Ølbrev nr 1 2009 fra Norøl


Nok et år er lagt bak oss, og med det fulgte mange nye øl på det norske markedet. Hele 73 nyheter har vi funnet. Med et par unntak har alle bryggeriene kommet med nyheter, og antall nyheter øker for hvert år. Dessverre har vi sett en bryggerinedleggelse i 2008, og vi har allerede varslet om en i 2009. Heldigvis står det andre klare til å overta stafettpinnen, og minst to bryggerier skal sende sine første øl på markedet i løpet av 2009. Vi gleder oss.


Nok et år er lagt bak oss, og med det fulgte mange nye øl på det norske markedet. Hele 73 nyheter har vi funnet. Med et par unntak har alle bryggeriene kommet med nyheter, og antall nyheter øker for hvert år. Dessverre har vi sett en bryggerinedleggelse i 2008, og vi har allerede varslet om en i 2009. Heldigvis står det andre klare til å overta stafettpinnen, og minst to bryggerier skal sende sine første øl på markedet i løpet av 2009. Vi gleder oss.
De to foregående år har ølbrevredaksjonen på vegne av Norøl kåret årets øl nyhet og årets bryggerier. Det vil vi gjøre i år også. Hvorfor, vil kanskje noen spørre? Vel, vi håper på denne måten å være med på å oppmuntre eksisterende og kommende bryggerier til å være med på øke bredden og mangfoldet også i de kommende år. Vi skal ikke glemme importørene, derfor er det også en kåring av årets importøl. Mangfoldet i Norge blir stadig større, noe importørene også bidrar til, og vi vet også at det vil komme nye øltyper fra importørhold i 2009. (Legg merke til at vi skriver øltyper, ikke bare ølmerker.)
Ikke et vondt ord om det tradisjonelle og det vanlige, men nordmenn bruker å være flinke til å verne om sin vanlige øl. Dessverre er nordmenn flest litt skeptiske til å bryte sine vaner, men inntoget av andre øltyper medfører ingen trussel mot det gamle. Tvert i mot er dette er med på å vise at øl er bredde og kan fullt ut konkurrere mot vin og andre drikker på matbordet. Fokus på kvalitet og alternativer er det beste man kan tilføre vår ølkultur i motsetting til å stå på stedet hvil. Resultatet er at også våre gamle ærverdige bryggerier nå er med på å tilby variasjon. Det er tross alt fornyelse og alternativer som har ført til økt interesse for øl de siste årene. Det er disse ølene som har gjort utlandet oppmerksom på Norge som en ølnasjon.
 
Alle medlemmer av Norøl og tilknyttede ølklubber kan stemme, men husk at du kun kan stemme en gang uansett hvor mange ølklubber du måtte være medlem av. Husk også å lese gjennom kriteriene vi stiller; vi er på jakt etter noe annet enn å sjekke befolkningstettheten. Det er heller ingen forventer at du skal ha smakt deg gjennom samtlige 73 norske nyheter, du behøver heller ikke føle deg som en ekspert, vi ønsker bare å vise hva folk som er opptatt av øl synes er bra. Avstemningen finner du på
http://www.garshol.priv.no/tmp/2008.html. NB! Siste frist for å avgi stemme er 31.januar
Nytt fra Bryggeriene og importørene ---------------------------------------------- Det er kanskje litt sent nå, men vi kan presentere ennå et nytt juleøl som kom i fjor. To lokalpatrioter fra Hønefoss har under navnet Hønefoss Brygghus lansert Juleøl 1716. Ølet er brygget hos Det Lille Bryggeri på Rena, og Haandbryggeriet har hjulpet til med oppskriften. Det er et upasteurisert, lett filtrert øl av butikkstyrke, og kun 3000 flasker er produsert.
Avisen Frostingen i Nord-Trøndelag presenterte i desember et nytt bryggeri på Klostergården på Tautra. Jørn Gunnarson Anderssen og Lars Støre Gullichsen har erfaring som hjemmebryggere, og har nå fått muligheten de fleste hjemmebryggere nok drømmer om.
Haandbryggeriet har fått masse positiv respons på sitt eksperimentelle eikefatlagrede øl Haandbakk. Delikate syrlige øl i Rodenbach stil er sjelden vare, og bryggeriet har tydeligvis truffet et marked som begynner å bli oppmerksomme på denne type øl. Nå har de fått blod på tann og ønsker å gjøre mer i denne retningen, nærme bestemt eikelagrede lambic. Flere brukte og ferske eikefat fra en vingård i Burgund i Frankrike er på plass. Med kombinasjonen villgjær, vanlig gjær og melkesyrebakterier pluss smaken av hva som måtte finnes av mikrobiologiflora i fatene fra før venter bryggerne spente på resultatet. Fatene er nå fylt og aktiviteten er i gang, innholdet skal få ligge i ro i ca 12-24 mnd før det blir flasket. Et fremtidig ønske skal visst være å få til helt autentisk lambic på lokale gjærstammer. Vi er dypt imponert.
Odins Tipple er et annet spennende produkt på vei fra samme bryggeri i Drammen. Dette blir et mørkt øl på rundt 11% med store mengder sjokolade malt og en enkelt stamme villgjær. Det er et enkelt brygg uten videre tilsetninger men med en svært kompleks smak.
Nøgne Ø har heller ikke ligget på latsiden. Sunturnbrew er et nytt øl som ble brygget 21. desember for å markere at solen snur og vi går mot lysere tider. Resultatet blir et rødbrunt øl med røkmalt, rug og 11% alkohol. For de som ønsker et lettere brygg har Nøgne Ø laget Blond, en lett modifisert utgave av festivalølet Kos på Groos. Ølet er en belgisk inspirert Blond på 4,5% som foreløpig bare finnes som fatøl.
Brewery International har importert nok et lagerøl. Denne gangen spanske Alhambra Reserva 1925 på 6,4% som kommer på en pen flaske. Reserva 1925 er flaggskip-ølet til Alhambra bryggeriet.
Det danske bryggeriet Ørbæk fikk to gullmedaljer ved The European Beer Star Award, i Nürnberg. Dette er en stor og viktig ølkonkurranse med hele 688 deltagende øl fra 32 forskjellige land. Ørbæk sin Dark Horse gikk helt til topps i tyskernes egne spesialklasse German Style Schwarzbier og dette ølet vil også bli å finne på Vinmonopolet om kort tid i følge bryggeriet. Det var forresten Fynsk Forår med hyllebærblomst som vant i klassen Herb and Spice Beer.
På hjemmesiden til det stadig prisvinnende amerikanske bryggeriet Rogue kan vi lese at de nå har utvidet sin eksport til Irland, Finland og Norge. Vi har ikke så mye mer detaljer for øyeblikket, men er på saken.
Nytt på polet ------------------ Januarslippet inneholder noe for enhver smak. Bestillingsutvalget lokker med både lyse Peroni Nastro Azzuro fra Italia, og mørke Coopers Best Extra Stout fra Australia. I basissortimentet kommer følgende: Duchy Select Ale Organic, Wychwood, England, kr 43,40 Snake Dog IPA, Flying Dog Brewery, USA, kr 40,30 Sara Bio, Brasserie de Silenrieux, Belgia, kr 34,30 Leireken Witte Spelt, Guldenboot/Silenrieux, Belgia, kr 34,20 De to belgierne har tidligere vært tilgjengelig på bestillingsutvalget og med "oppgraderingen" til basis følger et realt priskutt på rundt 20 kroner flaska (de kostet henholdsvis 54 og 55 kroner).
Finanskrisen gjør seg gjeldende på polet ---------------------------------------------------- Vin og spritsalget har vist økning gjennom årets første 10 måneder, så gjorde finanskrisen seg gjeldende og november har gitt nedgang stort sett over hele linja. Unntaket er sterkøl med en økning på 6,2 prosent på årsbasis. Det er spesielt overgjæret øl som står for fremgangen, opp 57,8 prosent i november og opp 23,7 prosent for hele året. (Kilde: Adressa.no)
Månedens link ------------------ Denne gangen er det enkelt, klikk her http://www.garshol.priv.no/tmp/2008.html, len deg tilbake og filosofer litt over de ølene du smakte i 2008. Hvilke fortjener å bli betegnet som årets beste nykommere og hvilke bryggerier er det som har tilført ølkulturen vår mest? Som ølinteressert er det både din plikt og ditt privilegium å avgi stemme!
Her er en oppsummering over linker fra 2008 --------------------------------------------------------- http://www.beerfestival.dk – Danskenes European Beer Festival er vel ikke like interessant lenger, festivalen er jo over, men det sies at det blir ny festival i København i 17. Mai-helga. Vi kommer tilbake med mer info om denne senere.
www.beerpal.com er et nettsted med samme formål som ratebeer og beeradvocate, nemlig å la brukerne skrive sine egne ølanmeldelser, samt være et oppslagsverk for all verdens øl.
www.norbrygg.no er nettstedet til Norges hjemmebryggerforening. Vi presenterte den i anledning NM i hjemmebrygging. blog.nanobryg.dk er en av flere danske nettsteder viet til ølnyheter.
www.beertown.org/events/wbc/index.html er nettstedet til den amerikanske bryggeriforeningens kåring av verdens beste øl. Nøgne Ø fikk både sølv og gull her i 2008.
www.beerhaikudaily.com presenterer øl-dikt på haiku-form. Kanskje for de spesielt interesserte, men artig lell.
smaavesen.blogspot.com er bloggen til Små Vesen, et av de to små bryggeriene i Valdres.
www.youtube.com/watch?v=W4sJnLUjSDk ble presentert i anledning sommerferien. Her finner du en reklamefilm for et av kanskje verdens vakrest beliggende bryggerier, nemlig tyske Weltenburger Klosterbrauerei.
www.beermapping.com er et fint verktøy for de som skal planlegge ferien og legge inn bryggeribesøk.
thebeernut.blogspot.com er som du kanskje skjønner en blogger. The Beer Nut reiser en del rundt for å smake øl, og lar oss dele sine opplevelser med ham.
Norøl har en egen kalender for øl-begivenheter på sine sider. Sjekk ut
www.nor-ale.org/www/modules/piCal/index.php?caldate=2008-11-1&cid=0&smode=Monthly&
http://www.vinmonopolet.no/is-bin/INTERSHOP.enfinity/WFS/store-vmp-Site/no_NO/-/NOK/v_PerformSearch-Prod?query=*&nav=true&filter25=%C3%98l kan du finne oversikt over alle ølene Vinmonopolet har i sitt sortiment, og se hvilke øl ditt lokale utsalg har inne.
Siste blogger ute er beercritic.wordpress.com, men han har en egen vri på saken, med inngående bilder av ølene han skriver om. Bilder fra alle mulige vinkler av både flasker, etiketter og skjenkede glass pryder siden.
Med hilsen Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund