Marston's Old Empire Original Export India Pale Ale

Cardinal Stavanger


Ølet fra Burton upon Trent har tradisjonelt hatt preg av det lokale vannet (med innslag av kalk og svovel), noe som andre byer har prøvd å etterligne gjennom en vannbehandlingsprosess som kalles burtonising. Dette er nok tydeligst i det "levende" cask-ølet, men også det pasteuriserte flaskeølet har noe av dette preget.
Old Empire er en typisk engelsk IPA, den er ikke så markert som de moderne amerikanske IPAs, selv om man også her har tydd til litt amerikansk Cascade-humle, i tillegg til de tradisjonelle engelske humleslagene.
Dypgylden farge på ølet, med et moderat hvitt skum som ikke varer så lenge.
Moderat men god humlearoma, hint av toffee også.
Mye kullsyre i glasset.
Smaken har godt merkbar Goldings og Fuggles humle og noe karamell, moderat bitter avslutning.
En grei IPA som ikke bør skremme noen.

Jennings Cumberland Ale


Jennings Brewery holder til i Cockermouth, Cumbria (Cumberland), og eies nå av storbryggeriet Marston's i Burton-on-Trent. Deres Cumberland Ale er en klassisk engelsk gylden bitter. Cumberland / Cumbria er ellers kjent som The Lake District, hvor poeter som Wordsworth, Coleridge og andre i sin tid hentet inspirasjon. I enda tidligere tider slo norske vikinger seg ned her, og flere norske ord er fortsatt i bruk - bl.a. kalles fjellene her the fells.
Cumberland Ale har en dypgylden farge og et moderat hvitt skum.
Moderat aroma av "støvet" humle, hint av toffee.
Forfriskende smak, "tørr" humle på en bakgrunn av diskret malt og et hint av frukt. Bitter ettersmak.

Marston´s Old Empire


Cardinal Pub Stavanger

Marston´s Old Empire Original Export India Pale Ale er en typisk engelsk IPA, den er ikke så markert som de moderne amerikanske IPAs, selv om man også her har tydd til litt amerikansk Cascade-humle, i tillegg til de tradisjonelle engelske humleslagene. Malttypen heter Optic.
Ølet fra Burton upon Trent har tradisjonelt hatt preg av det lokale vannet (med innslag av kalk og svovel), noe som andre byer har prøvd å etterligne gjennom en vannbehandlingsprosess som kalles burtonising. Dette er nok tydeligst i det "levende" cask-ølet, men også det pasteuriserte flaskeølet har noe av dette preget. Vi har også inne deres Oyster Stout og Pedegree Bitter.
Dypgylden farge på ølet, med et moderat hvitt skum som ikke varer så lenge. Moderat men god humlearoma, hint av toffee også.Mye kullsyre i glasset. Smaken har godt merkbar Goldings og Fuggles humle og noe karamell, moderat bitter avslutning. En grei IPA som ikke bør skremme noen.

Marston´s Pedigree

Cardinal Pub Stavanger

Marston's Pedigree er en bitter, og en av de bestselgende cask ales i England - vi må nøye oss med det pasteuriserte flaskeølet, men det går an det også!
Bryggeriet har holdt det gående siden 1834 i Burton Upon Trent, og de mener selv kildevannet fra de 7 kildene på selve bryggeritomten de benytter gir ølet deres den spesielle karakteren. At brygget fremdeles brygges i eikefat skal sikre at smaken er slik den har vært siden dette brygget så dagens lys i 1834. 41 millioner pint´s selges årlig, så disse fatene må jo være av en viss størrelse.
Det benyttes fremdeles de samme råvarene; Maris Otter-malt, humlesortene Fuggles og Golding og en 150 år gammel gjærkultur. Det er det eneste ølet i verden som fremdeles blir framstilt ifølge Viktoriatidens Burton Union system. Digre gjæringsfat av eik blir koblet sammen med overliggende jerntrau via kobberrør. Under gjæringen stiger vørteren opp i trauene, der den setter seg og blir filtrert tilbake ned i de underliggende fatene. Ølet skal med andre ord smake nøyaktig slik det gjorde på attenhundretallet.
Fargen er klar rav til brun, med et bra skum. Moderat aroma med toner av malt og brød, bare noen svake streif av karamell, svovel og fruktig humle. Smaken har noe nøtteaktig malt, og den fruktige humlen er mer uttalt. Der er et hint av toffee også, og en moderat men god bitterhet i avslutningen og ettersmaken.

Marston´s Oyster Stout

Cardinal Pub Stavanger

Marston´s Oyster Stout. Marston-bryggeriet holder fortsatt til i den mest tradisjonsrike av alle engelske bryggeribyer, Burton upon Trent. Deres Oyster Stout blir ikke lenger brygget med østers som en av ingrediensene, men har beholdt navnet fordi den med sin silkemyke smak passer godt å drikke til østers. Jeg vil nå påstå at den passer godt til nesten all slags mat, og er dessuten bare nydelig å drikke på egenhånd! Ugjennomsiktig svart farge, med et fint lysebrunt skum.
Aromaen er overraskende fruktig og nesten vinøs, den har toner av plommer / svisker, men også en kompleksitet som gir assosiasjoner til så forskjellige ting som tang og tare, kakao, colombiansk kaffe og sigarer!
Ølet er lett i kroppen til å være en stout, og meget forfriskende. Noen vil sikkert mene at dette blir for pinglete, men da protesterer jeg - en god stout trenger IKKE nødvendigvis å smake som om malteriet fungerer som krematorium i ledige stunder. Også fintfølende ølvenner som rygger tilbake for imperial stouts og slikt vil like Marston's Oyster Stout!
Smaken har preg av moderat røstet kaffe og er relativt tørr, med en moderat bitterhet av røstet malt og humle i ettersmaken. En ny storselger på Cardinal?