Ølbrev nr 10 2010 fra NorølEn stort sett litt variert sommer rent værmessig er over og en vel så variert høst rent ølmessig står for tur. Støtt gjerne opp om noen av de mange arrangementene som kommer, så er sjansen større for at vi får se slike arrangementer også i fremtiden. En annen ting vi håper flest mulig vil støtte opp om er Norøls kåringen av årets ølnyheter med mer som er i ferd med å bli en viktig


En stort sett litt variert sommer rent værmessig er over og en vel så variert høst rent ølmessig står for tur. Støtt gjerne opp om noen av de mange arrangementene som kommer, så er sjansen større for at vi får se slike arrangementer også i fremtiden. En annen ting vi håper flest mulig vil støtte opp om er Norøls kåringen av årets ølnyheter med mer som er i ferd med å bli en viktig begivenhet som vies stadig mer oppmerksomhet i pressen. Det er fortsatt lenge til, men lurt å tenke litt over hva som kan være årets beste allerede nå. Nytt av året er at vi også skal kåre årets serveringssted og årets utsalgsted. I den forbindelse behøver vi tilbakemeldinger fra dere lesere om hvilke steder som er verdige kandidater. Mer om dette lenger ut i brevet.


Nytt fra bryggeriene
---------------------------
Det ser ut til at vi vil få to nye bryggeripuber i Oslo med tiden, begge lokalisert på Grünerløkka. Schouskjelleren Mikrobryggeri har lovet en rekke forskjellige engangsbrygg i tillegg til faste husbrygg. Ingen åpningsdato er bekreftet, men det har vært snakk om oktober. Grünerløkka Brygghus kunne invitere til ølsmaking allerede 28. august, men det kan virke som om det er en god stund innen de kan serverer sine egne øl. Begge stedene ser uansett ut til å satse på å ha et bra utvalg av kvalitetsøl fra andre norske og utenlandske bryggerier.

Bakeri, delikatesse, kaffebrenneri, restaurant og pub Provianten i Mandal har i følge ryktene også planer om å starte brygging i egne lokaler.

Nøgne Ø tok gullmedalje under en stor internasjonal ølfestival i New Zeeland, over 40 bryggerier deltok med mer enn 400 øl. Medaljen gikk til Tyttebær i klassen European Ale Styles. For de som ikke husker det, så var ølet et samarbeid med Mikkeller, brygget i januar 2008.

Mange fikk nok med seg den uhøytidelige pils-krigen i Arendal i sommer. En pressemelding fra Nøgne Ø viser at Arendals Bryggeri til slutt endte opp med å ha solgt 50 % mer øl enn Nøgne Ø, noe som vel kan sies å være en soleklar seier. - Om seieren er et utslag av smak eller patriotisme, vites ikke, men seieren respekteres like fullt, skriver Nøgne Ø i sin pressemelding. Innsatsen en gjeng fra Venner av Nøgne Ø gjorde en lørdag i juli var altså ikke nok, selv om det besøket i hvert fall førte til en liten midlertidig ledelse. Nøgne Ø håper forresten på revansje neste år.

Vi har allerede nevnt at Mack vil lansere flere nye øl fremover i Bryggmesterens Spesial serie og nå er altså Barista Ale, en lett kaffepreget brown ale-type på 5 % offisielt lansert. Neste nyhet er forventet i oktober.

Ægir har vært i det produktive hjørnet i det siste. Wit og Altbier er allerede lansert, Natt Imperial Porter får sin debut på caskfestivalen (se lenger ned), og dukker også opp på polet i november. Det er også laget en testbatch på en rakøl, men denne må vi nok vente et års tid på å få kjøpt. Ægir har også fått en avtale med NorgesGruppen (Meny, Joker, Ultra, Spar) om å levere øl til dem. Ølene fra Ægir er i det frivillige sortimentet til butikkene, så du får fri til din lokale butikksjef om du savner det i hyllene.

Haandbryggeriet har sendt en ny hveteøl på markedet. Den er enkelt og greit kalt Sommer Ale, og er i motsetning til hva man er vant med ikke dominert av banan og bobletyggis. Så vidt vi vet er den stort sett distribuert i Oslo. Haandbryggeriet fortsetter også å ta inn øl fra utlandet, sist en ladning med amerikanske øl av høy klasse. Fra Southern Tier Brewing: Oak Aged Unearthly, Unearthly IPA, Jahva Coffee Stout, 2 X IPA, Hoppe Imp Pale Ale, Big Red Imperial Red Ale, Iniquity og Crème Brulee Stout. Fra Hoppin Frog Brewery: Boris The Crusher, Mean Menalishi IPA og Bodacious Black & Tan. Fra Founders Brewing: Centennial IPA, Porter og Dirty Bastard Scotch Ale.

Det er ikke bare Haandbryggeriet som kjører sterkt på amerikansk øl for tiden. Også Ringnes har begynt å importere øl fra Statene. Mange har nok hørt om Brooklyn Brewery, og derfra kommer det nå den smaksrike Brown Ale, den lettdrikkelige Lager, og ikke minst den klassiske IPA, Brooklyn East India Pale Ale. Alle ble lansert under Øl- og Matfestivalen, og alle er dessverre av polstyrke. Enn så lenge må du nok allikevel sette din lit til at ditt lokale vannhull har en avtale med Ringnes, det er nemlig ikke noen Brooklyn-øl å finne på polet.

Siden sist ølbrev er det kommet litt nytt fra Lervig. Northwestern Lager er som navnet sier en lagerøl, og Lucky Jack er en Pale Ale av den amerikanske sorten, altså godt humlet. (Northwestern Lager finnes kun på fat på Cardinal. (Cardinals kommentar))

Fra Inderøy Gårdsbryggeri er det kommet en mørk weissbier ved navn Tunneløl. Foreløpig ser det ut til at distribusjonen er mest lokal. Inderøy Gårdsbryggeri ble også den store vinneren ved det trønderske mesterskapet i ølbrygging. For fullstendig oversikt, se http://www.oimat.no/trondersk-matfestival.html

Oslo Mikrobryggeri har også en nyhet på kranene for tiden. Liberty Ale er en Pale Ale av den amerikanske sorten, brygget med kun én humletype, Liberty.


Alkoholpolitikk
-------------------
Vi har tidligere meldt at Landbruks- og matminister Lars Peder Brekk jobbet for å få til en løsning der lokale alkoholprodusenter kunne få tillatelse til å selge sine egne produkter. Enn så lenge blir det ikke noe av dette, da det er uenigheter blant departementene om saken. Helse og omsorg sier programforpliktet og definitivt nei, forhåpentligvis blir det en enighet i regjeringen om at de må svelge et par kameler. Som leder i Små Alkoholprodusenters Forening, Espen Blåfjelldal, sier til Nationen; — Saken dreier seg ikke om å øke alkoholkonsumet, men om å bidra til norsk bygdeturisme og matkultur.


Polslippet
------------
Lørdag fikk vi et ganske så bra nyhetsslipp på Vinmonopolet, i hvert fall sett med ølbriller. Vi nøyer oss med å liste opp hva som kommer og henviser til www.olsnakk.no for utfyllende info.
Basis, parti og test:
Varenr, øl, land, kategori, pris
3402002 La Trappe Blond, Nederland, Parti - Kat 6, kr 39.90
1345602, Nøgne Ø Pale Ale, Norge, Kategori 6, kr 59.90
5921202, Ægir India Pale Ale, Norge, Parti, kr 59.90
1391002, Nøgne Ø # 100, Norge, Kat 6, kr 75.90
1077502, Nanny State, Skottland, Kat 3, kr 16.00

Bestillingsutvalget:
Varenr, øl, land, pris
5277302, Midtfyns Bryghus Chili Tripel, Danmark, kr 75.00
5256002, Ægir Harvest Ale, Norge, kr 59.90
5286602, Nøgne Ø Two Captains Double IPA, Norge, kr 68.90
5286702, Nøgne Ø Imperial India Pale Ale #500, Norge, kr 72.90
5286904, Nøgne Ø Sweet Horizon, Norge, kr 97.90
5286804, Nøgne Ø Red Horizon, Norge, kr 99.90

Sake er strengt tatt på siden av hva ølbrevet fokuserer på, men siden det er Nøgne Ø som lager den, og det er den første europeiske sake tilgjengelig for vanlig salg så tar vi den med:

5287002, Nøgne Ø Yamahai Muroka Junmai-shu Sake, kr 119.90


Festivaler og lignende
--------------------------
Om kort tid arrangeres Cask ale-festival på Håndverkerstuene 10-11 september. De norske bryggeriene Haandbryggeriet, Nøgne Ø og Ægir, samt skotske Brewdog, stiller med cask. Dette er en ganske unik mulighet til å smake øl du kanskje kjenner fra før, men på en helt ny måte. http://www.haandverkerstuene.no/ i tillegg ser vi at festivalen kan by på flere eksklusive overraskelser utenom det som kommer på cask. Festivalens åpningstider er Fredag 15.00 - 20.00 og Lørdag 13.00 - 19.00. I sammenheng med denne festivalen arrangeres det også en brewmasters dinner lørdag kl. 20, det er få ledige plasser igjen til denne middagen, sjekk restaurantens nettsider og facebook profil for nærmere informasjon.

Føler du for en tur til Nederland i slutten av måneden, så kan vi anbefale Borefts Bier Festival i Bodegraven. Her finner du Haandbryggeriet som eneste norske deltakerbryggeri, samt andre europeiske kanoner som Mikkeller, De Molen (arrangør), De Struise og Marble Manchester. Se mer på http://www.brouwerijdemolen.nl/festival

I fjor arrangerte Egersund Mandssangforening og Berentsens Brygghus oktoberfest for første gang i Egersund. Det ble lagt ned mange timer og penger for at dette skulle gjøres innefor skikkelige rammer i ekte tysk stil. Resultatet ble en uforbeholden suksess og når så billettene ble lagt ut for dette årets arrangement ble lørdagens arrangement i byteltet nesten umiddelbart utsolgt. Teltet tar mellom 800 og 1000 personer. Se mer på http://www.oktoberfestiegersund.no/ Datoene er 1, 2, 8 og 9 oktober.

25. oktober arrangerer Bølgen & Moi i Kristiansand en spesiell ølkveld med Nøgne Ø i kombinasjon med en fire retters middag.


Årets serveringssted og årets utsalgsted
------------------------------------------------
I forbindelse med Norøls årlige kåring av årets ølnyheter etc. så har vi i år besluttet og også ta med kåring av gode serveringssteder og gode utslagsteder. Til å plukke ut verdige kandidater behøver vi hjelp fra dere lesere. Alle tips mottas med takk og vil danne grunnlaget for en liste det kan stemmes over etter nyttår. Vi har fokus på at stedene har et godt og variert utvalg, det kan være vel så viktig at utvalget er gjennomtenkt og ikke bare stort i antall. De som serverer bør ha en viss kompetanse og ølet må serveres riktig. Restauranter med godt ølutvalg og gjerne steder som bruker øl i maten er også kandidater. Vi presiserer at det er steder som er interessante å besøke for de som er opptatt av øl vi er ute etter, at et sted selger billig øl og har happy hour hjelper lite så lenge de bare fører øl fra ett bryggeri. Blant utsalgsteder kan det foreslås vanlige butikker som utmerker seg med godt utvalg, rene øl og mineralvannsutsalg og spesielt gode vinmonopol.

Vennligst send alle forslag til følgende e-post adresse aaretsol@garshol.priv.no, oppgi stedets navn, adresse og oppgi om det er serveringssted eller salgssted. For å unngå å få alt for mange like forslag ber vi dere om å først sjekke på denne siden http://www.garshol.priv.no/norol/steder.py/steder om stedet allerede er foreslått av noen andre. Vi håper på mange gode forslag.


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund