Birrificio del Ducato Verdi Black Jack

0_0_orig


Det er en stund siden sist vi tok inn "craft" øl fra Ialia, rett og slett pga. vi syntes prisene har vært for høg i forhold til kvaliteten, og det er jo ikke dårlig øl vi snakker om. Her er vi med denne litt mer på bølgelengde, og håper dere er det samme.
Birrificio del Ducato Verdi Black Jack er en imperial stout fra Birrificio del Ducato i Roncole Verdi di Busseto.
Ølet er lagret minst seks måneder på whisky fat fra noen av Skottlands beste destillerier, og du kan lese fra hvilket, årstall osv på etiketten.
Som for mange fatlagrede sterke øl har dette en distinkt aroma av vanilje,kaffe, lakris, sjokolade tre og estere, og har en varm og fyldig munnfølelse, fargen er kullsort med et kort skum. Lite kullsyre.

Birra Dell'Eremo Terra

birra-dell-eremo-terra


En stout på en stilig designet mørkegrønn 50 cl-flaske – da får du straks fornemmelsen av italiensk mikrobryggeri.
Eremo-bryggeriet holder til utenfor Assisi. Terra har en IBU på 35.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, moderat beige skum.
Sterk vinøs og overraskende fruktig aroma, også forventede toner av sjokolade, røstede nøtter og mild kaffe, et hint av lakris.
Smaken har først en lett sødme med hint av sjokolade, men avslutningen er tørr og askepreget med et hint av røk, noe humle også.

Revelation Cat Black Knight,

Cardinal Pub Stavanger

Egentlig burde vi ikke fortelle noen om dette ølet, siden vi har så få flasker av det. Vi fikk klørne i en liten rest fra den norske importøren (som heller ikke hadde mange flasker i utgangspunktet, der ble bare brygget 1650 flasker totalt av Revelation Cat Black Knight). Vi tok den inn med tanke på vår referansegruppe på «Mandag i Annen», men synes det er mest rettferdig at alle entusiaster får sjansen til en smak, så lenge beholdningen varer. Revelation Cat er et mikrobryggeri i Roma, som nå også har kjøpt et gjæringsanlegg i England. Den sorte ridderen, Black Knight, kan man trygt si er en imperial stout på anabole steroider (ikke bokstavelig talt,  men du skjønner sammenligningen når du smaker på ølet).  Den ble brygget i 2011, modnet et år på ståltanker på bryggeriet før den ble flasket, og har deretter modnet 2 år på flasken.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens og deilig aroma av mørk malt, melasse, vanilje, sjokolade og kaffe, hint av hetvin.
Varmende og oljeaktig munnfølelse, som forventet. Meget søt og intenst maltpreget smak, med melasse og karamell i massevis, også rikelig med sjokolade og vanilje. Kaffe og humle i avslutningen. Storartet nå, men kunne sannsynligvis kjellerlagres i ytterligere 20 år. Men hvem i all verden har tålmodighet til å vente så lenge?

Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale

mic cream ale

Danske Mikkeller og italienske Revelation Cat Craft Brewing har samarbeidet om dette ølet, men selve bryggingen har de gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. Cream Ale er en ølstil som har sitt forbilde i tradisjonelle amerikanske myke og lette ales, slik de var før forbudstiden satte inn i mellomkrigstiden, og ga et tvilsomt levebrød for Al Capone og likesinnede mellom 1920 og 1933. Cream ales har fått sin renessanse først i den moderne amerikanske mikrobryggerirevolusjonen.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende og med et høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig og innbydende aroma av fruktig og floral amerikansk humle (Columbus, Amarillo og Challenger).
Brusende munnfølelse. Lett i kroppen. Behagelig moderat smak av amerikansk humle. Lettdrikkelig, og sannelig god nok. Sikkert typeriktig (nå, det vet jeg vel egentlig ikke sikkert, for jeg levde jo ikke i den amerikanske perioden før forbudstiden), men for dem som har opplevd Mikkellers beksvarteste smaksbomber, vil
Cream Ale nødvendigvis ikke framstå som Mikkellers mest utfordrende øl. Men det er den heller ikke ment å være - også Mikkeller må ha lov til å produsere noen lettdrikkelige øl som alle vil like!

(33 cl flaske, 5,0%.)

Baladin Isaac

Cardinal Stavanger

Den kreative og miljøbevisste italienske bryggeren Teo Musso kommer fra en stor vingård, og hans ungdomsopprør besto ikke i utagerende festing, men i en bestemt vilje til å brygge øl, ikke vin! Dermed ble det broren som fortsatte familiens vintradisjoner, mens Teo startet Birrificio Baladin. Vi har hatt besøk av Teo Musso på vårt arrangement "Mandag i Annen", hvor han på sitt spesialengelsk (som imidlertid er hakket bedre enn vår italiensk) redegjorde for sin bryggefilosofi. Inspirasjonen fra Belgia er åpenbar, men Teo har oftest sin egen itaiienske vri på tingene, fra flaskedesign til ingredienser. Isaac (oppkalt etter sønnen, om vi forsto ham riktig) er stilmessig nærmest en witbier, krydret med koriander, økologisk rårørsukker og siciliansk appelsinskall. Vi har den på de gedigne og tunge 75 cl flaskene med vokset kork.
Svakt disig blekgylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen er distinkt krydret og ganske gjærpreget, med toner av koriander, høy og sitrus.
Ganske lett i kroppen. Smaken er middels tørr og forfriskende, med toner av koriander, mindre framtredende sitrus, kort avslutning. En anstendig
witbier / bière blanche fra Teo dette her! 

Baladin Nora

0000119_300

Den italienske brygger-originalen Teo Musso i Birrificio Baladin har oppkalt ølet Nora etter sin kone (nå eks-kone, det hjalp tydeligvis ikke å få et øl oppkalt etter seg en gang, kvinnfolk er rare). Nora (eks-kona altsåWinking er av nordafrikansk avstamning, og da måtte selvsagt ølet også ha nordafrikanske ingredienser, Det er brygget med det egyptiske kornslaget kamut (som også er et registrert varemerke, det er en variant av khorasan-hvete), ingefær og myrra (ja, nettopp myrra - de hellige tre konger har riktignok ikke vært involvert i saken, men myrra har tradisjonelt vært brukt både i røkelse og i oldtidens ølbrygging i Midtøsten).  Nora (nei, ikke eks-kona altså, men ølet - nå må du følge med her!) har vi på de gedigne og spesialdesignede 75 cl flaskene til Teo.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, høyt hvitt skum.
Meget interessant krydret og eksotisk aroma med toner av røkelse, den oppfyller sannelig bryggerens intensjoner om å formidle noen av Midtøstens dufter. Også toner av gjær.
Interessant smak også, komplekse krydrede toner, rimelig forfriskende. Krydderpreget blir aldri skarpt eller brennende. Ølet er med vilje lett humlet for å bringe krydderne i forgrunnen, men litt mer humle hadde sikkert ikke skadet. Avslutningen er ganske "parfymert".
Definitivt ikke "ditt vanlige øl" dette her! Tankene går ellers til Ibsens "Et dukkehjem" - som kjent endte det stykket med at Nora smelte døra igjen og gikk ...

(75 cl flaske, 6,8%)

Birra del Borgo ReAle

BIRRA_DEL_BORGO__4db19daed7972
Bryggeriet Birra del Borgo i Borgorose har siden 2005 vært en stigende stjerne på Italias ølhimmel. Langsomt begynner det nå å sige inn i skallen på norske ølentusiaster at Italia ikke lenger bare er et vinland, men også et ølland! ReAle på 6,4%, som stilmessig ligger nærmest en American Pale Ale, er Birra del Borgos første og fortsatt mest populære brygg. Den kommer på en elegant 75 cl "vin"-flaske, men her er det ikke tale om 20 i stil og null i innhold - også innholdet er slik at det frister til fornyet bekjentskap. Malttypene er Maris Otter Pale og Crystal. Humletypene er bl.a. amerikanske Cascade og engelske East Kent Goldings. 
Oransje til rødlig rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av fruktig (sitrus / grapefrukt) og floral humle.
Den rimelig søte smaken har toner av krystallmalt, balansert av behagelig fruktig (appelsin, grapefrukt) og mildt krydret / pepperaktig humle. Middels bitter avslutning.
Hadde ingen problemer med å ta knekken på 75 cl-flasken på egenhånd, og fikk faktisk enormt lyst på en flaske til. Men det er selvsagt lov å dele! Et av de bedre ølene vi har fått inn i år!

LoverBeer d''uvaBeer


d'uva er italiensk for "med druer", og dette ølet fra det italienske bryggeriet LoverBeer er faktisk brygget med 20% druesaft. Det er likevel mer øl enn vin, det produktet du får i glasset. Navnet på bryggeriet innbyr naturligvis til festlige kommentarer om at dette er øl for alle våre "loverboys" og "lovergirls" - men det har sin naturlige forklaring: Eieren heter Valter Loverier. Det er 2010-årgangen vi har fått inn nå.
Uklar rødbrun farge på ølet, digert kremfarget skum.
Herlig vinøs og "funky" aroma, toner av bondegårdshus, rødvinseddik og eik.
Smaken er fruktig og moderat syrlig (men langt fra eddik), toner av druejuice, kjeller og eik. Dette er et interessant øl, og meget lettdrikkelig for sin styrke.
Tror du fortsatt at Italia bare er et vinland? Vi håper virkelig at våre gjester får øynene opp for hvor mye spennende som skjer i italienske mikrobryggerier for tiden! Og mer skal det bli!

LoverBeer Papëssa


Dette italienske ølet er en imperial stout fra bryggeren Valter Loverier og hans LoverBeer. Papëssa betyr "pavinne", og refererer sannsynligvis til myten som sirkulerte i middelalderen om en kvinnelig pave, Johanna, som skulle ha regjert som pave Johannes VIII fra 853 til 855, hele tiden forkledd som mann. Det er 2010-årgangen av ølet vi har fått inn.
Flott utseende på ølet: Kullsvart farge, digert brunt skum.
Fin røstet aroma med toner av sjokolade og mild kaffe.
Rik røstet smak med en moderat sødme, toner av sterk kaffe og mørk sjokolade. Solid humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken.
Faller garantert i smak hos alle som liker en god stout, også om man ikke har ambisjoner om pavetittelen.

Theresianer Strong Ale


Fra italienske (engang østerrikske) Theresianer Antica Birreria di Trieste (Alte Brauerei Triest 1766) kommer denne Strong Ale som nok ligger nær engelsk stil, men som sannsynligvis også har en del til felles med de sterke overgjærete øl som var populære blant overklassen i det østerrikske keiserdømmet, før lagerølet på 1800-tallet overtok helt i denne regionen. 
Rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum med bra varighet.
Søtlig aroma av karamell, melasse og alkohol.
Den ganske søte smaken har også toner av karamell og melasse, hint av mørke tørkede frukter og lakris. Humlen er meget moderat. Alkoholen er godt merkbar. 

Theresianer Premium Pils

Theresianer Premium Pils

Theresianer-ølene kommer fra Antica Birreria di Trieste (Alte Brauerei Triest) 1766, i det som nå er den italienske byen Trieste, men som i flere århundrer var en del av det østerrikske keiserdømme. Selv i dag snakkes der både tysk og slovensk i byen, i tillegg til italiensk. Under keiserinne Maria Theresas æra på 1700-tallet ekspanderte byen med handelskvarteret Borgo Teresiano, og her var det altså en viss herr Lenz i 1766 fikk tillatelse til å starte byens første østerrikske bryggeri, som ganske snart tiltrakk seg noen av Wiens beste bryggere. Det nåværende bryggeriet er av langt nyere dato, men bryggerisjefen Fabrizio Zanetti og hans ansatte er stolte av de gamle bryggeritradisjonene. I første omgang har vi tatt inn to øltyper fra dette bryggeriet, men hvis disse faller i smak hos våre gjester, utelukker vi slett ikke at det kan bli flere.
Deres Premium Pils stiller i en klasse hvor konkurransen er hard, men vi synes den hevder seg meget bra. Det er en klassisk pils i den tysk-tsjekkiske tradisjon, og humletypen er Saaz.
Lys gylden farge, høyt hvitt skum med god varighet.
Bra aroma av gressaktig og floral Saazer-humle, med et hint av honning.
Smaken har også et fint nærvær av Saaz, men byr også på en godt merkbar og behagelig maltsødme. Den framstår som en velbalansert og smakfull pils, godt over gjennomsnittet for øltypen, og er meget forfriskende når den serveres kald (som den bør).

Almond '22 Farrotta

Cardinal Stavanger


Det italienske mikrobryggeriet
Almond '22 startet opp i 2003, i det gamle mandeldistriktet i åsene nær Pescara. De store flaskene med Farrotta inneholder et øl brygget med en stor andel av det urgamle kornslaget spelt (farro på italiensk), nær beslektet med hvete.
Uklar gylden farge på det ufiltrerte og "levende" ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Sterk og god aroma og smak av spelt, honning og kamille, også toner av hvitt kandisukker og "belgisk" overgjær. Merkbar humle i avslutningen.
Et meget vellykket og forfriskende øl, ikke vanskelig å like.
 

Almond '22 Fredric



Det italienske mikrobryggeriet
Almond '22 er av nokså ny dato, men bygningen de holder til i (i Spoltore, som ligger i de grønne åsene ved Pescara) er fra slutten av 1800-tallet, og rundt 1922 jobbet eldre kvinner her med å skrelle mandler til den berømte Sulmona-konfekten. Dette med mandlene ga altså idéen til bryggeriets navn.
Fredric er vanskelig å klassifisere som øltype, men den er overgjæret, og er brygget med en andel røkmalt.
Disig brun farge på ølet, høyt til moderat off-white skum.
Moderat "støvet" aroma, hint av treverk og gjær, bare et touch av røk.
Myk og behagelig munnfølelse. Smaken har toner av eik / treverk og mildt krydder, hint av røk, og en bra humlebitterhet i avslutningen. Røk i ettersmaken.

Pausa Cafè P.I.L.S

Cardinal Stavanger

Det lille italienske bryggeriet Pausa Café (som også selger kaffe og kakao) i Fiat-byen Torino har laget et nokså uortodokst pilsnerøl med sin P.I.L.S. Ølet har vært lagret på eikefat i 10 uker, uten at det har noe voldsomt eikepreg i smaken av den grunn. Vinmonopolet lanserte egentlig ølet i julislippet, men trakk det tilbake - sannsynligvis fordi den alkoholstyrken som står på etiketten (4,8%) er litt høyere enn den virkelige, og ølet vil derfor kanskje dukke opp i velassorterte dagligvarebutikker. Det vil tiden vise ...
Gylden farge på ølet. minimalt hvitt skum.
God aroma av tsjekkisk Saaz-humle, med blomsteraktige, fruktige og urteaktige toner.
Minimal kullsyre i glasset (kullsyrenivået kan variere fra flaske til flaske). Smaken er meget søt til å være en pilsner, her er det toner av frukter og urter, med en bra humlebitterhet i avslutningen.
 

Toccalmatto Rude Boy IPA


Fra Birrificio Toccalmatto i Fidenza, Italia, kommer Rude Boy IPA, en velhumlet sådan, med engelsk humle (Challenger og Fuggles).
Kobberfarget øl, moderat kremig beige skum.
Aroma av engelsk humle, også toner av honning og bær.
Smaken har rikelig med humle, men også toner av bitter appelsinmarmelade, selv om sødmen er meget moderat. Meget tørr og "støvete" avslutning og ettersmak.
En god IPA, og til tross for navnet er det ikke påkrevet å være uforskammet når man bestiller den - det holder å spørre pent, så lenge lageret varer ...
 

Toccalmatto Fumé du Sanglier


Italiensk øl fra Toccalmatto, med fransk navn: Fumé betyr "røkt", og Sanglier betyr villsvin-råne. Det er altså en mørk ale med en betydelig mengde røkmalt det dreier seg om her, og der er gode sjanser for at ølet faller i smak både hos råner og purker.
Flott utseende: svart farge, høyt brunt skum.
Sterk røkt aroma, toner av røkt kjøtt og St. Hans-bål, også noen moderat røstede toner i bakgrunnen.
Smaken er overraskende mild, selvsagt med røkte toner, men på ingen måte ekstrem. Ganske tørr, meget moderat røstet innslag, beskjeden humle (Perle og Tradition). Et hint av syrlighet gjennom det hele.
Et lettdrikkelig og godt øl, kan nytes også innendørs i vår ellers røkfrie pub.
 

Birrificio Italiano Vùdù


Fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone kommer VùDù, en dunkelweizen (mørkt hveteøl), i en fri tolkning av den tyske stilen.
Mørk brun farge på ølet, disig. Moderat off-white skum.
Blomster og modne bær i aromaen, hint av kryddernellik også.
Fruktig og passe søt smak, toner av bananer og kryddernellik. Meget moderat humle.
Et godt øl, behagelig å drikke!

Birrificio Italiano BiBock


Fra Birrificio Italiano i i Lurago Marinone kommer BiBock, en heller bock (= lys bokkøl) i tysk stil. Ølet er ufiltrert og upasteurisert. Anbefalt serveringstemperatur er 8-10 grader C.
Dypgylden til rav farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av "støvet" humle.
En del kullsyre i munnen. Smaken er nokså tørr, med bare et hint av karamell, og merkbar tysk humle fra Hallertau (Magnum og Hersbrücker) i avslutningen.
 

Birrificio Italiano Amber Schok


Fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone kommer Amber Shock, som jeg trodde var en amber ale, men den er altså undergjæret, og blir klassifisert som en bock. Og til tross for navnet: noen sjokkartet opplevelse er dette ikke på noen måte, det dreier seg bare om en alminnelig god øl!
Amber Shock er ufiltrert og upasteurisert.
Rav farge, moderat skum.
Moderat aroma av bær, toffee og støv.
Smaken er rimelig maltpreget med noe sødme, toner av bær og kanskje noe toffee igjen, moderat humle i avslutningen, hint av harpiks og støv.

Toccalmatto Sibilla



Italienske Toccalmatto Sibilla er en saison i belgisk stil. En sibylle var i antikken en høyt ansett profetinne / spåkvinne, så når dette ølet er oppkalt etter en slik profesjon, åpner det kanskje for muligheten av at våre kvinnelige gjester blir ekstra "klarsynte" etter inntak av en stor flaske Sibilla?
Ølet er tilsatt noe krydder, og humletypene er Perle og East Kent Goldings. Anbefalt serveringstemperatur er 6-8 grader C.
Meget lys gul farge, svakt disig. Digert hvitt skum.
Meget fin fruktig og krydret aroma.
Smaken er tørr og lett krydret med en viss syrlighet. Lett i kroppen for sin styrke.
 

Toccalmatto Re Hop



Et nytt eksempel på Italias stadig sterkere posisjon som ølland har vi i
Re Hop fra Birrificio Toccalmatto, Fidenza. Bryggeriet kaller dette en American pale ale, men der er nok også typisk europeiske trekk ved ølet. Godt er det ihvertfall! Ettergjæret på flasken. Anbefalt serveringstemperatur 6-8 grader.
Lys gul farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk og henrivende fruktig, gjærpreget og krydret aroma,
Smaken er fruktig med lett krydrete toner, distinkt humle i avslutningen.
Lett i kroppen og forfriskende!

Birrificio Italiano Cassissona



De elegante flaskene med Cassissona kommer fra Birrificio Italiano i Lurago Marinone, og italienerne viser igjen at de er et ølland å regne med. Dette fruktølet er tilsatt en liten dose solbærsirup ved begynnelsen av gjæringen, det flaskes tidlig for å sikre god kullsyreutvikling på flasken, og lagres deretter minst 6 måneder ved 6-7 grader C.
Disig gylden farge på ølet, digert skum.
Behagelig aroma av solbær og humle.
Moderat fruktig smak (solbær naturligvis), lett i kroppen og forfriskende til å være et øl på 6,4%.
Både ølvenner og mange som ellers foretrekker vin drikker Cassissona med glede!
 

Toccalmatto Surfing Hop



Det italienske ølet
Surfing Hop kommer fra det nye bryggeriet Toccalmatto, som startet opp for bare et par år siden. Bryggerne er mer inspirert av den amerkanske "craft brewery"-revolusjonen enn av noe europeisk. Surfing Hop er da også en Imperial / Double IPA i amerikansk stil. Vi har bare fått inn en eneste kasse, så først til mølla ...
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt til moderat beige skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av frukt, furu og harpiks.
Smaken er ekstremt humlepreget fra begynnelse til slutt, men har også en betydelig maltsødme. Noen kan nok mene at det blir for mye av det gode med både sødmen og humlen, men vi vil jo hevde at dette er et håndverksbrygg som alle virkelige humleentusiaster bør få smakt. Den store flasken er egnet til å deles på flere.
 

Opperbacco TriplIpa


Italia er et av de mest spennende "nye" landene for håndverksøl i Europa. Mikrobryggeriet Opperbacco i Notaresco presenterer med sin TriplIPA et skikkelig hybridøl, nemlig en krysning mellom belgisk tripel/riple og amerikansk IPA (India Pale Ale).
Dypgylden farge, lett disig, med et høyt hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær, banan, koriander og mildt krydder.
I smaken dominerer den amerikanske humlen (Simcoe, Columbus og Amarillo, sistnevnte tørrhumlet - dessuten også noe tsjekkisk Saaz) med en betydelig bitterhet (56 IBU) fra begynnelse til slutt, på en mer subtil bakgrunn av "belgisk" sødme med noen sitrusaktige og krydrete toner. Gode saker!

96/97 7,8%

Ducato A.F.O. (Ale for Obsessed)


Italia er unektelig mest kjent som vinland, men faktum er at landet nå har en framvekst av små håndverksbryggerier som gjør det til et av de mest spennende "nye" øllandene i Europa. Birrificio del Ducato er et av disse bryggeriene, og deres A.F.O. (Ale for Obsessed) er et utmerket eksempel på den nye trenden. Stilmessig ligger det nærmest en American pale ale. Det er et "levende" øl, og har derfor noe naturlig bunnfall i flasken. Her har alle vi "øl-besatte" fått noe å glede oss over!
Dyp oransje-brunlig farge, bra off-white skum. Noe uklar når bunnfallet helles med.
Herlig aroma av fruktig amerikansk humle (Chinook, Cascade og Willamette), toner av sitrus.
Smaken er distinkt humlepreget med grapefruktaktige toner, noe harpiks i avslutningen. Noe karamellmalt også, ganske bra balansert. Bitter ettersmak.

90/91 5,2%

 

Birra Moretti

birra-moretti-435046

Birra Moretti fra Italia er et av landets mest populære øl, en pils med røtter tysk-østerriksk bryggeritradisjon. Mange som har vært på Italia-ferie har spurt etter den her hjemme. Nå har vi den for sikkerhets skyld i to størrelser! Lys gylden farge, høyt skum.
Aromaen er ganske moderat, først noen toner av mais og kokte grønnsaker, så noen hint av blomster og honning. Frisk og sprudlende munnfølelse. Smaken har faktisk godt merkbar malt (det er ikke alle internasjonale lyse lagerøl som har såpass!), og også akseptabel humle i avslutningen, så dette her går det veldig greit an å drikke. "Lettdrikkelig og ålreit", synes våre pilsvenner.

Menabrea 1846

4806

Menabrea 1846 er et italiensk lyst lagerøl, og en konkurrent til Peroni - en "pils" for de fleste, selv om man her har "juksa litt" og brukt noe mais i bryggingen. Som du sikkert har gjettet har Menabrea-bryggeriet (som nå eies av Forst) holdt på siden 1846. Krystallklar gylden farge, fint og varig hvitt skum.
Sterk og søtlig fruktig aroma. Smaken er rimelig "ren", frisk og "saftig" uten noen ubehagelig bismak, med moderat humle i avslutningen. Om du har lyst på en grei og lettdrikkelig pils, hvorfor ikke prøve Menabrea?

Peroni Nastro Azzurro

87

Peroni Nastro Azzurro betyr blå bånd, er et lyst premium øl med strågul farge. Det kommer fra et land som vel tradisjonellt forbindes mest med gode viner, men også italiensk øl begynner å vinne anerkjennelse også innenfor det eksentriske mikrobryggermiljøet. Nye innovative bryggerier dukker opp, og benytter gjerne vingjær i ølbryggingen for å lage øl som kan asossieres med distriktes viner. Peroni har duft med innslag av sitrus. Smaksmessig lett, søtlig, italiensk stil, som balanserer med en fruktig tørrhet og fyldighet. Middels bittert. Relansert i Norge i 2003. Et av de store merker i Europa, og da spesielt England.