Ølbrev nr 7 2009 fra Norøl


Da sier termometeret så definitivt at sommeren er her, og med det går arbeidslysten ned proporsjonalt motsatt med gradene på termometerne. Dette gjelder også lysten til å sitte inne å skrive ølbrev når man heller vil sitte ute i skyggen med ei kald og smakfull øl. Selvfølgelig skal ølet ha smak i tillegg til å slukke tørsten. Tenke seg til hvor godt det er med en IPA som oser av sitrus, fersken, grapefrukt og nyslått høy og lar deg sitte igjen med en deilig, lang og bitter ettersmak. En annen favoritt er Geuze Lambic med duft av bondens låve og en syrlig snert av sure epler og annet surt som etterlater ganen med friskhet. Selvfølgelig smaker det også godt med en fruktig hveteøl eller en aromatisk Saison. Vi sier vel heller ikke nei til en avkjølt blond etter endt gressklipping. Når solen forsvinner rødlig over horisonten og grillkullene gløder føler vi den absolutte roen senke seg mens vi nipper til en kraftig Stout, Porter eller Barley Wine. Sommerøl? Javist, det er de alle sammen. Sløs ikke bortDa sier termometeret så definitivt at sommeren er her, og med det går arbeidslysten ned proporsjonalt motsatt med gradene på termometerne. Dette gjelder også lysten til å sitte inne å skrive ølbrev når man heller vil sitte ute i skyggen med ei kald og smakfull øl. Selvfølgelig skal ølet ha smak i tillegg til å slukke tørsten. Tenke seg til hvor godt det er med en IPA som oser av sitrus, fersken, grapefrukt og nyslått høy og lar deg sitte igjen med en deilig, lang og bitter ettersmak. En annen favoritt er Geuze Lambic med duft av bondens låve og en syrlig snert av sure epler og annet surt som etterlater ganen med friskhet. Selvfølgelig smaker det også godt med en fruktig hveteøl eller en aromatisk Saison. Vi sier vel heller ikke nei til en avkjølt blond etter endt gressklipping. Når solen forsvinner rødlig over horisonten og grillkullene gløder føler vi den absolutte roen senke seg mens vi nipper til en kraftig Stout, Porter eller Barley Wine. Sommerøl? Javist, det er de alle sammen. Sløs ikke bort tørsten på dårlig øl! Her er sannsynligvis det siste nyhetsbrevet dere får før vi er tilbake i august engang. Kos dere!
Nytt fra bryggeriene -------------------------- Fra Inderøy Gårdsbryggeri meldes det at det økologiske ølet Gårdsøl er nå på markedet. Det er brygget i to utgaver, med litt forskjellig nivå på bitterheten, ellers skal det være likt. Siden Inderøy Gårdsbryggeri er et lite bryggeri, og det koster en del å få DEBIO-godkjenningen på plass, er dette ølet blitt en del dyrere enn vanlig, men det bør ikke skremme kjennere av godt øl. IGB har også gått ut med en etterlysning av gamle humleplanter i lokalavisa, og har fått noen tilbakemeldinger fra folk som har riktig gamle planter stående. Vi har tidligere nevnt at andre norske mikrobryggerier har gått ut med etterlysning av lokale humleplanter, og det samme ser vi i både Danmark og Sverige. En spennende trend synes vi.
Etter at Union la ned sin papirfabrikk på Klosterøya i Skien ble det store lokaler ledige. Det ble derfor bestemt at Trio Bryggeri skulle flytte sin produksjon til Klosterøya. Nå er det også bestemt at Trio-navnet forsvinner, og at det nye navnet blir Union Bryggeri. Allerede 1. september skal de første produktene fra Union Bryggeri være klare. Mack har fremdeles 100% eierskap, og det skal produseres både øl, mineralvann og frukt- og bærprodukter på Union.
Lervig har lansert et nytt øl, denne gang en Wit, altså et hveteøl etter den belgiske tradisjonen. White Dog holder 4,7% og er foreløpig lansert i lokalområdet, men bryggeriet melder på sine nettsider at det vil bli tilgjengelig også i Oslo i løpet av sommeren. Smaksrapporter vi har fått er samstemt positive om ølet.
Ekspedisjonen Bryggeri i Lofthus åpnet fredag 19/6. Bryggeriet er lokalisert sammen med Ekspedisjonen Skjenkestove som fire kamerater åpnet like før jul i 2005. Bryggeriet er levert av Bratberg Produkter, som tidligere har levert utstyr til blant annet Valdres Gardsbryggeri. Første ølet ut ble Raud Harding, og man satser faktisk også på å lage sin egen sider, allerede til høsten. Gjengen i Lofthus ønsker også å ta opp igjen den gamle Hardangerske tradisjonen med humledyrking, om ikke annet så for å ha til eget forbruk. Skal du forbi Lofthus i sommer, så er det åpent onsdag til lørdag, og mer info finner du på
http://www.ekspedisjonen.net.
Hønefoss Brygghus er nå ute med 30.000 flasker pils i Ringeriksregionen, hovedsakelig gjennom Coop og REMA foretninger. Det er det svenske bryggeriet Krönleins som brygger det gamle Hønefoss ølet som presenteres med to ulike etiketter, ”1716 pils” og ”Helt Konge”. En krone av hvert solgte flaske doneres i form av et utdannelsesstipend til et lokalt scenetalent.
Nytt på Polet ---------------- Det blir ikke mange ølnyheter i juli-slippet på Polet. Faktisk kun en, nemlig 77 Lager fra skotske Brewdog. Prisen er satt til 31,40 kroner. Den plasserer seg like over butikkgrensa med 4,9% alkohol. I tillegg vil det dukke opp fire sidere, som kan være et fint alternativ i sommervarmen, deriblant en fra norske Seljord Vin. Se mer på Polets nettsider, www.vinmonopolet.no.
Importøl ------------ På importmarkedet ser det ut til å være forholdsvis stille for tiden, ihvertfall hvis vi ser bort fra alle ølene som dukket opp på ølfestivalen som nylig ble avholdt i Oslo. Nå er vi litt usikre, men vi har fått inntrykket av at de fleste ølene som hadde Norgespremiere der ikke var ment for fast import. Fra Sverige er Spendrups Old Gold dukket opp, og i og med at den holder butikkstyrke, er det ikke umulig at den er å finne i en butikk nær deg. Old Gold er en vellagret øl av pilstype.
Bli ”bryggerieier” ----------------------- Det Lille Bryggeri på Rena sliter i motbakke, og Innovasjon Norge har trukket tilbake støtten de lovet bryggeriet. For å få opp volumet, og å nå ut til flere serveringssteder trenger bryggeriet å investere i fat og tappeanlegg. De går derfor til aksjeutvidelse, så dette er din stor sjanse til å kunne titulere deg som ”bryggerieier”. Se mer detaljer på bryggeriets hjemmesider, www.ip-as.no
 
Norske Øl – Ølbok
------------------------- Vidar Johnsen og Hylje Mortensen skriver på en bok om norsk ølhistorie og norske øl. Ut over bryggerier – store og små – ønsker de også å gi et innblikk i hvordan ”Pub-Norge” har endret seg de siste årene m.h.t. mangfoldet av øl som nå tilbys. For å få en god oversikt over hvilke serveringssteder som tilbyr et godt utvalg av øl, trenger de din hjelp. Kjenner du til eller vanker på steder som tilbyr mye og variert øl, kan du tipse Hylje Mortensen med en e-post til hymo@chello.no. Om du i tillegg til navn kan gi ham adresse, telefonnummer, e-post eller Internettside for stedet, vil han trolig bli svært fornøyd.
Salgstall ----------- Ølsalget falt betydelig i mai. Samtidig fortsetter den negative trenden for brus og vann. Etter en god april måned falt ølsalget med 6,5 % i mai i forhold til samme måned som i fjor. For årets første 5 måneder er ølsalget tilbake med 3,2 % i forhold til samme periode i fjor. Utelivskanalen er ned 8,6 % og dagligvare er ned 2,0 %. Tallene viser at alkoholsvake alternativer som øl fortsetter å tape andeler i forhold til alkoholsterke produktgrupper som vin og brennevin. Hva dette skyldes er sikkert mangt, og dessverre sier heller ikke statistikken noe om hvordan forholdet er mellom øltypene. Etter samtaler med diverse små bryggerier ser det ut til at det er lagerølet som taper terreng, til fordel for mikrobrygget ale. Uansett er den nye generasjonen bryggerier tilsammen så små at det knapt merkes på statistikken. I tillegg går mye av produksjonen derfra til eksport. Det er allikevel tegn som tyder på at mange utenlandske ølsynsere kan ha rett i sine meninger, nemlig at når de økonomiske tidene er dårlige, så velger folk å satse på kvalitet (i form av smaksopplevelse) framfor kvantitet. Mer om norske salgstall på www.brom.no
Verdens sterkeste øl --------------------------- Det tyske bryggeriet Kleinbrauerei Schorschbräu som er kjent for å produsere flere sterke øl av typen Eisbock (frysedestillert bock) har nå kommet med Schorschbräu 31 på hele 30,86% alkohol. Med de nye importreglene for alkohol skal det være mulig å få tak i dette ølet, men det er ikke billig. Vi har funnet det på en tysk nettbutikk til rett under 56 Euro. Med frakt og alkoholavgift tør vi ikke tenke på hvor prisen havner.
Lovendring ---------------- Fra og med 1. juli er det slutt på forbudet mot privatimport av alkohol. Tidligere har det vært særdeles tungvint å få alkohol inn i Norge hvis ikke du transporterte det selv, og da var man begrenset til et visst antall liter. Denne begrensningen er nå endret til at det skal være til eget forbruk, og man kan få tilsendt øl både som gave, arv og ikke minst via nettbutikker osv i utlandet. Imidlertid må man være forberedt på å betale alle mulig avgifter, både alkoholavgift, moms og annet moro. Se mer om disse reglene på http://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Vedtak/Beslutninger/Odelstinget/2008-2009/beso-200809-120/
Månedens link ------------------- Denne gangen velger vi å linke til Det Lille Bryggeri. Det er så vidt vi vet første gangen man får sjansen til å bli bryggerimedeier på denne måten i Norge, og uten å gå god for noen andre ting, kan vi ihvertfall gå god for at det har vært bra kvalitet på ølene vi har smakt derfra. Derfor, www.ip-as.no