Vi er blitt mennesker!

Loven


Sivilombudsmannen har uttalt at norske kommuner sin holdning om at en inndragning av skjenkebevilling er en administrativ handling, i henhold til «Den Europeiske Menneskerettighetskonvensjonen» er feil. Det er å anse som en straff!
Dette er jo ganske revolusjonerende for oss i utelivsbransjen. Først og fremst slår han fast at vi er mennesker, og også at vi som en følge av det har rettsvern.
Konkret vil det si at det for inndragelse av bevilling vil kreves samme form for bevisføring som i en straffesak. Ikke som til nå, der skjenkekontrollen først ber beviset om å forlate stedet, for så å skrive en rapport om hva de syntes... I følge norges fremste advokat, og lærebokforfatter på emnet, er det ikke sikkert kommunen i tilfeller har rett til å inndra bevilling, og uansett må det objektive bevis til. Dette ble i Rogaland stadfestet av Fylkesmannen i Halv Tolvs klage på inndragningsvedtaket.
Vi har tatt dette åpenbare problemet opp med kommunen gjentatte ganger, senest nå i høst, og forsåvidt fått lange og gode svar. Man altså juridisk feil!
Hvordan skjenkekontrollen, og så kommunen, skal forholde seg til dette er selvfølgelig uklart, og vi er antagelig de siste som får vite noe, men som vi ser det, er verktøykassen deres rimelig skranten fram til nye nasjonale regler kommer på plass. Hvilke objektive bevis skal kreves, hvordan skal de få det, og hvem skal vurdere disse..? Vi tror som sagt det vil komme en avklaring på nasjonalt plan, og det er noe vi ser fram til, for så ille som det har vært til nå kan det umulig bli!
Vel, kjekt å være menneske uansett!

Jørgen Hattemaker

IMG_2506


Vi tør her ha et bilde tatt ute i gaten vår, Skagen, 50 meter fra oss. Det er antagelig helt ulovlig!
Spørsmålet vårt er da; Hvorfor må vi pakke inn flaskene våre i gråpapir inne på puben, mens andre kan stille de ut i gaten i år etter år etter år. Hvordan kan vi få prikk for en liten flaske bortgjemt på Facebook når dette blir godtatt i over 10 år Er det forskjell på folk, eller må det betales?
Vel, skal vi få prikker for å ha bilde av suspekt vare her får de et forklaringsprobelm.

Årets julebord

IMG_2664


Årets julebord ble avholdt søndag 7.Desember, og hele betjeningen møtte opp på Nåløyet før vi gikk opp på Straen Fiskerestaurant og hadde et fortreffelig måltid med øl og vin.
Turen gikk så tilbake til Cardinal for de årlige ritualer som hører julen til, men av en eller annen grunn er notatene borte!

Nøisom på nye tomter

DSC00786

For andre gang besøkte vi Nøisom i Fredrikstad, og som så mange andre bryggerier i stor ekspansjon for tiden, hadde disse og sett seg nødt til å flytte i større lokaler siden i fjor. Ikke så langt riktignok, de nye lokalene ligger i det samme industriområdet som det gamle, men her var mye større plass, mer oversiktlig og tilrettelagt for brygging.. Siden sist hadde de og kjøpt Haandbryggeriets gamle utstyr, ettersom også de har flyttet og fått nytt utstyr.. Men mens Haandbryggeriet har handlet på øverste hylle er Nøisom nøisom og handler brukt. I bryggeriet har de og fått plass til et ”selskapslokale” med plass til 45 gjester, og er du på de kanter, arrangerer de mange slags kvelder med øl i sentrum.
Som nevnt springer bryggeriet ut fra et hjemmebryggerlag med 6 entusiaster. Fra at alle var i arbeid utenom, har fler av dem nå fullt arbeid ved bryggeriet
Vi hadde med en del øl tilbake denne gangen og, stort sett juleøl til Den Store Juleølsmakingen, Nøisom Gullinbuste´s Torreblot Nordic Ale. Øleter inspirert av gammel norsk gårdsbrygging og mytologi. Torreblot var sannsynligvis opprinnelig et blot til ære for tordenguden Tor, Odins sønn. Men torre kunne på norrønt mål også bety barfrost. Blotet knyttes av noen også til jotnen Torre, som var en slags personifisering av vinteren. Gullinbuste var den gyldenbustete galten / grisen til fruktbarhetsguden Frøy, som Frøy spente for sin kjerre og kjørte med. Gullinbuste kunne løpe gjennom både luft og vann, raskere enn noen hest.  Disig brun farge på ølet, moderat off-white skum. Litt søtlig maltpreget aroma, med noen toner av karamell, men ikke så tydelig som flaskeversjonen vi smakte i fjor. Også toner av einerkvister, hint av røk. Smaken er også maltpreget med noe karamell, men ikke veldig søt. Hint av einer og røk.  
Black Ale og Black IPA fikk vi sendt i April, og det ble jo veldig godt mottatt på Cardinal, og siden vi skulle besøke 14 bryggerier til, hadde vi ikke plass til mer denne gangen. Men vi stikker nok innom på neste ”beer-run” i østerled, for her blir vi alltid godt tatt imot! takk til Stig Lundh og Erik Johannesen,

20141013_162414-300x225

Bryggeribesøk hos Veholt

DSC00775

På turen denne gangen dro vi fra Stavanger i otta, besøkte Lindesnes Brygghus, og det nye NUA Brygghus i Mandal. Vi var og innom et par bryggerier under oppstart, og kom fram til Veholt i skumringen. Etter å ha kjørt av fra E-18 mot Oslo etter Grenlandsbrua bar det mot Porsgrunn, forbi Herøya Industripark, på mindre og mindre veier, innover i skogen, til veien stoppet forran en rødmalt stue som er en vise av Prøysen Verdig!
Det var første gang vi var her, men Jan Fjeld som i tillegg til å være sauebonde utgjør både ledelse, bryggeri, administrasjon og allt annet tok imot oss som om vi skulle ha vært der mange ganger før.
For de som ikke kjenner til Jan, er han en tidligere flyger, og mange ganger vinner av norgesmesterskapet i hjemmebrygging. Nøgne Ø sin Two Captains har utgangspunkt i Jans Humlehelvete, og sammen med Kjetil Jikiun, som og er tidligere flyger, skapte disse to kapteinene altså Two Captains. Jan er også aktiv i brygging andre steder, blant annet i Gdansk i polen.
Markedsmessig leverer Jan mye direkte til faste kunder, Jackob & Gabriel, Kick i Kr.Sand, og Cafe Sara i Oslo, for å nevne noen. Og nå håper vi altså å komme på listen.
Vi fikk smake på mange øl, både ferdige og uferdige, og med på lasset tilbake ble Tre Kroner (U)tradisjonelt Juleøl, stilmessig nærmest en amber ale, med både norske og amerikanske aner. 
Mørk rødbrun farge på ølet, moderat off-white skum. Maltpreget aroma og smak, noe karamell men ikke for søt, hint av einerkvister og røk, tilstrekkelig med humle.
Vi bestillte Humlehelvete for levering etter nyttår, og snakket om å få brygget et eget øl for levering sommeren 2015. Og så kjekt var det å besøke Jan, at når det er ferdig, hiver vi oss i bilen og tar turen selv i stedet for å la transportører få gleden. Stor takk til Jan

DSC00777

Besøk på Rein Kloster Bryggeri


DSCN0173

Vi har på våre ølturer besøkt Ølve på Egge og Klostergården på Tautra flere ganger, og når det nå var etablert et nytt bryggeri på Rissa lengre ute i Trondheimsfjorden, måtte vi jo og besøke dette.
Nå er det jo ruiner av et kloster på Klostergården, men på Risse var dette litt mindre iøyenfallende. Harald Hårfagre tok gården da han la under seg Trøndelag på 870 tallet, men gården er rundt 3000 år gammel. Nonneklosteret på Rein ble grunnlagt på slutten av 1220 tallet, og eksisterte i 300 år. I dag er det 10. generasjon Horneman som eier og driver Reins Kloster, og her produseres håndlaget, økologisk mat og drikke som iskrem, brus øl og akevitt.
På bryggeriet er det Mia Maria Liljeholm som regjerer, og produktene er Poter, IPA, Ale, hveteøl og Juleøl, samt en de kaller Øl*. Alle ølene er upasteurisert og ufiltrert.
Bryggeri utstyret kjøpte de brukt fra Ebeltoft Brygeri i Daanmark, og var ikke det mest automatiserte vi har sett, så her er det bokstavlig talt snakk om håndtverk!
Vi fikk med oss en del kasser med øl, og en del prøveflasker på det hun ikke hadde inne. Hyggelige og flinke folk var det, og vi tar gjerne turen dit igjen!
Som du ser på bildet under hadde jeg med meg batch 39, misty IPA på hytten i sommer, og hadde en smaksopplevelse! Dette var en IPA som en IPA skal være, der humlen uten å være drepende på smaken, var distinkt og balansert. Vi har i ettertid fått mer øl sendt fra Rissa med Olje-ekspressen, og håper å få mer fra den meget begrensede produksjonen

IMG_2329

Den magiske ølbrikken


60-013_1

http://www.youtube.com/watch?v=A7AAvLH7-9k