Grimbergen Dubbel

Grimbergen_Dubbel

Grimbergen Dubbel er representant for den kanskje mest markante øltypen i Belgia. Mens munkene i søreuropeiske land kunne dyrke druer og dermed lage vin, måtte klostrene nord for den 50. breddegrad finne alternativer. De hadde korn og humle, og kalde kjellere. Og det var det de trengte. Grimbergen strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
I dag produserer ølgiganten Alken-Maes det meste av Grimbergen på lisens utenfor klostermurene, men hevder metodene er de samme. Inndelingen i blond, dobbel og trippel henspeiler på antall gjæringer, og alkoholstyrke. Ringnes overtok merket fra Brewery i januar 2009, og tok det ut av markedet i Norge. Vi er vel ikke videre imponert av Ringnes sin satsning, og syntes de kunne holdt de klamme fingrene sine unna godt øl! Da vi fikk vite om dette, kjøpte vi inn så mye vi kunne av sortene, og regner med å ha Double inne til ut på sommeren. De andre, blond og Trippel er nå kun et brunt minne. Så var det det med fuglen Fønix da.... Ølet er et klart, kobberfarget klosterøl med duft av rosiner, nøtter, sjokolade, kanel og krydder. Lukten kan minne litt om kraftig maltwhisky ala Lagavulin. Miksen av ulike maltsorter og krystallisert sukker gir en lett sødme , stor fylde og et mykt og tiltalende øl. Sitter svært lenge.

85/88 6,5%

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle

mort-subite-gueuze

Mort Subite betyr "plutselig død", men dette henspiller verken på ishockeyens "sudden death" eller på potensielle og uventede virkninger av alkoholen - styrken på Mort Subite sine lambic-øl ligger på moderate 4,5%. Navnet har sin opprinnelse i et terningspill med "sudden death", som var meget populært på Brüssel-puben La Cour Royale på begynnelsen av 1900-tallet, så populært at puben like godt skiftet navn til "À la Mort Subite". Og siden puben var den aller beste kunden til lambic-bryggeriet i landsbyen Kobbegem, kalte dette bryggeriet etter en tid ølet sitt "Mort Subite" også! Bryggeriet har nå ellers putlet med sitt helt siden 1686. Ølet brygges fortsatt i Kobbegem, men bryggeriet er nå eid av Alken-Maes, som igjen er kjøpt opp av den multinasjonale giganten Scottish & Newcastle.

Mort Subite Lambic - Gueuze Traditionelle kommer i en uskyldig 25 cl flaske, så man behøver ikke bestille i litervis for å smake dette ølet.
Gyldenbrun farge, høyt skum.
Deilig syrlig aroma, med assosiasjoner både til bondegård / silofôr, gjærende nedfallsepler og rødvinseddik. Sur & søt smak med toner av epler, vin og vineddik. Ikke den mest ekstreme lambic på markedet, men en god introduksjon til øltypen!


Grimbergen Blond

grimbergen_blond-1.jpg


Grimbergen Blond Strekker sin historie tilbake til 1128 da st.Norbert bygde et kloster for Norbertiner ordenen i byen Grimbergen i distriktet Barabant. Som andre kloster på denne tiden var de datidens hoteller, og satte snart i gang med egen brygging. Klosteret brant ned flere ganger, men ble hver gang bygd opp igjen. Valget av Føniks i etiketten symboliserer dette.
Ølet har en gyllen farge, er svært fruktig med en tone av malt, krydder, honning og urter i lukt og smak. Ølet har som nevnt røtter tilbake til 1128, og oppskriften skal være den samme i dag. Brygget av Alken-Maes S.A.

Mort Subite Lambic - Kriek Traditionell

mort_subite_kriek
Mort Subite Lambic - Kriek Traditionelle er altså Cardinals introduksjon til frukt-lambicene. Nydelig rød farge, med et meget flott rosa skum.
Herlig aroma av kirsebær, med et touch av rødvinseddik. Smaken er ikke på langt nær så søt som man venter (heller ikke så søt som enkelte andre "kriek"-merker), den er faktisk forholdsvis tørr, men kirsebærene er der, naturligvis. Lett i "kroppen", meget forfriskende. Moderat syre. Til deg som mener du IKKE liker øl: vi vil nesten INSISTERE på at du prøver denne! Og til alle dere som VET at dere liker øl: hvorfor ikke prøve en helt ny smak?God fornøyelse!

Judas


Med navnet "Judas" forkynner dette overgjærede ølet fra Alken-Maes bryggeriet i Belgia med all mulig tydelighet at det har "forræderiske egenskaper". Lyst, klart, lett og uskyldig ser det ut, men med 8,5% alkohol kan "forræderiet" slå til før du aner det. Noen få flasker av denne, og "anyone is anybody's", som engelskmennene uttrykker det. I følge bryggeriet er dette et "ondskapsfullt øl - som gir guddommelig glede". Og så får bare navnet anstøte dem som så inderlig gjerne VIL ta anstøt av mest mulig i denne tilværelsen ...
Lys og klar gylden farge på ølet, høyt og varig skum.
Deilig krydret og fruktig aroma.
Myk munnfølelse. Noe sødme og frukt i smaken, den høye alkoholprosenten er forræderisk godt skjult. Vel, du får en anelse om at dette ølet er sterkere enn gjennomsnittet, men ikke 8,5% ... Hint av krydder. Overraskende moderat humle og beskjeden ettersmak.
Bør serveres kald.