Ølbrev nr 8 2008 fra NorølSå var sommeren definitivt over, i alle fall her vi sitter nå med så vidt tosifret tall på termometeret og en halvmeter nedbør i døgnet. Kollegaer og venner kommer tilbake fra ferie og mange kan fortelle oss om noen gode eller i alle fall uvanlige øl de har smakt. Det som slår oss denne gangen er at også de som har feriert i Norge kan fortelle oss at de har smakt et lokalt brygg som ikke er allment tilgjengelig. Vi er vant med at noe av mat/drikke opplevelsen med å reise rundt i utlandet vanligvis kan by på lokale spesialiteter, men i Norge har det stort sett dreid seg om nøyaktig samme variasjon som man finner i et ekstra godt utrustet supermarked. Men nå har noen vært innom en bryggepub i Moss, Oslo, Flom, Bergen,
Så var sommeren definitivt over, i alle fall her vi sitter nå med så vidt tosifret tall på termometeret og en halvmeter nedbør i døgnet. Kollegaer og venner kommer tilbake fra ferie og mange kan fortelle oss om noen gode eller i alle fall uvanlige øl de har smakt. Det som slår oss denne gangen er at også de som har feriert i Norge kan fortelle oss at de har smakt et lokalt brygg som ikke er allment tilgjengelig. Vi er vant med at noe av mat/drikke opplevelsen med å reise rundt i utlandet vanligvis kan by på lokale spesialiteter, men i Norge har det stort sett dreid seg om nøyaktig samme variasjon som man finner i et ekstra godt utrustet supermarked. Men nå har noen vært innom en bryggepub i Moss, Oslo, Flom, Bergen, Trondheim, Lillehammer etc. og smakt på noe helt spesielt som bare selges der. Det er til og med de som har besøkt et lite bryggeri eller gårdsbryggeri og fått kjøpt med seg noen sjeldne flasker som suvenir. Det er inn med kortreiste lokalprodukter for tiden, men vi skal definitivt ikke ta lokalbrygget øl som en selvfølge. Det er tøft å drive et bryggeri i dette landet, så pass derfor på å støtte opp om lokale produkter om vi ønsker at dette skal fortsette.

I den motsatte enden av skalaen så ser vi at noen av de virkelig store har blitt enda større i løpet av sommeren. Mer om både smått og stort senere i dette brevet.

Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Møllebyen Mikrobryggeri har kommet med flere nyheter nå i sommer. MB Sommerøl er en lys lagerøl brygget med økologisk malt og humle, og 4.7% alkoholstyrke.

Blonde er en amerikansk type blonde ale på 4,7%. Den tredje, Mystisk Sommer er også brygget med økologiske råvarer, og er en pale ale på 5,3%. I tillegg er det også kommet forbedrede utgaver av både Mossepils og Porter.

Dalane Brygghus i Egersund benyttet Gladmatfestivalen i Stavanger til å lansere deres Sommerøl, en øl av pale ale typen, på 4,7%, samt et lettøl med det for området velpassende navnet Bedehusbajer. Den er på 2,5%, og brygget med blant annet quinoa, et slags korn fra Andes-fjellene.

På samme festival ble det også servert en nyhet fra Berentsens Brygghus, nemlig Sorte Får. Det er en stout på 4,7%, laget for VM i saueklipping!

I forbindelse med Vikingefestivalen på Egge i Nord-Trøndelag, har Ølve på Egge Bryggeri laget et eget øl til årets tema, vikingkvinnen. Ølet, ved navn Sigrid, er tappet på kvinnedagen 8. mars, og har fått lov å stå og godgjøre seg siden. Ølet er noe lysere enn de andre øltypene Ølve på Egge har laget, visstnok for å passe til den kvinnelige smak.

Lillehammer Bryggeri har begynt å tappe øl på flaske. I alle fall så er Hammond Pils og Bues Stout å finne i butikken til Arne Brimi på Lom.

Toshi Ishii fra japanske Yo-Ho kommer til Nøgne Ø for å gjestebrygge neste uke. Hr Ishii er en kjent og respektert mann i det japanske ølmiljøet. Han startet sin karriere hos anerkjente Stone Brewing i California og flyttet senere tilbake til Japan for å være aktiv deltaker i øl revolusjonen som også har inntatt dette landet. Til daglig jobber Toshi som Chief Operational Officer hos Yo-Ho Brewing Co. og er også kjent for å ha arrangert Real Ale festivaler i Japan og for å ha brygget øl hos engelske Marston. Han har også hatt ølet sitt på Great British Beer Festival de siste tre årene. Vi vil benytte denne anledningen til å gjøre et intervju for Ølgjerd.

Mens vi er inne på Nøgne Ø så kan vi også fortelle at bryggeriet har utvidet staben. Det er Frank Werme, brygger og malter fra Nils Oscar Bryggeri och Brenneri som skal gjøre Grimstadmann av seg.

I ekstrabrevet vi sendte ut i slutten av juli, nevnte vi at Haandbryggeriets Haandbakk var å finne på Polet på Briskeby, men om det er flere flasker igjen nå, vites ikke. Men vi kan i alle fall legge til at dette også er tatt inn på polet i Sandnes og Valkendorfsgate i Bergen.
Bavaria fra Haandbryggeriet ser i hvert fall ut til å være tilgjengelig over store deler av landet nå, man kan i hvert fall finne det her i Kristiansand.


De store har blitt større
------------------------------
Ryktene har surret lenge og nå er det offisielt. Den belgisk-brasilianske ølgiganten InBev har kjøpt det 156 år gamle amerikanske ølkonsernet Anheuser-Busch som blant annet produserer Budweiser og Bud Light. Etter lange forhandlinger ble budet høynet fra 65 til 70 dollar pr. aksje og verdens største bryggerikonsern Anheuser-Busch Inbev er en realitet. Totalsummen på 52 milliarder dollar er det tredje største utenlanske oppkjøpet i USA’s historie. Brasilianeren Carlos Brito (48) fra InBev inntar sjefstolen i det nye konsernet og har uttalt at han ønsker å gjøre Budweiser til et globalt produkt, og ønsker å være konferansedyktig i samtlige av verdens ølmarkeder, deriblant Kina. Vi har hørt fra enkelte mer ”patriotiske” amerikanere at de frykter at deres ”all American” favorittøl skal endre profil og bli mer Belgisk. Vi er ganske sikre på at de ikke har noe å frykte.


Ny ølfestival i Arendal
------------------------------
Vi er blitt tipset om en ny ølfestival i Arendal 23. – 25. oktober. På det foreløpige programmet står det om et arrangement med fokus på kvalitet og mangfold. Det nevnes videre stort utvalg av øl, ølforedrag, matopplevelser og musikk. Utover dette har vi ikke så mye detaljer, men kommer tilbake til dette når vi vet noe mer.


Blomstrende ølkultur på pub.
------------------------------------
Vi har tidligere skrevet mye positivt om Cardinal i Stavanger og gjør det gjerne igjen, men denne gangen skal vi sette fokus på et par andre steder. Puben Den Gode Nabo i Trondheim har nå flere ganger servert cask med øl fra blant annet Nøgne Ø og Haandbryggeriet. En cask med Norwegian Wood står for tur om den ikke allerede er åpnet. Et annet sted med godt utvalg i øl, nemlig Bar&Cigar i Oslo har også begynt å markere seg. For kort tid siden hadde de besøk fra Haandbryggeriet og kunne samtidig presentere den sjeldne Haandbakk, samt Haandbryggeriets nye hveteøl, Bavaria, fra cask. For de som ønsker å oppleve stemningen og treffe flere ølentusiaster så åpnes det en cask med IPA fra Nøgne Ø allerede tirsdag 12. august klokken 1700. Vi kan bare anbefale å ta turen innom C.J.Hambros Plass 2 denne kvelden om du er interessert i øl.


European Beer Festival
---------------------------------
Det nærmer seg årets store europeiske øl begivenhet 12. – 14. september i gamle Carlsbergs bryggeri på Valby, Købengavn. Det forventes mer enn 2000 forskjellige øl fra rundt 450 bryggerier. Det vil presenteres det største antall cask ale på en festival utenfor Storbritannia – noensinne, øl fra 10 finske mikrobryggerier, nyheter fra blant annet Tyskland, Belgia, Polen, Italia, Sverige og Norge. Stort spisetelt med vellaget mat til rimelige priser. Flere foredrag, levende bryggeverksted og egen forfatterstand. Mer informasjon på www.beerfestival.dkMånedens link
--------------------
Her er en artig link for den som skal planlegge sin reise: http://beermapping.com/


Med sommerlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund