Ølbrev nr 7 2010 fra Norøl


Da det virker som om ølnyhetene øker i takt med det gradestokken egentlig skulle ha vist på denne tiden av året skal vi forsøke å fatte oss i korthet denne gangen og bare begynne ølbrevet med det samme.


Nytt fra bryggeriene
---------------------------
Vi starter i nord hvor GullMack og Mack Bokøl nå kommer i nye elegante 0,5 liters flasker. Innholder er fortsatt det samme og det presiseres at Bokøl fortsatt brygges etter originaloppskriften fra 1883. Ny-lanseringen er en del av en ny serie med spesialøl fra Mack. Til høsten skal det


Da det virker som om ølnyhetene øker i takt med det gradestokken egentlig skulle ha vist på denne tiden av året skal vi forsøke å fatte oss i korthet denne gangen og bare begynne ølbrevet med det samme.


Nytt fra bryggeriene
---------------------------
Vi starter i nord hvor GullMack og Mack Bokøl nå kommer i nye elegante 0,5 liters flasker. Innholder er fortsatt det samme og det presiseres at Bokøl fortsatt brygges etter originaloppskriften fra 1883. Ny-lanseringen er en del av en ny serie med spesialøl fra Mack. Til høsten skal det komme to helt nye øl i denne serien.

Atna har fra 1. mai inngått en avtale med Strag om landsdekkende distribusjon. Avtalen vil også inkludere Svalbard og Jan Mayen. I pressemeldingen fra Strag står det også at de vil forsøke seg på internasjonal distribusjon gjennom sine datterselskaper i Sverige og Finland samt andre internasjonale kontakter.

Union har lansert sommerøl i 0,33 liters klar flaske med twist off kork og 0,5 liter boks. Med tanke på hva som beskytter ølet best mot solstråler så vil vi definitivt anbefale boks. Ellers er også et alkoholfritt øl lansert samt 3 alkoholholdige fruktsidere.

Mossølets Venner og Varnaveien Mineralvann har gått sammen om å relansere hveteølet Kong Carl som forsvant sammen med Moss Bryggeri i 1997. Som kjent gjenoppstod Mossepilsen og Moss Juleøl i fjor hos Berentsens Brygghus og det er samme bryggeri som nå har brygget 20.000 flasker av Kong Carl.

Ivar Fjellanger fra Berentsens Brygghus har i vinter blitt uteksaminert som Diplombrygger fra Skandinavisk Bryggerihøjskole i Danmark.

Ægir sine øl dukker opp på stadig flere puber og butikker og det er forventet en enda bredere distribusjon innen kort tid. Vi har også fått høre at Ægir skal brygge en Kølsh igjen kun for fat på Cardinal og Furukroa på Flåm. Det rykes også om at Saison skal brygges i juni og det er ikke usannsynlig at det også dukker opp noen flere overraskelser i løpet av året.

Lørdag 15. mai åpnet Kinn Bryggeri for ølsalg i bryggeriet og etter bare tre og en halv time var hele beholdningen på 840 flasker solgt. Kinn har som kjent til nå stort sett fokusert på fatøl, men nye flasker skal være underveis og det vil også komme øl på 0,75 liters flasker i tillegg til 0,5 liter.

Hos Nøgne Ø skjer det også mye nytt. Jubileumsbrygget #500 er nylig brygget og ”babyen” ble en Imperial India Pale Ale, med fem forskjellige humletyper, fem forskjellige malttyper og alkoholprosenten blir i det øvre skiktet, med ca 10%. NRK var til stede og filmet seansen samtidig som den første tappingen av Sake ble gjort. Det er snakk om tre varianter,
Yamahai Muroka Junmai-shu som er pasteurisert og kanskje den varianten som passer til flest typer mat men kanskje ikke sushi. Yamahai Nama Genshu Muroka Shiboritate Junmai-shu som ikke er tilsatt vann før emballering. Når den i tillegg er nypresset og upasteurisert, gjør det et denne byr på en rik og konsentrert smaksopplevelse. Passer bra til godt modnet fastost. Siste typen er Yamahai Nigori Junmai-shu Dette er en Nigori. dvs en sake med rissedimenter som er lett perlende i munnen, tørrere og mer syrlig enn de andre varianter. Kan passe til Sushi og annen sjømat. Vinnerølet fra NM i hjemmebrygging er også akkurat brygget og har fått navnet Two Captains Double IPA. I den andre enden av skalaen så har også bryggeriets pils vært å finne på fat noen få steder. Det er snakk om en 5,1% versjon med et humlenivå som nok ligger litt mer i nærheten den originale pilsneren enn vi er vant med å finne fra de store bryggeriene i dag. Red Horizon og Sweet Horizon begynner også å dukke opp hos pubene.

Lillehammer Bryggeri har nå kjøpt et brukt flasketappe anlegg fra Sverige og dersom de får dispensasjon fra det lokale regelverket i Lillehammer om at alkoholutslag skal ha minimum 1.000,- varelinjer for å få lov til å selge øl blir det salg fra eget utsalg til høsten. Alternativt må de brygge fryktelig mye øl da. Daglig leder Kjell Stenberg sier de starter tappingen uavhengig av om kommunen gir dispensasjon
.

Fra Håndbryggeriet har det nå kommet Kreklingøl som er laget i samarbeid med fjorårets vinner av Skandinavisk Mesterskap i hjemmebrygging, Erlann Eldorsen og inneholder krekling plukket i Finnmark. Et annet samarbeidsbrygg har også sett dagens lys, det heter Menno & Jens og er brygget sammen med Menno fra De Molen bryggeri i Nederland. Dette er et spennende historisk øl fra før humlens tid med en urteblanding som går under navnet gruit og Håndbryggeriets villgjær.


Nytt fra pubene
---------------------
Det avholdes flere arrangementer enn vi makter å holde styr på rundt omkring på landets bedre puber og det er jo bare et godt tegn. Vi kan bare oppfordre ølentusiastene til å følge med på diverse ølforum, Facebook og andre sosiale medier om det skjer noe i nabolaget. Steder som for eksempel Den gode nabo i Trondheim, Henriks øl og vinstue i Bergen, Patricks i Kristiansand, Cardinal i Stavanger og Håndtverkerstuene i Oslo med flere, har stadig besøk av bryggere fra nær og fjern som presenterer forskjellige spennende temaer eller sjeldne øl. Et sted man sannsynligvis vil finne informasjonen er dette ølforumet som har en egen undergruppe for serveringssteder
http://venneravno.com/forum4/viewforum.php?f=11


Lanserer Drikkeglede.no
--------------------------------
Mandag 7. juni lanserer Bryggeri- og Drikkevareforeningen, i samarbeid med store og små bryggerier, brus- og vannprodusenter fra hele landet, et nytt nettsted tilegnet alle som er glad i god mat og drikke.
http://www.drikkeglede.no er en hyllest til glede og livskvalitet, og folkeopplysning for sunn og ansvarlig drikkekultur, sier Petter Nome, direktør i Bryggeri- og Drikkevareforeningen.


Forskjellsbehandling mellom øl og vin
-------------------------------------------------
Bryggeriarbeidere er opprørt over den forskjellsbehandlingen myndighetene praktiserer ovenfor ølprodusentene. Mens Vinmonopolet får lov å gi saklig informasjon om vin på egne nettsider så gjør norske bryggerier ikke dette. Helsedirektoratet krevde nylig at Aass Bryggeri fjernet nøytrale bilder av øl samt tekst om mat og øl på nettsidene. Drammensbryggeriet nekter å føye seg og varsler sak mot helsemyndighetene som på sin side truer med dagbøter.
Bryggeri- og Drikkevareforeningen støtter Aass i denne saken og også Lars A. Midtgaard i Hansa Borg har gått offentlig ut med støtteerklæring. Det er vanskelig å akseptere argumenter som forsøker å motvirke en bransje som prøver å vise at øl til maten kan være et alternativ til mer alkoholsterk vin. Videre ser vi at importerte alkoholholdige varer av alle slag fritt markedsføres fra utlandet til alle som måtte gjøre et søk på Internett.

Til og med næringsminister Trond Giske støtter Aass Bryggeri, og har ifølge Aftenposten.no skrevet brev til Helsedirektoratet med ønske om lik behandling av øl og vin. Av hensyn til vinbransjen burde han heller latt være, for ikke overraskende har Helse- og omsorgsdepartementet tidligere uttalt at det kan gå mot likestilling for øl og vin, men da selvfølgelig i retning av tilstramming for Polets muligheter til produktomtale.

Siste utspill fra Helsedirektoratet er et brev til Stavanger kommune der man mener at alkoholloven åpner for at kommunen kan pålegge butikker å dekke til øl. I brevet heter det også at det må vurderes om et krav om tildekking vil være en ulempe for salgsstedene og deres kunder. Det er tydeligvis ikke bare i Kabul det sitter fundamentalister og pønsker ut nye og strengere lover som det virkelig er problematisk å se poenget med. Vi avslutter derfor med et eksempel på en ulovlig tekst fra Aass sin hjemmeside: ”
Øl er ofte svært godt egnet som smakstilsetning i matlagingen da det inneholder flere hundre ulike aromaer, og ulike ølsorter har ulike smaksopplevelser. Som tilbehør er øl ofte bedre egnet enn vin, fordi ølet virker leskende og ikke så dominerende på smak som viner ofte kan gjøre.”


Ølfestivaler og liknende
-----------------------------------
I fjor arrangerte Egersund Mandssangforening og Berentsens Brygghus oktoberfest for første gang i Egersund. Det ble lagt ned mange timer og penger for at dette skulle gjøres innefor skikkelige rammer i ekte tysk stil. Resultatet ble en uforbeholden suksess og når så billettene ble lagt ut for dette årets arrangement ble lørdagens arrangement i byteltet nesten umiddelbart utsolgt. Teltet tar mellom 800 og 1000 personer.
Vi minner også om Årets Øl- og Matfestival som vil gå av stablen 18. til 22. august i Kubaparken i Oslo.


Noma er verdens beste restaurant
-----------------------------------------
Restaurant Noma i København er kåret til verdens beste restaurant ved San Pellegrino Awards, som årlig kårer verdens 50 beste restauranter.
http://ibyen.dk/restauranter/article957717.ece Grunnen til at vi nevner dette her er følgende tekst på restaurantens hjemmeside: "Hvor andre bruger vin i deres saucer og supper bruger vi systematisk øl, frugtsaft og frugteddike til at give friskhed og "kant". Kort tid etter at nyheten ble kjent var det tre måneders ventetid på ledig bord. Vi håper at dette kan bidra til at enda flere oppdager hvor glimrende det kan være med øl i maten og gjerne også til (selv om Helsedirektoratet her hjemme kan se ut til å ha en annen oppfatning)


Skandinavisk suksess i Australia
-----------------------------------------
Nylig ble Australian and International Beer Awards avviklet i Melbourne. Dette er verdens nest største øl konkurranse med 1170 påmeldte øl fra 34 land. Nøgne Ø stilte her for første gang, med fire påmeldte øl – og samtlige fikk medalje! Gull til Imperial Stout og Special Holiday Ale samt sølvmedalje til Saison og #100. Som om ikke dette var nok mottok også bryggeriet
Grand Champion pris som den deltakeren med høyest score. I klassen for Stout vant Mikkeller med Beer Geek Brunch Weasel, som kjent også er brygget hos Nøgne Ø og også ble kåret til årets importøl 2009 i NORØLs avstemning.


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund