Ølbrev nr 11 2010 fra Norøl


Det virker som om ølinteressen virkelig begynner å ta seg opp her i landet nå. Vi ser det på hvordan øl omtales i presse, hvordan øl blir omtalt seriøst og ikke lenger bare ut i fra patriotisk ståsted fra ”mannen i gata”. Vi ser at ølfestivalene legger seg i selene for å presentere noe mer spennende en pils fra hele verden og ikke minst ser vi at øl får bedre


Det virker som om ølinteressen virkelig begynner å ta seg opp her i landet nå. Vi ser det på hvordan øl omtales i presse, hvordan øl blir omtalt seriøst og ikke lenger bare ut i fra patriotisk ståsted fra ”mannen i gata”. Vi ser at ølfestivalene legger seg i selene for å presentere noe mer spennende en pils fra hele verden og ikke minst ser vi at øl får bedre anseelse som tilbehør i og til mat. Kalenderen denne høsten er fylt opp med så mange spennende alternativer at selv den mest engasjerte ølentusiast ikke lenger klarer å nå over alt sammen. Vi som har fulgt med på ølkulturen her i landet noen år har også observert at det ikke har vært i hovedstaden det har vært høyest aktivitet de siste 7 årene. De mest spennende og aktive bryggerier, bryggriepuber og serveringssteder har poppet opp rundt omring i hele landet. Men det siste året har ballen for alvor begynt å rulle i Oslo også, vi har fått serveringssteder helt i toppklassen og nye bryggriepuber står i startgropa. Det er derfor viktig at vi som kvalitetsbeviste ølforbrukere følger opp og bruker disse stedene, vi bør gi tilbakemeldinger til de som driver stedene og ikke minst engasjere oss når årets øl og bryggeri skal kåres. Dette bidrar til mer oppmerksomhet i media. Som tidligere nevnt skal også årets serveringssteder og utsalgsteder kåres. Sjekk om dine kandidater befinner seg på lista her http://www.garshol.priv.no/norol/steder.py/steder og send nye tips til aaretsol@garshol.priv.no. Når kåringen starter i januar er lista låst ut i fra de forslag vi har fått og da nytter ikke lenger å klage over at ditt sted ikke er nevnt.

Nytt fra bryggeriene
---------------------------
Schouskjelleren Mikrobryggeri har offisiell åpning første helgen i oktober, men de har allerede hatt en førepremiere for inviterte gjester hvor hele seks egenbryggede øl kunne serveres til et entusiastisk publikum. Tilbakemeldingene vi har hørt virker lovende og vi ser frem til å følge fortsettelsen. Vi må nesten ta med en kjapp opplisting av ølene også, Blondilox, Garden of Eden, Is This The Way to Amarillo, Java Java Coffee Stout, OSB og Thunder Bear Stout. Så vidt vi har skjønt er alle ølene av anglo-amerikanske typer, altså ikke pilsnere eller belgiske typer.

Haandbryggeriet deltok nylig på Brouwerij De Molens festival, Borefts Bier Festival, i Nederland hvor de deltakende bryggeriene var invitert til å presentere sin tolkning av De Molens IPA Vuur & Vlam. Haandbryggeriet sin Fyr og Flamme gikk her av med seieren i konkurranse med blant annet Närke Kulturbryggeri. Vi gratulerer og minner om at vinnerølet er tilgjengelig i utvalgte norske puber nå. På samme festival fikk Bestefar sin debut, mens Good Force ikke rakk å bli klar og derfor først kommer på markedet nå. Good Force er søsterølet til Dark Force, men gyldent i stedet for kullsort, og det er smaksatt med kamilleblomst. Som Dark Force er dette en sterk hvetebasert øl, faktisk på hele 10%. Bestefar er så vidt vi har skjønt tenkt som et juleøl, men bortsett fra det så plasserer dette sorte, vinøse ølet seg ikke i noen bestemt kategori. Det er godt å se at vi får stadig flere juleøl som ikke nødvendigvis plasserer seg i den vanlige bock-aktige klassen, selv om vi selvfølgelig ikke har noe i mot dem. På facebook meldes det om ennå en nyhet, en såkalt steam beer. Denne er laget for Grünerløkka Brygghus og har fått navnet Løkka Steamer.

Ølve Steinkjær Øl er en hveteøl av den syd-tyske typen, og den er så vidt oss bekjent kun å finne lokalt og på Fenaknoken i Oslo. Det vil dog ikke forundre oss om den er å finne på Cardinal også.

Nøgne Ø har siden sist lansert den etterlengtede tredje-utgaven av Dark Horizon. En kullsort øl på 15,5 %, med masse kaffesmak. Ryktene tilsier at den vil bli tilgjengelig på Polet fra november. En del dårligere distribusjon blir det dessverre for Single Hop Citra IPA, som kun kommer på fat. Som navnet sier er dette en India Pale Ale, og det er kun brukt en humletype, nemlig den forholdsvis nye amerikanske sorten ved navn Citra. Ennå dårligere distribusjon blir det nok dessverre for Cascara Bitter, som ble laget til Nordic Barista Cup som ble arrangert i Oslo i september. Dette er en slags kaffe-bitter, men det er ikke brukt kaffebønner i denne ølen, det er derimot brukt tørkede bær fra kaffeplanten. Altså de bærene som kaffebønnene kommer fra. I skrivende stund er det faktisk usikkert om det blir noen distribusjon i det hele tatt, da omtrent hele partiet gikk med i NBC.

Trondheim Mikrobryggeri har visstnok nyheter i gjære. Vi har ikke fått det bekreftet, men det skal være en mørk Double IPA som blir neste brygg fra den kanten.

Ægir Bryggeri ligger ikke på latsiden, selv om noen kanskje mistenker det nå som en del av ølet deres blir brygget i Belgia. Hovedgrunnen til denne delvise utflaggingen har vært den begrensede plassen man har til rådighet i Flåm. For å gjøre noe med dette blir det nå satt opp et nytt lager- og produksjonslokale, der det er meningen å ha plass til blant annet tapperom, lagringstanker og fatlagring. Det er også muligheter for å ha produksjonsbryggeriet der, noe som vurderes. Den største nyheten fra Ægir er nok allikevel at de nå til utvide produktutvalget til å inkludere brennevin. Sjefsbrygger Dave Gardonio har blant annet destillatør-utdanning fra Skottland, og vil bruke noe av sin tid på å arbeide med destillering. Vi snakker her om single-malt akevitt og liknende, destillerte  utgaver av noen av ølsortene, og kanskje på sikt produkter som krever lengre lagring, som for eksempel whisky. Vi husker vi fikk flere spørsmål om sake-produksjonen hos Nøgne Ø ville ta bort fokuset fra ølet, og det føltes derfor naturlig å spørre gründer Evan Lewis om nå ølet ville bli litt nedprioritert. "Neida, det vil fremdeles være ølbrygging som er vårt hovedsatsningsområde," svarer Evan, "men alle forhold ligger nå til rette for å gjøre noe mer, spesielt i den litt stille perioden på vinteren." Brennevinsproduksjon var vel da en naturlig vei å gå for en bedrift som har et så stort turistmarked som Ægir og Flåmsbrygga. Så gjenstår det bare å se om utstyr og utvidet tilvirkningsløyve kommer på plass i tide til at vi kan se de første produktene på markedet mot slutten av neste år slik Evan håper på.

I forbindelse med Aass sitt 175 års jubileum i fjor inviterte bryggeriet kunder til å ta med bøtter, spann og kar for å kjøpe pottøl. Fredag 1. oktober i år ble suksessen gjentatt med et noe endret konsept. I tillegg til å kjøpe pottøl i baren vil det også være anledning til å kjøpe hele og halve potter utenfor Gildehallen for de som vil nyte sitt pottøl hjemme. En pott er en måleenhet som tilsvarer 0,96 liter. Måleenheten fantes i Norge fra 1875. Før man fikk emballasje i form av flasker og bokser, var det vanlig at bryggerier solgte pottøl. Ølet ble hentet hos bryggeriet i medbrakte spann, bøtter og lignende. Begrepet "pottøl" var også i bruk lenge etter at flasker var i vanlig bruk for andre øltyper. Det betegnet da et billig og ganske tynt og alkoholsvakt øl, som likevel hadde atskillig sødme, men lav bitterhet, og som altså ble solgt pr. pott og aldri ble flasket. Pottølet var "fattigmannsølet", og det er neppe det historiske pottølet Aass har forsøkt å gjenskape, men en artig "gimmick".
Vi nevner også at Grünerløkka Brygghus åpner dørene 8. oktober kl. 18, selv om de ikke brygger eget øl. De har lovet fokus på et godt ølutvalg med enkel og god pubmat som tilbehør. For grupper på 25-30 personer vil det også være anledning å bestille ølkurs.


Festivaler og lignende
-----------------------------
I Stockholm er den tradisjonsrike Stockholm Beer & Whisky Festival i full gang. Første helg er over, men det er full fart igjen fra 7-9 oktober. Se mer på
http://www.stockholmbeer.se/en/sb-information

Cask ale festivalen på Håntverkerstuene er vel gjennomført og hele 80 personer deltok på Beermakers Dinner lørdagen. De tilbakemeldingene vi har hørt vitner om et fantastisk gjennomført arrangement som det vil gå gjetord om i lang tid. Men de hviler ikke på laurbærene der i gården, for en ny Brewmasters Dinner står allerede for tur 19. oktober. Da kommer Eddie Szweda fra Midtfyns Bryghus i Danmark og presenterer en skreddersydd 5-retters.

Cardinal inviterer til Ølsymposium om Porter med Gastronomisk Institutt og Sigrid Strætkvern onsdag 20/10 kl. 19. Dette er første av en serie med symposier der temaet er øl og mat, men ment å ha mindre fokus på ”kurs” og mer fokus på smak. Sigrid er kjent for blant annet den meget gode boken ”Øl med kniv og gaffel” og det vil bli dekket opp til buffé med retter Gastronomisk Institutt har kreert for anledningen, og de vil forklare og beskrive maten, og hva de tenker rettene passer til. Se mer om dette på
www.cardinal.no (Nevnte vi forresten at Cardinal nå har hele 21 tappekraner i puben?)

Dagens Næringsliv arrangerer det de selv omtaler som kanskje Norges største ølsmaking mandag 25. oktober kl. 17.30 til 20.30 i Oslo Plaza. Arrangementet er i utgangspunktet for medlemmer av DNvinklubb, men det er også noen plasser for DN-abonomenter og andre. De fleste av de store og små bryggeriene i Norge vil være her, sammen med mye godt importert øl. Dette vil bli ledet av Petter Nome fra bryggeriforeningen og Sigrid Strætkvern som allerede er beskrevet i dette ølbrevet. Selv om dette blir i oktober, legges det ikke opp til en tradisjonell oktoberfest. Dette synes vi virker veldig positivt, selv om arrangementet er relativt lukket og tiden virker noe knapp. Mest positivt er det at det kan være en liten vekking for de mange vinentusiastene som ennå ikke har tatt steget opp i ølets komplekse verden.
http://www.dn.no/dnvinklubb/event/olmesse-dn-abonnenter/


Lyst til å lage Norske Ølbrev?
--------------------------------------
Vi har nå laget og distribuert Norske Ølbrev siden november 2005. Det er 5 år med drøye ett brev i måneden. Det har vært morsomt å holde på med dette og gitt mange tilbakemeldinger som gir oss en følelse av at vi er med og bidrar til den norske ølkulturen. Men vi har merket i det siste at litt av inspirasjonen mangler og skulle gjerne se at noen andre med friske tanker og kanskje til og med en annen vinkling tar over stafettpinnen. Jobben kan gjerne gjøres av en person alene eller at flere samarbeider om dette slik det har fungert greit for oss to. Det viktigste er at man er interessert i øl og er villig til å bruke litt tid på å gjøre noe for ølkulturen. Det betyr lite i vår elektroniske hverdag hvor man er geografisk stasjonært. Vi skal hjelpe til så godt vi kan i starten og vil videreformidle vårt kontaktnett og gi tips om de mange gode kildene vi benytter, så det vil bli en myk overgang. Svar på dette nyhetsbrevet om det er noe du vil vurdere.


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund