Fischer's Helles (Fat)

Unknown-4

Er du bare en enkel øldrikker med enkle vaner, og behov for ukomplisert strupefukting? Hva kan da være bedre enn en sydtysk Helles (= lyst undergjæret øl) - nærmere bestemt fra Fischer's Stiftungsbräu i Erding, Bayern? Nå er den nemlig tilbake på tappekranen igjen, og denne gangen har vi flere fat! Bryggeriet er forlengst kjøpt opp av hveteølgiganten i samme by, Erdinger, men opererer som en selvstendig enhet, og de to ølmerkene har til og med forskjellige telt under Erdinger Høstfest. Lenge var Fischer-ølene bare å få lokalt, men vi var (selvsagt?) igjen først ute i Norge.
Jeg smakte Fischer's Helles første  gang på Brauerei-Gasthof zur Post i Erding. Bryggeriet har sine aner helt tilbake til 1691, men ble overtatt av Joseph Fischer i 1838, og har siden drevet under Fischer-navnet (må ikke forveksles med det langt større Fischer-bryggeriet i franske Alsace). Sønnen Friedrich Fischer overtok etter Joseph, men Friedrich måtte oppleve at alle hans tre barn døde før ham. Han og hans kone opprettet derfor en stiftelse i 1891, for å sikre at bryggeri- og vertshusvirksomheten ble drevet videre, og arbeidsplassene opprettholdt. 
Krystallklar gyldengul farge på ølet, moderat hvitt skum. 
Moderat aroma av lys malt, et hint av gressaktig humle.
Smaken er god og forfriskende, med tydeligere humle enn hva du finner hos en del av konkurrentene. Veldig bittert er ølet likevel ikke. Prost!

Schwaben Bräu Original

ardinal Stavanger

Schwaben Bräu Original har vi bare fått en tilfeldig kasse av, og den blir neppe tatt inn i Ølboken nå – men entusiastene som leser Ølnyheter-siden skal selvsagt få smake! Det dreier seg om en sydtysk helles fra Stuttgart, og den kommer i den tradisjonelle 33 cl-flasken med gammeldags patentkork.
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
God aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner, noen søtlige toner av malt også.
Smaken er frisk og ganske så behagelig, med anstendig humle gjennom det hele, og med merkbar maltsødme men ikke for mye. Dette er et øl som de fleste (inkl. meg) gladelig ville helle nedpå noen stykker av. Så hvem vet, hvis vi drar på snopetur med varebilen til Tyskland om en stund, så blir det kanskje med hjem noen kasser av denne også?

Alpirsbacher Klosterbräu Kleiner Mönch

alpirsbacher-klosterbrau-kleiner-monch

Kleiner Mönch (= Liten Munk) på 5,4% fra Alpirsbacher Klosterbräu  (i Alpirsbach, Baden-Württemberg) skal være en helles i sydtysk stil, men de fleste vil vel helst oppfatte den som en god pils. Dette er enda et øl som vi bare har fått en tilfeldig kasse av, så den går nok ut til entusiastene uten å bli tatt inn i Ølboken.
Lys gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Frisk aroma av tysk humle, florale og urteaktige toner.
«Crisp» og urteaktig smak av tysk humle, med en meget moderat maltsødme i bakgrunnen. Svært lettdrikkelig og god!

Neuschwansteiner Helles Lager

img_0024

Neuschwansteiner Helles Lager er blitt produsert av Der Hirsch Brauhaus Privatbrauerei i Höss i Tyskland siden 1657, men bryggeriet er flere ganger gjenreist, siste totale renovering kom etter at bryggeriet ble bombet mot slutten av 2.verdenskrig. Vi hadde gleden av å besøke både bryggeriet og slottet Neuschwansteiner høsten 2006 sammen med den norske importøren Strag, og ble mektig imponert. Ikke det største bryggeriet vi har besøkt, men antagelig det triveligste!
Bryggeriet har et utall spennende merker, og felles for hele produktspekteret er at emballasjen er tradisjonsrik. Gamle etiketter brukes på gammeldagse flasker med vippekork, eller en bruker forseggjorte keramikk krukker som rommer opp til 5 liter. Gruppen ”Munchener helles” ble til på midten av 1800 tallet som et svar på Tsjekkernes da ekspanderende pils salg. Ølet har mer malt og humlebruken ligger tett opp til det som blir brukt i typisk tsjekkisk øl med både aroma og bitter humle. Fargen er lys gyllen og ølet er uklart med godt skum. Duften er forfriskende og preges av aroma humle med noe sitrus. Smaken er mer preget av malten enn lukten, med en metallisk kryddertone som er godt balansert. Tørr, behagelig bitter ettersmak.