Ølbrev nr 5 2008 fra Norøl


Når dette skrives skinner sola i vår hage og de lette sommer ølene er tilbake i butikkens hyller, begge deler er en påminnelse om årstiden som er på vei og alt føles bare bra. Ikke nok med det, norske øl er kommet i verdensklassen og høster medaljer for dette i det store utland. Vi tror det var ølskribenten Michael Jackson som en gang uttalte at Norge er et hav av pils. Med dette mente han ikke nødvendigvis at vi lager dårlig øl, men at utvalget var så ensidig at fra en utenforståendes synspunkt brygget og drakk vi utelukkende pils. Nå er dette ikke lenger tilfelle, verden har også gått videre her i Norge og mangfoldet ertørre ennnoensinne. Men 
 
Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Berentsens Brygghus har lansert et nytt øl - Lyng & Honning Ale, Inova-Brygg No. 1. Ølet som selges i butikk er brygget med innslag av lokal honning og modnet i 6 måneder på tank. Videre er det ufiltrert og kommer i halvlitersflaske. På etiketten står det: ” Lyng&Honing-ølet er vårt første produkt i vår nye serie INNOVA-BRYGG. Dette er starten på en kreativ reise som vi håper vil glede våre trofaste kunder i årene framover.” Vi gleder oss til å se flere kreative brygg fra Berentsens fremover.
 
Et helt nytt bryggeri har også sett dagens lys på nyåret, nemlig Inderøy Gårdsbryggeri.  Bryggmester Steinar Kvam har drevet med ølbrygging som hobby siden 1993. Prosessen med å bygge opp bryggeriet startet i januar 2005 og 13. mars 2008 kunne dørene åpnes for salg. Foreløpig tilbys tre øltyper, Kvamsholmer som er inspirert av tysk Kölsch, Soddøl som er inspirert av engelsk Pale Ale og Ankerølsom er inspirert av Porter. Kapasiteten er 350 liter pr. brygg og det tilbys også muligheter for bryggekurs og ølsmaking for grupper.
 
Lars A. Midtgaard, administrerende direktør i Hansa Borg sier til Aperitif at de vil justere opp prisene på ølet. Fjorårets omsetning var opp 6% i forhold til 2006, men høyere priser på malt, humle og transport gjør ikke underverker for bunnlinja, men 2007 ga allikevel en økning i forhold til 2006. I tillegg er aluminiumsprisene steget, noe som gjør at boksene blir dyrere i innkjøp. Når Hansa Borg skrur opp prisene, er det vel bare et tidsspørsmål før de andre bryggeriene følger etter.
 
Det Lille Bryggeri på Rena kommer stadig nærmere lansering av flaskeøl. I påska fikk de på plass den siste delen til sin produksjonslinje, nemlig en flaskevasker. Etter mye fram og tilbake de siste årene, med ganske dårlige økonomiske resultater, kan det nå se ut som om ting begynner å ordne seg, det er i hvert fall meningen å være på markedet med flaskeølet før sommerferien. Klok av andres skade lover også Det Lille Bryggeri å sørge for at trykk og korking er testet skikkelig ut før flaskene kommer på markedet. Les mer om Det Lille Bryggeri hos Østlendingen påhttp://www.ostlendingen.no/article/20080331/NYHETER/900985786/1012
 
Ægir Bryggeri har hatt en rimelig begrenset distribusjon av ølet sitt, men nå kan i hvert fall Oslo-folk få tak i dette. Fenaknoken har allerede begynt å selge ølet, og den første ladningen ble revet bort på meget kort tid, så da ølbrevredaksjonen allikevel var i Oslo for et par uker siden, sørget vi i hvert fall for å kjøpe med et par kasser av den nettopp innkomne ladning nummer to hjem til Sørlandet.
 
Haandbryggeriet i Drammen liker å gå sine egne veier, og et av deres nye prosjekter høres meget spennende ut. Ute i den innovative bryggeverden er det nå blitt vanlig å eksperimentere med fatlagrede øl, men da stort sett på whisky-fat eller bourbon-fat. Haandbryggeriet liker å holde på det norske, og har fått tak i fat brukt til lagring av norsk akevitt, og fylt opp med Porter. Nå kan man si at det er å gå tilbake til fortiden, man lagret jo øl på trefat før i tiden, men forskjellen denne gang er at brennevinet som har vært på fatene vil sette sitt helt spesielle preg på ølet. La oss håpe det blir noen flasker til det norske markedet også… Haandbryggeriet har også lansert sin Double IPA, kalt Dobbel Dose, men enn så lenge kun til et par-tre norske puber. Resten av produksjonen går foreløpig til Coop i Danmark (SuperBrugsen, Kvickly m.fl) og USA.
 
 
Medaljedryss til Nøgne Ø
---------------------------------
11-12 april ble Helsinki Beer Festival avholdt, og Nøgne Ø tok gull i den relativt åpne klassen Ale sterkere enn 6%, med sin Imperial Stout. Hakk i hel fulgte Mikkeller og Raasted Bryghus fra Danmark. Dette blir allikevel nesten bare som småtteri å regne, sammenliknet med medaljene man fikk i World Beer Cup denne helgen. Det ble gull til Dark Horizon i klassen Other Strong Ale or Lager, samt sølv til Porter i klassen Robust Porter. World Beer Cup arrangeres annet hvert år, og i år stilte hele 644 bryggerier med til sammen mer enn 2800 forskjellige øl for å konkurrere i 91 forskjellige klasser. Norge var for øvrig også representert med to dommere, Kjetil Jikiun fra Nøgne Ø og Olaug Flakne fra Ringnes, men selv om det er blindtesting har ingen dommer anledning til å bedømme sine egne øl. Dette er første gang nordmenn er godtatt som dommere i denne prestisjetunge konkurransen. Det er hyggelig at Norge endelig begynner å bli lagt merke til i øl sammenheng.
 
 
Norske lokalbryggerier frykter EU regler
---------------------------------------------------
Nyheten om at EFTA’s overvåkningsorgan ESA har uttalt at grunnavgiften er en skatt som diskriminerer ikke-norske bryggerier fra EØS-området fører til frykt for nedleggelse hos enkelte norske lokalbryggerier. Det er altså ikke miljøavgiften, men den avgiften på 97 øre som legges på emballasje som ikke kan gjenbrukes som er stridens kjerne. Dersom denne avgiften fjernes frykter en del bryggerier at produksjonen vil sentraliseres da mange lokale bryggerier ikke har investert i anlegg for å tappe på engangsemballasje. Bransjen forsøker å beholde denne avgiften med å dokumentere at dagens panteordning gir bedre miljøgevinst enn engangsemballasjen. Viktigere er det nok at det er lite gunstig at et øl skal brygges i en by for så å transporteres til en annen by for tapping, og så returneres for lokalt salg. Da vil det være mer naturlig at all øl produseres på de største anleggene som også har sine egne tappeanlegg før det distribueres ut lokalt. Resultatet av dette er en rekke overflødige lokale bryggerier.
 
Motargumentet mot miljøgevinsten på pant isolert sett fra EFTA’s side vil nok baseres på at også engangsemballasje resirkuleres. Det eksisterer allerede innsamlingsstasjoner for engangsemballasje som knuses og smeltes om. Spørsmålet er om panting, vasking og gjenfylling er mer miljøvennlig enn normal glassretur. Skal man først bruke miljøhensyn som argument isolert sett stiller dette kanskje ikke så sterkt i et land med såpass god statistikk for glass og metall retur. I neste omgang kan man også vurdere hele poenget med pantesystemet, så lenge forutsetningen er at også engangsemballasje gjenvinnes. Det er hevet over enhver tvil at ut i fra de lokalpolitiske hensyn bør avgiften forbli som i dag, men det spørs hvor mye EFTA tar hensyn til dette. Er det ikke nettopp fri konkurranse på tvers av landegrensene som er målet? 
 
 
Bryggeri og ølbutikk hjelper barn i Afrika
-----------------------------------------------------
Det danske bryggeriet Mikkeller har i samarbeid med Ølbutikken i København auksjonert bort 40 nummererte og signerte flasker av Barrel Aged X Imperial Stout 2007. Ølet på hele 15% er lagret åtte måneder på sherry fat og er kun tilgjengelig via denne auksjonen. Alle inntekter av salget går uavkortet til et prosjekt som skal fremme forståelsen av demokrati blant barn og unge i Mosambik. Innen utgangen av 2010 skal elever, lærere og foreldre ved 15 skoler i det sydlige Mosambik ha mottatt og gjennomgått undervisning i demokratiets prinsipper og praksis. Resultatet av auksjonen resulterte i totalt €6925 og dyreste flaske ble solgt for €579. Dette tilsvarer rundt 4.500 kroner og er så vidt oss bekjent det dyreste øl som noensinne er solgt i Danmark.
 
Belgian Beer Fair i Oslo  --------------------------------- For fjerde gang kunne Flanders Investment & Trade ønske importører, restaurantbransjen, Vinmonopolet, journalister og representanter for ølklubber velkommen til ølmesse hos den belgiske ambassadøren i Oslo. Ambasadør H.E. Christian Monnoyer har valgt å følge sin forgjengers tradisjon og åpnet sin residens for ølinteresserte nordmenn. Som i fjor ble vi introdusert for ca. 80 forskjellige spesialøl. Utvalget varierte fra gamle kjenninger fra Vinmonopolet til helt nyetablerte bryggerier, fra tradisjonelle belgiske oppskrifter til eksperimentelle brygg som for eksempel øl med hvitløk og manuka (te tre). Under åpningstalen kom det også frem at investorene bak Delirium Café ønsket å komme kontakt i personer som kunne tenke seg å drive dette konseptet i Norge. Delirium Café er i dag etablert i en rekke byer som for eksempel Brussel, Göteborg, Sierra Madre (California), Tokyo og Færøyene. Konseptet er basert på et eventyrlig stort utvalg av øl, og filialen i Brussel er listet i Guinness rekordbok som innehaver av verdens beste utvalg i øl. Som et lite innspill i debatten om Vinmonopolets  prioritering av øl kan vi nevne at det lå igjen 10-12 navnelapper med representanter fra nettopp Vinmonopolet som aldri dukket opp. De to representantene vi kom over i lokalet så derimot ut til å gjøre en grundig jobb.
Ølkulinarisk aften i Kristiansand
----------------------------------- Onsdag 23/4 arrangerer restaurant Måltid i Kristiansand Ølkulinarisk aften. I 2007 ble et lignende prosjekt arrangert i samarbeid med Venner av Nøgne Ø og vi kan derfor trygt anbefale dette på det varmeste. Les mer om dette påhttp://www.maltid.no/olkulinariskaften23042008
 
Månedens link
--------------------
Det finnes flere steder hvor man bedømmer og kårer beste øl, men det er ikke så ofte Norge havner øverst på pallen i en stor internasjonal sammenheng. Så derfor linker vi her til World Beer Cup® 2008 http://www.beertown.org/events/wbc/index.html
 
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund


Når dette skrives skinner sola i vår hage og de lette sommer ølene er tilbake i butikkens hyller, begge deler er en påminnelse om årstiden som er på vei og alt føles bare bra. Ikke nok med det, norske øl er kommet i verdensklassen og høster medaljer for dette i det store utland. Vi tror det var ølskribenten Michael Jackson som en gang uttalte at Norge er et hav av pils. Med dette mente han ikke nødvendigvis at vi lager dårlig øl, men at utvalget var så ensidig at fra en utenforståendes synspunkt brygget og drakk vi utelukkende pils. Nå er dette ikke lenger tilfelle, verden har også gått videre her i Norge og mangfoldet ertørre ennnoensinne. Men som kontrast til årstidens angivelige foretrukne lette produkter er det øl i den helt andre enden av skalaen som har høstet internasjonal anerkjennelse. Mer om dette senere i brevet. En annen ting som gleder oss er at vi får stadig flere lesere av vårt nyhetsbrev og mange engasjerte tilbakemeldinger. Vi setter veldig stor pris på tilbakemeldingene, både de positive og de kritiske. Det er flere som indikerer at de ønsker mer stoff om et bestemt bryggeri eller at vi skriver mer om øl fra et bestemt land. Vi vil derfor bare benytte anledningen til å presisere at Norske ølbrev er ment som et rent nyhetsbrev. Dersom det ikke er noe aktuelt å skrive om et bryggeri så har vi ikke noe å skrive, det samme gjelder stoff fra utlandet. Vi prioriterer saker som mer eller mindre kan ha betydning for norske forhold eller i det miste viktige nyheter fra våre nærmeste naboland. Videre har vi egentlig ingen andre forbindelser med NORØL og deres aktiviteter. Men som enkeltindivider sender vi gjerne inn artikler til bladet Ølgjerd om saker vi er opptatt av. Dette vil vi også oppfordre alle andre som er opptatt av noe innen ølkulturen å gjøre. Har du et favorittbryggeri, en god pub eller en aktuell reiseopplevelse du vil dele med andre er det bare å ta kontakt med NORØL. Det er også flott om flere lager små artikler for nettsiden og deltar på debatter. På denne måten vil både NORØL og Ølgjerd kunne fremstå som mer nyansert enn når det bare er en lite gruppe mennesker som bidrar.