Ølbrev nr 1 2008 fra Norøl


Nytt år og nye muligheter, men først skal vi se oss litt tilbake. Vi ønsker at alle som har litt interesse av øl er med å stemmer på hva som var årets bryggeri, årets ølnyhet og årets importøl i 2007. Med litt interesse for øl så siktes det til deg som reflekterer litt over hvordan ølet i glasset smaker og ikke bare betrakter øl som en måte å bli full på. Da du nå sitter og leser dette ølbrevet så er det vel rimelig stor sannsynlighet for at du befinner deg i gruppen vi henvender oss til. Det er godt over 1000 mottakere av Norske ølbrev, men avstemningen er åpen for alle som er medlem av NORØL og tilknyttede ølklubber. Da snakker vi om flere titusen talls


Nytt år og nye muligheter, men først skal vi se oss litt tilbake. Vi ønsker at alle som har litt interesse av øl er med å stemmer på hva som var årets bryggeri, årets ølnyhet og årets importøl i 2007. Med litt interesse for øl så siktes det til deg som reflekterer litt over hvordan ølet i glasset smaker og ikke bare betrakter øl som en måte å bli full på. Da du nå sitter og leser dette ølbrevet så er det vel rimelig stor sannsynlighet for at du befinner deg i gruppen vi henvender oss til. Det er godt over 1000 mottakere av Norske ølbrev, men avstemningen er åpen for alle som er medlem av NORØL og tilknyttede ølklubber. Da snakker vi om flere titusen talls medlemmer. (Du som er kontaktperson for medlemmene i en av disse klubbene har vel husket å minne om avstemningen?) Vi nevnte i forrige ølbrev at 2008 skal bli det året alle ølentusiaster engasjerer seg. En god begynnelse er  å gå inn på http://www.venneravno.com/aarets_ol.htm og fortelle hva du mener, det tar bare et par


minutter. Poenget er å gi litt ekstra oppmerksomhet til de bryggeriene vi forbrukerer synes har gjort noe positivt for å fremme ølkulturen her i landet. Fristen for å avgi stemme er 31. januar, så det er fortsatt tid til å tenke seg om. Men ikke nøl for lenge, det er viktig at flest mulig får sagt sin mening.
Noen som allerede har sagt sin mening er alle brukere av nettstedet ratebeer.com. Over 76.000 forskjellige øl fra mer enn 8.000 bryggerier fra hele verden er vurdert og dommen for 2007 er klar. Mer om dette senere i ølbrevet.


Nytt fra bryggeriene
-----------------------------
Mack kommer stadig med nye øl, men dessverre er mange av disse forsøk-øl som bare er tilgjengelig i Troms?. Denne gangen har bryggeriet kommet fram med en Steam Beer enkelt og greit kalt Dampøl, som kun er tilgjengelig på ?lhallen og BlåRock. Dampøl er på 4%, og er brygget med hele 7 forskjellige malttyper. Steam Beer er en øltype som stammer fra San Francisco, og originalen er tilgjengelig på Vinmonopolet, Anchor Steam Beer. Den andre nyheten, Afterski, vil f?åmye bredere distribusjon, og er nr tre i en serie som fra før av består av smrprty og xmasprty. Dessverre er det ikke mye info vi har greid å grave fram om dette ølet, mesteparten av infoen vi finner går på emballasje, design og at det skal nytes etter skituren. Det eneste vi har klart å finne ut om selve ølet, er at det er en lagerøl med innslag av hvete og mørkere spesialmalt.

Det er nok flere enn oss i ølbrev-redaksjonen som har savnet å finne Norwegian Wood og Dark Force på Vinmonopolet. Foreløpig er det stort sett i utlandet man har hatt glede av disse ølene, men i løpet av året skal begge to bli tilgjengelig for testsalg på Polet.
Haandbryggeriet har også et par nyheter på gang. Den ene er en mørk øl på hele 15% brygget med kakao, med mye sjokoladesmak, mens den andre er en eikefatlagret øl av den sure typen man kan finne i Belgia. La oss håpe Polet forbarmer seg over disse ogs?.

Styret i Ringnes har kommet frem til at det ikke vil lønne seg å legge ned Arendals Bryggeri. Bryggeriet har hatt et eget prosjekt gående i tre måneder for å evaluere driften og dette er altså konklusjonen. Da kan de 150 ansatte puste lettet ut nok en gang. 


Nytt på Polet
--------------------
En STOR nyhet i bokstavlig forstand i polets januar slipp. Eureka Wine har fått inn Gonzo Imperial Porter fra amerikanske Flying Dog Brewery i fullsortiment lista. Ølet skal være inspirert av journalist og forfatter Hunter S. Thomson som ofte refererte til seg selv som "Dr. Gonzo", derav begrepet "gonzo journalism". Best kjent i Norge er kanskje den filmatiserte romanen Frykt og avsky i Las Vegas (Fear and Loathing in Las Vegas) med Johnny Depp på rollelista. Et vanvidd av en film. Og tilsvarende vanskelig å forholde seg til var VGs filmdom. Langt enklere er det å forholde seg til selve ølet, komplekst og rikt maltet på 8,7% med en overraskende men beagelig humlesnert. Ølet er et stykke over på den søte siden, men balanseres med alkohol og bitterhet til å fremstå som svært behagelig og et skikkelig koseøl. Vi klarer ikke å komme på en eneste grunn til at dette ikke skulle bli en storselger, så kjenn din besøkstid om du har et modent og kvalitetsbevist forhold til ?l.

Januarslippet inneholdt kun en nyhet til og den er på bestillings lista. Fra det sjarmerende Svaneke Bryghus på Bornholm har vi fått Svaneke Mørk Guld som er av Bayer-typen (Dunkel). Noen kjenner kanskje igjen Svaneke fra Påskebryg som har vært tilgjengelig på polet, i tillegg fås også Gammeldags Pilsner og Classic som er av butikk styrke. Som de fleste av ølene fra Svaneke er det ikke snakk om eksperimentelle eller vanskelige øl, men jevnt over gode øl av tradisjonelle sjangere. Mørk Guld regnes som et av deres beste øl.


Vinmonopolets mest solgte
---------------------------------------
Statistikken over vinmonopolets mest solgte øl for 2007 er nå klar og vi kan forsøke trekke noen konklusjoner med hensyn til norske øldrikkere. Årets desidert mest solgte øl er Hansa sterkøl med 87 692 liter, det er nesten dobbelt så mye som neste øl på lista Aass juleøl. Juleølene er jo også i en litt spesiell situasjon da det for mange er de eneste ølene man kjøper på polet og da gjerne av mer nostalgiske grunner. De følger så opp de neste ni plassene og ellers litt spredt nedover topp 50. På 10. og 11. plass har vi bokk?ø fra henholdsvis Frydenlund og Aass. Så registrerer vi Erdinger weissbier på 12. plass med drøye 18 tusen liter som mestselgende utenlandske øl. Erdinger er vel også et av de ølene som selger mye i restaurantbransjen som ikke påvirker denne statistikken. Så kommer Gull Mack og Singha Lager på 13. og 14 plass. Vi skal ikke ta for oss hele lista men synes også det er interessant at et såpass sterkt og dyrt øl som Maredsous 10´ Tripel har kommet med pÅ 22. plass.

SÅ var det konklusjonen da. Vi skal ikke si noe stygt om Hansa Sterkøl, men det er da faktisk en vanlig pils uten noen spesielle egenskaper som skulle tilsi dette enorme salget sammenlignet med alt annet. Gull Mack, Singha lager, San Miguel Especial, Aass Gulløl, Tiger Beer, Asahi Super Dry og Heineken er alle på topp 50 lista. Disse selger mer enn  spennende  kvalitetsbrygg som f.eks Goose Island, Anchor Porter, Limfjordsporter, Nøgne Ø batch 100 og Rochefort bare for å nevne noen. Det er ikke de store salgstallene dette dreier seg om, men når Ola og Kari endelig kaver seg inn på polet (utenom julesesongen) for å kjøpe et spesialøl som ikke er tilgjengelig i super`n på hjørnet, hva kjøper de da? Jo, de plukker med seg en pils!!!! Hva i alle dager er det som får et menneske til å kjøpe en 33cl flaske Singha lager på 5% til 24,90? Det er greit at den smakte fortreffelig i varmen på fortaus kafeen i Kao San Road sammen med en tallerken deilig thai mat. Men hvor mange klarer faktisk å skille den fra en Carlsberg pils til halv pris i en blindtest? Det er vel som å tråkke i et minefelt å komme med disse høyst personlige betraktningene, men vi er rimelig skuffet over innkjøpene som gjøres når man først har muligheten til å skape litt variasjon i vanene sine. Vi har fortsatt langt igjen, heldigvis står vi nå foran året da alle ølentusiaster skal engasjere seg. Vi skal fortelle våre venner at det finnes mer variasjon i ølets vindunderlige verden. De skal bli inspirert til å våge seg på andre øltyper og oppleve ølets bredde. Hansa må gjerne selge sine 90 tusen liter, men da skal Gonzo selge 180 tusen. 


ratebeer.com kårer årets beste øl og bryggerier
-------------------------------------------------------------
I Ratebeers årlige kåring av verdens beste øl og bryggerier, plasserer Nøgne Ø seg på en imponerende 23. plass på lista over verdens beste bryggerier! Foran Nøgne Ø på lista finner vi kun 6 europeiske bryggerier, hvorav tre fra Belgia, to fra Danmark og et fra Sverige. Også på lista over verdens beste øl er det kun Nøgne Ø av de norske bryggeriene som plasserer seg, og det med to øl! Både Dark Horizon 1. edition og Imperial Stout er inne blant de 100 ølene lista består av. Kåringen er basert på over 1,4 millioner vurderinger av mer enn 76000 øl fra over 8000 bryggerier fra hele verden, så det er ingen liten prestasjon av et lite bryggeri fra lille Norge. Vi gratulerer så masse! Hele lista kan sees på http://www.ratebeer.com/ratebeerbest/


Nytt spesialmalteri i Danmark
---------------------------------------
Spesialmalteriet Bærglum Kloster skal I henhold til planene være klar for levering av spesialmalt til de mange danske mikrobryggeriene I løpet av 2008. Selv om det dyrkes mye korn til ølbrygging i Danmark må bryggerier med krav til spesialmalt kjøpe dette i utlandet. Men nå ?pnes det altså for at man kan få kjøpt dette i Danmark. Malteriet lover høy kvalitet og sporbarhet ned til den enkelte mark hvor kornet er dyrket. Det utbys aksjer for 17 millioner kroner pålydende 1000 kroner aksjen og en enkelt aksjonær tillates ikke større andel enn 15%.


MatCirkus
--------------
Som i fjor kan initiativtaker Trond Moi invitere til MatCirkus i Kristiansand. Det hele foregår på en rekke steder rundt i byen fra 5. til 10. februar. Det handler om mat og drikke i mange fasonger på restauranter, gallerier, kino, museum og selvfølgelig i telt. Spesielt interessant for oss er ølsmaking og kåseri ved Christer Behrens på Kick 8. februar kl. 17. www.matcircus.no


Ceres legges ned
-------------------------
Royal Unibrew, det danske konsernet som blant annet har merkenavnet Royal i Danmark, vil nå legge ned 152 år gamle Ceres i Århus. For ikke lenge siden var det Maribo Bryghus som led samme skjebne. Produksjonen skal nå konsentreres hos Albani i Odense, og hos Faxe. Av ukjente grunner har Royal Unibrew valgt å gå mot strømmen i det danske ølmarkedet, og fortsatt å brygge lettdrikkelige, til dels kjedelig øl, og nyhetene er lagt i samme løypa. De andre tradisjonelle bryggeriene, Carlsberg inkludert, har som kjent kommet med spennende nyheter de siste årene, for å forsøke å sikre seg en del av markedet som de nye småbryggeriene har åpnet.


Månedens link
-------------------   
Vi har nevnt det før, men en god ting kan som kjent ikke nevnes for ofte.  Årets store happening blir Europeisk Ølfestival i København 12. til 14. september. Egen nettside med informasjon på tre språk: http://www.beerfestival.dk. Vi må også nevne at det blir ølfestival i Århus 16-18 mai, også den arrangeres av vår søsterorganisasjon, Danske Ølentusiaster, og mer info finnes på www.ale.dk


Med hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund