Evil Twin Lil B

beer_181270


Dansk –amerikanske Evil Twin Brewing (basert i Brooklyn) har brygget Lil’ B Imperial Porter hos Two Roads Brewing Company i Stratford, Connecticut.
Beksvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, sjokolade, melasse og eik, et hint av whiskey.
Smaken er rimelig søt, med massevis av melasse og sjokolade, også røstet malt, eik og whiskey. Moderat bitterhet.

RateBeer 99/96

COMMERCIAL DESCRIPTION
Shall one compare thee to a fair beer, Not even this perfect porter before thou will do thee justice. Thou art more complex, brave and cunning. Thou have changed more than a brew will ever. Thou may be lil’, but thy mind is greater than words can speak and beer will ever taste.

E. C. Dahls CCCP

dahls_bottle_075l_cccp_19_hires


E.C. Dahls Bryggeri i Trondheim har, i samarbeid med amerikanske Brooklyn Brewery, blitt Ringnes-konsernets senter for «craft beer»-segmentet. CCCP er ikke kyrilliske bokstaver for SSSR (Sovjetunionen), men står for Chipotle Chili Chocolate Porter – så da vet du hva som preger dette ølet, som stilmessig er en imperial porter.
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Moderat aroma av røstet malt, røk og chili.
Smaken har en lett sødme, og toner av røstet malt og sjokolade, med en ganske voldsom men deilig «brenning» av den røkte chipotle-chilien. Et knallbra øl, men er du redd det kan bli for mye chili, er det lov å dele den store flasken på flere personer.

Harviestoun Old Engine Oil Engineer's Reserve

oeo_engineers

Old Engine Oil på 6% fra skotske Harviestoun Brewery har lenge vært fast i utvalget på Cardinal - nå har vi også Old Engine Oil Engineer's Reserve som er giret opp til hele 9%, etter anmodning fra det amerikanske markedet, hvor de trenger noen eksta prosenter. Men Engineer's Reserve er likevel ikke for voldsom på noen måte - farlig lettdrikkelig, faktisk. RateBeer har den klassifisert som en Old Ale - vi ville nok heller kalt den en  Imperial Porter, og tror bryggeriet er enige.
Svart farge på ølet (ja, som gammel mororolje!), høyt brunt skum.
God røstet aroma, brent umaltet bygg, tjære, kaffe, aske, treverk, hint av mørk sjokolade og lakris.
Fyldig og kremig munnfølelse. Middels søt smak, røstet malt, kaffe, brent sukker, mørk sjokolade, tre. En tydelig humlebitterhet (
Fuggles, East Kent Goldings og Galena) i avslutningen, noen salte toner også. Lett brent ettersmak. Når maskinisten er ferdig med oljeskiftet, er det selvsagt denne han lesker seg med!

The Lost Abbey / BrewDog Lost Dog

brewdog-lost-dog-33cl-beer

Kvalitetsserien The Lost Abbey fra californiske Port Brewing er veletablert på Cardinal – og det samme gjelder ølene til Skottlands enfant terrible i bryggeriverdenen, BrewDog. Når disse to valgte å samarbeide om et øl, var navnet gitt – det måtte jo bli Lost Dog. Med 11,5% er denne løsbikkja ikke akkurat noen lettvekter – stilmessig er den en imperial / strong porter, og har vært lagret flere måneder på eiketønner som tidligere inneholdt rom. Bryggingen har foregått på BrewDogs anlegg i Fraserburgh nær Aberdeen.
Meget mørk brun farge på ølet, nesten svart, mahogni i høylysene. Moderat beige skum.
Sterk og imponerende aroma av romtønne (= eik, vanilje og mørk rom).
Søt og meget maltpreget smak, igjen med sterke toner av romtønne, også melasse, karamell, rosiner, sjokolade og mild kaffe. Dominansen til romtønna er nok helt etter intensjonen, men siden BrewDog vanligvis ikke er redde for å bruke rikelig med humle (for å si det forsiktig) så hadde jeg kanskje forventet et sterkere humleinnslag her. Men for all del, dette er et herlig øl, som du gjerne velger når «snopesyken» tar overhånd. Det kan bli mange «dog catchers» på Cardinal framover …

Mikkeller Fra Via Til


Som navnet antyder, er Mikkeller Fra Via Til en eksklusiv julegave, som vi raust deler ut mot noen skarve kroners honorar, med anbefalt avnytelse i kjølige sommerkvelder. Fra Cardinal, Via Mikkeller (den danske nomadebryggeren) Til Deg! Stilmessig er dette en imperial porter, som nok like gjerne kunne vært kalt en stout. Ingrediensene er flere malttyper (Maris Otter pale, smoked, cara-crystal, brown og chocolate), roasted barley, mørk kandisirup, amerikansk humle (Tomahawk, Palisade, Centennial og Cascade), krydderier (stjerneanis, kanel og korianderfrøWinking og alegjær. Selv om du nok klarer hele den store "champagne"-flasken alene, er det aldri dumt å dele den med en god venn.
Svart farge på ølet, digert brunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade og lakris, hint av røk, tjære og krydderier.
Myk munnfølelse, men her er det likevel massevis av smak: Røstet bygg (men ikke for mye), kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, noen toner av røk, hint av krydderier, distinkt humle i avslutningen og ut gjennom den tørre ettersmaken.
Ikke engang julenissen selv kunne gjort det bedre!

Port Brewing Old Viscosity

Cardinal Stavanger


Port Brewing
i San Marcos, California, kjenner vi allerede fra serien The Lost Abbey - men de har også andre øl av toppkvalitet, og Old Viscosity er et av de mest prominente. Bryggeriet nekter å klassifisere ølet i noen "style", så da gjør vi det for dem, og kaller dette en imperial porter (andre plasserer det i den udefinerte sekkeposten American strong ale). Dette er et blandingsøl, hvorav ca. 20% har vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt bourbon whiskey
Svart farge på ølet (mørk rubinrødt når det holdes mot lyset), digert lysebrunt skum.
Herlig aroma av moderat røstet malt, mild kaffe, sjokolade, eik og lær.
Fyldig og rik smak, med malten i førersetet, og ellers mye av de samme elementene som i aromaen, moderat men tilstrekkelig humle (tysk Magnum) i avslutningen. Velbalansert og enormt behagelig å drikke. Varmende munnfølelse, men den høye alkoholprosenten er ellers godt skjult i smaken. Og som navnet forteller: viskositeten er høy.
Vår referansegruppe på "Onsdag i Annen" gikk inn i en tilstand av salig henrykkelse over dette ølet.

De Molen Tsarina Esra Reserva


Kvalitetsbryggerne i den gamle møllen De Molen i Nederland kommer her med en nusselig liten ølflaske på 18 cl - den minste vi har hatt noensinne. Men innholdet, Tsarina Esra, er ingen lettvekter. Det dreier seg, som navnet mer enn antyder, om en Russian Imperial stout (eller Imperial porter, om du vil). Det russiske hoffet, og tsarinaen i særdeleshet, var i sin tid store avtakere av slikt øl, som ble skipet inn fra England. Batchen vi har fått noen flasker av er på bare 1320 nummererte flasker. De bryggeriteknisk interesserte kan notere seg at original gravity var på hele 1108, mens final gravity er på 1026. Bitterheten er på hele 92,9 EBU. Humletypene som er brukt er amerikansk Challenger og tsjekkisk Saaz.
Kullsvart farge på ølet, nesten ikke kullsyre, ikke skum.
Herlig vinøs og røstet aroma, toner av mørke tørkede frukter og eik.
Røstet preg i smaken også, med eikede og vinøse toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen.
Denne synes vi du skal unne deg en flaske av! Serveres i vinglass, og skal ikke drikkes for kald.

100/99 11%

 

Gonzo Imperial Porter


Cardinal Pub Stavanger

Gonzo Imperial Porter er en hyllest til "gonzo-journalistikkens far", nå avdøde Hunter S. Thompson. Kullsvart farge på ølet, med flott sjokoladebrunt skum. Interessant aroma med vinøse toner, røstet malt, melasse og nytt høy, kanskje noe treverk også. Smaken har en voldsom maltsødme og enorm fylde, med toner av sterk kaffe med sukker, mørk bitter sjokolade og wienerbrød. Bitterheten er på hele 85 IBU, men det kjennes ikke slik ut, da humlens bitterstoffer er balansert mot den kraftige maltsødmen. Den som ønsker seg et øl å slukke tørsten med ganske kjapt, har gått feil her - med sine 8,7% alkohol, fyldige "kropp" og intense smak er dette definitivt et øl man bare nipper til. Når man bare er forberedt på hva som venter en, er dette ølet faktisk en STOR opplevelse. (Jeg likte det mye bedre nå enn da jeg smakte det første gang i Sverige for et drøyt år siden). Og etiketten er jo tøffere enn toget, tegnet av briten Ralph Steadman.