Ølbrev nr 4 2010 Fra Norøl


Vi lovet et raskt lite nyhetsbrev igjen i forbindelse med poloslippet for mars. Dessverre ble det ingen øl nyheter i basisutvalget, men vi skal presentere det som kommer uansett. Samtidig har vi reflektert litt over hvor lite oppmerksomhet ølnyheter får i pressen sammenlignet med vin. Visst skrives det om den store juleøltesten, sommerøltesten og tilsvarende, men vi savner de regelmessige bedømmelsene av øl i forbindelse med hvert pollslipp. Mange aviser har fast rutineVi lovet et raskt lite nyhetsbrev igjen i forbindelse med poloslippet for mars. Dessverre ble det ingen øl nyheter i basisutvalget, men vi skal presentere det som kommer uansett. Samtidig har vi reflektert litt over hvor lite oppmerksomhet ølnyheter får i pressen sammenlignet med vin. Visst skrives det om den store juleøltesten, sommerøltesten og tilsvarende, men vi savner de regelmessige bedømmelsene av øl i forbindelse med hvert pollslipp. Mange aviser har fast rutine for et utvalg av viner hver gang det er nyhetsslipp. At øl er mye mer enn industriell fremstilt pils og kan ha en smakskompleksitet på linje med vin og i mange tilfeller flere hakk over, har for lengst plassert seg inn i nordmenns bevissthet. Mangfoldet ved januar slippet var så stort at noen og enhver kunne ha behov for noen råd fra ekspertene. Når vinanmelderne unnskylder seg med at de ikke forstår seg så mye på øl så kan man jo spørre seg hva det er å forstå. Hva er egentlig forskjellen mellom vin og øl, er det ikke snakk om å beskrive smaker og vurdere hvordan de forskjellige elementene harmonerer og spiller på lag med hverandre? Det finnes ingen fasit, alt ender ut i en subjektiv evaluering basert på kompetanse som bygges opp gjennom erfaring, men en viss teoretisk kunnskap i bunn. Med all respekt for den person som kan beskrive en vin på en måte som leseren forstår, går det ikke bare på interessen å ta steget videre inn i ølets verden? Eller er det virkelig slik at øl er så mye mer komplekst at så få våger seg på å skrive om det? Vi håper avisene tar utfordringen.


Polnytt
----------
Vi har dessverre ikke klart å finne ut av om den varslede endringen i utvalget som skal skje fra 1. mai vil få noen innvirkning på ølutvalget, så den saken får vi komme tilbake til hvis det skjer noe. Nyhetene for mars-slippet derimot, de er klare. Det er ingen nyheter i basisutvalget denne gang, men Vinmonopolet lover å komme sterkere tilbake. Bestillingsutvalget byr på fem øl, så vidt vi kan huske er alle nye:

Variantnr Varenavn, Land, Alkoholstyrke, Flaskevolum, Salgspris
5202202 Meinklang Urkorn, Østerrike, 4.8%, 33cl, 39.90kr.
5981401 Nørrebro Bryghus Påske Bock, Danmark, 7.0%, 60cl, 72.50kr.
5206702 Erdinger Urweisse, Tyskland, 5.2%, 50cl, 46,90kr.
6557101 LWC Bangla Beer, England, 5.0%, 66cl, 56.60kr.
6557002 Efes Pilsner, Tyrkia, 5.0%, 33cl, 25,60kr.

Dessverre blir danske Nørrebro Påske Bock det eneste påskeølet vi får se på Polet i år. Vi i ølbrevredaksjonen synes dette er veldig trist, det har tidligere vært flere gode påskeøl å få, Haandbryggeriets Påskegodt og Nøgne Øs God Påske har vært favoritter i solveggen flere sesonger på rad. Heldigvis har Nøgne Ø allikevel spart et parti med God Påske fra i fjor og lagringen har vist seg å gjøre dette ølet godt. Bryggmesteren selv hevder at ølet nå befinner seg helt på topp og vi anbefaler de som er interessert i å smake dette om å slå til om de skulle komme over det da lageret ikke er så veldig stort. Hvis vi ser litt sydover, til Danmark, så er det der i ferd med å bli juleølstilstander rundt påsketider. Alle bryggerier med respekt for seg selv lanserer et påskeøl eller vårøl, forhåpentligvis er vi tilbake på rett spor igjen neste år.


Påskeøl i butikk
--------------------
Noen norske påskeøl kan du allikevel finne, i hvert fall hvis du bor på de riktige steder. Vi vet i hvert fall at Berentsens Påskeøl er kommet, og Ægir har sin Påskesol på markedet. Sistnevnte vet vi i hvert fall at finnes på Meny Liertoppen, Meny Grønland og på Cardinal, mens vi antar Berentsens øl er enklest å finne i lokalområdet.


Nytt fra importørene
---------------------------

Som nevnt i forrige ølbrev har Haandbryggeriet tatt inn en god del utenlandske øl, og disse er fordelt rundt på diverse puber. I utgangspunktet er dette gjort som et engangstilfelle, men de holder døren på gløtt for å gjøre dette igjen. Det er uansett en ganske så imponerende samling med øl de har valgt ut. Hvor du finner dem har vi ikke helt oversikten over, men Cardinal og Haandverkerstuene har i hvert fall fått inn en del.
De Molen fra Nederland: Bommen & Granaten, Vuur & Vlam, Amarillo, Lusten & Lasten, Lood Ijzer, Hel & Verdoemenis, Black Damnation. AleSmith fra USA: IPA Jolly Pumpkin fra USA: Bam Biere, La Roja Lost Abbey fra USA: 10 Commandments, Carnevale
Helt på tampen har vi fått med oss at også Nøgne Ø kommer med et nytt parti importøl. De som er helt nye for det norske markedet er:
Stone Brewing fra USA: Smoked Porter Oskar Blues fra USA: Gordon Double IPA, Dales Pale Ale Anderson Valley fra USA: Poleeko Pale Ale Rogue fra USA: Dead Guy Ale Avery fra USA: Out of Bounds Stout, Ellies Brown Ale Cantillon fra Belgia: Vigneronne, Iris, St. Lamvinus, Lou Pepe Geuze 2006, Lou Pepe Kriek 2007, Lou Pepe Framboiose 2007


Nytt fra utlandet
------------------------

Som aksjeeiere så må vi jo bare også nevne at bryggeriet BrewDog nå åpner sin første pub i Aberdeen. Det vil si at ut i fra bildene gjenstår det enda en enorm renoveringsjobb før lokalet kan åpne, men det skal i alle fall bli spennende å se hvordan dette går. Sjekk forresten bryggeriets blog fra deres Bergensbesøk http://www.brewdog.com/blog-article.php?id=261

Mikkeller lanserer sin første eplesider. Dette blir med epler fra Belgia og villgjær, vi garanterer for en helt annen smak enn de boksene med sider du finner på super’n i Norge.

Øl på TV
-----------
Neste uke kan det være interessant å kikke på Celebert selskap på TV3. Tidligere NRK-kjendis, nå direktør i Bryggeri- og mineralvannsforeningen, Petter Nome, skal nemlig åpne hjemmet sitt for å spre det glade budskap om øl og ølkultur. Vi håper og tror det ikke bare blir pils og vin som blir servert hos Nome.


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund