Ølbrev nr 12 2009 fra NorølDet går raskt mot slutten av 2009 og det har skjedd en del på ølfronten dette året. Vi skal ikke ta oppsummeringen riktig enda, men minne om at vi har mistet tre norske småbryggerier på slutten av dette året. Nå er ikke tilværelsen så helt svart totalt sett, vi har også fått noen nye skudd på stammen, faktisk fikk et nytt bryggeri sin tilvirkningsbevilling denne uken, mer om alt dette senere i brevet. Vi vil allikevel komme med en liten påminnelse i denne anledningen – støtt opp om de ølene, bryggeriene og serveringssteder du likerDet går raskt mot slutten av 2009 og det har skjedd en del på ølfronten dette året. Vi skal ikke ta oppsummeringen riktig enda, men minne om at vi har mistet tre norske småbryggerier på slutten av dette året. Nå er ikke tilværelsen så helt svart totalt sett, vi har også fått noen nye skudd på stammen, faktisk fikk et nytt bryggeri sin tilvirkningsbevilling denne uken, mer om alt dette senere i brevet. Vi vil allikevel komme med en liten påminnelse i denne anledningen – støtt opp om de ølene, bryggeriene og serveringssteder du liker. Det er omsetningen som teller, ingen lever av godt omdømme alene. Uten tilstrekkelig omsetning forsvinner favoritt-ølet eller -puben en dag, det hjelper så lite å bare synes det er hyggelig å ha dem der. Men ett bidrag du kan gjøre som ikke koster noe for å gjøre omverdenen oppmerksom på de beste bryggeriene og ølene er å stemme på dem. I regi av NORØL inviterer vi igjen alle medlemmer og medlemmer av tilsluttede ølklubber til å stemme på årets øl og årets bryggeri. Avstemningen starter først 1. januar, men allerede nå kan du se oversikten over hva du kan stemme på her: www.ølnytt.no. Mer informasjon om dette på NORØLs side senere flere detaljer i neste ølbrev.


Alkoholpolitisk nytt
----------------------
Vi har tidligere nevnt at det ser ut til å være slik at når Systembolaget i Sverige gjør en endring i regelverket, så kommer Norge og Vinmonopolet snart etter. Hvis dette slår til igjen, så vil vi kanskje snart oppleve at norske bryggerier og cider-/fruktvinprodusenter kan selge produktene sine direkte til forbruker, uavhengig av alkoholstyrke. Systembolaget og svenske politikere har tidligere vært bekymret for at hvis man åpner opp for at vingårder skal kunne selge direkte fra gårdsutsalg, så vil det medføre at unntaksregelen om alkoholmonopol vil bli opphevet av EU. Ifølge Aperitif vil den svenske løsningen på det problemet bli at gårdene blir en slags filialer av Systembolaget. I hvert fall hvis jordbruksministeren i Sverige får sin vilje. Nå blir det jo spennende å se hva som skjer i Sverige da, det gikk ikke lang tid før noen gikk ut i media og sa at dette ville være å forskjellsbehandle importører og produsenter. Uansett så får vi håpe det legges opp til å gjøre det litt enklere å drive bryggeri også i Norge.


Nytt fra bryggeriene
-----------------------
Ikke mer enn at vi hadde skrevet om stenging av Nordkapp Mikrobryggeri i forrige ølbrev så får vi melding om to småbryggerier til som har lagt ned. I Egersund ble Dalane Brygghus nylig slått konkurs. Nå skal de sies at de aldri kom riktig i gang med bryggingen her, kun testbrygging. Deres øl ble visstnok importert fra Danmark og utstyrt med Dalane-etiketter.

Det Lille Bryggeri på Rena som ble etablert i 2005 brygget i alle fall egne øl. Faktisk brygget de også juleøl for Hønefoss Brygghus i 2008. Deres egne øl var Birkebeinerpilsen og Bjønnøl, begge på 4,7%. Etter at Innovasjon Norge ga tvetydige signaler om hvordan de forholdt seg til allerede lovet støtte, endte det dessverre med konkurs også her. På den positive siden kan vi fortelle at gjengen som stod bak bryggeriet jobber iherdig med å stable et nytt bryggeriselskap på beina.

Espen Lothe ved Kinn bryggeri på Florø kunne denne uken informere oss om at bryggeriet nå har fått tilvirkningsbevillingen. Dermed kan bryggeriet gå i gang med brygging i åpne gjærkar omgående. Planen er å få ut Pilegrim Pale Ale samt juleølene Sjelefred og Julefred i løpet av vinteren. Det brygges hovedsakelig for fatservering, men det vil også tappes noe på flasker. Går alt som det skal vil noen lokale serveringssteder kunne tilby øl fra Kinn bryggeri allerede før jul, da flere steder allerede har vist sin interesse for lokalt overgjæret øl. Se reportasje fra Vestlandsrevyen her: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/192165

Atna har nylig lansert to nye øl, Øl til Rakfisk og Øl til Julemat. Den første vil vi plassere som lett, frisk øl i tysk stil, mens Øl til Julemat visstnok kan sies å være i nærheten av en Dunkel. Samtlige øl fra Atna for tiden er på 4,7%.

Union Bryggeri i Skien har i tillegg til sin Pilsner og Juleøl (begge på 4,7%) lansert egen sjokolade. Om kort tid skal også eplemost med råvarer fra distriktet bli tilgengelig.

Vi omtalte i forrige ølbrev Special Holiday Ale som et øl brygget med God Jul som utgangspunkt. For å unngå eventuelle misforståelser så er vi bedt om å presisere at God Jul kun har vært en inspirasjon og Special Holiday Ale er et unikt produkt som har blitt til som et resultat av tre bryggmesteres kreativitet. Versjonen som har vært brygget hos Nøgne Ø ble forresten utsolgt fra Vinmonopolet på rekordtid etter svært positiv tilbakemelding i juleøltester. Det er fortsatt muligheter for å skaffe seg Stone Brewing-versjonen som altså er brygget på samme oppskrift, men på bryggeriet til Stone.   

I forrige ølbrev kom vi dessverre i skade for å presentere en svært gammel nyhet om E.C. Dahls bryggeri. Nyheten om at bryggeriet skulle få billigere vann ved at kommunens vannavgift senkes viste seg i tillegg å ikke ha blitt gjennomført. Så det som virket som en god ide for å sikre lokale arbeidsplasser ble bare med praten. Vi beklager at dette glapp gjennom og skulle samtidig ønske at dette virkelig hadde skjedd nå.


Nytt fra importørene
-----------------------
De skotske rebell-bryggerne BrewDog er stadig ute med nye påfunn. Like etter at de har lansert Nanny State på bare 1,1% alkohol og med hele 225 IBU (International Bittering Units) kommer en ny øl i den andre enden av skalaen. Tactical Nuclear Penguin som ølet heter er nemlig på hele 32% alkohol. Ja du leste riktig, dette kan nemlig oppnås ved å fryse en 10% imperial stout og fjerne isen. Dermed har de slått den gamle rekorden på 31% til tyske Schorschbräu, som visstnok skal være i full gang med å planlegge en revansj. Hvor dette vil ende aner vi ikke og for folk flest er det vanskelig nok å forestille seg hvordan slikt øl smaker, men vi kan bekrefte at det ikke er feil å tenke i retning brennevin. For de mest interesserte er det allikevel muligheter. Den norske importøren Cask Norway AS som har flere nye øl fra Brewdog klare for lansering utover 2010 har samtidig sikret seg 20 flasker av dette superølet. Kanskje det dukker opp på en pub nær deg?

Rett rundt hjørnet er også et par tyske vinterøl som ikke har vært sett så mange steder. Weltenburger Kloster Winter-Traum og Schlenkerla Urbock er begge av polstyrke, men så vidt vi vet må man på pub for å finne disse. Urbocken er i god Schlenkerla-tradisjon av den røkte typen, men røkpreget er nok lettere å venne seg til i denne ølen som holder 6.5%.

Det lille tradisjonsrike bryggeriet Cantillon fra Brüssel har også øl på vei inn på det norske markedet. Flere typer er allerede tilgjenglig fra Vectura for skjenkestedene, og over nyttår skal det også gå an å få bestilt disse på ett eller annet vis fra Vinmonopolet. Vi har ennå ikke fått sikre opplysninger om hva slags sortiment dette havner i, men kommer forhåpentligvis som vanlig tilbake med oversikt over polslippet når det nærmer seg.


Nytt fra pubene
------------------
Cardinal varsler et økt samarbeid med Henriks i Bergen om felles innkjøp og import av godsaker innen ølverdenen. Dermed er der gode sjanser for at ølutvalget på Henriks, som allerede er det beste i Bergen, vil bli enda bedre. Også Cardinals muligheter for å ta inn "spesielle" øl vil bli styrket, i og med at der er flere å dele et minimumsinnkjøp på (grossister forlanger ofte "minimumsinnkjøp" som ikke akkurat er småtterier). Vi gleder oss til å se hva dette kan tilføre to allerede meget bra serveringssteder.


Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek
NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund