Ølbrev nr 4 2011 fra Norøl



 
Våren stormer over landet, og med sommertemperaturer mange steder i sør-Norge er det ikke rart at tankene går mot lyse, lette øltyper som nytes kalde i solen. Dette merkes på bryggerienes lanseringer, mens øl-Norge

Norske Ølbrev - Nyhetsbrev fra NORØL - Nr. 4, 2011



 
Våren stormer over landet, og med sommertemperaturer mange steder i sør-Norge er det ikke rart at tankene går mot lyse, lette øltyper som nytes kalde i solen. Dette merkes på bryggerienes lanseringer, mens øl-Norge også holder høy temperatur. For mange er mai ikke bare en hektisk måned pga. høytider, men også på grunn av ølfestivaler og andre organiserte happenings som dukker opp stadig hyppigere.
 
NORØL har også arrangert sitt årlige norgesmesterskap i hjemmebrygging, der Erlann Eldorsen fra Bodø slo ut konkurrentene med en velsmakende

rauchbier ("røykøl") med det herlige navnet "Holy Smoke!" Nøgne Ø har også i år signalisert at de vil brygge vinnerølet, noe som gjør at nordmenn igjen får smake denne spesielle stilen mørkt lagerøl, etter at Vinmonopolet av ukjente årsaker valgte å trekke ut klassikeren Aecht Schlenkerla Märzen fra bestillingsutvalget for en stund siden.
 
Generelt er antallet øl her i landet imidlertid stigende, og redaksjonen har nå sitt fulle hyre med å holde oversikt over hva som blir sluppet rundt omkring i butikker, vinmonopol og ikke minst den raskt økende serveringsbransjen, der kvalitetsøl og sjangervariasjon virkelig er på frammarsj. Ringes har i den siste tiden vist seg fra svært ulike sider. Først med et underlig markedsframstøt der 1-litersbokser av pilsneren deres ble lansert - uvisst av hvilken grunn, da ølet neppe blir mer spenstig eller spennende ved å selges i større enheter. Samtidig arrangerte de en ordentlig kvalitetssmaking i regi av bryggemesteren Garett Oliver fra Brooklyn Brewery, som Ringnes har i sin importportefølje. Er tanken å satse på import av kvalitetsøl i stedet for å lage det selv? Eller holder Norges ølgigant på å mykne opp og hente inspirasjon fra foregangslandet USA? Dette kan det bli spennende å følge med på utover.
 
Ellers er det oppdrift blant norske mikrobryggerier. Haandbryggeriet flytter snart til nye og større lokaler, Ægir lager nytt produksjonssenter på Flåm (se egne nyhetsinnslag) og vi i redaksjonen har fanget opp at det etter sigende er mange planer for små mikrobryggerier rundt om i landet. Vi vil oppdatere nærmere etter hvert som etableringene skjer. En rimelig konkret nyetablering er imidlertid
Larvik Mikrobryggeri, som for tiden er ivrig engasjerte med lokalt aksjesalg og prøvebrygging, i følge deres Facebook-side. Vi ønsker dem velkommen og håper på nok et nytt og spennende tilskudd til en stadig voksende norsk ølflora! :-)
 
 
 
Nytt fra bryggeriene
 
Ægir har brygget sitt eget hveteøl i den tyske tradisjonen, "Hefeweizen", som finnes på utvalgte serveringssteder. I mai vil de følge opp den tysk-inspirerte tråden med å slippe en "Maibokk" - en lys, men fyldig type bokkøl som har vært lagret lenge. I tillegg kan vi sakse inn denne pressemeldingen fra Ægir angående deres nye produksjonsanlegg:
 
"Ægir Bryggeri tek all produksjon tilbake til Noreg:
Ved å bygge eit nytt produksjonsbryggeri i Flåm, mangedoblar Ægir Bryggeri kapasiteten og tek produksjonen heim att. Byggearbeidet er allereie godt i gang, og nybygget vil innehalde destilleri, lager og eit nytt produksjonsbryggeri med planlagt oppstart i januar 2012. Dette betyr at all brygging vil skje i Flåm. Ægir Bryggeri har over det siste året måtte brygge på lisens i Belgia for å kunne møte ein auka etterspurnad i marknaden. - Denne løysinga har heile tida vore mellombels, men har hjelpt oss å få eit betre fotfeste i marknaden før vi tok ei endeleg avgjerd om å satse for fullt i Flåm. Samstundes med at bryggeriet hevar sin posisjon i marknaden, får kundane våre eit breitt utval med smaksrikt øl som igjen vert 100% lokalt og kortreist, seier Evan Lewis, gründer og bryggerimeister ved Ægir.

Bryggeripuben til Ægir i Flåm sentrum vert uendra og skal framleis vere flaggskipet til verksemda. Opphavleg anlegg vert brukt til meir utforsking, eksklusiv produksjon av spesialøl og mindre brygg, samt produksjon til sjølve puben og restauranten. - Med det nye produksjonsbryggeriet kan vi også ta på oss lisensbrygging for andre som går med draumen i magen om å få brygge sitt eige øl for sal, men som ikkje maktar den store investeringskostnaden som dette krev, seier Aud Melås, gründer og administrerande direktør for verksemda."
 
Haandbryggeriet har laget en øl ved navn Zik Zak, som kun skal selges på Åspaviljongen. Videre detaljer rundt dette ølet, eller eventuelt videre distribusjon, er ikke kjent for redaksjonen i skrivende stund. Haandbryggeriet er også inne i en ekspansiv fase som innebærer flytting, og har også dette å formidle på sin nettside:
 
"(...) our new brewery will be a nice, more than 100 year old brick building. This building is part of the old railway works at Sundland in Drammen. There are many old buildings here, but ours is the most attractive. The area is under massive redevelopment with old and new buildings for business and housing. The move is planned for mid July, the upgrading of the building should be finished then, new big uni-tanks installed together with approx 100 oak barrels for aging our wild brews. We should then be able to brew lots of more great beer. We have been planning our own beer festival for a long time and we have a perfect location. The festival is planned for May 2012 with hopefully some great breweries participating from far and near. "
 
Inderøy Gårdsbryggeri lanserer to nye øl, den amerikanske pale ale'en "Mærrabæt" og stouten "Stut".
 
Kinn har endelig klart å få sin plass på Vinmonopolet, med hele tre sorter: "Vestkyst IPA", "Slåtteøl" (begge nevnt tidligere) og "Bøvelen", som er bryggmester Espen Lothes versjon av den belgiske ølsorten "tripel". I tillegg har de laget en hyllest-øl til puben Naboen i Bergen, som har vært sentral i spredningen av Lothes håndverk. Ølet er et fatøl i britisk stil, kalt "Naboen Bitter".
 
Lervig flørter også med Tyskland for tiden, og har lansert Valberget Stavangerøl - et fyldig, men friskt lagerøl av sorten "märzen". 

Mack
har kommet med en ny porter på sin brewpub Ølhallen ved navn "Maximus Porter", etter det store antallet malttyper som er brukt i bryggingen. De har også lansert sin egen versjon av tyske weissbier - "Hveteøl" - samt en brown ale som rett og slett heter "Brown Ale" på Vinmonopolet i mai.
 
Nøgne Ø lanserer verdens første alkoholfrie stout - Stuten - som etter en utenlandsk førpremiere på ettårsjubileet til Mikkeller Bar i København nå skal lanseres over hele landet med brask og bram på lørdag den 14. mai. Siden den er helt alkoholfri, unngår man reklameforbudet, og dermed har Nøgne Ø bestemt seg for å dele den ut gratis til nysgjerrige interesserte denne dagen.

Valdres Gardsbryggeri
har kommet med ølet "Trøll", som er et spesialøl myntet på Trollrock-festivalen.
 
 
Nytt på butikken
 
Ringes/Carlsberg - "Copen*Hagen 56N"
 
 
Nytt på polet (som ikke er nevnt allerede):
 
Herslev Bryghus - "Pilsner"   
Husbryggeriet Jacobsen - "Rosé Wit"   
Nørrebro Bryghus - "New York Lager"
Brasserie Saint-Germain - "Page 24 Blanche"
Zywiec (Heineken) - "Zywiec"
Brouwerij Bosteels - "Tripel Karmeliet"   
Duvel Moortgat - "Maredsous 6 Blond"
 

Nytt fra serveringsbransjen
 
Restauranten
Hanne På Høyden i Bergen har kommet med to nye øl siden sist; en stout ved navn "En underlig gråsprengt havrestaut" og en belgisk-stil wit som heter "Den wite dame". Sistnevnte skal visstnok forklare hvorfor det resten av landet kaller marsipankake går under navnet "hvit dame" i Bergen, og begge finnes foreløpig kun i svært begrenset opplag.
Bryggeripubene i Oslo - Schouskjelleren, Amundsen og Oslo Mikrobryggeri - er svært aktive og holder en høy produksjon av spesial-batcher til nytelse for sine kunder. Dette har kommet fra dem i det siste:
- Amundsen Bryggeri & Spiseri - "Copper Ale"       
- Oslo Mikrobryggeri - "Gold Lager"   
- Oslo Mikrobryggeri - "Påskeøl"     
- Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Amarillo Hops"     
- Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Dustbowl IPA"      
- Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Hobbitter Pale Ale"      
- Schouskjelleren Mikrobryggeri - "JJ Away In The Middle"       
- Schouskjelleren Mikrobryggeri - "Weizen Wit"      
 
 
Nytt fra importørene (spesialpol/serveringssteder)
 
Belgia:
Du Bocq - "La Gauloise Blonde"
 
