Ølbrev nr 3 2009 fra NorølVi får høre om finanskrisens mange konsekvenser hver eneste dag. Klart det påvirker vår kjøpekraft og forbruksmønster på en eller annen måte. I forrige ølbrev skrev vi om at de engelske pubene som sliter mer enn på lenge og når vi kikker til Danmark så er det mange bryggerier som sliter for tiden. Danmark er egentlig ganske så interessant å se på for de har hele tiden ligger noen år foran oss når det gjelder øl utviklingen. Visst snakker vi om et helt annet volum, vi er sånn ca. på 10 prosent et sted uansett om vi ser på antall


bryggerier, antall øl, antall ølentusiaster, antall øl nyheter etc. Men i utvikling har de stort sett ganske jevnt ligget noen år foran oss. I løpet av de to siste årene har ca. 8-9 mindre og et par større anlegg lukket døren. Formannen i foreningen Danske Bryghuse spår at 10-15 til vil måtte stenge innen relativt kort tid. Spørsmålet er om dette er noe vi også vil se i Norge. Det vil si at vi i de nærmeste 2-3 år først får et lite knippe til med nykommere for å så måtte oppleve at et av de større mikrobryggeriene må stenge sammen med  2-4 mindre, i tillegg til at et av våre store etablerte bryggerier legger ned produksjonen. Eller er det finanskrisen som vil gjøre seg merkbar om kort tid uansett trender og sette en bråkbrems i den fine utviklingen vi  har sett de siste årene? Vi håper og tror at det vi nå ser i Danmark er en naturlig utvikling av at alt for mange middelmådige bryggere har kastet seg på bølgen med middelmådige øl og alt for dårlig målsetning og planlegging. Vi så det samme i USA tidlig på 80 tallet når mikro-boomen slo til. Deretter har antall bryggerier stabilisert seg selv noen kommer og noen går. Men kvaliteten er jevnt over meget bra. Men dersom det nå skulle være finanskrisen alene som forårsaker bryggerienes nedgangstider, ja da er det viktigere enn noensinne at vi forbrukerer kjøper de ølene vi virkelig ønsker og ikke kun tenker pris om vi fortsatt ønsker å ha dem tilgjengelig. Kvalitets øl er tross alt en luksus man kan ta seg råd til og velge fra øverste hylle, man kan neppe si det samme om vin og sprit.
 
 
Nytt fra Bryggeriene og importørene
------------------------------------------------
Vi nevnte så vidt Atna Øl i forrige brev. Nå er de to første ølene å finne på enkelte serveringssteder på Røros. 14.000 flasker er tappet under navnet Nakenbad og Stabburøl. Begge ølene er brygget på økologisk malt og humle og kommer i butikkstyrke. Det er foreløpig heller ingen planer å brygge for polsalg i følge Østlendingen.no.
 
Fra Berentsen Brygghus er nå butikk versjonen av Rav Amber ute. Foreløpig har vi kun sett den på Vestlandet.
 
Nok en nyhet fra Vestlandet: Lervig Aktiebryggeri har brygget en bokkøl på 6,5 prosent. Et ufiltrert og upasteurisert prøvefat har funnet veien til Cardinal.
 
Mack har lansert nok et lavkalori øl, Arctic Lite. Markedsandelen for type øl har steget fra 4 til 10,2 prosent de siste årene.
 
Aass har også lansert to nye øl, Aass Øl og Aass Signaturøl. Førstnevnte er lavkalori og sistnevnte er et jubileumsøl. Her har vi forsøkt å tyde en litt forvirrende pressemelding som er gjengitt i en avis. Her kunne det se ut som om det kom hele syv nyheter, men om vi ser bort fra relanseringer og nye forpakninger så ente vi på to nye øl. Korriger oss gjerne.
 
Et annet bryggeri som har lansert en jubileumsøl er Christianssands Bryggeri. Vi har ikke funnet så mye informasjon om dette foreløpig, men det er altså i anledning bryggeriets 150 års jubileum. Etter en smaksprøve mener vi dette ligger på rundt 4,7%, men dette er altså ikke bekreftet. Ut april vil ølet bare bli å finne på fat, mens de som vil ha ølet på flaske må vente til 2. mai.
 
Ægir Bryggeri har ansatt ny brygger, en amerikaner som heter Wright Hollingsworth og kommer fra Big Sky Brewing i Montana, USA. Det er flere nye øl under planlegging for 2009.
 
Nøgne Ø har importert et knippe assorterte Mikkeller øl som vil være tilgjengelige hos utvalgte puber fra uke 10. Antallet er begrenset og noen få flasker Sunturnbrew fra Nøgne Ø vil også tilbys i denne forbindelsen. Så her gjelder det å kjenne sin besøkstid.
 
Vi nevnte tidligere at Kjetil Jikiun har vært i Japan og gjestebrygget Not-so-Mild-Ale hos Tamamura Honten. Dette ølet kom på en tredje plass i Tokyo real ale festival.
 
Inderøy Gårdsbryggeri nærmer seg lansering av en IPA. Samtidig har man nettopp fått godkjenning fra Debio til å lage økologisk øl. Utprøving av råvarer står for tur, men det er allerede nå klart at ølet vil bli forholdsvis dyrt både på grunn av høyere råvarekostnader og avgifter til Debio.
 
Fra Brewery International kommer Crown Lager fra Australia på 4,9% og velkjente belgiske Palm Amber på 5,4%. Begge to i det lettere sjiktet, men altså ikke for salg i butikk.
 
 
Nytt fra polet
--------------------
Til helga er det polslipp igjen. Det går mot det kanskje mest spennende slippet noensinne, ihvertfall for ølentusiastene. Haandbryggeriet og Nøgne Ø stiller med flere øl hver, og i tillegg kommer det også flere belgiske klassikere, samt en tysk kvalitetsøl. Med forbehold om feil og mangler kommer her en oversikt:
 
Basis
Pinkus Müller Special (økologisk)
Nøgne Ø Brun
Haandbryggeriet Odins Tiple
Haandbryggeriet Dobbel Dose IPA
Ørebæk Dark Horse (økologisk)
Coopers Sparkling Ale
 
Bestillingsutvalget
Gouden Carolus Cuvee van de Keizer Blauw
Couden Carolus Hopsinjoor
Malheur Brut Reserve
Rochefort 6
Nøgne Ø God Påske
Nøgne Ø Dobbel IPA
 
I tillegg kommer Nøgne Ø #100 tilbake.
 
 
Sierra Nevada gjør ennå mer for miljøet
------------------------------------------------
Sierra Nevada Brewing i California gjør det de kan for å hjelpe miljøet. De har fra før av blant annet installert solcellepaneler over parkeringsplassen sin. Nå skal de i gang med å teste et anlegg for å gjøre gjærrester om til etanol, som kan brukes på flere av bryggeriets biler. Man ser også for seg at det blir nok til at man kan selge til de ansatte. Enn så lenge er det de lokale kyr som har nytt godt av gjæren.
 
 
Kommende ølfestivaler
-----------------------------
Zythos Bier Festival, http://www.zbf.be/ går av stabelen allerede til helga. Altså 7-8 mars. Øl fra drøyt 50 belgiske bryggerier vil være tilgjengelig.
Københavnske Øldage 2009, http://www.ale.dk/index.php?id=727, går av stabelen 15-17 mai. Litt mindre forhold enn det var under European Beer Festival, men det stort og variert utvalg forventes.
 
 
Månedens link
-------------------
 
I og med at vi allerede har nevnt Sierra Nevadas miljø-tiltak, så velger vi denne gangen å linke til bryggeriets sider om hva de gjør i den retning. Les mer på http://www.sierranevada.com/environment.html
 
 
Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund

Vi får høre om finanskrisens mange konsekvenser hver eneste dag. Klart det påvirker vår kjøpekraft og forbruksmønster på en eller annen måte. I forrige ølbrev skrev vi om at de engelske pubene som sliter mer enn på lenge og når vi kikker til Danmark så er det mange bryggerier som sliter for tiden. Danmark er egentlig ganske så interessant å se på for de har hele tiden ligger noen år foran oss når det gjelder øl utviklingen. Visst snakker vi om et helt annet volum, vi er sånn ca. på 10 prosent et sted uansett om vi ser på antall