Lindesnes Vårøy Brown Ale Bitter

Cardinal Pub Stavanger

Lindesnes Brygghus har investert i nytt flott bryggeri og tappeanlegg, og har åpenbart også satt seg nye kvalitetsmessige ambisjoner. Brown ale og bitter regnes vanligvis som to forskjellige engelske ølstiler, men Vårøy Brown Ale Bitter er altså en brown ale som også er bitter på smak - derav navnet.
Mørk brun farge på ølet, høyt beige skum.
Aromaen har sterke toner av brun og lettrøstet malt, også noen fruktige og furuaktige toner av humle.
Smaken er først distinkt maltpreget med noe sødme, etterfulgt av like distinkte toner av humle (frukt og furunål) med en meget bitter avslutning og ettersmak, noen toner av treverk også. 
Jo, Lindesnes Brygghus har definitivt forlatt de middelmådige bryggerienes rekker. Dette skal bli interessant framover!

Løkka Session #2 (fat)

Løkka Session

Fra Grünerløkka Brygghus i Oslo kommer Løkka Session #2, en lettdrikkelig ale i engelsk "pub session" styrke, med moderate 3,7%. Den er dermed egnet til å forfriske seg på i så store kvanta som tørsten tilsier, uten at det får negative konsekvenser. Vi har bare et par fat av den, de varer neppe lenge.
Uklar rav farge på ølet, lavt off-white skum.
Moderat aroma av røkt kjøtt og fruktig humle.
Den nokså tørre smaken har også røk og noe frukt, med en moderat humlebitterhet i ettersmaken.

HaandBryggeriet Britannia

beer_227965

"Når det gjelder å brygge øl med moderat alkoholstyrke men god smak, er britene suverene", har vi lenge hevdet. Og det har nok HaandBryggeriet i Drammen vært enige i, for når de nå kommer med en "session ale" på 3,5%, har de døpt den Britannia - så vet vi hvor de har sine forbilder. 
Disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av fruktig humle og fruktig gjær.
Smaken har middels søt malt og fruktig humle gjennom det hele, med en bra bitterhet. Også innslag av fruktig gjær. Et leskende øl!

Durham Evensong

fd845fb31fc40fdf51d84f4f7508092eec40e4db_large

«Inn i aftensangen» er et dannet norsk kraftuttrykk – men når engelske Durham Brewery kaller sitt øl Evensong, er det bare ett av mange eksempler på at ølnavnene deres henspiller på katedralbyen Durhams posisjon som Nord-Englands kirkelige sentrum gjennom 1500 år. (St. Cuthbert, som vi også har, er et annet.) I Durham regjerte the Prince Bishops – fyrstebiskopene – som eneveldige konger over hele County Durham, gjennom flere hundre år. Riktignok var de formelt underlagt kongen av England, men stort sett gjorde de akkurat som de selv ville, både i krig og fred.
Durham Evensong kaller bryggeriet en «Traditional Ruby Ale» med 5 forskjellige typer malt – og da er det også bare engelsk humle som teller, i den klassiske kombinasjonen Fuggles og Goldings.
Mørk kobber til rubinrød farge på ølet, flott og varig kremig beige skum.
Behagelig aroma av fruktig humle og malt, jordtoner med overmodne bær og karamell.
Deilig maltpreget smak med noe toffee og karamell (men ikke for søt), brunt brød med lett brente skorper, og fruktig humle. Et herlig og høyst drikkelig øl! Bryggeriet er heller ikke redde for å brygge øl i utenlandsk stil, men her er det bare så engelsk, så engelsk. Kan man ha det bedre?

Hook Norton Old Hooky

Cardinal Stavanger

Old Hooky er kanskje det mest kjente ølet til tradisjonsrike Hook Norton Brewery i Oxfordshire. Det er en klassisk engelsk «special bitter» som er populær på cask i hjemlandets puber, vi har den altså på flaske.
Brun til kobber farge på ølet, høyt off-white skum.
Aroma av malt, toffee og karamell.
Smaken er middels søt og maltpreget (inkl. krystallmalt) med toffee, karamell og litt frukt. Et fint og småskarpt humle-«bitt» følger i avslutningen.
Veldig engelsk dette her, ja!

Hook Norton Flagship

Cardinal Stavanger

Det sier vel seg selv at når et tradisjonsrikt bryggeri som Hook Norton i Oxfordshire kaller en ale for Flagship, betrakter de den som selve "flaggskipet" i sitt ølutvalg. Men navnet fikk ølet faktisk i forbindelse med 200-årsjubileet for slaget ved Trafalgar. Og ved en slik anledning var det opplagt hvilken humletype som måtte benyttes - den heter nemlig Admiral. Bryggeriet kaller Flagship for en India Pale Ale, men det er det neppe så mange andre som er enig i - dette er etter vår forstand en "premium bitter" eller ESB, og som sådan meget god.
Dypgylden til rav farge på ølet, med et lavt hvitt skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Aromaen har toner av toffee, mat og noe frukt.
Smaken er først mer maltpreget enn humlepreget, med toner av toffee og solbær, men er ikke særlig søt. Moderat humle i avslutningen. Meget lettdrikkelig og god!

Hook Norton Haymaker

Cardinal Stavanger

Hook Norton Brewery i Oxfordshire er et av de få overlevende engelske bryggeriene fra den forrige bryggeri-"gullalderen" på 1800-tallet. Bryggeriet ble grunnlagt i 1849, og holder fortsatt fanen høyt når det gjelder "real ale". Nåværende verneverdige bryggeribygning er fra år 1900, og pumping av vann og vørter skjer fortsatt ved hjelp av en dampmaskin.
Haymaker er en premium bitter, og navner indikerer at den skal være et forfriskende øl for høyonna på landet i Oxfordshire. Nåvel, det er nok mer silofôr og "traktoregg", heller enn høyonn, som dominerer i engelsk landbruk også nå - men ølet Haymaker er fortsatt egnet for enhver anledning når tørsten melder seg.
Klar dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Gressaktig aroma, hint av blomster, urter og høy.
Velbalansert smak med noe maltsødme og hint av toffee, fulgt av fruktig og urteaktig
Goldings-humle. Lettdrikkelig, innbyr deg til å ta store slurker. Et trivelig øl! 

St. Peter's Suffolk Gold

45827011_H-1

Suffolk Gold fra St. Peter's Brewery er ny hos oss. Den kommer i den velkjente ovale grønne flasken fra 1700-tallet, men er ikke samme ølet som den Golden Ale vi hadde en periode tidlgere. Gold-navnet har den fra humletypen som er brukt, First Gold. Både humlen og malten er dyrket i Suffolk (Sørøst-England).
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Ganske sterk aroma av gressaktig og urteaktig humle, også hint av honning og kanel.
Smaken har først middels søt malt med et hint av toffee og mildt krydder, umiddelbart etterfulgt av en distinkt humlebitterhet, som blir ganske skarp ut gjennom den lange ettersmaken.
Igjen et kvalitetsøl fra St. Peter's, men ikke særere enn at det vil falle i smak hos de fleste.

Badger Hopping Hare

hoppinghare04

Badger Brewery (Hall & Woodhouse) i Dorset, Sør-England, har vi hatt tre øl fra tidligere – nå lanserer importøren to nye, og vi følger opp med å ta inn et prøveparti. Hopping Hare er opprinnelig en sesong-ale for våren, men på flaske er den tilgjengelig hele året. Den har vært humlet i tre omganger. Bitterhumle er First Gold, aromahumler er Goldings og Cascade.
Klar dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Heineken-lignende aroma med noe gressaktig humle, også noen toner av støv og et hint av toffee.
Smaken er rimelig forfriskende og ganske velhumlet, på en smøraktig bakgrunn med et hint av toffee igjen. Middels bitter ettersmak.
 

Alvinne Naked Ladies

Cardinal Pub & Bar Stavanger

Naked Ladies selger kanskje seg selv på grunn av navnet? Jeg mener selv å ha en svak erindring om at det var noe spesielt attraktivt med nakne damer - jeg husker bare ikke lenger hvorfor ... Nåvel, før du setter fantasien altfor mye i sving, må jeg nesten opplyse om at dette ølet er oppkalt etter et relativt seriøst kunstverk, nemlig en skulpturgruppe av dansende nymfer, som kan ses i York House gardens i Twickenham utenfor London. Den skulpturgruppen kalles på folkemunne bare "the naked ladies". Så var det oppklart!
Ølet
Naked Ladies er et samarbeidsprosjekt mellom belgiske Picobrouwerij Alvinne og engelske Twickenham Fine Ales. Versjonen som ble brygget i Twickenham (som vi ikke har) ble gjæret med vanlig engelsk alegjær, mens versjonen du nå skal smake på ble brygget hos Alvinne, og gjæret med deres egen spesielle husgjær Morpheus, som gir et syrligere og mer "typisk belgisk" preg på ølet.
Uklar oransjeaktig farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk gjærpreget og krydret aroma, også noen toner av fruktig humle.
Smaken er også gjærpreget og krydret, og middels tørr. En viss fruktig syrlighet. Ganske bitter humle i avslutningen, hint av gran. Dette er et øl som nok lett faller i "love it or loathe it"-kategorien - kjedelig er det ihvertfall ikke.

Adnams Gunhill (reintro)

AdnamsGunhill

Vi gjengir først kommentarene om ølet fra Adnams Brewery i Southwold, Suffolk, England:
"First brewed in 2008, this beer was chosen to celebrate one of Southwold’s famous landmarks – the six cannons that face out to sea. It is said these cannons, weighing 18 pounds each, were given to the town in 1746 by the Royal Armouries as a protection to shipping against raids. See them for yourself when you next visit us. The cannons are still fired ( which is quite a spectacle) for special occasions in Southwold.
At 4.0% abv, this is a traditional dark ruby beer described as across between a dark mild and a brown ale. We use a blend of 4 different malts to give a rich dark beer that belies its low ABV. The toffee, chocolate and spicy flavours come from the Chocolate, Crystal and Aromatic malted barleys and the sweetness left from the Tipple malted barley is balanced by the bitterness from the Boadicea hops."
Sigmunds smaksnotater:
Kastanjenøttfarget ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av bær og malt, hint av toffee.
Smaken strutter av frukt/bær-toner, karamell og malt, men er ikke for søt. Har en en behagelig humlebitterhet og noen sjokoladetoner i avslutningen. Et utmerket øl, og det er ganske utrolig at det bare er på 4,0%. En vinner!

Theakstons XB

Theakston-XB-bottles-final-1000

Bryggeriet Theakstons i Masham, Yorkshire, har lange tradisjoner. Deres bitter XB har riktignok ikke vært brygget lenger enn siden 1980-tallet. Dette er hva bryggeriet selv har å si om den:
"XB is a rare delight, a real ale connoisseur’s masterpiece. A strong full-bodied ale with a subtle but superb blend of two types of bitter and three fruit hop varieties giving a most thirst quenching and satisfying ale. XB was first brewed in 1982 to celebrate the purchase of the Carlisle Brewery by Theakstons a few years before. Brewed always and ever in Masham, XB was designed as a tribute to the classic ‘border’ style of beer, strong in gravity, low but complex hop. It was an instant sucess and has remained so, winning over real ale devotees all over the UK. Always in the shadow of its more famous stable–mate, Old Peculier, XB has quietly established itself as favourite among serious cask ale enthusiasts. Its name came not from some clever marketing expert but rather based on the more prosaic features of the Masham brewery. In the days when the only way to distinguish the contents from one cask to the next was by use of one of only two wooden stamps dipped in white wash and applied to each cask, the only letters available were either an X or a B. We could have called in BX but we preferred XB! The full-bodied nature of XB makes it the perfect accompaniment to big, full, flavoured dishes such as sausages, meat or game pies, stews etc. Fu ll Tasting Notes: A premium strength ale, ruby coloured with a rich flavour and full body. The balance between bitterness and fruitiness from the Bramling Cross and Fuggle hops used give XB the distinctively complex aroma, making it the beer to savour."
Brun til kobber farge på ølet, moderat men varig hvitt skum.
Behagelig aroma, humlepreget / fruktig med toner av bær, også toner av toffee.
Smaken har en fin balanse mellom malten og humlen, toner av bær igjen, typiske Bramling Cross-egenskaper. Den pasteuriserte flaskeversjonen kan ikke forventes å ha hele den subtile karakteren til en cask i "perfect nick", men dette er fortsatt en meget trivelig engelsk bitter å drikke. 

Theakston Lightfoot

Cardinal Stavanger

Bryggeriet Theakston i Masham, Yorkshire, ble i 1919 slått sammen med nabobryggeriet Lightfoot, som Theakston-familien allerede var familiært besvogret og besvangret med. Når Theakston har beholdt Lightfoot-navnet på sin lyse sommer-ale (som imidlertid nå har blitt et helårsøl), har det nok også sammenheng med de assosiasjoner som navnet gir om et øl som er "lett på foten". Med moderat alkoholstyrke og god friskhet lever Lightfoot opp til navnet.
Lys gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av fruktig, gressaktig og urteaktig humle.
Forfriskende smak, middels søt, urteaktige toner. Definitivt ølet for en varm sommerdag. Men siden noen av våre gjester er kjent for å like å forfriske seg til alle årstider, tok vi det like godt inn i utvalget på vinteren. I en blindtest kunne jeg meget vel ha trodd at dette var en kontinental pils. Med andre ord en ale som "den vanlige pilsdrikker" trygt kan våge seg på!

Meantime Yakima Red (fat)

tumblr_lntnwgbmca1qh82jio1_400

Yakima Valley i staten Washington er sannsynligvis det sted i verden som har de mest optimale forhold for humledyrking, og Meantime Brewery (i Greenwich, London) har valgt å bruke 5 forskjellige humleslag derfra i sin Yakima Red Ale. Stilmessig ligger dette ellers nær en typisk engelsk "session" bitter. Styrken på våre fat skal være 4,3%.
(Smaksnotater fra flaske på Olympen for 1 år siden):
Vakker rødlig farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Deilig kompleks aroma av amerikansk humle, toner av forskjellige frukter, hint av krydder.
Herlig humlepreget smak, velbalansert med malten, toner av røde frukter / bær, solbær og solbærblader, ekstremt lettdrikkelig. Smaker ganske sikkert godt til høstens lam, men også utmerket på egenhånd. Et skoleeksempel på engelsk subtilitet paret med amerikansk kvalitetshumle i en "session" ale.

Shepherd Neame Master Brew Kentish Ale

Cardinal

Storselgeren til Shepherd Neame (Englands eldste bryggeri), både i England som helhet og på Cardinal, har vært deres Spitfire - men på hjemmebane i grevskapet Kent er det Master Brew som selger mest. Denne "local hero" bitter med vanlig "session" pubstyrke er nå tilbake i Norge etter mange års fravær, og vi forventer at den raskt vil innta plassen som en av våre mest populære mest populære ales med moderat alkoholstyrke.
Vakker rav til kobber farge på ølet, høyt hvitt skum. 
Sterk og bryggeritypisk aroma av modifisert humle, toffee og nøtter.
Smaken har også toner av toffee og nøtter, men er ikke særlig søt. Bra humle i avslutningen, fint balansert.

Shepherd Neame Canterbury Jack

Shepherd_Neame_Canterbury_Jack

Shepherd Neame i Kent er Englands eldste bryggeri som har brygget sammenhengende, helt siden 1698. Nå har vi hele 5 av deres ales i utvalget på Cardinal. Canterbury Jack er ny i Norge, og er en moderne bitter i klassisk engelsk "session" styrke. Navnet har den etter en gammel humletype (som neppe er brukt i ølet) og slanguttrykket for en landsens omstreifer.
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk og "typisk Shepherd Neame" aroma av modifisert humle, toffee og nøtter.
Smaken er rimelig velhumlet gjennom det hele, toner av toffee og nøtter igjen, grapefruktaktig og middels bitter avslutning. Bitter ettersmak.

(50 cl klar flaske, 4,0%)

St. Austell Admiral's Ale

46802011_H

St. Austell Brewery ligger i byen av samme navn i Cornwall, den sydvestlige utposten i Englands «Celtic fringe», hvor lokalpatriotismen fortsatt blomstrer, og der stadig gjøres forsøk på å gjenopplive det utdødde keltiske språket Kernewek. Vi har allerede en god stund hatt inne IPA’en Proper Job fra dette bryggeriet, og den selger jevnt og trutt. Da var det bare naturlig å ta inn St. Austell Admiral’s Ale (5,0%) også – den er ovenikjøpet «levende» og «bottle conditioned».  Vi tror vi allerede kan love at Admiral’s Ale (med en lettere bedugget Admiral Nelson på etiketten) blir et fast innslag på menyen!
Vakker kobberfarge på ølet, moderat off-white skum som etterlater et fint «kniplingsbroderi» i glasset.
Herlig aroma av fruktig humle (slovenske Styrian Goldings og amerikanske Cascade), også hint av gran, karamell og modne bær.
Den middels søte smaken har en fin balanse mellom malten og humlen, toner av karamell, toffee, søte kjeks og modne bær. Noen ville kanskje ønske seg enda mer bitterhumle i avslutningen, men dette er nå uansett en meget likandes engelsk ale som den er.
 

Sigtuna Extra Sigtuna Bitte

sigtuna Cardinal Pub

Sigtuna Brygghus ligger i Arlandastad utenfor Stockholm, og ble grunnlagt i 2005. Vi har bare fått inn et fåtall flasker av noen av ølene deres, så her blir det «først til mølla» i resteskapet vårt. Sigtuna har unngått å konkurrere med London-bryggeriet Fuller’s om ESB-betegnelsen, så derfor kaller de altså sin versjon for Extra Sigtuna Bitter.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
God aroma av floral og fruktig humle.
Lagerølaktig og lett munnfølelse, selv om dette er en ale på 5,6%. Rimelig humlepreget smak – det er engelsk humle som er brukt her, med Challenger som den mest framtredende. Forfriskende og grei øl!

Greene King Abbot Ale

Greene King Abbot Ale Cardinal

Greene King i Bury St. Edmunds har vokst til å bli et av Englands største ale-bryggerier. Deres Abbot Ale er en storselger på hjemmemarkedet, og har vært brygget siden 1950-årene – vi hadde den inne for noen år siden, og har nå fått den igjen på flaske. Det er en «mainstream» engelsk bitter, som alle trygt kan våge seg på. Malttypene er pale, crystal og amber, humletypene er First Gold, Challenger og Fuggles.
Vakker rav farge på ølet, bra skum,
Aromaen har først et behagelig streif av humle, så overtar noen mer forsiktige toner av toffee og støvet loft.
Malt, toffee, litt karamell og ganske anstendig humle i smaken, men bitterheten er likevel moderat.
Lettdrikkelig og grei!
 
 
Sigmund

Kinn Bryggeri Pilegrim

kinn_pilegrim

Fra Kinn Bryggeri i Florø kommer Pilegrim, en bitter eller lys ale i engelsk stil. Området hadde religiøs betydning i katolsk tid, da pilegrimer valfartet til St. Sunnivas hellige steder. Pilegrimene trengte naturligvis øl på reisen, og ville sikkert vært fornøyde med å kunne nyte dette ølet fra Kinn!
Gylden farge på ølet, når det til slutt dukker fram under et enormt hvitt skum.
God aroma av Fuggles og Centennial humle, toner av solbær, hint av smørmalt og honning.
Smaken har en bra humlepreget karakter av Fuggles og Centennial, og en bitterhet på 35 IBU (mest fra Target-humle). Malten i bakgrunnen gir et greit og balansert inntrykk, med bare en svak honningaktig sødme fra den lyse krystallmalten.
 

Jennings Cumberland Ale


Jennings Brewery holder til i Cockermouth, Cumbria (Cumberland), og eies nå av storbryggeriet Marston's i Burton-on-Trent. Deres Cumberland Ale er en klassisk engelsk gylden bitter. Cumberland / Cumbria er ellers kjent som The Lake District, hvor poeter som Wordsworth, Coleridge og andre i sin tid hentet inspirasjon. I enda tidligere tider slo norske vikinger seg ned her, og flere norske ord er fortsatt i bruk - bl.a. kalles fjellene her the fells.
Cumberland Ale har en dypgylden farge og et moderat hvitt skum.
Moderat aroma av "støvet" humle, hint av toffee.
Forfriskende smak, "tørr" humle på en bakgrunn av diskret malt og et hint av frukt. Bitter ettersmak.

BrewDog Alpha Dog



Våre skotske venner i BrewDog ser ubeskjedent for seg sin egen rolle i ølverdenen som selveste "alfahunden i flokken", og leverer øl med masse smak der altfor mange andre satser på kjedeligere produkter. Ølet Alpha Dog har de brygget spesielt for det norske markedet, og det har derfor en styrke tilpasset norske dagligvarebutikker. Men smakløst er det selvfølgelig ikke! Stilmessig kan det plasseres som en Scottish ale eller en bitter, selv kaller de det en "existential red ale".
Vakker rødbrun farge, flott beige skum med en oransjeaktig teint.
Meget god aroma av fruktig humle, toner av røde bær, hint av toffee.
Smaken har også fruktig humle gjennom det hele, men her er også toner av brent toast og hint av karamell. Humlen i avslutningen kan først virke moderat, men bitterheten blir faktisk mer og mer uttalt ut gjennom den lange ettersmaken.

Rogue Brutal Bitter



Rogue Ales i Newport, Oregon, fortsetter sin "tøff i trynet"-strategi når de navngir ølene sine. Men ikke la navnet Brutal Bitter skremme deg - ølet (en ESB) er nemlig ikke så brutalt som det høres ut!
Dypgylden til oransje farge på ølet, disig. Høyt hvitt skum.
Meget god aroma av fruktig amerikansk humle (Crystal er brukt som enehumle i dette ølet), toner av appelsiner og tropiske frukter.
Smaken er distinkt humlepreget fra begynnelse til slutt, "bitter" - javisst, men altså ikke "brutal". Temmelig tørr profil, noen kunne kanskje ønske at den engelske malten hadde vært litt mer framtredende, men dette er nå uansett et meget behagelig og høyst drikkelig øl som det er! Blir helt sikkert en ny favoritt hos mange på Cardinal.

97/97 6% 59IBU

Okell´s IPA


Fra Okell's BreweryIsle of Man (den delvis selvstendige øya i Irskesjøen med norrøn historie) kommer Doctor Okell's IPA, som nok minner mer om en engelsk lys bitter eller "golden ale" enn om en IPA som vi kjenner dem fra USA. Gylden farge, bra hvitt skum. Ganske sterk og god aroma av humle, først blomsteraktig, så mer sitrusaktig og lett krydret. Smaken har et distinkt humlepreg gjennom det hele, med grapefruktaktige toner, og har akkurat nok malt til å balansere humlen. Det er ikke opplyst hvilke(n) humletype(r) som benyttes her - muligens Progress?Behagelig bitterhet i avslutningen og ettersmaken.
En god og forfriskende ale dette her, av en type som jeg bare ELSKER å drikke om sommeren - men den går godt an å drikke på andre tider av året også! Og skulle noen ha innvendinger til at du liker den FOR godt, får du bare opplyse om at ditt konsum er "the doctor's orders"!

65/95 4,5%

 

Anderson Valley Boont ESB



Anderson Valley Brewing Company holder til i Boonville, California. Deres Boont ESB minner mer om en kraftig humlet IPA enn hva man vanligvis tenker på som en ESB.
Disig gylden farge, høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig aroma av fruktig amerikansk humle.
Smaken har først en tydelig maltsødme, som umiddelbart etterfølges av et mektig humlepreg. Overveldende bitter avslutning og ettersmak med toner av grapefrukt og harpiks, til og med hint av malurt. Du skal være rimelig glad i humlebitterhet for å kjøpe dette ølet!
 
88/98 6,8%

Valhalla Simmer Dim


"Simmer Dim" er shetlandsdialektens uttrykk for sommernattens skumringstimer, hvor det aldri blir helt mørkt (Lerwick ligger på samme breddegrad som Bergen, og Valhalla Brewery på Unst ligger enda lenger nord). Svært naturlig da å kalle en av bryggeriets sommer-ales Simmer Dim, den ble brygget første gang til Shetland Folk Festival i april 2000.
Gylden farge på ølet, lavt hvitt skum.
Moderat aroma, noe fruktig humle på en bakgrunn av korn.
Moderat kullsyre i glasset, i begynnelsen en myk munnfølelse. Smaken har først noe fruktig humle, men ender i en småskarp bitter og tørr avslutning, her er også noen småskarpe kornige toner, som synes å være en del av dette bryggeriets "house character". En grei forfriskning.

31/32 4%

 

St. Peter's Organic Best Bitter


St. Peter's Organic Best Bitter er det andre økologiske ølet fra dette bryggeriet i Suffolk. Det har litt mer alkohol enn deres "vanlige" Best Bitter, men mindre enn deres Organic Ale - det dreier seg i alle tilfellene om et moderat nivå. Humlen sparer de derimot ikke på! Oppskriften på Organic Best Bitter er litt endret, den brygges nå med økologisk Optic byggmalt og First Gold humle.  Dypgylden til rav farge på ølet, med et kremig off-white skum.Moderat aroma av nyslått gress og friske grønnsaker. Smaken har distinkt humle gjennom det hele, dette gir en "tørr" munnfølelse, og avslutningen er meget bitter.  Alle miljØLvenner kan glede seg over nok et bevis på engelskmennenes bryggekunst!

47/82 4,1%

St. Peters Organic Ale


St. Peters Organic Ale. Kvalitetsølene i de stilige flaskene fra engelske St.Peter's Brewery har i løpet av kort tid blitt veldig etterspurt på Cardinal, og nå har vi utvidet sortimentet med bryggeriets to økologiske øl. Organic Ale vil garantert falle i smak både hos miljøvenner og ølvenner (for ikke å snakke om kombinasjonen: miljØLvenner!). Det er brygget med lys økologisk byggmalt fra Skottland og den engelske humletypen Target. Dypgylden til brun farge, moderat kullsyre, lavt skum. God aroma av fruktig humle. Velbalansert smak med distinkt fruktig humle på en bra maltet base, og en grapefruktaktig bitterhet i avslutningen. Et meget godt øl - rett og slett!

43/63 4,5%

Boddingtons Pub Ale

Boddingtons

Boddingtons Pub Ale har blitt brygget utelukkende i Manchester i over 200 år, og har siden 1983 vært eid av Whitbread. ”Bodd” er et av de ølene du møter oftest på en engelsk ”Pub – Crawl”, i hele England. Som Guinness og Kilkenny faller Bodd i glasset som en krem, og skal få stå litt før den nytes. Boddington er en engelsk, lys, gyllen ale. Den har et rikt kremaktig skum, med smakstoner av frukt, krydder, humle og malt. Boddington har mindre kullsyre enn vanlig.

Everard Tiger Best Bitter

EF01NVBO_759772290e1bd6c588d51e950105ae4f

Everard Tiger Best Bitter kommer naturlig inn etter Cat Whiskers. Everards Brewery er et mellomstort bryggeri i Leicestershire, og er et av de få overlevende gamle engelske familiebryggeriene, etablert i 1849 av William Everard og er nå drevet av 5. generasjon. Tiger Best Bitter er deres bestselger, både som cask og pasteurisert på flaske. Den er selvfølgelig sentral i sortimentet på de 161 pubene bryggeriet driver rundt Leicestershire. Fargen er rav til oransje, med et bra og varig off-white skum med en oransje teint. Moderat fruktig aroma med toner av rosiner, noe malt også. Smaken er moderat fruktig og maltet, hint av karamell og toffee, med "krydret" humle.Ikke noe dårlig øl dette heller, men om det "bringer fram tigeren i deg", ja det er nok en individuell sak ...

Back street Heroes

29471

Back Street Heroes kommer fra mikrobryggeriet Freeminer Brewery i Cinderford som ble grunnlagt i 1992 med det for øyet å brygge det beste øl. De har da også stukket av med førstepremien i “Champion Beer of Britain” i to kategorier samt i “Beauty of Hops” som er humleprodusentenes egen kåring av øl med spesiellt henblikk på humlens egenskaper. Bryggeriet tar da heller ingen snarveier, og bruker utelukkende hel frisk humle fra distriktet i sine brygg. Maltet er de like kresne på, og benytter kun tradisjonelle malttyper levert av det renomerte Warminster. Freeminer navnet henspeiler på distriktets store gruvevirksomhet i tidligere tider.
Fargen er klar lys gyllen med et moderat hvitt skum. Aroma av malt og nøtter med noe søthet ala rosiner. Smaken er også preget av godt maltm med dyp sødme. Humlebitterheten kommer mot slutten og sitter godt i ettersmaken. Dette er et “love it or hate it” øl. Sigmund vender tommelen ned!

Grim Reaper Bitter

freeminer_grim_reaper

Grim Reaper Bitter representerer igjen en engelsk bitter som markedsføres av Integrated Bottling Solutions, men det reelle bryggeriet skal være Freeminer i Gloucestershire.
"The grim reaper" er den engelske betegnelsen på "mannen med ljåen", en herre vi helst vil unngå å stifte bekjentskap med altfor tidlig. Og med moderate 4,0% alkohol  vil du trenge noen stykker av denne før du får hallusinasjoner om mannen med ljåen ...
Grim Reaper er flaskekondisjonert. Dyp gylden til brun farge, svakt disig, med et moderat hvitt skum. Behagelig humlet aroma med toner av blomster, også noen toner av malt og korn. Smaken er moderat fruktig og svakt syrlig, og har også toner av malt med et streif av karamell. Noe humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. En lettdrikkelig og grei "session" bitter.

Små Vesen Kvernknurr

220px-Små_Vesen,_Yme
Små Vesen "Kvernknurr" er brygg nr. 1 fra det helt nye mikrobryggeriet “Små Vesen”, som holder til i Bagn i Valdres. Både bryggeriet og alle ølene deres er oppkalt etter de forskjellige "små vesener" i norsk folkloristisk tradisjon. Og kvernknurren var det viktig for mølleren å holde seg på godfot med! Dette skal være en ekstra sterk "ESB" (Extra Special Bitter), formodentlig i engelsk/amerikansk tradisjon. Ølet er flaskekondisjonert, med nokså tykt bunnfall i flasken. Oransje farge, klart når du begynner å helle i glasset, men blir svært uklart når bunnfallet følger med. Høyt og varig off-white skum med en oransje teint. Distinkt humlearoma, toner av gjær, hint av eik og "bondegård". Smaken er meget syrlig, ligger nesten nærmere en spontangjæret lambic enn en engelsk ESB.
Her må du blir vant til syrligheten. (Om denne er tiltenkt slik tviler jeg på....)
Der er et visst "bitt" av humle i avslutningen.

Black Sheep

blacksheepale_large

Black Sheep ble etablert så sent som i oktober 1992, men Theakston familien som står bak har brygget øl i 5 generasjoner. Navnet tror jeg indikerer noe om en bryggerifamilie som selger seg til et stort bryggeri konsern, mot vår venn Paul’s vilje, og at han etter en tid starter opp i det små for seg selv utav genuin interesse for å drive ”arven” videre.
Mesham, der bryggeriet ligger, har dessuten rimelig mange andre sauer, sorte som hvite.
Black Sheep blir brygget etter gamle håndverkstradisjoner som krever topp råvarer og mye tid. De bruker de tradisjonelle firkantede stein karene til gjæring (Yorkshire Square). Resultatet er selvfølgelig et øl med distinkt karakter og fruktig aroma. En kan kjenne at her er det brukt mye god ”golden” humle. Bittersøt maltsmak er vel dekkende.

Wotever Next?

5031834001395


Wotever Next? Bryggerne ved Teme Valley Brewery mangler ikke humor - de har gitt ølene sine navn som "This", "That" og altså "Wotever Next?". Bryggeriet ligger i Worcestershire - uttales: wust-eh-shire - (fylket som er mest kjent for sin "Worcestershire sauce" - noen dråper av den hører til i drinken "Bloody Mary", samt i utallige gryteretter, og er obligatorisk som tilbehør på alle engelske puber som serverer mat). Men det har også blitt dyrket anseelige mengder humle i Teme Valley (som også strekker seg inn i Herefordshire), ikke minst i "de gode gamle dager". Bryggeriet ble startet i 1997 av familien bak puben The Talbot. De drev for øvrig også med humledyrking. Utvilsomt et koselig bryggeri + pub, men Cardinal har penere "bar staff"!
Flaskekondisjonert "real ale" bitter. I følge etiketten er dette ølet nå bare tilgjengelig på flaske, tidligere fantes også en cask-versjon på 4,8%. Ølet begynner å strømme ut av flasken helt av seg selv - forsiktig når den åpnes! Disig rødbrun farge, digert, kremig og varig off-white skum. Vinøs aroma med toner av moderat malt, bondegård og balsamico-eddik. Distinkt humle gjennom hele smaken, men der er også en moderat maltsødme med hint av karamell. Moderat kullsyre når ølet først har slått seg til ro i glasset. Bitter ettersmak. Jeg får en "heimebrygg"-følelse med dette ølet. Jeg liker det!

Hopping Mad Bitter

WoodsHoppingMad

Hopping Mad Bitter fra The Wood Brewery i Shropshire er fra før representert på Cardinal med to meget gode øl, Christmas Cracker og Shropshire Lad, og det er vel fare for at mange av våre gjester blir spinngalne etter Hopping Mad også! Hopping Mad" betyr "spenna gær'n" (eller "spinngalen" på godt stavangersk), men "hopping" betyr også "humletilsetting", bryggerne antyder nok her at de har vært spinngalne når de bare har brukt én humletype (Progress-humle) i dette ølet - men de mener nok også at de til gjengjeld har brukt svært rikelige mengder av den. Den spinngalne påskeharen på etiketten forteller at dette egentlig er et sesongøl for våren (som cask), men som flaskekondisjonert kan nok Hopping Mad være å finne hele året. 
Disig gyldenbrun farge, moderat skum. Uvanlig søtlig aroma, innslag av syltetøy, kokte grønnsaker og høy. Maltpreget smak med en tydelig sødme, noe karamell og frukt, og et distinkt og skarpt "bitt" av Progress-humlen i avslutningen og den laaange ettersmaken. Et interessant øl, en ny favoritt for alle våre "smågalne" som ikke skygger unna verken det søte eller det humleskarpe!

John Willies

419\5012015011419\IDShot_225x225

John Willies er en Ekstra Spesial Bitter (ESB) fra J.W. Lees i Middelthon, Manchester. (og det er Middelthon i Stavanger som importerer) John var egentlig en tekstilprodusent intill han i 1828 gikk over til å produsere øl. En kan bli tørst av å tasse rundt i en støvete fabrikk hele dagen! Og tørste var også arbeiderne på den tiden da de kunne drikke opp mot tolv pints om dagen. Kvinner og barn noe mindre, da som nå. Øl var tryggere enn vann på den tiden. I dag er det sjette generasjon Willies som driver bryggeriet, som også har sitt eget vinmerke “Willoughbys”.John Willies ESB vant Tesco Beer Challenge 2000, og vi kan allerede etter å ha hatt denne i hyllene i noen uker slå fast at gjestene på Cardinal liker denne. Gyllen brun farge med moderat skum. Aromaen var kraftig til å begynne med med innslag av søt malt, te og søte frukter. Smaken preges av toffee og karamell malt med et noe røstet preg. Følges av noe sitrus og humlebitterhet som glir over i en tørr maltslutt. Om vi kan anbefale en? Nei to!

RCH East Street Cream Premium Bitter

rch east street cream-500x500

RCH East Street Cream Premium Bitter. RCH Brewery i Somerset imponerer igjen! Dette ølet ble opprinnelig brygget som et "one-off" jubileumsøl for puben Darmouth Inn i Newton Abbot, men ble en slik suksess at bryggeriet måtte gjøre det til et sine faste øl, både på cask og flaske.
Vakker dyp rav-farge på ølet, med et flott off-white skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi". Søtlig aroma med massevis av malt, også toner av karamell, bakeri og rosiner. Smaken er meget rik og fyldig med klart maltpreg, men er samtidig også fruktig med fint balansert humle. Ikke for søt. God og lang ettersmak av humle. Dette er bare en FØRSTEKLASSES premium bitter, synes Sigmund! 

Brand Oak Bitter (BOB)

wickwar_bob_bottle

Brand Oak Bitter (BOB) kommer fra Wickwar-bryggeriet, også i Gloucestershire. Bryggeriet ble etablert i 1990, og har på få år klart å bli et anerkjent bryggeri av regional størrelse, med en rekke gode "real ales", ikke spesielle "ekstrem-øl" men av jevnt god kvalitet. Fra før har Cardinal den friske og behagelige Wickwar Dogs Hair i sitt utvalg, nå får gjestene også glede av bryggeriets bestselger Wickwar Brand Oak Bitter, best kjent bare som BOB. "Brand Oak" var navnet på det gamle steinhuset (en forhenværende pub) som grunnleggeren av bryggeriet, Ray Penny, bodde i da han startet opp bryggeriet. Selve bryggeriet har i dag tilhold i en gammel ciderfabrikk. Jeg har også hatt gleden av å smake Wickwar Station Porter fra cask i England, en opplevelse som absolutt ga mersmak.
 Ølet er flaskekondisjonert, og skal dermed være ganske likt cask-versjonen. (Der finnes også en versjon som ikke er flaskekondisjonert, denne kalles BOB Sparkling).
Ølet har brun farge og er lett disig ("levende" øl), med moderat off-white skum.
Behagelig fruktig aroma med toner av engelsk malteddik og lær.
Smaken er lett syrlig med lette toner av malt og frukt. Til tross for at ølet hører til kategorien "bitter" er det ikke særlig bittert på smak, den lokalt produserte humlen er anvendt med forsiktighet.  Myk munnfølelse, lett i "kroppen", lavt kullsyreinnhold, lettdrikkelig. Det er slett ingen ekstremøvelse å svelge ned en halvliter eller tre av denne! 

Wickwar Cotswold Way


Wickwar Cotswold Way fra Cotswold-området i Sør-England som, med sitt bølgende landskap og sine idylliske små landsbyer, et av de mest søkte turistmål i Storbritannia - ikke minst for britene selv, som gjerne går fotturer fra landsby til landsby (og fra pub til pub!). Wickwar Brewing Co. gir med dette ølet sin hyllest til Cotswold.
Kobberfarget ale / "bitter" med moderat off-white skum. Maltpreget og fruktig aroma, med noe blomsteraktig aromahumle, hint av karamell og bakeri. Smaken er myk, rund og maltpreget med noe karamell, lett nøtteaktig, med meget moderat humle. Lettdrikkelig øl, selv om noen av oss gjerne ville hatt mer bitterhumle.
 

RCH Double Header

rch double header-500x500

RCH Double Header er en flaskekondisjonert engelsk sterk bitter, fra det utmerkede RCH Brewery i Somerset. Navnet "Double Header" kommer fra betegnelsen på to damp-lokomotiver koblet sammen, som trekker ett langt tog - bryggeren er nemlig jernbaneentusiast!
Gylden farge, disig. Høyt og varig off-white skum. Fin humle- og sitruspreget aroma.
Det er også et distinkt humlepreg gjennom hele smaksprosessen. Mens mange engelske "bitters" ikke er særlig bitre i det hele tatt, er humlebitterheten merkbar her, men er ikke overdrevet. Du merker også at ølet er noe sterkere enn bittere flest. Det har også en meget moderat sødme i bakgrunnen. Smaken gir definitivt mersmak - så pass på at navnet "Double Header" ikke får en ny betydning dagen derpå!

Otter Bright Bitter

055709

Otter Bright Bitter har en årvåken oter på flaskeetiketten. Det lille Otter-bryggeriet henter for øvrig vannet sitt fra kildene til elva Otter. En av konkurrentene deres er det vesentlig større merket Badger (Grevling), så ingen skal si at de ikke setter pris på dyrelivet sitt i Sør-England! Blek gylden farge som navnet indikerer (dette er sannsynligvis den lyseste britiske ale jeg noensinne har sett), lett disig. Moderat hvitt skum. Moderat fruktig aroma. Smaken har noen sitrusaktige toner og ganske bra humle, lett i "kroppen", tørr og bitter avslutning. I en blindtest ville jeg kanskje ha gjettet at dette var en kölsch (overgjæret øl fra Köln med pilskarakter), eller endog en godt humlet pils. Lagermalten som er brukt er nok forklaringen på det. Dette er en okay øl for en varm sommerdag, men personlig ville jeg nok ha satt pris på et tydeligere nærvær av malt, for bedre å balansere Fuggles-humlen som er brukt. Men igjen: et øl som bør kunne slå an hos dem som "normalt" vil velge pils, særlig når "Stavangers minste uterestaurant" er åpen!

Wood´s Fuchsia Perfect


Wood´s Fuchsia Perfect. Wood's har påbegynt en serie med "Shropshire Legends" for å hylle personer og fenomener fra hjemfylket Shropshire. Fuchsia Perfect er en hyllest til mestergartneren Percy Thrower (1913-88) som også var verdens første "TV-gartner", og oppnådde en berømmelse i Storbritannia som setter vår egen Blomster-Finn helt i skyggen. Han var bl.a. kjent for sine enestående flotte fuchsiaer. Dette ølet (en engelsk bitter) får sitt særpreg fra Fuggles-humle og krystallmalt. Klar gyldenbrun farge (men kanskje litt disig hvis den er veldig kald), moderat skum. Fin blomsteraktig og humlepreget aroma, hint av honning. Smaken er også humlepreget og moderat fruktig, på en bra basis av malt. Fint balansert. Et riktig deilig øl dette her!

Shropshire Lad

WoodsShropshireLad

Shropshire Lad er et nytt bekjentskap fra The Wood Brewery i Shropshire UK, og i likhet med deres Christmas Cracker et hyggelig bekjentskap. Ølet har fått sitt navn etter en kjent diktsamling av A.E. Housman; “Schropshire Lad Poems”, og ble første gang brygget til hundreårsjubileet til denne diktsamlingen i 1996.
En nokså mørk og relativt sterk “bitter”. Er selvølgelig også å få som Cask i England.
Kobberfarget, svakt disig, moderat til lavt off-white skum. Aroma av jord, honning og blomster. Smaken er fyldig og maltrik men ikke for søt. Noe brent karamell, balansert med bra humle (Fuggles og Goldings). En distinkt bitterhet i avslutningen og ettersmaken. Moderat kullsyre. Anbefales av Sigmund!

Wickwar Dogs Hair


Wickwar Dogs Hair brygges sammen med et av våre andre nye øl, BOB (Brand Oak Bitter) av Wickwar Brewing Co. i Gloucestershire. Ravfarget øl, bare svakt disig, bra off-white skum. Fin humlearoma som også er meget fruktig, særlig i begynnelsen - noe toffee også. Smaken er rimelig bra humlet med en moderat grapefruktaktig bitterhet, på en OK maltet basis med hint av nøtter og noe karamell. Bra ettersmak av humle. "Dogs hair" er så vidt jeg vet et engelsk uttrykk for "små marginer", og det er små marginer som hindrer 4-prosents øl som dette fra å falle i "kjedelig"-grøfta. Men kjedelig er Wickwar Dogs Hair definitivt IKKE, og jeg kan skrive under på bryggeriets påstand om at dette ølet "behager ganen til enhver tid på døgnet", selv om det ikke er noe "ekstremøl". Dette er et øl jeg kunne drikke til frokost!

Old Gee Spot

rch-old-gee-spot-50cl

Old Gee Spot er en ny engelsk bitter fra Branded Drinks, som strengt tatt ikke er et bryggeri, men en distributør som får brygget ølene sine hos flere småbryggerier, primært i Sørvest-England. Hvor vellykket humoren er i deres navnevalg og etikettutforming kan sikkert diskuteres. Mulig den blir bedre utover kvelden?
Klar rav farge, flott skum. Temmelig sterk og søtlig aroma, fruktig og med preg av brunt sukker, også toner av malt, karamellsaus og bakeri.
Moderat maltpreget smak, mild og lettdrikkelig med lav bitterhet. Moderat alkoholstyrke. Joda, den gikk glatt ned den også!

Abbot Ale

pic_abbot_reserve

Abbot Ale er blitt brygget av Greene King siden femtitallet, og er fremdeles en storselger i hjemlandet. Greene King kaller dette ølet sitt flaggskip og ”abbeden” preger da også firmaets logo. Navnet henviser til byens lange bryggeritradisjoner. I Domesday Book, den engelske riksgrunnboken, står det å lese at øl ble brygget her allerede i 1086 i abbedklosteret St.Edmundsbury. Det vannet som benyttes i dag, renner gjennom det samme kalksteinslaget som munkene benyttet seg av på den tiden. Michael Jackson karakteriserer ølet som ”en av de sanne karakterene i ølverdenen). Selve bryggeprosessen er strukket ut for å gi ølet tid til å utvikle sin kompleksitet. Dette ved at det bla. får en lang ettergjæring ved relativt høy temperatur, noe som gir et fyldig øl med rike, fruktige maltsmaker. To humlesorter sørger for en apetittvekkende bitterhet i en langvarig, tørr avslutning.
Fargen er gyllenbrun med et hvitt relativt lett skum som legger seg fort. Duften er svak og preget av fruktig malt og humle. Smaken preges heller ikke av voldsomheter i noen retning. En forsiktig sødme ledsages av en forsiktig, typisk engelsk, humlebitterhet. I sin forsiktighet er ølet likevel rimelig komplekst, og nye toner kommer fram hele tiden. Ettersmaken er faktisk ganske lang og tørr. Og til Norge måtte vi hente den selv.

Brakspear Bitter

Brakspear_Bitter

Brakspear Bitter ”The Original Taste of Oxfordshire” benytter bryggeriets eget ”double dropp” system i gjæringsprosessen, og som de hevder er med på å sette den subtile smaken i dette ølet. At metoden har noe for seg, viser det fatum at også andre bryggerier nå, på lisens, får bruke dette systemet.
Klar lys brun farge med godt hvitt skum.. Lukten minner om toffee og sitrus. Smaken er først preget av den gode malten, før humlen setter inn og overtar smaksbildet. Bitterheten i ettersmaken sitter rimelig lenge, men er slett ikke overdreven. Totalt sett en balansert og god bitter.

Skinner´s Keel Over

3776907371_aaa8a2fc97_z

Skinner´s Keel Over er gjen et øl fra Skinner's Brewery i Cornwall. Litt av bryggeriets fortjeneste på dette ølet går til det nasjonale maritime museet i Cornwall. Navnet betyr noe sånt som "kjølen i været / kullseiling". Med moderate 4,2% trenger du noen stykker av denne før du "vender kjølen i været"!
Fargen er klar dypgylden til rav, høyt hvitt skum. Meget moderat aroma, stillestående vann og støvete loft, et hint av honning og karamell slår gjennom når ølet blir litt varmere. Smaken er moderat humlet med hint av toffee og kjeks, temmelig tørr, noe frukt i avslutningen. Ingenting frastøtende med smaken - dette er en lettdrikkelig "session" bitter som man gjerne tyr til når én øl ikke er nok, men det er ikke et øl som "skiller seg ut fra mengden" av engelske bittere. Ettersmaken er relativt kort og upåfallende. Til tross for at dette er en "bitter" er den, i likhet med mange andre av sine engelske "brødre", ikke særlig bitter på smak!

Goliath Mighty Ale

3180251483_456bed344f
Goliath Mighty Ale blir brygget av Wychwood Brewery i Witney, Oxfordshire, et bryggeri vi har omtalt tidligere. For å brygge et øl robust nok til å kle navnet er det brukt gode mengder Golding humle og Maris Otter malt. En Cask versjon ble lansert i 2001. De bruker ordet robust relativt da dette egentlig verken er alkoholsterkt eller spesielt “robust” eller mektigt. En grei bitter med andre ord.
Hvorvidt dette ølet skal defineres som ESB kan nok diskuteres.
Ølet har en gyllen farge og et godt hvitt skum. Humlen kommer godt fram i aromaen sammen med noe malt. Smaken er ikke så kraftig som navnet skulle tilsi. Den er rik og relativt full med et søtlig innslag av god malt, men bitterheten er lav, og preger heller ikke ettersmaken i utpreget grad. Noe eik kan anes. Karbondioksid innholdet e

Woods Parish Best Pale Ale


Woods Parish Best Pale Ale er igjen et hyggelig bekjentskap fra Wood's, og denne gangen hyller de kirkesognet og landsbyen hvor bryggeriet ble stiftet i 1980, Wistanstow syd i Shropshire. De har til og med bilde av landsbykirken på etiketten!
Dypgylden farge på ølet, moderat til lavt skum.
Aromaen er moderat maltet og "støvet", med et hint av toffee.
Smaken er fint balansert mellom malten og humlen, med et hint av toffee igjen, kanskje også et streif av solbær. Ganske lett i kroppen, lettdrikkelig og forfriskende. Moderat humlebitterhet i ettersmaken.
Med sin lettdrikkelighet og moderate 4% er dette et øl vi nesten tør vedde på at sognepresten tar et glass av, før han "går på stolen". I hvert fall etterpå!

RCH Pitchfork

Product - Rch Pitchfork.preview

RCH Pitchfork er igjen et øl fra RCH Brewery vi har skrevet om før. Ølet er flaskekondisjonert og brygget av bare én malttype, “Pale Malt”, og det er brukt Fuggles og Goldings humle. Navnet har ølet fra det lokale "Pitchfork Rebellion" (også kjent "The Monmouth Rebellion") i 1685, hvor bøndene i Somerset sluttet seg til Hertugen av Monmouth's opprør, væpnet med høygafler. Dette var det siste slaget som ble utkjempet på engelsk jord i den engelske borgerkrigen. Gylden farge, bare ganske svakt disig, høyt kremhvitt skum. Fin humlearoma, hint av sitrus, lær og kanskje litegrann eik. Distinkt humle gjennom hele smaken, noe sitrus og toffee, fruktig avslutning. Bitter og langvarig ettersmak. Et forfriskende øl - absolutt verd å prøve!

Cats Whisker

1063

Cats Whiskers fra det lille Whittington-bryggeriet i Gloucestershire har bryggerikatta Puss som "gallionsfigur", et annet av deres 3 øl heter "Nine Lives", mens det siste ølet har det nøytrale navnet "Summer Pale Ale" - men jaggu har katta sneket seg med på etiketten der også! 
Cats Whiskers er flaskekondisjonert, altså "real ale in a bottle". Første gang jeg smakte dette var en flaske jeg fikk som gave av den fremragende britiske ølentusiasten Chris Owen. Og jeg ble umiddelbart begeistret for ølet! Mine notater den gang:
Helles i glasset med et enormt og blivende skum, dyp gylden farge. Nokså klart øl til jeg forstyrret bunnsedimentet mot slutten. Deilig humlearoma, "typisk britisk" - på sitt beste.
Smaken er humlepreget gjennom det hele, på en fin maltet bakgrunn med toner av toffee, igjen "typisk britisk". Slik burde John Smiths (og andre storselgende men dessverre pregløse bittere) EGENTLIG smake!
Når jeg nå smaker ølet på ny fra Cardinals egen forsyning, er min begeistring ikke mindre. Fargen vil jeg vel beskrive som "gyldenbrun", fortsatt bra skum men ikke så voldsomt som sist (siden ølet er flaskekondisjonert kan dette variere fra en flaske til en annen). Personlig foretrekker jeg (som med de fleste "levende" øl) å helle med gjærrestene i glasset - det hever bare smaken ytterligere. Humlepreget oppleves kanskje ikke like intenst denne gang, men er fortsatt meget bra. Denne gang finner jeg også toner av røk i smaken (muligens litt røkmalt brukt i bryggingen?) - men det gjør ikke ølet dårligere. Definitivt et flott tilskudd til vårt gode utvalg av britiske ales! Og om bryggerikatta blir tatt "på fersken" med skum i barten, bør det ses på med stor forståelse!

Sweet F.A

rch-sweet-fa-50cl

Sweet F.A. Enda en engelsk bitter - og denne gang med referanse til den engelske "Football Association" i navnet - hva "the F.A." egentlig har å gjøre med dette ølet, vet jeg ikke - sannsynligvis ingenting. Men på etiketten er det bilde av en fotballspiller med 50-tallsveis, iført noe som minner betenkelig om en Start- eller Lillestrøm-drakt! Men Viking-patrioter kan likevel trygt drikke dette ølet!   Ølet har gyldenbrun farge med bra skum. Ganske moderat aroma, med hint av toffee og bakeri. "Støvete" og temmelig "tørr" smak med noe malt, hint av kjeks og toffee, og moderat humle i avslutningen. Styrken er moderat, og smaken er "grei nok, men ikke spesielt utfordrende". Omtrent som spillet til Viking mot Rosenborg!

Inderøy Hommeløl

3813321173_96d8984fe4_o

Hommeløl fra Inderøy Gårdsbryggeri har sitt utgangspunkt i en velhumlet engelsk bitter. Navnet har det både fra Hommeldalen i Trøndelag og det lokale dialektordet for humle.
Dypgylden til brun farge, disig, med et bra skum.
Aromaen er ganske kompleks og har toner av malt, noe frukt og humle, også tre, einer og harpiks, et hint av krydder, kanskje også et lite anstrøk av røyk. Smaken har preg av tre og harpiks med bra humle, igjen med et hint av røyk. Om forbildet er engelsk, så bærer Hommeløl med seg minner om tradisjonelt norsk heimebrygg. Jeg liker det!

Cwmbran Crow Valley Bitter

17907

Cwmbran Crow Valley Bitter er bestselgeren fra det walisiske Cwmbran Brewery, både fra cask og flaske. I følge etiketten skal flaskeølet være "real ale in a bottle", altså ikke pasteurisert og filtrert.
Fargen på ølet ligger i grenselandet mellom rav og kobber, med høyt off-white skum.
Behagelig fruktig aroma med toner av røde bær, hint av eik og krydder.
Smaken er rimelig maltpreget med en touch av karamell, men ikke spesielt søt.
Som i de fleste walisiske "bitters" er humlepreget moderat - ølet er altså ikke særlig bittert! En lettdrikkelig og grei bitter som det fort går mer enn én av!

Old Slap & Tickle

-967
Old Slap & Tickle, igjen en engelsk bitter fra Integrated Bottling Solutions. Etiketten antyder at dette er et øl for de lettere sado-masochistiske blant oss, men verken alkoholprosenten eller prøvesmakingen har overbevist oss om at antydningen er berettiget ...
Rav til brun farge på ølet, moderat men varig skum.
Både aromaen og smaken har et moderat preg av "støvet" malt. Humlen som vi antok skulle pirre smaksløkene på utfordrende vis er bare svakt til stede. Tørr og "støvet" avslutning.
Dette er en en grei og lettdrikkelig standard bitter, bevares, men ikke helt den smaksutfordringen den burde vært.

Old Shag Bitter

_MG_0169
Old Shag Bitter kommer fra Wessex Craft Brewers (Integrated Bottling Solutions) Gloucestershire, England. Ordet Shag har flere betydninger. Her henspeiler det på en god, mild pipe... Vi lover dyrt og hellig vi skal vurdere engelsk humor mer kritisk for ettertiden!
Ølet er svakt tåkete og gyllent med et off-white lavt skum. Svak aroma som domineres av malt (noe spelt) og karamell. Lett munnfylde. Humlebruken er meget moderat men kan anes. Er du ikke så glad i bittert øl kan du prøve denne! Lett fruktig med noe nøttesmak

Jockstrap Ale

beer_29180

Jockstrap Ale kommer i likhet med foregående fra Wessex Craft Brewes. Bryggeriet har tydeligvis en humoristisk markedsleder som er glad i tegneserier fra femtitallet.
En Jockstrap er for å si det rett ut en susp. Vår venn Jokke i Pondus har en lei hang til å beskrive smaker i samme retning, men med en noe annen tilnerming enn det jeg antar er ment her. Aromaen er i dette lyst gyllne ølet søtladent av maltet og svakt bittert. Skummet er hvitt og høyt. Smaken er preget av humlebitterhet og maltsødme med antydning av karamell. Bitter også i ettersmaken.

Felinfoel Double Dragon

FelinfoelDoubleDragon
Felinfoel Double Dragon holder oss på walisisk grunn, som det doble dragesymbolet på etiketten med all tydelighet viser. Om der kan sies å være noen generell forskjell på engelske og waliske ales, må det være at de walisiske jevnt over (ikke uten unntak!) har mer maltpreg i smaken, mens humleprofilen gjerne er noe nedtonet. Double Dragon fra Felinfoel-bryggeriet i Llanelli underbygger denne tendensen. På Cardinal får du den fra flaske, men i Wales finnes den også på cask, som den eneste av Felinfoels øl. Ølet har en klar kobberfarge, med bra off-white skum. Fruktig aroma med toner av røde bær, også hint av karamell. Smaken er fruktig og maltpreget med meget moderat humle og lav bitterhet. Lett "støvete" avslutning.
Et bra øl som samtidig er både maltrikt og lettdrikkelig. Mange walisere nekter å drikke noe annet!

Red Santa

nethergate-red-santa-christmas-xmas-santa--1030-p

Red Santa fra engelske Nethergate Growler Brewery er en jule-ale i den lettere enden av skalaen. Red Santa er brygget med et innslag av rug, og har den østengelske humlevarianten Boadicea som eneste humle. Ølet er flaskekondisjonert. Dyp brun farge på ølet, med et lavt off-white skum. Fin og "parfymert" aroma av smørmalt, karamellsaus, røde frukter (inkl. tyttebær) og mildt julekrydder. Munnfølelsen er ganske lett til å være et juleøl. Smaken er ganske fruktig, med moderat humle og mildt julekrydder i avslutningen. Et utmerket øl til å starte enhver seriøs juleølsmaking!

Duchy Originals Organic Select Ale

Cardinal Pub Stavanger

Den britiske kronprinsen Charles er mest kjent som Prince of Wales, mindre kjent er det at han blant sine mange titler også er Duke of Cornwall, og det er hans landeiendommer i dette grevskapet i Englands "Celtic fringe" (de mest patriotiske innbyggerne ser fortsatt på The Duchy of Cornwall som et eget land!), sammen med flere jordbrukseiendommer i Gloucestershire og Norfolk, som skaffer prinsen det meste av hans solide inntekter, og som har gitt navn til hans personlig initierte økologiske produktserie Duchy Originals.
Nå kan også DU bidra til å holde prinsen borte fra fattigkassen, ved å kjøpe ølet hans på Cardinal! (For samvittighetens skyld må nevnes at noe av overskuddet også går til veldedighet.)
Ølene i serien kontraktbrygges for prinsen hos Wychwood Brewery i Oxfordshire. Select Ale (som i sesongen også markedsføres som Winter Ale) er det sterkeste ølet i serien, en klassisk "English strong ale" som imidlertid ikke er sterkere enn at slektskapet med den lettere øltypen bitter er tydelig.
Klar og dyp rav / rødbrun farge på ølet, med et moderat off-white skum. Ganske framtredende og litt søtlig aroma med vinøse og fruktige toner (dadler, fiken), også toner av malt, wienerbrød og karamell. Munnfølelsen er ganske fyldig og rik. Smaken er maltpreget men ikke særlig søt, toner av jord, noe toffee og karamell, med fruktig humle i avslutningen, som etterlater en anstendig bitterhet i ettersmaken. Prins Charles trenger ikke å skjemmes av dette her!

Whitstable Bay Organic Ale

Cardinal Pub Stavanger
Whitstable Bay Organic Ale kommer fra samme bryggeri som brygger Spitfire, og vil nå bli en betydelig bidragsyter til vårt sortiment da Spitfire om kun få uker er å få på fat her på Cardinal.
Bryggeriet, Shepherd Neame har 300 års erfaring i byggerikunsten, så erfaring mangles ikke til å få fram et organisk øl av ypperste klasse. Og bryggerne i dag kan også påberope seg en viss fartstid, da de til sammen har 160 års praksis. De sier ølet har en hentydning til ”down under” da den organisk dyrkede Hallertou humlen kommer fra New Zealand. Resten er meget lokalt. Vårt første organiske øl. Det organiske segmentet er i sterk vekst, og vi ønsker her å kunne tilby et internasjonalt anerkjent produkt til denne trenden. Whitstable Bay er brygget ifølge Soil Association UK5 sertifiseringer og er godkjent for vegetarianere. Ølet har en dyp og meget sterk gulfarge, med et godt, nesten hvitt skum. Aromabildet preges foruten de vanlige ingrediensene av karamell og melon. Whitstable Bay Organic Ale er en elegant, lett ale, med en bittersøt sitrussmak med blomsteraktige overtoner, løvetann.., og en tørr litt bitter avslutning. Frisk!

Badger Golden Glory

Cardinal Pub Stavanger

Badger Golden Glory er et av grevling-bryggeriets populære flaskeøl, og en ale som vel nærmest må beskrives som "en bitter litt utenom det vanlige" Vi setter den likevel her i gruppen av golden ales. Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum. Distinkt og henrivende aroma av ferskenblomster og modne fersken, kanskje til og med av ferskensukkertøyet i smågodthyllen. Smaken er fruktig og frisk med moderate toner av fersken og saftig humle - bryggeriet mener der også skal være toner av melon, uten at jeg klarer å skille det ut spesielt. Et hint av toffee eller karamell er der også. Ølet er verken for søtt eller for bittert. Myk munnfølelse, forfriskende og behagelig å drikke. Et litt annerledes øl, altså - men ikke mer annerledes enn at alle ølvenner vil like det.

Nethergate Umbel Ale

Cardinal Pub Stavanger


Nethergate Umbel Ale er en engelsk bitter eller "golden ale" med tilsatt koriander. Brygget med Maris Otter og Crystal malt. Humletypene er Challenger og Fuggles. Klar dypgylden til oransje farge, med bra hvitt skum. Interessant aroma av frisk koriander, preg av krydder og urter, noe frukt også. Smaken har massevis av frisk koriander, er svakt fruktig og har hint av toffee, med bra humle (og enda mer koriander!) i avslutningen og ettersmaken. Ikke for søt. Dette er et interessant øl med moderat alkoholstyrke, som vi gjerne anbefaler som åpningen på en hyggelig kveld. 

Copper Dragon Challenger IPA

Cardinal Pub Stavanger


Denne "IPA" (India Pale Ale) fra Yorkshire-bryggeriet Copper Dragon har lite til felles med en kraftig humlet amerikansk IPA - ølet er ikke veldig bittert, og er dermed ikke egnet til å skremme eller utfordre noen. Navnet Challenger går jeg ut fra det har fått fra humletypen med samme navn.
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum. Moderat men behagelig fruktig aroma av humle, også toner av smørmalt- og "fudge"-karameller, hint av sukkertøy/drops. Selv om alkoholstyrken er såpass høy at den såvidt kryper over den norske grensen for salg i butikk (du får den altså ikke på Rimi!), så er ølet meget lett i kroppen, og minner mest om en standard "session" engelsk bitter med noe lavere alkoholstyrke. Smaken har moderat malt og humle og en lett fruktighet, og er god så det holder - det er bare ikke noe ekstremøl. Ikke vanskelig å like.

Greene King IPA

Cardinal Pub Stavanger

Greene King er en av Englands mest kjente bittere. I Sør-England er G.K. IPA det mest solgte bitterølet, og i hele Storbritannia nr. 3. IPA er en forkortelse for India Pale Ale. Opprinnelig ble dette spesielle ølet brygget i Burton og sendt til de engelske styrkene overalt i Imperiet, men spesielt til India. I regelen er dette en alkoholsterk gruppe, men så er ikke tilfelle når det gjelder Greene King. Grunnen til dette er at også engelske skattemyndigheter vet å sette pris på sterkt øl. IPA beregnet på hjemmemarkedet er derfor alkoholsvakt, mer å betrakte som en ”ordinary bitter” enn som en opprinnelig IPA.
Den engelske bryggerigruppen Greene King er kjent for sin satsning på klassiske engelske øl, eller ale, som denne øltypen heter på engelsk. Årsproduksjonen ligger på ca 90 millioner liter, eller ca 1/3 del av det norske ølforbruket.(2009) Med en markedsandel i Storbritannia på nesten 15 % av ”cask ale”, er Greene King en stor aktør. I London er markedsandelen hele 30 %. Toppselgeren Old Speckled Hen er markedsleder i Storbritannia i segmentet ”premium bottled ale”. Greene Kings nest største ølmerke er Ruddles County Ale. Bitteren IPA er nå den 3. mest solgte pinten i Storbritannia! Greene King-gruppen driver flere pubkjeder og grossistvirksomhet med andre drikkevarer enn øl. Greene King har en betydelig eksport til 35 land, blant annet Sverige, og fra og med mai 2003 også Norge.
Ølet har en mørk, ravbrun farge. God fylde. Frisk, fruktig duft av bitter humle. Den tørre bitterheten kommer godt fram i smaken. Ettersmaken er dominert av bitterheten. En meget god, og svært populær engelsk bitter. Be gjerne om romtemperert.

Monty Python´s Holy Grail

Cardinal Pub Stavanger

Monty Python’s Holy (Gr)Ail er også et produkt av vår venn Paul Theakston. Han har altså utenom bryggerikunnskaper en viss humoristisk sans, da dette ølet etter etiketten er ”Tempered over burning witches”. Lagd til 30 års jubileet til Monty Python, og importert til Stavanger av Spiritus, dvs. gode gamle Middelthon. Dette er en bitter, og her snakker vi egentlig om en bitter. Det er brukt utsøkte fruktige humler, og ølet har en lang og distinkt bitterhet. Tror til og med jeg kjente heksene! Ikke vet jeg hva det er med dette ølet, men vi har problemer med å få inn tilstrekkelig.. Og jada.. du kan få ta med deg tomflasken!

Isle of Skye Red Cuillin



Cuillin-åsene på skotske Isle of Skye har gitt navn til dette ølet, som kommer fra bryggeriet med samme navn som øya. Red Cuillin er vel nærmest en rødlig skotsk "heavy" (som slett ikke er noen spesielt tung øltype) og tilsvarer mer eller mindre en engelsk "bitter" (som ofte ikke er særlig bitter). Forvirret? Neida, etter et par av denne går det så fint så!
Rav til rødlig farge, moderat off-white skum. Aroma av malt, engelsk malteddik, frukt og silofor(!). Smaken er maltpreget men også meget fruktig, hint av bær og malteddik, "støvet" humle i avslutningen.

Isle of Skye Hebridean Gold

Cardinal Pub Stavanger

Dette er det lyseste av ølene vi har fra skotske Isle of Skye Brewing Company. Deres Hebridean Gold er en golden ale, eller lys bitter, om man vil. Ølet er brygget med bl.a. et innslag av havregryn, noe som er vanligere i stouts enn i såpass lyse ales. Dypgylden farge på ølet, kremig og varig off-white skum. Behagelig fruktig humle i aromaen. Myk munnfølelse. Smaken har moderat malt og brukbart med humle, hint av nøtter og kanskje noe toffee. Havregrynene er der bare som en luftig følelse i bakgrunnen. Tørr humlepreget avslutning. En lettdrikkelig og god ale!

Bishop´s Finger

Cardinal Pub Stavanger

Shepherd Neame i Faversham i Kent er Storbritannias eldste overlevende bryggeri, de har holdt på sammenhengende siden 1698, og er fortsatt familieeid.
Bishops Finger er deres sterkeste ale i helårlig produksjon, og ble brygget første gang i 1958, for å feire at maltrasjoneringen etter krigen var opphevet. Navnet skal det ha fått etter et gammelt veiskilt i form av en finger, som pekte ut veien til katedralen i Canterbury, hvor biskopen Thomas Becket i sin tid ble myrdet foran høyalteret. Biskopen ble kort tid etter sin død utropt til helgen, og Canterbury ble Englands fremste valfartssted.
Vakker og klar dypt gyldenbrun farge på ølet, med et flott off-white skum.
Aromaen har massevis av toffee og karamell, og der er også toner av malt, frukt og bakeri, hint av eik. Smaken er nøtteaktig med rikelig karamell, noe fruktig sødme, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Om alkoholprosenten på denne "Kentish Strong Ale" ikke er egnet til å imponere Cardinals mer herdete gjester, så er ølet likevel sterkere enn engelske "session ales", og virker derfor litt "råere i kantene". Jeg skal ikke benekte at dette er noe jeg har sans for ... Bishops Finger har i mange år vært en salgssuksess på Systembolaget (svenskene har derfor til og med overtalt bryggeriet til å lage en alkoholsvak"folköl-variant" i tillegg, men sånt er juks!) - så det er sannelig på tide at ølet nå finnes på Vinmonopolet, og selvfølgelig på Cardinal! Blant lokalbefolkningen i Kent har dette ølet ellers et kjælenavn: "Nun's Delight". Biskopens finger = nonnens glede. Tttttog du 'an?

Atlas Brewery Three Sisters

Cardinal Pub Stavanger


Atlas Brewery har med sin Three Sisters Scottish Ale fulgt opp den tradisjonsrike "80 Shilling"-øltypen, som nok skottene vil hevde er helt deres egen, men som vel egentlig ikke er så veldig forskjellig fra en skikkelig god engelsk "bitter".
Atlasbryggeriet er i dag, sammen med bla. Orkney Brewery eid av Norman Sinclair. Ian eier og flere større restauranter i Skottland, og vi hadde gleden av å møte ham på Orkney Brewery Oktober 2013.
Dyp kobberfarge på ølet, med et moderat skum som er svakt off-white. Moderat aroma av malt med noe fruktig humle, hint av bær. Smaken har toner av lettrøstet malt med hint av karamell, balansert med fruktig humle. En moderat bitterhet følger med over i ettersmaken.

Badger Brandford Fly

Cardinal Pub Stavanger

Folk som fisker langs elva Stour i Dorset i Sør-England stifter ofte bekjentskap med den beryktede Blandford fly - ei stikkende flue, som etterlater offeret bannende med sterk svie og kløe. Sikkert i slekt med Tune-flua i Østfold - det er dårlig turistreklame for ei bygd å være kjent primært for sine plagsomme insekter!
Botemidlet mot stikkene skal etter gamle råd være ingefær - både utvortes og innvortes. Så da det lokale Badger-bryggeriet (Hall & Woodhouse) bestemte seg for å lage en ale tilsatt ingefær, var navnet gitt - det måtte bli Blandford Fly.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat skum. Aroma av ingefær, sukkersaus og noe frukt, hint av toffee. Smaken er temmelig søt, med innslag av lønnesirup, og med et moderat men tydelig nærvær av den behagelig "brennende" ingefæren i avslutningen. Der er knapt noen merkbar humle i det hele tatt.
Et øl definitivt utenom det vanlige, det vil falle i smak hos alle som tåler litt sødme og er glade i ingefær. Serveres godt avkjølt.

Badger Firs Gold

Cardinal Stavanger

Engelske Badger Brewery (også kjent under sitt egentlige navn Hall & Woodhouse) er et relativt stort regionalt bryggeri i Dorset, som ble grunnlagt i 1777 som Ansty Brewery. Siden 1900 har de holdt til på sin nåværende lokalitet i Blandford. De eier mange puber hvor du selvfølgelig får deres cask ales, men de var også tidligere ute enn de fleste andre engelske bryggerier med å satse stort på "take home"-markedet (flasker og bokser). De posisjonerte seg også tidlig på det voksende engelske lagerølmarkedet, og brygger nå tyske Hofbräu på lisens.

Marston´s Pedigree

Cardinal Pub Stavanger

Marston's Pedigree er en bitter, og en av de bestselgende cask ales i England - vi må nøye oss med det pasteuriserte flaskeølet, men det går an det også!
Bryggeriet har holdt det gående siden 1834 i Burton Upon Trent, og de mener selv kildevannet fra de 7 kildene på selve bryggeritomten de benytter gir ølet deres den spesielle karakteren. At brygget fremdeles brygges i eikefat skal sikre at smaken er slik den har vært siden dette brygget så dagens lys i 1834. 41 millioner pint´s selges årlig, så disse fatene må jo være av en viss størrelse.
Det benyttes fremdeles de samme råvarene; Maris Otter-malt, humlesortene Fuggles og Golding og en 150 år gammel gjærkultur. Det er det eneste ølet i verden som fremdeles blir framstilt ifølge Viktoriatidens Burton Union system. Digre gjæringsfat av eik blir koblet sammen med overliggende jerntrau via kobberrør. Under gjæringen stiger vørteren opp i trauene, der den setter seg og blir filtrert tilbake ned i de underliggende fatene. Ølet skal med andre ord smake nøyaktig slik det gjorde på attenhundretallet.
Fargen er klar rav til brun, med et bra skum. Moderat aroma med toner av malt og brød, bare noen svake streif av karamell, svovel og fruktig humle. Smaken har noe nøtteaktig malt, og den fruktige humlen er mer uttalt. Der er et hint av toffee også, og en moderat men god bitterhet i avslutningen og ettersmaken.

Batemans XXXB

Cardinal Pub Stavanger

Ølguruen Michael Jackson har Batemans XXXB (Triple XB) med blant de 500 ølene som enhver ølelsker bør ha smakt i løpet av sin levetid. Det skyldes ikke at dette ølet er så veldig "spesielt", men snarere at det er en fremragende representant for den øltypen (bitter / pale ale) som dominerte det britiske ølmarkedet i mer enn 100 år.
Navnet på dette berømte ølet er en levning fra tiden da få kunne lese. Ølets styrke ble angitt med et visst antall X-er, som fatet også var merket med. Greit å vite litt ut på kvelden..
Da dette ølet vant tittelen «Champion Beer» ved Great British Beer Festival i 1986, medførte det derpå økte salget at bryggeriet ble redet fra en sannsynlig konkurs, og er i dag et svært oppegående bryggeri som også tør satse på smalere typer.
Fargen på ølet er rav til brun, med et flott skum. Aromaen er maltet og nøtteaktig med toner av karamell og bakeri. Smaken er også nøtteaktig og maltet, men der er i tillegg en merkbar fruktighet og bra humle i avslutningen.
Gode greier dette!

St.Peter´s Best Bitter


Cardinal Pub Stavanger

St.Peter´s Best Bitter fra St. Peter´s Brewery kan du smake som “Real Cask” på bryggeripuben deres i Suffolk, eller enda enklere på deres egen pub i London, “The Jerusalem Tavern”, i Britton Street, Clerkenwell. Foruten på utallige andre puber i England, selges St. Peter´s nå i 15 andre land.
Rav til brun farge, moderat off-white skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi". Fin aroma av malt, toffee og kjeks. Smaken er fint balansert mellom malten og humlen, der er også toner av kjeks og nøtter, hint av karamell. Temmelig tørr. Distinkt humlebitterhet (kan minne om grapefrukt) i avslutningen og den laaange ettersmaken. Dette er en herlig "session" bitter, så god at den simpelthen bare er til å drikke opp. Øh, det var poenget, ja?

St.Peter´s Ruby Red Ale

Cardinal Pub Stavanger

St. Peter´s Ruby Red Ale ble utviklet som en del av bryggeriets deltagelse i en “Slow Food” kampanje. Ølet er fra sjefsbrygger Mark Slater´s side altså ment å passe ekstra godt til italiensk mat, da de sammen med seks andre engelske bryggerier eksporterte spesiallaget Cask til utvalgte restauranter i Italia. For dette prosjektet vant de sølvmedaljen i East Anglia Beer Festival (SIBA) i Oktober 2004
Ølet må nærmest karakteriseres som en "mørk bitter", og om ikke fargen akkurat er så rubinrød som navnet tilsier, så ligger den et sted mellom dyp kobber og kastanjenøtt. Moderat off-white skum. Behagelig aroma av malt med moderate toner av karamell, i forgrunnen kommer også fruktig humle, som i tillegg bærer med seg toner av fuktig jord. Styrian Goldings (en utmerket slovensk humletype) har æren for det. Smaken har preg av malt og treverk men er ikke søt, og der er rikelig med humle gjennom hele smaksprosessen, med en fin bitterhet i ettersmaken.
St. Peter's Brewery leverer kvalitet også her!

Nethergate Suffolk County

Cardinal Pub Stavanger

Nethergate Suffolk County er en bitter fra Nethergate i klassisk engelsk stil. Kobberfarget øl med bra off-white skum. Aromaen har en fin sammensmelting av malt og fruktig humle, toner av svisker, toffee og noe sjokolade. Smaken har toner av "jord" med noe malt og frukt, hint av karamell, men avslutningen er "støvet" og tørr med godt merkbar humle. "Frightfully English" - og meget god!

Copper Dragon Best Bitter

Cardinal Pub Stavanger

Yorkshirebryggeriet Copper Dragon imøtekommer med sin Best Bitter alle som liker den klassiske engelske aletypen med moderat alkoholstyrke.
Ravfarget øl, moderat hvitt skum. Moderat men behagelig aroma av malt og toffee, hint av urteaktig humle. Frisk og "saftig" smak, her er det preg av malt og nøtter, samt fruktig og urteaktig humle. Ganske bitter ettersmak. Simpelthen en GOD "session" bitter - verken mer eller mindre.
Om ikke Cardinals interiør alene gir deg tilstrekkelig følelse av å sitte på en bedre engelsk pub, får du ihvertfall god hjelp av dette ølet!
 

Orkney Brewery Raven Ale



Raven Ale fra Orkney Brewery er en skotsk ale med moderat alkoholstyrke, i England ville den nok greit passert som en standard "bitter". Ravfarget øl, med et høyt off-white skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Maltpreget aroma med toner av karamell, noe frukt også. Smaken har en bra balanse mellom malten og humlen, toner av toffee og moderat frukt, humlepreget avslutning. Et godt øl, og nok en fin følgesvenn på ølreisen "rett vest".

Adnams The Bitter

Cardinal Pub Stavanger

Det hederskronte bryggeriet Adnams i Southwold på Suffolk-kysten var et av de få bryggeriene som holdt "real ale"-fanen høyt i motgangstider på 70-tallet, og er i dag belønnet for innsatsen med en stor og lojal tilhengerskare. De profilerer seg sterkt med sine "beers from the coast", og de fleste ølene har navn med tilknytning til sjøfart, marinehistorie m.m. De brygger ingen dårlige øl, og Cardinal er stolte av å kunne tilby hele 5 av deres produkter! Vi har tidligere hatt et par av dem inne med stort hell. Vi har derfor tatt i litt denne gangen når vi fikk de over kanalen og til Stavanger.
Deres "best bitter" har hatt litt forskjellige navn opp gjennom tidene, men nå har de skåret gjennom forvirringen ved ganske enkelt å kalle den "Adnams The Bitter". Og for de mange stamkundene på Adnams egne puber er det ofte THE Bitter man sverger til. Ravfarget øl, med et flott, varig og kremet off-white skum. Moderat aroma med toffee, hint av nøtter og eik. Smaken er nøtteaktig med et distinkt humlet "bitt" i avslutningen. Bare god, rett og slett!

Innis & Gunn Oak Aged Beer

Cardinal Pub Stavanger

Innis & Gunn Oak Aged Beer brygges av Caledonian Brew. (Scottish Courage – Scottish & Newcastle) i Edinburgh, Skottland, hvor det gjerne serveres som Cask. Vår flaskeversjon er pasteurisert og filtrert. Ølet lagres i 30 dager i utvalgte eiketønner hvorfra det langsomt tar til seg de subtile smaks og lukt stoffer som er i treet. Ølet blir tømt over på andre fat hvor modningen fortsetter i ytterligere 47 dager. Denne 77 dagers, helt unike, prosessen gir et øl med en helt spesiell karakter ved at ølets normale bestanddeler modnes og utvikles på samme måte som Whisky. Og…, ikke ”løp å sjøp” denne andre steder! (Vi importerer den selv.)
Ølet er klart og brun – gyllent med et godt skum som henger seg på glasset i fine gardiner. Unik, rik maltaroma med innslag av vanilje. (Karamellpudding). Smaken begynner ytterst på tungen med humlebitterhet forsterket av det relativt høye karbondioksid innholdet. Dette følges av en rik karamellaktig smak hvor det tydelige eikepreget og den sjenerøse doseringen av humle tar vekk det som ellers ville vært opplevd som søtt. Dette er bryggeribalanse på sitt beste. Også den typiske alkoholsmaken på et slikt sterkt øl er borte som dugg for solen. Så godt at vi bare måtte ha den til landet! Og vi har ny forsyning på gang!

Lia Fail

Cardinal Pub Stavanger

Inveralmond Brewery i Skottland har bare brygget siden 1997, men har vunnet mange godord for ølene sine, og eksporterer dem til flere land. "Lia Fail" er skotsk-gælisk for "skjebnens stein", og var de gamle skotske kongenes kroningsstein. Den ble røvet fra sitt hjemsted i Scone i Perthshire av den engelske kongen Edward I i 1296, og ble i 700 år oppbevart i Westminster Abbey i London, hvor den var kjent som "The Stone of Scone". Dette var i alle år et sårt punkt for skottene, og i 1996 ble steinen endelig returnert til Skottland, hvor den nå er å finne i Edinburgh Castle. Hva var da mer naturlig enn at det nystartede bryggeriet kalte opp et av sine beste øl etter denne steinen?
Dyp rav til kobber farge på ølet, med et bra offwhite skum. Deilig fruktig aroma, også toner av malt og karamell, hint av krydder.
Smaken er rimelig fruktig og moderat maltpreget, med distinkt humle gjennom det hele, også toner av toffee. Meget godt balansert. Humletypene som er brukt er Challenger, Fuggles og Cascade. Dette er en meget god skotsk bitter!

Nøgne Ø Bitter



Nøgne Ø Bitter er en lys engelsk ale fra våre venner i Grimstad . Ølet har som seg hør og bør en markert bitterhet, og East Kent Golding humle sørger for ettersmak av blomster og gress. Dette ølet ”åpner” seg ved å la det falle godt ned i glasset, med god skumproduksjon. Gyllen oransje farge, godt skum, og duft av frukt og humle. Smaken er karakterisert som en mellomting av typisk Engelsk bitter, og deres amerikanske brødre; Tørr, ren og klar.

Young´s Special London Ale



Young’s Special London Ale het fram til 1997 Export Bitter og er brygget med de beste råvarer. De har bla. en avtale med den ledende leverandøren av tradisjonell engelsk ale-humle; Fuggles & Goldings, om spesialleveranser av høykvalitets humle. Ølet har noe gjærrester, noe som er nødvendig for modningsprosessen på flaske. Bør derfor helles forsiktig i glasset, om du ikke som meg vil ha det fulle bildet av brygget.
Gyllen farge med godt skum. Kraftig, litt bitter aroma med hint av vanilje. God balanse mellom malt og humle som endrer seg i spennende retning ettersom ølet varmes i glasset og humlen overtar. Anbefales sterkt.

Bombardier

Cardinal Pub Stavanger

Bombardier kommer fra Charles Wells Family Brewery i Bedford som ble startet i 1876. Bryggeriet er i dag det største uavhengige familiebryggeriet og det 5. største i Storbritannia. Det som startet som en liten bedrift som skulle forsyne de lokale pubene er i dag, 5 generasjoner senere, et av verdens mest anerkjente bryggerier. Bryggeriet driver også en kjede av puber i Europa. Bombardier kalles «patron pint of England» av bryggeriet, og forbindes i dag med st. Georg, Englands nasjonalhelgen, takket være massive reklamekampanjer.
Her på berget får vi ølet i fikse bokser, mens de i England også kan få den i reliefmønstrede flasker som inneholder presis en Imperial pint (0,568 liter) og har St. Georg korset på etiketten. Bombardier Premium Bitter er et engelsk bitterøl som inneholder lite kullsyre i forhold til pilsnerøl. Mørk gyllen farge. Tiltalende aroma, med krydder, malt og innslag av sitrus og urter. God bitterhet, smaksrikt og balansert.

Harviestoun Bitter & Twisted

Cardinal Pub Stavanger

Harviestoun Bitter & Twisted er av ølvenner ansett som ”en Oscar”. Vant førsteprisen over 186 andre ale’s fra 40 land som ”Champion Botteled Ale 2004”. Inneholder omtrent en tredjedel av det karbondioksid innholdet du er vant til, noe som gir et friskt og naturlig øl, der både humle og malt kommer til sin rett. Relativt mørk farge, tydelig og litt spiss duft av humle og malt. Frisk direkte smak der du kan kjenne de gode råvarene. Laaang, goood eeeetttersmaaak.

Fuller´s ESB Champion Ale

Cardinal Pub Stavanger

Fuller’s (E.S.B.) Champion Ale viser hvor mye smak det er mulig å presse inn i et øl med lavt ekstraktinnhold. (1035 Balling). Dette ølet er den sterkeste ordinære bitter versjonen i Storbritannia. ESB danner sin egen undergruppe i England, men de fleste er i kategorien Amber Ale. Fuller’s ESB kobber brunt/gyllent med en fruktig aroma, er klart mer humlepreget enn vanlig Ale, men bruken av bitterhumle er avbalansert og blir aldri overveldende. Maltsmaken er også distinkt fruktig og runder ølet godt av. Malten er godt røstet, som kommer godt fram i både farge og smak.

Fuller´s London Pride

Cardinal Pub Stavanger

Fuller’s London Pride er sammen med Extra Special Bitter, Chiswick Bitter og E.S.B. det mest kjente ølet til Fuller’s Griffin Brewery som ligger i bydelen Chiswick i London. Griffin Brewery er Londons eldste bryggeri. Det ligger strategisk til midt mellom Themsen og motorvegen ut til Heathrow på en eiendom hvor det har vært bryggerivirksomhet helt siden 1600-tallet. Siden 1845 har bryggeriet vært eid av familiene Fuller, Smith og Turner, og ølet fra dette nå så tradisjonsrike bryggeriet er kjent som Fuller’s. Bryggeriet har fått flere CAMRA – utmerkelser for sine produkter. (CAMRA står for Campaign for Real Ale, som er en organisasjon som arbeider for at tradisjonelt overgjæret britisk øl som bitter ikke skal bli presset ut av markedet av undergjærede øltyper som pils, eller lager, som engelskmennene sier.) Når Ram flytter ut av London oktober 2006, er Fuller det eneste gjenværende av de større bryggeriene i hovedstaden.
London Pride er et godt avrundet ravbrunt elegant øl med en forbløffende kompleksitet. En maltrik base komplettert med mye avstemt aromahumle. Som CAMRA uttaler; 'the sensation of angels dancing on the tongue...' Men det er et mektig øl.

Ruddles County Ale



Ruddles County Ale er et av Englands mest kjente øl. Brun farge. God fylde. Fruktig duft av sitrus med bløte bær-aromaer. I smak er den tørre bitterheten balansert med en lett karamellaktig sødme. Resultatet er en god, og svært populære engelsk ale som passer godt til mat.

Williams 80/-

Cardinal Pub Stavanger


Engelskmenn argumenterer gjerne med at "Scottish Ale" (gjerne kalt "Heavy" av de lokale) i realiteten er samme øltypen som engelsk "Bitter" - men 80/- (80 Shilling) fra Williams Brothers i Alloa leverer et solid argument for at skottene fortjener sin egen kategori. Ølet er nemlig både mørkere, mer maltpreget og mindre bittert enn engelsk bitter, ihvertfall de fleste moderne sådanne. Mørk brunt / kastanjenøttfarget øl, med et høyt til moderat kremig beige skum. Moderat aroma av malt, nøtter og kjeks, hint av karamell og sjokolade. Distinkt maltpreget smak, her har det sannsynligvis blitt brukt noe karamellmalt og sjokolademalt også, men ølet er ikke særlig søtt. Noe frukt og forsiktig humle i avslutningen.Et godt øl, kan trygt drikkes også om du stiller uten kilt og medbrakt sekkepipe.

Copper Dragon Scotts 1816



Fra den lille byen Skipton i North Yorkshire kommer Scotts 1816 fra Copper Dragon Brewery, stilmessig en engelsk bitter med innflytelse også fra skotsk "heavy". Det er brukt britisk malt og kontinentale humletyper.
Klar rav til brun farge på ølet, moderat off-white skum som etterlater et fint "kniplingsbroderi".
Fruktig humle i aromaen, toner av bær og toffee / noe karamell.
Smaken har en moderat maltsødme, noe frukt og toner av karamell. Nokså tørr humlepreget avslutning. Ikke noe ekstremøl dette, men definitivt en fornøyelse å drikke!