Midtfyns Chili Klaus Ghost

61000_0


Midtfyns Bryghus i Danmark har her alliert seg med TV-kokken Chili Klaus, og brygget en trippel med en solid dose av den supersterke Ghost-chilien. Denne chilien har fått navnet sitt fordi den angivelig besørger en midlertidig fjerning eller forflytning av sjelen din, om du spiser den i konsentrert form. I ølet er den tydelig til stede, men der er neppe nok av den der til å besørge en effektiv sjeleforflytning. (Undertegnedes sorte sjel er dessuten i så tvilsom forfatning at jeg neppe ville merket forskjellen.)
Svakt disig dypgylden til oransje farge på ølet, lavt og tynt hvitt skum.
Aroma av søtlig malt, marmelade og chili.
Smaken er middels søt og maltpreget med noe frukt, lettdrikkelig først, så setter en ganske voldsom brenning av chilien inn, og varer ut gjennom den lange ettersmaken. Et «must» for alle chili-entusiaster!
 

Midtfyns Rough Snuff II

eeba2ffe8a6c2bf5686ea05f268f058f--unusual-names-beer-brands


I førsteutgaven av dette ølet fra danske Midtfyns Bryghus ble der faktisk brukt snus, noe som førte til at ølet ble forbudt av det danske mattilsynet (men ikke før vi hadde fått vår andel på Cardinal). I Rough Snuff II er derimot alt lovlig, snusen er erstattet / etterlignet med godkjente næringsmidler, bl.a. lakris, kandissukker, rosinsirup og blæretang.
Svart farge på ølet, beige skum.
Aroma av lakris og røstet malt, hint av snus.
Smaken er ikke så utfordrende som navnet tilsier, ikke særlig søt, med minimal humle. Noe røstet malt.

Nøgne Ø Asian Pale Ale

Cardinal Pub Stavanger

Fra før har vi hatt populære Aku-Aku Lemongrass Ale på fat – nå har Nøgne Ø i Grimstad brygget et lettere øl, Asian Pale Ale,  som også er preget av lemongrass (sitrongress). Og det er et øl som nok vil vinne mange venner, spesielt sommerstid.
Disig dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Distinkt og «tørr» aroma av sitrongress.
En del kullsyre i munnen, lett i kroppen. Tørr smak, med massevis av sitrongress og det medfølgende preget av sitrus og krydder, hvit pepper i den middels bitre avslutningen. Uten tvil godt som følge til asiatiske matretter (som bryggeriet anbefaler), men sannelig er Asian Pale Ale god på egenhånd også, som en ren forfriskning.

na 4,5% 50cl

Coisbo Urban Haze

Cardinal Pub Stavanger

Danske Anders Coisbo er en tidligere politimann som fant ut at det er morsommere å brygge øl. Siden han ikke har eget profesjonelt bryggeri, så leiebrygger han vanligvis ølene sine hos Ørbæk Bryggeri. Urban Haze er brygget med en dose hylleblomst. Aromahumle er engelske Challenger. 
Dypgylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Moderat aroma av hylleblomst og fruktig og urteaktig humle.
"Smooth" smak, hylleblomst og malt med toffee-toner først, humle med jordtoner i avslutningen. En OK øl, som ikke er spesielt utfordrende.

63/75 5,3% 50cl

Nøgne Ø # 1001

beer_233857

Nøgne Ø # 1001 er altså brygget for å feire Nøgne Ø sin batch nr. 1001. Det er i slekt med Nøgne Ø # 1000, men er i motsetning til dette et helt mørkt øl. De er begge mildt krydret med krydderier som skal gi assosiasjoner til "1001 Natt". 
Beksvart farge på ølet, lavt brunt skum.
Moderat aroma av mildt røstet malt, sjokolade og treverk, hint av mildt krydder.
Smaken er "smooth" og full av maltpreget nam-nam, sjokolade og vanilje, men er ikke for søt. Bitterheten er lav. De milde krydderne er ganske avdempet. Til tross for sin styrke er dette et øl som det ikke er vanskelig å like!

Nøgne Ø # 1000

beer_233856

Nøgne Ø feirer sin batch nr. 1000 med dette sterke ølet - og for sikkerhets laget de et eget øl til batch nr. 1001 også (omtale av sistnevnte følger senere). De er begge moderat krydret med eksotiske kydderier a là 1001 Natt. Gjæren er belgisk, humlen er amerikansk.
#1000 er disig gylden på farge, med et minimalt hvitt skum.
God aroma av fruktig og furuaktig humle, og mildt krydder.
Middels søt smak av belgisk overgjær, demerara-sukker, fruktig humle og mildt krydder. Varmende munnfølelse, du merker at det er et sterkt øl. Noe bitterhet i ettersmaken. 25 cl er akkurat passe!

Thisted Økologisk Hyllie (fat)

IMG_2580

Da danske Thisted Bryghus i år endret oppskriften på sin Hyllie til bare å omfatte økologiske råvarer, tilsatte de også noe økologisk eplesaft til ølet. Resultatet er et sommerøl av pilsnertype med et visst preg av cider. Det er ellers brygget med hylleblomster (Hyllie = øl med hyll i - ttttog du 'an?). 
Gylden farge på ølet, moderat hvitt skum.
Frisk pilsneraroma, bare hint av hylleblomst og eple, et streif av smørmalt.
Frisk og fruktig "sommer"-smak, noe fruktsyrlighet, tydelige toner av eplejuice, bare hint av hylleblomst, meget moderat humle. En god og lett sommerforfriskning!

Anderson Valley Winter Solstice

1_87879126_3

Dette egenimporterte ølet for vintersolverv og den etterfølgende julehøytid hadde vi egentlig en slags intensjon om å gjemme til juleølsesongen setter inn for alvor – men siden vi på Cardinal er kjent for å servere alle mulige sesongøl året rundt, slapp vi det like godt på ettersommeren! Winter Solstice Seasonal Ale kommer altså fra Anderson Valley Brewing Company i Boonville, California.
Brun farge på ølet, høyt off-white skum.
God aroma av malt (inkludert noe karamellmalt) og milde krydderier (som ølet faktisk er tilsatt), inkludert kanel. Også noen fruktige toner (solbær og modne bjørnebær). Ingen av aromaelementene er overdrevet.
Smaken er først fruktig (hint av solbær og bjørnebær igjen) og maltpreget med noe karamell, men er ikke for søt. Julekrydderne kommer så tydeligere gjennom, men ikke på noen skarp måte. Bitterhumlen er meget moderat – noen vil sikkert si  «for moderat», men dette gjør altså ølet anbefalelsesverdig for dem som IKKE er så glade i mye humlebitterhet. (For dere andre har vi ellers nok av amerikanske «humlebomber».) Et lettdrikkelig øl, og det smaker absolutt ikke så sterkt som de 6,9% skulle tilsi.
 

Cardinal "Sigmunds Herbarium"

Herbarium
Herbarium er Cardinals egenutviklede urteøl, fagmessig brygget hos Lervig Aktiebryggeri i Hillevåg, under overoppsyn av de som utviklet hjemmebrygg-prototypen, Olav M. Bråtveit og Cardinals egen ølnerd Sigmund Melberg. En litt annen variant av ølet vant HaandBryggeriets krydder-og urteølkonkurranse for hjemmebryggere, og det var meningen at HaandBryggeriet skulle brygge vinnerølet kommersielt, men det fikk de aldri somlet seg til (vel, de har også hatt ganske sprengt produksjonskapasitet). Derfor tok vi saken i egne hender og satte Lervig med sjefsbrygger Mike Murphy på oppgaven. Mike har fulgt den nye oppskriften fra Sigmund og Olav slavisk, selv om vi har en mistanke om at han syntes dette var litt «crazy». Målsettingen har vært å skape et øl med tydelig smak av urter fra nordisk natur, men likevel ikke med mer ekstrem karakter enn at de fleste vil like det. Urtene har i tidligere tider blitt brukt i nordisk gårdsbrygging (ikke nødvendigvis alle samtidig), spesielt i tiden før humle kom i alminnelig bruk. Disse urtene ble også brukt som «te» i folkemedisinen, særlig før trolldomshysteriet grep om seg, og «kloke koner» som samlet urter fort kunne bli mistenkt for hekseri og ende sine dager på bålet. I våre dager har imidlertid disse urtene (og mange flere) fått en renessanse blant dem som er opptatt av naturmedisin og hjemlige nyttevekster – uten noe «hokus pokus», men med tro på at de motvirker infeksjonssykdommer og styrker immunforsvaret.

Etter moderne smak vil imidlertid et øl helt uten humle oppleves som «rart». Vi så derfor ingen grunn til ikke å KOMBINERE gode moderne humlevarianter med de nordiske urtene, og dermed få med det beste fra to verdener. Grunnoppskriften er en pale ale (med malttypene pale og münchener) , gjæret med den samme amerikanske gjærtypen som brukes i Lucky Jack. Som bitterhumle brukte vi den tyske klassikeren Perle, da den engelske vi hadde bestilt vakte bekymring hos tollerne i Oslo, som for sikkerhets skyld returnerte den til England! Tror vi må tilby tollvesenet et kurs om ølingredienser …
Den newzealandske aromahumletypen fra prototypølet var helt utsolgt før neste humlehøst (som på New Zealand selvsagt er på våren norsk tid) – men så fikk vi snusen i en helt ny (fra 2011) og spennende humletype som heter Kohatu (også den fra New Zealand), og importerte den via Australia. Dermed var alt klart for å brygge et øl som der garantert ikke finnes maken til!
Hvilke urter er det så vi har brukt? Så skrekkelig mystiske er de ikke, og helst vil vi at du skal lukte, smake og gjette selv – men siden noen ikke liker å kaste seg ut i det store ukjente, får de fasiten her: Nevnt etter mengde er det ryllik, hylleblomst, brennenesle, bringebærblader, einerbær, bjørkeblader og salvie. Kombinert med humlen skaper de en god men ikke overdreven bitterhet, med dufter fra en norsk sommerdag. Nei, vi vil på ingen måte påstå at alle øl «burde smake som dette». Der lages jo fantastisk mye godt øl med humle som eneste «krydder». Men vi tror de fleste vil være enige med oss i at som en avveksling fra «det vanlige» er Herbarium en både interessant og god opplevelse!
 
 
Sigmund

Baird Brewing Company Jubilation Ale


Fra Baird Brewing Company i Numazu, Japan, har vi nettopp fått inn noen få flasker av 2007-årgangen av deres Jubilation Ale. Ølet er akkurat passe modnet nå, og blir neppe stort eldre i hyllene hos oss. Dette herlige ølet er brygget med kandiserte fullmodne fikener og kanelstenger fra det japanske nikki-treet.
Disig brunlig-oransje farge på ølet, flott og varig off-white skum med en blekoransje teint.
Ganske sterk søtlig aroma med toner av kandisert frukt (fiken, altsåWinking, karamell og malt, hint av kanel.
Smaken har toner av kanel og andre milde krydderier, fiken, karamell og malt, med en fin sødme som er bra balansert av god humle i avslutningen. Munnfølelsen har noe varme fra alkoholen, som imidlertid ikke dominerer. I ettersmaken er der toner av tre.
Et meget interessant øl, som er behagelig å drikke.

83/92 6,5%

 

Hitachino Nest Real Ginger Ale


Fra japanske Kiuchi Brewery kommer deres Hitachino Nest Real Ginger Ale, og som navnet røper er det brygget med en porsjon fersk ingefærrot i bryggekjelen. Malttypene er pale, münchener, krystall og sjokolade, humletypene er Chinook, Perle og Kent Goldings.
Ravfarget øl, svakt disig, med et bra off-white skum.
Fin aroma av fersk ingefær og fruktig og blomsteraktig humle, hint av sitrongress.
Smaken har betydelig maltsødme, men har ingefæren som det dominerende elementet gjennom det hele (likevel ikke så mye at smaken blir brennende), med hint av søte frukter og sukkertøy. Avslutningen er tørrere, med moderat humle.
Dette er et godt øl hvis du liker ingefær (det gjør jeg), men hvis du hater dette krydderet, eller er allergisk mot det, er det å be om trøbbel å bestille Real Ginger Ale ...

91/90 8%

 

Nøgne Ø Special Holiday Ale

jolly_pumpkin_450

Nøgne Ø Special Holiday Ale er andre produksjon av dette samarbeidsølet mellom Nøgne Ø i Grimstad og Jolly Pumpkin i San Diego, der det første ble produsert i 2008. (se annet overgjæret øl rundt side 80). Denne gangen presenterer vi det som et juleøl, og kun vår iver etter nye øl er årsak til at vi for en stakket stund har det.. Øllet fikk strålende omtaler i årets juleøltester, og det lille lageret Nøgne Ø hadde ble blåst bort på timer, så da var det godt vi hadde sikret oss allerede i september. Winking Resepten er altså det samme, men ølets «terrior» forskjellig da mye er forskjellig her og der, både hva vannkvalitet og bryggeriutstyr angår, og ølet har i Norge også fått en annen modning. i originaloppskriften inngår både Michigan chestnuts, white sage fra sør California og norske juniper bær. Fargen er mørk som vinternatten, og ølet gir et stort skum i glasset. Ølet har en sterk aroma av brent malt, sjokolade, humle, lakris og blomster. Smaken følger godt opp med stor fylde og stor bitterhet, sitter lenge og vel med mye godt julekrydder. Ølet kan virkelig nytes alene, men passer også godt til de tradisjonelle kraftige julerettene, spesiellt røykt pinnekjøtt.

Ægir Julebrygg


Ægir Julebrygg fra våre venner i Flåm kommer i år både i "butikkutgave" og "polutgave", og det er den sterkeste vi har tatt inn - den har den nødvendige fyldige munnfølelsen som vi synes du bør kunne forvente av et julebrygg. Og i motsetning til de store norske bryggerienes juleøl er dette overgjæret (stilmessig er det nærmest en krysning av engelsk sterk ale og belgisk ale), og er flaskekondisjonert (ettergjæret på flasken). At det dermed blir litt uklart er bare som det skal være. Og det aner oss at bryggeren her har vært framme og drysset litt forsiktig fra krydderposen over bryggekaret - er det jul så er det jul ... Uklar meget mørk brun farge, høyt til moderat kremig lysebrunt skum.Fin aroma av malt, julekrydder, brunt sukker og noe frukt. Smaken har en betydelig maltsødme og er fyldig og rik, med moderate toner av krydder, mørke tørkede frukter og brunt sukker. Der er en finstemt syrlighet til å balansere sødmen, men humlen er moderat. Med et glass av dette ølet foran deg, blir det garantert ikke vanskelig å slutte seg til våre norrøne forfedres urgamle skål: "For godt år og fred!"
Og om da ikke julefreden senker seg over deg, vet vi ikke annen råd enn at du får ta en til ...

Anchor Christmas Ale


Anchor Christmas Ale kommer fra kvalitetsbryggeriet Anchor Brewing Company i San Fransisco, og de viser nok en gang hva de står for! Deres juleale, eller "Our Special Ale" som det også er kjent som, er årlig på markedet mellom begynnelsen av november og midten av januar. Oppskriften er litt forskjellig for hvert år, og 2007-årgangen kan bryggerne trygt være bekjent av.
Meget mørk rødbrun farge på ølet, nesten svart. Flott og varig lysebrunt skum.Fin vinøs og søtlig aroma, toner av malt, urter, eik, krydder og karamell.Maltpreget smak med moderate toner av karamell og urter, med et moderat men fint humle- og krydderpreg i avslutningen og ettersmaken.Dette ølet er meget behagelig å drikke! Og er det ikke utsolgt i midten av januar, kan det trygt drikkes resten av året også. Nemlig!

Iki Beer

iki_beer

Iki Beer er et "japansk" spesialøl, brygget hos det belgiske forsøksbryggeriet De "Proef" Brouwerij i Lochristi. Det er brygget med uvanlige (og visstnok ekstra sunne) tilsetninger av japansk grønn Sencha te og Yuzu-frukt, som er en japansk sitrusfrukt. Disig blekgul farge på ølet, med et høyt og varig hvitt skum. Den søtlige og uvanlige aromaen bærer preg av de to spesialingrediensene. Smaken har et visst preg av hveteøl, men minner mest av alt om iste med sitron. Minimal bitterhet, lett og forfriskende.
"Iki" er det japanske ordet for "liv" - og det kan jo bli et himla liv på Cardinal når de som vanligvis forfrisker seg med iste hiver seg på dette ølet i stedet ...

Special Holiday Ale

specialholidaybottles3

Special Holiday Ale er et samarbeidsprosjekt mellom de to amerikanske kvalitetsbryggeriene Stone og Jolly Pumpkin, samt norske Nøgne Ø. Det er en sterk og krydret flaskekondisjonert ale, som vel strengt tatt ble brygget til "thanksgiving" og jul, men som passer like godt til enhver helligdag (i alle religioner!) hele året, og nårsomhelst ellers man ønsker seg et fyldig og smaksrikt øl. Sa jeg smaksrikt? Du finner knapt noe annet øl på Cardinal (eller annetsteds) som har større smaksrikdom! Det er krydret med kastanjenøtter, einerbær, hvit salvie og karvefrø - og inneholder selvfølgelig også liberale mengder malt (inkludert noe havremalt og rugmalt) og humle.
Nydelig kastanjenøtt farge på ølet, med et flott, kremig og varig beige skum. God aroma av karamell, krydderier og mørke frukter. Rik og fyldig munnfølelse. Smaken er maltpreget og fyldig med god sødme, og massevis av krydderier - men jeg ville nok hatt vanskelig for å identifisere akkurat HVILKE kryddere det inneholdt, om jeg ikke allerede visste det. Jeg ville også ha tippet at det inneholdt litt anis eller lakris. I avslutningen er der en distinkt humlebitterhet og enda mer krydder. Dette er et særdeles interessant øl - og la meg si det slik: Hvis Corona e.l.er ditt favorittøl til vanlig, KAN det hende du kommer til å slite her ... Greit det, da blir det bare mer på oss andre. For partiet vi (som en av få utvalgte puber i Norge) har fått, er nemlig begrenset!