Ølbrev nr 10 2009 fra Norøl

Obama skåler

Vi bikker over til oktober og det skjer fortsatt mye, men hovedsakelig på arrangementsfronten og ikke så mye nytt fra bryggeriene. Stille før stormen kan man vel si i påvente av alle juleølene. Men vi har noen gode nyheter allikevel, så derfor et lite ølbrev før det store novemberslippet
Vi bikker over til oktober og det skjer fortsatt mye, men hovedsakelig på arrangementsfronten og ikke så mye nytt fra bryggeriene. Stille før stormen kan man vel si i påvente av alle juleølene. Men vi har noen gode nyheter allikevel, så derfor et lite ølbrev før det store novemberslippet

Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Hønefoss bryggeri som egentlig får sine øl brygget hos Krönleins Bryggeri i Sverige melder om ekspandering mot Valdres og søker nye forhandlere. Ølene vil også dukke opp hos Cardinal om kort tid og det jobbes for å få inn juleølene hos SmartClub. 

Nøgne Ø har gjort en avtale med en lokal bonde i Aust-Agder om levering av et halvt tonn rødbeter som smakstilsetting i et nytt øl. Dette må da være et godt eksempel både på å være innovativ og tenke kortreist mat. Vi har i alle fall aldri hørt om øl med rødbeter tidligere. Resultatet vil sannsynligvis ikke være klart før vi ser 2010.

Ægir kan også melde om økt etterspørsel og jobber med bredere distribusjon mot våren. I første omgang har det dukker opp et par tappetårn fra Ægir i Bergen, nærmere bestemt Kontoret og Naboen og det ser også ut til å bli et par tappetårn i Oslo innen vi ser desember. Det vil også dukke opp et fat med Harwest Ale eksklusivt hos Cardinal om kort tid. Ølet er på 6%, lett tørrhumla, fruktig og maltpreget og ment som en feiring av humle høsten. Nylig ble Tors Hammer lansert på utvalgte puber, dette er en kraftig Barley Wine på hele 13,2%. For de som ikke har en slik utvalgt pub i sin umuddelbar nærhet så kommer også dette ølet inn på polets bestillingsutvalg i november sammen med Ægir IPA og Julebrygg. Ægir hadde lovet fire nye ølsorter i år, men den siste ser ut til å bli litt forsinket. Så sannsynligvis etter nyttår får vi Natt Imperial Porter på 10%. 


Ølfestivaler
------------------
Det er enda flere festivaler i gjære, allerede nå den 8. til 10. oktober arrangerer Det Norske Studentsamfunn oktoberfestival på Chateau Neuf i tradisjonell sydtysk stil. 

I anledning ølfestivalen Oktoberkultur 2009 i Arendal 15.-17. oktober  inviteres det til ølsmaking i festiviteten på Arendal Gamle Rådhus. Begge de lokale bryggeriene Arendals Bryggeri og Nøgne Ø vil være representert sammen med en større øl importør. 
www.oktoberkultur.no

I uke 42 og 43 blir det ølfestival med masse aktiviteter på Aass bryggeri for å feire 175 års jubileet. Det blir masse fokus på ompamusikk, men også en musikkkabaret som er regissert av Veslemøy Solberg som omhandler ølet, livet og byen som vil fokusere på Paul Lauritz Aass; grunnlegger Aass Bryggeri og veien derfra til i dag samt Drammen by. Se 
http://www.aass.no/ for komplett program. 


Med vennlig hilsen 
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund