De Tvende Presten Imperial Stout

Presten_boks

Fra De Tvende på Arendals Bryggeri kommer Presten, en klassisk imperial stout.
Beksvart farge på ølet, høyt til moderat lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, lakris og sjokolade, noen vinøse toner, et hint av eik.
«Smooth» smak, toner av røstet malt, kaffe og mørk sjokolade, igjen noen vinøse toner, et hint av lakris. Moderat humle. En höjdare!

De Tvende Cirque de Saison

Cirque_600b

De Tvende holder til på Arendals Bryggeri, og kommer med det ene gode ølet etter det andre. Deres Cirque de Saison (Årstidens Sirkus) har altså sine røtter i sørøst-belgisk gårdsølbrygging, og er dobbelt tørrhumlet.
Uklar blekgul farge på ølet, moderat hvitt skum.
Behagelig aroma av «krydret» saison-gjær, og fruktig og urteaktig humle.
Meget forfriskende smak, fruktig, urteaktig og krydret, først med søte hint av tropiske frukter, og med anstendig bitterhumle i avslutningen.

Graff Dead Cat Double IPA

Screen-Shot-2018-04-27-at-2.58.58-pm

Fra Graff Brygghus i Tromsø kommer Dead Cat Double IPA. Graff regnes av mange nå som Nord-Norges beste bryggeri. Av ”Iddesene” går det fram at dette er brygget flere ganger i samarbeid med ulike bryggerier, og at dette er et samarbeidsbrygg med Amundsen i Oslo.
Uklar gul til oransje farge på ølet, lavt hvitt skum.
Sterk aroma av fruktig og furuaktig humle, toner av fersken, grapefrukt og tropiske frukter, også harpiks, furunål og granskudd.
Meget humlepreget og bitter smak med de samme elementene som i aromaen, balansert av en viss maltsødme. Bryggeriet opplyser at ingen katter ble drept eller skadet under produksjonen av dette ølet.

Graff Petite Oak

add05bf9e042680d8750a1021de9b893_640x640-1

Graff Brygghus i Tromsø har brygget barleywine’n Petite Oak i samarbeid med oslobryggeriet Cervisiam. Ølet har vært lagret 9 måneder på eiketønner som tidligere inneholdt Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey.
Disig rødbrun farge på ølet, minimalt skum og beskjeden kullsyre.
Moderat aroma av malt, karamell og bourbon.
Middels søt smak, maltpreget med toner av eik og bourbon. Moderat humle.
 

Nómada Petricor India Pale Ale

nomada-petricor-cerveza-sesion

Spanske Nómada Brewing holder til i Sabadell i utkanten av Barcelona. Deres Petricor India Pale Ale er glutenfri, til glede for dem som trenger det, og høyst drikkbar også for alle andre.
Lys gylden farge på ølet, moderat til lavt hvitt skum.
Søtlig aroma av malt og fruktig humle.
Sitruspreget munnfølelse. Smaken er distinkt humlepreget, med toner av sitrus / grapefrukt og en harpiksaktig avslutning.

Amager The Ceremonial Grain-Out

29432_0

Amager Bryghus er fortsatt et av Danmarks beste bryggerier, og The Ceremonial Grain-Out har de brygget i samarbeid med amerikanske TRVE. Stilmessig er det nærmest en saison.
Moderat disig gylden farge på ølet, høyt hvitt skum.
Aroma av malt (pilsner, hvete, rug), syltetøy av kvede (en slags villpærer) og fruktig humle (Galaxy, Citra).
Sitruspreget og brusende munnfølelse. Smaken har «krydret» belgisk saison-gjær, sitrusaktig humle og noen toner av hvete. Lav bitterhet (11 IBU).

Graff Little Moe With The Gimpy Leg

Pasted Graphic

Grumpy

«Little Moe with the Gimpy Leg” var en av de forbryterske karakterene I filmen “Home Alone 2” – men oversatt til nordnorsk  (som man bør gjøre når ølet er fra Graff Brygghus i TromsøWinking kan det også passe på den langt mer heroiske karakteren «Han Pinadø med Liltfoten» i Johan Bojers roman «Den siste viking».
Anyway, dette er en søt stout, og den er god.
Svart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Moderat aroma av røstet malt, hint av melasse og brunt sukker.
Søt smak, distinkte toner av røstet malt, karamell og brunt sukker. Moderat humle.

To Øl Stress Test

Stress test


Danske To Øl har brygget Stress Test, en Baltic porter, som altså er undergjæret.
Vi syntes det er litt vel mye nytt fra To Øl, og når en ikke klarer å følge med, detter en liksom av, om du forstår Happy
Men denne klarte vi altså ikke la vær å ta inn. Baltiske portere er bare snadder!
Svart farge på ølet, høyt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt og mild kaffe, hint av treverk og røk.
Myk munnfølelse, lettdrikkelig for sin styrke. Smaken har en lett sødme, distinkt røstet malt, kaffe og bitterhumle, hint av treverk. Ved første gangs smaking fant jeg også hint av mørk sjokolade og lakris, ikke så tydelig nå.

De Tvende Deus Ex Nihilo Imperial Coffee Stout

De tvende deus

De Tvende Deus Ex Nihilo Imperial Coffee Stout
«Deus ex nihilo» er latin for «Gud ut av intet». Nå skal vi ikke gi oss inn på teologiske betraktninger her, men bare konstatere at dette himmelske ølet fra De Tvende (på Arendals Bryggeri) umulig kan ha kommet ut av intet. Det er nok ganske solide maltmengder og andre råvarer som måtte til for å frambringe et øl på 13,5%, som attpåtil har en rimelig grad av balanse.
Beksvart farge på ølet, moderat til lavt brunt skum.
Aroma av røstet malt og kaffe, noen syrlige toner også.
Søt, fyldig og rik smak, distinkte toner av røstet malt og kaffe, også noe sjokolade og bitterhumle. Varmende munnfølelse.

Salikatt Winter is Coming

b5802aa7b5d0ab888db17c13511e9f51_640x640

En double eller imperial brown ale fra våre venner på Åsen i Stavanger. Selv om du eventuelt ikke har brown ale som din favoritt-ølstil, bør du prøve denne!
Mørk brun farge på ølet, moderat off-white til beige skum.
Aroma av malt, karamell og brunt brød.
Smaken er maltpreget og middels søt, med toner av karamell og brunt brød igjen, moderat humle. Best når den ikke er helt iskald.

Birra Dell'Eremo Terra

birra-dell-eremo-terra


En stout på en stilig designet mørkegrønn 50 cl-flaske – da får du straks fornemmelsen av italiensk mikrobryggeri.
Eremo-bryggeriet holder til utenfor Assisi. Terra har en IBU på 35.
Meget mørk brun til svart farge på ølet, moderat beige skum.
Sterk vinøs og overraskende fruktig aroma, også forventede toner av sjokolade, røstede nøtter og mild kaffe, et hint av lakris.
Smaken har først en lett sødme med hint av sjokolade, men avslutningen er tørr og askepreget med et hint av røk, noe humle også.

Amager Rye King

cq5dam.web.1280.1280


Vi gir først ordet til våre københavnske venner:
"Tilbage i maj 2010 havde vi her på Amager Bryghus besøg af en mand, som ved første øjekast kunne ligne Frank Zappas barnebarn - eller måske en ukendt lillebror til Snoop Dogg. Men navnet var dog ikke hverken Zappa eller Snoop men derimod Laffler, Mr. John Laffler fra Chicago, Illinois. John er til daglig brygger på byens førende bryggeri Goose Island, og kontakten til ham opstod, da vi tidligere på året deltog i World Beer Cup i netop Chicago. Dengang spurgte vi John, om ikke han havde lyst til at brygge øl på Amager, som jo sådan lidt er Danmarks svar på Chicago – oh well, næsten… John fik helt frie hænder og kom op med noget så sjældent som en letrøget Rugstout – derved var Amager RyeKing født. I glasset står Amager RyeKing sort som beg med et lysebrunt skum. Hele 22% af malten stammer fra rug, og vi vil godt garantere, at det kan smages. RyeKing har en fantastisk robusthed uden nogensinde at være tung, mens røgen aldrig bliver overdøvende, men i stedet tilføjer et lille pikant strejf. Bitterheden er tør og kontant og kommer fra både de ristede malte og fra Northern Brewer humlen. Vi er ret godt tilfredse med dette transatlantiske samarbejde, og er ikke et sekund i tvivl om, at du vil være ligeså, når du har smagt Amager RyeKing! Brygget af: 8 malte, havregryn, 2 humler, amerikansk overgær og det gode Amar-vand."
Vi noterer: Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum. Aroma av lakris og svart rugbrød, også kaffe og fruktig humle, bare et hint av røk. Smaken har røstet malt, kaffe og lakris, også furuaktig humle, svart rugbrød og et hint av røk. Godt øl. Blir faktisk enda bedre etter som det varmes opp litt i glasset.

Belhaven 1719

1719


Belhaven 1719, 4%, angivelig en "perfectly modern pale ale" - jeg vil nå heller si at at det er en typisk klassisk britisk pale ale / bitter, fra Skottlands eldste bryggeri i sammenhengende drift (fra 1719, ja).
Vi hadde først på en feil gass på denne, så den ble litt flatere enn den skulle være. Vi beklager det, og har rettet opp i fadesen!

Lysefjorden Radix Malorum Atra Cervisia Imperialis

Pasted Graphiclysefj

Lysefjorden (nei, ikke den i Rogaland, den ved Bergen)(Og ikke den heller siden de har flyttet til Arna) Mikrobryggeri sitt rocka øl er denne gangen en imperial brown ale.
Meget mørk brun farge på ølet, moderat men varig beige skum. Ganske enkel maltpreget aroma, hint av brunt brød, karamell og støv. God maltpreget smak, toner av ristet brunt brød og karamell, men ølet er ikke for søtt. Et svakt hint av røk. Anstendig humle i avslutningen.

Evil Twin Lil B

beer_181270


Dansk –amerikanske Evil Twin Brewing (basert i Brooklyn) har brygget Lil’ B Imperial Porter hos Two Roads Brewing Company i Stratford, Connecticut.
Beksvart farge på ølet, lavt lysebrunt skum.
Aroma av røstet malt, sjokolade, melasse og eik, et hint av whiskey.
Smaken er rimelig søt, med massevis av melasse og sjokolade, også røstet malt, eik og whiskey. Moderat bitterhet.

RateBeer 99/96

COMMERCIAL DESCRIPTION
Shall one compare thee to a fair beer, Not even this perfect porter before thou will do thee justice. Thou art more complex, brave and cunning. Thou have changed more than a brew will ever. Thou may be lil’, but thy mind is greater than words can speak and beer will ever taste.

Haandbryggeriet Funky Black

HAANDBRYGGERIET-funky-black-web


En mørk surøl her, fra HaandBryggeriet i Drammen.
Funky Black er altså nesten svart på fargen, med et minimalt beige skum.
"Funky" aroma, toner av bondegårdshus, eik, sitroner, hint av sjokolade og røstet malt.
Sur smak, med preg av brettanomyces, melkesyre, sitroner og eik, også røstet malt, hint av kaffe og sjokolade.

Samuel Smiths Organic Perry


smiths_bottle_thin-5

Ikke øl denne gangen, men en perry (pærecider) som er laget på økologiske råvarer hos Samuel Smith’s Brewery i Tadcaster, England.
Meget blek gul farge, helles i glasset brusende med et høyt men kortlevd hvitt skum.
Aroma av perry-pærer og pæreskrell, toner av eik, eplesyre og sulfitter.
Middels søt smak av pærer, lettdrikkelig. Om du foretrekker den med isbiter eller uten, er opp til deg.

Birrificio del Ducato Verdi Black Jack

0_0_orig


Det er en stund siden sist vi tok inn "craft" øl fra Ialia, rett og slett pga. vi syntes prisene har vært for høg i forhold til kvaliteten, og det er jo ikke dårlig øl vi snakker om. Her er vi med denne litt mer på bølgelengde, og håper dere er det samme.
Birrificio del Ducato Verdi Black Jack er en imperial stout fra Birrificio del Ducato i Roncole Verdi di Busseto.
Ølet er lagret minst seks måneder på whisky fat fra noen av Skottlands beste destillerier, og du kan lese fra hvilket, årstall osv på etiketten.
Som for mange fatlagrede sterke øl har dette en distinkt aroma av vanilje,kaffe, lakris, sjokolade tre og estere, og har en varm og fyldig munnfølelse, fargen er kullsort med et kort skum. Lite kullsyre.

7 Fjell Morgenstemning Coffee Stout

Morgenstemning


7 Fjell Bryggeri i Bergen kommer stadig med gode øl, her en coffee stout av høy klasse. Morgenstemning er jo ellers et av bergenskomponisten Edvard Griegs mest kjente verk, så det bergenske temaet i navnevalget er fortsatt i behold.
Ølet
Morgenstemning er derimot komponert av en rekke utsøkte maltsorter, samt kaffe. Humlen er Horizon og Fuggles, og bitterheten er på 55 IBU.
Svart farge på ølet, moderat til lavt lysebrunt skum.
Sterk aroma av kaffe, hint av mørk sjokolade og eksotisk treverk.
Middels tørr og røstet smak, tydelige toner av kaffe, hint av brente brødskorper, røstede nøtter og mørk bitter sjokolade.

AleSmith Speedway Stout - 75 cl flaske, 12%

Speedway-Stout

Jungeltelegrafen har begynt å gå - vi har nå allerede hatt den inne noen uker, uten å forhaste oss med å fortelle det til noen: Den legendariske imperial stout fra San Diego, California. Speedway Stout er navnet, og bryggeriet er AleSmith. Dette er et klasseøl som vi helst bare selger til feinschmeckere - noen av dem har tryglet og bedt i årevis om at vi må få tatt det inn. Speedway Stout er ratet på sjuendeplass på RateBeer, verdens største øldatabase og ølratingnettsted, med mer enn 100000 øl. Vi gjentar: Nr 7 av 100000+! Og selv om RateBeer har en tendens til å favorisere ekstreme øl, må vi understreke at Speedway Stout i all sin velde også oppleves som rimelig velbalansert. 
Beksvart farge på ølet, moderat brunt skum.
Både aroma og smak har en intens karakter, men oppleves likevel som behagelig. Tungt røstet malt, sterk kaffe (som ølet faktisk er tilsatt), lær og tjære dominerer. Kanskje finner du også toner av mørk bitter sjokolade, svisker og lakris. Varmende munnfølelse.
Med 12% i en stor flaske er dette selvsagt et øl det går an å dele på flere personer - faren er likevel til stede for at du får lyst på alt selv ... Og dere som allerede
vet at dere er "frelst" på imperial stouts: Himlenes rike er herved deres!