Ølbrev nr 11 2009 fra Norøl



Da er det like før alle juleølene velter over oss, mange er til og med tilgjengelige allerede når dette skrives. Som vanlig kommer avisene og nettsteder til å bombardere oss med tester hvor terningene ruller og styrer hvilke øl som skal bli utsolgt for midten av november og hvilke øl som kun selges til de som bare må smake alle. Vi regner med at alle som er opptatt av øl har forstått det for lenge siden, det at juleøl ikke lenger er 15 nesten identiske øl som enkelt kan stilles opp mot hverandre. Ølene for årets



Da er det like før alle juleølene velter over oss, mange er til og med tilgjengelige allerede når dette skrives. Som vanlig kommer avisene og nettsteder til å bombardere oss med tester hvor terningene ruller og styrer hvilke øl som skal bli utsolgt for midten av november og hvilke øl som kun selges til de som bare må smake alle. Vi regner med at alle som er opptatt av øl har forstått det for lenge siden, det at juleøl ikke lenger er 15 nesten identiske øl som enkelt kan stilles opp mot hverandre. Ølene for årets vintersesong er et allsidig utvalg av forskjellige typer øl med forskjellige bruksområder. Vi har de klassiske norske som passer bra til ribba og akevitten, vi har de søte, fyldige belgiske som passer bra etter maten, vi har engelske winter warmer, vi har øl krydret med sesongens krydder og vi har til og med en hveteølvariant. Terningene kommer til å trille langs hele fjøla, slik blir det bare. Vår bønn er bare at teksten klarer å formidle hva slags øl det er vi har med å gjøre på en ordentlig måte. Så selv om ingen vinspalte ville finne på å sette portvin opp mot Champagne så må vi vel bare være glade til for den oppmerksomheten øl får i disse to månedene. Lykke til med årets sesong alle dere som brygger og importerer øl! Vi minner også om Norøls tradisjonsrike juleølfestival, mer om dette senere i brevet.


Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Første oktober 2009 stengte Norges nordligste bryggeri dørene for godt. Nei, vi snakker ikke om Mack, men Nordkapp Mikrobryggeri som ble stiftet i 1998 og fikk sin tilvirkningsbevilgning 10. desember 2000. Faktisk var de verdens nordligste bryggeri og markerte dette med å titulere sitt første brygg med Sorry Makk. Produksjonskapasiteten var 400 liter pr. brygg og fokuset lå på varianter av lyse lagerøl. Selv om det vel var mer beliggenheten enn smaken på ølene som plasserte dem på kartet så var de en del av mangfoldet og vi synes det er trist med alle bryggerier som forsvinner.

Vi har nevnt tidligere Trollbryggeriet fra Stranda Kommune på Sunnmøre, nå kan det virke som om det begynner å skje noe. En engelsk pale ale har vært å finne på Fenaknoken, samt lokalt rundt Liastranda. Det skal også være et juleøl på gang. Ingen nettside foreløpig.

E. C. Dahls bryggeri får billigere vann, ved at kommunens vannavgift senkes for å sikre arbeidsplassene.

I anledning Frydenlunds 150 års jubileum i år har bryggerimesterne tatt fram et ekstra fyldig Frydenlund Juleøl for salg i butikk, samtidig som også Nordlands Juleøl er tilbake. Videre har alle juleølvariantene fra Ringnes og E. C. Dahls til forvirring fått nytt design.

Breiflabben Brygghus på Andøya er utsatt inntil videre, men det går i hvert fall framover. Brygger er ansatt, brygghus innkjøpt fra Japan, og oppgradering av lokaler i full gang. Det blir pub og selskapslokaler, med eget kjøkken i tilknytning til dette. Man satser også på å levere øl til et lokalt opplevelsessenter.

Ægir Julebrygg fikk meget begrenset distribusjon i fjor, men i år er det tilgjengelig i Polets bestillingsutvalg. Men det er ikke bare juleøl blant nyhetene på Vinmonopolet denne gang. Ægir Bryggeri stiller med både Ægir India Pale Ale og Tors Hammer. IPA-en har kanskje en del av dere allerede smakt, en frisk IPA i beste amerikansk vestkyst-stil. Tors Hammer er derimot et nytt bekjentskap, en Barley Wine på hele 13,2 % alkohol. Dette er en øl med mye smak og aroma, og så absolutt et øl som bør ha lagringspotensial

USA og Norge stiller sammen med to øl brygget etter samme oppskrift men på forskjellige bryggerier, begge kalt Special Holiday Ale. Dette er øl brygget med Nøgne Ø God Jul som utgangspunkt, men med en god del variasjoner. Versjonene fra Stone Brewing i California, og fra Nøgne Ø i Grimstad er ypperlige å smake hvis du lurer på om utstyret har noe å si på smaken. Vi må vel forresten driste oss til å si at de er ypperlige øl begge to.

Fra Grans kommer det også en nyhet i år, denne gang en alkoholfri juleøl vi ikke vet så mye mer om enn at den er kalt Grans Julefri.

Det er kanskje ikke så mange av våre lesere som besøker Ruten Fjellstue der Espedalen Fjellbryggeri holder til. Ifølge flere av våre bekjente som kan sin øl er det litt trist. Det kommer også stadig nye øl derfra, senest Brown Ale, CotoCotopaxi Stout og Ruten Pilsner. Se ellers mer på
www.ruten.no og http://www.fjellbrygger.blogspot.com/.

Vi føler også for å nevne at Haandbryggeriet er ute med en helt ny utgave av Aqua Vita Porter. Selv om mange var negativ til den første utgaven av dette spesielle akevitt-fatlagrede ølet i fjor, så blir årets utgave lovpriset som et av årets beste øl. Store endringer med andre ord.


Nytt fra importørene
--------------------------
På bransjemessen for øl på den belgiske ambassaden for et par år siden stilte folkene fra De Leyerth opp. De kunne da presentere sin Urthel-serie med øl av belgisk stil. Endelig ser dette ut til å bære frukter, da vi nå kan bestille Urthel Hibernus Quentum Tripel på Polet. Som navnet tilsier er dette en øl av typen Tripel. En god del skifter også sortiment, og ti forskjellige kvalitetsøl fra Tyskland er nå over i Tilleggsutvalget, noe som betyr at de kan bli å finne i en del butikker. Fra Skottland finner vi et øl modnet på fat tidligere brukt til rom, nemlig Innis & Gunn Oak Aged Beer Rum Cask

Det franske ølet Kronenbourg 1664 er nå tilbake og kommer på 0,25 liters flasker. Ølet er en lett og lys lager i polstyrke som første gangen ble brygget i 1952 og ikke i 1664 som henviser til bryggeriets etableringsår.

Juleølene er som nevnt allerede på full fart inn i butikkene og skjenkestedene og enkelte utenlandske pol-øl har allerede vært å få en god stund. Utvalget ser ut til å være ganske likt fjorårets, men noen unntak er det. Fra Belgia Finner vi Slaapmutske Christmas og fra Danmark er Nørrebros Julebryg dukket opp, og allerede observert på pub her i Kristiansand. Ellers skal de andre så vidt vi klarer å huske være kjente fra i fjor, sjekk gjerne ut selv på
www.vinmonopolet.no.


Nytt fra pubene
--------------------------
Oslo har fått et nytt sted med fokus på mangfoldet i øl, akevitt, brunt brennevin og god tradisjonell mat i kombinasjon med øl. Stedet heter Håndtverkerstuene og ligger i lokalet til gamle Håndtverkern, Rosenkrantz gate 7. Nøgne Ø, Haandbryggeriet og Ægir på fat må jo sies å være en lovende begynnelse.

Fra sikre kilder i Trondheim har vi fått høre at Kafe Filter imponerer med bra ølutvalg. En del øl fra Nøgne Ø og et stort utvalg av amerikansk kvalitetsøl er siste tilskudd.


Nytt fra Danmark
------------------------
Det skjer nye ting hele tiden i Danmark, men dette måtte vi bare få med. Midfyns Bryghus har i samarbeid med Dansk Blindesamfund, Mantax Etikettering og Coop Danmark lansert en ny øl med helt blank etikett. Kjenner man etter og kan lese blindeskrift så er dette eneste måten å ”lese” hva slags øl det er snakk om. For hver flaske som selges doneres det to kroner til det danske blindeforbundet.

Viborg Bryghus har lansert et øl som heter Gangbar Lager i samarbeid med Muskelsvindfonden, dette ølet vil kunne selges over hele Danmark, men kun steder som er tilgjengelige for rullestolbrukere. Fem kroner av hver solgte flaske går til Muskelsvindfonden.


Bøker om øl
-------------------
Vi omtalte noen nye norske ølbøker for kort tid siden og sannelig har vi kommet over mer. Sigrid Strætkvern har gitt ut boken ”Øl med kniv & gaffel”. Noen har kanskje fått med seg at forfatteren har sitt daglige virke hos Ringnes med den litt uvanlige tittelen ”Stemningsskaper”. Enkelte vil kanskje være litt skeptisk til dette og mistenke det for å være snikreklame for Ringnes sine produkter med nøytrale oppskrifter og ditto ølanbefalinger. Vi kan gå god for at dette ikke er tilfelle med denne boken. Boken er blitt til på privat initiativ og bærer preg av at forfatteren besitter en stor porsjon kjærlighet til øl. I det hele tatt er det en flott og profesjonelt utseende bok med masse nyttig informasjon.

Første halvdel av bokas drøye 250 sider er viet informasjon om hva øl er, forskjellige øltyper, hvordan behandle øl og ikke minst hvordan smake på øl. Det omfavnes i det hele tatt mange områder og boken går følgelig mer i bredden enn dybden. Dette er ikke et oppslagsverk, men en hyggelig og inspirerende bok om øl. Siste del av boka er det som imponerer mest. Her finner man et stort utvalg av spennende matoppskrifter med øl og en del basis teori om øl i og til forskjellig type mat. Hver oppskrift inkluderer drikketips, det begynner litt forsiktig men tar seg raskt opp. Både Nøgne Ø og Haandbryggeriet nevnes hyppig, så man behøver ikke være redd for begrensninger til de største merkene. Bildene fortjener også å nevnes, de gir vann i munnen. Konklusjonen er at dette er en riktig flott bok med masse god basisinformasjon og en viktig oppskriftssamling for ølkokken. Det er morsomt å se at vi har fått så mange gode norske ølbøker som ikke overlapper hverandre nevneverdig, vi kan trykt anbefaler alle disse.

Helt nylig kom også boken ”All verdens øl”. Vi har ikke fått sett på denne, men forstått at dette er en bok med omtale og smaksnotater av mer enn 1700 forskjellige øl fra hele verden. Den skal også inneholde stoff om øltyper, ølsmaking og ølturer. Boka er en oversettelse hvor Espen Smith er fagkonsulent for den norske utgaven.


Juleølfestival
----------------
Sist men ikke minst må vi også minne om årets tradisjonsrike juleølfestival. Som sedvanlig går den av stabelen på Betong i kjelleren på Chateau Neuf, og her vil du finne både norske og utenlandske juleøl av polstyrke. Ta med deg venner og kjente og kom til Betong fredag 6. november fra kl 18 til 23. Medlemmer av DNS eller Norøl og tilsluttede klubber får 50 kroner rabatt på inngangsbilletten ved å vise medlemskort.


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund