Ølbrev nr 10 2008 fra Norøl


Vel hjemme fra København og European Beer Festival er vi fulle av beundring og mange inntrykk som skal fordøyes. Med 21.200 gjester innenfor portene i løpet av tre hektiske dager konkluderes det i alle fall med en ubetinget suksess og det snakkes allerede om å beholde det europeiske konseptet neste år. En stor britisk stand med over 20 bryggerier og nesten 90 forskjellige ølmerker gjorde seg godt bemerket, Finland stilte også med felles stand for sine deltagere og på restaurant Den Tatoverede Enke sin stand fikk vi samlet 6 av Sveriges mest spennende bryggerier. Nøgne Ø var i år eneste norske bryggeri representert, men vi tror det erVel hjemme fra København og European Beer Festival er vi fulle av beundring og mange inntrykk som skal fordøyes. Med 21.200 gjester innenfor portene i løpet av tre hektiske dager konkluderes det i alle fall med en ubetinget suksess og det snakkes allerede om å beholde det europeiske konseptet neste år. En stor britisk stand med over 20 bryggerier og nesten 90 forskjellige ølmerker gjorde seg godt bemerket, Finland stilte også med felles stand for sine deltagere og på restaurant Den Tatoverede Enke sin stand fikk vi samlet 6 av Sveriges mest spennende bryggerier. Nøgne Ø var i år eneste norske bryggeri representert, men vi tror det er flere norske bryggerier som kunne være tjent på å slå kreftene sammen. Med så mange deltakere og så mye internasjonal oppmerksomhet er det ikke bare snakk om å tenke eksport, ølturisme er et økende fenomen. Vi ser ofte spørsmål på internasjonale ølforum fra mennesker som skal besøke Norge på ferie eller i forbindelse med jobb, mange ønsker å inkludere en ølopplevelse på turen. Mange kjenner til Mack Pilsner fordi det er verdens nordligste bryggeri og Aass Pilsner fordi det låter festelig på engelsk, men vi har nå så mange andre kvaliteter vi kan få presentert. I løpet av festivalens to første dager tappet Nøgne Ø 3.600 smaksprøver, det er 180 tappinger i timen eller 3 i minuttet om man vil.
Nytt fra Bryggeriene
---------------------------
Vi traff på Evan Louis fra Ægir under festivalen og han kunne røpe at de har en Saison på 6% kranene i brewpuben. Den er brygget i samarbeid med David Dudek fra Møllebyen Mikrobryggeri.
 
Hansa har lansert Hansa Waldemars Pale Ale og Hansa Waldemars Brown Ale, begge på 4,5% alkohol og halvliters boks.Berentsen Sorte Får, en Dry Stout på 4,7% som hadde sin offisiell lansering under VM i saueklipping i Bjerkreim blir nå å finne i butikk mot slutten av september.


Nøgne Ø lanserer nå også noen av sine øl på fat hos utvalgte puber. Først ute er Porter som senere erstattes av God Jul. Denne uken har bryggeriet besøk av Mikael ”Dugge” Engström fra Dugges Ale- & Porterbryggeri i Göteborg. Formålet er et samarbeidsprosjekt hvor de skal gjenskape en tolkning av det tradisjonsrike finske Sahti brygget. Dette vil blant annet inneholde håndplukkede urter fra Göteborgstraktene og einer fra Grimstad.

Noen av bryggeriene har presentert halvårsresultatene og salgstall for sommeren. For Macks aksjonærer er det ganske sørgelig lesning, med 20 prosent fall i salget av smrprty i perioden mai-august. Dårligere vær enn i fjor må nok ta mesteparten av skylda. Sommerølet har hatt en ganske stor økning, men langt fra nok til å kompensere for smrprty-nedgangen.
 
HansaBorg har tydeligvis klart å kompensere for økte råvarepriser, og melder om både produksjonsøkning på nesten 10 prosent, og økning i halvårsresultat før skatt på nesten 100 prosent! Hansa har også lykkes i å overta salget til Color Line, samt produksjon og distribusjon av Schweppes-produktene i Norge. Begge deler på Ringnes’ bekostning.

 
Nye øl i butikk

--------------------
For de som ikke setter så stor pris på malt og humle men kanskje har gode minner fra noen hete dager i Australia er Carlton Cold observert. Samme bryggeri skryter forresten på seg å være det første bryggeriet i Australia til å tappe ølet sitt på klare glassflasker!Vi skrev i forrige ølbrev at Iki Beer er belgisk og har fått spørsmål om dette siden den presenteres som japansk. Vi kan bare bekrefte at den brygges i Belgia, men to av ingrediensene kommer fra Japan (Sencha grønn te og Yuzu sitrus frukt).
Oktoberfestival på Lillehammer Bryggeri 3-4 oktober.
 ------------------------------------------------------------------    
Lillehammer er stedet å være første weekend i oktober. Da varter Lillehammer Bryggeri opp med Oktoberfest i Borggården i Bryggerikvartalet. Der finner du oppvarmede telt med langbord, pølser og annen mat, humor, musikk, foredrag og ikke minst øl. Se mer på
http://www.lillehammerbryggeri.no/
Plaster på såret hos Cardinal

-------------------------------------

For de som mistet festivalen i København men ønsker å smake noen av de eksklusive ølene Nøgne Ø presenterte var det også en mulighet i Stavanger området. Cardinal har nemlig prestert å få tak i en cask med Double IPA som ble brygget i samarbeid med Japanske Toshi Ishii. Noen flasker med Ut på Tur har også funnet veien til Stavanger. Casken ble åpnet 16. september. Samme sted har gleden av å holde premieren på Nøgne Ø fatøl mot slutten av september. Vi ser heller ikke bort i fra at Cardinal klarer å sikre seg et av fatene med Tangerine Dream som ble til overs etter festivalen!

Øldag på Parkteateret

---------------------------

Lørdag 27 september kl 12-20 arrangeres det Øldag på Parkteatret, Grünerløkka i Oslo. Det blir foredrag, hjemmebrygging, hjemmelagde pølser, band, japansk whisky og ikke minst mye godt øl fra Aass bryggerier, Haandbryggeriet og et par importører. Gratis inngang.
 
 
Månedens link

--------------------

Denne gangen har vi funnet frem til nok en øl blogger, The Beer Nut fra Dublin. Han reiser mye rundt for å smake på øl og var selvfølgelig på festivalen i København. http://thebeernut.blogspot.com/