Ølbrev nr 6 2009 fra Norøl


Verden går stadig fremover og da til og med i den norske ølverdenen. Vi tenker da så definitivt ikke på den årlige sommer-tsunamien av mer eller mindre smaksnøytrale produkter som er ment å matche årstidens temperatur og svidde pølser på grillen. Nei, vi tenker mer på at vi har fått nok et respektabelt slipp på polet med øl som kan tilføre den oppriktige ølinteresserte nye impulser. Vi nevnte det for så vidt i forrige ølbrev, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. Det har dukket opp hele to versjoner av øltypen Geuze! Den ene av dem er pent fordelt ut på de forskjellige utsalgene over stort sett hele landet mens den andre må skaffes via bestillingsutvalget (og er markert som utsolgt men ventes tilbake når dette skrives). Nå må det sies at Geuze er en av de mer spesielle øltypene som eksisterer i dag og vil nok ikke passe alle. Dette representerer


Verden går stadig fremover og da til og med i den norske ølverdenen. Vi tenker da så definitivt ikke på den årlige sommer-tsunamien av mer eller mindre smaksnøytrale produkter som er ment å matche årstidens temperatur og svidde pølser på grillen. Nei, vi tenker mer på at vi har fått nok et respektabelt slipp på polet med øl som kan tilføre den oppriktige ølinteresserte nye impulser. Vi nevnte det for så vidt i forrige ølbrev, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. Det har dukket opp hele to versjoner av øltypen Geuze! Den ene av dem er pent fordelt ut på de forskjellige utsalgene over stort sett hele landet mens den andre må skaffes via bestillingsutvalget (og er markert som utsolgt men ventes tilbake når dette skrives). Nå må det sies at Geuze er en av de mer spesielle øltypene som eksisterer i dag og vil nok ikke passe alle. Dette representerer selve ur-ølet lenge fra den tiden menneskeheten i det hele tatt kjente til gjæringsprosessen. Ølet er gjæret med villgjær som har forsynt seg grådig av all restsødme og etterlater brygget knusktørt med   en høy andel syre. Her snakker man vanligvis om en tilvenningsprosess selv om mange blir forelsket ved første slurk og enda flere legger den raskt for evig hat. Det viktigste for oss er at polet med dette kan henvise til et breddeutvalg som man ikke skal ta for gitt. Ikke nok med det, om man plukker opp polets gratisblad ”Vinbladet” nr. 3 så har de attpå til skrevet en flott artikkel om Lambic (som er utgangspunktet for Geuze). Leser man denne så blir man litt bedre forberedt på hvilke smaksintrykk ganen vil utsettes for når man smaker sin første Geuze. Hint: ikke tenk på dette som øl, vær foreberedt på noe mer i retning naturlig gjæret sider, men med langt større kompleksitet. Perfekt som en aperitiff en sommerkveld mens grillen varmes opp – og den SMAKER noe.
Nytt fra bryggeriene ------------------------- Berentsen sin Rav Amber i polutgave og Lyng & Honning blir faset ut. Rav Amber i butikkstyrke og Sorte Får ser ut til å bli permanent. Det er også forventet nytt øl i Innova-serien i løpet av året.
Ægir vil rundt 17. mai lansere et nytt sommerøl i butikkstyrke. Ølet vil hete Brime Red Lager og er som navnet sier rødt i fargen, videre er det undergjæret og skal smake forfriskende, preget av maltsmak og aromahumle i ettersmaken. Totalt er det planlagt fire nye ølsorter i år.
Mack har kommet med Arctic Lite, Lite Smrprty, Lys Pils og et brygg som heter La Humla Suse. Sistnevnte som vi må si er den eneste vi virkelig hadde gledet oss til å smake er dessverre kun tilgjengelig i Ølhallen, Tromsø.
Mulig vi har nevnt at Grans har kommet med UTE pils, i tillegg har vi nå også fått Grill Øl. Begge to skal angivelig passe bra til grillmat.
Nøgne Ø stiller også i år på Ølfestivalen i København. Du finner dem på standen til Mikkeller sammen med Brewdog og Xbeeriment. Blant mange godbiter vil vi endelig kunne få smake en ferdig utgave av Tyttebær som er brygget i samarbeid mellom Nøgne Ø og Mikkeller. Våre venner fra Grimstad stiller også med den svært sjeldne Le Vanilla Framboise Porter, som er en syrnet porter med god eikeprofil og bringebær. Samtidig med at festivalen går av staben, åpner også Nøgne Ø restauranten på Gjestebrygga i Arendal. Bryggeriet skal leie restauranten for sommersesongen og ønsker å revolusjonere byen med smak av både vått og tørt. Det skal være fokus på kortreist mat og tappekranene åpnes 17. mai med Vårøl, Sommerøl og Porter, samt mye annet på flasker.
Tre nye nordmenn er uteksaminert som diplom-bryggere fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskole. Wanja Jensen fra Losgaarden i Andenes skal brygge på Breiflabben Brygghus. De kjemper for tiden den vanlige kampen for å komme i gang med bryggeriet. Se mer på
http://web.mac.com/losgaarden/www.losgaarden.no/Blogg/Blogg.html. Fra Berentsens Brygghus i Egersund er både Ole-Martin Solli og Fred Berentsen uteksaminert.
Nytt fra utlandet ------------------------- Det danske bryggeriet Harboe som stort sett er kjent som produsent av billigøl har kjøpt GourmetBryggeriet. Sistnevnte regnes som et av de største og mest ekspanderende av de danske mikrobryggeriene og kjøpte i sin tid Ølfabrikken. Mange dansker vi har snakket med er mest av alt forvirret og undres stort over hva dette vil resultere i med tiden. GourmetBryggeriet er representert på Vinmonopolet med den sterke og humlerike Barley Brew.
Vi må også bare nevne at et av våre danske favorittbryggerier, Raasted Bryghus er konkurs. Deres Imperial Stout er fortsatt tilgjengelig på polet, men vi kjenner til flere som har startet hamstring.
Viktig melding til alle NORØL-medlemmer: ---------------------------------------------------------- NORØL trenger deg! 17.-21. Juni er det stor ølfestival i Sofienbergparken i Oslo. Det kreves mange for å bemanne NORØLs stand i 5 dager, 10 timer per dag. Vi ønsker derfor at du som medlem kan melde deg til tjeneste og hjelpe til noen timer under festivalen. At du har litt greie på øl og NORØL er selvfølgelig en fordel, men du trenger ikke så mye forhåndskunnskap og vil bli ”briefet” på forhånd. Du vil også stå på standen sammen med et styremedlem eller et annet medlem med godt kjennskap til øl og til NORØL. Vi lover ingen annen betaling enn hyggelig samvær med andre ølvenner og forhåpentligvis økt ølkunnskap, men det kan nok vanke en spesiell ”button” eller ei t-skjorte for anledningen. Meld deg til tjeneste på e-post:  posrt@nor-ale.org  eller telefon til Vidar på 22 60 08 54 (kveldstid).
PS! Programmet tar stadig mer form og det er mye spennende som skjer. Se foreløpig program helt på slutten av ølbrevet!
Månedens link
-------------------- Vi linker til ØL og mat 2009 igjen http://www.ologmat.no/
Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund  Ps Webmaster på Cardinal beklager at denne kom ut noe sent!