Ølbrev nr 5 2009 fra NorølSola skinner over store deler av landet, påsken er forbi, og det nærmer seg sommerøltid. Forhåpentligvis vil vi i år se et enda større fokus på annet enn de lyseste, mest smakløse lagerøl når media skal teste "Årets sommerøl". Forhåpentligvis vil også stadig flere forbrukere oppdage at det finnes mange leskende øltyper på markedet, ikke bare de tradisjonelle sommerølene. Vi nevner kjapt witbier, sydtysk weissbier, pale ale og bitter, før vi også tar med at neste polslipp etter sigende skal bringe oss hele to forskjellige gueuze. Forsøk et innkjøp når den tid kommer, og prøv en gueuze istedetfor den knastørre hvitvinen. Når vi først er inne på Sola skinner over store deler av landet, påsken er forbi, og det nærmer seg sommerøltid. Forhåpentligvis vil vi i år se et enda større fokus på annet enn de lyseste, mest smakløse lagerøl når media skal teste "Årets sommerøl". Forhåpentligvis vil også stadig flere forbrukere oppdage at det finnes mange leskende øltyper på markedet, ikke bare de tradisjonelle sommerølene. Vi nevner kjapt witbier, sydtysk weissbier, pale ale og bitter, før vi også tar med at neste polslipp etter sigende skal bringe oss hele to forskjellige gueuze. Forsøk et innkjøp når den tid kommer, og prøv en gueuze istedetfor den knastørre hvitvinen. Når vi først er inne på sommersesongen, så håper vi mange av våre lesere tar turen til Sofienbergparken i juni. For første gang vil det bli arrangert en stor mat- og ølfestival i hovedstaden. Mer om det like under.


Ølfestival - endelig!
----------------------
I Sofienbergparken i Oslo vil Norges største Øl og Matfestival arrangeres 17. til 21. juni. Der vil de fleste norske bryggerier og importører være representert. I tillegg til øl og mat blir det både foredrag og kurs.

NORØL vil ha eget telt på festivalen så kom gjerne innom for en prat. Medlemmr i NORØL tilbys en Festivalpakke fra kr 1490,-  Pakken inkluderer 2 overnattinger, Startpakke på Festival og 1 dagens rett.

Besøk hjemmesiden til festivalen på 
www.ølogmat.no . Der vil du finne liste over bryggerier og importører som deltar.


Nytt fra bryggeriene
-----------------------
Finanskriser og oppkjøp slår forskjellig ut rundtforbi i bryggeri-Norge. Carlsberg-konsernets storoppkjøp i fjor medførte at de bestemte å stenge ca halvparten av alle sine anlegg i Europa. Nå ser det ut til at Ringnes Arendal slipper nedleggelse, en lokal investorgruppe overtar nemlig 80% av aksjene i bryggeriet. De skal fortsatt produsere øl og brus for Ringnes, og de 145 arbeidsplassene består.

I Sandefjord må Grans Bryggeri innføre døgndrift for å holde unna for etterspørselen. Hittil i år har volumøkningen vært på formidable 40%, mens Bryggeriforeningen melder om nedgang i resten av lager-markedet.

Fra Oslo har vi fått følgende pressemelding: Idealisten, osloamerikaneren og bryggerveteranen David Dudeks bryggeriprosjekt, Bryggeriet Nye Tider, er under etablering. Papirene er levert, og den omfattende, men morsomme oppgaven med å få øl ut på markedet er neste skritt. Bedriften, med base i Oslo, vil brygge øl i verdensklasse - smakfullt øl brygget kun med økologiske råvarer. Den stadig økende tilgangen til en god variasjon bærekraftige råvarer innenfor en rimelig radius har endelig gjort en gammel drøm mulig å realisere. Fremtidige samarbeidspartnere og andre interesserte oppfordres til å sende en e-post til 
info@nyetider.com eller ringe 994 36 604.


Privatimport av øl
--------------------
Som kanskje kjent er det ikke lov å privatimportere øl til Norge, annet enn den forholdsvis begrensede mengden man kan ta med som reisegodt. Dette har ikke Eu-byråkratene sett med blide øyne på, og etter flere års ventetid ser det nå ut til at forbudet blir opphevet. Regjeringen har ihvertfall foreslått å oppheve forbudet fra 1. juli i år. Se mer, samt lovforslaget på 
http://www.regjeringen.no/nb/dep/hod/pressesenter/pressemeldinger/2009/foreslar-at-privat-innforsel-av-alkoholh.html?id=554164


På kalenderen
----------------
Allerede om snaue fire uker, altså 15-17 mai, er det klart for ølfestival i København igjen. Sammen med flere andre nordmenn, vil i hvert fall halvparten av ølbrevredaksjonen befinne seg der. Se mer på 
www.ale.dk

I juni er det klart for det som ser ut til å bli Norges største ølfestival. Øl- og Matfestivalen finner sted i Sofienbergparken i Oslo fra 17-21 juni, og her er både bryggerier og importører invitert med. I tillegg vil det være musikk, mat, konkurranser, foredrag og annen underholdning.


Månedens link
----------------
Denne gangen var det enkelt å plukke ut månedens link, og det ble selvfølgelig 
www.ølogmat.no (www.ologmat.no). Dette er sidene til Øl og Mat 09, den kommende øl- og matfestivalen i Oslo.


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund