torvrøk, tørr og røstet avslutning, lang bitter ettersmak.
En ganske massiv smaksopplevelse!

Hornbeer Caribbean Rumstout

cardinal

Carbbean Rumstout fra danske Hornbeer smakte jeg første gang fra cask på Ølfestival København i fjor, helt uten kullsyre. Ølet var da en øyeblikkelig forelskelse, men jeg tenkte straks at «dette må jo bli enda mye bedre med litt kullsyre!». Vel, flaskene på Cardinal nå er beviset på at jeg fikk rett! Dette er altså en imperial stout tilsatt en dash brun rom fra Karibien.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Sterk aroma av rom og eik / vanilje, også røstede toner (kaffe og brent malt).
Smaken er også tydelig røstet  og eikepreget, igjen med sterke toner av rom og vanilje.
Igjen et øl som virkelig er til å NYTE!

Hornbeer Black Magic Woman

Hornbeer black magic woman (NR)

Det danske håndverksbryggeriet Hornbeer holder til langt ute på bondelandet i Hornsherred – men selv om bryggeriet er lite, har de en imponerende bredde og kvalitet i ølutvalget sitt. Det er derfor et bryggeri dere kommer til å se flere øl fra, på Cardinal i nærmeste framtid. Black Magic Woman er kanskje deres mest kjente øl – det er en imperial stout med dugelige mengder røkmalt. Helst bør den nytes med Fleetwood Mac eller Santana sin versjon av Black Magic Woman på musikkanlegget – men den lar seg også nyte helt uten akkompagnement. I følge bryggeriet er ølet brygget med «30 gram sort magi pr. liter»!
Kullsvart farge på ølet, med et imponerende brunt skum.
Aromaen har sterke toner av torvrøkt og bjørkerøkt malt (som altså er essensielle ingredienser i dette ølet), også toner av tjære, gammelt tauverk og kaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken har massevis av røk, tjære og søt malt, karamell, røstede toner med kaffe og mørk sjokolade. Røstet og humlet bitterhet i avslutningen.
Dette er virkelig en solid imperial stout – en smaksbombe av de sjeldne!

Nøgne Ø Imperial Stout Cognac Barrel

nogne-o-imperial-stout-cognac-barrel-25cl

Den "vanlige" Nøgne Ø Imperial Stout er jo i seg selv et knallgodt øl, og når spesialutgaven Cognac Barrel altså har vært lagret et helt år på eikefat som tidligere inneholdt fin cognac, vet du bare at det er en fantastisk duft- og smaksopplevelse som venter deg!
Beksvart farge på ølet, kremig brunt skum - vakkert!
Sterk aroma av cognac og eik, men med alle de røstede tonene fra en imperial stout i behold.
Nydelig avrundet og modnet smak, selvsagt røstet, med toner av mørk sjokolade og kaffe. Cognacen og eiken er der jo i smaken også, men blir ikke overveldende, hele smaksopplevelsen blir veldig harmonisk. Glimrende!

BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo*

BrewDog_Black_Tokyo_Horizon

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BrewDog i Skottland (hvor den faktiske bryggingen har foregått), danske Mikkeller og norske Nøgne Ø. Vi har i tur og orden hatt inne alle tre ølene som ligger til grunn for samarbeidsprosjektet: BrewDog Tokyo*, Mikkeller Black (flere versjoner) og Nøgne Ø Dark Horizon (også flere versjoner). Så når Nøgne Ø var frampå med en prøvesmaking av samarbeidsølet, kjøpte vi like godt hele den norske restbeholdningen! Dette var vårt dyreste ølinnkjøp noensinne – men så er da Black Tokyo* Horizon også holdbart i mange, mange år, og vil ventelig bare utvikle seg positivt. Med 17,2% er dette et fantastisk aroma- og smaksrikt øl, som skal nytes like langsomt som en fin hetvin.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk og kompleks aroma av tjære, sjøvann, jod, gammelt tauverk, tungt røstet malt, kaffe, salt lakris, mørk sjokolade, røk og aske.
Ekstremt rik og fyldig munnfølelse. Smaken er meget søt med massevis av maltsukker, mørk sirup og melasse, kaffe, lakris og sjokolade, hint av røk. Det er uten tvil en bra mengde humle her også, men den forsvinner nesten i all sødmen. Selv om flasken bare er 33 cl, kan den trygt deles på flere.
Dette er snop for voksne!

Brooklyn Black Chocolate Stout


Brooklyn Brewery i New York har hatt en så enorm suksess at det forlengst er meningsløst å kalle dem et "mikrobryggeri" - men kvaliteten er i behold, som man forventer når deres bryggerimester er øl- og matguruen Garrett Oliver. Black Chocolate Stout et av deres mest prisvinnende øl - en imperial stout som tsarina Katharina den store (en sann ølentusiast!) ville vært meget tilfreds med. Så vidt vi har forstått er den ikke tilsatt sjokolade - det er innslaget av sjokolademalt (og andre mørke malttyper) som har gjort den fortjent til navnet. Den brygges kun i begrenset kvantum hvert år for vintermånedene. Alkoholprosenten varierer for hvert år - og i år er den altså på respektable 10%.
Kullsvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Aromaen har naturlig nok et røstet preg, med sterke toner av mørk sjokolade, lakris og kaffe, men der er også vinøse toner, med innslag av plommer, svisker og eik.
Mektig smak av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, også en solid humlebitterhet i avslutningen. Sødmen er akkurat passe, innslag av eik igjen. Alkoholen kan merkes, men dominerer ikke.
Et herlig øl å nippe til - med plass i eliteserien.

Emelisse Espresso Stout


Det allsidige nederlandske Bierbrouwerij Emelisse i Kamperland varter opp med godsaker fra både belgiske, tysk-tsjekkiske og anglo-amerikanske ølstiler. Espresso Stout hører til sistnevnte gruppe - en imperial stout brygget med en dugelig dose italienske espresso-kaffebønner, 90% Arabica og 10% Robusta.
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, høyt til moderat lysebrunt skum.
Røstet aroma med sterke toner av espressokaffe, hint av mørk sjokolade.
Smaken er meget røstet og synes først ganske tørr, intense toner av espressokaffe. Noe sødme er det faktisk her, men som den slikkmunn jeg her, kunne jeg tenkt meg enda litt mer, for å balansere det røstede preget og bitterhumlen i avslutningen. Men dette er en flott stout som den er - den er bare ikke noe for folk som absolutt hater kaffe. Ettersmaken har noen salte og lakrisale toner. Helt klart et voksenøl!

Slottskällans Imperial Stout 2011


Vi har lenge savnet å kunne tilby et virkelig godt svensk øl på Cardinal, men nå er ventetiden over! Slottkällans Imperial Stout brygges en gang hvert år i Uppsala, med den samme grunnoppskriften, men med enkelte små justeringer fra ett år til et annet. 
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten helt svart. Byr på et usedvanlig flott og tykt brunt skum!
Herlig røstet aroma med sterke toner av mørk sjokolade.
Smaken er meget røstet med sterke toner av kaffe, også noe sjokolade, men er ikke veldig søt. Bitter avslutning, det er vanskelig å si hvor mye av bitterheten som kommer fra den røstede malten, og hvor mye som kommer fra humlen - men der er åpenbart rikelig av begge elementene. Dette er en førsteklasses imperial stout!

Southern Tier Imperial Mokah


Denne ekstreme imperial stout fra New York-bryggeriet Southern Tier er egentlig et blandingsøl - mellom Jah-va (brygget med kaffe fra Jamaica) og Choklat (brygget med bittersøt belgisk sjokolade). Sistnevnte har vi for øvrig også i vårt utvalg. Resultatet av blandingen er altså Imperial Mokah, med solid alkoholprosent og en smakskonsentrasjon som kan ta pusten fra noen hver.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Deilig sterk aroma av dominerende sjokolade, også toner av vanilje og kaffe.
Smaken har massevis av mørk sjokolade, vanilje og sterk kaffe, med bitter humle (Columbus og Chinook) i avslutningen. Betydelig maltsødme. Utrolig mektige saker - del gjerne flasken på 2 personer!

Mikkeller Texas Ranger


Vårt nyeste fatøl, Texas Ranger, har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Navnet har nok ølet fått etter en ingrediens, chipotle røkt chilipepper, som også inngår i et skikkelig tex-mex kjøkken. Stilmessig er Texas Ranger altså en krydret stout.
Kullsvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade, lakris, hickoryrøk og St. Hansbål.
Smaken har også et røstet og røkt preg, og er middels tørr. Du får en tydelig men likevel moderat chili-brenning i avslutningen, og ut gjennom den lange ettersmaken.
Et "konge"-øl, mente vår referansegruppe på "Onsdag i Annen". Ikke vanskelig å være enig i det!

LoverBeer Papëssa


Dette italienske ølet er en imperial stout fra bryggeren Valter Loverier og hans LoverBeer. Papëssa betyr "pavinne", og refererer sannsynligvis til myten som sirkulerte i middelalderen om en kvinnelig pave, Johanna, som skulle ha regjert som pave Johannes VIII fra 853 til 855, hele tiden forkledd som mann. Det er 2010-årgangen av ølet vi har fått inn.
Flott utseende på ølet: Kullsvart farge, digert brunt skum.
Fin røstet aroma med toner av sjokolade og mild kaffe.
Rik røstet smak med en moderat sødme, toner av sterk kaffe og mørk sjokolade. Solid humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.
Faller garantert i smak hos alle som liker en god stout, også om man ikke har ambisjoner om pavetittelen.

De Molen Bloed, Zweet & Tranen


Dette er en stout brygget med røkmalt, fra nederlandske De Molen. Både torvrøkt whiskymalt og tysk Bamberger-røkmalt er benyttet, i tilleg til palemalt, sjokolademalt, karamellmalt og hvete. Humletypen er tsjekkiske Sladek. Bitterheten er på moderate 29 EBU. Navnet Bloed, Zweet & Tranen er formodentlig en påminnelse om at også bryggerens hverdag kan være fylt av blod, svette og tårer - mye kan gå galt, og kvalitet må sikres i alle ledd før du kan serveres et kvalitetsbrygg. Som alle De Molens øl er det upasteurisert.
Svart farge på ølet, digert grå-beige skum.
God "tørr" aroma, toner av aske, hint av tjære og gammelt tauverk.
Smaken har dominant røk, røkt kjøtt og aske. Vil falle i smak hos dem som liker sin stout godt ute på den tørre siden.

Holbæk Munken


Til tross for "Munken"-navnet er dette ølet fra danske Holbæk Bryg ikke noe øl i belgisk klosterstil, men en blanding av schwarzbier og stout. Det er vel munkeordenen "svartbrødrene" (blackfriars) som har inspirert til navnet.
Svart farge på ølet ølet altså, høyt lysebrunt skum.
Både aromaen og smaken har toner av tørr malt, treverk og kaffe, med hint av mørk sjokolade, aske og støv.
Slår an blant tilhengerne av tørre stouts!

Holbæk Isefjord Winter Holbæk Isefjord Winter Holbæk Isefjord Winte


Isefjord Winter er en krydret stout fra danske Holbæk Bryg, beregnet til å varme både kropp og sjel i de kalde vinterkvelder. I Stavangers upålitelige klima vil vi påstå at den er egnet til å varme kropp og sjel HELE året! Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med fersk salvie og ingefær.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Flott lysebrunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade og urter.
God kremig munnfølelse. Smaken er distinkt røstet og krydret, men ingefæren er ikke brennende. Toner av kaffe og mørk sjokolade igjen, god bitterhet i avslutningen. Noe aske og tre i ettersmaken.
Dette må være et av Holbæk Brygs beste øl!

Southern Tier Imperial Choklat Stout


Helt siden maya-indianerne i sin hellige bok Popol Vuh omtalte "gudenes drikk", xocoatl, har sjokolade vært selve "trøsteren og forsoneren" blant de stimuli man kan innta uten åpenbare helseskader. Mayaene hadde også en øllignende drikk basert på mais, men om de også kombinerte dette mer hverdagslige maisølet med xocoatl, vet vi ikke noe om. I moderne tid har imidlertid Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kombinert sjokolade og øl på elegant vis, i sin Imperial Choklat Stout. Her har de brukt både rikelige mengder sjokolademalt og ekte belgisk bittersøt sjokolade.
Kullsvart farge på ølet, moderat kremig lysebrunt skum.
Intens aroma av kakao / sjokolade.
Smaken har også massevis av sjokolade og kakao, men sødmen er ikke for ekstrem. Også noen røstede toner av kaffe. En moderat humlebitterhet i avslutningen (Chinook og Willamette) balanserer noe av sjokoladesødmen. Meget lettdrikkelig til å være et øl på 11%. Jeg hadde ikke noen problemer med å drikke opp hele flasken alene, men det er ingen skam å dele den på 2 personer. Himmel og hav så godt! Bare en advarsel: Hvis du vet at du HATER sjokolade, er dette åpenbart ikke ølet for deg!

Evil Twin Yin

Evil Twin Yin

Den nye danske "nomadebryggeren" Jeppe Jarnit-Bjergsø, som er eier av Ølbutikken i København og distribusjonsfirmaet Drikkeriget, er tvillingbror til Mikkel Borg Bjergsø, kjent som mannen bak Mikkeller. Jeppe driver altså nå også (som sin bror) leiebrygging hos andre håndverksbryggerier, under navnet Evil Twin Brewing. Med sin imperial stout Yin og sin double/imperial IPA Yang har han designet to sterke øl som er meget gode hver for seg, men som skal være enda bedre når de blandes 50/50 i glasset. Som kjent er Yin og Yang i følge kinesisk filosofi motsetninger, som kan danne en harmonisk enhet når de er i balanse. Dette er vårt førsteinntrykk av Evil Twin Yin:
Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Moderat brunt skum.
Sterk røstet aroma, kaffe, lakris og lær, meget god.
Meget røstet smak, toner av sterk kaffe og rikelig med lakris, svakt salt avslutning. Mørk sjokolade i ettersmaken. Bitterheten er ikke utpreget - men det blir der forandring på, hvis du følger anbefalingen og blander Yin med Yang! Men vi presiserer igjen: Yin er god også alene!

Left Hand Milk Stout

Left Hand Milk Stout

Fra Left Hand Brewing Company i Longmont, Colorado, kommer denne Milk Stout, som riktignok ikke inneholder helmelk, men en dose melkesukker (laktose). Melkesukker har den utmerkede egenskap at det ikke er forgjærbart av ølgjær på vanlig gjæringstemperatur. En stout som gjærer veldig langt ned på maltsukkerinnholdet (og dermed ville blitt svært "tørr") beholder likevel en fin og balansert sødme når vørteren har vært tilsatt en passende dose melkesukker. Det noe økte næringsinnholdet som dette medfører, ble i England i sin tid ansett som svært gunstig "for rekonvalesenter og ammende mødre". I dag tør vi slett ikke antyde noen direkte medisinsk effekt, men nøyer oss med å fastslå at ølet har en tendens til å frambringe et smil om munnen hos alle ølvenner som setter pris på en rund og velbalansert stout.   
Mørk brun farge, nesten svart, med et fint og varig lysebrunt skum.
Fin røstet aroma, toner av kakao, hint av lakris.
Smaken har rikelig med røstet malt og laktosesødme, også toner av sjokolade, mild kaffe og noe lakris.
Gode saker!

Primátor Stout


Vi har en rekke gode tsjekkiske øl på Cardinal, men "let's face it": tsjekkerne har en tendens til å brygge veldig tradisjonsbundet, etter godt opptråkkede lagerøl-"stier". Greit nok det, lagerølene deres er bra - men ekstra hyggelig blir det likevel når noen, i dette tilfellet Primátor (Pivovar Nachod) også våger seg på en "utenlandsk" ølstil som Stout.  
Svart farge på ølet, som seg hør og bør - med et moderat lysebrunt skum.
Aroma av røstet bygg, toner av kaffe.
Myk og glatt smak, moderat røstet malt med kaffetoner, en svak syrlighet, middels tørr, rimelig bitter avslutning.
En god stout - verken mer eller mindre. Og det er godt nok for meg!

Carlow O'Hara's Irish Stout




O'Hara's Irish Stout (også kjent som Celtic Stout) fra Carlow Brewing Company har moderat alkoholstyrke, men likevel rikelig med smak.
Fargen er svart (vel, meget mørk brun), med et meget bra og kremig lysebrunt skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Riktig god røstet og kaffelignende aroma, med noen toner av uraffinert rørsukker.
Smaken dreier seg fullt og helt om røstet bygg med kaffetoner, kanskje ikke spesielt kompleks, men likevel meget god. Tørr ettersmak.
Om du er en av Cardinals mange Guinness-entusiaster, skal du få lov å fortsette med det, men vi anbefaler deg likevel å prøve O'Hara's Irish Stout også. Du vil neppe bli skuffet.
 

Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition (Red Wine)



Denne spesialutgaven av Mikkeller Black Hole skiller seg ytre sett fra den vanlige versjonen ved at etiketten er delvis rød, og flasketoppen er dekket av rød folie. Ølet har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt rødvin.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig røstet, eiket og vinøs aroma, også hint av lær og sigarkasse.
Meget røstet smak (der er en distinkt røstet og humlet bitterhet gjennom det hele), middels søt, med distinkte toner av eik.
Et helt fantastisk godt øl - for feinschmeckere. Er du verdig?
 

Mikkeller Black (Islay Edition)



Enda en spesialutgave av Mikkeller Black - denne gang i en versjon som har vært lagret i 4 måneder på eikefat som tidligere inneholdt Islay whisky. Kjennere av skotsk whisky vet at destilleriene på Islay produserer whiskyer med mer duft og smak av torvrøyk og salt sjø enn noen andre - og whiskyen etterlater seg også utrolig mye smak i eikefatene.
Kullsvart farge på ølet, minimalt brunt skum.
Sterk aroma av røyk, tjære, saltvann, jod og røstet bygg.
Ekstremt søt og røstet smak med preg av torvrøyk og melasse.
Til tross for at flasken er på bare 37,5 cl, er den egnet til å deles på 4 personer, som alle bør ha en velutviklet toleranse for både Islay-whisky og maltsødme.
 

Mikkeller Black (Cognac Edition)

Cardinal Stavanger


Denne spesialutgaven av Mikkeller Black kjennetegnes ved at flasken har svart folie på toppen - og ølet har altså vært lagret i 3 måneder på eikefat som tidligere inneholdt cognac.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens aroma av alkohol (inkl. noe fusel), røstet bygg, søtlig malt, melasse og eik.
Ekstremt søt og røstet smak, toner av eik / cognacfat.
Joda, dette knallsterke ølet ligger langt ute på den sære siden, men jeg synes faktisk det er meget GODT - på sitt eget perverterte vis ...  Del gjerne flasken på to personer, og nyt ølet i cognacglass (eller noe som ligner) .

Mikkeller Black (Whisky Edition)

Cardinal Stavanger


Med sine mange spesialutgaver av flere av ølene sine, gjør danske Mikkeller det ikke akkurat lett for barbetjeningen å finne riktig flaske. "Black" er for sikkerhets skyld skrevet med japanske skrifttegn - og det enkleste kjennetegnet på denne spesialutgaven (som altså har vært lagret på whiskyfat) er at toppen av flasken er dekket med hvit voks. Mikkeller er jo som nevnt utallige ganger en «fantombrygger» og denne er brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Kullsvart farge på dette meget sterke ølet, høyt brunt skum.
Meget maltpreget og søtlig aroma, røstet, med sterke toner av whisky, vanilje og eik.
Intens røstet og meget søt smak, toner av sterk kaffe, whisky og vanilje. Alkoholen er unektelig merkbar (det skulle da også bare mangle, for et øl på 17,5%).
Noen vil sikkert mene at det blir for mye av det gode her, mens andre er henrykt over smaksintensiteten. Det er lov å dele flasken på flere personer!
 

Lervig Konrad's Stout



Konrad's Stout fra Stavangers eget Lervig Aktiebryggeri er et nytt øl i "Brewer's Reserve"-serien, en kreasjon av Lervigs sjefsbrygger Mike Murphy. Stilmessig er det en Russian Imperial Stout, brygget bl.a. med en andel havregryn.
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Sterk aroma av brent bygg, toner av kaffe, hint av aske og treverk, et touch av røk.
Rik og fyldig munnfølelse. Middels søt smak med sterke røstede toner, kaffe og mørk bitter sjokolade. Bitter og tørr avslutning, røstet ettersmak. Humletypen er Chinook.
Et supert øl - og som bryggeriet sier: "La pysene plaske rundt i pyttene sine. Konrad's Stout er ølet for deg som setter pris på ekte vare."
 

Left Coast's Black Magic Stout

Cardinal Stavanger


California-bryggeriet Left Coast Brewing Company i San Clemente brygger blant annet for pizza- og brewpubkjeden Oggi's. Deres Black Magic Stout er stilmessig nærmest en foreign stout, en ølstil som opprinnelig ble skapt av Guinness Foreign Stout, altså en sterkere og fyldigere av Guinness som ble eksportert til fjerne verdenshjørner, men likevel ikke fullt så sterk som en imperial stout.
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Aromaen har de forventede tonene av kaffe og mørk sjokolade, men også fruktige og vinøse toner.
Smaken har sterke røstede toner, kaffe og mørk sjokolade igjen, men også noen fruktige toner i bakgrunnen.
Et virkelig godt øl!

Holbæk Bryg Isefjord Winter

Cardinal Stavanger


Isefjord Winter
er en krydret stout fra danske Holbæk Bryg, beregnet til å varme både kropp og sjel i de kalde vinterkvelder. I Stavangers upålitelige klima vil vi påstå at den er egnet til å varme kropp og sjel HELE året! Foruten de vanlige ølingrediensene er den brygget med fersk salvie og ingefær.
Svart farge på ølet, mørk brun i høylysene. Flott lysebrunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, hint av mørk sjokolade og urter.
God kremig munnfølelse. Smaken er distinkt røstet og krydret, men ingefæren er ikke brennende. Toner av kaffe og mørk sjokolade igjen, god bitterhet i avslutningen. Noe aske og tre i ettersmaken.
Dette må være et av Holbæk Brygs beste øl!

Great Divide Yeti Imperial Stout



Colorado-brygget Great Divide Brewing Company har mange gode øl, men det er liten tvil om at deres Yeti Imperial Stout er det mest berømte. Ølet er faktisk så godt at det meget vel kunne lokke "den avskyelige snømannen" (Yeti) ut fra hulen sin i Himalaya (eller i Rocky Mountains), hvor han i følge sagnene skal holde til.  
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Herlig aroma av tungt røstet malt, sigarkasse og lær.
Intens røstet smak med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og engelsk lakris. Humlebitterheten er også solid (75 IBU).
Et glimrende øl!

Holbæk Bourbon Stout



Holbæk Bryg er et ganske så nytt dansk mikrobryggeri, etablert så sent som i 2010, og befinner seg geografisk ikke så langt fra Roskilde.
Denne stouten fra
Holbæk Bryg har nok vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey - derav navnet. Ryktet sider også at her er tilsatt små mengder av nevnte fludium direkte i brygget.
Svart farge på ølet, moderat beige skum.
Moderat røstet aroma, toner av mild kaffe og eik, hint av bourbon, vanilje og sjokolade.
Moderat røstet smak også, igjen med preg av mild kaffe, og moderate toner av bourbon og vanilje, hint av sjokolade. Ølet er ikke for søtt, og er ikke vanskelig å like (for alle som liker stout i utgangspunktet).
En meget kurant stout!

The Lost Abbey Serpent's Stout



Det har i det siste blitt en motesak å kombinere fruktig humle (som ellers passer bra til en
IPA) med røstet malt som i en porter eller stout. Black Cat fra det danske fantombryggeriet Beer Here er et eksempel på denne trenden. Alkoholprosenten holdes likevel på vanlig "norsk pilsstyrke". Selve bryggingen har foregått på Søgaards Bryghus i Ålborg. Ølet er foruten lys byggmalt brygget med en andel karamellmalt og sjokolademalt. Som eneste humletype har man brukt newzealandsk Nelson Sauvin. Og som bryggeriet påpeker: "Når en svart katt krysser gaten betyr det uhell. Når den derimot krysser drøvelen er det bare heldig."
Meget mørk brun farge på ølet, flott beige skum.
God aroma av fruktig og druelignende humle, noen røstede toner også, hint av mørk sjokolade.
Forfriskende smak (humletypen har mye av æren for det), men der er også distinkte og "tørre" røstede toner, med et lite hint av aske i avslutningen.
 

Wye Valley Dorothy Goodbody's Wholesome Stout



Engelske Wye Valley Brewery er et nytt bekjentskap på Cardinal. Bryggeriet startet virksomheten i Herefordshire i 1985, og siden 2002 har de holdt til i Stoke Lacy. Dorothy Goodbody's Wholesome Stout er deres mest kjente og prisvinnende øl, og nå får vi det i flaskekondisjonert utgave i Norge. Den yppige Dorothy Goodbody på etiketten har ikke bare formene i orden, men hun har også hodet på rett plass - hun vet nemlig at ordentlig øl skal ha skikkelig SMAK!
Meget mørk brun til svart farge på ølet, flott beige skum.
Mild aroma med et moderat røstet preg med toner av kaffe, men også streif av frukt og blomster. Toner av treverk og røyk merkes etter som ølet varmes opp litt. 
Smaken er røstet og ganske tørr, toner av mild kaffe og mørk bitter sjokolade, med en svak fruktig syrlighet. Tørr ettersmak med en moderat bitterhet.
Alle som liker stout med moderat styrke bør prøve denne, og i særdeleshet de som ikke liker stouten sin for søt. Bør ikke drikkes for kald, kjellertemperatur er passe.

Kinn Svart Hav



Kinn Bryggeri
holder til på øya Kinn ved Florø, hvor der gjennom århundrer har vært et aktivt fiskermiljø. Om fisket ofte har vært en god levevei, har der nok også vært perioder hvor fiskerne har kommet tomhendte og tungsindige hjem, og sukket: "Det er svart hav!" Dermed ble også Svart Hav et naturlig navn for bryggeriets stout. Vi vil ha ølet på cask i perioder, og ellers på flaske.
Svart farge på ølet (selvsagt!), flott og varig brunt skum.
Røstet preg i aromaen, toner av kaffe og lakris, hint av mørk sjokolade. Fra cask kan der også være noen fruktige og vinøse toner.
Smaken har også et tydelig røstet preg og er nokså tørr, ikke ekstrem, men med en distinkt bitter ettersmak av kaffe og humle. Fra cask kan der også være noen fruktige og svakt syrlige toner i bakgrunnen.
Bitterheten er på 35 IBU, humlen er Northern Brewer.
Dette er en stout som mange vil sette pris på.

Green Flash Stout



Green Flash Brewing Company
er et nytt bekjentskap på Cardinal, de holder til i Vista, California. Deres Stout (Double Stout) er brygget med jevnlig tilsetning av engelsk Target-humle gjennom hele koketiden.
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
God aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade.
Rik og fyldig maltpreget smak med røstede toner av sterk kaffe og mørk bitter sjokolade, kanskje et hint av lakris også. Bitter ettersmak. Den relativt høye alkoholprosenten er godt skjult.
Dette er avgjort en stout som bryggeriet kan være bekjente av! Vår referansegruppe på "Onsdag i Annen" mumlet anerkjennende ...

Southern Tier Imperial Crème Brûlée Stout




Fra
Southern Tier Brewing Company i Lakewood, New York, kommer Imperial Crème Brûlée Stout, et av de mest særpregete ølene du får på Cardinal. Det er brygget med en god porsjon vaniljebønner og laktose (ikke-forgjærbart melkesukker), malttypene er pale og mørk karamell, bitterhumle er Columbus, aromahumle er Horizon. Ellers forteller egentlig navnet det meste ...
Kullsvart farge på ølet, flott lysebrunt skum.
Intens aroma av crème brûlée og vanilje fra det øyeblikket flasken åpnes, fantastisk! Duften inkluderer selvsagt karamell, men også sjokolade og mild kaffe.
Den ganske søte smaken er først og fremst crème brûlée igjen, men også røstede toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og lakris. Også noe humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse.
Et helt utrolig dessertøl - damene detter som fluer! (Ja, gutta også!) Nam nam!
 

Midtfyns Jule Stout


Cardinal Stavanger

Danske Midtfyns Bryghus har altså brygget sin Jule Stout med noe krydder (stjerneanis og fennikelfrøWinking, men den er likevel ikke mer "julete" enn at den like godt kan drikkes på en hvilkensomhelst annen tid på året du får lyst på en stout (og det er jo en lyst som kommer over oss rett som det er).
Svart farge på ølet, høyt og flott lysebrunt skum.
Moderat men god aroma av mild kaffe med bare et hint av anis, samt et lite streif av lær.
God og fyldig munnfølelse. Smaken har middels sødme, røstede toner av kaffe og mørk sjokolade, også moderate toner av anis og fennikel. En OK stout dette her!
 

The Evil Twin Soft Dookie



"Den onde tvillingen" her er Jeppe Borg Bjergsø, innehaver av
Ølbutikken i Oehlenschlægersgade 2 i København (ikke verdens største ølbutikk, men sannsynligvis den med mest rendyrket kvalitetsprofil). Nå har han altså startet "fantombryggeriet" The Evil Twin, i direkte konkurranse med sin tvillingbror Mikkel, mannen bak det veletablerte fantombryggeriet Mikkeller. Begge brødrene leier bryggerikapasitet hos andre håndverksbryggerier, og for bryggingen av sin imperial vanilla stout Soft Dookie har Jeppe alliert seg med Amager Bryghus i København.
Praktfullt utseende på ølet (til tross for navnet), kullsvart med et flott og varig brunt skum.
God aroma av røstet malt, kaffe, mørk sjokolade og vanilje.
Smaken har massevis av røstet malt, men er ikke for søt, og varter opp med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og vanilje. Avslutningen har en fast bitterhet, både fra den brente malten og en dugelig porsjon bitterhumle. Alkoholen er der jo, men dominerer ikke.
Dette er virkelige godsaker, for alle som liker øl med skikkelig SMAK. Og liker du det absolutt ikke, er det ingen skam å ta en Tuborg i stedet ...
 
 

Hoppin' Frog B.O.R.I.S. The Crusher Oatmeal-Imperial Stout



Hoppin' Frog Brewery holder til i Akron, Ohio. B.O.R.I.S. står for "Bodacious Oatmeal Russian Imperial Stout", og er altså brygget med en god porsjon havre. The Crusher henspiller på at ølet skal knuse smaksløkene dine. Det var gullmedaljevinner i klassen for imperial stout på Great American Beer Festival 2008. La oss bare si klart fra: Dette ølet er virkelig en smaksmessig tungvekter!
Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Lavt lysebrunt skum.
Ganske sterk søtlig aroma, også med røstede toner, massevis av melasse og sjokolade, også toner av mild kaffe og lakris.
Smaken er meget røstet med massevis av maltsødme og melasse, også toner av sterk kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade.
Mektige saker - dette er ikke noe for Tuborg Lite-tilhengerne!
 

De Molen Hel & Verdoemenis Bordeaux B.A.



