Alaskan Smoked Porter

alaskan-smoked-porter11

Alaskan Brewing Company startet opp i 1986, i den gamle pelsjeger- og gullgraverbyen Juneau, Alaska. De var da det første bryggeriet i byen siden forbudstiden. Allerede i 1988 lanserte de Alaskan Smoked Porter, som introduserte for amerikanerne bruk av røkmalt i øl – tidligere var slikt omtrent uhørt i USA. Porteren fikk i løpet av kort tid så mange førstepriser at de av plasshensyn ikke kan nevnes her, og den ble skamrost i bøker bl.a. av ølguruen Michael Jackson (nei, ikke DEN Michael Jackson). I dag finnes der hundrevis av amerikanske og europeiske kopier, men det er altså originalen vi har! Alaskan Smoked Porter brygges som et årgangsøl, 1. november hvert år, så det er 2012-årgangen vi har nå.
Svart farge (eller veldig mørk brun) på ølet, høyt lysebrunt skum.
Deilig og balansert aroma mellom den røkte og den røstede malten.
Røstet og røkpreget smak også, men her kommer tonene av « røkt pølse» tydelig gjennom, noen ganger såpass sterkt at ikke ALLE vil synes dette virker «normalt». Tilhengerne av røkøl vil imidlertid slikke seg om munnen!

Rodenbach Caractère Rouge

rodenbach-caractere-rouge-ale-beer-belgium-10357289

Caractère Rouge er siste spesialøl fra belgiske Brouwerij Rodenbach.  Bare 900 stk. 75 cl «champagne»-flasker (og noen få fat) er tappet totalt, så vi anså det som litt av et kupp da vi sikret oss 5 kasser (angrer bare på at vi ikke kjøpte mer, men hei: andre puber må også få litt. I Norge vil det si bare et par andre steder.) Vår barsjef Trude er også vår sjefspusher for denne typen øl, og hun vet at de faller i smak hos mange damer – men de anbefales også for dannede herrer med god kroppshygiene. Grunnølet er altså en syrlig «flamsk rød ale» som har vært lagret på eikefat i 2 år, før den tappes over på knuste røde bær (kirsebær, bringebær og tranebær) og trekker til seg bærsmaken i 6 måneder. Så tappes den på flaske, hvor den gjennomgår en ny liten gjæringsprosess og utvikler naturlig kullsyre.
Rød farge på ølet, høyt rosa skum.
Sterk syrlig-fruktig aroma av modne røde bær, også toner av eik og bondegårdshus.
Deilig og «ren» sur & fruktig smak med et sterkt nærvær av nevnte bær, noe sødme men ikke for mye. Forfinet og interessant, men likevel forfriskende og lettdrikkelig for sin styrke og alder.
Jo, øl som dette koster jo noen kroner, men Rodenbach tjener neppe inn innsatsen i råvarer, produksjon og medgått lagringstid – slike øl er prestisjeprosjekter, som først og fremst tjener som reklame for bryggeriets faste produkter. Nyt det mens vi har det!

Rodenbach

rodenbachgrandcrubox

Rodenbach lages i byen Roeselare, og Rodenbach har patentbeskyttet både navnet sitt og elementer i bryggeprosessen, både for sitt Grand Cru og også sine øvrige produkter. Dette er den opplagte klassikeren blant rødt øl, og den er brygget ved hjelp av de mest tradisjonsrike metoder ved dette 160 år gamle bryggeriet. Rødfargen kommer fra bruken av Wiener-malt, men viktigere er tannin og karamell som stammer fra de massive, vertikale karene av ubehandlet eiketre som Rodenbach produktene modnes i. Det er i disse karene ølet får den særpregede syrligheten. Karene skal være litt av et syn der de rekker fra gulv til tak. Den minste rommer 15.000, de største 60.000 liter, og det er 300 slike som fyller et dusin haller. Bryggeriets øvrige produkter er en blanding av det grunnleggende Grand Cru brygget, som er lagret fra 18 til 24 måneder i trebeholdere, og mer ferskt øl. Rodenbach er i utgangspunktet så beskt at det blir lett søtet ved tilsetning av sukker, før det gjennomgår en kort pasteurisering. Dyp rødbrun farge. Som mye gammelt øl har ølet en helt særegen friskhet, ikke minst i dens mektige bouquet, men også i den utpregede pasjonsfrukt-lignende smaken og den lange ettersmaken. En intrikat kombinasjon av fruktig friskhet og en Madeira-smakstone.