Danmark:
- Midtfyns Bryghus - "Ale"
- Midtfyns Bryghus - "Stout"
- Midtfyns Bryghus - "Barley Wine"
- Midtfyns Bryghus - "India Pale Ale"
- Nørrebro Bryghus - "La Granja Stout"
- Nørrebro Bryghus - "Little Korkny Ale"
 
England:
- Fullers - "Past Masters XX"       
- Fullers - "Vintage Ale 2009"       
- Fullers - "Vintage Ale 2010"       
- O'Hanlon - Brewers Special Reserve       
- Thornbridge Brewery - "Jaipur IPA"   

Tsjekkia:
- Pivovar Nachod - "Primator Diamant"       
- Pivovar Nachod - "Primator Stout"       
- Pivovar Nachod - "Primator Svetly"       

Tyskland:
 - Brauerei Pinkus Müller - "Pinkus Münstersch Alt"
 
USA:
 
- Green Flash - "West Coast IPA"
- Green Flash - "Hop Head Red"
- Lost Abbey - "Devotion"
- Duck-Rabbit - "Schwartzbier".
- Duck-Rabbit - "Märzen".
- Cigar City - "Bolita Brown Double Nut Brown Ale"
 
Som vanlig presiserer vi at dette er øl som er kommet inn i begrensede mengder og at det kun er et fåtall steder som fører disse, og det er sannsynligvis ingen steder som har alle.
 
 
  
RETTELSE: NORØLs Bokkølsymposium + generalforsamling
Vi kom i skade for å skrive feil dato for NORØLs årlige happening "Bokkølsymposium og Generalforsamling" i forrige ølbrev. Rett dato skal være 21. mai og det arrangeres på Amundsen Bryggeri & Spiseri i Oslo. Se ellers NORØLS hjemmesider for oppdatert informasjon: http://www.nor-ale.org
 
 
En legende er død
Pierre Celis er død. Bryggeren, innovatøren og legenden døde 9. april, 86 år gammel. Vi antar de fleste av våre lesere kjenner til Hoegaarden Wit; Pierre var mannen bak dette ølet og mange flere. Witbier var en ølstil som forsvant når Brouwerij Tomsin lukket dørene i 1957. Ni år senere gjenoppstod den etter at Celis, som hadde arbeidet hos Tomsin, hadde hørt lenge nok på gubbene i landsbyen som hele tiden pratet om ølet de savnet. Det er nok også dette forfriskende ølet Celis vil bli husket mest for, men helt til de siste jobbet han for det gode øls sak. Han opplevde nok av nedturer i sitt liv som brygger og bryggeri-eier, både Hoegaarden-bryggeriet og Celis Brewery som han etablerte i Texas ble kjøpt opp av store konsern. Nedturer til tross, det er de gode ølopplevelsene vi vil minnes, og stadig kan gjenta. Hoegaarden Wit er allerede nevnt, Celis stod også bak kjente øl som Verboden Vrucht (Forbidden Fruit), Diesters Bier (utgått), Julius (utgått), Celis White (USA) og Grottenbier.
 
Under et kort personlig møte med Celis i København for noen få år siden fikk jeg ham ikke til å snakke så mye om verken han selv eller ølene han har laget, han var mye mer interessert i å snakke om alt det spennende som skjedde på ølfronten i Skandinavia. Vi lar det stå som de siste, betegnende ord for den lille mannen som alltid så framover og var nysgjerrig på hvor ølets verden kunne ta veien.
 
Yngvar Ørebek
 
 
 
Nytt om festivaler:
Fra tidligere ølbrev, greit å gjenta happenings i løpet av året fortløpende:
 
 26 – 28. mai:
Ølfestival København. Trenger vel knapt noen videre presentasjon. Mange nordmenn kommer igjen år etter år. http://www.ale.dk/index.php?id=715
 
29 – 30. mai:
Weekend of Spontaneous Fermentation. Nok en belgisk festival dedikert til de sure øl. http://www.bierpallieters.be/index.php?a=4=eng
 
01 - 05. juni: Øl- og Matfestivalen i Kubaparken, Oslo. Norges største arrangement med fokus på øl og mat.
http://ologmat.no/nor/pages/6-informasjon
2 – 7. juli: for andre år arrangerer Danske Ølentusiaster Tour de Biėre og dette er en ekte sykkeltur på drøye 600 km fordelt på 9 dager. Selvfølgelig skal en rekke bryggerier besøkes underveis, men detaljene er enda under planlegging. Følg med på foreningens hjemmeside for oppdatert informasjon. Ryktene sier at det er et norsk lag på trappene etter at fjorårets samlede vinner faktisk var en nordmann. http://www.ale.dk/index.php?id=7
 
 
Da sier vi i redaksjonen takk for denne gang. Fram til neste utgave: SKÅL! :-)
 
 
 
Skummende og vennlig hilsen fra
Stian Krog, Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund
 
Norske Ølbrev - Nyhetsbrev fra NORØL - Nr. 4, 2011