Ølbrev nr 4 2009 fra Norøl
Mars må kunne sies å ha vært en god måned for ølelskere. Ikke bare har bryggeriene lansert mange nye, gode øl, men vi har også opplevd det sannsynligvis mest spennende polslippet noen gang. I hvert fall sett med øl-øyne. Både norske og utenlandske godbiter er blitt tilgjengelig i utsalgene og i Vinmonopolets nettbutikk. Dessverre er de ikke alltid like enkle å finne. En ting er at ikke alle utsalg tar inn alle nyhetene, det kan vi godt forstå. En annen ting er å finne fram i lista i nettbutikken, der de

oppfordring. Hvis du tar en titt i nettlista, vil du ikke nødvendigvis finne alle ølene fra ett bryggeri listet etter hverandre, og her kommer vi til sakens kjerne. Lista er nemlig ganske så tungvinn å finne fram i. Står kanskje Haandbryggeriets Ardenne Blond listet på H? En kjapp titt viser at der står kun IPA og Weizenbock fra samme bryggeri, ikke alle de andre. Går man til starten av lista, finner man den der, altså listet som Ardenne Blond. Ennå verre blir det om du skal finne Nøgne Ø Imperial Stout. Den står ikke sammen med de fleste ølene fra Nøgne Ø, og det står faktisk listet to Imperial Stout. Joda, man finner ut hvem som har brygget det ved å klikke på navnet, men slik skal ikke en nettbutikk fungere. Vi er også klar over at man kan søke på bryggerinavnet i søkefeltet, men det fordrer at du vet ganske nøyaktig hvordan navnet skrives. Henstillingen vår går derfor til grossister og importører som melder ølene inn til Polet; vær så grei å registrer ølene med bryggerinavn/merkenavn, etterfulgt av navnet på ølet. Altså for eksempel Haandbryggeriet Ardenne Blond, ikke bare Ardenne Blond. Og Grauballe Orange Blossom, ikke bare Orange Blossom. Hvis det er mulig å sende inn navnekorreksjoner, så oppfordrer vi selvfølgelig også grossister og importører til å gjøre dette. I skrivende stund er det 170 øl i lista, tenk hvor uoversiktlig det vil bli hvis antallet øl dobles. Da har vi kanskje mange forskjellige øl som heter Imperial Stout! 
 
 
Nytt fra bryggeriene
-----------------------
Oslo Mikrobryggeri har satt nok et nytt øl på kranene, denne gang i anledning St. Patricks Day. St Patricks Red er ikke brygget til noen spesiell stil, men falt i god smak blant flere av deltakerne på Norbryggs øldommereksamen tidligere i måneden.
 
Grans Bryggeri har lansert UtePils. Vi vet ikke så mye om dette ølet, men går ut fra at du finner det i Rema-butikkene.
 
Christiansands Bryggeri som nylig lanserte sitt jubileumsøl som første nyhet på flere evigheter har nå også kastet seg på lavkaloribølgen og lansert CB LITE. Fra samme konsern, altså Hansa Borg, kommer samtidig Borg LITE.
 
Berentsen Brygghus i Egersund har brygget ca. 12.000 flasker med Mossepils. Ølet er brygget på den originale oppskriften og er et samarbeid mellom Mosseølets venner og Varnaveien Mineralvann. Inntill nylig ble Mossepilsen brygget hos nå nedlagte Møllebyen Bryggeri. Dersom dette blir en suksess er det muligheter for at vi også vil kunne se andre varianter fra gamle Moss Bryggeri med tiden, slik som Moss Juleøl, Moss Sommerøl og Kong Carl i følge Mosseølets venner.
 
Kommunestyret i Oppdal har gitt grønt lys for at Bryggeriet pub skal få servere eget lokalbrygget øl til sine gjester. Planen skal være fem faste øl pluss sesongøl. Om dette har gått som planlagt skal egenbrygget øl allerede strømme gjennom kranene når dette skrives.   
 
 
Nytt fra importørene
-----------------------
Vi nevnte i forrige ølbrev at Nøgne Ø stod bak et lite parti med kvalitetsøl fra Mikkeller for salg på utvalg gode puber. Dette har vært svært positivt mottatt og nå er det et parti med amerikansk kvalitetsøl som står for tur. Vi nevner samtidig at Mikkeller ble kåret til Årets Bryggeri 2008 i Danmark. Årets danske Ølnyhed ble Caribbean Rumstout fra Hornbeer.  Se resten av resultatene på www.ale.dk.
 
Etteranmeldt på Vinmonopolet ser vi at Strag har fått inn et nytt øl som heter King’s Blue fra belgiske Keersmaekers. Dette kommer på 0,75 liters flaske. Noe mer enn dette vet vi ikke om ølet, men vi har i hvert fall sørget for å bestille det fra Vinmonopolet. 
 
Østerrikske Edelweiss Snowfresh er nå tilgjengelig i Norge. Dette er en hveteøl av den sydtyske typen og holder 5%. Selges på 33cl flaske. Sannsynligvis en vinner blant påsketurister som har erfaring fra alpinturer til Alpene.
 
 
Det store utland
------------------
EU-domstolen avgjorde sist uke en sak som har pågått siden 1996, nemlig den om retten til å bruke navnet Budweiser innenfor EU. Til slutt var det tsjekkerne som stakk av med seieren. Hva den amerikanske Budweiser nå vil hete i EU-landene har vi ikke klart å spore opp, men la oss tippe den bare blir hetende Bud.
 
 
NM i hjemmebrygging
-------------------------
Lørdag ble det avholdt NM i hjemmebrygging, med godt over 300 frammøtte, som fikk smake på øl i publikumsfavoritt-klassen. Samtidig kåret man selvfølgelig en vinner i flaskeøl-konkurransen, og Gahr Smith-Gahrsen kan nå kalle seg Norgesmester i hjemmebrygging 2009. I tillegg til heder og ære, vil vinnerølet bli brygget hos Nøgne Ø, og derved bli tilgjengelig for alle. Vi gratulerer! Hele resultatlisten kan sees på http://norbrygg.no/index.php?option=com_content&task=view&id=464&Itemid=36
 
 
På kalenderen
----------------
Allerede om snaue syv uker, altså 15-17 mai, er det klart for ølfestival i København igjen. Sammen med flere andre nordmenn, vil i hvert fall halvparten av ølbrevredaksjonen befinne seg der.
 
I juni er det klart for det som ser ut til å bli Norges største ølfestival. Øl- og Matfestivalen finner sted i Sofienbergparken i Oslo fra 17-21 juni, og her er både bryggerier og importører invitert med. I tillegg vil det være musikk, mat, konkurranser, foredrag og annen underholdning.
 
 
Månedens link
----------------
For mange av våre lesere er Sverige det nærmeste utlandet, så vi presenterer derfor en link til Svenska Ölfrämjandet sitt kart over alle svenske bryggerier. For de som har brukt Google Maps tidligere bør det være veldig enkelt å finne fram. http://www.svenskaolframjandet.se/brewery_map
 
 
Med vennlig hilsen 
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund Mars må kunne sies å ha vært en god måned for ølelskere. Ikke bare har bryggeriene lansert mange nye, gode øl, men vi har også opplevd det sannsynligvis mest spennende polslippet noen gang. I hvert fall sett med øl-øyne. Både norske og utenlandske godbiter er blitt tilgjengelig i utsalgene og i Vinmonopolets nettbutikk. Dessverre er de ikke alltid like enkle å finne. En ting er at ikke alle utsalg tar inn alle nyhetene, det kan vi godt forstå. En annen ting er å finne fram i lista i nettbutikken, der de stort sett er tilgjengelige. Nå er det kanskje noen som tror vi skal ”ta” Vinmonopolet, men det er ikke riktig. Vi skal ikke ”ta” noen som helst. Vi skal kun komme med en