Hoegaarden Grand Cru


Den "vanlige" Hoegaarden har lenge hatt et trofast publikum hos oss. Helt siden jeg smakte den betydelig sterkere Hoegaarden Grand Cru for første gang i Danmark for snart 5 år siden, har jeg tenkt at "den importerer de vel snart til Norge også". Men neida, rettighetshaverne til norsk Hoegaaarden-import (som vi skal være hensynsfulle og ikke nevne navnet påWinking har ikke akkurat lagt sin tyngde inn på å promotere Hoegaarden-produktene. Så da sørger vi like godt for å importere Grand Cru fra Belgia selv!
Dyp gylden farge på ølet - klar først, blir litt uklar hvis du heller gjærrestene med mot slutten (og det bør du gjøre, for det høyner smaken). Høyt kullsyrenivå og ditto hvitt skum.
Sterk og søtlig aroma, med preg av belgisk overgjær, blomster og honning, noe krydder (pepper) og urter også. Ja, krydderurter er faktiske ingredienser i Grand Cru
Smaken er rimelig bra maltet (hvete og bygg) med et distinkt pepperaktig streif, hint av eik. Vinøse toner, noe alkoholvarme, men ikke ubehagelig. Moderat men tilstrekkelig bitterhet.
Der er nok fare for at vi snart må importere mer ...

Hoegaarden Witbier

hoegaarden

Hoegaarden Witbier er mange kjenneres favorittøl, og markedsføres som det originale hvite ølet.
Etter at det siste Witbier bryggeriet hadde vært stengt i 15 år, satte en ildsjel ved navn Pieter Celis i stand et av de gamle bryggerhusene (De Kluis (Eremitt bolig)), og begynte å gjenskape øltypen under navnet Hoegaarden White Beer. Iettertid er bryggeriet og merket overtatt av InBew, og Pierre Celis har utvandret til USA, der han har grunnlagt et nytt bryggeri som under navnet Celis White brygger en ølsort som er svært lik det opprinnelige Hoegaarden ølet. I dag er han en av de ytterst få som bryggers som kan glede seg over å ha hatt stor suksess i to av verdens største ølproduserende land, både Belgia og USA.
Dagens versjon er noe mindre melkesyrlig enn det opprinnelige, men opphavet er tydelig nok. Hoegaarden brygges av 45% hvete og inntil 5% havre, som benyttes i rå form sammen med byggmalt. Bruken av havre som råstoff er umoderne og uvanlig, og gir kanskje brygget et visst oljemykt preg. Men Hoegaards særpregede brygg er mer komplekst enn som så. Viktigere er krydringen med Curacao appelsinskall, koriander og en tredje ”hemmelig” ingrediens som kanskje er karvefrø? Det har en lys gul farge, nesten hvitt, lett aromatisk, med hint av sitrus og koriander. Markant maltpreg og en karakteristisk smak av aroma humle. God lengde med fin svak bitterhet. Godt Skum. Et lyst og leskende hveteøl som bør drikkes svært kaldt.
Det var en utsøkt glede at Cardinal kunne tilby dette ølet fra fat, i originale ”blomsterpotte” glass. Men etter at Ringnes overtok distribusjonen, er vi tilbake i flasker.

Hoegaarden Verboden Vrucht

141_hoegaarden-verboden-vrucht-33-cl_nl

Belgiske Hoegaarden (eid av InBev) er internasjonalt mest kjent for sin witbier, men stiller også med overgjærede øl i den sterkere divisjonen, og deres Verboden Vrucht er et av Belgias mest kjente øl. Adam og Eva (som er avbildet meget lett antrukket på etiketten) hadde som kjent også sans for forbuden frukt, men hvem gidder vel gå på epleslang når man kan få Verboden Vrucht på flaske?
Uklar brun farge på ølet, med et enormt og tykt kremig skum.
Herlig kompleks aroma av kirsebær, fiken, svisker, eik og sandeltre.
Smaken har preg av malt med noe frukt og krydder, merkbar alkohol og en bitter avslutning.En sterk belgisk ale med kvalitet godt over gjennomsnittet!