HaandBryggeriet Odin's Tipple Dark Norse Ale

Cardinal Pub Stavanger

Odin’s Tipple fra HaandBryggeriet i Drammen har vært litt inn og ut av sortimentet vårt – nå oppdaget vi at den slett ikke var omtalt i Ølboken, og da kan vi heller ikke forvente så stort salg … Beklager det!
Stilmessig er dette nærmest en imperial stout brygget med uante mengder sjokolademalt, og med et «nordisk» innslag av røkmalt. Odin var som kjent selveste sjefsguden i den norrøne gudeverden, og han hadde stor sans for både øl og mjød. Da er det klart at HaandBryggeriets hyllestøl til ham ikke kunne være noe lettøl – her er både smaksrikdom og prosenter på plass. De første batchene av ølet var preget av en ganske markert syrlighet, men dette er ikke framtredende i de senere batchene.
Beksvart farge på ølet, dette er et av de mørkeste øl jeg har sett. Sjokoladebrunt kremig skum av middels høyde, varer ikke evig.
Røstet aroma, toner av mørk malt, kaffe, sjokolade og treverk, et hint av røk og tjære.
Røstet smak også, middels tørr, kaffe og tre, hint av lakris og røkmalt i avslutningen. Joda, dette er noe å stille opp med i Valhall!

Young´s Lyxury Double Chocolate Stout



Mange stouts og portere har et tydelig peg av "sjokolade" i smak og aroma - dette skyldes vanligvis bare røstingsgraden av noe av malten. Denne kalles følgelig "sjokolademalt". Men det engelske bryggeriet Wells & Young's nøyer seg ikke bare med det - de tilsetter faktisk også en masse sjokoladeplater (Cadbury's Chocolate), samt sjokoladeessens, direkte i vørteren under kokingen! Foruten sjokolademalt og ekte sjokolade er Double Chocolate Stout også brygget med pale ale malt og krystallmalt, havre, diverse sukkerarter og humletypene Fuggles og Goldings.
Så tenker du kanskje: "Sjokolade i øl - æsj, det må da bli både søtt og klissent!" Men dette er faktisk GODT!
Praktfullt utseende på ølet - kullsvart farge, med et flott brunt skum.
Nydelig aroma av sjokolade og røstet malt. Smaken er nydelig avrundet og silkemyk, fyldig og velbalansert - selvfølgelig med et solid innslag av sjokolade og maltsødme, men det blir aldri kvalmt eller "klissensøtt". Der er såvidt nok røstet preg og humlebitterhet i ettersmaken til at hele opplevelsen ikke "tipper helt over". 
Okei, dette er neppe et øl du vil velge å drikke en hel kveld (prøv gjerne noen "tørrere" stouts og portere for sammenligningens skyld), men personlig ville jeg være lykkelig om jeg kunne drikke én til dagen av denne, for resten av livet!

Rogue Chocolate Stout


Cardinal Pub Stavanger

Oregon-bryggeriet Rogue presenterer her en sjokoladestout som godt kan stå seg mot våre to tidligere engelske storselgere, Youngs Double Chocolate Stout og Robinsons Chocolate Tom. Og siden "everything is bigger in America", er også flasken større her ...
I likhet med de andre er her brukt både en del "sjokolademalt" (en røstingsgrad av malten som gir en sjokoladelignende smak) og naturlig sjokoladetilsetting. Bryggerimester John Maier begynte i selskapet et år etter at det startet i 1988, og hans kunnskaper og tilnærmingsmåter til bryggeprosessen er grunnlaget for framveksten av «Rogue Nation», en lojal fangruppe som venter ivrig på utgivelsene av nye typer og «special edition» øl.
Bryggeriet bruker sin egen type overgjær de har gitt det klingende navnet «PacMan gjær». Svart farge på ølet, med et digert brunt skum. Søtlig aroma med sterke toner av sjokolade / kakao, også toner av vanilje. Silkeaktig munnfølelse, som nok den tilsatte havren har noe av æren for. Smaken har en moderat sødme, igjen med dominante toner av sjokolade / kakao og vanilje, men også med en distinkt humlebitterhet i avslutningen og ettersmaken. Cascade er humletypen, den forbindes ellers helst med noe fruktigere og lysere amerikanske ales. Reint snob dette her også!