Sigmund besker Nøgne Ø

Nøgne ø

Som Cardinals utsendte representant forsøkte jeg å opptre "at my best behaviour" under en fantastisk øl-relatert weekend i Grimstad.
Kjørte ned på fredag og sluttet meg til andre aktive medlemmer av "Venner av Nøgne Ø" (VANØ) og RateBeer på Bie Appartments. Etter en prøvesmaking av noen få eksotiske øl, var det oppsatt buss (som også hadde med VANØ-medlemmer fra Kristiansand) til bryggeriet Nøgne Ø, som nå holder til i flotte lokaler i gamle Rygene Kraftstasjon.

Nøgne Ø

Som Cardinals utsendte representant forsøkte jeg å opptre "at my best behaviour" under en fantastisk øl-relatert weekend i Grimstad.
Kjørte ned på fredag og sluttet meg til andre aktive medlemmer av "Venner av Nøgne Ø" (VANØ.) og RateBeer på Bie Appartments. Etter en prøvesmaking av noen få eksotiske øl, var det oppsatt buss (som også hadde med VANØ -medlemmer fra Kristiansand) til bryggeriet Nøgne Ø, som nå holder til i flotte lokaler i gamle Rygene Kraftstasjon. En omvisning i huset for oss "spesielt interesserte" ved sjefsbrygger Kjetil Jikiun var det ryddet plass til, før et felles program med orienteringer og prøvesmaking av flere NØ-øl ble gjennomført, herunder også servering av en enkel juletallerken. Det ga en egen stemning å spise midt mellom bryggekjeler og gjæringstanker! Ovenikjøpet var det engasjert et jazzorkester, samt et lite mannskor som sang ølviser. Det var også anledning til å kjøpe andre NØ-øl, til bare litt over butikkpris. Det mest imponerende var likevel selve bryggerianlegget, som nå er skikkelig "proft", og definitivt har forlatt hjemmebrygger-nivået. Men kvalitetsprinsippene ligger fast - her dreier det seg bare om engelsk kvalitetsmalt fra Fawcett, og spennende amerikanske humletyper, begge deler i en mengde pr. liter øl som de store "industribryggerne" bare kan drømme om.


Lørdag formiddag var det omvisning på restene av fruktvinprodusenten Fuhr sitt anlegg i Grimstad, ved Mons Fuhr. Høydepunktet var de gjenværende skatter fra vinkjelleren - vi måtte "nøye oss" med å smake på 18 år gammel fatlagret rabarbravin, men der fantes flasker helt fra begynnelsen av 1900-tallet! Til neste år er alt sammen sannsynligvis historie - produksjonen har opphørt for flere år siden, og bygningene skal rives for å gi plass til et stort leilighetsanlegg.


Deretter gikk vi til Apothekergaarden restaurant, hvor kokken hadde fått i oppdrag å komponere en 8-retters Ølkulinarisk lunch ("lunchen" varte i 4 timer!). Heriblant ingredienser som kongekrabbe og kamskjell, gåselever, torsk, sorbet, andebryst, oster og sjokoladedessert. Drikke til maten var 7 forskjellige NØ-øl (bare ett glass av hver!) samt et amerikansk øl, Dogfish Head Midas Touch. Etterpå smakte vi også noen eldre årganger av NØ-øl. Utrolig vellykket!

Tilbake til Bie Appartments var det tid for den store ølsmakingen, hvor norske medlemmer av RateBeer + et par ølbloggere var samlet, med medbrakte øl fra sine private innkjøp, og dette pågikk fra sent om ettermiddagen til langt på natt. Mer enn 80 forskjellige øl (inkl. noen få hjemmebrygg) var på plass, og selv om ikke alle smakte på alt, var det en overveldende ølopplevelse. Skal jeg våge å trekke fram det danske bryggeriet Djævlebryg ("Satans gode øl!") som en potensiell kandidat for innkjøp til Cardinal?

Og når begrepene klarnet utpå søndag formiddag, var det tid for å kjøre tilbake til Stavanger ...
Sigmund
Bilder;  Lars Marius Garshol