Mikkeller Tiger Baby: Open Windows Open Hills

6078629867_602fc48f6d_o

Dette er et one-off øl fra Mikkeller, som ble brygget i anledning av at den københavnske popgruppen Tiger Baby ga ut sitt tredje album. Og det er albumet som heter Open Windows Open Hills. Vi har bare et meget begrenset antall flasker - når det er tomt så er det tomt! Det er en pale ale som er brygget med mango og pasjonsfrukt.
Uklar dypgylden til oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Herlig og intens aroma av mango og pasjonsfrukt, også noe furuaktig humle.
Smaken er tørrere enn forventet, men også markert fruktig - mango og pasjonsfrukt igjen, naturlig nok siden de er faktiske ingredienser  i ølet. Sannsynligvis er det noe humle med "tropisk frukt"-aromaer og smaker her også, men bitterheten er meget moderat. Munnfølelsen er ganske lett, og avslutningen er kort.
Siden jeg er en svoren tilhenger av øl som har "mango og pasjonsfrukt"-preg fra humlen, er det interessant å også oppleve disse fruktene som ingredienser i ølet. At resultatet er rimelig forfriskende, sier seg vel selv?

Mikkeller Big Worse Barley Wine

Mikkeller Big Worse

Den vanlige utgaven av Mikkeller Big Worse har vi hatt på fat en stund, men nå har vi skiftet (nesten uten å merke det selv) til Red Wine Barrel Edition. Denne utgaven er altså lagret på eiketønner som tidligere inneholdt rødvin. For de av dere som samler "ticks" på RateBeer er dette en viktig forskjell. Ja, det betyr mye smaksmessig også.
Disig mørk brun farge på ølet, moderat off-white skum.
Distinkt aroma av eik / rødvinsfat, et hint av rå alkohol. Også toner av mørke tørkede frukter. 
Smaken er meget eikepreget, rødvinstønnen dominerer virkelig. Bra humle i avslutningen. Varmende munnfølelse. Meget smakfull og interessant!

Mikkeller Belgian Tripel

MikkellerBelgianTriple

Mikkeller Belgian Tripel har vi på fat, den hadde også en gjesteopptreden i fjor. Mikkel Borg Bjergsø (som gjestet Cardinal "in person" i vår) har brygget den på De Proefbrouwerij i Belgia - opprinnelig for det italienske markedet, men tripelen viste seg å bli så populær at også flere har fått del i den.
Disig dypgylden til rav farge på ølet, bra hvitt skum.
Herlig fruktig og krydret aroma, toner av brunt kandisukker, hint av tobakk.
Smaken er rimelig "krydret" med en betydelig fruktig og maltet sødme, også en viss fruktig syrlighet. Ikke fullt så lett i kroppen (for sin styrke) som endel andre tripler er, denne har et tydelig nærvær av humle og alkohol. Interessant og sofistikert - meget god!

Mikkeller / Lervig Double Eye PA

Cardinal stavanger

Utenom Mikkeller Bar i København er Cardinal blant de første pubene i verden som har fått inn samarbeidsølet Mikkeller / Lervig Double Eye PA på både fat og flaske. Og det er litt av en opplevelse! Ølet (en double / imperial eller triple IPA) er altså brygget i Hillevåg, i samarbeid mellom Mikkel Borg Bjergsø og Mike Murphy.
Disig oransje farge på ølet, moderat hvitt skum.
Deilig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, også hint av lær og mildt krydder.
Fyldig og varmende munnfølelse - det ville være løgn å si at alkoholen ikke er merkbar, men hva venter du av et øl på 14%? Søt og fruktig (appelsiner) smak, massevis av amerikansk humle gjennom det hele, krydret og bitter avslutning, Et ekstremøl? - ja, kanskje, men helt perverst er det ikke. De som først har fått sansen for ølverdenens smaksbomber, vil mene at dette er FANTASTISK GODT!

Mikkeller / Revelation Cat Cream Ale

mic cream ale

Danske Mikkeller og italienske Revelation Cat Craft Brewing har samarbeidet om dette ølet, men selve bryggingen har de gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. Cream Ale er en ølstil som har sitt forbilde i tradisjonelle amerikanske myke og lette ales, slik de var før forbudstiden satte inn i mellomkrigstiden, og ga et tvilsomt levebrød for Al Capone og likesinnede mellom 1920 og 1933. Cream ales har fått sin renessanse først i den moderne amerikanske mikrobryggerirevolusjonen.
Gylden farge på ølet, svakt disig. Helles i glasset meget brusende og med et høyt hvitt skum.
Moderat men behagelig og innbydende aroma av fruktig og floral amerikansk humle (Columbus, Amarillo og Challenger).
Brusende munnfølelse. Lett i kroppen. Behagelig moderat smak av amerikansk humle. Lettdrikkelig, og sannelig god nok. Sikkert typeriktig (nå, det vet jeg vel egentlig ikke sikkert, for jeg levde jo ikke i den amerikanske perioden før forbudstiden), men for dem som har opplevd Mikkellers beksvarteste smaksbomber, vil
Cream Ale nødvendigvis ikke framstå som Mikkellers mest utfordrende øl. Men det er den heller ikke ment å være - også Mikkeller må ha lov til å produsere noen lettdrikkelige øl som alle vil like!

(33 cl flaske, 5,0%.)

Mikkeller Ricemarket

MikkellerRicemarket

Enda et øl fra danske Mikkeller, som vi har spesialimportert. Ricemarket er inspirert av Østens ris- og kryddermarkeder, og er (ikke overraskende) brygget med en andel ris, foruten de vanlige  ølingrediensene. Dessuten også honning og ingefær. Smakstilsettingene er valgt ut av Michelin-restauratøren Yde, mens selve bryggingen er gjort hos De Proefbrouwerij i Belgia. 
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aromaen har toner av blomster og honning, med et hint av ingefær.
Lett i kroppen. Smaken er frisk og "spritzig", noe honningsødme, men ikke overdrevet. En subtil ingefær-"brenning" og moderat humle i avslutningen.

(33 cl flaske, 6,0%)

Mikkeller Burger & Bun L.A. Lager

Cardinal er stedet for øl

Hva gjør en dansk gourmetkokk når han har fått en michelinstjerne for restauranten sin? Jo, han åpner en hamburgerbar! Om du synes at dette lyder som en særdeles dårlig danskevits, så betenk at herværende ølbokforfattere er ærlige sjeler, som sjelden farer med løst prat. Gourmetkokken Henrik Yde Andersen («Yde» blant venner) er virkelig mannen bak michelinstjernerestauranten Kiin Kiin – og han har også åpnet hamburgerbaren Burger & Bun i Istedgade. Dette er naturligvis ingen McDonalds-kopi, men et ambisiøst konsept hvor Yde har satt seg fore å bevise at også hamburgere kan være storartet mat, når de tilberedes nennsomt av de beste råvarer og med lekkert tilbehør. Istedgade var lenge en av Københavns mest shady adresser, men er nå i ferd med å bli like trendy som Grünerløkka har blitt i Oslo. Yde måtte selvsagt ha et eget kvalitetsøl til burgerbaren sin, og da spurte han jo sin venn Mikkel i enmannsbryggeriet Mikkeller. Mikkel har som så ofte før utført bryggingen hos De Proefbrouwerij i Belgia, men forbildet for Burger & Bun L.A. Lager er åpenbart amerikansk. Det er altså et undergjæret lagerøl, men om du synes det smaker mest som en velhumlet American Pale Ale eller en IPA, har vi all mulig respekt for det. (For det synes vi selv også!)
Dypgylden farge på ølet, flott hvitt (eller svakt off-white) skum.
Vidunderlig aroma av fruktig amerikansk humle, toner av aprikoser, sitrus og tropiske frukter, hint av furu også.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, igjen med nevnte fruktige og furunålsaktige toner, men blir aldri for bitter. Ølet er ikke søtt, men har likevel nok malt til å støtte opp om humlen. Ekstremt forfriskende og likandes!
 
 
Sigmund

Mikkeller / Three Floyds Boogoop

151390

Boogoop har vi nå fått på fat, og den vil ventelig gå unna så kjapt at det knapt er vits i å skrive om den. Men det gjør vi likevel! Dette er et samarbeidsprosjekt mellom danske Mikkeller og det amerikanske superbryggeriet Three Floyds. Selve bryggingen har de utført hos De Proefbrouwerij I Belgia. Stilmessig er det en amerikansk barleywine på hele 10,4% , men verken sødmen eller alkoholen kjennes så overveldende som man ellers lett kunne frykte. Humlebitterheten er på solide 80 IBU. Blant maltingrediensene er der både bokhvete og rug.
Rav farge på ølet, moderat skum, svakt off-white.
Herlig aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, fint maltinnslag i bakgrunnen.
Glimrende og velbalansert smak, distinkt amerikansk humle gjennom det hele, men ikke for ekstrem. Der er en tilstrekkelig ryggrad av malt til å støtte opp om humlen. Ikke for søt, og alkoholen er godt skjult.
Jolly good!

BrewDog / Nøgne Ø / Mikkeller Black Tokyo*

BrewDog_Black_Tokyo_Horizon

Dette er et samarbeidsprosjekt mellom BrewDog i Skottland (hvor den faktiske bryggingen har foregått), danske Mikkeller og norske Nøgne Ø. Vi har i tur og orden hatt inne alle tre ølene som ligger til grunn for samarbeidsprosjektet: BrewDog Tokyo*, Mikkeller Black (flere versjoner) og Nøgne Ø Dark Horizon (også flere versjoner). Så når Nøgne Ø var frampå med en prøvesmaking av samarbeidsølet, kjøpte vi like godt hele den norske restbeholdningen! Dette var vårt dyreste ølinnkjøp noensinne – men så er da Black Tokyo* Horizon også holdbart i mange, mange år, og vil ventelig bare utvikle seg positivt. Med 17,2% er dette et fantastisk aroma- og smaksrikt øl, som skal nytes like langsomt som en fin hetvin.
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Sterk og kompleks aroma av tjære, sjøvann, jod, gammelt tauverk, tungt røstet malt, kaffe, salt lakris, mørk sjokolade, røk og aske.
Ekstremt rik og fyldig munnfølelse. Smaken er meget søt med massevis av maltsukker, mørk sirup og melasse, kaffe, lakris og sjokolade, hint av røk. Det er uten tvil en bra mengde humle her også, men den forsvinner nesten i all sødmen. Selv om flasken bare er 33 cl, kan den trygt deles på flere.
Dette er snop for voksne!

Mikkeller Nelson Sauvignon


Danske Mikkeller har igjen vært på De Proefbrouwerij i Belgia, og brygget der det sterke spesialølet Nelson Sauvignon. Ølet er oppkalt etter den nye newzealandske humletypen Nelson Sauvin - som egentlig skulle hett Nelson Sauvignon, fordi smaken kan gi assosiasjoner til hvitvinsdruen Sauvignon Blanc. Men da protesterte hvitvinsprodusentene, kan du vite, og så ble altså Sauvignon til Sauvin. Men Mikkeller bryr seg fint lite om vinbøndenes såre tær, og har her gitt humlen dens "rette" navn. Og den er selvsagt brukt som enehumle i dette ølet, det vil si både som bitter-, smaks- og aromahumle.
Så sterke øl som dette pleier å være ganske søte og tunge, men Mikkeller har tilsatt ekstra enzymer både under mesking og gjæring (ja, han har "juksa litt") for å oppnå maksimal utgjæring, og dermed fått et relativt "tørt" øl som både er "crisp" og lettdrikkelig. Og selve gjæringen er et kapittel for seg - her har ølet først gjæret med vanlig overgjær, så med både champagnegjær og "villgjæren" brettanomyces. Så har ølet fått lov å ligge og modnes 3-5 måneder på hvitvinsfat (eikefat) fra det østerrikske vingodset Kollwentz, før det tappes på 75 cl "champagne"-flasker og får utvikle et ekstra høyt kullsyreinnhold.
Uklar oransje til rav farge på ølet, med et digert skum, svakt off-white.
Intens og god krydret aroma av brettanomyces ("bondegårdskjøkken") og Nelson Sauvin humle.
Pirrende krydret og frisk smak, toner av stikkelsbær, hvite druer og brettanomyces.  
"Very sophisticated!"

Mikkeller Spontanale


Dette spontangjærete ølet har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er hva Mikkel selv har å si om det.: "Øllet er produceret i Belgien, det er gæret med luftbåren gær, det har ligget på fade i årevis, er blended og er på alle måder fremstillet efter alle kunstens regler. Spontanale, som denne spontangæret frækkert fra Mikkeller hedder, er en gueuze-type der er blød og mild i smagen.
En "Geubic"* (* et nykonstruert ord!)  brygget på: vand, malt, havre, gammel humle og spontangær. Lagret på egetræsfade."
Mine notater:
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Gueuze-lignende aroma med toner av bondegårdshus, hesteteppe, eik og hvitvinseddik.
Smaken er tørr og eddikaktig, med noen toner av eik, gammel humle i den pepperaktige avslutningen.
Et øl for spesielt interesserte!

Mikkeller Texas Ranger


Vårt nyeste fatøl, Texas Ranger, har danske Mikkeller brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia. Navnet har nok ølet fått etter en ingrediens, chipotle røkt chilipepper, som også inngår i et skikkelig tex-mex kjøkken. Stilmessig er Texas Ranger altså en krydret stout.
Kullsvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Herlig røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade, lakris, hickoryrøk og St. Hansbål.
Smaken har også et røstet og røkt preg, og er middels tørr. Du får en tydelig men likevel moderat chili-brenning i avslutningen, og ut gjennom den lange ettersmaken.
Et "konge"-øl, mente vår referansegruppe på "Onsdag i Annen". Ikke vanskelig å være enig i det!

Mikkeller Green Gold


For danske Mikkeller er "det grønne gullet" selvsagt humleblomsten. Hans Green Gold har siden 2007 vært leiebrygget flere steder, flaskene vi har fått har han brygget hos Fanø Bryghus. Her er det brukt rikelige mengder av de amerikanske humlevariantene Simcoe, Amarillo og Cascade, delvis balansert med karamellmalt.
Ravfarget øl, høyt off-white skum.
Aroma av amerikansk humle, toner av grapefrukt, gran og furu.
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med grapefrukt, gran og furunål igjen, meget bitter og nesten medisinsk ettersmak.

Mikkeller Fra Via Til


Som navnet antyder, er Mikkeller Fra Via Til en eksklusiv julegave, som vi raust deler ut mot noen skarve kroners honorar, med anbefalt avnytelse i kjølige sommerkvelder. Fra Cardinal, Via Mikkeller (den danske nomadebryggeren) Til Deg! Stilmessig er dette en imperial porter, som nok like gjerne kunne vært kalt en stout. Ingrediensene er flere malttyper (Maris Otter pale, smoked, cara-crystal, brown og chocolate), roasted barley, mørk kandisirup, amerikansk humle (Tomahawk, Palisade, Centennial og Cascade), krydderier (stjerneanis, kanel og korianderfrøWinking og alegjær. Selv om du nok klarer hele den store "champagne"-flasken alene, er det aldri dumt å dele den med en god venn.
Svart farge på ølet, digert brunt skum.
God røstet aroma, toner av kaffe, mørk sjokolade og lakris, hint av røk, tjære og krydderier.
Myk munnfølelse, men her er det likevel massevis av smak: Røstet bygg (men ikke for mye), kaffe, lakris og mørk bitter sjokolade, noen toner av røk, hint av krydderier, distinkt humle i avslutningen og ut gjennom den tørre ettersmaken.
Ikke engang julenissen selv kunne gjort det bedre!

Mikkeller Koppi Tomahawk x Guji Natural Coffee IPA


Du skal være rimelig edru for å uttale hele navnet på dette ølet, så vi skal forsøke å decifrere det for det deg: Mikkeller er den danske "omstreifende" superbryggeren uten eget bryggeri, og nå har han igjen vært på eksperimentbryggeriet De Proefbrouwerij i Belgia og kokt ihop et nytt heksebrygg. Koppi antar vi er fremmedlandsk for kaffe, Tomahawk er en amerikansk humletype med høyt alfasyrenivå (= høy bitterhet), som er mye brukt i moderne India Pale Ale (IPA). Og Guji Natural Coffee er rett og slett en edel kaffesort fra Sidamo i det etiopiske høylandet, og vi antar det er de grønne kaffebønnene som er benyttet her.  
Rav farge på ølet, svakt disig. Høyt off-white skum.
Aromaen har sterke toner av kaffe og kraftig Tomahawk-humle, en uvanlig kombinasjon, men hvorfor ikke?
Smaken har en betydelig sødme, fulgt opp av sterke toner av kaffe og harpiksaktig og fruktig humle. Ja, kaffe i stout er vi jo vant til etterhvert, men i IPA? Jeg innrømmer at kombinasjonen kan oppfattes som merkelig i starten, men det skyldes nok bare "vanens makt" - for jo lenger man kommer ned i flasken, jo bedre smaker det (og oppleves etterhvert som helt normalt). Etterpå får man bare intenst lyst på en flaske til ...

Mikkeller USAlive!


Ikke dårlig at vi nå kan presentere dette overgjærete "hybridølet" fra den danske fantombryggeren Mikkeller fra fat - navnet USAlive! indikerer en kombinasjon av amerikansk humle (Tomahawk, Amarillo og Cascade) og den levende belgiske "kontrollerte villgjæren" brettanomyces.
Oransje til rav farge på ølet, moderat off-white skum.
Herlig aroma av amerikansk humle og brettanomyces / bondegårdshus.
God aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle, middels søt med toner av karamellisert appelsinmarmelade, hint av brettanomyces i bakgrunnen. Rimelig bitter avslutning.
Vår referansegruppe på arrangementet "Onsdag i Annen" erklærte denne som "kveldens höjdare"!

Mikkeller Black Hole Barrel Aged Edition (Red Wine)



Denne spesialutgaven av Mikkeller Black Hole skiller seg ytre sett fra den vanlige versjonen ved at etiketten er delvis rød, og flasketoppen er dekket av rød folie. Ølet har altså vært lagret på eikefat som tidligere inneholdt rødvin.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Herlig røstet, eiket og vinøs aroma, også hint av lær og sigarkasse.
Meget røstet smak (der er en distinkt røstet og humlet bitterhet gjennom det hele), middels søt, med distinkte toner av eik.
Et helt fantastisk godt øl - for feinschmeckere. Er du verdig?
 

Mikkeller Black (Islay Edition)



Enda en spesialutgave av Mikkeller Black - denne gang i en versjon som har vært lagret i 4 måneder på eikefat som tidligere inneholdt Islay whisky. Kjennere av skotsk whisky vet at destilleriene på Islay produserer whiskyer med mer duft og smak av torvrøyk og salt sjø enn noen andre - og whiskyen etterlater seg også utrolig mye smak i eikefatene.
Kullsvart farge på ølet, minimalt brunt skum.
Sterk aroma av røyk, tjære, saltvann, jod og røstet bygg.
Ekstremt søt og røstet smak med preg av torvrøyk og melasse.
Til tross for at flasken er på bare 37,5 cl, er den egnet til å deles på 4 personer, som alle bør ha en velutviklet toleranse for både Islay-whisky og maltsødme.
 

Mikkeller Black (Cognac Edition)

Cardinal Stavanger


Denne spesialutgaven av Mikkeller Black kjennetegnes ved at flasken har svart folie på toppen - og ølet har altså vært lagret i 3 måneder på eikefat som tidligere inneholdt cognac.
Kullsvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Intens aroma av alkohol (inkl. noe fusel), røstet bygg, søtlig malt, melasse og eik.
Ekstremt søt og røstet smak, toner av eik / cognacfat.
Joda, dette knallsterke ølet ligger langt ute på den sære siden, men jeg synes faktisk det er meget GODT - på sitt eget perverterte vis ...  Del gjerne flasken på to personer, og nyt ølet i cognacglass (eller noe som ligner) .

Mikkeller Black (Whisky Edition)

Cardinal Stavanger


Med sine mange spesialutgaver av flere av ølene sine, gjør danske Mikkeller det ikke akkurat lett for barbetjeningen å finne riktig flaske. "Black" er for sikkerhets skyld skrevet med japanske skrifttegn - og det enkleste kjennetegnet på denne spesialutgaven (som altså har vært lagret på whiskyfat) er at toppen av flasken er dekket med hvit voks. Mikkeller er jo som nevnt utallige ganger en «fantombrygger» og denne er brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Kullsvart farge på dette meget sterke ølet, høyt brunt skum.
Meget maltpreget og søtlig aroma, røstet, med sterke toner av whisky, vanilje og eik.
Intens røstet og meget søt smak, toner av sterk kaffe, whisky og vanilje. Alkoholen er unektelig merkbar (det skulle da også bare mangle, for et øl på 17,5%).
Noen vil sikkert mene at det blir for mye av det gode her, mens andre er henrykt over smaksintensiteten. Det er lov å dele flasken på flere personer!
 

Mikkeller It's Alive! Hvidvinsfadlagret



Mikkeller It's Alive! har vi hatt en stund, og nå har vi fått inn versjonen som har vært lagret på eikefat i 7 måneder, fat som tidligere altså inneholdt hvitvin. Det sier seg selv at hvitvinsfat setter en ganske annerledes smak på ølet enn hva f.eks. whiskyfat ville gjort. Selve grunnølet er altså det samme (se omtalen av dette), med tilsetting av den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces, og humletypene Hallertauer og Styrian Goldings.
Uklar rav til oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Herlig aroma av "bondegårdshus" / brettanomyces, også en fruktig og krydret karakter med hint av Gewürztraminer.
Smaken har en ganske sterk brettanomyces-karakter, krydrete og eikete toner, og en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Alkoholen er merkbar, men dominerer ikke.
Gode saker for feinschmeckerne!

Mikkeller / BrewDog I Hardcore You

Cardinal Stavanger


Dette ølet er et samarbeidsprosjekt mellom de spenstigste "rock 'n roll"-bryggerne i Europa, danske Mikkeller og skotske BrewDog. Det litt merkelige navnet I Hardcore You skyldes at det egentlig dreier seg om en blanding av to forskjellige øl, Mikkeller I Beat You og BrewDog Hardcore IPA. Denne blandingen har så blitt tørrhumlet to ganger (tørrhumling er en litt misvisende betegnelse på at aromahumle tilsettes ølet etter at gjæringen er ferdig). Når man så vet at de to opprinnelige ølene begge var grundig humlet i utgangspunktet, venter man seg heftige saker - og får nettopp det.
Uklar oransjeaktig-brun farge på ølet, høyt skum, svakt off-white.
Intens aroma av fruktig og harpiksaktig amerikansk humle (toner av tropiske frukter, sitrus, furu).
Smaken er intenst humlepreget (toner av furunål, harpiks, grapefrukt) på en maltet søt bakgrunn (med toner av karamellisert appelsinmarmelade). Selvsagt en bitter avslutning, men den er ikke FOR ekstrem.
Knallgodt øl for alle humleelskere!

Mikkeller Funky Easter

Cardinal Stavanger


Den store "champagne"-flasken med påskeølet Funky Easter kommer fra den danske fantombryggeren Mikkeller. Han har leiebrygget det hos De Proefbrouwerij i Belgia, og gjæret det med den "kontrollerte villgjæren" brettanomyces.  
Rav til brun disig farge på ølet, høyt til moderat hvitt (eller svakt off-white) skum.
Ganske god moderat aroma, noen "funky" og fruktige toner, også toner av støv og fuktig kjeller.
Smaken er moderat "funky" med et visst alkoholpreg, middels bitter humle i avslutningen.
Ikke dårlig, men Mikkeller har nok enda mer "ekstreme" øl enn dette.
 

Mikkeller Czechet Pilsner



Den danske fantombryggeren Mikkeller har satt seg fore å vise at selv en "standard" øltype som pils går det an å brygge bedre enn hva industribryggeriene vanligvis gjør. Selve bruggingen har han gjort på De Proefbrouwerij i Belgia. Czechet Pilsner er naturlig nok brygget med den tsjekkiske humletypen Saaz, men lener seg også tungt mot de tyske humletypene som er brukt: Hallertauer Mittelfrüh, Spalt og Tettnanger.
Gylden farge, disig mot slutten av flasken (ølet er ufiltrert), høyt og varig hvitt skum.
God aroma av blomsteraktig og urteaktig humle.
Smaken er definitivt på den humlepregete siden, men der er også nok maltsødme til å bakke den opp. Urteaktig karakter, noen honningaktige toner også. God bitterhet i avslutningen, men ikke for mye.
Jo, dette er så avgjort en pils godt over gjennomsnittet!

Mikkeller Beer Geek Bacon



Nå har vi vært så heldige å få Beer Geek Bacon på fat! Ølet kommer fra det danske fantombryggeriet Mikkeller, som har brygget det i Norge, hos Nøgne Ø i Grimstad. 
La oss straks avlive ryktene om at ølet er tilsatt bacon, for det er det ikke - derimot er det brygget med solide mengder røkmalt og kraftig brent malt, samt en mindre dose kaffe. Det er dette som kan gi assosiasjoner til "fin frokost" med sterk kaffe, egg og bacon.
Svart farge på ølet, flott brunt skum. 
Sterk røstet og røkt aroma, toner av tjære og gammelt tauverk heller enn bacon (vel, noen toner av ustekt bacon er der ogsåWinking.
Smaken er røstet med toner av sterk kaffe, mørk bitter sjokolade og tjære, også distinkte røkte toner, men ikke fullt så ekstrem som jeg ventet. Hint av lakris også, men ikke særlig søt.
Ah, øl - så mye mer enn bare en frokostdrikk!
 

Mikkeller Weinbrand BA Red Ale



Den danske fantombryggeren Mikkeller (Mikkel Borg BjergsøWinking har brygget Weinbrand BA Red Ale hos De Proef Brouwerij i Belgia. BA er en forkortelse for Barrel Aged - ølet har altså blitt modnet 3 måneder på eikefat, som tidligere har inneholdt weinbrand (tysk brandy) fra vingodset Kollwentz-Römerhof.
Flaskekapselen er vokset, for dette ølet er beregnet til å kunne lagres i 10 år. Smaken vil utvikles med tiden, men ølet smaker utmerket allerede nå! Selv om Mikkel bare kaller dette en "red ale", tilsier alkoholstyrken på 10% at betegnelsen barleywine er nærliggende.
Malttypene som er brukt er pale, wiener (vienna) og cara-red, humlen er Zeus.
Uklar mørk brun farge på ølet, høyt beige sum.
Sterk søtlig aroma av eik, karamellmalt og brandy, vinøse toner.
Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er eiket, maltpreget og vinøs, men er ikke for søt. Moderat men merkbar humle og sjokolade i avslutningen.
Ikke noen "kjapp tørsteslukker" dette her, men et øl til å nyte!

Mikkeller/de Molen Mikkel & Menno

Cardinal Stavanger


Mikkel & Menno
er som navnet forteller et samarbeidsprosjekt mellom Mikkel Borg Bjergsø (den danske fantombryggeren Mikkeller) og Menno Olivier i nederlandske De Molen. Ølet kaller de en hvetebock, så det er utvilsomt brygget med en stor porsjon hvetemalt, men der er lite og ingenting "hveteaktig" med smaken. Den er det humlen (mest amerikansk) som dominerer. Som bitterhumle er brukt Galena, sent tilsatt humle er Chinook, Simcoe, Cascade og Amarillo, og ølet er i tillegg tørrhumlet med Saaz og Cascade. Bitterheten er på 53,6 EBU. Anbefalt serveringstemperatur er 10 grader C.
Disig dyp oransje farge på ølet, digert off-white skum.
Meget god aroma av fruktig / sitrusaktig, floral og furuaktig humle.
Ganske mye kullsyre i glasset. Tørr smak, dominert av harpiksaktig amerikansk humle.
 

Mikkeller The American Dream

Cardinal Stavanger


Den danske fantombryggeren
Mikkeller har med The American Dream skapt en pilsner som har humlepreget til en American pale ale, eller kanskje en IPA. Ølet har han brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia.
Dette er et "levende" øl, med noe sediment i flasken.
Dypgylden farge på ølet, høyt til moderat hvitt skum.
Herlig aroma av amerikansk humle, toner av tropiske frukter og furu.
Smaken har også et distinkt preg av fruktig og furuaktig amerikansk humle. Ganske lett i kroppen og tørr.
Et lettdrikkelig og nydelig øl - en utvidelse av "pils"-begrepet som du vil sette pris på!
 

Mikkeller Simcoe Single Hop IPA

Cardinal Stavanger


I serien med
Single Hop IPAs fra den danske fantombryggeren Mikkeller er turen kommet til den relativt nye amerikanske humletypen Simcoe, som fikk en fantastisk popularitet straks den kom på marekedet.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Behagelig aroma av Simcoe-humle, toner av tropiske frukter, grapefrukt og furu.
Smaken har distinkt humle gjennom det hele, furuaktige og grapefruktaktige toner, rimelig tørr.
Gir helt klart mersmak på flere øl med Simcoe

Mikkeller Centennial Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren
Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!
 

Mikkeller Nelson Sauvin Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller fortsetter sin serie med Single Hop IPAs (brygget hos De Proefbrouwerij i Belgia), denne gang brygget med den utsøkte newzealandske humletypen Nelson Sauvin.
Oransje til rav farge på ølet, høyt off-white skum.
Herlig aroma av Nelson Sauvin-humle, toner av tropiske frukter.
Fin humlepreget smak, tropisk frukt først, så urteaktige og harpiksaktige toner, tørr avslutning. Lang ettersmak.
Et nydelig øl!

Mikkeller East Kent Single Hop IPA



I sin "pedagogiske" serie med forskjellige
Single Hop IPA (øl brygget med bare én humletype, men i rikelig mengde) presenterer den danske fantombryggeren Mikkeller her den klassiske engelske humletypen East Kent Golding.
Oransje farge på ølet, høyt off-white skum.
Moderat aroma av EKG-humle, med fruktige og gressaktige toner.
Distinkt humlepreget smak, ganske tørr. Bitter og "støvet" avslutning.
 

Mikkeller Tomahawk Single Hop IPA



Den danske fantombryggeren Mikkeller har leiebrygget sin "pedagogiske" serie med Single Hop IPA hos De Proefbrouwerij i Belgia. Det dreier seg om samme grunnoppskrift, hvor malt-typene er pilsner, cara-crystal og münchener, og det i tillegg er tilsatt noe flaket havre - men hvert øl i serien er altså brygget med forskjellig humle, og det brukes bare én humletype i hvert øl. Samme humletype brukes altså som både bitter-, smaks- og aromahumle i ett øl, uavhengig av hvordan denne humletypen "normalt" klassifiseres og brukes. Dermed får man en gylden anledning til utforske den enkelte humletypens egenskaper, noe som er av uvurderlig verdi for dem som lurer på å starte med hjemmebrygging, eller bare er overbeviste ølentusiaster - men også for "den jevne øldrikker" er der nok flere aha-opplevelser å hente her. Så kan man selvfølgelig mene at flere av humletypene er best når de de kombineres med andre, men det er nå engang ikke det som står på dagsorden her. Og Mikkeller er ikke akkurat kjent for å brygge dårlige øl ...
Oransje farge på ølet, høyt og varig off-white skum.
Behagelig aroma av amerikansk Tomahawk-humle, med fruktige / sitrusaktige toner. (Tomahawk er mest kjent som bitterhumle, men den lukter jammen bra også!)
Smaken er distinkt humlepreget gjennom det hele, med moderat fruktige og furuaktige toner først, før en intens bitterhet overtar i avslutningen og den lange ettersmaken.

Mikkeller Draft Bear

mikkeller-draft-bear

For en gangs skyld et ølnavn fra "fantombryggeriet" Mikkeller som ikke forteller noe som helst om ølet - ikke er Draft Bear fra fat (ihvertfall ikke hos oss - det kommer på "champagne" helflasker), og ikke har vi funnet ut hva bjørner skulle ha med ølet å gjøre - det er vel likheten "beer / bear" som har fristet.
Mikkeller kaller dette en "imperial pilsner", en oppkonstruert amerikansk betegnelse på sterke lyse lagerøl. Det er nokså forskjellig fra en klassisk pils (m.h.t. alkoholprosent og ingredienser), men GODT er det, så godt at vanlige pilsdrikkere også trygt kan våge seg på det. Det er brygget med pilsnermalt, carapils og amber malt, lyst kandisukker og de amerikanske humletypene Amarillo og Cascade. Dypgylden farge, svakt disig, med et høyt og muligens svakt off-white skum.
Deilig aroma av amerikansk humle, med krydrete og fruktige (sitrus) toner, også hint av karamell.Smaken er frisk og krydret, med grapefruktig humle som ikke er for bitter. Hint av kandisukker og eik, men ølet er ikke søtt. Tørr og svakt snerpende avslutning. Alkoholen er merkbar, men ølet er likevel farlig lettdrikkelig for sin styrke.
Med fare for å gjenta meg selv: Nok en flott prestasjon av Mikkeller!  

8%

Mikkeller It's Alight!

MikkellerItsAlight

Mikkeller It's Alight! er lillebroren til It's Alive! - ingrediensene er stort sett de samme, men i et annet mengdeforhold. Fargen er mye lysere, og alkoholprosenten mye lavere - her dreier det seg om "vanlig pilsstyrke". Men tilsettingen av brettanomyces-gjær på flasken er på plass her også. Meget lys gul farge på ølet, høyt hvitt skum. Aromaen har sterkt preg av belgisk overgjær og mildt krydder, med distinkte toner av gjærende frukter og brettanomyces (som gir et "bondegård"-preg). Smaken er meget "crisp" og moderat syrlig med noen toner av sitron og mildt krydder, meget forfriskende. Det går fort med noen stykker av denne! Munnfølelsen er ganske lett, men jeg klager ikke - etter mange sterke og kraftige Mikkeller-øl er det ålreit at de kommer med et godt øl i "forfriskningsklassen" også!

Mikkeller Not Just Another Wit

1_107814750_3

Her lanserer det danske "fantombryggeriet" Mikkeller et øl som egentlig kan ses på som en kombinasjon av 2-3 forskjellige stilarter, den relativt sarte øltypen witbier (belgisk hveteøl) er parret med mer robuste American Pale Ale eller IPA. Alkoholstyrken er høyere enn i en vanlig witbier, og her er brukt to amerikanske humletyper (Amarillo og Cascade) i tillegg til de tradisjonelle europeiske (Goldings og Saaz). Ølet er brygget på pale-malt og amber-malt av bygg, umaltet hvete og flaket havre, og de tradisjonelle tilsettingene i witbier, appelsinskall og korianderfrø, er på plass. Disig gylden farge på ølet, høyt og varig hvitt skum. Distinkt men ikke overveldende aroma av appelsinskall, koriander og fruktig humle. I smaken dominerer de amerikanske humletypene, mens de europeiske er vanskeligere å identifisere. Der er en tydelig grapefruktaktig bitterhet, også med toner av harpiks og pepper. Appelsinskall og koriander kommer gjennom i smaken også. Alkoholen er merkbar. Et interessant eksperiment!

Mikkeller-Stone-Alesmith Belgian Style Special Ale

Cardinal Pub Stavanger

Navnet forteller klart og tydelig hva dette er: et samarbeidsprosjekt mellom tre av verdens beste bryggere, danske Mikkeller og amerikanske Alesmith og Stone. Selve den fysiske bryggingen har foregått hos Stone Brewing i Escondido, California. Men forbildet hører altså hjemme i Belgia, i den lyse men sterke klosterølstilen "tripel".
Gylden farge på ølet, høyt hvitt skum. Deilig aroma av belgisk overgjær, fruktige estere, krydderier og blomsteraktig og fruktig humle.
Smaken er krydret, med det særpreg som denne gjærtypen gir, og har en søt og fruktig "kropp" - her har man nok også brukt hvitt kandisukker. Alkoholen er merkbar, så ta det rolig! Der er en distinkt humlebitterhet i avslutningen. Et øl som gir mersmak!

Mikkeller It´s Alive

Cardinal Pub Stavanger

Nå er vel egentlig ALLE Mikkellers øl "levende" - det vil si at de er flaskekondisjonert med levende gjær. Det som gjør It's Alive! "ekstra" levende, er at det i tillegg er tilsatt en brettanomyces gjærkultur, en slags "kontrollert villgjær" som pleier å tilføre belgiske ales et element av "bondegård" både i aroma og smak.
Mikkeller kaller da også dette en "Belgian wild ale", men den er ikke villere enn at selv ganske vanlige og relativt tamme øldrikkere (med søndagsskolen og god oppdragelse) trygt kan ta til seg av godsakene. "Fantombryggeriet" Mikkeller har utført selve bryggingen hos det belgiske forsøksbryggeriet "De Proef".
Dypgylden farge på ølet, med et digert og varig off-white skum.
Meget god aroma av gjærende frukter, urter, krydderier og "bondegårdshus".
Smaken er dominert av behagelig fruktig humle (Hallertauer og Styrian Goldings) på en bakgrunn av malt og brettanomyces-elementer, med krydrete toner. Ikke for søt, ikke for bitter (for min del kunne den gjerne ha vært enda bitrere), ikke sur. Noen Orval (som den skal være en hyllest til) er den ikke, men den er god så det holder!

Mikkeller Monks Brew (Eleksir)

Cardinal Stavanger

Det er med stolthet Cardinal nå kan introdusere en rekke kvalitetsøl fra "fantombryggeriet" Mikkeller - det vil si at Mikkeller er ikke et fysisk bryggeri, men en hyggelig og ambisiøs dansk brygger ved navn Mikkel Borg Bjergsø, som leier bryggingskapasitet for sine øl rundt omkring i verden hos forskjellige håndverksbryggerier, hvor han personlig står for både oppskriften og bryggingen. Mange av disse ølene brygges bare i veldig små serier, så her garanterer vi på ingen måte at beholdningen varer lenge - byens ølentusiaster kommer nok til å tynne ut i rekkene ganske kraftig. Først til mølla ...
Monk's Brew (også kjent som Monk's Elixir) er som navnet antyder et øl i den belgiske klostertradisjonen, og Mikkel tilstår gladelig at det er trappistmunkene som har vært forbildet hans her. Klosterøltypene "Abt" (Abbed) eller "Quadrupel", som f.eks. La Trappe Quadrupel og Rochefort 8 og 10 (som vi også har) er det naturlig å sammenligne med. Bryggingen har foregått i forsøksbryggeriet "De Proef" i Belgia. Ølet kommer på en 75 cl "champagne"-flaske.
Meget mørk brun farge, litt disig, med et digert lysebrunt skum. Maltpreget og vinøs aroma, toner av brunt sukker, eik og krydder. Fyldig og varmende munnfølelse. Smaken er relativt søt og maltpreget, igjen med toner av brunt sukker, eik og krydder, dette er fint balansert mot humlen (Northern Brewer, Hallertauer og Styrian Goldings). Hint av sjokolade og kaffe. Nydelig! Hvis Mikkel er like dyktig på fadervår og avemaria som han er til å brygge, er han kvalifisert til opptak som trappistmunk nårsomhelst!

Mikkeller Big Worse

Cardinal Pub Stavanger

Da det danske "fantombryggeriet" Mikkeller brygget en "barley wine" (denne ølkategorien har sitt navn etter alkoholstyrken som tilsvarer rødvin, ikke fordi det er noen vin!) ved navn "Big Bad", ble den raskt utsolgt. Når man så bestemte seg for å lage en ny utgave med enda mer kompromissløs bruk av råvarer, var navnet gitt: Big Worse. Og som navnet mer enn antyder: Dette er ikke noe pingleøl!
Uklar mørk rødbrun farge på ølet, høyt til moderat off-white til beige skum.
Sterk og intens søtlig aroma av mørk malt, brunt sukker og karamell, innslag av eik og hetvin. Smaken er meget søt og maltpreget, med de samme elementer som aromaen - og unnslipper likevel "klissensøt"-kategorien fordi den langt på vei er balansert med amerikansk humle (Nugget, Cascade og Centennial). Helt klart ikke et "lettdrikkelig" øl, men hvem forventer at en barley wine skal være det? Dette er nemlig et aldeles nydelig øl å nippe til, spesielt på dager da trangen til "reint snob" tar overhånd!

Mikkeller Warrior Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger


Dette er det andre ølet i Mikkellers serie av énhumle-øl. Warrior er en av de klassiske amerikanske humletypene, og det er virkelig interessant å oppleve den her på egen hånd. Dypgylden til oransje farge på ølet, svakt disig. Høyt og varig off-white skum. Behagelig aroma av Warrior-humlen, men ikke fullt så sterk humlearoma som det vi møtte i Cascade Single Hop IPA - den er altså likevel meget god, med en viss kompleksitet. Toner av forskjellige frukter (inkl. sitrus) og milde krydderier. Smaken lar først noe cara-crystal malt komme gjen nom med en moderat sødme (ølet er også brygget med pilsnermalt, münchenermalt og flaket havre), så overtar humlen med toner av sitrus, urter, krydder og noe harpiks. En fast og pepperaktighet bitterhet i avslutningen, men den er ikke overdrevet.
Jeg synes dette er en ganske velbalansert og deilig IPA, og den har definitivt gitt mersmak for nye møter med Warrior-humlen, enten på egen hånd eller i kombinasjon med andre humleslag.

Mikkeller Cascade Single Hop IPA

Cardinal Pub Stavanger

Mikkeller har brygget en serie med "Single Hop"-øl (andre håndverksbryggerier har gjort noe tilsvarende), her er altså poenget at bare ett eneste humleslag benyttes i hvert øl, både som bitter-, smaks- og aromahumle. Slike øl er en glimrende anledning for ølelskere å bli kjent med egenskapene til de enkelte humlevariantene. Når der ellers gjerne brukes 2-3 (av og til også flere) humleslag i ett øl, kan disse egenskapene være vanskeligere å identifisere. Og her dreier det altså om amerikansk Cascade-humle! Dypgylden til oransje farge på ølet, med et høyt og varig off-white skum. Deilig aroma av Cascade-humlen, med de typiske grapefruktaktige og furunålsaktige tonene. Smaken er igjen typisk Cascade (her brukt i MEGET rikelige mengder!) fra bbegynnelsen til avslutningen, massevis av grapefrukt, furunåler og harpiks. I avslutningen er der en nesten Campari-lignende (malurtaktig) bitterhet. En del maltsødme (pilsnermalt, cara-crystal og münchener) gjør sitt beste for å balansere noe av humlepreget. Selv de mest innbitte "humlehodene" bør bli fornøyde her!

Mikkeller Stateside IPA

Cardinal Pub Stavanger


Her har Mikkeller satset på en IPA (India Pale Ale) i typisk amerikansk stil, og det har de gjort med bravour! Brygget hos Ørbæk i Danmark Fargen på ølet er dypgylden til oransje, med et flott off-white skum. NYDELIG aroma av amerikansk humle: Chinook, Cascade og Amarillo er humletypene som er brukt her. Toner av furunåler, grapefrukt og tropiske frukter. Smaken er en bredside av humle (som forventet av en IPA), fruktige toner først (appelsin, grapefrukt), distinkt og skarp bitterhet i avslutningen og den lange ettersmaken, toner av furunål og harpiks. Dette balanseres mot en viss restsødme fra malten (pilsnermalt, münchenermalt og caramünchener). Alle "humlehoder" vil være glade for bekjentskapet med Stateside IPA!

Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel


Cardinal Pub Stavanger

Med sin Beer Geek Breakfast (som vi også har) satte det danske fantombryggeriet Mikkeller en ny standard for imperial stouts med kaffetilsetning, designet for virkelige øl- og kaffefanatikere. Men det ville jo nesten være overraskende om denne stadig grensesprengende bryggeren, Mikkel Borg Bjergsø, hadde slått seg til ro med det. Han gikk selvfølgelig videre med Beer Geek Brunch, hvor en av variantene, Weasel, er brygget med tilsetning av verdens dyreste kaffe (til nærmere kr 10000 pr. kg). Denne kaffen fra Sørøst-Asia, som på vietnamesisk er kjent som Ca Phe Chon, utmerker seg ved at bønnene har passert gjennom fordøyelsessystemet på vesler (små mårdyr, noe à la mink og røyskatt). Disse dyrene rusler rundt på kaffeplantasjene, hvor de utelukkende spiser de aller modneste og beste kaffebærene. De ytre lagene av bæret blir næring for dyret, men selve kaffebønnen kommer hel ut igjen - likevel med en endret smakskarakter etter møtet med enzymer i veselens mage og tarm. Så blir bønnene grundig vasket - ja, slapp av: de BLIR vasket, og deretter brent/røstet til denne superkaffen.
Det er nesten synd at all fokus på Beer Geek Brunch Weasel knyttes til superkaffen, for kaffen er tross alt bare en av ingrediensene i dette kanonølet. Her er der bl.a. et innslag av havremalt, og rikelig med humle. Kullsvart farge på ølet, med et digert sjokoladebrunt skum. Herlig aroma av mørkrøstet malt, kaffe og sjokolade, hint av mørke frukter.
Intens smak av kaffe (jeg kan likevel ikke si om superkaffen er verd den vanvittige kiloprisen, sammenlignet med annen god kaffe). Her er også en massiv maltsødme, og en solid bitterhet fra humle og kraftig røstet malt, som varer ut gjennom den laaaange ettersmaken.
Kort sagt: Dette er ikke et øl for pyser!

Mikkeller Black Hole

Cardinal Pub Stavanger

Dette vanvittige ølet erklærer Mikkel (bryggeren bak Mikkeller) er oppfyllelsen av hans grunnidé for bryggingen. "Vågelig, vulgært, ekstremt" - det lever definitivt opp til hans ønske om å flytte grenser.
Stilmessig er det en slags imperial stout, men i tungvektsklassen både m.h.t. alkoholstyrke og smaksintensitet. "Champagne"-halvflasken har ikke noe navn - hovedetiketten har ingen tekst i det hele tatt, bare et bilde av et av universets "svarte hull".
Så kan man da selv gjette seg til at ølet faktisk heter "Black Hole" ... Foruten de vanlige ølingrediensene (som for en imperial stout inkluderer kraftig røstet / brent umaltet bygg og flaket havre) er Black Hole også tilsatt mørk cassanade (råsukkerekstrakt), honning, kaffe og vanilje.
Ølet er altså svart (det gjettet du kanskje?), og da mener jeg SVART, = ugjennomtrengelig for lys. Flott brunt skum. Intens aroma av malt, alkohol, kaffe, brent sukker og vanilje. Smaken er intens og overveldende: en voldsom maltsødme, backet opp av honning og mørkt sukker, med et tydelig innslag av den brente byggen (men ikke så ekstremt som jeg ventet meg i så måte), kaffen er markert, og vaniljen merkes også. Tydelig humlebitterhet i avslutningen. Varmende munnfølelse. Med 13,1% alkohol og så mye smak er dette et øl man bare nipper til - det er definitivt ikke noe "forfriskningsøl". Det må NYYYTES langsomt - og er du redd det blir for voldsomt, så del gjerne flasken på to personer.

Mikkeller Beer Geek Breakfast

Cardinal Pub Stavanger

"Beer geek" er det amerikanske uttrykket for øltullinger som undertegnede, som både går inn for å smake så mange forskjellige øl som mulig, og samtidig ønsker at flest mulig av disse ølene skal være skikkelig SMAKSRIKE.
Og her presenteres ølet som vi antas å ha lyst på til frokost - særlig hvis vi også liker sterk og god kaffe som espresso. Mikkeller, som er opphavet til ølet, er strengt tatt ikke et bryggeri, men to danske kvalitetsbryggere, som leier bryggekapasitet for sine egne oppskrifter rundt  hos forskjellige håndverksbryggerier i Europa. Blant annet har de vært hos Nøgne Ø i Grimstad. Deres ekstremt høye kvalitetskrav har vakt anerkjennelse både i Europa og det kresne eksportmarkedet i USA.
Ølet er senere blitt brygget bla. ved Anchorage Brewing Company, Alaske og Lervig Aktiebryggeri borte i gadå. Totalt er det så mange versjoner av dette ølet nå at det fyller flere sider på RateBeer....

"Beer Geek Breakfast" er en stout som faktisk er tilsatt en liberal mengde gourmet-kaffe i bryggekjelen, og er ellers brygget med hele 7 forskjellige typer malt (inkl. den sjeldne havremalten), samt flaket umaltet havre og røstet umaltet bygg. Humlesortene er Centennial og Cascade. Ølet er kullsvart på fargen, med et fantastisk flott sjokoladebrunt skum.
Herlig aroma av kaffe, sjokolade og røstet malt / røstet bygg. Også toner av treverk,  tobakk og tjære. Smaken har kaffe i mengder (hvis du hører til mindretallet som ikke kan fordra kaffe, er dette ølet bortkastet for deg), avslutningen har en distinkt bitterhet (både fra kaffen, den røstede / brente byggen og humlen). Munnfølelsen er likevel relativt myk. Med den distinkte bitterheten og preget av kaffe er dette ikke en stout av den "glatte og lettdrikkelige" typen - den er beregnet til å NYTES og nippes til, om det nå er til frokost eller til hvilkensomhelst annen tid på døgnet! (Datoen er noe over tiden, men dette ølet blir bare bedre. Derfor redusert pris! Kupp!