Ølbrev nr 4 2008 fra Norøl


sist ølbrev skrev vi blant annet om Innis & Gunn ølet som nå er tilgjengelig på Vinmonopolet. Vi fikk en del kommentarer på dette i og med at vi skrev at ølet er brygget hos Belhaven, og ikke av Innis & Gunn. Våre normalt sett sikre kilder påstår fremdeles at dette er tilfelle, og at Innis & Gunn ikke har eget bryggeri, men vi ønsker her å sette fingeren på noe som skjer ofte i ølbransjen, og for så vidt også i andre bransjer, nemlig at forbrukerne ikke får opplyst hvem som lager varen de kjøper. Ølbrevredaksjonen er av den helt klare oppfatning at man burde være lovpålagt å opplyse hvem som har både det produksjonsmessige og det markedsføringsmessige ansvaret. På den måten vil man kunne slippe

I


sist ølbrev skrev vi blant annet om Innis & Gunn ølet som nå er tilgjengelig på Vinmonopolet. Vi fikk en del kommentarer på dette i og med at vi skrev at ølet er brygget hos Belhaven, og ikke av Innis & Gunn. Våre normalt sett sikre kilder påstår fremdeles at dette er tilfelle, og at Innis & Gunn ikke har eget bryggeri, men vi ønsker her å sette fingeren på noe som skjer ofte i ølbransjen, og for så vidt også i andre bransjer, nemlig at forbrukerne ikke får opplyst hvem som lager varen de kjøper. Ølbrevredaksjonen er av den helt klare oppfatning at man burde være lovpålagt å opplyse hvem som har både det produksjonsmessige og det markedsføringsmessige ansvaret. På den måten vil man kunne slippe problemstillinger som den med Innis & Gunn, og ikke minst slikt tull som Kompils. Ja, du leste riktig, og har kanskje sett den i butikkene. Vi har med vilje ikke nevnt den i ølbrevene. Firmanavnet nevnt på boksen er registrert i Brønnøysund med et telefonnr man ikke finner i Telefonkatalogen, og talebeskjeden som kommer når man ringer er mildt sagt meningssløs. Det ser imidlertid ut til at Hansa kan stå bak, og vi lurer da selvfølgelig på hva
som er i boksen.
som er i boksen. For alt vi vet kan det være en lite-øl eller helt vanlig Hansa pils. Vi oppfordrer med dette alle norske bryggerier til å være ærlige på etikettene, og også utdype råvarebruken. Den er dessverre også i simpleste laget hos de fleste, og vi mistenker at hadde det ikke vært påbudt, så hadde det ikke stått noe i det hele tatt.

En annen ting som er til stadig irritasjon er hvor vanskelig det skal være å få kjøpt de sterkere ølene fra norske bryggerier. Vinmonopolet har ikke noe krav til seg om å ta inn alle norske øltyper, og det vil sikkert være mot EØS-regler å ha et slikt krav, det vil jo favorisere en gruppe bedrifter framfor andre. Vi ønsker heller ikke at det skal gå på bekostning av importøl, men kanskje det hadde vært på sin plass med en forsøksordning, der Vinmonopolet tok inn begrensede mengder av alle norske sterkøl? En prøveperiode på to år for eksempel? En annen spennende løsning kan være større lokal frihet til å føre lokale produkter uten at distribusjonen nødvendigvis må gå gjennom sentrallager. 


Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Bryggeriet Små Vesen fra Valdres har slitt litt med varierende kvalitet og ustabil leveranse. Dette ser nå ut til å være et tilbakelagt stadie. Nyeste batch av bitteren Kvernknurr skal etter flere pålitelige kilder ha en helt annen smak enn tidligere. Hold utkikk etter batch 3 og senere dersom du skulle være misfornøyd med tidligere tapping av dette ølet. Juleølene er trukket tilbake mens en ny utgave av Yme Pils også skal være på vei til polet. For butikk salg er det også produsert en Vår pils med Cascade humle og en Pale Ale er ventet i løpet av april. Videre er det planlagt en Stout i mai samt et spesialøl med navnet Blåfjell Spesial. 

Bryggmester Jens Eiken fra Jacobsen har vært på besøk hos Mack for å brygge en Nordlys Porter. "Mørk som vinteren i Tromsø? men med lokale norske ingredienser som einerbær og tørkede blader fra dvergbjørk", er beskrivelsen som brukes. Det er også brukt røykmalt maltet av Morten Granås fra Stjørdal. Jens Eiken og samarbeidsprosjektet Nordisk Innovation Center har gått i bresjen for å utvikle øltyper som verden skal forbinde med Norden, og dette er et ledd i den planen. ølet vil komme for salg på Blå Rock og Ølhallen senere på året. Av andre deltakere i Nordisk Innovation Center kan nevnes Nøgne Ø, Nørrebro Bryghus, Greenland Brewhouse og Tårnø Malteri.

Haandbryggeriet i Drammen har nå tappet Norges (på mange, mange år) første øl lagret på eikefat, og dette har fått navnet Haandbakk. Med sine 8.5% og ganske høye syrenivå er nok dette et øl for kjennere, men så absolutt noe å forsøke seg på hvis man er så heldig å få sjansen. Det meste av dette ølet er solgt til USA, men noen få kasser er reservert norske skjenkesteder. En annen nyhet er Dobbel Dose, en Double IPA på 9% der man har brukt sjenerøse mengder med europeisk (!) humle og man har i tillegg tørrhumlet den på lagringstanken. Det vanlige for Double IPAs er jo at man bruker amerikanske humletyper, men Haandbryggeriet ønsker som vanlig å utfordre grensene. Dobbel Dose er allerede i salg på noen skjenkesteder her i Norge, men ellers ser det ut til at du må til Danmark for å finne den. Danske Coop, som omfatter butikker som SuperBrugsen, Brugsen og Quickly vil også selge Dark Force, som heller ikke er tilgjengelig på Vinmonopolet. Dessverre melder også Haandbryggeriet at Weizenbock er ute av sortimentet, men litt utskifting må man jo regne med i et bredt sortiment.

Nøgne Ø skal sammen med Bioforsk finne frem til lokale humlestammer som kan benyttes til ølbrygging. Støttet av Innovasjon Norge med 650.000 kroner skal man gjennom en to års periode jobbe med noe som kan resultere i Norges første humlefarm for lokalt øl.

I Østerdalen jobber lokale krefter for å se på muligheter for videre drift ved Atna Bryggeri. Gjelden ovenfor største kreditor, Sparebanken Hedemark er i størrelsesorden seks millioner og formannskapet i Stor-Elvdal har bevilget 25.000 kroner til konsulentarbeid for evaluering av videre drift. Denne analysen påpeker nødvendigheten av å ikke miste den opparbeidete kunnskapen og erfaringen som allerede er gjort ved Atna bryggeri. Nøkkelpersonell må beholdes ved et eventuelt Nye Atna Bryggeri og det forutsettes et salg på minimum 200.000 flasker for 2008 som økes til over 250.000 flasker kommende år for å tjene penger i 2009. Det er også en forutsetning at en ny eier får løst ut bryggeriet til en fornuftig pris av Sparebanken Hedemark.

Vi kan også melde at et nytt lite bryggeri har sett dagens lys. Ruten Fjellstue i Espedalen har fått bevilgning for skjenking av egenprodusert øl og vin til gjester på fjellstua, men ikke salg. Bryggeanlegget for inntil 350 liter består av utstyr laget av gamle melketanker. 
Øltyper som skal brygges vil nok variere etter lyst og kreativitet, men det planlegges 3-4 kjente øltyper som Pils, Brown ale, IPA og Porter. Det planlegges en ale til våren brygget på bjørkesevje i stedet for vann og det er også et ønske om å lage øltyper krydret med ulike planter/bær fra de nærmeste omgivelsene. Det er også et ønske om å kunne malte noe korn selv da det er god tilgang på lokal bygg.

Denne gangen var det ingen nyheter fra de store bryggeriene, det skyldes ikke vår favorisering av de små, men det faktum at dette er et nyhetsbrev.


Cardinal øker salget, men ikke prisene
-----------------------------------------------
For å føle litt på tendensene innen spesialøl kan det være interessant å se på Norges stårste spesialpub for øl, Cardinal i Stavanger. Her meldes det om en formidabel salgsøkning i 2007, opp mer enn 50% fra 2006, og hele økningen kommer på spesialøl og importøl. Nok er nok, tenkte de på Cardinal, men foreløpige tall for første kvartal i år viser en fortsatt økning, på over 30%. Slikt er det bare å ta av seg hatten for, og det viser jo at det meste er gjort riktig der i gården. Når man i tillegg hører at man pga stadig bedre avtaler betaler omtrent det samme for 50cl Pilsener Urquell som for 40cl Tou Pils, så er det ikke rart stedet er populært blant ølentusiaster. 


Ølfestival i Hamar
-------------------------
Hamars Culturelle Ølvenner skal i år ha sin 5 ølfestival fra 5-7 juni. Dette er muligens den største ølfestivalen i Norge. Det er gratis inngang og non stopp underholdning med musikk og stand-up artister. Når det gjelder ølutvalg er vi lovet mer informasjon om dette senere. 


Ølfestival i Danmark
--------------------------
Når vi først er inn på festivaler så benytter vi anledningen til å minne om Danske ølentusiasters store festival i Århus 15.-18. mai. Glem heller ikke European Beer Festival som arrangeres i København 12. - 14. september. Mer informasjon om begge festivaler kan finnes på 
www.ale.dk


Generalforsamling i Norbrygg
------------------------------------
Norsk hjemmebryggerforening Norbrygg innkaller til generalforsamling lørdag 5. april på Studentersamfunnet Bislet, Oslo. Samme sted og dato arrangeres også NM i hjemmebrygging. 
http://www.norbrygg.no/


Månedens link
------------------
Det skjer mye spennende for den ølinteresserte i Danmark. I bloggen 
http://blog.nanobryg.com/ kan man finne mye å lese om dette. 


Med hilsen 
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

I