Christiania Julesnadder Batch II

christianiafatliii


Christiania Julesnadder Batch II
Christiania Bryggeri har optimistisk tatt navnet sitt etter det gamle industribryggeriet med samme navn, som ble nedlagt for over 100 år siden, og er siden 2016 et klientbryggeri, som får brygget ølene sine hos Norumbryggeriet i Sørum (Stomperud-land). Deres Fatlagret Julesnadder var i fjor på 9,8%, i år er altså batchen på 8,7%, og det holder lenge det. Stilmessig er ølet en imperial porter, som har vært lagret på akevittfat. Jeg noterer: Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum. Aroma av malt, akevitt, eik, sjokolade og karamell. "Smooth" og middels søt smak med de samme elementene som i aromaen, moderat humle. God!

Drum geitejul

Drumjeitegreier


Drum geitejul Drum Brew kommer fra Tromøya utenfor Arendal, med en visjon om å knytte mat og øl sterkere sammen.  "Drum" klinger fint med (Trom)øy men betyr fat/tønne, som også hinter til en fremtid med mer fatlagring som de ønsker seg. De eksperimenterer mye med å bruke tradisjonelle matvarer i ølene sine, slik som tigerpepper, ingefær og gulrøtter. Sistnevnte ingrediens er dyrket lokalt, og de er i 2020 nominert til Årets Øl av Det Norske Måltid for deres imperial gulrot gose. Drum brygger sin Geitejul hos Arendals Bryggeri. Det skal være samme ølet som på andre årstider heter King’s Port. Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum. Aroma av røstet malt og brente brødskorper, et hint av lakris.

The Piggy Xmas Miracle

OASS49VF1954


The Piggy Xmas Miracle
En "pastry double brown ale / biére de canapé" fra The Piggy Brewing Company i Frankrike - den viste seg å være langt bedre enn fordommene mine tilsa. Mørk rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum. Aroma av brun malt, røstede nøtter, karamell, tonkabønner og vanilje. Smaken er ikke så søt som jeg fryktet, sødmen er rimelig fint balansert. De samme elementene som i aromaen, også hint av ingefær og salt, en lett fruktighet av mørke tørkede frukter, moderat humle. Hvis vi har pepperkaker inne, serverer vi deg gjerne noen attåt. Om polet har mer igjen av dette ølet, skal jeg kjøpe noen bokser ekstra for å ha til småkakene i julen.

The Piggy Chocomas Party

piggychocoparty


The Piggy Chocomas Party
Enda et snopeøl fra franske The Piggy Brewing Company, en imperial stout med kakao. Svart farge på ølet, lavt brunt skum. Distinkt aroma av sjokolade / kakao, også røstet malt og mild kaffe. Varmende munnfølelse. Den nokså søte smaken har distinkte toner av røstet malt, sjokolade / kakao og kaffe, moderat humle.

Lervig Naughty & Nice

naught-nice


Lervig Naughty & Nice
Dette er en solid doppelbock fra Lervig.
Mørkbrun farge på ølet, flott beige skum. Behagelig aroma og smak av malt, karamell, toffee, mørke tørkede frukter (inkludert svisker), hint av sjokolade, noe sødme men ikke for mye. Moderat humle. Det er diskutabelt hvor "naughty" den er, men den er avgjort «nice».

Seven Island HoHoHo Hot Choco

ho-ho-ho-1-1


Seven Island HoHoHo Hot Choco
Seven Island Brewery er et gresk "klientbryggeri" som får brygget ølene sine i Estland. Bryggeriet sier om seg selv; Grunnlagt av to gale greske gutter Lefteris Mesimeris & Costantin Pougatsias som brenner for håndverksøl
Notert etter en liten smaksprøve på "Mandag i Annen": Å syge banan! Svart farge på ølet, beige skum. Aroma og smak er ekstremt sukkerpreget, tilsynelatende designet for å utrydde de drikkende ved å gi dem diabetes av alvorlig grad. Også sinnsyke mengder kakao, marshmallows, muskat og kanel. Men godt som rent snop, hvis dere deler boksen på minst 4 personer. Vel, ingen kan beskylde bryggerne for å ha brygget et tynt øl her …

Ringnes Juleøl Sterk

7910502-1


Ringnes Juleøl Sterk
«Innovatøren i det norske drikkevaremarkedet» som Ringnes kaller seg koma opp med dette prosaiske navnet på en juleølklassiker en natt ledelsen satt og koste seg med appelsiner og nellikspiker. En legende. Hvorsomer er dette en klassisk juleøl de presenterer hvert år, sammen med den smått legendariskejulebukken. Bryggeriet skriver :
I 1876 ble Ringnes & Co bryggeri grunnlagt av brødrene Amund og Ellef Ringnes, og Axel Heiberg.
Ringnes Juleøl Sterk
er en tradisjonell sterk norsk juleøl med en dyp rødbrun farge. Aromaen er preget av knekk, karamell, sjokolade og nøtter. Smaken er fyldig med smak av karamell, ristet malt, knekk og tørket frukt.
Ølet passer til tradisjonell julemat eller som avec.

Bådin Julestout 2022

638036721342376128-3600725


Bådin Julestout
Bodø-bryggeriet Bodin sin tønnelagra Julestout er i år enda litt sterkere enn tidligere år. Også årets utgave har vært lagret på eiketønner som tidligere inneholdt whiskey og rom. Jeg noterer: Svart farge på ølet, moderat beige skum. Aroma av røstet malt, eik, whiskey og rom. Myk munnfølelse. Røstet smak, eik, whiskey og rom igjen, også hint av mild kaffe og mørk sjokolade. Ikke for søt. Nam nam!

Moersleutel Wanna Taste My Yule Log?

wanna-taste-my-yule-log-19


Moersleutel Wanna Taste My Yule Log?
Moersleutel (som betyr skiftenøkkel eller fastnøkkel på nederlandsk, og henspiller på de fire eierbrødrenes tekniske bakgrunn) Craft Brewery holder til i Alkmaar, Nederland. De brygger en rekke heftige øl. Om Moersleutel Wanna Taste My Yule Log? skriver de selv:
I år inviterer vi deg til å smake på vår «Yule log». De fleste kjenner dette som en kake, men faktisk er ordets opprinnelse i hedenske seremonier. Der folk samlet seg rundt bålet for å tilbringe de mørkeste dagene av vintersolverv sammen.
Du finner kanskje ikke bark-aske så fristende, så vi valgte å gå med kakesmakene i stedet. Vi hentet inspirasjon fra den klassiske sjokoladekaken, men gjorde den mer Moersleutel.
Tilsatt ekstra doser appelsinskall, kardemomme og fennikelfrø under koking, for så å fylles på med rikelige mengder sjokolade, tonkabønner og vanilje.
Gjør deg klar for den ultimate blandingen av søtt og krydret. En kremaktig, festlig, tykk delikatesse for julefeiringen din. God Jul!
Enda mer "julekake" fra Nederland altså. Beksvart farge på ølet, høyt lysebrunt skum. Aroma av røstet malt, ferske boller og kanel, kardemomme, fenikkelfrø, sjokolade, tonkabønner, vanilje og appelsinskall. Middels søt smak med de samme elementene som i aromaen.

Eik & Tid Skrekkelig Jul

eikogtidskr


Eik & Tid Skrekkelig Jul

Til tross for navnet er dette surølet ikke så skrekkelig - riktig nok er det, i likhet med de fleste øl fra dette bryggeriet, surere enn jeg personlig foretrekker, men Skrekkelig Jul er i hvert fall ikke verre enn at jeg godt klarer å drikke det. Typen er Akevitt fatlagret blåbær sour.
Og så er jeg jo glad i blåbær, da - og blåbær, melkesyre, sitron- og fruktyoghurt-toner er det rikelig av her, i tillegg til mer diskret toner fra akevittfatet som ølet har vært lagret på. Så ta ein 'kjangs, folkens, på en Skrekkelig Jul!

Lervig Rackhouse All I Want for Christmas

all-i-want-for-christmas-scaled


Lervig Rackhouse All I Want for Christmas
Vi har visst rent glemt å nevne Lervig Rack House All I Want for Christmas. De store flaskene (som vi bare har noen få igjen av) har vokset kork, og en solid alkoholprosent og sødme røper at dette er et øl som vil være holdbart i mange år. Men hvofor ikke dele en flaske med gode venner allerede nå? Bryggeriet opplyser: "Barrel aged eggnog stout 15.0%.
Creamy, thick and pleasantly sweet, our take on a classic Christmas beverage features rum, cinnamon and vanilla with whispers of nutmeg. It’s like a melted vanilla ice cream with Christmas spices." Vi er ikke uenige i det, og noterer: Svart farge på ølet, minimalt og kortlevd brunt skum. Aroma av mørk malt, rom, eik, kanel, vanilje og muskat. Varmende munnfølelse, moderat kullsyre. Meget søt smak, med de samme elementene som i aromaen. Og ja, den store flasken er altså til å dele på flere personer!

Kinn Tomasmesse

tomasmesse-flaske-og-glas


Kinn Tomasmesse
Tomasmesse fra Kinn Bryggeri i Florø har vi egentlig tatt inn primært for
juleølsesongen, men siden vi fant plass i hyllene for den allerede nå, er der muligheter for en tidlig start. Stilmessig stiller den nærmest i klasse med sterke belgiske klosterøl. Etter den gamle primstavkalenderen feires Tomasmesse 21. desember, også kalt Tomas Bryggers dag. Denne dagen skulle juleølet være ferdig, klar til prøvesmaking (det skulle heller ikke være ferdig veldig mye tidligere, siden holdbarheten på ølet var kort, i en tid med mangelfull hygiene og hvor rendyrkede gjærstammer var ukjent). Dagen var oppkalt etter apostelen Tomas, også kjent som Tvileren Tomas. Det siste var jo høvelig for dem som tvilte på kvaliteten til juleølet - nå kunne de få sine forhåpninger bekreftet eller avkreftet.
Mørk brun farge på ølet, lavt off-white skum.
Distinkt maltpreget aroma, toner av brunt kandissukker og karamell, hint av mørke tørkede frukter og krydder.
Søt, rik og fyldig maltpreget smak, med tydelige toner av brunt kandissukker og krydder, også toner av tørkede fikener. Lav bitterhet. Meget behagelig å drikke. Så om du er i tvil om kvaliteten på juleølet, er det bare å kjøpe en flaske Kinn Tomasmesse og bli beroliget - du kjenner formelig tilfredsstillelsen sige inn over deg.

Lervig Hoppy Holiday Haze

lervigholiday


Lervig Hoppy Holiday Haze
Denne Milkshake Pale Ale i amerikansk stil har vi inne på andre året, og den er noe bitrere enn ifjor, men med en fyldigere munnfølelse, så julesmaken er klarere, nesten slik vi er vant med, selv om Pale Ale ikke helt hører til de ur-norske tradisjonene. De har byttet fra humletypen Galaxy til Loral Cryo/Sabro.
Ølet er tåkete og veldig lyst gult, med et moderat hvitt skum. Aroma av tropiske frukter, citrus, granskudd og laktose. Smaken i samme spor, men er ikke for søt til tross for laktose innslaget på grunn av syrligheten som fint balanserer. Det er nok granskuddene som skal gi oss jule- assosiasjoner.

De Tvende Winterwald

Winterwald_600b-1


De Tvende Winterwald De Tvende er en del av Arendals Bryggeri. Med Winterwald Julebock har de valgt en tysk ølstil, på grensen til Doppelbock, og uten merkbare kryddertilsetninger. Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum. Maltpreget aroma, toner av mørkt brød, hint av karamell. Maltpreget og rik smak, søt men ikke for mye, toner av mørkt brød og karamell igjen.

Ringnes Julebokk

11297102-1


Ringnes Julebokk
Om Ringnes-konsernet til daglig lever av å selge "mainstream" pilsnere i ymse varianter, får sjefsbryggeren også lov å utfolde seg med mer solide saker én gang i året - og det er selvsagt JULEN det dreier seg om. De vanlige juleølene deres (både i den gode "polklassen" og den knapt nevneverdige "butikk-klassen") er først og fremst matøl som passer godt til tradisjonell norsk julemiddag eller koldtbord (selv om de gjerne KAN drikkes alene!), men i flere år nå (siden 1999, da maks-grensen på 7% for øl ble opphevet)) har vi også fått Ringnes Julebokk, som kanskje gjør seg aller best uten følge av mat. Stilmessig er dette nærmest en tysk "Doppelbock", med ekstra fyldighet og alkoholstyrke. Det pussige er at dette ølet topper mange av de seriøse og mindre seriøse "juleøltester" i aviser og fagblader, også om det BÅDE er "vanlige pilsdrikkere" og erfarne ølkjennere i testpanelet. En skulle kanskje tro at et mørkt øl med nesten 10% alkohol* (har vært opptil 9,9%, men har de siste årene ligget stabilt på 9,0%) får mange til å ta skrekken, men slik er det ikke. Smak selv, så forstår du hvorfor! Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart, med et flott og kremaktig lysebrunt skum. Nydelig aroma av kraftig røstet malt, kaffe, lær, krydder, eik og vinøse toner, kanskje også en anelse lakris. Smaken har også røstet malt og kaffe i massevis, julekrydder og bra humle balanseres mot en betydelig sødme (ølet virker noe søtere i år enn i fjor). Dette er virkelig et robust øl, men samtidig mykt nok til at mange liker det. Bør ikke drikkes iskaldt.

Haandbryggeriet Nissefar Fatlagret

37c8acbf4098a59db2b59df98891878f_640x640

Haandbryggeriet Nissefar Fatlagret
HaandBryggeriet Nissefar har i flere år vært en sikker vinner på Cardinal i vintersesongen. I år kan vi for første gang by på en fatlagret versjon – ølet har i flere måneder vært lagret og modnet på akevitt-tønner av eik.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Behagelig og kompleks aroma, moderat røstet malt, mild lakris og sjokolade, eik og krydrede toner fra akevitt-tønnen.
Middels søt og «smooth» smak, med de samme elementene som i aromaen, noe melasse også. Akevitt-tønnen er der jo, men dominerer ikke for meget. Gode saker!
Ølentusiastene kommer til å sirkle rundt dette ølet som gribber rundt et deilig kadaver i Mojave-ørkenen, så vent ikke for lenge …

Balder Julebukk

beer_192438

Balder Julebukk
Med
Balder Brygg i Leikanger har Sogn og Fjordane fylke fått sitt tredje bryggeri (Ægir i Flåm og Kinn i Florø er de to andre). Julebukk er altså deres første juleøl, og er en undergjæret bokkøl med noe julekrydder, sitron og appelsin.
Meget mørk brun farge på ølet, høyt og varig beige skum.
Maltpreget, fruktig og krydret aroma, toner av sitrus-skall og julekrydder.
Maltpreget og middels søt smak, julekrydder og karamell, hint av sitrus i bakgrunnen. Et godt øl - litt mer humle ville neppe ha skadet, men det smaker nå utmerket som det er. 

Grønland Ice Cap Beer Juleøl

8b22785b345978f06492845e3df71495_640x640

Grønland Ice Cap Beer Juleøl
Denne tok vi bare inn en kasse av til Den Store Juleøltesten, men hvis der blir noen flasker igjen, er det fritt fram …   Var liksom litt kult med et grønlandsk øl – men så er det altså bare VANNET (og oppdragsgiveren Grønland Ice Cap Beer) som kommer fra Grønland, selve bryggingen har foregått hos Viru-bryggeriet i Estland. Hm, frakte smeltevann fra innlandsisen på Grønland til Estland for å brygge øl – det var jo også en forretningsidé … Ølet er undergjæret, og er vel nærmest en slags krydret bock.
Mahogni-farget øl, høyt beige skum.
Søtlig aroma, toner av karamell og markert julekrydder.
Søt smak (kanskje for søt), rikelig med julekrydder, sannsynligvis inkludert stjerneanis, kunne trengt noe mer humle. Likevel garantert drikkelig når du får våre gode pepperkaker til …

Amager Julebryg 2013

beer_234873

Amager Julebryg 
fra våre gode venner i København kommer hvert år med ny oppskrift -
2013-årgangen er stilmessig nærmest en belgisk abbey dubbel. (2012-årgangen, som er nokså annerledes, har vi bare noen ganske få flasker igjen av.) Vi starter som vanlig med bryggeriets egne tvilsome utsagn:
"Vores tidligere lagerforvalter, Kurt, har forladt ikke bare os men selve Danmark. Egentlig troede vi, at han gik og hyggede sig med at vende pølser i et voksenlærlingejob ude på Flyvergrillen, men forleden modtog vi et postkort stemplet Westmalle, Belgien. Kurt skrev: 
Hej Morten & Jacob Mig og alle mine rensdyr er udvandret fra Amager til landet, hvor chokoladen og mayoen flyder, og øllet er både rigeligt og stærkt. Jeg har få et arbejde i bryggeriet på det lokale kloster, hvor både rensdyrene og jeg hjælper med at kvalitetsteste al deres malt. Jeg går også lidt til hånde i selve bryghuset, og der faldt jeg forleden over en opskrift på en øl, de kalder "Dubbel". Både mig og mine rensdyr synes, at den er lækker - og efter en 4-5 stykker bliver vi sgu’ lidt bimmelim. Ku I ikke også lave sådan en på Amager? Julehilsner fra Kurt 
Og da vi holder så meget af Kurt, kan vi i år forhåbentlig glæde både ham og alle jer med en juleøl i belgisk stil. Mørk, fyldig og rigtig julet! Ingen krydderier tilsat."
Våre kommentarer:

Uklar mørk brun til rubinrød farge, kremig beige skum.
Behagelig aroma av malt (inkludert noen m ilde røstede toner), belgisk overgjær, karamell, brunt kandisukker, mildt krydder (selv om altså ingen kryddere er faktiske ingredienser).
Maltpreget smak med de samme elementene som i aromaen, også hint av sjokolade, men ølet er ikke for søtt. Noe mer røstet enn de fleste belgiske dubbels. Humlen er meget moderat,som normalt for ølstilen. Et meget trivelig juleøl!

Amager Vinter Porter (fat)

beer_234878

Amager Vinter Porter 
fra våre venner i København er vi også blant de første i verden som kan tilby. Og som vanlig: Bryggeriets egen omtale først: "
Næst efter skibsøl ved vi jo alle godt, at der ikke findes nogen øltype mere traditionel og ægte dansk end en saftig vinterporter. Spækket med pomerans, kardemomme, nelliker, kanel - ene gode sager som bliver til overs fra julekagebagningern. Problemet var bare, at købmand Schwartz henne på hjørnet af Løjtegårdsvej endnu ikke havde fundet julekrydderierne frem på hylderne, da vi sendte vores lille bryggeriassistent afsted for at hente dem. Og her må vi så blankt erkende, at der indtrådte et helt akut og smertende tilfælde af handlingslammelse, der gennemsyrede hele brygprocessen af denn e øl. Så vi kunne ikke finde ud af andet end at brygge en traditionel, krydret dansk vinterporter - nu helt uden krydderier. 
Kan med fordel blandes half-n-half med vores Vinter IPA, hvorved du får den traditionelle og historiske drik "Tårnby Tonic" også kendt som "TT" (ikke at forveksle med "FF")."
Våre egne notater:
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart.Moderat beige skum.
Røstet aroma, hint av krydder (som altså ikke er faktiske ingredienser) i bakgrunnen.
Røstet smak også, ganske tørr, med noen fruktige toner (plommer), mild kaffe, hint av sjokolade. Et godt øl - både om du drikker det alene, eller følger tipset om å blande 50/50 med Vinter IPA. 

Christianssand Juleøl (2013) (fat)

Christianssand Jul

Christianssand Juleøl (2013) (fat)
Bryggeripuben
Christianssand Brygghus (ingen forbindelse med gode gamle Christianssands Bryggeri i Hansa-Borg-gruppen) startet opp i fjor, og det er første gang vi har øl fra dem på Cardinal. Deres Juleøl 2013 klassifiseres på RateBeer som en Old Ale - i mangel av en bedre betegnelse.
Mørk rubinrød farge på ølet, høyt og kremig beige skum.
"Tørr" røstet aroma, noen toner av treverk.
God maltpreget og røstet smak, nokså tørr, toner av kaffe og treverk, søt lakris i avslutningen, krydrede toner også. En bra øl dette!

Schouskjelleren Juleøl (fat)

Schou Jul

Schouskjelleren Juleøl (fat)
Denne juleporteren har
Schouskjelleren Mikrobryggeri (som ellers brygger selv, i Oslo) fått brygget hos Dugges Ale- & Porterbryggeri i Göteborg. 
Meget mørk rubinrød farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Røstet aroma, toner av mørk sjokolade og mild kaffe.
Røstet og nokså tørr smak, dominante kaffetoner, også mørk bitter sjokolade og bitterhumle. Der kan være noe julekrydder gjemt der inne, men ølet framstår ikke egentlig som spesielt "juleaktig" - det er en bra standard porter, som godt kan drikkes nårsomhelst på året, når man bare får lyst på en porter - og det får man jo ...

Stensbogaard Julebryg

No_name_486587c

Stensbogaard Julebryg
Stensbogaard Bryghus i Ringe, Danmark, er mesterne bak koseølet Julebryg. Dette er deres egne ord: «Vi har brygget en rigtig kraftig sag med ca. 8% alk. Farven er mørk og smagen er intens med en dejlig julesødme. Du kan fornemme humle som jo er en vigtig bestandel i øl, men du kan også smage julen hvor appelsin, chokolade og koriander er med til at gøre denne juleøl til en stor smagsoplevelse. Juleøllen passer fint til den fede julemad, eller skænk den i et godt ølglas (gerne bovleglas) og nyd den sammen med de søde julegodter.»
Våre egne notater:
Vakker rubinrød til mahogni farge på ølet, høyt off-white til beige skum.
Maltpreget aroma med sterke toner av karamell, også toner av sjokolade og krydderier.
Smaken er maltpreget, rik og middels søt, toner av karamell og sjokolade igjen, også fruktige toner / appelsiner, og mildt krydder. Bemerkelsesverdig god!
Få eller ingen andre i Norge har dette julebrygget. Vi klapper oss selv hemningsløst på skulderen for å ha tatt det inn!

Leffe Bière de Noël

beer_29225

Leffe Bière de Noël
Det opprinnelige klosterølmerket Leffe trenger knapt noen presentasjon på Cardinal lenger – Blonde og Brune får vi fra den norske importøren, og selv så importerer vi Triple, Radieuse og nå altså juleølet Leffe Bière de Noël (eller Kerstbier på flamsk). Alle sammen går unna i høyt tempo, så vi kan tidvis gå tomme på lageret. Men der kommer mer!
Vakker og klar rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av malt, karamell, brunt kandisukker og mildt julekrydder.
Relativt lett i kroppen for sin styrke og stil. Smaken er ikke så søt som man kunne frykte, men har ellers de samme elementene som aromaen. Mildt krydder og ganske moderat humle i avslutningen. Bare glem at Leffe nå brygges av verdens største bryggerikonglomerat InBev – dette er nemlig et knallgodt øl, som kunne vært et lite håndverksbryggeri verdig!

Warwik Hjertensfryd Julebryg

No_name_495052c

Warwik Hjertensfryd Julebryg
Hjertensfryd Julebryg er vårt andre øl fra Warwik Bryghus i Varde, Danmark (fra før har vi St. Jacobi Dubbel). Hjertensfryd er oppkalt etter den lokale byoriginalen og lirekassedamen Karen Hjertensfryd (1962-2005). Dette er hva bryggeriet selv har å si: «Hjertensfryd er en overgæret, belgisk inspireret juleøl brygget på pilsner-, münchener- og chokolademalt, Muscovadosukker samt Saaz- og Cascadehumle. Øllet er krydret med nelliker, appelsin og nydes ved 6-8 grader. Hjertensfryd har vundet flere regionale ølsmagnings konkurrencer, samt kåret til ”Danmarks bedste Julebryg” af Danske Ølentusiaster i 2009.»
Dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma med toner av appelsiner og distinkte krydderier.
Rimelig søt (men ikke «tykk»Winking smak, igjen med sterke toner av appelsiner og krydderier, mens humlen er meget moderat. Varmende munnfølelse. Skiller seg klart fra norske juleøl – og jeg liker det!
 

Enghien Noël Triple Blonde

beer_12517

Enghien Noël Triple Blonde
Dette juleølet kommer fra Brasserie de Silly i Belgia. Bryggeriet har røtter tilbake til 1850, og i 1975 kjøpte de opp et bryggeri i nabobyen Enghien – derav Enghien-navnet på noen av ølene deres. Juleølet deres (Noël er fransk for jul, om du skulle være i tvil) hører hjemme i klosterølstilen triple. Humlen kommer fra Kent i England og Hallertau i Tyskland.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker, overmodne frukter og milde krydderier,
Smaken er søt, med et fint krydret preg og bra humle gjennom det hele – med rimelig sterke toner av hvitt kandisukker. Søt nok til å erstatte en søt dessertvin til mange finere matretter, men har også akkurat nok bitterhet til å unngå stempelet «klissensøt», og beholde noen forfriskende kvaliteter.

Wye Valley Dorothy Goodbody's Christmas Cracker

beer_161899

Wye Valley Dorothy Goodbody's Christmas Cracker
Dette engelske juleølet fra Wye Valley Brewery i Herefordshire holder «vanlig norsk butikkstyrke», men er langt fra smakløst. Vi har bare tatt inn et meget begrenset antall, så om der er noe igjen etter den store juleøltesten er det «førstemann til mølla».
Kastanjenøtt til mahogni farge på ølet, lavt off-white skum.
Aroma av malt og karamell, hint av fruktig humle.
Smaken er maltpreget med noe karamell og milde røstede toner, et hint av sjokolade, men ikke egentlig søt. Også svakt krydret, med  bra humle gjennom det hele (Northdown og Nugget). Røstet og bitter ettersmak. Godt øl, til og med interessant – og ikke den mest typiske engelske jule-ale.

Lervig / Emörstrand Brujeria / Cardinal Julegjøk

Cardinal julgj

Lervig / Emörstrand Brujeria / Cardinal Julegjøk
Julegjøk var den ene av de to vinnerne fra Cardinals egen hjemmebryggerkonkurranse (for deltakerne på vårt faste arrangement «Mandag i Annen»Winking – Quist Stout var den andre. Nå er begge på fat – samtidig! Den kommersielle versjonen er brygget på Lervig, med velvillig bistand av deres sjefsbrygger Mike Murphy. Den ble kanskje noe tørrere (= mindre restsukker) enn hjemmebryggversjonen, noe som medfører at krydderinnslagene står ekstra tydelig fram, og man unngår det søte «karamell-helvetet» som andre juleøl (i flg. Olav M. Bråtveit) er plaget med. Ja, for det er en krydret jule-ale vi har for oss her – egentlig uten sidestykke, det nærmeste du kommer ellers er vel Nøgne Ø Underlig Jul, men noen kopi av denne er Julegjøk likevel ikke. Her er det brukt hel grønn kardemomme i rikelige mengder, kanelstenger og rosiner, og Mike har bidratt med daddelsirup.
Uklar brun farge på ølet, moderat til lavt beige skum.
Uvanlig aroma som kan minne om einer (einerved mer enn einerbær, men einerlåg skal ikke være en av ingrediensene), gran og julekrydder.
Smaken er tørr og harpiksaktig, igjen toner av einer (det er nok humlen som sørger for harpikspreget) og massevis av julekrydder. Pepperaktig ettersmak. Dette er et øl som vi gjerne ville servert til retter som pinnekjøtt eller fårikål – men det går altså veldig godt an å drikke alene også!

Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room (fat)

Unknown-2

Evil Twin Christmas Eve at a New York City Hotel Room (fat)
Årets sterkeste juleøl er dette fra «den onde tvillingen» Jeppe Jarnit Bjergsø i nomadebryggeriet Evil Twin (tvillingbroren til Mikkel Borg Bjergsø i Mikkeller). Ideen til ølet med det lange navnet Christmas Eve at a New York City Hotel Room fikk Jeppe visstnok da han en julaften var strandet nettopp på et hotellrom i New York, i stedet for å spise dansk andestek og riskrem sammen med familien. Stilmessig er ølet en imperial stout.
Svart farge på ølet, moderat lysebrunt skum.
Meget god røstet og maltet aroma, med toner av sjokolade, kaffe, lakris og mørke tørkede frukter.
Smaken har rikelig med kaffe på en bakgrunn av middels søt malt, noen fruktige hint også. Godt merkbar humle.
Samme hvor du har tenkt deg på julaften i år: du bør snarest smake dette ølet – der er fare for at vi blir utsolgt lenge før julaften!

Amager Secret Santa

beer_132551

Amager Secret Santa
Som navnet røper er Secret Santa et heftig juleøl, men vi tar sikte på å ha det tilgjengelig hele året! Vi gir straks ordet til de københavnske bryggerne i Amager Bryghus: «Ved juletid er det helt i orden at være hemmelighedsfuld og overraske hinanden. Og Amager Bryghus er ingen undtagelse, da vi gerne vil glæde jer. Gennem det seneste år har vi derfor holdt skjult, at vi har lagret en unik øl af quadrupel-typen i vores kælder. Vi har lagret den på egetræ og grannåle, og smagen går i den sødlige retning, mens næsen får tankerne hen på moden frugt, eg, slik og marcipan.
I samarbejde med vores hjælpenisser har vi dermed brygget det eksklusive bryg, du har her i hånden, og som er så julet, at selv Julemanden kun drikker den på de allerhelligste dage. Secret Santa er fyldt med de allerbedste råvarer. Der er ikke mange flasker Secret Santa, en øl så hemmelig, at den knapt nok eksisterer – så det var ikke med hjælpenissernes gode vilje, at vi fik lov til at udgive den. Flå den derfor ned af hylderne, hvis du skulle være så heldig at finde den. Du vil ikke blive skuffet, men måske en lille smule bimmelim, idet den holder hele 10,5% alkohol.
Ingredienser: Det gode kommunevand fra Amager, bygmalt, mørk sirup, kandissirup, rørsukker, humle og trappistgær.»
Våre notater:
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Interessant aroma av grannåler, bær, julekrydder og eik.
Smaken er søt og eikepreget, og jeg kan ikke benekte at alkoholen er merkbar. Moderate toner av gran- eller furunåler, også mørke tørkede frukter, milde krydderier og brunt kandissukker. Varmende munnfølelse. Storartede og deilige saker, egentlig, men det er helt i orden å dele flasken på to eller flere personer.

Jouluporter

jouluporter

Jouluporter
Jouluporter er et spennende, kraftig, godt, overgjæret og meget mørkt juleøl. Jouluporter er det første estiske juleølet som selges i Norge i moderne tid. Ølet har en århundrelang og meget spennende historie. De store norske bryggeriene brygger ikke porter.
Bryggeriet A. Le Coq, eller Tartu Ölletehas som det kalles på estisk, ligger i Tartu i Estland, ca. 200 km sørøst for Tallinn. Bryggeriet ble grunnlagt i 1826 av tyskeren Justus Reinhold Schramm. Belgieren Albert le Coq drev eksport av engelsk øl (porter og stout) til Russland med base i London. I 1910-12 begynte bryggeriet som da het Tivoli å brygge porter. I 1913 kjøpte det engelske firmaet A. le Coq bryggeriet. Bryggeriet var statlig i sovjet-periodene. Porter ble brygget helt fram til 1969. I 1997 kjøpte det finske Olvi-konsernet bryggeriet. Finnene har gjort store investeringer i Tartu-bryggeriet, som nå er et topp-moderne produksjons- og tappeanlegg for øl, sider, alkoholholdige leskedrikker, brus og vann.
Årsproduksjonen ligger på ca. 45 million liter øl, vann, brus og alkoholholdige leskedrikker, noe som gjør A. le Coq er nå største drikkevareprodusent i Estland. En stadig voksende markedsandel på øl gjør bryggeriet til den nest største ølaktøren i Estland. 10 % av ølet eksporteres til blant andre Latvia, Litauen, Finland, Sverige og fra og med 2002 også Norge.
Jouluporter er det første estiske jule-sterkøl til salgs på Vinmonopolet.
Mørk brun farge. Middels/god fylde. Duft av søt humle. I smak lett, med fin bitterhet, ganske fruktig med hint av karamell. Meget god og fin bitterhet i ettersmak. Ølet har lang holdbarhet. Nytes avkjølt: 8-12 grader C, og best av alt…på lager..kallt og fint. God Jul i !