Ølbrev nr 7 2008 fra NorølTirsdag 24.06.08 skapes det alkohol historie i Norge, da 10 små alkoholprodusenter går sammen om å skape en forening for å gjøre det enklere for alle å få solgt sine produkter  til interesserte kunder. Mer om dette under overskriften Små Alkoholprodusenters Forening.Tirsdag 24.06.08 skapes det alkohol historie i Norge, da 10 små alkoholprodusenter går sammen om å skape en forening for å gjøre det enklere for alle å få solgt sine produkter  til interesserte kunder. Mer om dette under overskriften Små Alkoholprodusenters Forening.
Ellers blir nok dette det siste ølbrevet før vi tar sommerferie. Men som vi bruker å si så kan det alltids hende at det dukker opp et brev allikevel om det skulle skje noe spesielt og vi får skrivekløe. Vi ønsker i alle fall alle en riktig god sommer og håper de som reiser bort benytter anledningen til å smake på produkter fra lokale bryggerier. For de som blir hjemme så burde det allikevel være muligheter for å smake noe nytt, sjekk etter i en ny butikk eller pub og glem heller ikke vinmonopolet. God sommer!


Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Mack kan vise til et godt resultat for 2007 med et samlet overskudd etter skatt på 41,7 millioner kroner. Skåret i gleden er at man ikke har klart å kompensere for en betydelig prisvekst på råvarer, frakt og lønninger. Selve Macks Ølbryggeri AS fikk et underskudd fra driften på 12,7 millioner kroner i 2007, mot et positivt driftsresultat på 8,8 millioner i 2006. Grunnen til positive tall for det samlede Mack konsernet er gevinst på salg av Trio-eiendommen i Skien. Det positive er at man tar utfordringen og satser friskt videre. Antall ansatte har økt med 12 i 2007, til 168 ansatte.

Nøgne Ø lanserer i disse dager et nytt øl med navnet Kos på Groos. Dette litt uvanlige navnet spiller på Skral festivalen som arrangeres på Groos i Grimstad 10-12 juli http://www.skralfestival.net/ .  Ølet er en belgisk inspirerte Blond som skiller seg ut i fra de litt mer kraftige tolkningene vi er vant med fra den kanten. Den forholdsvis lette profilen skyldes at ølet er skreddersydd for tørste festivaldeltakere under en forhåpentligvis varm årstid. Mesteparten av ølet skal selges på fat under festivalen, men det vil også dukke opp i begrenset omfang på enkelte utsalgssteder i Agder fylkene og et par utvalgte serveringssteder. 

Inderøy Gårdsbryggeri er aktive på nyhetsfronten for tiden. Farmannsøl (havre stout) og Hommelsøl (ESB) er allerede lansert, og snart kommer også Kvitweiss, som er en weissbier. Salget går strykende, og de må derfor brygge oftere enn planlagt for å holde tritt med etterspørselen.

Små Vesen er, så vidt vi har fått med oss, først mikrobryggeri som har kommet i gang med fast servering av fatøl på eksterne steder. Bølgen & Moi Briskeby har nettopp startet med fatølservering, og der har man også hatt et arrangement med øl og mat. I løpet av høsten skal også Nøgne Ø i gang med dette, da Cardinal blir første sted med Nøgne Ø fra fat.

To nye bryggerier er under etablering i Norge. Vi har en ganske god formening om hvem dette er, men venter til dette er helt bekreftet før vi røper noe mer. Dagens Næringsliv vil muligens røpe dette om kort tid.


Nytt fra polet
--------------------
Vi har ikke den fulle oversikten enda over hva som skjer i juli slippet, men som vi nevnte i forrige brev kommer Haandbryggeriets Norwegian Wood i testutvalget, noe som vil medføre at den blir å finne i samtlige fullsortimentsbutikker. En annen stor nyhet vi ikke har nevnt er at vi endelig skal få et øl fra legendariske Mikkeller bryggeri her i landet. Ølet blir det populære Beer Geek Breakfast, som er en havre stout med kraftig innslag av kaffe. Selv om den lettere humoristiske etiketten påstår at dette ølet er alt en ”beer geek” behøver til frokost, så vil vi gjerne anbefale det til desserten eller som et koseøl for kjennere.  

Ellers er det positive nyheter å lese i Vinmonoletss markeds- og produktplan for første halvår 2009. Her kan vi lese at ølsalget har vært rimelig stabilt siden 2002 med 700.000 til 715.000 liter øl, men overgjæret øl tar sakte men sikkert over større deler av salget. Fra 6% i 2003 til 19% i 2007 er tall som har blitt lagt merke til. sitat: ”Vi forventer at etterspørselen etter overgjæret øl vil fortsette å øke i tiden fremover. Det er et mål for oss at basis- og partiutvalget i størst mulig grad dekker etterspørselen.”  Dette er positivt for oss som føler at polet har dekket pilsutvalget tilstrekkelig en stund nå og ønsker å se flere øltyper som faller mer naturlig inn under den alkoholstyrken som polet nå engang fører. For første halvår 2009 forespør polet blant annet mørk og lys trappist øl, amerikansk overgjæret, overgjæret fra Oseania, over- og undergjæret økologisk øl, lambic (!!!!) og flere norske nylanserte overgjærede øl. Dette kan se svært lovende ut, med et enda større og variert utvalg av kvalitetsøl håper vi interessen bare vil øke ytterligere. Men det er faktisk enda mer på gang, det kan virke som om det skal bli enklere for småskala produsentene å få sine produkter inn lokalt på polet. Visstnok skal Magma Brown Ale fra Dalane brygghus i Egersund selges på det lokale pol utsalget.


Små Alkoholprodusenters Forening(SAF)
----------------------------------------------------
Espen Blåfjelldal i fra Små Vesen bryggeri er initiativtaker til å etablere en forening for små uavhengige produsenter av alkohol. Et av målene er å gjøre det enklere å få solgt sine produkter på Vinmonopolet. Dagens regler kan være noe vanskelig å forholde seg til  for en liten produsent da spesifikasjonene gjerne har vært tilpasset større produsenter og helt andre volum enn et slikt nisjeprodukt kan forvente å selge. Den kan også være nyttig at våre norske lokalproduserte produkter kan få et mer markert utstillingsvindu på våre pol og muligheter til å selges kun lokalt via en forenklet prosess. Foreningen som har stivelsesmøte tirsdag 24. juni består nå i starten av Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Små Vesen, Egge Gård, Seljord Vin, De 5 Vinmakaran, Kalfarets Kultur, Lillehammer Bryggeri, Dalane Brygghus og to bryggerier under etablering. Vi ønsker foreningen lykke til og synes det er veldig positivt at de allerede nå har indikert en fin og åpen dialog med Norske Ølbrev redaksjonen. I skal følge opp så godt vi klarer.


Mat og øl
----------------------------------------
Det er etter hvert mange som har funnet ut at øl går vel så bra sammen med god mat som det vin gjør. To av våre bryggerier skal i løpet av september avholde arrangementer som kombinerer mat og øl. Først ute er Små Vesen som arrangerer Gourmet-helg 13-14 september, med både lunch- og middags-arrangement. For overnattende gjester blir det også gourmet-frokost. Se mer om dette ved å bruke linken nederst i nyhetsbrevet.
Ægir Bryggeri tar opp stafettpinnen to uker senere, og arrangerer sammen med Bergens-avdelingen av Norske Akevitters Venner en gastronomisk opplevelse med innlagt omvisning på bryggeriet, samt ølsmaking. Mer om dette kan du lese på www.venneravno.com, der du også finner kontaktopplysninger.


ESA godtar ikke grunnavgiften på engangsemballasje
---------------------------------------------------------------------
Vi har tidligere indikert at vi regnet med at EFTAs overvåkningsorgan – ESA ikke kom til å godta den norske særordningen med grunnavgift på engangemballasjen. Vi siterer her direkte fra pressemeldingen: ”The Norwegian system for taxation of beverage packaging consists of two elements: first, a general environmental tax (miljøavgift) that is applicable to all beverage packaging, and secondly, a so-called base tax (grunnavgift), which is levied only on beverage packaging which is not reusable in its original form. Norway has not provided documentation confirming that re-use is more environmentally friendly than recycling. ” En fyldig kommentar til denne saken fra Lars Midtgaard i Hansa Borg Bryggerier AS blir å finne i neste nummer av Ølgjerd.
 

Månedens link
--------------------
Vi har allerede nevnt Små Vesen bryggeri noen ganger i dette ølbrevet, men foruten en offisiell nettside finnes det også en egen blogg fra bryggeren. Her finnes litt nyheter om øl og starten på noe som kan bli en god matspalte. Eller hva med en øliskrem? http://smaavesen.blogspot.com/

I anledning at mange reiser bort i sommerferien har vi også en passende bonuslink denne gangen. Weltenburger Kloster Brauerei har laget en reklamefilm som vi må si er en av de vakreste vi har sett. Bryggeriet er også representert i norske kolonialer med godt uvalg. http://www.youtube.com/watch?v=W4sJnLUjSDkMed sommerlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund