Amager Julebryg 2013

beer_234873

Amager Julebryg fra våre gode venner i København kommer hvert år med ny oppskrift - 2013-årgangen er stilmessig nærmest en belgisk abbey dubbel. (2012-årgangen, som er nokså annerledes, har vi bare noen ganske få flasker igjen av.) Vi starter som vanlig med bryggeriets egne tvilsome utsagn:
"Vores tidligere lagerforvalter, Kurt, har forladt ikke bare os men selve Danmark. Egentlig troede vi, at han gik og hyggede sig med at vende pølser i et voksenlærlingejob ude på Flyvergrillen, men forleden modtog vi et postkort stemplet Westmalle, Belgien. Kurt skrev: 
Hej Morten & Jacob Mig og alle mine rensdyr er udvandret fra Amager til landet, hvor chokoladen og mayoen flyder, og øllet er både rigeligt og stærkt. Jeg har få et arbejde i bryggeriet på det lokale kloster, hvor både rensdyrene og jeg hjælper med at kvalitetsteste al deres malt. Jeg går også lidt til hånde i selve bryghuset, og der faldt jeg forleden over en opskrift på en øl, de kalder "Dubbel". Både mig og mine rensdyr synes, at den er lækker - og efter en 4-5 stykker bliver vi sgu’ lidt bimmelim. Ku I ikke også lave sådan en på Amager? Julehilsner fra Kurt 
Og da vi holder så meget af Kurt, kan vi i år forhåbentlig glæde både ham og alle jer med en juleøl i belgisk stil. Mørk, fyldig og rigtig julet! Ingen krydderier tilsat."
Våre kommentarer:

Uklar mørk brun til rubinrød farge, kremig beige skum.
Behagelig aroma av malt (inkludert noen m ilde røstede toner), belgisk overgjær, karamell, brunt kandisukker, mildt krydder (selv om altså ingen kryddere er faktiske ingredienser).
Maltpreget smak med de samme elementene som i aromaen, også hint av sjokolade, men ølet er ikke for søtt. Noe mer røstet enn de fleste belgiske dubbels. Humlen er meget moderat,som normalt for ølstilen. Et meget trivelig juleøl!

Enghien Noël Triple Blonde

beer_12517

Dette juleølet kommer fra Brasserie de Silly i Belgia. Bryggeriet har røtter tilbake til 1850, og i 1975 kjøpte de opp et bryggeri i nabobyen Enghien – derav Enghien-navnet på noen av ølene deres. Juleølet deres (Noël er fransk for jul, om du skulle være i tvil) hører hjemme i klosterølstilen triple. Humlen kommer fra Kent i England og Hallertau i Tyskland.
Lys gylden farge på ølet, svakt disig, med et digert hvitt skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær, hvitt kandisukker, overmodne frukter og milde krydderier,
Smaken er søt, med et fint krydret preg og bra humle gjennom det hele – med rimelig sterke toner av hvitt kandisukker. Søt nok til å erstatte en søt dessertvin til mange finere matretter, men har også akkurat nok bitterhet til å unngå stempelet «klissensøt», og beholde noen forfriskende kvaliteter.

Achel Extra Bruin

1374555475

Achel (eller Brouwerij der Trappistenabdij De Achelse Kluis, som er bryggeriets fulle navn) er det nyeste av de belgiske "ekte" trappistbryggeriene. Klosteret (som ble grunnlagt i 1686) måtte gjenoppbygges etter 2. verdenskrig, og salg av jordbruksprodukter og brygging av kvalitetsøl ble en viktig inntektskilde. I Norge har de nok vært mindre kjent enn de andre trappistbryggeriene, fordi de var senere med å få noen distribusjon her (Cardinal var først ute - selvfølgelig), og har heller ikke hatt det "eksklusive" hemmelighetsskremmeriet som har vært omkring Westvleteren. Nå har vi både Achel Blond og Bruin på 33 cl flasker (begge på 8%), og de er meget gode begge to - men "rosinen i pølsa" er nok likevel Achel Extra Bruin på 9,5%, som vi bare har på store flasker. Extra Bruin var opprinnelig et juleøl, og het da "de 3 Wijzen" ("De tre vise menn") - men nå er det tilgjengelig året rundt. Og kvaliteten er fortsatt på topp!
Brun farge på ølet, disig, med et digert off-white til beige skum.
Vinøs aroma, toner av mørke tørkede frukter, brunt kandisukker, eik, gammel tørr sherry.
Eikepreget og middels søt smak med en tørr avslutning. Igjen toner av tørket fiken, brunt kandisukker, og gammel og middels tørr sherry. Et humlet og eikepreget "bitt" i avslutningen.
Jo, du må gjerne trygle oss om en flaske Westvleteren til blodpris, men du får mer for pengene ved å kjøpe en Achel Extra Bruin. Bare så det er sagt.

Gulden Draak 9000 Quadruple

draak9k250

Gulden Draak betyr «gylden drage», og refererer til den gyldne dragen som befinner seg på toppen av klokketårnet i den gamle og historisk interessante belgiske byen Ghent. Gjennom både krig og fred har denne forgylte dragefiguren holdt stand i over 600 år, og har altså gitt navn til dette ølet. Den «vanlige» utgaven av Gulden Draak (som vi ikke har tatt inn ennåWinking hadde vært en suksess for Brouwerij van Steenberge i 25 år, da de bestemte seg for også å brygge en litt lysere utgave av ølet, men med samme solide styrke: Gulden Draak 9000 Quadruple. Det nye ølet skulle i enda tydeligere grad oppfattes som en hyllest til byen Ghent, så hvis du lurer på hva «9000» i navnet betyr: Det er rett og slett postnummeret til Ghent!
Rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Aromaen er klassisk for hva du venter å finne i en belgisk dubbel og quadruple: Toner av brunt kandisukker, mørke tørkede frukter og mildt krydder.
De samme elementene finner du igjen i smaken – noe sødme, men ikke for mye. Rund og nydelig, lav bitterhet. Varmende munnfølelse. Lettdrikkelig til å være en quadruple. Spesialimportert til deg!

Hubertus Raudøl

Unknown-8

Hubertus Bryggeri i Lesja har med sitt Raudøl latt seg inspirere av belgisk klosterøl - men alkoholprosenten er nok lavere enn noen belgisk munk ville stått inne for, Raudøl skal tross alt selges i dagligvarebutikkene i Lesja. 
Rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av brunt kandissukker, karamell og støv, et hint av mildt krydder.
Tynn munnfølelse til å være et "belgisk" øl. Rimelig tørr smak, malt og noe karamell, lettdrikkelig men kanskje ikke spesielt imponerende. Kan likevel fungere godt som en innfallsport til de "belgiske" øltypene, for dem som ellers bare er vant til pils.

Amager Dragør Tripel

5704603000058-s

Igjen overlater vi ordet til bryggerne hos Amager Bryghus i København: «Dragør Tripel er en overgæret øl, hvor vi har hentet inspirationen i de stærke, belgiske klosterøl af typen ”Tripel”. Her er det sødmen og alkoholen, der er i umiddelbar fokus. I glasset står øllet i en lys, ravgylden kulør, med et cremet skum. Duften er ren frugt – eksotisk frugt trods det belgiske forbillede. Her er både mango, passionsfrugt, stjernefrugt og jackfrugt – og så en diskret antydning af jordbær. Kroppen er særdeles fyldig med et solidt element af lyse malte, hvor gæren markerer sig – akkurat som den skal. Og modsat andre, sødlige kloster-øltyper, så får de sødlige malte i Dragør Tripel et effektivt modspil i Halletauer-humlen, som især viser karakter i øllets finish. Dragør Tripel er en øl til fornøjelse for begge køn. Damerne vil nyde øllets sødme og eksotiske frugtighed, mens herrerne vil tiltales af den varmende alkohol.»
Nåvel, hvilke egenskaper ved ølet som virker mest tiltrekkende på de respektive kjønn, skal vi være forsiktige med å si noe bastant om, vi kjenner da vitterlig noen damer som … nok om det!
Dragør Tripel er oppkalt etter Dragør Havn på Amager, med et lostårn som landemerke – dette tårnet var årsak til protestaksjoner og underskriftslister både da det skulle bygges i 1912, og da det senere var blitt overflødig og skulle rives. Noen blir aldri fornøyde!
Gylden farge på ølet, disig. Helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Meget fruktig og krydret aroma, toner av jordbær og kryddernellik.
Smaken er ganske søt, igjen meget fruktig og moderat krydret, med diskret humle i bakgrunnen. Varmende munnfølelse. Kort og godt: Godt!

Witkap Pater Special

witkap_pater_special_33cl

Witkap Pater Special brygges hos Brouwerij Slaghmuylder i Belgia,  og er også kjent under navnet Slaghmuylder Greut Lawauitj (fanden skulle forsøke å uttale det der!). Tidligere hadde vi en periode inne deres Witkap Pater Stimulo, men Special synes vi er enda bedre. Det er typisk belgisk klosterølstil vi snakker om her. Alkoholstyrken på 5,5% er moderat etter belgisk standard. 
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende med et digert hvitt skum.
Behagelig fruktig og krydret aroma, "typisk belgisk", også toner av kandissukkersirup.
Smaken har mildt krydrede toner og er meget forfriskende, ikke for søt, mens avslutningen har ganske moderat humle. Et trivelig øl å drikke!

Ægir Skumring Dubbel

8128666262_0f89b4292d_z

Ægir Skumring Dubbel har vi på fat nå - som vanlig når det gjelder ølene fra Evan Lewis på Ægir Bryggeri i Flåm, er det kvalitet han leverer. Dette er altså en dubbel i belgisk klosterølstil.
Dyp og disig rødbrun farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig "typisk dubbel" aroma, med toner av brun malt og brunt kandisukker, karamell, mørke tørkede frukter og mildt krydder.
Vel avrundet munnfølelse. Middels søt smak, med de samme elementene som i aromaen. Moderat humle, som forventet av denne ølstilen - likevel er der nok litt mer humle i
Skumring enn i en del andre dubbels, nok til å gi mersmak. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Et meget trivelig øl å drikke, bør nytes langsomt.

(7,0%)

La Trappe Quadrupel


La Trappe-ølene fra Koningshoeven er de eneste trappist-ølene som ikke er helt belgiske - bryggeriet ligger nemlig like over grensen på den nederlandske siden. Den sterke Quadrupel er selve "flaggskipet" deres. "Quadrupel"-betegnelsen brukes i dag av flere bryggerier, men La Trappe var først ute. Tidligere hadde vi dette ølet en periode på 33 cl flasker, nå slår vi til med egenimporterte 75 cl "champagnekorkede" flasker. Siden disse korkene nå er laget i kunststoff med større motstand enn naturkork, må du tilgi serveringspersonalet vårt om de strever litt med å åpne flasken - dette skyldes ikke ukyndighet, men rett og slett at du må være ganske så "sterk i klypa" for å få korken opp.
Quadrupel er altså det sterkeste klosterølet til trappistmunkene i Koningshoeven. Fra før vet vi at ølstilene "Dubbel" og "Tripel" (som mange belgiske og nederlandske bryggerier har på programmet) ikke akkurat er lettøl det heller, så når La Trappe presenterer sin Quadrupel, ligger det i kortene at det ikke dreier seg om noe pingleøl her.
Dyp rav til kobber farge på ølet, med et rikt, høyt og varig off-white skum.
Herlig vinøs aroma, også toner av brunt kandisukker, karamell og forskjellige krydderier.
Smaken er meget fyldig og søt, her er det rikelig med malt, brunt sukker og mildt krydderpreg. Moderat humle i avslutningen.
Sterkt og godt - "reint snob"! Nydelig!

Corsendonk Pater Dubbel


Igjen et øl fra Corsendonk i Belgia - Corsendonk-bryggeriet er nå riktignok bare et varemerke og et distribusjonsselskap, ølene deres kontraktbrygges hos Brasserie du Bocq (tidligere hos Brouwerij van Steenberge). Men "det samme kan det være" - ølene smaker godt uansett. Historiske røtter i klosterbrygging forsvarer navn som "Agnus" og "Pater", og Corsendonk-navnet borger fortsatt for kvalitet.
Pater er altså en "dubbel", en overgjæret klosterøltype som normalt er brun på farge, er "rund" på smak og har innslag av kandissukker. Den er selvsagt flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken).
Dyp brun farge, flott beige skum.
Behagelig aroma av mørke frukter, karamell, kandisukker, krydder og eik, et lite hint av røk.
Minst like behagelig smak av eik og malt, noe kandisukker og karamell men ikke for søt, moderat humlet.
Et deilig og lettdrikkelig øl for sin styrke, som garantert (nesten) alle vil like, om de liker øl i det hele tatt.

Er det rart at ølstilen dubbel selger som "varmt hvetebrød" hos oss?
 

Corsendonk Agnus Tripel


Corsendonk (opprinnelig et bryggeri, nå egentlig bare et varemerke og en distribusjonssentral, med historiske røtter i Corsendonk-klosteret i Belgia) er fra før representert hos oss med sitt Christmas Ale, og nå får du altså et gjensyn med både en Dubbel (Pater) og en Tripel. Agnus er tripelen, med 7,5% alkohol. Selve bryggingen er det Brasserie du Bocq som står for nå. Ølet er selvsagt ettergjæret på flasken.
Meget blek gylden farge på ølet, klar, med høyt hvitt skum.
Søtlig og fruktig aroma, både friske og gjærende frukter, et lett gjærpreg, hint av krydder.
Smaken er moderat søt og krydret, der er også et uvanlig lite hint av salt / sjøvann. Lett i "kroppen" for sin styrke, men alkoholen må vel sies å være merkbar. Lav bitterhet, lettdrikkelig.

Enda en kurant belgisk tripel - ølstilen som stadig vinner nye venner både i Europa og USA!

Affligem Blond


Brouwerij Affligem i Opwijk, Belgia, er nå kjøpt opp av Heineken-konsernet, men det betyr ikke at bryggeriet er omdannet til noen pilsfabrikk. Det er fortsatt klosterøltypene sine Affligem er mest kjent for, og slik ser det ut til å fortsette. Deres Blond er også deres mest populære øl.
Blekgylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Søtlig aroma - florale, krydrete, urteaktige og gressaktige toner.
Smaken er "crisp" og ikke for søt, krydrete og urteaktige toner igjen, hint av eik og gjær, anstendig humle i avslutningen. Et godt og lettdrikkelig øl!

Affligem Dubbel


Belgiske Affligem kjører "safe" innen klosterøl-segmentet - ølene deres vil falle i smak hos de aller fleste. Deres Dubbel understreker bare dette.
Mørk brun farge på ølet, bra off-white skum.
God aroma av brun malt og brunt kandisukker og karamell, også krydrete toner av belgisk overgjær.
Høyt kullsyrenivå i munnen. Moderat maltpreget og krydret smak, toner av brunt brød og brunt kandisukker, men ikke særlig søt.
God så det holder!

St. Bernardus Tripel


Belgiske Brouwerij St. Bernard i Watou har selvsagt en tripel også. Og St. Bernardus Tripel skuffer ikke!
Svakt disig blekgul farge på ølet, digert hvitt skum.
Sterk og "typisk tripel"-aroma, med toner av belgisk overgjær, frukt, blomster, mildt krydder og hvitt kandisukker.
Den middels søte smaken er krydret og moderat fruktig, med bra humle i avslutningen. Den har, kort sagt, alt du forventer av en tripel. Og med de forventningene som i tillegg skapes av kvaliteten på de andre St. Bernardus-ølene, er det ingen overraskelse at deres Tripel smaker akkurat som den gjør: BARE DEILIG!

St. Bernardus Pater 6


Etter at abbeden og prioren har fått sine spesialøl, er turen kommet til klosterets prest og de ordinære munkene, som vel alle er "brødre" innad, men som vanligvis tiltales som Pater ("Fader") av folk utenfor klosteret. Og om ølet til en Pater er noe mer moderat i alkoholstyrken enn det til abbeden og prioren, er kvaliteten fortsatt i toppklassen. Belgiske St. Bernardus Pater 6  fra Watou kan sies å være selve "benchmark"-ølet for en abbey dubbel. I Flandern bestiller man gjerne bare en "paterke", og da er det denne man får.
Brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Behagelig krydret aroma, toner av brunt kandisukker, tørket fiken og eik.
Og smaken, den har i hovedsak de samme elementene som aromaen, men er ikke for søt. Dette er ganske enkelt en særdeles lettdrikkelig og nydelig dubbel - ingen fiksfakserier, bare utrolig velbalansert og GOD!

St. Bernardus Prior 8


Prioren er den fremste av munkene, og abbedens stedfortreder. Klart at han må ha et øl godt over gjennomsnittet! Belgiske St. Bernardus Prior 8 fra Brouwerij St. Bernard i Watou gjør ikke skam på navnet.
Brun farge på ølet, svakt disig, med et høy og "fluffy" off-white skum.
Meget fin og kompleks aroma av eik, lær, belgisk overgjær, brunt sukker, tørkede frukter og krydderier, hint av bondegård.
Smaken har rikelig med brunt sukker, malt, eik og fikener, hint av sure bær. Noe krydder og et visst "bitt" av alkoholen i avslutningen. Tydelig beslektet med St. Bernardus Abt 12, men litt "snillere" i karakteren. Fortsatt snakker vi om et klosterøl av virkelig klasse!

St. Bernardus Abt 12


"Abt" er flamsk for "abbed", og St. Bernardus Abt 12 fra belgiske Brouwerij St. Bernard i Watou (et kvalitetsbryggeri med forhenværende trappiststatus) er et øl av en kvalitet som abbeden i klosteret utvilsomt ville ha reservert for sine aller mest prominente gjester. Trenger du støtte for et slikt synspunkt, før du bestiller ølet, kan det være greit å kikke litt på hva de største ølrating-nettstedene mener om saken: RateBeer har det som nr. 53 av over 76000 øl, BeerAdvocate som nr. 41 av nesten 71000 øl, og BeerPal har det som nr. 4 av 43500 øl. Så mange ølnerder kan umulig ta feil! Og dette snopet har vi "selvsagt" spesialimportert, bare for deg (og noen til).
Mørk brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Fantastisk kompleks aroma, søtlig malt med svisker, fikener, dadler, sjokolade og cedertre.
Smaken har igjen en betydelig (men ikke overdrevet) maltsødme med toner av svisker, fikener, dadler, sjokolade og brunt kandisukker. Lav bitterhet.
Hvis du ikke synes dette er godt, vet vi nesten ikke hva vi kan gjøre for deg ....

Bocq Gauloise Christmas


Bocq Gauloise Christmas er nok samme ølet som i fjor bare het Bocq Christmas, og før det Regal Christmas. Det har vært å få på store flasker på Vinmonopolet i flere år, nå får vi det i mer hendig størrelse. Det er altså belgiske Brasserie du Bocq som står bar dette juleølet, som stilmessig nærmest er en "abbey dubbel".
Mørk brun farge på ølet, digert off-white til beige skum.
Rik og behagelig aroma av karamell, brunt kandisukker, mørke tørkede frukter og mildt julekrydder, hint av koriander og lakris.
Fyldig og ganske søt maltpreget smak, hvor du finner igjen de samme elementene som i aromaen. Bitterheten er på 32 EBU, som er ganske moderat for et så sterkt øl..
Et riktig koseøl fra Belgia!

Struise Tsjeeses Reserva


Som sin nære venn Tsjeeses kommer Tsjeeses Reserva fra De Struise Brouwers i Belgia. Reserva-betegnelsen innebærer at ølet har vært lagret på eikefat i 6 måneder. Bare 4 tønner får denne æren hvert år - og vi er selvsagt frampå med våre lange fingre for å sikre oss vår andel!
Disig brun farge på ølet, digert off-white skum.
Sterk søtlig aroma av belgisk overgjær og en kompleks symfoni av krydderier og urter, også toner av honning og mørke tørkede frukter.
Smaken er rimelig søt med toner av krydderier, brunt kandisukker, karamell og eik. Og vi sier igjen med bryggeren Urbain: "Tsjeeses! For et øl!"
 

Skands Esrum Kloster


Esrum Kloster er brygget hos Bryggeriet Skands i Brøndby. Navnet forteller at man har vært inspirert av middelalderens ølbrygging i Esrum Kloster, hvor mange slags urter utvilsomt var i bruk. Dette ølet er krydret med sitronmelisse, lavendel, rosmarin, einerbær og anis.
Dyp kobber til mahogni farge på ølet, høyt off-white skum.
Krydret aroma, anis kommer i forgrunnen. Også hint av karamellmalt.
Smaken er også krydret og urtepreget, med moderate toner av karamellmalt. Igjen er anisen mest markant.

Ename Blond


Ename-ølene er en klosterølserie som er brygget hos Brouwerij Roman i Oudenaarde, Belgia. Deres Blond er et "levende" øl i den letttdrikkelige enden av skalaen, men samtidig med karakter så det holder. Kanskje ikke rart at belgiske blonde ales har blitt enormt populære på Cardinal?
Blekgul farge på ølet, høyt kullsyrenivå, høyt hvitt skum.
Deilig og "typisk belgisk" aroma med komplekse krydrete toner, hint av frukt.
Den forfriskende smaken har milde krydrete toner, og er ikke for søt. Moderat humle i avslutningen, velbalansert. Jeg er mer enn klar for en til!

Ename Dubbel


Belgiske Ename Dubbel kommer fra Brouwerij Roman i Oudenaarde. Klosterølstilen "dubbel" har blitt så innarbeidet på Cardinal at den "selger seg selv" - ihvertfall når kvaliteten er så bra som dette.
Dyp rødbrun farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aromaen er maltpreget med toner av karamell og eik - i starten er den ganske moderat, men kommer seg etter som ølet varmes litt opp, og får da noen vinøse kvaliteter.
Smaken er også maltpreget, med noe karamell og toner av brunt brød, moderat humle. Lettdrikkelig og forfriskende for sin styrke. Du trår neppe "feil" med å prøve denne!

Grimbergen Trippel


For noen år siden var flere av Grimbergen-ølene fast inventar på Cardinal, og de hadde en trofast venneskare blant våre gjester. Grimbergen ble opprinnelig brygget hos Alken-Maes i Belgia, men da Carlsberg-konsernet overtok merket, flyttet de produksjonen til Kronenbourg i Frankrike. Og da Ringnes / Carlsberg like godt bestemte seg for at de IKKE ville selge Grimbergen i Norge, var vi lite blide, kan du trygt si. Men nå har vi i stedet fått spesialimportert to av ølene til deg - og Triple er det ene.
Gyldent øl med en svak disighet av gjæren, høyt hvitt skum.
Aromaen er først ganske moderat, men forbedres etter som ølet varmes opp litt i glasset - jeg får toner av karamell, eik, honning og aprikos.
Meget søt, fruktig og honninglignende smak, med lav bitterhet - nærmest et dessertøl, vil jeg si. Og om du ikke har spist middag i dag, går det jo an å ta desserten på forhånd - Grimbergen Triple fungerer nemlig utmerket som "en dessert i seg selv".

Grimbergen Optimo Bruno


Grimbergen Optimo Bruno blir sikkert et hyggelig gjensyn for mange av våre gjester. Sist vi hadde det inne ble det brygget av Brasserie Union / Alken-Maes i Belgia, men etter at Carlsberg kjøpte merket, ble produksjonen flyttet til Kronenbourg i Frankrike. Nå spesialimporterer vi det til deg, og alle hjerter gleder seg.
Optimo Bruno er det sterkeste ølet i Grimbergen-serien, og stiller i samme styrkeklasse som "Abt" (Abbed) / "Quadrupel" klosterølene.
Vakkert kobberfarget øl med et høyt og varig beige skum, som etterlater et fint "kniplingsbroderi" i glasset.
Fin aroma av malt, karamell, brunt sukker og balsamico-eddik.
Smaken har en betydelig maltsødme, også toner av karamell og brunt sukker, hint av krydder, moderat humle i avslutningen. Alkoholen er merkbar.

Maredsous 6 Blond


Belgisk Blond Ale er en ølstil som gir friske og lettdrikkelige øl, selv om "prosentene" gjerne ligger noe over pilsstyrke. Maredsous 6 Blond (fra bryggeriet Duvel Moortgat) er et godt eksempel på stilen, og da er vi selvsagt glade for å kunne tilby den fra fat!
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Sterk floral aroma med preg av belgisk overgjær og mildt krydder, også fruktige toner, hint av bondegårdskjøkken og smørmalt / butterscotch.
Den meget tiltalende smaken er fruktig og mildt krydret. Moderat men merkbar humle, pepperaktig avslutning. Forfriskende og god!

Maredsous 8 Brune


Maredsous 8 Brune ligger nærmest klosterølstilen dubbel. Det brygges av av belgiske Duvel Moortgat, i samsvar med den benediktinske tradisjon fra Maredsous-klosteret.
Dyp brun farge på ølet, høyt og varig kremfarget skum.
God aroma av malt, karamell, brunt sukker, milde krydderier og belgisk overgjær.
Smaken er maltpreget med toner av ristet brød og brunt kandisukker, avslutningen er mildt krydret.
Dubbel / Brune er en ølstil som virkelig har slått an blant Cardinals gjester, og Maredsous 8 blir helt sikkert ikke noe unntak fra regelen!

Green Flash Grand Cru


Green Flash Brewing Company holder til i Vista, California. Grand Cru er det tredje ølet vi har hatt inne fra dette bryggeriet. Om ølet er amerikansk, så er forbildet her belgisk brunt klosterøl.
Meget mørk brun farge på ølet, kremig beige skum.
Sterk og maltpreget søtlig aroma, her er det massevis av karamell, melasse og brunt kandisukker, hint av krydder.
Varmende munnfølelse. Aromaen fikk meg til å frykte at smaken ville bli i søteste laget, men det er den ikke. Jo, den er søt, men ikke FOR søt. Tydelig maltpreg med toner av karamell og krydderier, balansert av moderat humle. Høyst drikkelig - et meget bra og ganske sterkt øl.

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet

Tripel Karmeliet er et virkelig klassisk belgisk eksempel på denne klosterølstilen. Det brygges av Brouwerij Bosteels i Buggenhout, men har som navnet forteller sine røtter i Karmelitter-munkeordenen. Det er brygget med en dose hvete og havre i tillegg til byggmalten.
Glasset fylles fullstendig av et enormt hvitt skum, og det gyldne ølet under kommer bare langsomt til syne.
Sterk og attraktiv aroma av krydder, belgisk overgjær og noe frukt.
Smaken er også krydret og "typisk belgisk" med noe frukt, toner av hvitt kandisukker, men sødmen er ikke overdrevet. Moderat humle i avslutningen. Utrolig lettdrikkelig for sin styrke.
Når du smaker klassikeren Tripel Karmeliet, stiller du ikke spørsmålet "Hvorfor tok dere den inn?" Du spør heller: "Hvorfor tok dere den ikke inn FØR?" Vel, nå er den her! Kos dere!

Maredsous 6 Blonde

Maredsous 6 blonde

6 Blonde er det lyseste og letteste av tre belgiske ales i Maredsous-serien (alle med klosterøl-bakgrunn) fra bryggeriet Duvel Moortgat.
Gylden farge på ølet, digert hvitt skum.
Herlig aroma av belgisk overgjær og krydder, hint av bondegårdskjøkken.
Smaken er mildt krydret og forfriskende, mens humlen i avslutningen er ganske moderat (noen kunne sikkert ønske seg mer). Uansett er dette et meget lettdrikkelig øl, som man gjerne nyter til alle årstider.

Dark Horse Sapient Trip Ale



Michigan-bryggeriet Dark Horse Brewing Company har med sin Sapient Trip Ale laget et øl i belgisk trippel-stil, gjæret med trappistølgjær. På etiketten har de fortsatt med "mannen med ljåen" fra en tidligere øletikett, bare at nå har han blitt til "mannen med postkassen". Jaja, amerikansk humor ... 
Uklar brunlig farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Sterk søtlig aroma med toner av hvitt kandisukker, belgisk overgjær og forskjellige krydderier.
Moderat kullsyre i glasset, men nok til å gjøre ølet friskt og behagelig å drikke. Smaken er ikke så søt som aromaen kan få en til å vente, den sødmen som er der er faktisk bra balansert mot et fint krydret preg (bl.a. kryddernellik) og en distinkt og tørr humlebitterhet i avslutningen.
Jo, dette er gode saker!
 

Grimbergen Dubbel

Grimbergen_Dubbel

Grimbergen Dubbel er representant for den kanskje mest markante øltypen i Belgia. Mens munkene i søreuropeiske land kunne dyrke druer og dermed lage vin, måtte klostrene nord for den 50. breddegrad finne alternativer. De hadde korn og humle, og kalde kjellere. Og det var det de trengte. Grimbergen strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
I dag produserer ølgiganten Alken-Maes det meste av Grimbergen på lisens utenfor klostermurene, men hevder metodene er de samme. Inndelingen i blond, dobbel og trippel henspeiler på antall gjæringer, og alkoholstyrke. Ringnes overtok merket fra Brewery i januar 2009, og tok det ut av markedet i Norge. Vi er vel ikke videre imponert av Ringnes sin satsning, og syntes de kunne holdt de klamme fingrene sine unna godt øl! Da vi fikk vite om dette, kjøpte vi inn så mye vi kunne av sortene, og regner med å ha Double inne til ut på sommeren. De andre, blond og Trippel er nå kun et brunt minne. Så var det det med fuglen Fønix da.... Ølet er et klart, kobberfarget klosterøl med duft av rosiner, nøtter, sjokolade, kanel og krydder. Lukten kan minne litt om kraftig maltwhisky ala Lagavulin. Miksen av ulike maltsorter og krystallisert sukker gir en lett sødme , stor fylde og et mykt og tiltalende øl. Sitter svært lenge.

85/88 6,5%

Regal Christmas

saisonregalchris3l

Regal Christmas fra bryggeriet Brasserie Du Bocq er av typen Belgian Strong Ale, eller mer nøyaktig Abbey Dubbel.. Lukt og smak står imidlertid ikke tilbake for sin noe dyrere søster. Også denne flasken er av Champagnetypen med ditto kork, og ølet er annengangs gjæret på flasken Fargen er mørkebrun med et stort off-white skum. God aroma av malt og karamell sammen med en god porsjon sitrus og et lite barskap ulike likører.. Vinøst preg i smaken med både søte og bitre toner. En maltlikørinspirert Duvel som avslutter med med nøtter og sjokolade før en fin bitter ettersmak ispedd en viss syrlighet. Selges nå som De Bocq Christmas

Deugniet

deugniet_025_1_

Deugniet produseres av bryggeriet du Bocq i Purnode i Belgia. Dette bryggeriet driver mye kontraktbrygging for andre, men Deugniet er et av deres "egne" faste merker. (Triple Moine er samme ølet!) Bryggeriet hadde sin spede begynnelse som gårdsbryggeri i 1858. Historien bak navnet "Deugniet" og narren på etiketten kjenner jeg ikke, men et lyst og "lett" øl med voksne 7,3% alkohol kan gjerne bringe noen hver i godt humør? Det er likevel ingen grunn til overstadig beruselse om man vil smake på Deugniet - ølet kommer i en nusselig flaske på bare 25 cl. Stilmessig ligger det nær klosterølvarianten "tripel" (overgjæret, flaskekondisjonert, lyst). Meget lys gylden farge, først helt klart, blir svakt disig når siste slumpen av flasken helles i. Digert hvitt skum. Fruktig søt "parfymert" aroma med toner av grønne epler, noe sitrus og krydder også. Lett i "kroppen" og forfriskende for et 7,3% øl. Fruktig smak, igjen med grønne epler og noe sitrus, hint av krydder og gjær, meget moderat humle. Ikke dårlig denne heller, så vi importerte den til deg.

De Graal Dubbel

de_graal_dubbel_33cl

De Graal Dubbel. Det belgiske bryggeriet de Graal har tatt sitt navn etter "Den Hellige Gral", som var gjennomgangstema i mange av riddertidens romanser, og også har vært tema i moderne bestselgere. Men du trenger ikke lenger pugge Arthur-legendene eller Da Vinci-koden for å en smak av gralen - Cardinal har tatt inn de Graal Dubbel for å glede deg. Og hvis gralen ridderne voktet var fylt med såpass bra øl som dette, var det kanskje ikke rart at de gikk seriøst inn for oppgaven?
Ølet har gjennomgått en annengangs gjæring på flasken, og blir derfor uklart mot slutten hvis sedimentene helles med i glasset, men har først en klar kobberfarge. Høyt beige skum med en oransjeaktig teint. Meget fin aroma av krydder, kandisukker, belgisk gjær og rosiner. Myk munnfølelse. Smaken er moderat krydderpreget med noe karamell og toffee, og er ikke for søt - men her har man vært svært forsiktige med humlen. Ølet er derfor relativt "lett i kroppen" til å være en dubbel, og er meget lettdrikkelig for sin styrke.
O tempelriddere - fyll gralen opp!

Ij Natte

Ij_Natte

Ij Natte kommer fra Brouwerij t'IJ som har sitt navn etter innsjøen Ij, og som (med tilhørende nettverk av kanaler) omgir Amsterdam. Et naturlig navnevalg for dett eanerkjentehåndverksbryggeriet i Nederlands konstitusjonelle hovedstad (et av de aller beste bryggeriene i Nederland).
 Men "Ij" betyr også simpelthen "egg", og bryggeriet har dermed diverse ordspill på "Ij" som navn på flere av ølene sine - og strutsen (den legger som kjent SKIKKELIGE egg) er en gjenganger på etikettene. Ølet er overgjæret, er laget av økologisk godkjente råvarer, og er ufiltrert og upasteurisert (flaskekondisjonert / ettergjæret på flasken) og stilmessig er ølet ikke helt ulikt klosterøl av "Dubbel"-kategorien, men er kanskje noe lettere og mindre søtt. Ølet er ganske klart når det helles i glasset (blir litt uklart hvis bunnsedimentene forstyrres mot slutten), med en fin rødbrun farge og et bra skum. DEILIG aroma med intenst fruktige og vinøse toner, klare innslag av krydder også. Du trenger nesten ikke å drikke dette ølet - det er så bra å lukte på! Smaken er også fruktig og krydret men ikke veldig kraftig, hint av karamell, moderat sødme, moderat bitterhet. Synes faktisk der er en svak saltsmak i avslutningen. Alkoholprosenten er godt skjult i smaken, ølet er lett i "kroppen", lettdrikkelig. Et nytt interessant øl som er vel verd å prøve! Importert av Cardinal.

Tongerlo 8 Tripel Blond

tongerlo-triple
Tongerlo 8 Tripel Blond blir brygget i Tongerlo klosteret i Kempen distriktet i Belgia, hvor Norbert av Gennp grunnla Norbertinerordenen i 1121. Klosteret står der ennå, ved bredden av elven Grote Nete, og er vel verdt et besøk. De har foruten godt øl, en kopi av Leonardo da Vincis Nattverd fra 1500 tallet.
Fargen på dette ølet er disig gyllen, ølet er “sprudlende” med et stort tett og godt skum. Aromaen domineres av humle og mild sitrus. Kompleks. Smaken er noe spesiell for en belgisk Tripel med større skarphet og fruktigere (med vekt på sitrus),og mindre preg av kandisert sukker, enn det en er vant til.

Nøgne Ø Trippel

NogneO-Flasker-Collage-585x271

Nøgne Ø Trippel er vårt nyeste øl fra Grimstad. Det er en lys Belgisk ale, leskende med lav beskhet og forsiktig maltprofil. Det er her benytter Demararasukker, og egen belgisk gjær sikrer fruktigheten. Ølet har lavt kullsyreinnhold, og du skal helle godt for å oppnå fint skum. Fargen er tåkete lys gyllen, og aromaen er søtlig, preget av gjær og malt. Smaken er kompleks, med alle de nyanser en trippel skal ha. Så for en Abbey elsker som meg er dette gull godt, selv om jeg kunne tenkt meg det litt mindre søtt på slutten av flasken..

Grimbergen Blond

grimbergen_blond-1.jpg


Grimbergen Blond Strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
Ølet har en gyllen farge, er svært fruktig med en tone av malt, krydder, honning og urter i lukt og smak. Ølet har som nevnt røtter tilbake til 1128, og oppskriften skal være den samme i dag. Brygget av Alken-Maes S.A.

St.Paul Speciale

sterkens_st_paul_special

St.Paul Speciale er en belgisk klosterinspirert ale med relativt moderat alkoholstyrke (til Belgia å være!), og er brygget av Brouwerij Sterkens. Den kommer i en stilig langhalset flaske.
Fargen på ølet er brun til rav, med et digert beige skum.
Fin fruktig og gjærpreget aroma, toner av kryddernellik og andre krydderier.
Behagelig smak, krydret og moderat eiket, toner av malt og karamell også. Ikke for søt. Ganske moderat humlet. Munnfølelsen er relativt lett, særlig i avslutningen. Ikke noe ekstremøl på noen måte, men en riktig hyggelig og lettdrikkelig belgier.

Abbaye du Val-Dieu Blonde

valdieu_blonde

Abbaye du Val-Dieu Blonde kommer fra det autentiske klosterbryggeriet bygget i 1216, så selv om bryggingen en periode ble erstattet av mer boklige sysler og bryggingen i våre dager først ble tatt opp igjen i 1997, har munkene her en himmel av stradisjoner å bygge og brygge på. Som for de øvrige klosterbryggerne varter de opp med de tre variantene Blonde, Brune og Triple, foruten et juleøl vi kunne nyte i fjor på det norske marked. Deres Blonde, som vi altså nå har fått i våre hyller, har gjennomgått en ettergjæring på flasken, og kan være noe disig av den grunn i sin ellers gyldne farge. Skummet lar seg gjøre å få fint , tett og høyt. Aromaen er preget av belgisk gjær, og er søtlig, fruktig og krydret med toner av lær og eik.
Fruktig og krydret smak. Myk munnfølelse. Enda et godt øl!

Kapittel Watou Prior

HetKapittelWatou330ml

Og med dette ølet begynner et nytt kapittel i Cardinals Ølbok ...
Vel, "kapittel" kan også bety det geistlige hierarkiet innen et kloster (eller i tilknytning til en katolsk katedral, i Stavanger hadde vi i middelalderen "domkapitlet"). De belgiske Kapittel-ølene brygges av Brouwerij van Eecke i Watou, men dette bryggeriet har, i motsetning til trappist-bryggeriene, ikke tilknytning til noe kloster. Det er selve øltypen "klosterøl" som er opphavet til Kapittel-navnet, og foruten en Kapittel Blond og en Dubbel følger navnene klosterhierarkiet: Pater, Prior og Abt (Abbed). Prioren var altså mellomleddet mellom de vanlige munkene og abbeden, og måtte selvfølgelig ha et øl som var sterkere enn det hans underordnede fikk, men ikke fullt så sterkt som abbedens. Med 9% vil vi påstå at Kapittel Watou Prior er sterkt nok for hvem som helst ... Vakkert mahognifarget øl uten disighet, med et fint beige skum. Maltpreget aroma og smak med toner av brunt sukker, tørkede mørke frukter og karamell, hint av krydder. Ettersmaken er krydret med en moderat humlebitterhet.
Om det ikke er noen "trappist", er dette like fullt et meget godt øl!

Witkap Pater Stimulo


Witkap Pater Stimulo Fra Brouwerij Slaghmuylder i Ninove, Belgia, kommer Witkap Pater Stimulo, som hører til i den letteste klosterølstilen (også kjent som Enkel/Singel). Ut fra navnet må vi gå ut fra at Stimulo er velegnet til å stimulere alle kroppsdeler som måtte ha behov for det.
Blekgylden farge, svakt disig, med et høyt hvitt skum.
Behagelig aroma med et lett krydret preg, noen fruktige toner også.
Frisk smak med en markert fruktighet og et behagelig lett krydderpreg. Moderat humle i avslutningen. Ikke et vanskelig øl å like dette her!

Maredsous 10 Tripel

MaredsousTriple

Maredsous 10 Tripel er det første belgiske klosterølet på 10 %vol til salgs i Vinmonopolets grunnsortiment. Kommer fra samme bryggeri som Duvel nevnt over. Maredsous Triple er et legendarisk klosterøl med annengangs gjæring på flasken. Abbaye de Maredsous tilhører benediktinerordenen, ble grunnlagt i 1872 og ligger i Denée, sør for Namur i Belgia. Klosteret har et gjestehus med plass til 65 personer. Siden 1963 brygges ølene av Duvel Moortgat på lisens fra klosteret. Munkene fører en streng kontroll med ølene den dag i dag. Maredsous 6 og 8 er også tilgjengelig, med tilsvarende alkoholprosent. Dyp ravgul farge. God fylde. Elegante, fruktige (sitrus), komplekse, krydderaktige aromaer med innslag av lys malt og humle, med et hint av eplepreg. God balanse mellom syre, sødme og bitterhet. Frisk, lett, tørr bitterhet med hint av mandler i ettersmak.

Steenbrugge Tripel

SteenBruggeTripel

Steenbrugge Tripel er den tredje i rekken av Steenbrugge øl, men vi har som nevnt flere fra bryggeriet Palm. Tripel er som altdid når det gjelder klosterøl den sterkeste og fyldigste standardvarianten, oftest tredjegangs gjæret på flaske, initiert ved tilsetning av krystalinsk sukker. Bruken av sukker i belgisk øl skriver seg fra middelalderen da de fleste gårder var relativt små samtidig som folketettheten var stigende. Klimaet var gunstig for dyrkning av sukkerroer, som gav mye “energi” pr dyrket kvadratmeter. Tradisjonen har så fortsatt, og det brune sukkeret brukes i øl produkter, mens det hvite går til muserende vin. Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier. Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Dubbel Bruin

810_1_large

“Brunt øl” er en egen øltype i Belgia, opprinnelig syrlig, men når bryggeriene skriver “Bruin” snakker vi oftest om en “dobbel” med tilsetning av krystalinsk brunt sukker, ikke så mye som smakstilsetning men som næring for sistegangs gjæring på flasken. Slike øl får ofte en smakstone av fyldig rom.
Mørk rødbrun farge, digert beige skum. Høyt kullsyrenivå, noe som merkes i munnfølelsen. Moderat men god aroma av kandisukker, malt, karamell og krydderier.Smaken er maltpreget med toner av brunt sukker (men er ikke for søt), også mørke tørkede frukter og moderat krydder. Avslutningen har merkbar humle og et lett preg av tre. Bra!

Steenbrugge Blond

bier871

Steenbrugge Blond er et lyst og lett øl, men med mer alkohol enn smaken røper. Gylden farge, digert hvitt skum. Høyt kullsyrenivå. Aromaen er urteaktig, sitruspreget og moderat krydret, god! Smaken er relativt søt og fruktig, med toner av sitrus, belgisk overgjær og noe krydder. Lav bitterhet. Lettdrikkelig og forfriskende!

Floreffe Triple

0_floreffe_Floreffe Triple
Floreffe Triple har en lignende bløt mild struktur og mektig maltpreget smak, til tross for at den sterkere humlekarakteren gir den en tørsteslukkende bitterhet. Den inneholder noe mer alkohol, men er ikke like sterk som de klassiske trpleøltypene fra andre byggerier. Dette ølet skal man helst nytes i den ombygde vinmøllen fra 1300-tallet, en pitoresk bygning som ligger innenfor klosterets murer, men kan selvfølgelig også med fordel forsøkes her på Cardinal, selv om Sigmund også er kritisk til denne varianten fra bryggeriet. Han har imidlertid notert; Dypgylden farge på ølet, helles i glasset sterkt brusende med et digert hvitt skum. Behagelig aroma med preg av krydder og fruktige toner (inkl. appelsinskall). Smaken er rimelig søt med toner av krydder, grei humle i ettersmaken.

Floreffe Double

floreffe_double

Floreffe Double er et middels sterkt mørkebrunt ale med en dominant, søt maltaroma som minner om kandisert frukt. Det er fyldig og bløtt, og malt med søte rosintoner fortsetter å prege smaken, som blir balansert av en nesten røykaktig, sjokoladepreget ristet maltkarakter. Sigmund finner i dette ølet en anis karakter han mener er direkte malplasert, og at andre av våre dubbel/double er å foretrekke. Andre er langt mer positive til ølet, og nå har du altså muligheten til å bestemme selv.

Leffe Bruin

LeffeBruin

Leffe Bruin er fra Abbaye de Leffe, som er det mest kjente av de belgiske klosterølene. I motsetning til trappistølsortene produseres ikke klosterøl i klosteret, men av et bryggeri på lisens. Ølet vårt brygges av Artois i Leuven utenfor Brussel. Fortjenesten blir fordelt mellom bryggeriet og klosteret. Klosteret Notre Dame de Leffe ble grunnlagt i 1152 i byen Dinant i nærheten av Namur. Her har man brygget øl siden 1200-tallet, men produksjonen opphørte som en følge av den franske revolusjonen. Ølet er mørkt brun med et svakt grønnskjær. Frisk dempet duft
av søtlig frukt, brent tre, humle, malt og krydder. Søtlig anslag, noe røykpreg. Fin bitterhet. Sitter lenge med en del sødme i slutten på grunn av karamellmalt.

Leffe Blonde

Beer-Review-Leffe-Blonde-5

Leffe Blonde er et klosterøl som produseres av det store bryggeriet Interbrew i Belgia. Det foreligger fire varianter av Leffe-øl, hvorav vi har blond og brun. Fra første mai 2007 overtar Ringens som distributør av blandt annet disse gode ølene sammem med Hoegarden, Stella og Bodington. Vi håper også de vil supplere oss med glass og annet skjenkeutstyr slik at vi kan servere dette ølet slik det fortjener også etter dette. Ølet har gyllen farge, god fylde med tiltalende aromatisk fruktighet, toner av sitrus og krydder. Fint avstemt bitterhet med en behagelig sødme og en rund og behagelig krydret ettersmak

Chimay Red

bh097_1

Når trappistmunkene garanterer kvaliteten på ølet, vet du på forhånd at det er skikkelige godsaker det dreier seg om. Chimay Rouge er kanskje det "folkeligste" av trappistølene, uten at man går på akkord med kvaliteten av den grunn. (Når den tappes på 75 cl flasker kalles den forøvrig Chimay Premiere, men det er ellers samme ølet.)  Disig brun farge, med et flott og varig off-white skum. Aromaen har et lett "krydret" preg, med toner av lær, vin / balsamicoeddik og bondegård, også noe treverk. Relativt mye kullsyre i glasset. Smaken er nokså tørr og velhumlet, også her med et krydret preg (jeg får assosiasjoner til kardemomme og ingefær), og elementer av lær og tobakk. Høres dette for sært ut, må jeg presisere at dette bare er et forsøk på å "identifisere" litt av den gode smaken - først og fremst smaker Chimay Rouge nemlig som ØL, og et knallgodt et også!

Chimay Blue

chimay_bleue_33cl

Blue Chimay ble opprinnelig brygget som juleøl, og det er det sterkeste, og også mest populære av de tre ølsortene fra Abbaye de Notre Dame og Bières de Chimay. Ølet forekommer også i større flasker med naturkork, men da under navnet Chimay Grande Reserve. Ølet har mørk brun farge, uklar. Stor fylde og smaksrikdom, med preg av krydder og tørket frukt. Fyldig anslag, god sødme og fint lysebrunt skum. Et kraftig øl med behagelig bitterpreg. Enkelte beundrere av Blue Chimay mener å kunne kjenne anstrøk av Zinfandel aroma i dette ølet, andre hevder imidlertid at ølet får en portvin-lignende karakter etter lang tids lagring. Analyser viser at det etter fem års lagring oppstår aldehyder, som i portvin. Mye av ølets spesielle karakter kan tilskrives den spesielle gjærkulturen munkene benytter i sine 4 øltyper.

Chimay White

tumblr_lrnlfv1KHD1qbpg4do1_400

Chimay (uttales ”shimeh&rdquoWinkingkommer fra det første klosteret som begynte å brygge Trappist øl på kommersielt grunnlag, nemlig Notre Dame-klosteret i Ardennene ved byen Chinmay i provinsen Hainaut. Klosterets bryggerivirksomhet ekspanderer fortsatt, og er det klart største blant trappist produsentene. Bryggerivirksomheten tok til på kommersielt grunnlag i 1860 og klosteret er tildelt æren av å ha gjort trappistøl til et begrep.
White Chimay har en lys gyllenbrun uklar farge, lett søtlig duft med noe sitrus og urter. Tydelig innslag av hvete, fast karakter og tørr humlesmak. Smaksrikt, stor aromatisk bitterhet og godt hvitt skum. Middels ettersmak. Eneste av disse ølene som brygges ved 30 grader C. Når den tappes på 75 cl flasker kalles den Chimay Cinq-Cents, som vi også har hatt.

Westmalle Trappist Tripel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Tripel kalles med rette alle triplers mor, da det var her i 1934 det første tripelølet ble brygget, og la grunnlaget for denne egne øltypen. Og her er sterkere lysere!
Som for Dubbel, gis ølet en siste gjæring på flasken, og det vil derfor inneholde en del gjærrester. Dog ikke så mye som en skulle forvente i et så sterkt øl. Fargen er strågul, og ølet har et godt skum som varer lenge. Aromabildet er interesssant med elementer av vanilje og ulike andre krydder som koriander, kardemomme og pepper mot en bakvegg av fruktig malt. Smaken følger opp aromaen, men mer intenst. Kryddersmaken er utpreget, og det samme er den fruktige malten som kan gi hentydninger om banan.. Likevel har ølet en krisp friskhet, og avslutter med en humletørr ettersmak.

Westmalle Trappist Dubbel

Cardinal Pub Stavanger

Westmalle Trappist Dubbel kommer fra det over 200 år gamle Abdij Der Trappisten van Westmalle der Benedictinermunkene foruten å brygge øl, også er kjent for sin gode ost.
Ulikt en del av de andre bryggeriklostrene, holder Westmalle bevisst produksjonen lav, med større hensyn til miljø og menneske, enn til økonomiske anliggender. Hele overskuddet fra bryggeriet (det som ikke går til vedlikehold av klosteret) doneres til veldedige formål i inn og utland. Klosteret kom med i Trappistordenen så sent som 22.April 1836, og det første Trappist ølet ble tappet 10.Desember samme år. I 1856 begynte de å brygge et mørkt øl, som var forløperen til deres Dubbel som kom i 1926. Ølet har en mørk brun farge, med et seriøst skum av den typen som danner et lite fjell over glasset som står til Dovre faller uten å renne over. Flott! Aromaen er utsøkt med en kompleks søtlig fruktighet. Smaken er overraskende lett til et slikt mørkt og sterkt øl å være. Smaken kan minne om Chimay, men mindre kraftig, mer subtil.
God ettersmak der søtheten viker for en kjeksaktig tørrhet.

Rochefort Trappistes 10

Cardinal Pub Stavanger

Rochefort Trappistes 10 kommer selvfølgelig fra de samme brødre i den lille byen Rochefort. Byen er foruten ølet, kjent for sitt gode smør og sin utmerkede ost. Også søtsaker produseres med høy kvalitet, og er med på å lokke de årlig over 600.000 besøkende til byen.
Munkene i Rochefort lever rimelig spartansk. Står opp klokken tre, spiser ikke kjøtt, og får bare snakke når det er strengt nødvendig. Vi kjenner noen her på huset som hadde slitt litt der! Happy Rochefort 10 er et trippeløl det står respekt av. Så koster det da også skjorten. Fargen er valnøttbrun, og ølet har ett suverent skum. Aromaen skal kunne kjennes over hele lokalet. Luksuriøs maltaroma med innslag av mørke nøtter over en bortimot vinøs basis. Mulig en av de beste øldufter jeg har kommet over! Smaken følger opp det vinøse med en symfoni av varm kompleksitet. Malt og rosiner, valnøtt og krydder. Akkurat passe humlet til å gi en tørr ettersmak.

Rochefort Trappistes 8

Cardinal Pub Stavanger

Rochefort Trappistes 8 fra Abbaye de Notre-Dame Saint.Remy i byen Rochefort i Belgia tilhører utvilsomt Trappist ordenen, men ølet klassifiseres også som “Belgian strong dark ale”.
Klosteret der ølet blir brygget ble bygd så sent som i 1930, selv om ordenen er betydelig eldre. Det er i dag femten munker i klosteret, som foruten å sørge for at bryggingen skjer etter de opprinnelige metoder, ser til at klosteret holdes i orden. Det er mulig å besøke klosteret for litt kvalitetstid med seg selv. Inn i munkenes område kommer en dog ikke. Dette er en hemmelig orden en egentlig vet svært lite om. Rochefort 8 er munkene sin bestselger, og de brygger årlig 15000 hektoliter av dette vidunderlige brygget.
Ølet er trippel fermentert, siste gang på flaske, og etter hver produksjonsomgang lagres ølet opptil 10 uker. Ulikt Maredsous, kan en ikke her direkte se av betegnelsen på ølet dets styrke. Her må det legges til litt.
Ølet er mørk orangebrunt og tåket. Offwhite godt skum som sitter i en evighet. Gardinene er fine og tette. Aroma av tørkede frukter, citrus og litt tobakk. Humlen i aromaen kan minne litt om Old Ale. Smaken er kompleks så det holder, først med ulike krydder som den dominerende faktor sammen med et klart nøttepreg. Senere kommer det aromatiske maltet tydelig fram. Ikke så søt som andre Trappist øl, litt parfymert, men avslutter med en maltet ettersmak.

Orval

Cardinal Pub Stavanger

Orvalklosteret er i dag det vakreste av de ølbryggende klostrene i Belgia. Klosteret, som offisielt heter Abbaye de Notre-Dame d’Orval,  ble grunnlagt i 1070 i Villers-devant-Orval (Orval betyr Gulldalen) i Ardennene i det sør-østlige hjørnet av Belgia. Legenden sier at en toskansk adelsdame mistet en gullring i en innsjø i dalen der klosteret i dag ligger. Hun lovte Gud at dersom hun fikk tilbake ringen, så skulle hun bygge et kloster der. Så hoppet det en ørret opp av vannet med ringen, og adelsdamen oppfylte deretter sitt løfte ved å finansiere klosterbyggingen. Du ser både fisken og ringen på etiketten. Hvor dama er blitt av er et mysterium. Ølguruen Michael Jackson regner trappistølet Orval som et av verdens 3-4 legendariske øl. Det er det helt utvilsomt riktig: med sin utrolig gode smak er dette et fantastisk øl med en stor historie. Det lille klosterbryggeriet har bare ett øl, mens de øvrige 5 trappist klosterbryggeriene har gjerne 2-3 ulike øl. Både i 1996 og 1997 ble Orval belønnet med prisen ”The best European bottled beer” av den britiske ølentusiastforeningen CAMRA. Bryggeriet ble etablert så sent som i 1931, for å finansiere gjenoppbyggingen av klosteret som ble ødelagt under den franske revolusjonen. Orval-bryggeriet har en produksjon på ca 45.000 hektoliter øl om året, eller rundt regnet 13.000.000 flasker pr. år.
Ølet er overgjæret og gjæres 3 ganger, siste gang i flasken. Ved andre gangs gjæring (6-7 uker) benyttes 4-5 gjærkulturer og tørr humle i form av bayersk hellertau-humle og golding-humle fra Steiermark i Østerrike. Tredje gangs gjæring finner sted på flasken og varer 2 måneder ved ca 17 grader Celsius. Det tilsettes kandissukker i flytende form for å stimulere denne siste gjæringen. Ølet eksporteres til 12 land.
Gyllen farge. God fylde. Nydelig humle- og fruktpreget aroma med preg av appelsin og dadler med hint av olje (salvie), jord og lær. Tørr, ganske intens smak som vil bli mer rund og dyp ved lagring. Meget behagelig, lang ettersmak med kornpreget bitterhet.

Achel Trappist 8 Blond

Cardinal Pub Stavanger

Achel Trappist 8 Blond kommer fra Brouwerij der St.Benedictusabdij de Achelse, nord i Belgia, og går under typen dobbel. Fargen er disig brun- oransje og det fine skummet er av typen som bare står... Sitter du her og ser til i morgen forstår du hva vi snakker om. Skikkelig byggeskum som gir gardiner du kunne hatt på soverommet midt i juni.
I dette ølet, som også selvfølgelig er ettergjæret på flaske, kan du risikere en god del gjærrester, om en ikke er varsom med behandlingen. VIL du ha med hele smaken, gir du beskjed. (Øker bitterheten betraktelig).
Aromaen er er typisk for belgiske trappist øl; Forholdsvis moderat men fin aroma av krydder, hvete og fukt. Denne har dog en noe mindre sødme enn det vi ellers er vant med fra de gode Trappist munker, og dette gjelder også smaken, som her mer domineres av samme karamell, men mer balansert sammen med sitrus og krydder (pepper) og en distinkt bitterhumle. Hint av eik. Ettersmaken har også et lite pepperpreg, sammen med den omtalte karamellen! Med 8% er alkoholpreget tydelig tilstede.

La Trappe Triple

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe er det eneste trappistølmerket som har sin opprinnelse i Nederland (i Tilburg, like over grensen fra Belgia), og det er bryggeriet De Koningshoeven som står for bryggingen under tilsyn av trappistmunkene. Vi hadde i 2009 også deres Quadrupel, og foruten de nå nevnte produserer klosteret et hvitt trappistøl, et ufiltrert, gyllent hveteøl. Som alle trappistøl er også deres Tripel en fryd for sansene. Den helles i glasset med et enormt skum, fargen på ølet er dyp gylden (rav) til brun, lett disig, Meget god aroma av friske og tørkede frukter, krydderier, eik og eksotiske tresorter. Smaken er lett krydret og pepperaktig på en maltet søt basis, med elementer av brunt sukker og eik. Nydelig! Og du finner det i Norge kun på Cardinal.

La Trappe Dubble

La-Trappe-Dubbel

La Trappe Dubbel var det første ølet som klosteret i Koningshoeven brygget da man begynte med bryggerivirksomhet i klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven i 1884. Etter annen verdenskrig solgte klosteret bryggeriet til Stella Artois, som deretter begynte å produsere «trapistpilsner». Satsningen var heldigvis mislykket, og munkene kjøpte bryggeriet tilbake for på ny å lansere sitt opprinnelige ale. Om dette er et «ekte» trappistøl eller ikke strides de vise om, men at det har de riktige egenskaper som kjennetegner en klassisk dubbel, er det enighet om. Ølet har en myk og avrundet velbalansert smak som preges av humle, frukt og brent malt. Kraftfull aroma av mørk brent malt med toner av krydder. Den mørke skumtoppen kan dessverre ikke helt beskrives, den må oppleves. Fargen er mørk rødbrun.

La Trappe Blond

Cardinal Pub Stavanger

La Trappe Blond er et Belgisk klosterøl, selv om klosteret i dag ligger innenfor Nederlands grenser. Ølet har en ren og oppfriskende smak preget av humle, frukt og malt. God bitterhet i ettersmaken. Fargen minner om rav. Ølet har gjæret ferdig på flasken og inneholder derfor gjærrester. Anbefalt temperatur 12-16 grader. Med beklagelse har deres vært konstatert at etter et oppkjøp tok Paven våren 2005 tatt bort bryggeriets Trappist status, da det ikke lengre utelukkende brygges av klosteret. Men de fikk statusen tilbake i 2006. Trappistordenens “ordentlighet” og grundighet tilskrives ofte det faktum at de lager mange av verdens beste øl. Ølet har en tiltalende bitter humlearoma med sitronaktige overtoner, og en forfriskende bitterhet i smaken. Denne bitterheten blir balansert av ølets fruktige maltpreg.

Mikkeller Monks Brew (Eleksir)

Cardinal Stavanger

Det er med stolthet Cardinal nå kan introdusere en rekke kvalitetsøl fra "fantombryggeriet" Mikkeller - det vil si at Mikkeller er ikke et fysisk bryggeri, men en hyggelig og ambisiøs dansk brygger ved navn Mikkel Borg Bjergsø, som leier bryggingskapasitet for sine øl rundt omkring i verden hos forskjellige håndverksbryggerier, hvor han personlig står for både oppskriften og bryggingen. Mange av disse ølene brygges bare i veldig små serier, så her garanterer vi på ingen måte at beholdningen varer lenge - byens ølentusiaster kommer nok til å tynne ut i rekkene ganske kraftig. Først til mølla ...
Monk's Brew (også kjent som Monk's Elixir) er som navnet antyder et øl i den belgiske klostertradisjonen, og Mikkel tilstår gladelig at det er trappistmunkene som har vært forbildet hans her. Klosterøltypene "Abt" (Abbed) eller "Quadrupel", som f.eks. La Trappe Quadrupel og Rochefort 8 og 10 (som vi også har) er det naturlig å sammenligne med. Bryggingen har foregått i forsøksbryggeriet "De Proef" i Belgia. Ølet kommer på en 75 cl "champagne"-flaske.
Meget mørk brun farge, litt disig, med et digert lysebrunt skum. Maltpreget og vinøs aroma, toner av brunt sukker, eik og krydder. Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er relativt søt og maltpreget, igjen med toner av brunt sukker, eik og krydder, dette er fint balansert mot humlen (Northern Brewer, Hallertauer og Styrian Goldings). Hint av sjokolade og kaffe. Nydelig! Hvis Mikkel er like dyktig på fadervår og avemaria som han er til å brygge, er han kvalifisert til opptak som trappistmunk nårsomhelst!