Rygr / White Dog Doggerland NEIPA
Rygr / White Dog Doggerland NEIPA
Bryggeriet opplyser: En humlejuice brygget sammen med våre venner i Nederland fra The White Dog. Humle fra New Zealand og USA. Smak og lukt heller mot tropisk frukt, sitrus og skog. I tillegg er det en deilig bitter leskende avslutning. Humler: Waimea, Nelson Sauvin, Rakau og Citra. Doggerland er det nedsunkne landet utenfor Nederland og Storbritannia inn mot Norskerenna.
Vi noterer: Ugjennomsiktig lys gul farge på ølet, moderat hvitt skum. Aroma av fruktig (sitrus, tropiske frukter, knuste stikkelsbær og hvite druer) og "krydret" humle fra New Zealand. Smaken er nokså søt og utpreget fruktig og krydret, med de samme elementene som i aromaen, balansert av en anstendig bitterhet. Et øl til å nyte, gir mersmak!
Funky Fluid / Moksa Sticky Clouds
Funky Fluid / Moksa Sticky Clouds
Det polske bryggeriet Funky Fluid opplyser: "5th Anniversary Collab Series. Som en del av feiringen av vårt 5-årsjubileum brygget vi en øl med det ledende amerikanske bryggeriet - Moksa.
Vi kombinerte våre erfaringer og skapte en dobbel, kremet og supertropisk NEIPA med Citra-, El Dorado- og HBC 586-variantene. 18 blg."
Jeg noterte: Disig gul farge, moderat hvitt skum. Aroma av gule steinfrukter og tropiske frukter, hint av sitrus. God munnfølelse. Smaken har de samme elementene som aromaen, ikke for søt, moderat bitterhet.50 cl boks, 8,1%:
Rygr Valhall Chaga & Bjørkesevje B.W. Jamaica Black Rum Barrel
Rygr Valhall Chaga & Bjørkesevje B.W. Jamaica Black Rum Barrel
Bryggeriet på Jæren opplyser om dette vinnerølet: "Barleywine brygget på 100% norsk malt. Modnet 15 mnd på Black Jamaica Rum fat. Tilsatt lokal bjørkesevje i vørter istedenfor vann. Tilsatt håndplukket lokal chagasopp fra bjørketrær."
Jeg noterte: Vinner av prisen «beste øl fra norske lokale bryggerier», i konkurransen arrangert av "Hanen" (kjede av norske gårdsmatbutikker). Beksvart farge, moderat til lite brunt skum. Distinkt aroma av mørk rom og eik, et hint av vanilje. Veldig søt smak, stekt malt og tydelig mørk rom og eik, ikke sikker på at jeg kunne peke ut bjørkesaften (som i seg selv er en veldig jevn og mild smak) og chagaen, hvis jeg ikke visste at de var der. Noter av karamell, mørk sirup og vanilje. Varmende munnfølelse. Dette er "snop" med en konsentrert smak, så det er ingen skam å dele boksen på 2 personer. Dyr, men verdt det.
Fauve Cri du Coeur Berliner Weisse Framboise Citron Vert
Fauve Cri du Coeur Berliner Weisse Framboise Citron Vert
Parisbryggeriet Fauve Craft Bière har brygget dette surølet - et "skrik fra
hjertet" - med bringebær og lime. De opplyser: "Une bière acide de style « Berliner Weisse » à la framboise et au citron vert, toute rose, bien acidulée et super rafraîchissante ! Une bombe de framboise et du citron vert qui s’affirme sur la longueur.» som Google mener betyr "Et surøl i Berliner Weisse-stil med bringebær og lime, veldig rosa, veldig syrlig og superforfriskende! En bombe av bringebær og lime som hevder seg over tid."
Jeg noterte: Disig rød farge, moderat til lite off-white til rosa skum. Distinkt aroma av modne bringebær og melkesyre, bare et hint av lime. Middels syrlig smak, lite søt, toner av bringebær, lime og melkesyre, knapt bitterhet.
Rygr Jærsk Lager Nectaron Humle
Rygr Jærsk Lager Nectaron Humle
Våre venner litt sør for Sandnes opplyser: "Frisk og fruktig lager med 100% jærsk malt. Nectaronhumlen fra New Zealand har et markant særpreg av tropisk frukt retning fersken og ananas. Ølet har hverken stått på lager eller blitt lagret over lengre tid. Derfor kan en forvente ferske fine smaker av en lettdrikkelig øl kalt lager."
Bitterheten er på 35 IBU. Jeg noterte: Pale golden colour, large white head. Aroma of sweetish malts, flowers and honey. Soft and smooth mouthfeel. Malty flavour, moderate floral and herbal hops. Okay.
Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel
Rygr Valhall Barley Wine Pedro Ximénez Sherry Barrel
Bryggeriet i Klepp opplyser: "Norges første barleywine brygget på 100% malt fra Jæren. 100 kg av den tilsatte malten er røstet av oss i RYGR på en unik måte. Humlet med Perle og Wai-iti. Lagret på Pedro Ximenez sherry eiketønner i 24 mnd."
Jeg noterte: Sort farge, lite brunt skum. Aroma mer av bourbon enn sherry, distinkt eik og vanilje, et hint av fuselalkoholer. Varmende munnfølelse. Veldig søt smak, toner av søt sherry kommer gjennom, distinkt eik igjen, toner av rosiner, moderat humle.
En fin godbit for å tilfredsstille søtsuget din, men jeg vil anbefale å dele boksen mellom to personer.
Salikatt Cloud 9 Limited
Salikatt Cloud 9 Limited
Vi tar inn det meste fra Salikatt og allt forsvinner raskt ut av hyller og skap, og av og til får vi inn sjeldenheter som har en høy pris og derfor blir stående litt lengre. Her har vi en av disse! (Det er nå Limited versjonen vi har inne fra feb 25)
Bryggeriet skriver:
Cloud 9 is a smooth and complex imperial stout, barrel aged for 18 months in selected bourbon barrels and conditioned on coconut, cacao nibs, and vanilla. First released at What’s Brewing 2022.Jeg noterte: Flasken er på 13,3% (det var What's Brewing-utgaven som var på 14%). Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum. Alkoholpreget aroma av bourbon whiskey, fusel og melasse, også eik, kokos, sjokolade og vanilje. Rik og varmende munnfølelse. Smaken er temmelig søt, og har de samme elementene som i aromaen, også toner av brunt sukker og et hint av mørke tørkede frukter. Det er lov å dele flasken på to personer!
Funky Fluid Pastry Chef Tiramisu
Funky Fluid Pastry Chef Tiramisu
Polsk imperial pastry stout, inspirert av den italienske desserten tiramisu. Bryggeriet opplyser: "Imperial Stout inspired by tiramisu. Infused with Colombian cocoa nibs from Beskid Chocolate and Dark Yellow Espresso Blend roasted by HAYB. 30 Blg."
Jeg noterte: Black colour, small tan head. Aroma of coffee, hints of chocolate and vanilla. Sweet flavour, notes of roast malts, chocolate and coffee, also distinct bittering hops.
33 cl flaske, 11,0%:
Brew York Tonkoko (cask)
Brew York Tonkoko
En Milkstout på 4,3%.
Bryggeriet skriver:
Tonka beans, hand-toasted coconut, Madagascan vanilla and Belgian sourced cacao nibs combine to make this one silky smooth and indulgent milk stout. Many have called it liquid Bounty! We built a custom infusion vessel to make this beer; we hope you think it was worth it!
THE HEREDITY OF AN EMPRESS
Tonkoko is the go-to milk stout in our core range and ever since it was released we’ve been thinking of how to take this award-winning formula to newer, crazier heights. We first made the bigger version, Imperial Tonkoko, back in 2017 and the ‘double everything’ approach worked an absolute dream bringing out an all new classic to the Brew York beer range. This 7.5% Imperial variation hit the world to much acclaim, winning numerous awards and even being voted in the top ten best stouts in the world by Rate Beer (it even peaked at 2nd for a brief moment!). Never resting on our laurels we decided to push on, go bigger, go crazier, it’s what we do at Brew York. So in 2018, for the Tryanuary campaign, we came up with the idea to make this already stunning beer, better. Bigger. We wanted to ‘imperialise the Imperial’… so, Empress Tonkoko was conceived.
On the day of brewing Empress Tonkoko we invited some of our friends from near and far in the beer community to muck in and help put a local stamp on this brew. Local CAMRA members, beer bloggers, friends and family all came along at a frankly daft time in the morning to get brewing to bring our vision to life. It took the already huge malt bill from Imperial Tonkoko and doubled it, it also doubled the amount of coconut, vanilla, cacao and the now much used Tonka. Brewing and adjunct prep took pretty much the entire day and that attention to detail and love put into the brew came out in the final beer. Upon launch it became a fan favourite with its surprisingly easy drinking 10.6% belying the super rich chocolate notes mixed with the fragrant headiness of the Tonka and vanilla. It was a belter to be fair.
Every year now we make this magnificent brew and we always try to release it for the Tryanuary campaign in memory of the very first brew made. A nod to everything we hold dear; friends, family and great beers. This year is no different, apart from the amount we can now produce! With the expansion of the brewery up to our site in Osbaldwick and our ever-increasing ability to place beer into barrels we can now make this stupendous beer into larger batches, into differing styles of barrel and also try out some new tech to make a very first for us, for example a nitro version of this super Imperial, but more on that later…
Brouwerij 't Verzet Oud Bruin Raspberry
Brouwerij 't Verzet Oud Bruin Raspberry
En flamsk brun med bringebær på 6% vi kunne lagt under fanen flamsk, men velger å ha den her i «surøl» Ellers vet vi ikke så mye om dette «moderne» bryggeriet.
Jeg noterer: Disig rødbrun farge på ølet, lavt beige skum. Sterk aroma av modne og overmodne bringebær. Sur smak, intense toner av bringebær, bæreddik og eik, knapt noen humle.
Bådin Klappe Zu, Affe Tot
Bådin Klappe Zu, Affe Tot
Bådin bryggeriet i Bodø er et svært aktivt lite bryggeri som lanserer det ene spennende ølet etter det andre, og vi tar mer enn gjerne inn de fleste av de, selv om det jo en et stykke vei å få fraktet det. Om dette nye ølet skriver de;
Smaksrik og balansert Schwarzbier, med røstede toner av kaffe og mørk malt. Lettdrikkelig og matvennlig.
Jeg noterer: Først til det snodige tyske navnet: det skal komme fra skikken med at sirkus hadde en dressert ape til å rive av billettene, noe som selvfølgelig var en attraksjon i seg selv, spesielt for barna. Når apen var død, og sirkuset ikke hadde fått dressert noen ny, måtte billettene stemples i billettluken. Uttrykket er også brukt i en ufrivillig komisk DDR-korsang som ble skrevet i fullt alvor for å feire(!) byggingen av Berlin-muren i 1961. Og det er i det østlige Tyskland at lagerølstilen Schwarzbier har sin opprinnelse. Svart farge på ølet altså, moderat lysebrunt skum. Moderat aroma av røstet malt, hint av kaffe og mørk sjokolade. "Ren" smak av røstet malt, ganske tørr, hint av kaffe, moderat humle med en lett fruktighet. Lettdrikkelig og forfriskende!
Brew York Lupu Lion (Cask)
Brew York Lupu Lion.
En pale ale på 4,3%.
Bryggeriet skriver :
Lupulin: The golden part of the hop that gives beer its bitterness, aroma and flavour.
Lupu Lion: The hippest cat in the pride, a juicy golden pale ale heavily hopped for roaring citrus notes with a totally paw-some resinous pine finish. Oh, and it’s also gluten-free!
Pours almost clear, pale yellow with a mid-sized white head. A bit bubbly. Settles as a patchy layer of foam stretching to cover the surface of the beer. Clinging to the sides of the glass. Substantial lacing. Aroma is moderately intense with a sweet odor of Stone fruits mingling with a sharp citric scent. Sweet peach and apricot. Grapefruit and citrus.
Rather strong carbonation. Thin, watery, lively and tingling texture.
Flavor is medium intense with a medium strong sweetness followed by a slightly stronger citric bitterness. Aftertaste is bitter and a little tart. Lingers for a bit. Finish is dry.
Refreshing and fizzy.
Rygr Brygghus Djerv Hoppy Lager (fat)
Rygr Brygghus Djerv Hoppy Lager (Fat)
Bryggeriet skriver :
En undergjæret IPA, også kalt IPL. Brygget på en maltbase av utelukkende norske råvarer.
Denne har vi jo hatt før på Cardinal, både fra fat og boks, og egenskapene dens har variert litt, synes jeg.
Men om varianten på boks noterte jeg:
Dyp gylden til oransje-brun farge, bare litt disig. Moderat til lite hvitt Skum. Aroma av malt, gammelt syltetøy, grøt og piney amerikansk humle. Maltaktig smak først, litt frukt, deretter en tydelig bitterhet av harpiks- og grapefruktaktig amerikansk humle.
5,2%
ELØ Bertine’s Bringebær Berliner Weisse
ELØ Bertine’s Bringebær Berliner Weisse
Vi har hatt, og tar stadig inn nye øl fra bryggeriet «En Liten Øl» som gjerne forkortes til ELØ her i huset. Siden bryggeriet ligger rett borti hogget her, på Stord, regner vi det som lokalt i det utvidede lokal-begrepet.
Denne deilige sommerforfriskningen fra bryggerne i Fitjar har vi visst rent glemt å nevne. Ugjennomsiktig gammelrosa farge på ølet, lavt off-white skum. Aroma av bringebær, rips, sitroner og melkesyre. Forfriskende smak, moderat sur, med de samme elementene som i aromaen. Lettdrikkelig.
Bådin Vesterålen India Pale Ale Glutenfri
Bådin Vesterålen India Pale Ale Glutenfri
Bryggeriet i Bodø sier: Vesterålen er en glutenfri India Pale Ale, proppfull av humlefrisk aroma etterfulgt av fruktighet, bitterhet og maltsødme
Vinje StoreVIPA
Vinje StoreVIPA
Vinje Bryggeri er et lite håndverksbryggeri, som nå for første gang blir representert på Cardinal. Deres butikkstyrke / "session" IPA heter VIPA, men det er altså storebroren StoreVIPA som vi nå har i hyllene. Bryggeriet sier: "Storevipa er storebror til Vinje bryggeri sin VIPA. Det er ein fyldig kraftig og aromatisk IPA. Eit breitt samansett humlespekter gjev rik smak med eit friskt preg av sitrus og blomeeng. Passar like godt aleine som til blant anna kjøt, gryterett eller ein kraftig ost.» Jeg noterte helt kort etter en liten smaksprøve: Amber farge. Aroma av furu og litt frukt. Furu- og grapefruktsmak, ganske tørr.
Vinje Heilage Vimur
Vinje Heilage Vimur
Mange rogalendinger er ikke klar over at Rogaland har et stykke felles grense med Telemark fylke og Vinje kommune. Det er det helst bare heietravere som vet, for der er ingen direkte veiforbindelse mellom fylkene, da må vi innom Røldal i Hordaland/Vestland. Rogalands høyeste punkt, fjelltoppen Vassdalseggi på 1658 meter, ligger på grensen til Vinje, og er samtidig det tredje høyeste punktet i Telemark.
Vinje Bryggeri er et lite håndverksbryggeri, som nå for første gang blir representert på Cardinal.
Fra dette lille brygeriet kommer Heliage Vimur, som stilmessig er en belgisk blonde ale, brygget med litt honning fra Jamsgard i Bøgrend, Vinje. Vimur er i nordisk mytologi navnet på elven Tor krysset på sin vei fra Grid til Gejrrød (To jætter, hvorav Grid er kvinne
Jeg noterte: Litt disig gylden farge, stort hvitt hode. Moderat aroma av belgisk ale-gjær, milde krydder og tørket frukt. Bare et snev av honning. Smaken har de samme elementene, ikke for søt, ganske gjæraktig.
Rygr Halvdan
Rygr Halvdan
en IPA med aprikos på 5,2% fra våre venner på Kverneland, og brygget har så få kalorier at det regnes som LITE øl (første gang LITE er i salg på cardinal?)
Bryggeriet skriver : En tørr østkyst-inspirert IPA med lav bitterhet og høry fruktighet fra amerikansk humle og aprikospurè. Brygget på en 100% norsk maltbase.
Salikatt Blueberry Plunge
Salikatt Blueberry Plunge
Et moderat syrnet fruktøl fra våre venner hos Salikatt her, og det er blåbær det dreier seg om. Boksen bør vendes opp-ned noen ganger for å få med bærsedimentene. Ugjennomsiktig purpurfarge på ølet, moderat til lavt rosa til purpur skum. Aroma av melkesyre, yoghurt og blåbær. Fyldig munnfølelse. Fruktig og moderat syrlig smak, distinkte toner av blåbær, men ikke særlig søt. Noen tanniner i avslutningen. Minimal bitterhet. Godt øl!
Lervig Foeder Abricots By Rackhouse
Lervig Foeder Abricots By Rackhouse
er en fatmodnet wild ale/surøl med aprikos på 6,5%.
Bryggeriet skriver :
We brewed a traditional turbid mash as they would do in most Lambik breweries in Brussles to generate lots of starch for the Brett to work on slowly over a year of fermentation in our Foeders, giving a soft funkyness light sour edge with a balance of fruit forward sweetness from the apricots we added 1 month prior to packaging.
God syrlighet med masse aprikos som leder an. Sitron- og limesaft ligger under. Det er noe eikefat når den lunes litt, men gjennomgående, lette, funky toner. Ganske mye syrlighet i avslutningen gjør den litt skarp, kanskje?
Lervig Rackhouse - Coconut Coffee Stout
Lervig Rackhouse - Coconut Coffee Stout
Bryggeriet i Hillevåg skriver: "This beer is defined by a natural marriage of coconut, rum and bourbon which produce aromas of coconut cream pie. Upon the first sip, light notes of honey and spice dance on the tongue before freshly-brewed coffee intertwines with the dominant toasted coconut flavours. The finish has a boozy edge which is softened by vanilla-forward sweetness and oak lactones from both the coconut and 14 months in bourbon & rum barrels."
Jeg noterte: Black colour, small tan head disappears instantly. Aroma of coconut. lactose, roast malts, coffee, chocolate, fusel, oak, bourbon and rum. Very sweet flavour of coconut, chocolate, rum and bourbon.
Igjen et snopeøl, hvor flasken bør deles på flere personer.
Lervig Rackhouse - Robusta
Lervig Rackhouse - Robusta
Bryggeriet sier: "Vi brukte enorme mengder robusta kaffebønner – kjent for sin fyldige og karakteristiske jordsmak – i vår veldig bourbon-fremadrettede imperial stout base som hadde lagt 14 måneder i eik. Resultatet er glatt og enkelt, men likevel raffinert og komplekst. Servering : Snifter glass 8°C.»
Jeg noterte: Beksvart farge, moderat til lite brunt skum. Distinkt aroma av kaffe. Ekstremt søt smak, masse søtet kaffe. Også stek malt og massevis av alkohol. God i små porsjoner, flasken er til deling.
Igjen: Alle som har ratet dette ølet på RateBeer, har ratet det høyere enn hva jeg gjorde. Det har også høy score på untappd.
Lervig Rackhouse Chocolate Dripped Raisins
Lervig Rackhouse Chocolate Dripped Raisins
En bourbon og romfatlagret Imperial stout på 13,9%.
Bryggeriet skriver :
Vi introduserer vår nye Imperial Stout: et 18 måneder gammelt vidunder fra bourbon- og romfat. Inspirert av sjokoladedyppede rosiner, lokker den med kaka hentydninger, vanilje og rosiner.
Denne fløyelsmyke eliksiren er kompleks, med søte mørke frukter og saftig sjokolade.
Laget med lidenskap, er det et ekstraordinært mesterverk å nyte. Hurra for ekstraordinære øyeblikk!
Sigmund skriver: Delt 375 ml vokset flaske på Mandag i Annen, Cardinal, Stavanger. ABV er 13,9 %. Beksvart farge, lite skum hode. Sjokoladedyppede rosiner i aroma og smak, også toner av fusel i aromaen, men ikke i smaken.
Funky Fluid Free Crazy Hazy IPA
Funky Fluid Free Crazy Hazy IPA
Enda et alkoholfritt øl, denne gang en IPA fra Polen. Alkoholfrie og alkoholsvake øl er blitt en ganske så ny trend her på berget det siste året, og er den eneste varegruppen som hadde økning på vinmonopolet i 2023. Og på spørsmål hvorfor folk går på Vinmonopolet for å kjøpe alkoholfritt er svaret at de er dyktige og tar inn gode varer, slik som oss
Jeg noterte: Disig/ugjennomsiktig stråfarget, moderat hvitt skum. Aroma av vørter og korn, hint av sitronhumle. Glatt og sitronaktig munnfølelse. Smak av sitron, furu og humle, tilstrekkelig maltkropp, moderat bitter humle i finishen.
Boerenerf Fluweel (Framboos - Muscat bleu) Oogst 2023
Boerenerf Fluweel (Framboos - Muscat bleu) Oogst 2023
«Surhet og Glede» heter et nystartet importfirma utenfor Kristiansand, og som navnet kan indikere får de to svogrene i selskapet stor glede av surøl, om det er Lambic eller annet.
Blenderiet Boerenerf ble etablert i 2020 av de visjonære grunnleggerne Senne Eylenbosch og Vincent Alluin. Boerenerf ligger på den historiske eiendommen til det anerkjente. Eylenbosch-bryggeriet i Huizingen, som har en lang bryggerihistorie. Fra Boerenerf i Belgia kommer dette syrlige fruktølet (de kaller det ikke en lambic). En blanding av vin, ung og gammel lambic maserert på Muscat Bleu drue og bringebær. Muscat Bleu kommer fra Hoenshof i Borgloon. Bringebærene er fra De Daalkouter i Herzele og fra Purfruit i Dentergem.
Jeg noterte: Signalrød farge, strømmer kraftig med et stort rosa hskum som ikke varer særlig lenge. Intens duft av bringebær, med knuste røde druer og melkesyre i bakgrunnen. Middels syrlig smak av bringebær, røde druer og melkesyre.
Boerenerf Charent'euse Gueuze Cognac vat series 2023 - XO Cognac de Charentes
Boerenerf Charent'euse Gueuze
Cognac vat series 2023 - XO Cognac de Charentes
«Surhet og Glede» som er agent for disse fine ølene i Norge, var rimelig nystartet da vi bestilte vår første ladning kasser. Jeg hadde truffet de i. Kristiansand, ute ved Fevik flyplass et sted, men varene måtte de hente på østlandet, så jeg fikk de lastet over i min bil på XY stasjonen på Evje. Ølets veier er mangslungne!
Blanding av unge og gamle lambics modnet på konjakkfat som tidligere har inneholdt XO Cognac de Charentes.
Jeg noterte: Litt disig gylden til oransje farge, lite hvitt skum. Nydelig duft av brettanomyces/gårdshus, eik og konjakk. Syrlig og eikeaktig smak, middels tørr, toner av brettanomyces og sitroner, hint av konjakk.
Boerenerf Rabarber Lambiek Oogst 2023
Boerenerf Rabarber
Lambiek Oogst 2023
«Surhet og Glede» som er agent for disse fine ølene i Norge, var rimelig nystartet da vi bestilte vår første ladning kasser. Jeg hadde truffet de i. Kristiansand, ute ved Fevik flyplass et sted, men varene måtte de hente på østlandet, så jeg fikk de lastet over i min bil på XY stasjonen på Evje. Ølets veier er mangslungne!
En belgisk rabarbralambic her, altså - modnet på 3 sorter rabarbra, og verbena fra urtehagen. Jeg noterte: Svakt disig gylden farge, moderat, men kortvarig hvitt skum. Aroma av rabarbra, brettanomyces/våningshus og melkesyre. Syrlig smak, toner av rabarbra, melkesyre, brettanomyces, sitroner og eik.
Dette var det første av denne serien som ble utsolgt hos oss, men vi har nå fått tak i en ny ladning