B.A.
står for "barrel aged", og denne utgaven av Hel & Verdoemenis (= helvete og fordømmelse / fortapelse) fra nederlandske De Molen er altså fatlagret på eiketønner, som tidligere inneholdt rødvin fra Bordeaux. Ølet kommer på nusselige 18 cl nummererte flasker, som er akkurat passe for 1 person, tatt i betraktning at alkoholprosenten ligger på 13%. Batchen vi har fått et par kasser av er på bare 600 flasker totalt, så "førstemann til møllen" (bokstavelig talt ...). For bryggeritekniske detaljer henvises til omtalen av den "vanlige" Hel & Verdoemenis. Flaskekapselen er vokset for å være holdbar i 25 år, hvis flasken oppbevares stående, mørkt og kjellerkaldt. Anbefalt drikketemperatur er 15 grader C.
Kullsvart farge på ølet, meget lavt lysebrunt skum. Minimalt med kullsyre i glasset (kan variere for hver flaske).
Sterk og intens aroma med røstede toner, også toner av sterk søtet kaffe, sjokolade, eik og rødvin.
Rik og fyldig smak, rikelig med maltsødme og sterke røstede toner, også sterke eikete toner med bare et hint av rødvin. Vil nok godgjøre seg ytterligere ved noen års kjellerlagring, men smaker utmerket allerede i dag.
 

De Molen Hemel & Aarde Bruichladdich Barrel 1972



Hemel & Aarde (= Himmel og Jord) fra nederlandske De Molen er en solid imperial stout i utgangspunktet, og denne spesialversjonen som har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt Bruichladdich skotsk whisky fra 1972, er ennå mer imponerende. Tør vi nevne at den fremragende Islay-whiskyen fra Bruichladdich også kan smakes på Cardinal?
Ølet kommer på de nusselige 18 cl flaskene, som er akkurat passe for 1 person. Her er der nemlig konsentrert aroma og smak så det holder! Kapselen er vokset for at ølet skal være holdbart i minst 25 år, men vi synes det smaker herlig allerede nå ... Humletypene er amerikanske Nugget og Amarillo, og bitterheten på hele 96,9 EBU. "Original gravity" er på 1100, og "final gravity" på 1030.
Ølet begynner å strømme ut av flasken av seg selv kort etter at den er åpnet (ha glasset parat!) - dette kan variere fra flaske til flaske, for det er et "levende" øl vi har med å gjøre her. Kullsvart farge på ølet, ugjennomtrengelig for lys. Digert til høyt lysebrunt skum.
Sterk aroma av torvrøykt whisky, tjære, gammelt tauverk og salt sjø, også sterke røstede toner.
Smaken er røstet med en viss maltsødme, dominert av torvrøyk, eik og tjære, den høye bitterheten oppleves på en måte som sterkt avdempet.
Et imponerende øl etter min smak - men det er neppe det rette valget hvis du hater Islay whisky. Alle vi andre nyter det med stort velbehag, såvel i himmelen som på jorden.
 

De Molen Man & Macht



Nederlandske
De Molen har vel neppe hatt Olav Duuns roman om "Menneske og maktene" i tankene da de brygget Man & Macht - men her får ihvertfall vi enkle mennesker et mørkt øl med lite alkohol, som klart skiller seg fra de kraftigste smaksbombene til samme bryggeri, og som ikke etterlater den som drikker det i maktesløs tilstand. Stilmessig ligger det i grenselandet mellom dark mild og dry stout.
De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var så lav som 1035, og final gravity er 1009. Ikke mye restsukker igjen her, altså. Bitterhumle er Premiant, mens Saaz er tilsatt mot slutten. Bitterheten er på 38,4 EBU.
Mye kullsyre (kan nok variere fra flaske til flaske), glasset fylles helt av lysebrunt skum, mens det svarte (eller meget mørk brune, om du vil) ølet kommer langsomt til syne.
God aroma av røstet malt og mørk sjokolade, noen toner av treverk også.
Ølet er lett i kroppen, som forventet. Smaken er ganske tørr med moderat røstede toner, hint av kaffe, trekull, tobakk og treverk.
 

Midtfyns Imperial Stout

Cardinal Stavanger

Fra Midtfyns Bryghus i Brobyværk kommer denne danske Imperial Stout, som ikke er den mest ekstreme av slaget, men er riktig god og behagelig å drikke. Alkoholprosenten er likevel høy nok, så ta det rolig!
Svart farge på ølet, rubinrød i høylysene, fint beige skum.
God aroma av mild kaffe, sjokolade og vanilje.
Smaken er moderat røstet med toner av sjokolade, mild kaffe, vanilje og eik (ja, ølet har vært lagret på eik), hint av karamell og lakris. Medium sødme, moderat bitterhet til å være en imperial stout.
Et riktig koseøl!

BrewDog Tactical Nuclear Penguin


Da skotske BrewDog laget sin Tactical Nuclear Penguin, var dette verdens sterkeste "øl" (senere overgått av noen tyskere, samt av BrewDog selv med sin Sink the Bismarck). En alkoholstyrke på 32% oppnår man naturligvis ikke med vanlig gjæring alene. Ølet er frysedestillert, ved at det ble brakt til en iskremfabrikk og dypfrosset i 2 uker, hvoretter den væsken som fortsatt var flytende ble helt av. Det har vært lagret på brukte whiskyfat i mange måneder. I Norge må vi selge det som brennevin, i 4 cl shots.
Meget mørk rødbrun farge, nesten svart. Intet skum, ingen kullsyre.
Sterk aroma av fuselalkohol, eikete og røstete toner, hint av røyk.
Intens smak av røyk, tjære og salt. Moderat bitter avslutning.
For å være ærlig: Dette er noe du helst kjøper for kuriositetens skyld! (You can have them better, but you can´t pay more!)

BrewDog Tokyo*


Skotske BrewDog (i Fraserburgh, Aberdeenshire) brygget først en imperial stout, Tokyo, på 12% - så slo de til med en ny variant, Tokyo* (ja, med stjerne) på hele 18,2%. Og det er dette kanonølet med hetvinstyrke man nå kan nyte (langsomt!) på Cardinal. Tokyo* er tilsatt jasmin og tranebær, foruten vanvittige mengder malt og liberale mengder humle. Det er modnet på eikechips av toasted fransk eik (billigere og raskere enn å kjøpe inn eikefat). 
Kullsvart farge på ølet, flott brunt skum.
Sterk og deilig aroma av eik, melasse, røstet malt, søtet sterk kaffe, mørke tørkede frukter og alkohol.
Smaken er søt, maltpreget og røstet, toner av brent karamell og melasse, alkoholen kan merkes (skulle bare mangle, med den styrken!). Tydelig men likevel forholdsvis moderat humlebitterhet i avslutningen.
Joda, ølet er unektelig ganske langt ute på den søte siden, men det er definitivt verd å prøve. Nærmest et "must", vil vi påstå.
 

BrewDog Paradox Isle of Arran


Skotske BrewDog Paradox er en hel serie med imperial stouts, i utgangspunktet samme øl, men med ganske forskjellig karakter, ettersom de har vært lagret på eikefat som tidligere har inneholdt skotske whiskyer  med et vidt spekter av egenskaper. Isle of Arran-utgaven kommer altså fra eikefat som tidligere inneholdt whisky fra øya Arran.
Svart farge på ølet, flott brunt skum.
Moderat røstet og eiket nydelig aroma med sterke toner av vanilje og ferske boller, også hint av sjokolade, lakris og mørke tørkede frukter.
Smaken har et kraftig røstet preg med innslag av kaffe, også tydelige toner av torvrøyk / maltwhisky. Ja, der er dem som påstår at de kan kjenne Atlanterhavets innvirkning på smak og aroma også! Hint av engelsk lakris, noe maltsødme, meget bitter humle i avslutningen.
Et fantastisk bra øl!

De Molen Kopi Loewak

de-molen-kopi-loewak

"Kopi" har ingenting med kopier å gjøre, men er malayisk/indonesisk for kaffe. Kopi Loewak er verdens dyreste kaffe, laget av kaffebønner som har passert gjennom tarmsystemet til et lite mårdyr. (Ja, kaffebøn- nene er behørig vasket etterpå!) Det er for øvrig samme kaffen som er benyttet i Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel - og altså nå i denne im- perial stout fra nederlandske De Molen.
De små flaskene vi har fått kommer fra en batch på 1416 flasker. For de bryggeteknisk interesserte kan opplyses at vørteren hadde en original gravity på 1098, mens ølet har en final gravity på 1028. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C. Det er benyttet tsjekkisk humle i ølet: Premiant som bitterhumle, Saaz som aromahumle.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, høyt og varig "fluffy" beige skum. Sterk aroma av kaffe, hint av tørt tre. Smaken har også sterke toner av kaffe, med en røstet og humlet bitter- het i avslutningen og ettersmaken. Ganske tørr, med bare en svak syr- lighet. Et godt øl, men det krever at du også liker kaffe!


De Molen Rasputin


Nederlandske De Molen Rasputin har vi både på fat og flaske - den må ellers ikke forveksles med amerikanske North Coast Old Rasputin, som vi også har. Men i begge tilfeller dreier det seg om en imperial stout, oppkalt etter den samme russiske munken.
Svart (= meget mørk brun) farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god aroma og smak med røstede toner, kaffe, mørk sjokolade og lakris - men også noen vinøse toner med hint av eik og mørke tørkede frukter.
Knallgode saker - et av de beste fatølene vi har hatt!
 

Nøgne Ø Sweet Horizon



Den supersterke imperial stout
Dark Horizon fra Grimstad-bryggeriet Nøgne Ø har vi hatt i den legendariske 1. Edition, vi har fortsatt noen flasker med 2. Edition, og venter i spenning på 3. Edition (det gjør man også i USA, og i flere europeiske land). Sweet Horizon blir på en måte Dark Horizons lillebror, med bare litt mindre alkohol, men med en enda mer intens maltsødme, som navnet forbereder deg på.
Kullsvart farge, moderat til lavt lysebrunt skum.
Fin aroma av søt malt, søtet kaffe, mørke tørkede frukter og eik. Du aner også at alkoholinnholdet er høyt.
Smaken har et tydelig røstet preg, er meget maltrik og fyldig - og altså meget søt, men likevel ikke FOR søt. Dette er bare "reint snob" for enhver søtmons. Den lille flasken synes vi er akkurat passe stor, men er du redd det blir for søtt, er det lov å dele den på 2 personer ...
 

De Molen Hel & Verdoemenis


Nederlands kanskje fremste håndverksbryggeri, De Molen ("Møllen") holder meget passende til en i en historisk vindmølle fra 1697. Med navnet på sin imperial stout, Hel & Verdoemenis ("Helvete og Fordømmelse") markerer de den skjebne som i følge de rettroende skal ramme oss som liker å gå på Cardinal og drikke sterke kvalitetsøl.
Flaskekapselen er for sikkerhets skyld vokset i tillegg, for dette ølet er nemlig beregnet til å kunne oppbevares mørkt og kjølig i 25 år! Det føles nærmest som helligbrøde å sprette en flaske allerede  nå, men ølet er knallgodt som ferskt også. Av batchen vi har fått smake er det bare tappet 1284 nummererte flasker. For de bryggeriteknisk interesserte kan vi opplyse at original gravity var 1115, og final gravity er 1031. Det er altså ikke noe lettøl det er tale om her. Fargen har EBC 308,9 (det er rimelig svart, ja!), og bitterheten er hele 99,9 EBU (men ølet kjennes likevel mindre bittert ut).
Kullsvart farge på ølet, flott og varig brunt skum.
Herlig røstet preg i aromaen, distinkte toner av kaffe og mørk bitter sjokolade.
Smaken har en intens røstet karakter, toner av kaffe og mørk bitter sjokolade igjen, også hint av lakris, melasse og mørke tørkede frukter. Bitter humle i avslutningen.
Et aldeles strålende øl dette her! Hvis det er dette som venter oss i fortapelsen, ser vi framtiden lyst (øh, nei mørkt) i møte!

100/98 10%

De Molen / Struise Black Damnation


Black Damnation er en nokså ekstrem imperial stout som er brygget av nederlandske Brouwerij de Molen i samarbeid med belgiske Struise Brouwers.
Kullsvart farge på ølet, høyt brunt skum.
Aromaen er først trepreget og støvet, fulgt av røstede toner av kaffe og mørk sjokolade.
Meget rik og fyldig munnfølelse. Smaken har massevisav maltsødme og røstet preg, treaktige toner, også toner av brunt sukker, mørk bitter sjokolade og kaffe, bitter humle i avslutningen. Tre i ettersmaken.
Om min sjel nå er dømt til den svarteste fortapelse, skal være usagt - men Black Damnation tar jeg gjerne en flaske til av!

100/97 13%

 

De Molen Tsarina Esra Reserva


Kvalitetsbryggerne i den gamle møllen De Molen i Nederland kommer her med en nusselig liten ølflaske på 18 cl - den minste vi har hatt noensinne. Men innholdet, Tsarina Esra, er ingen lettvekter. Det dreier seg, som navnet mer enn antyder, om en Russian Imperial stout (eller Imperial porter, om du vil). Det russiske hoffet, og tsarinaen i særdeleshet, var i sin tid store avtakere av slikt øl, som ble skipet inn fra England. Batchen vi har fått noen flasker av er på bare 1320 nummererte flasker. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var på hele 1108, mens final gravity er på 1026. Bitterheten er på hele 92,9 EBU. Humletypene som er brukt er amerikansk Challenger og tsjekkisk Saaz.
Kullsvart farge på ølet, nesten ikke kullsyre, ikke skum.
Herlig vinøs og røstet aroma, toner av mørke tørkede frukter og eik.
Røstet preg i smaken også, med eikede og vinøse toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Denne synes vi du skal unne deg en flaske av! Serveres i vinglass, og skal ikke drikkes for kald.

100/99 11%

 

BrewDog Riptide


Riptide kommer fra det meget særpregede bryggeriet BrewDog ("man's best friend") i Skottland, hvor bryggerne gladelig bryter de fleste britiske tradisjoner, og ikke er redde for å lage nokså ekstreme øl - i så måte er de nok mer påvirket av den amerikanske håndverksbryggerirevolusjonen. Alle ølene er imidlertid ikke like ekstreme, mange faller i smak hos et så bredt publikum at bryggeriet har problemer med å produsere nok. Bryggerne er ellers kjent for sær og ofte "politisk ukorrekt" humor i sine kommentarer om ølene. I ett tilfelle ble de angrepet av "humorpolitiet" i pressen for å ha kommet med en angivelig diskriminerende kommentar om lesbiske. Straks leverte de en pressemelding der de fortørnet avviste at de hadde noe som helst mot lesbiske: "Hjemme har vi faktisk en video med BARE lesbiske medvirkende!"
Nåvel, Riptide (eller Rip Tide) er en imperial stout (eller "twisted merciless stout", som de kaller den).
Mørk rubinrød farge, nesten helt svart. Et lite lysebrunt skum, lavt kullsyrenivå.
God aroma av røstet malt, sukret kaffe, sjokolade og mørke tørkede frukter.
Smaken er forholdsvis søt og fyldig med et distinkt røstet preg, toner av kaffe, mørk sjokolade og lakris.
Vi anbefaler bryggeriets serveringsforslag: "Helles i et glass og nytes med et anstrøk av aristokratisk nonchalanse."
 
96/52 8% 33cl

Hitachino Nest Espresso Stout


Fra Kiuchi Brewery i Japan kommer Hitachino Nest Espresso Stout, som stilmessig hører hjemme i klassen "foreign stout / imperial stout". Som navnet sier er ølet brygget med en porsjon espresso-kaffebønner i kokekaret. Fire forskjellige malttyper er benyttet.
Ølet er kullsvart på fargen, med et flott og varig brunt skum. Flottere kan du ikke forlange det!
God røstet aroma, toner av kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter og vanilje.
Smaken har en distinkt røstet karakter med sterke toner av espressokaffe og mørk bitter sjokolade, noe maltsødme, meget bitter avslutning, lang ettersmak. Glimrende fyldig og rik munnfølelse.
Et sensasjonelt bra øl - feinschmeckerne kommer nok til å tømme vår begrensete beholdning ganske raskt!
 
99/99 7,5%

Ten Fidy Imperial Stout


Under de organiserte ølsmakingene vi holder på Cardinal får vi ofte spørsmålet: "Er flaskeøl bedre enn boksøl?". Svaret på det er i utgangspunktet NEI, innpakningen av ølet betyr lite eller ingenting (hvis det ikke dreier seg om veldig lang lagring), det er kvaliteten på selve ølet som teller. Men siden temmelig smakløse amerikanske lyse lagerøl (og etterhvert også europeisk industripils) var de første ølene som kom på boks i store mengder (og fortsatt har størstedelen av boksmarkedet), har dessverre forestillingen festet seg om at "boks er ikke bra". Kvalitetsbryggeriet Oskar Blues Brewery i Lyons, Colorado, har valgt å trosse denne forestillingen, og har gjort det til å en del av sitt image å brygge en hel rekke av "verdens beste boksøl". (Men vi har selvfølgelig også boksølet som mange framhever som nesten like godt, nemlig danske Ølfabrikken Porter.)
Ten FIDY Imperial Stout er kullsvart på fargen, med et moderat men flott og varig sjokoladebrunt skum.
God aroma av røstet malt / røstet umaltet bygg, sjokolade, kaffe og bakeri.
Intens smak av malt (det vil si både en betydelig maltsødme + innslag av kraftig røstet malt/bygg), toner av sterk kaffe, melasse og mørk bitter sjokolade, som ender i en distinkt humlebitterhet (hele 98 IBU), kombinert med ekstra bitterhet fra den røstede byggen.
Muligens verdens mest imponerende boksøl. Ikke helt "Bud Lite" dette her, nei!

100/98 10,5

 

St. Perter´s Cream Stout

27837 ST peter cream stout

St. Perter´s Cream Stout kommer fra kvalitetsbryggeriet St. Peter's i Suffolk. Som nevnt rundt på andre av våre sider her i dette heftet, er ikke bryggeriet så gammelt. At de siden en forsiktig start i 1996 nå er oppe i en ukeproduksjon på 200 tønner (57600 Pints) sier litt om at kvalitet selger., også i dag! De byr her på en stout som virkelig er en nytelse! I bygget har de brukt Fuggles og Challenger humle og en blanding av 4 lokale malttyper.
Svart farge, moderat lysebrunt skum.
Fin røstet aroma med sterke toner av svisker og sjokolade, hint av lakris og pipetobakk. Smaken er kremig og mild, men også distinkt røstet med toner av kaffe og sjokolade.Med denne innabords er du nesten garantert velvillig behandling når du engang stiller i Perleporten

Dark Star Espresso

Dark_Star_Espresso

Dark Star Espresso (Stout) er fra Dark Star Brewery, Ansty i West Sussex. Dette lille bryggeriet startet opp i kjelleren til puben The Evening Star i Brighton (fra pålitelig hold påstås at den er en av Englands aller beste puber). Formålet var først og fremst å brygge øl til denne ene puben, men etterspørselen etter ølet ble snart så stor at bryggeriet måtte flytte til romsligere lokaliteter ute på bondelandet i West Sussex, noe som ga bryggerne mulighet til både å brygge flere forskjellige øltyper og gå over til bredere distribusjon. Etterhvert kom også flasketapping av noen øl, i tillegg til cask til pubene. Men fortsatt påstår puristene at Dark Star ølene smaker aller best fra cask i The Evening Star! Vi vil hevde at flaskevariantene ikke kan ligge langt etter i kvalitet - de er nemlig meget gode! Fra før har Cardinal den lyse og lette Sunburst, nå går vi til den annen ytterlighet med Espresso - "Superior Coffee Beer".
Dette er altså en stout, så svart som arvesynden og med flott brunt skum, og det er en kjent sak at aromaen og smaken av portere og stout gjerne har tydelige innslag av "kaffe". Dette er vanligvis bare et resultat av den tungt røstede malten og/eller umaltede brente byggen som er brukt. Men hos Dark Star nøyer de seg ikke med det - de har faktisk tilsatt friskmalte espresso-kaffebønner i brygget mot slutten av bryggeprosessen. Galskap, vil noen si - men det funker! Og Challenger-humlen som er brukt høyner smaken ytterligere.
Første gang jeg smakte dette ølet var fra cask på Cambridge Beer Festival, en god opplevelse. Flaskeversjonen er filtrert, men visstnok ikke pasteurisert.
Distinkt aroma av frisk kaffe, hint av lakris og mørk sjokolade, kanskje også noe svisker, gammelt lær og sigarkasse. Kaffen er tydelig til stede i smaken også, som forventet - men kaffetilsetningen er ikke overdrevet, ølet er ganske velbalansert med en "myk" munnfølelse. En moderat sødme bærer med seg toner av mørk sjokolade, med et hint av svisker. Bitter avslutning og ettersmak, både fra den røstede malten, espressokaffen og Challenger-humlen.
Folk som verken liker kaffe eller øl bør neppe starte med dette ølet. Folk som tror de bare liker én av delene kan her få en aha-opplevelse. Folk som VET at de liker begge deler vil sannsynligvis mene at Cardinal her har skutt en innertier!

80/66 4,2%

Young´s Lyxury Double Chocolate Stout



Mange stouts og portere har et tydelig peg av "sjokolade" i smak og aroma - dette skyldes vanligvis bare røstingsgraden av noe av malten. Denne kalles følgelig "sjokolademalt". Men det engelske bryggeriet Wells & Young's nøyer seg ikke bare med det - de tilsetter faktisk også en masse sjokoladeplater (Cadbury's Chocolate), samt sjokoladeessens, direkte i vørteren under kokingen! Foruten sjokolademalt og ekte sjokolade er Double Chocolate Stout også brygget med pale ale malt og krystallmalt, havre, diverse sukkerarter og humletypene Fuggles og Goldings.
Så tenker du kanskje: "Sjokolade i øl - æsj, det må da bli både søtt og klissent!" Men dette er faktisk GODT!
Praktfullt utseende på ølet - kullsvart farge, med et flott brunt skum.
Nydelig aroma av sjokolade og røstet malt. Smaken er nydelig avrundet og silkemyk, fyldig og velbalansert - selvfølgelig med et solid innslag av sjokolade og maltsødme, men det blir aldri kvalmt eller "klissensøtt". Der er såvidt nok røstet preg og humlebitterhet i ettersmaken til at hele opplevelsen ikke "tipper helt over". 
Okei, dette er neppe et øl du vil velge å drikke en hel kveld (prøv gjerne noen "tørrere" stouts og portere for sammenligningens skyld), men personlig ville jeg være lykkelig om jeg kunne drikke én til dagen av denne, for resten av livet!

Ventnor Oyster Stout

17889

Oyster Stout kommer fra Ventnor Brewery på Isle of Wight og er brygget med ferske østers.
Meget mørk rødbrun farge, nesten helt svart. Lysebrunt og kremet skum som er bra i begynnelsen men avtar fort, ulikt mange andre stouts etterlater det ikke noe "kniplingsbroderi". Meget moderat røstet aroma med hint av bakeri og "tang og tare". Smaken har en meget moderat røstethet med noen syrlige og salte noter. Tynn munnfølelse til å være en stout. Kort ettersmak. Dette er en slags peanøtt øl. Østers var mer vanlig i gode gamle dager da havet var kaldere og luften renere. Østers var da som peanøtter..Du fikk det over allt, gratis. På 50 tallet oppstod ideen med å ha det I ØLLET i stedet for som før som snacks. (de bruker om lag 14 østers pr. brygg, som da uten skall, kokes med brygget. Det er således ikke å betrakte som sjømat) Men var det en god tanke? Lokalbefolkningen på Isle of Wight mener tydeligvis det, for de kaller dette brygget "flytende Viagra". Pussig at det da særlig er DAMENE som er begeistret for det? Selv merket jeg ikke noen påfallende virking, men klarte ihvertfall å få juletreet på plass i foten - og det "STÅR SOM EN PÅLA"!

Coopers Best Extra Stout

0003748_coopers_best_extra_stout_375ml_bottles

Coopers Best Extra Stout er kullsvart på farge og helt ugjennomsiktig, med flott brunt skum. Aromaen er forholdsvis moderat men god, med toner av sjokolade, malt og en lett fruktighet. Smaken har et distinkt røstet preg (av kraftig røstet umaltet bygg), med sterke toner av kaffe og mørk sjokolade. Middels tørr. Bitter avslutning, både fra den røstede byggen og humlen.
Dette er et kraftfullt og meget imponerende øl. Et par av denne, og du framfører "Waltzing Matilda" tostemt!

Wilson Mild Stout


Wilson Mild Stout. Til tross for sitt engelske navn er Wilson Mild Stout belgisk, brygget hos Van Steenberge. Siden den kommer i en uskyldig liten 25 cl flaske, løper du ingen stor risiko ved å prøve den! Under 1. verdenskrig fikk belgierne i de frigjorte områdene sans for gamle britiske øltyper (som dengang var søtere enn de fleste er i dag), og Wilson har sin bakgrunn i denne tradisjonen. Øltypen "sweet stout" som den tilhører var i sin tid vesentlig mer populær i Europa enn den er nå, men fortsatt er der mange briter og belgiere som kjøper en sweet stout og en "dry stout" (som Guinness, Beamish, Murphys e.l.) samtidig, og blander dem i glasset. Det vil vi også anbefale, men dere som er veldig glade i det søte drikker selvfølgelig Wilson som den er! Ølet er kullsvart på fargen, med et kremet brunt skum. Deilig sterk og søt aroma av karamell / karamellsaus, røstet malt, melasse, bakeri og sjokolade.
Smaken har stort sett de samme elementene som aromaen, men sødmen blir her så overveldende for meg at jeg sverger til "blandingsvarianten". Og det er faktisk godt!

Wickwar Mr.Perrett´s Traditional Stout


Wickwar Mr.Perrett´s Traditional Stout er en flaskekondisjonert engelsk stout fra Wickwar Brewing Company i Gloucestershire. Bryggeriet har bare holdt på siden 1990 - men på samme området holdt et annet bryggeri til, Arnold Perret & Co., fra ca. 1860 til 1954. Denne stouten er altså en hyllest til skaperen av det forlengst "avdøde" bryggeriet. Fargen på ølet er så svart som en stout skal være - mørk brunt til rubinrød i skarpt motlys. Kremet lysebrunt skum. Meget fin aroma av mørke frukter, sjokolade, lakris og røstet malt. Smaken har elementer av sjokolade, kaffe og lakris, med en moderat maltsødme. Dette er en riktig bra stout. 

Black Wych

blackwych

Black Wych fra bryggeriet Wychwood er en engelsk stout inspirert av en mytisk svart heks som skal finnes i skogen ved bryggeriet, og som bryggeriet har navn av.
Fargen er mørk brun, nærmest svart, og det lysebrune skummet er høyt og godt og sitter lenge. Lukten er preget av mørk sjokolademalt og vanilje. Smaken har en karamellsøthet i starten før maltet trer fram og gir ølet en bittersøt fylde med gode innslag av sjokolade og fruktighet. Bitterheten mot slutten er tydelig og sitter ganske lenge.

Inderøy Farmannsøl

beer_89103

Inderøy Farmannsøl er en stout fra Trøndelag - om dette er en øltype som "farmennene" opprinnelig hadde med seg fra England, så er det interessant å se hvilket fotfeste den begynner å få i Norge.Og det dreier seg ikke lenger bare om Guinness - alle småbryggerier som starter opp synes å være interessert i å ha en stout i sitt utvalg.
Svart farge på ølet, med et høyt til moderat gråbrunt kremig skum som varer lenge. Fin røstet aroma med toner av sjokolade og kaffe, noen osteaktige og lett syrlige toner også. Smaken har moderat sødme og et røstet preg med en viss fruktighet, toner av kaffe som forventet. Askeaktig tørr avslutning. Ikke noe dårlig forsøk fra Inderøy Gårdsbryggeri dette, mener Sigmund.

Rogue Shakespeare Stout

3_7156226_3

Oregon-bryggeriet Rogue Ales er kjent for kompromissløse øl, og når de går helt amok med råvarene kan nok enkelte synes det blir i meste laget. Men de brygger også øl i mer europeisk stil, det vil si med større vekt på balanse og harmoni enn på ekstrem bitterhet. Deres Shakespeare Stout er et av disse ølene, det faller lett i smak hos de fleste av våre gjester, men er ikke noe pingleøl av den grunn! Her er det brukt Northwest Harrington pale malt, krystall malt og sjokolademalt, samt røstet (brent) umaltet bygg og valset havre.
Shakespeare Stout fikk velkommen anerkjennelse i World Beer Championship i 1994, da det ble tildelt 99 poeng av 100, det beste resultatet blant 309 ølmerker i 44 kategorier.
Humletypen er Cascade.
Kullsvart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god røstet og humlepreget aroma, noen søtlige toner av bakeri i bakgrunnen.
Meget fin røstet smak, ikke overdrevet, toner av god kaffe, hint av mørk sjokolade.
En svært god stout - en av mine favoritter! 6% Vol.
 

Små Vesen Julegøtt

GloriaObject-120822

Julegøtt fra det lille bryggeriet Små Vesen i Valdres er en stout med moderat styrke, og kan som sådan drikkes hele året - der er sant å si ikke noe spesielt "julete" ved den.
Svart farge på ølet, med et digert og kremig brunt skum som varer så lenge at du begynner å lure på når du skal få tak i ølet nedenfor ... Vel, siden ølet er flaskekondisjonert kan dette variere fra en flaske til en annen. Meget god røstet aroma, toner av kaffe, sjokolade og furuskog. Smaken er nokså syrlig og sitrusaktig til å være en stout, men du finner også et tydelig røstet preg med toner av kaffe.

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout

Cardinal Stavanger


Den forrykte og fordrukne (av vodka mer enn øl, vil vi tro) munken Rasputin hadde en forunderlig makt over den siste tsarfamilien, fram til han ble myrdet. Drapet var forresten en omstendelig affære - etter å ha inntatt gift i mengder som burde kunne drepe en hest, ble Rasputin skutt flere ganger, men var visstnok fortsatt så vidt i live da han til slutt ble dumpet i elva, midt på vinteren.
Nåvel, det russiske keiserlige hoffets forkjærlighet for det aller mørkeste og kraftigste engelske ølet var det som ga navnet til øltypen imperial stout, og California-bryggeriet North Coast Brewing Company har med sin Old Rasputin Russian Imperial Stout fulgt opp denne tradisjonen, riktignok med sin egen amerikanske vri på sakene. Her er det ikke spart på råvarene, det kan vi love dere!
Ølet er svart som arvesynden, med et moderat brunt skum.
Både aroma og smak har et tungt røstet / brent preg, med toner av lakris og kaffe. Dette er en meget robust og smakfull imperial stout, men den er likevel ikke så ekstrem at den unngår å falle i smak hos alle som liker "svart øl". Et riktig "mannfolkøl", hevder noen, men det er en sannhet med modifikasjoner - vi kjenner nemlig flere damer som også nyter dette kvalitetsølet med stort velbehag!

Valhalla Sjolmet Stout

Cardinal Pub Stavanger

Shetland, øygruppen med "norsk" historie nord for Skottland, er hjemstedet til Valhalla Brewery, som lager Sjolmet Stout. "Sjolmet" var betegnelsen på en spesiell fargevariant (nå utdødd) hos det ellers livskraftige Shetlands-kveget.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart. Lavt beige skum som ikke varer så lenge.
God aroma og smak av røstet malt, toner av mørk sjokolade og mild kaffe. Nokså tørr, med bare en svak syrlighet i avslutningen. En helt grei stout, som ikke skiller seg så veldig ut fra andre av slaget. Kvegrasen er antakelig mer spesiell ...
Befinner du deg i Lerwick på Shetland, så er nærmeste større by BERGEN (bare for å ha nevnt det). Klart at både puben Henriks i Bergen og Cardinal måtte ha ølene fra Valhalla da ...

Nøgne Ø Havre Stout

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Havre Stout kommer fra håndverksbryggeriet Nøgne Ø i Grimstad. De kaller seg ”Det kompromissløse Bryggeri”, noe vi kan være enig i, også når det gjelder prisen.. Bryggeriet lager også flere av sortene sine som ”Cask” på spesialbestilling, og vi tar fra tid til annen disse inn til våre Cask dager. Under ett besøk på “Ø” i vinterferien i år fikk jeg smake deres nye kreasjon, et tyttebær øl. Det smakte, selv om det ikke var ferdig lagret, skikkelig godt, og skal bli spennende å smake ferdig utviklet. Videre var deres Klin Kokos ferdig, og vi fikk med noen kasser tilbake til våre ærede kunder.
Nøgne Ø Havre Stout fra det kompromissløse bryggeri i Grimstad er en mørkerød, tilsynelatende svart, ale, brygget på havre. Ølet har et godt skum og dufter av ristet malt og litt kaffe, mørk sjokolade og en god sigar. Mild og lettdrikkelig med ristet malt i fokus.

Guinness


Cardinal Pub Stavanger

Guinness ble etablert i Dublin i 1759 av Arthur Guinness, en mann med store visjoner. Da han overtok det gamle bryggeriet i St James’ Gate i Dublin i 1759 skrev han likegodt en leiekontrakt på 9000 år! Guinness brygger i dag på tre kontinenter og har lisensavtaler med 30-40 bryggerier i tillegg. Alt i alt drikkes 10 millioner pints Guinness Stout hver dag i 120 land. Det er ikke mindre bemerkelsesverdig når en vet hvordan lyst øl ellers dominerer markedet. Guinness Stout er imidlertid ikke bare ett produkt, det brygges 5-6 hovedtyper som igjen kan deles i 19 varianter alt etter styrke, bitterhet og distribusjonsform. Bl.a. er Extra Stout sterkere og bitrere enn Draft Guinness, og Guinness Foreign Extra Stout på 7,5% topper dette med god margin. Den spesielle smaken kan bl.a. skrives tilbake til tidlig 1800-tall, da et innslag av umaltet, nesten brent bygg ble innført for å unngå beskatningen på maltet bygg. Skattemyndighetene har alltid, og i alle land, satt sin helt egen pris på øl.
Tappemetoden, som tar sin tid, skriver seg fra tiden før 1959 da «draught» ble introdusert. Før 1959 benyttet man to fat; ett med et ungt, ennå gjærende øl som ble tappet i bunnen av glasset og lagde et relativt sprudlende øl med høyt skum. Etter at dette hadde hvilt og satt seg, la man et lag endre flatere øl på toppen som virket som et lokk. Det er bruken av nitrogen i fatene som har medvirket til endringen av tappemetode. Guinness er en overgjæret stout, karakterisert ved en dyp rubinrød, nærmest sort farge og en fløyelsmyk, kremaktig skumtopp. Fargen og smaken skyldes først og fremst den store andelen av ristet malt i ølet. Oppskriften er den samme som for over 200 år siden og 95% av råstoffene er irske. Til Norge importeres Guinness på 30 l fat og 0,44 l boks. Boksen er utstyrt med egen nitrogenpatron som bidrar til å gi den samme karakteristiske kremaktige skumtoppen som du finner på fatølet

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Cardinal Pub Stavanger

Med sin Beer Geek Breakfast (som vi også har) satte det danske fantombryggeriet Mikkeller en ny standard for imperial stouts med kaffetilsetning, designet for virkelige øl- og kaffefanatikere. Men det ville jo nesten være overraskende om denne stadig grensesprengende bryggeren, Mikkel Borg Bjergsø, hadde slått seg til ro med det. Han gikk selvfølgelig videre med Beer Geek Brunch, hvor en av variantene, Weasel, er brygget med tilsetning av verdens dyreste kaffe (til nærmere kr 10000 pr. kg). Denne kaffen fra Sørøst-Asia, som på vietnamesisk er kjent som Ca Phe Chon, utmerker seg ved at bønnene har passert gjennom fordøyelsessystemet på vesler (små mårdyr, noe à la mink og røyskatt). Disse dyrene rusler rundt på kaffeplantasjene, hvor de utelukkende spiser de aller modneste og beste kaffebærene. De ytre lagene av bæret blir næring for dyret, men selve kaffebønnen kommer hel ut igjen - likevel med en endret smakskarakter etter møtet med enzymer i veselens mage og tarm. Så blir bønnene grundig vasket - ja, slapp av: de BLIR vasket, og deretter brent/røstet til denne superkaffen.
Det er nesten synd at all fokus på Beer Geek Brunch Weasel knyttes til superkaffen, for kaffen er tross alt bare en av ingrediensene i dette kanonølet. Her er der bl.a. et innslag av havremalt, og rikelig med humle. Kullsvart farge på ølet, med et digert sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av mørkrøstet malt, kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter.
Intens smak av kaffe (jeg kan likevel ikke si om superkaffen er verd den vanvittige kiloprisen, sammenlignet med annen god kaffe). Her er også en massiv maltsødme, og en solid bitterhet fra humle og kraftig røstet malt, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken.
Kort sagt: Dette er ikke et øl for pyser!

Rogue Chocolate Stout


Cardinal Pub Stavanger

Oregon-bryggeriet Rogue presenterer her en sjokoladestout som godt kan stå seg mot våre to tidligere engelske storselgere, Youngs Double Chocolate Stout og Robinsons Chocolate Tom. Og siden "everything is bigger in America", er også flasken større her ...
I likhet med de andre er her brukt både en del "sjokolademalt" (en røstingsgrad av malten som gir en sjokoladelignende smak) og naturlig sjokoladetilsetting. Bryggerimester John Maier begynte i selskapet et år etter at det startet i 1988, og hans kunnskaper og tilnærmingsmåter til bryggeprosessen er grunnlaget for framveksten av «Rogue Nation», en lojal fangruppe som venter ivrig på utgivelsene av nye typer og «special edition» øl.
Bryggeriet bruker sin egen type overgjær de har gitt det klingende navnet «PacMan gjær». Svart farge på ølet, med et digert brunt skum. Søtlig aroma med sterke toner av sjokolade / kakao, også toner av vanilje. Silkeaktig munnfølelse, som nok den tilsatte havren har noe av æren for. Smaken har en moderat sødme, igjen med dominante toner av sjokolade / kakao og vanilje, men også med en distinkt humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. Cascade er humletypen, den forbindes ellers helst med noe fruktigere og lysere amerikanske ales. Reint snob dette her også!

Nøgne Ø Dark Horizon Second Edition


Cardinal Pub Stavanger


Nøgne Ø klarte det utrolige - et NORSK øl ligger blant de aller høyest vurderte ølene på verdens fremste øldatabase, RateBeer! Men når du hører at alkoholstyrken er på hele 17,5% (dette er tross alt et ØL!) tenker du vel gjerne som oss, før vi hadde smakt det: Dette kan da umulig være GODT??? Tro oss på vårt ord - "Godt" er bare fornavnet! 
Selvfølgelig er dette ikke noen enkel "tørsteslukker" - Dark Horizon bør nytes fra hetvinsglass, og flasken bør absolutt deles på flere (alternativt bør du ha veldig god tid hvis du drikker den alene). Her dreier det seg simpelthen om en HIMMELSK og kompleks aroma og smak, hvor toner av eik, hetvin, kaffe og sjokolade ligger lengst framme i bildet.
Aldri hadde vi trodd at et så sterkt øl kunne være så velbalansert! Teknisk sett er vel dette nærmest en supersterk "imperial stout", hvor man har benyttet vingjær til en annengangs gjæring når ølgjæren har gitt opp. Som alle NØ øl er det flaskekondisjonert. Dark Horizon er ølet som re-definerer alle dine oppfatninger om hva et øl kan være! Er du en sann ølentusiast kan du ikke la Dark Horizon være uprøvd. Og er du blant dem som ellers gjerne ville foretrekke en hetvin framfor øl: en ny opplevelse venter på deg!
Dette ølet kommer i svært begrensede opplag, så selv om vi forsyner oss grovt, vil ikke lageret vare så lenge, og nye forsyninger (ny edition) kommer ikke med det første.

Etter at Nøgne Ø Dark Horizon 1. Edition gjorde ølentusiaster på begge sider av Atlanteren ekstatiske av begeistring, ble et betydelig forventningspress lagt på skuldrene til de dyktige bryggerne i Grimstad, når de med en noe endret oppskrift skulle ut med 2. Edition. La det med en gang være sagt: bryggerne anbefaler sterkt at ølet får modnes videre på flaske MINST til høsten 2009, og holdbarheten er garantert til 2020! Siden vi vet der er ølvenner som bare ikke KLARER å vente, har vi likevel tatt det inn for salg allerede nå, men vi kommer ikke til å mase med å få disse flaskene ut med det første! Etter smakstesten av denne relativt "rå" utgaven har vi vel konkludert med at 16% alkohol (som 1. Edition hadde) var sterkt nok - 17.5% er nemlig ganske drøyt. Men kanskje har vi endret oppfatning av dette om et år eller tre?
Kullsvart farge på ølet, med et kortlevd brunt skum. Intens og deilig aroma av tørkede mørke frukter, lakris, kaffe, eik og tjære. Smaken har et intenst røstet preg med sterke toner av kaffe, lakris og alkohol, toner av ung brandy. Blir nok rundere i smaken med tiden, men noe øl for mammadalter og sengevætere blir dette aldri!

Raasted Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Igjen et øl fra et dansk håndverksbryggeri, og når det så dreier seg om en "imperial" stout på 9%, vet vi straks at dette ikke er noe for pyser. Kullsvart farge på ølet, med et flott brunt skum. Meget fin aroma av røstet malt, kaffe og sjokolade. Smaken har tungt røstet (nesten kremert!) malt i massevis, også lakris, tjære og ekstremt sterk kaffe. Der er også en gigantisk humlebitterhet fra starten til avslutningen, og alkoholen er merkbar. Noen vil kanskje hevde at ølet kunne vært bedre balansert, men det "skal" altså være slik.
Avgjort et imponerende øl, et glass av Raasted Imperial Stout kan gjerne erstatte koppen med espresso etter middag. Og når ølet gradvis blir temperert kommer også en viss sødme igjennom, som balanserer noe av bitterheten. En heidundrende smaksopplevelse, del gjerne flasken på to personer!

Haandbryggeriet Dark Force

Cardinal Pub Stavanger

HaandBryggeriet Dark Force er en "imperial stout" p.g.a. sin kraftig røstede karakter og solide alkoholinnhold, men er likevel en uvanlig sådan: den er nemlig brygget med en betydelig andel hvetemalt. Dark Force er kullsvart av farge, ugjennomtrengelig for lys, og har et flott og varig brunt skum. Aromaen har preg av røstet malt, sjokolade, lær og plommer. Smaken domineres av kraftig røstet / brent malt med toner av kaffe og sjokolade. Bitter avslutning, både fra humlen og den brente malten, balansert mot en betydelig maltsødme.  Dette er et øl for dem som gjerne vil ha MYE smak! (Er du redd det blir FOR mye, er det lov å dele flasken på to personer.) Må prøves av alle stout-elskere!

Mikkeller Black Hole

Cardinal Pub Stavanger

Dette vanvittige ølet erklærer Mikkel (bryggeren bak Mikkeller) er oppfyllelsen av hans grunnidé for bryggingen. "Vågelig, vulgært, ekstremt" - det lever definitivt opp til hans ønske om å flytte grenser.
Stilmessig er det en slags imperial stout, men i tungvektsklassen både m.h.t. alkoholstyrke og smaksintensitet. "Champagne"-halvflasken har ikke noe navn - hovedetiketten har ingen tekst i det hele tatt, bare et bilde av et av universets "svarte hull".
Så kan man da selv gjette seg til at ølet faktisk heter "Black Hole" ... Foruten de vanlige ølingrediensene (som for en imperial stout inkluderer kraftig røstet / brent umaltet bygg og flaket havre) er Black Hole også tilsatt mørk cassanade (råsukkerekstrakt), honning, kaffe og vanilje.
Ølet er altså svart (det gjettet du kanskje?), og da mener jeg SVART, = ugjennomtrengelig for lys. Flott brunt skum. Intens aroma av malt, alkohol, kaffe, brent sukker og vanilje. Smaken er intens og overveldende: en voldsom maltsødme, backet opp av honning og mørkt sukker, med et tydelig innslag av den brente byggen (men ikke så ekstremt som jeg ventet meg i så måte), kaffen er markert, og vaniljen merkes også. Tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Med 13,1% alkohol og så mye smak er dette et øl man bare nipper til - det er definitivt ikke noe "forfriskningsøl". Det må NYYYTES langsomt - og er du redd det blir for voldsomt, så del gjerne flasken på to personer.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Cardinal Pub Stavanger

"Beer geek" er det amerikanske uttrykket for øltullinger som undertegnede, som både går inn for å smake så mange forskjellige øl som mulig, og samtidig ønsker at flest mulig av disse ølene skal være skikkelig SMAKSRIKE.
Og her presenteres ølet som vi antas å ha lyst på til frokost - særlig hvis vi også liker sterk og god kaffe som espresso. Mikkeller, som er opphavet til ølet, er strengt tatt ikke et bryggeri, men to danske kvalitetsbryggere, som leier bryggekapasitet for sine egne oppskrifter rundt  hos forskjellige håndverksbryggerier i Europa. Blant annet har de vært hos Nøgne Ø i Grimstad. Deres ekstremt høye kvalitetskrav har vakt anerkjennelse både i Europa og det kresne eksportmarkedet i USA.
Ølet er senere blitt brygget bla. ved Anchorage Brewing Company, Alaske og Lervig Aktiebryggeri borte i gadå. Totalt er det så mange versjoner av dette ølet nå at det fyller flere sider på RateBeer....

"Beer Geek Breakfast" er en stout som faktisk er tilsatt en liberal mengde gourmet-kaffe i bryggekjelen, og er ellers brygget med hele 7 forskjellige typer malt (inkl. den sjeldne havremalten), samt flaket umaltet havre og røstet umaltet bygg. Humlesortene er Centennial og Cascade. Ølet er kullsvart på fargen, med et fantastisk flott sjokoladebrunt skum.
Herlig aroma av kaffe, sjokolade og røstet malt / røstet bygg. Også toner av treverk,  tobakk og tjære. Smaken har kaffe i mengder (hvis du hører til mindretallet som ikke kan fordra kaffe, er dette ølet bortkastet for deg), avslutningen har en distinkt bitterhet (både fra kaffen, den røstede / brente byggen og humlen). Munnfølelsen er likevel relativt myk. Med den distinkte bitterheten og preget av kaffe er dette ikke en stout av den "glatte og lettdrikkelige" typen - den er beregnet til å NYTES og nippes til, om det nå er til frokost eller til hvilkensomhelst annen tid på døgnet! (Datoen er noe over tiden, men dette ølet blir bare bedre. Derfor redusert pris! Kupp!

Marston´s Oyster Stout

Cardinal Pub Stavanger

Marston´s Oyster Stout. Marston-bryggeriet holder fortsatt til i den mest tradisjonsrike av alle engelske bryggeribyer, Burton upon Trent. Deres Oyster Stout blir ikke lenger brygget med østers som en av ingrediensene, men har beholdt navnet fordi den med sin silkemyke smak passer godt å drikke til østers. Jeg vil nå påstå at den passer godt til nesten all slags mat, og er dessuten bare nydelig å drikke på egenhånd! Ugjennomsiktig svart farge, med et fint lysebrunt skum.
Aromaen er overraskende fruktig og nesten vinøs, den har toner av plommer / svisker, men også en kompleksitet som gir assosiasjoner til så forskjellige ting som tang og tare, kakao, colombiansk kaffe og sigarer!
Ølet er lett i kroppen til å være en stout, og meget forfriskende. Noen vil sikkert mene at dette blir for pinglete, men da protesterer jeg - en god stout trenger IKKE nødvendigvis å smake som om malteriet fungerer som krematorium i ledige stunder. Også fintfølende ølvenner som rygger tilbake for imperial stouts og slikt vil like Marston's Oyster Stout!
Smaken har preg av moderat røstet kaffe og er relativt tørr, med en moderat bitterhet av røstet malt og humle i ettersmaken. En ny storselger på Cardinal?

Nøgne Ø Imperial Stout


Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imperial Stout er ennå en ny variant fra Grimstad bryggeriet, og hører til de sterkere variantene. Kapasiteten ved bryggeriet er fra våren 2006 økt fra vel 700 liter pr. brygg til 4000, og våre venner får derfor mer tid til å utvikle bedriften og sine relasjoner . Deres Cask Øl begynner derfor nå å ankomme regelmessig, og vi satser på å tilby et nytt en onsdag i måneden.
I dette brygget er det brukt 9 forskjellige malttyper, Maris Otter, Wheat, Munic, Oat, Crystaz, Pale Crystaz, Chocolate, Black og Roast Barley. Humlen er Columbus og gjærstammen Nottingham.
Imperial Stout i flaskeversjonen er et komplett svart øl med et kremaktig lyst brunt skum. Aromaen er nydelig fyldig med søtlig mokka og brent malt som hovedinnslag. Smaken imponerer med fylde og detaljer det tar tid å separere. Mokka, vanilje og kjeks med en nøtteaktig overtone er så langt jeg kommer… Hentydningene til Stoutens forløper, porteren er klare. Fin tørr avslutning.

Berentsens Sorte Får

Cardinal Pub Stavanger

Sorte Får. Berentsens Brygghus i Egersund viser igjen at "de kan mer enn sitt Fadervår" - det vil si at de har skjønt at det går an å brygge flere og mer spennende øl enn bare den obligatoriske standardpilsen.
Sorte Får er en stout som er spesialbrygget til VM i saueklipping(!) 2008 i Bjerkreim, men det aner oss at dette ølet kommer til å bli så populært at det blir en del av bryggeriets faste portefølje. Det sorte fåret er nemlig en snill og medgjørlig sau - unnskyld, STOUT, som ikke bør skremme dem som våger seg på svart øl for første gang, og samtidig er det så godt at også garvede stoutdrikkere vil nikke anerkjennende.
Fargen på ølet er altså (naturligvis) svart (mørkebrunt i høylysene), med et varig og kremig lysebrunt skum. Behagelig preg av røstet malt over både aroma og smak, dette er en rimelig "tørr" stout, som har en svak syrlighet i avslutningen. Myk og lettdrikkelig, ikke spesielt kraftig.
Eg tror eg tar bæææææehn teeeeheh!

Samuel Smith Imperial Stout

Cardinal Pub Stavanger

Samuel Smith Imperial Stout fra Samuel Smith Brewery i Yorkshire er etter M.J. det eneste bryggeriet som lager egne tønner fremdeles. Det ekte fatølet tappes direkte fra trefat før det serveres.
Imperial Stouts farge minner om mørk sjokolade. Fyldig øl med aroma av brent bygg, kompleks malt, humle, alkohol og gjær. Kraftig, med mye smak. Bitter avslutning. Et spennende øl som anbefales.

Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition

Cardinal Pub Stavanger

Nøgne Ø Imp.Stout Highland Edition Denne versjonen av Nøgne Ø Imperial Stout har blitt lagret på eikefat som tidligere har inneholdt Highland malt whisky. Resultatet er så vellykket, at vi ikke nøler med å si at Highland Edition er noe av det ypperste du kan få fra Cardinals ølutvalg i dag - og det sier ikke så lite!
Kullsvart farge, flott sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av whiskyfat (som muligens har blitt brukt til sherry før whiskyen?), men whiskyelementene overdrives ikke - her er der også toner av sjokolade, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe. Fyldig og rik munnfølelse. Smaken har en uttalt maltsødme og et velbalansert røstet preg, igjen med toner av eik, sherry, mørke tørkede frukter, vanilje og kaffe - også moderate toner av tjære. Et glimrende eksempel på hvor gode eikefatlagrede imperial stouts kan være, når bare balansen er den rette. Og det er den altså her! (Det tok ca to uker, så var den blåst. Kun to flasker arkivstoff på kontoret tilbake.