Ølbrev nr 8 2010 fra Norøl


Gradestokken har omsider har omsider tatt til fornuft og befinner seg nå sånn noenlunde der den burde være. Så selv om vi har sagt det før, så gjentar vi det også i år – sommerøl behøver ikke å være øl som smaker enda mindre enn vanlig selv om mange bryggerier insisterer på det. En god venn av oss definerte nylig


Gradestokken har omsider har omsider tatt til fornuft og befinner seg nå sånn noenlunde der den burde være. Så selv om vi har sagt det før, så gjentar vi det også i år – sommerøl behøver ikke å være øl som smaker enda mindre enn vanlig selv om mange bryggerier insisterer på det. En god venn av oss definerte nylig sommerøl ganske så treffende i to kategorier: 1) Lyse lagerøl fra de store bryggeriene hvor ordet ”Sommer” er nevnt på etiketten. 2) Sesongøl fra mindre bryggerier designet for årstiden. Vi forbinner sommer med smaken av sitrusfrukter og friske, syrlige bær, vi tenker også på grilling i mange former med smakfulle marinader, krydder og røk, vi tenker på sjøliv med reker og skalldyr. Smaken av sommer kan være så mangt, men å drikke vann til dette er nok ikke det første vi tenker på. Så hvorfor da ta smaken av ølet et steg i den retningen? Hveteøl og lett krydrede Saisons smaker godt og friskt, syrlige øl er også forfriskende, fruktig humlearoma er nydelig, bitterhet passer bra til fet grillmat og noen liker øl med lett røkpreg til grillet laks. Det er så mye å velge mellom, det er sikkert et marked for nøytrale tørstelukkere, men dette er ikke det eneste vi kunne ønske oss i varmen. Det er på høy tid at en bryggerinæring som sliter med dalende interesse fra forbrukere begynner å tenke litt utenfor boksen. Vi ønsker også noe mer kreativt enn å erstatte ølsmaken med en syntetisk fruktsmak. Avisenes agurktid burde passe perfekt til å presentere nye spennende mat og drikke kombinasjoner. Men uansett hva dere foretrekker å drikke i varmen - ha en fortreffende sommer!

Nytt fra bryggeriene -------------------------- Vi skrev i forrige ølbrev om Kinn bryggeri som hadde hatt åpen dag for ølsalg med stor suksess. Nå ønsker de også å åpne fast ølutsalg i Florø. I tillegg til øl er det planlagt å selge andre gourmetvarer som for eksempel kaffe.
Mack bryggeri har igjen tatt opp aktiviteten ved sitt mikrobryggeri og planlegger flere nye øl. I en pressemelding leser vi følgende: Med målsetningen om å bevare øltradisjoner og det gode håndverket med å brygge øl fullt av smak og aroma, gjenoppstår nå Bryggerimesterens Spesial. – Vi ønsker å utfordre folks smaksløker og vaner, sier bryggerimester i Mack, Rune Lennart Andreassen. Disse ølene vil fortrinnsvis bli tilgjengelige på lokale serveringssteder som Skarven, Blå Rock og Ølhallen. Faktisk så har bryggeriet avholdt kurs med eksamen for servitører ved disse stedene for å sikre at øl blir lagret, presentert og servert på riktig vis. Tanken er at også andre ølsteder vil på sikt kunne få servere Bryggerimesterens Spesial som skal lanseres annenhver måned fremover. Først ute er Hårek Porter og det er også reservert et øl spesielt for en av rockefestivalene i byen.
Til Finansavisen sier toppsjefen i Ringnes, Ole Petter Wie, at de har sovet i timen. Han innrømmer her at deres nye produkter stort sett har vært egnet til å dytte andre av sine egen produkter ut av hyllene, og at dette også gjelder andre bryggerier. Wie sier også at han tror den negative salgsutviklingen vil snu, men der er vi nok ikke like optimistiske. Utviklingen i land som gjerne ligger et par år foran oss tilsier gjerne to ting. Den ene er at øl med mer smak tar mer av markedet og at folk derfor drikker mindre men dyrere. Den andre tingen vi ser er at industricider og andre lavalkoholsprodukter spiser av markedet ølet har hatt. Det siste gjelder spesielt i segmentet for den yngre garde, og vi er sikre på at en telefon til konsernhovedkvarteret i København kan bekrefte denne utviklingen. Han skal dog ha rett i sitt utsagn om at øl er et godt alternativ til vin.
Fra Trollbryggeriet er det dukket opp et par nye øl, nemlig Slogen Lys Ale og Slogen Brown Ale. Disse er så vidt vi vet stort sett å finne lokalt, men vi har hørt de er observert et par andre steder i landet også.
Kinn Bryggeri kommer stadig med noe nytt, denne gangen er det en Saison kalt Malstefna. Den er brygget i samarbeid med Bjørn Tungevåg som har forlatt posten som daglig leder på Den Gode Nabo i Trondhjem og flyttet til Måløy, så vidt vi har skjønt for å drive i serveringsbransjen der og.
I forrige utgave glemte vi å ta med at Røyk Uten Ild fra Haandbryggeriet ser ut til å ha dukket opp. Dette er en røykøl på 8,5%, og skal ifølge rapportene være meget vellykket.
#500(Batch 500) og Two Captains Double IPA fra Nøgne Ø ble nevnt i forrige ølbrev, den gang var de ikke kommet lengre enn til gjæringstankene, men nå er disse begynt å dukke opp på utvalgte puber.   Nytt fra importørene ---------------------------- Saigon Export importeres av Brewery International og er på 4,9%. Ergo må du se på serveringsstedene for å finne denne. Den er ikke tilgjengelig på Polet pr i dag.
 
Nytt på polet ----------------- Det var polslipp på lørdag, vi presenterer nyhetene her: I basis-, parti-, og testutvalget er det tre nye, hvorav Haystack Wheat har vært å finne på enkelte puber allerede. 1078702 Weihenstephaner Hefeweissbier Tyskland Kategori 5 44,90 8052302 Pinkus Hefe Weissen Tyskland Kategori 3 46,50 8058402 Left Hand Haystack Wheat USA Kategori 5 39,90 I bestillingsutvalget er det disse fire nyhetene: 5266201 Nørrebro Bryghus Stuykman Wit Danmark 65,50 5255801 Page 24 Réserve Hildegarde Ambrée Frankrike 93,90 5176802 Innis & Gunn Blonde Skottland 38,50 5268102 Carib Lager Trinidad og Tobago 32,90
 
Nytt fra serveringsstedene ------------------------------------ Som kanskje noen har fått med seg så drev Nøgne Ø restauranten på gjestehavna i Arendal i fjor og solgte da utelukkende sitt eget øl der. Dette skapte protester fra deler av lokalbefolkningen som startet en Facebook gruppe for at bryggeriet også skulle føre pils fra Arendals bryggeri. I år er det andre som driver gjestehavna og de har redusert ølutvalget betraktelig, men har valgt å føre pils på fat fra både Nøgne Ø og Arendals bryggeri. Lokalavisa Agderposten har slått dette opp som den store pilskrigen og vil følge opp med en oversikt over hvilke pils som er mest populær. Status så langt skal visst være ganske 50/50.
 
Ølfestivaler og liknende ------------------------------- I fjor arrangerte Egersund Mandssangforening og Berentsens Brygghus oktoberfest for første gang i Egersund. Det ble lagt ned mange timer og penger for at dette skulle gjøres innefor skikkelige rammer i ekte tysk stil. Resultatet ble en uforbeholden suksess og når så billettene ble lagt ut for dette årets arrangement ble lørdagens arrangement i byteltet nesten umiddelbart utsolgt. Teltet tar mellom 800 og 1000 personer.  Se mer på http://www.oktoberfestiegersund.no/
Gladmat arrangeres i Stavanger 28-31/7. Her skal Lervigs nye bryggmester vise hva han er god for, de skal nemlig lansere sin nye pale ale av amerikansk type. Den kommer nok i butikk også etter hvert, den er nemlig innenfor 4,7%-grensa. Fredag 30. juli kl 13 blir det arrangert ølsmaking i teltet Lervig disponerer. Som vanlig blir det masse andre godsaker å smake på og å delta på i løpet av denne festivalen.
Det skal arrangeres Cask ale-festival på Håndverkerstuene 10-11 september. De norske bryggeriene Haandbryggeriet, Nøgne Ø og Ægir, samt skotske Brewdog, stiller med cask. Dette er en ganske unik mulighet til å smake øl du kanskje kjenner fra før, men på en helt ny måte. Vi minner også om Årets Øl- og Matfestival som vil gå av stabelen 18. til 22. august i Kubaparken i Oslo. Se mer på http://ologmat.no/ På tampen nevner vi også at dette årets Scandinavien Brewers Seminar er gjennomført og ble en stor suksess. Årets vært var Søgaards Bryghus i Ålborg og som kjent har dette tidligere vært arrangert to ganger hos Nøgne Ø og en gang hos Ægir. Til neste år blir det igjen i Norge da Lillehammer bryggeri har påtatt seg vertskapet.   Ølpolitikk ------------ I forrige ølbrev var vi ganske sjokkert over at Helsedirektoratet skulle ha sendt et brev til Stavanger kommune hvor det kom frem at alkoholloven åpner for å pålegge butikker å dekke til øl. Dette var basert på et nyhetsinnslag fra 1. juni i NRK, Norge i dag. Nå viser det seg at brevet var et svar på en henvendelse fra et medlem av skjenkeutvalget i Stavanger som tidligere i år ba om å få en vurdering om det var mulig å pålegge butikker å plassere øl og andre rusmidler mindre synlig for publikum. I svaret fra Helsedirektoratet ble det sagt at –De fleste kunder vil ha et behov for å se og skaffe seg et overblikk over produktutvalget før de bestemmer hva de vil kjøpe. Det er derfor ikke uten videre enkelt å få til dersom produktene befinner seg under en presenning eller bak et forheng. Rett skal være rett, her har Helsedirektoratet gitt et fornuftig svar ut i fra at øl ikke bare er øl.
Svenskenes nye alkohollov skulle trådt i kraft 1. juli, men er utsatt. På Aperitifs Horecanett leser vi at noe av det som må gjennomgås på nytt er punktene om markedsføring. Man har visstnok ikke klart å være spesifikke nok, og det kan nesten se ut som om Aass' og Bryggeriforeningens kamp i Norge de siste månedene har gitt svenskene kalde føtter. Det er nemlig dukket opp spørsmål om den nye loven ville tillatt Systembolaget og produsenter/importører å bedrive produktopplysning og ha info på nettsidene sine. Det er også ting som tyder på regjeringsskift til høsten, og det bekymrer bransjen, da opposisjonen ikke har vært tydelige på annet enn at de vil øke alkoholavgiftene. Den svenske vin- og spritleverandørforening håper enn så lenge på at loven blir vedtatt, da den vil gi forenklinger og mer tydelige regler på en del punkter, som for eksempel om skjenkeløyve og messevirksomhet.
Med vennlig hilsen Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund