Ølbrev nr 11 2008 fra NorølVi nærmer oss november og igjen står juleølene for tur. Vi nevnte vel i fjor på denne tiden at dette er den eneste gangen i året pressen og den vanlige forbruker bryr seg om øl noe særlig utover at det er en tørstedrikk som skal skli lettest mulig ned og etterlate minst  mulig inntrykk. Denne trenden mener vi bestemt har endret seg dette året. For det første har vi hatt rekordmange ølfestivaler og lignende arrangementer med fokus på øl. Vi merker oss også at arrangørene i mindre grad sidestiller ølfestival med pølser og ompa-ompa musikk. Ikke noe galt om noen av delene, men vi synes det er hakket mer interessant når en ølfestival hevder å ha fokus på ølets mangfold. Vel, egentlig så gjentar vi oss selv helt unødvendig. Norske øldrikkere har lært seg å sette pris på mangfoldet, de forventer kvalitet og dette vet de fleste som arrangerer ølfestivaler. Det vi håper å se i år er at pressen er like reflektert nårVi nærmer oss november og igjen står juleølene for tur. Vi nevnte vel i fjor på denne tiden at dette er den eneste gangen i året pressen og den vanlige forbruker bryr seg om øl noe særlig utover at det er en tørstedrikk som skal skli lettest mulig ned og etterlate minst  mulig inntrykk. Denne trenden mener vi bestemt har endret seg dette året. For det første har vi hatt rekordmange ølfestivaler og lignende arrangementer med fokus på øl. Vi merker oss også at arrangørene i mindre grad sidestiller ølfestival med pølser og ompa-ompa musikk. Ikke noe galt om noen av delene, men vi synes det er hakket mer interessant når en ølfestival hevder å ha fokus på ølets mangfold. Vel, egentlig så gjentar vi oss selv helt unødvendig. Norske øldrikkere har lært seg å sette pris på mangfoldet, de forventer kvalitet og dette vet de fleste som arrangerer ølfestivaler. Det vi håper å se i år er at pressen er like reflektert når de mange testene av juleølene skal på trykk. Hva slags forutsetning har de som bedømme ølene, hva er kriteriene og ikke minst sørge for integritet mellom tester og bransjen. Vi skal i alle fall følge nøye med og er ikke helt fornøyd før øl behandles like seriøst som vin.

Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Omtrent samtidig med at forrige ølbrev ble sendt ut, kom det en ny øl på kranene hos Oslo Mikrobryggeri, kalt Belgisk Pale Ale. Om det er mer igjen nå vites ikke, det må du selv ta turen for å finne ut.
Små Vesen har vært svært aktive i det siste og vil redusere fokuset på restaurant driften til fordel for ølbrygging. Bryggeriet har reist rundt om i Nord-Italia og besøkte en rekke produsenter, markeder. Dette har skjedd i forbindelse med programmet Reis og Ryk, hvor norske bedrifter skal få mulighet til å reise ut i verden for å besøke andre innen samme bransje, få inspirasjon og 'ryke' for saken når en kommer hjem. Senere ble det oktoberfestival i samarbeid med Bølgen & Moi hvor blant annet den forholdsvis nye Blåfjelldal Spesial Lys (en tripel-type) var med. I tillegg hadde man også med en Juleøl på fat og en Rakfiskøl. Så vidt ølbrev-redaksjonen kjenner til, er de to siste nye, i hvert fall utenfor Valdres.
Nøgne Ø finner vi i fatutgave på stadig flere velsorterte puber samtidig som vi ser at Dark Horizon Second Edition har dukket opp på flere serveringssteder. Samme bryggeri har også engasjert seg i en kampanje for å redde Skral Festivalen som nylig sendte ut en pressemelding om at de kastet inn håndkledet. 

Trio Bryggeri AS, datterselskap av Macks Ølbryggeri AS, har signert en  leieavtale med Klosterøya AS om etablering av bryggeri på den tradisjonsrike øya i Skien. Trio Bryggeri vil i september 2009 flytte inn i deler av lokalene som tidligere ble brukt av Union.

Fra Nord-Norge meldes det om to nye juleøl fra Mack, ett for de som kjører bil, og ett for de som ikke kjører bil og heller ikke går på Polet for å kjøpe øl. Altså blir begge tilgjengelig i butikk. Ellers kan vi melde om at den dynamiske og engasjerte bryggerimesteren Christian Ødegård forlater bryggeriet til fordel for en jobb hos Lervig  Bryggeri i Stavanger. Christian er kjent for sitt gode og åpne forhold til lokale øletusiaster og sin iver eter å eksperimentere utenfor pilsens smale sti. Den offisielle avskjeden er 7. november på Ølhallen. Vi ønsker Christian lykke til og kan  bare gratulere Lervik med kuppet. Nå ser vi frem til flere nyvinninger fra Rogaland i fremtiden. 

Møllebyen Mikrobryggeri har også en nyhet på kranene, nemlig Trompe le Monde på 6%. Ølet er typisk belgisk, med alt det medfører av smak og aroma, men det er ikke brukt annet enn malt, hvete, humle gjær og vann i bryggingen. Møllebyen lover også å ha juleølet klart i midten av november.


Nytt på pol
----------------
Det er under to uker til juleøls-slippet på polet. Vi frykter at man heller ikke i år vil se juleølene i Vinmonopolets nettbutikk, så vi anbefaler en tur i den lokale butikken. Sammen med juleølene har vi fått opplysninger om i hvert fall to andre nyheter, sannsynligvis i bestillingsutvalget begge to. Det ene er Einbecker Ur-bock Dunkel, en mørk bockøl som plasserer seg ganske tett inntil de tradisjonelle sterke norske juleølene. I tillegg kommer Dark Horizon 2nd Edition fra Nøgne Ø. Den fikk sin verdenspremiere på ølfestivalen i København i september, og finnes allerede på noen puber her til lands. Dark Horizon er laget i begrenset opplag, og vil ikke bli laget igjen, så her gjelder det å kjenne sin besøkelsestid. Det er et sterkt og mørkt øl, så 20-25 års lagring bør ikke være noe problem.


Ølfestivaler
-----------------
Som tidligere nevnt arrangeres det en rekke ølfestivaler for tiden, uten garanti for at vi har fått med oss alle vil vi nevne et lite knippe av nær forestående arrangementer og oppfordrer alle fremtidige arrangører å kontakte oss i god tid med informasjon.

Fredag 14. november arrangeres NORØLs årlige juleølfestival på Betong, Chateau Neuf, Majorstua. Her kan du smake alle norske, tradisjonelle, sterke juleøl og en del spesialjuleøl fra mikrobryggerier og importører. Det er mat og snacks til salgs og det blir utlodning av julemat. Dørene åpnes klokken 18:00

Det skjer mer i Oslo, allerede 24-25 oktober blir det oktoberfest på Chateau Neuf. Arrangøren lover både matservering, livemusikk og mer enn 100 forskjellige ølsorter. Det er plass til 3500 mennesker hver dag, fordelt på både øltelt og innendørs lokale. Se mer info på www.weekendsociety.no og i Norøls kalender.

Også i Trondheim arrangeres det ølfestival til helga. 25. oktober kl 19 braker det løs på Dahls Bryggeri. For mer info og påmelding, se kontaktinfo i ølkalenderen hos Norøl.

Ikke nok med det, samme helg arrangeres det også ølfestival i Arendal. Fra 23. til 25. oktober kan man delta på foredrag om øl, nyte god mat i forskjellige settinger med passende øl og delta på omvisning hos Arendals Bryggeri og Nøgne Ø. Se mer info og program på http://www.oktoberkultur.no/

I litt mindre skala skjer det også noe i Kristiansand denne helga. Der er det Patricks Pub som drar i gang jula med Nøgne Ø God Jul fra cask torsdag 23. oktober. Dagen etter kommer det tradisjonelle juleølet fra CB på besøk, og begge dagene finner man også diverse andre norske og utenlandske juleøl i flaskene. Live musikk og julemat "serveres" begge dager.

Det er med andre ord få grunner til å bli hjemme førstkommende helg.

Månedens link
--------------------
Denne gangen ønsker vi bare å sette fokus på NORØLs øl kalender. Her finer man informasjon om det meste og arrangørene kan selv legge inn sine begivenheter. Jo flere som gjør dette jo bedre blir det. http://www.nor-ale.org/www/modules/piCal/index.php?caldate=2008-11-1&cid=0&smode=Monthly&


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund