Ølbrev nr 9 2009 fra Nørøl


Vi har mer enn en gang kikket litt til Danmark når vi skal forsøke å forutse hvilke vei vi går innenfor ølkulturen her i landet. De ligger vanligvis noen år foran oss og som regel så kan man dele alle mulige tall med ti, men ellers har det vist seg å være mange likhetstrekk som går igjen. En trend innenfor ølkulturen vi ikke har reflektert så mye på har vært litteraturen. I Danmark kan man finne flere gode bøker om øl og mat i flere sammenhenger, man kan finne flere godt Vi har mer enn en gang kikket litt til Danmark når vi skal forsøke å forutse hvilke vei vi går innenfor ølkulturen her i landet. De ligger vanligvis noen år foran oss og som regel så kan man dele alle mulige tall med ti, men ellers har det vist seg å være mange likhetstrekk som går igjen. En trend innenfor ølkulturen vi ikke har reflektert så mye på har vært litteraturen. I Danmark kan man finne flere gode bøker om øl og mat i flere sammenhenger, man kan finne flere godt 

skrevne bøker i litt ”old school” stil om reise og historiske fakta fra forfattere som Carsten Berthelsen, vi finner noen eksempler på de store klassiske ølbøkene i oversatt utgave, vi finner Politikkens Ølguide i stadig nye utgaver som er en kort vurdering av de flesteølene som er tilgjengelig i Danmark, vi finner også mer grundige tilnærmet lærebok type bøker fra Bjarke Bundgaard og vi finner bøker som tar på seg oppgaven å holde seg oppdatert i jungelen av alle danske mikrobryggerier – Ølruten av Henrik Bøegh. Vi har sett eksempler på norske ølbøker tidligere, men denne høsten og vinteren ser det ut som om det virkelig skal ta av. Mer om dette senere i brevet. 

Årets øl og årets bryggeri 2009 
-------------------------------------- 
Vi bare minner igjen om at vi jobber med å samle inn informasjon om alle årets nye norske øl og nye importerte øl. Dette vil danne grunnlaget for hvilke øl det vil bli mulig å stemme på blant alle medlemmer av Norøl og tilknyttede ølklubber. I fjor fikk resultatet bred  mediedekning og vi oppfordrer norske bryggeriet og importører om å ta kontakt med ølbrev redaksjonen for å forsikre seg at vi har fått med alt. En del har kontaktet oss allerede for å se listene våre så langt, det er for sent å klage når avstemningen starter. 


Nytt fra bryggeriene 
-------------------------- 
Hammond-pilsneren fra Lillehammer Bryggeri har fått toppranking blant ølkjennere på en av verdens største ølnettsteder, Ratebeer kunne vi nylig lese i Lillehammer ByAvis.no. Øl fra dette bryggeriet har ganske begrenset distribusjon, så det er ikke så mange fra Ratebeer som har smakt det enda, men samtlige av de som har gjort det har gitt svært bra med poeng for et øl i en klasse som ikke alltid får best uttellingen på dette nettstedet. Dette kan være en god grunn til å besøke Lillehammer Bryggeri sin oktoberfest 2. til 3. oktober. Se mer under Ølfestivaler. 

Ægirs nyeste kreasjon heter Tors Hammer, og er en barley wine på hele 13,2%. Et av Norges sterkeste øl altså, og en smak ølbrevredaksjonen fikk tidligere i år lover så absolutt godt. Foreløpig er det bare rapportert sett på Cardinal, men vi regner med det kommer flere steder etter hvert, og kanskje også på Vinmonopolet? Samtidig får vi også høre at det er flere nyheter på gang fra Flåm, deriblant en kraftig porter. Vi kommer tilbake med mer etter hvert som det nærmer seg lansering. 

Norbrygg (Norsk hjemmebryggerforening) og Haandbryggeriet har i samarbeid utlyst en krydderøl-konkurranse, der premien er at ølet (med forbehold) vil bli brygget hos Haandbryggeriet. Øl smakssatt med andre urter enn humle har lang tradisjon i Norge, og de fleste har vel hørt om bruk av einer i bryggingen. Det finnes imidlertid mye annet i naturen som kan brukes. Se mer om konkurransen på
http://www.norbrygg.no/ 


Så en ting litt på siden, men vi synes det må med. I flere land er det vanlig å bruke øl i osteproduksjonen. Nå er det også kommet til Norge, nærmere bestemt til Inderøy, der Inderøy Gårdsysteri lager ost med Hommeløl fra Inderøy Gårdsbryggeri. 


Importøl 
------------ 
Det arrangeres flere små og store ølfestivaler enn vi klarer å holde styr på rundt denne årstiden. For de som ønsker å oppleve en original oktoberfestival øl så selges Paulaner Oktoberfest Bier på et tyvetalls utvalgte puber i denne perioden.   


Serveringssteder 
---------------------- 
Tilt er navnet på en helt ny pub i Oslo. Stedet ligger vis i vis Rockefeller og har et litt spesielt konsept med klassiske gamle spillemaskiner som flipperspill, arkadespill (space Invaders, PacMan etc.) og shuffleboard. I tillegg til dette er det fokus på å ha et godt og bredt ølutvalg. Blant fatølet finner vi Paulaner og Skipper Clemens fra Svaneke. 

Cardinal i Stavanger har startet opp med et konsept som heter onsdag². Annenhver onsdag inviteres det til en aften med ekstra fokus på et bestemt øl, gjerne en premiere eller noe av mer begrenset utvalg. Le Vanilla Framboise Porter fra Nøgne Ø og Tors Hammer fra Ægir har vært presentert så langt. 

Aku Aku tiki bar har som vi har nevnt tidligere fått laget sin eget Lemongrass Ale fra Nøgne Ø. Under lanseringen av denne fikk vi samtidig demonstrasjon av ølbrygging og lansering av Jan Vardøens nye bok Tøff Mat - Pølser og Øl. 


Ølfestivaler 
------------------ 
Denne er allerede avviklet når dette skrives, men spesiell nok til å nevnes. 24.  til 26. september var det ølfestival på Svalbard. En reisearrangør kunne friste med pakkeløsning som for kr. 1990,- kunne tilby fly t/r, to overnattinger, isfjordsafari, festivalbillett, ompa musikk og momsfritt øl. 

Nesten litt festivalstemning tror jeg også vi kan vente når Lundetangen Bryggeris Venner inviterer til høytidelig åpning av Bryggerimuseet. Datoen er lørdag 3. oktober og stedet er katakombene til Lundetangens Venner med adresse Oscarsgt. 2c i Skien. Om det ikke skulle passe akkurat denne dagen ser vi at foreningen har flere arrangementer planlagt utover året. Vi gratulerer og ønsker lykke til med godt oppmøte. 

Samme helg, 2. og 3. oktober arrangerer Lillehammer bryggeri sin egen ølfestival. Arrangementet starter utendørs og fortsetter så innendørs mot de små timer. Egen oktoberfestmeny må forhåndsbestilles, les mer om dette her 
http://www.lillehammerbryggeri.no/index.php?id=51 

Fra vår venn og norsk ølambassadør i Sverige, Roger Furseth er vi blitt tipset om Gøteborg Porterfestival på Klippan 14. november. Et hele 60-talls porter og stout er vi lovet. Dette er en festival vi trygt kan anbefale.  
http://www.porterfestival.se/Porterfestival/Porterfestival/Porterfestival.html 

Så minner vi bare kort om tidligere omtalte festivaler: 
I Egersund arrangeres det ølfestival 9. og 10. oktober 
http://www.oktoberfestiegersund.no/. Danske Øletusiaster i Esbjerghttp://www.ale.dk/index.php?id=6376 
Ølmesse i Nærbøhallen 24. oktober 
http://www.jølk.no 
Söderbärke Ölvänner arrangerer ølfestivalen 23. til 24. oktober 
http://smof.barkemalte.se/ 


Ølbøker 
------------ 
Vi står midt i en viktig sesong for norske ølbøker. Som nevnt har restaurant/pub grunder med mer Jan Vardøen kommet med boken ”Tøff Mat - Pølser og Øl”. Tittelen lyver litt da dette handler om så veldig mye mer enn bare pølser og øl. Det er blitt en praktbok med mye interessant og  lettlest stoff om øl og relaterte emner. Men fremfor alt er det en inspirerende kokebok med en mengde varierte oppskrifter av variert vanskelighetsgrad. Passer bra til både nybegynnere og mer viderekommende som ønsker å servere mat som passer til variert øl. Boka er oppdatert på det som er tilgjengelig av øl og øltyper i Norge, her er det fokus smak uten å måtte ty til kjedelige kompromisser fordi man er redd for at sine lesere ikke liker en skikkelig IPA. Selvfølgelig er det også mange pølseoppskrifter, for pølser passer jo bra til øl. 
http://www.cappelendamm.no/main/Katalog.aspx?f=10122&isbn=9788204129710 

Øl og akevittkjenner/foredragsholder Gustav Jørgensen er nok best kjent for mange ølentusiaster gjennom sine mange gode og faglige artikler om øl i bladet Rødt & Hvitt og ikke minst vårt eget Ølgjærd m.m. Videre er han aktiv som leder av ølsmakinger, kåsør og dommer ved ølbryggerkonkurranser i inn og utland. Nylig ble han også som første nordmann opptatt i British Guild of Beer Writers. Fredag 2. oktober kl. 18 lanserer han sin egen bok "Verdens klassiske øltyper" på Union Scene i Drammen. Ølbrevredaksjonen har fått snikkikket litt og kan røpe at det er blitt et flott oppslagsverk om et førtitalls av våre vanligste øltyper. Kort og presist får vi historien og bakgrunnen til hver enkelt stil fulgt opp med smakskarakteristikk og noen typiske eksempler, hvert enkelt avsnitt avsluttes med tips om hva slags mat som passer til. Boka er såpass ryddig og konsis at den passer til alt fra nybegynnere som er blitt nysgjerrig til mer erfarne som behøver et samlet oppsalgsverk. Og for all del, boka kan gjerne leses fra perm til perm. Utgis på eget forlag 
http://www.bibere.no/ 

Dette er to bøker som utfyller hverandre på en fin måte uten overlapping, det neste vi kunne ønske oss nå var en bok som tok for seg alle de norske bryggeriene med deres historie. Men det ser faktisk ut som om vårt ønske skal kunne bli oppfylt, vi har i alle fall funnet beskrivelsen til den kommende boken ”Norsk øl” av Hylje Mortensen og NORØLs egen Vidar Johnsen. Vi sakser ” Den komplette guiden til norsk øl og ølhistorie. Ølvennene Hylje Mortensen og Vidar Johnsen skjenker her av sin uuttømmelige kunnskap om gudedrikken, fra vikingenes mjød til dagens rike utvalg av tradisjonelle og nye ølsorter. Bli kjent med norske bryggerier og bryggerihistorie…….” Vi venter i spenning, følg med på 
http://www.capris.no/product.aspx?isbn=825293286X 


Polet diskriminerer alkoholfritt 
--------------------------------------- 
Mens Systembolaget rapporterer om kraftig økning i det alkoholfrie salget, får Vinmonopolet på pukkelen for å bremse utviklingen. Ølimportøren Strag gikk i Aperitif ut med en bredside mot Polets manglende salg av alkoholfritt øl. Strag mener dette strider mot EØS-avtalen, og viser til at Vinmonopolet selger alkoholfri vin, men mangler et øl-alternativ. I dagligvaren og Horeca selger imidlertid Strag godt med alkoholfritt øl. Vår henvendelse til Vinmonopolet får til svar at de mener dagligvaren håndterer alkoholfritt øl så bra at det ikke er behov for å selge det på Polet. Samtidig henviser de til at alkoholloven sier de skal selge alkoholfrie alternativer til festdrikker, noe som sikkert har vært utløsende til Strag sin klage. Vi forstår for så vidt tankegangen til begge parter men lurer fælt på folk ville kjøpt alkoholfritt øl på Polet, når bare 0,3 prosent av landets ølsalg skjer der. Skomaker bli ved din lest, sier et gammelt ordtak. 


Månedens link 
------------------- 
Denne gangen viser vi bare til alle festivalene vi allerede har presentert linker til lenger opp i ølbrevet. Med vennlig hilsen 
Erik Dahl og Yngvar Ørebek 
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund 

Sett som favoritt
Bokmerk
Email denne