Årets øl 2009 Oppdatering Fra Norøl


Årets øl og årets bryggeri 2009.
Rundt regnet 100.000 medlemmer av landets ølklubber tilknyttet NORØL (Norske ølklubbers landsforbund) og NORBRYGG (Norsk hjemmebrygerforening) er igjen blitt invitert til å kåre det ølentusiastene mener er Norges beste øl og bryggeri. Interessen for å stemme er større enn noensinne, vi har faktisk registrert en økning på 21% fra 2008. Antall nye norske øl var hele 73, noe som er identisk med antall nye i 2008. Nytt av året er at det kun var anledning til å stemme over importøl som var introdusert i 2009, og ikke alle tilgjengelige som tidligere år. Her var det totale antallet svimlende 170, så det er vel ytterst få som har rukket å smake seg gjennom alle. Men spredningen har i alle fall vært stor, og hele 66 forskjellige øl har mottatt stemmer


Årets øl og årets bryggeri 2009.
Rundt regnet 100.000 medlemmer av landets ølklubber tilknyttet NORØL (Norske ølklubbers landsforbund) og NORBRYGG (Norsk hjemmebrygerforening) er igjen blitt invitert til å kåre det ølentusiastene mener er Norges beste øl og bryggeri. Interessen for å stemme er større enn noensinne, vi har faktisk registrert en økning på 21% fra 2008. Antall nye norske øl var hele 73, noe som er identisk med antall nye i 2008. Nytt av året er at det kun var anledning til å stemme over importøl som var introdusert i 2009, og ikke alle tilgjengelige som tidligere år. Her var det totale antallet svimlende 170, så det er vel ytterst få som har rukket å smake seg gjennom alle. Men spredningen har i alle fall vært stor, og hele 66 forskjellige øl har mottatt stemmer. Til sammenligning er det 48 av de 73 norske nyhetene som har mottatt stemmer, så også her har det vært uenigheter. Men resultatene for de som havnet helt i toppen ser det ut som om flertallet kan enes om, selv om spenningen har vært stort helt til det siste.

Her er resultatene med prosentandelen av fordelte poeng i parentes.

Årets norske ølnyhet:
Nøgne Ø Special Holiday Ale (12,4)
Nøgne Ø Sunturnbrew  (11,3)
Nøgne Ø Imperial Stout Highland Edition (8,3)
Nøgne Ø Andhrimnir Barley Wine (7,4)


Nøgne Ø har som vanlig gjort det meget bra. Faktisk har de hele 8 øl inne blant de 10 øverste. Vi bryter derfor prinsippet om å bare nevne de 4 øverste, og må bare ta med at Ægirs Tors Hammer Barleywine havnet på  5. plass, noe over Haandbryggeriets Odin’s Tipple på 6. Det bør også nevnes at årets 4. beste øl er brygget på en oppskrift basert på Gahr Smith Gahrsens vinnerøl fra NM i hjemmebrygging. Gahr har også vært med å bidra under selve bryggingen på Nøgne Ø, så dette sier mye om nivået på norske hjemmebryggere.

Årets norske bryggeri:
Nøgne Ø (54,4)
Haandbryggeriet (21,7)
Aass (6,4)
Berentsen Brygghus (4)

Rekkefølgen i år er her helt identisk med fjorårets resultat. Kampen om tredjeplassen var allikevel spennende og Berentsen hadde 3. plassen inne helt frem til siste uke av avstemningen.

Beste bryggeripub:
Ægir Bryggeri (52)
Oslo Mikrobryggeri (21,4)
Trondhjem Mikrobryggeri (9,1)

Rekkefølgen på årets bryggeripub er uendret fra i fjor, men enda flere er nok blitt oppmerksom på Ægir bryggeri. De har i alle fall økt kraftig fra 36,3% av stemmene til 52%.

Beste importøl
Mikkeller Beer Geek Brunch Weasel (13,9)
Flying Dog Snake Dog  (5,7)
Stone Brewing Special Holiday Ale (5,7)

Importøl er den mest åpne klassen, preget av stor spredning og svært mange øl havnet også på rundt 1% av stemmene, men en klar vinner ble danske Mikkeller med mer enn dobbelt så mange stemmer som en delt andre plass mellom Amerikanske Flying Dog og nok en amerikansk øl, denne fra Stone Brewing med Nøgne Ø som gjestebryggere.
Konklusjonen for 2009 viser som vanlig at det er liten sammenheng mellom salgstall og det medlemmer av norske ølklubber mener er de beste ølene. Men salgstallene viser nå en økende interesse for spesialøl selv om det totale markedet for øl ser ut til å tape for sterkere drikke som vin og sprit. Vi er spent på om Vinmonopolets omtalte satsing på øl og det at stadig flere puber spesialiserer seg på et bredt ølutvalg vil gjøre seg gjeldende når status for 2010 skal gjøres opp. Uansett så takker vi alle som har avgitt stemme og håper vår innsats er med på å bidra til at enda flere leter litt rundt og forsøker flere nye øl.

Erik Dahl, Lars Marius Garshol og Yngvar Ørebek på vegne av NORØL