Ølbrev nr 5 2010 fra Norøl


Påsken står for tur og et par av årets tradisjonelle ølaktiviteter er vel overtått. Vi snakker om NORØLs bokkølfestival og NM i hjemmebrygging. Mer om NM senere i brevet, vi skal bare si noen ord først. Det ligger MASSE frivillige dugnadstimer blant slike store arrangementer og det medfører alltid en stor økonomisk risk å leie store lokaler og alt som hører med dette. Det er mange somPåsken står for tur og et par av årets tradisjonelle ølaktiviteter er vel overtått. Vi snakker om NORØLs bokkølfestival og NM i hjemmebrygging. Mer om NM senere i brevet, vi skal bare si noen ord først. Det ligger MASSE frivillige dugnadstimer blant slike store arrangementer og det medfører alltid en stor økonomisk risk å leie store lokaler og alt som hører med dette. Det er mange som ofrer mange timer av sin fritid for at vi andre skal komme til dekket bord og hygge oss med det vi er opptatt av. Det eneste vi har å gjøre er å stille opp slik at det blir verdt alt arbeidet. Her dreier det seg om å prioritere, for uten deltakere blir det ikke noe arrangement. Det er det samme som å kjøpe de ølene vi liker, uten omsetning intet utvalg. Vi skriver ikke dette fordi oppmøtet har vært dårlig i år, tvert i mot. Dette er bare ment som en stor takk til alle dere som engasjerer dere for ølkulturens skyld.


Nytt fra bryggeriene
---------------------------
Stiklestad Nasjonale Kultursenter har bestemt seg for at de trenger sitt eget øl, og fra påske skal dette være tilgjengelig. Du får imidlertid ikke kjøpt dette i butikken, du må besøke det nye langhuset på SNK for å få smakt denne nye kreasjonen fra Inderøy Gårdsbryggeri. De har også blitt enige om å gjøre en prøveproduksjon på mjød basert på Inderøyhonning, og Inderøy Gårdsbryggeri blir derved så vidt vi kan se første bryggeri i Norge som også kaster seg på mjød-produksjon.

Tidligere denne måneden ble øltype nr fem brygget hos Kinn Bryggeri. Den nye kreasjonen er en witbier, også denne av butikkstyrke, og brygget med et lite innslag av mørke malttyper.

Hos Nøgne Ø har man gjort et lite forsøk på å etterkomme "folkekravet" i Arendal, ved å brygge en pils. Den er laget i den tsjekkiske tradisjonen, og altså en god del mer humlet enn hva man er vant til hos norske pils. Selv om det kanskje ikke helt tilfredsstiller det nevnte folkekravet, så blir nok ikke dette et øl som bør skremme noen fra å gi den et forsøk.

Haandbryggeriet ser ut til å boble over av ideer for tiden. En mørk og kompleks Farewell Ale er allerede tilgjengelig på noen skjenkesteder, Wild Thing med både rips og tyttebær likeså. Sistnevnte er også sendt til utlandet. Haandbic, en lambic, er tappet på flaske, men vil nok ikke bli tilgjengelig på en stund. Slike øl trenger tid for å bli drikkeklare. Et kraftig røykøl og en heftig hveteøl er også på gang, og det er nevnt både nytt juleøl og et par øl med krekling. Men inntil videre får vi nøye oss med Farewell Ale og Wild Thing. Vi kommer selvfølgelig tilbake med mer info om de andre ølene etterhvert som de kommer ut.

Mack har i mange år kalt seg verdens nordligste bryggeri, selv om vi en del år hadde et lite mikrobryggeri i Honningsvåg. Det ble lagt ned ganske nylig, så Mack har igjen sine ord i behold, men kanskje ikke så lenge. Det er nemlig lagt inn søknad om å få etablere bryggeri på Svalbard!

Lervig Aktiebryggeri har rekruttert ny bryggmester fra Danmark. Vel, egentlig er Mike Murphy amerikaner, men har brygget fem år på Gourmetbryggeriet i Danmark. Han har også hatt en kort periode innom det anerkjente italienske bryggeriet Birra del Borgo. Vi er overbevist om at Lervig har gjort et spennende valg og ser frem til flere nye spesialøl fra den kanten som et supplement til de populære lagerølene.

Fra en av våre trofaste kilder i nord har vi nylig fått informasjon om et nytt bryggeri på Brensholmen på Kvaløya om lag 7 mil fra Tromsø. Det er Ivan Lorentzen Fiskeforretning som har fått bevilgning for salg av eget produsert øl i selskapslokalet. Bryggeriet heter BryggeBryggeriet og har så langt brygget en IPA, Porter, Steam beer og Pilsner.


Nytt fra pubene
------------------------
Vi har de siste årene kunne gledet oss over stadig flere gode puber som tar sine øl seriøst. Cardinal, Patricks, Lompa med flere er ikke lenger sjeldne oaser i en ørken og vi ønsker selvfølgelig å ofre noen linjer på alle steder som ser på øl som noe mer enn en eksklusive avtale med et bryggeri for å oppnå størst mulig rabatt. Send oss gjerne tips.

Fra Tromsø er vi blitt tipset om Vertshuset Skarven, som er et populært sted med et bedrøvelig ølutvalg. Fra uke 11 blir det endringer, da vil man også kunne få øl fra Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Ægir, Atna og noen belgiske. De ansatte skal også kurses slik at de blir bedre rustet til å takle ølinteresserte kunder.

Håndverkerstuene har vi nevnt tidligere, men mandag 26. april kommer James fra BrewDog for å presentere noen av deres øl inkludert Alpha Dog som er laget spesielt for det norske markedet og Sink the Bismarck som for tiden er verdens sterkeste øl. Her er det påmelding.

Jan Vardøen åpnet nylig nok et stilfullt sted, The Nighthawk Diner. Dette et amerikansk 30-talls diner inspirert av blant annet Tom Waits album “
Nighthawks at the Diner” og Edward Hoppers ikoniske maleri “Nighthawks“. Her finner vi også 10-15 amerikanske på flaske, Ægir IPA på fat og husets øl fra Nøgne Ø som er en spesial blend av Brown Ale og IPA.

Melkebaren i Sandnes har vel også vært nevnt tidligere, men siden de nå er oppe i 100 forskjellige øl og legger ut ølbrevet på hjemmesiden sin
http://www.melkebaren.no/ har vi en god grunn til å nevne dem igjen.


NM i hjemmebrygging
------------------------------
I takt med at interessen for mer variert øl øker i Norge, så øker også interessen for å brygge sitt eget øl. I helga ble året NM avholdt i Oslo, og ca 140 forskjellige hjemmebrygg var sendt til bedømming. Det er en solid økning fra fjorårets snaut 90. Vinneren ble Jan Halvor Fjeld fra Skien, som hadde brygget en Dobbel IPA. En del av premien er også i år at ølet vil brygges hos Nøgne Ø (med visse forbehold), går dette i orden så vil vi forhåpentligvis finne ølet på puber og kanskje Vinmonopolet i løpet av året. I begynnelsen av mai vil dette ølet og de to neste fra resultatlisten delta i Skandinavisk hjemmebrygging i København, og forhåpentligvis forsvare fjorårets norske seier.


Arrangementer
--------------------
3. til 5. juni arrangeres den fjerde Scandinavian Brewers Conference hos Søgaards Bryghus i Aalborg. Arrangementet som opprinnelig ble startet av Nøgne Ø har vært arrangert to ganger i Grimstad og en gang i Flåm hos Ægir Bryggeri. Denne gangen skjer det altså i Danmark og selv om det er en fagkonferanse for bransjen åpnes det for første gang også for andre interesserte. Mer informasjon om dette her
http://beerticker.dk/scandinavian-brewers-conference-ved-soegaards-bryghus-16249

Vi må jo også minne om den store ølfestivalen i København 6. til 8. mai. Vær oppmerksom på at den går fra torsdag til lørdag i år.
http://www.ale.dk/index.php?id=715


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund