Ølbrev nr 2 2010 fra Norøl


Responsen på kåring av årets bryggeri og årets øl har vært bra til nå men ingen ting er avgjort foreløpig. Vi har et stort ønske om at alle som er medlem av NORØL, NORBRYGG eller en av NORØLs tilsluttede ølklubber går du inn på www.ølnytt.no og stemmer på sine favoritter. Det er på den måten vi kan få frem hva de virkelige ølentusiaster synes er årets


Responsen på kåring av årets bryggeri og årets øl har vært bra til nå men ingen ting er avgjort foreløpig. Vi har et stort ønske om at alle som er medlem av NORØL, NORBRYGG eller en av NORØLs tilsluttede ølklubber går du inn på www.ølnytt.no og stemmer på sine favoritter. Det er på den måten vi kan få frem hva de virkelige ølentusiaster synes er årets beste. Det er fortsatt tid igjen for å stemme for de som ikke har gjort det enda. Fristen er midnatt 31. desember, så dersom du ikke har stemt enda er det bare å få det gjort. Noen har rapportert om problemer med å komme inn på denne adressen (pga gammel nettleser), prøv da alternativt http://www.garshol.priv.no/norol/2009.html Godt valg!


Nytt fra bryggeriene
--------------------------
I følge NRK Sørlandet har Arendals Bryggeri gått bra etter at de ansatte overtok bryggeridriften fra Ringnes. Produksjonen har vært større enn budsjettert og arbeidstokken er nå økt med syv personer, til hundre ansatte. Arendal kommune kjøpte tomta mens bryggeriet drives av ansatte ved bryggeriet, Arendal kommune og Arendals Næringsråd. Bryggeriet produserer fortsatt øl og mineralvann for Ringnes.

Ringnes relanserer nå Frydenlund Pils med nytt design. I samme omgang får også Frydenlund fatøl tilsvarende designendring og kanskje mer interessant skal smaken justeres en anelse fyldigere.


Nyetablerte Kinn Bryggeri lanserer enda et øl om kort tid, Svart Hav, en svart og middels fyldig stout på 4,7%. Relativt kraftig dersom man har Guinness som referanse skriver bryggeriet.

Vinneren av Haandbryggeriets krydderølkonkurranse ble Olav Bråtveit/Sigmund Melberg med Hulder Ale. Ølet var en Pale Ale krydret med ikke mindre enn ryllik, hylleblomst, brennesle, einerbær, bjørkeblader og bringebærblader samt Boadicea som bitterhumle og Riwaka til aromaen. Vi gratulerer så mye med seieren.

Nøgne Ø sine hjemmebryggerdager som ble fulltegnet for lenge siden går av staben den 30. januar. Her er det porter som skal brygges for videre behandling av kreative hjemmebryggere.
Samtidig har bryggeriet denne uken påbegynt det som skal bli Europas første kommersielle brygging av Sake.

I Tromsø har Mack i flere år arrangert ølfestival på sensommeren. De har nå bestemt seg for å kutte ut denne og heller fokusere salgsarbeidet på andre kanaler. Det innrømmes overfor itromso.no at en kostnadsbesparelse på flere hundre tusen kroner også har spilt inn når avgjørelsen ble tatt. Ifølge direktør Harald Brederup i Mack betyr ikke dette at festivalen er død, men skal den leve videre må andre interessenter ta den videre i tilnærmet samme form.

Nytt fra importørene
--------------------------
Ringnes tar inn tre nye øl fra Carlsberg-eide Husbryggeriet Jacobsen. Det blir Jacobsen Extra Pilsner, Jacobsen Original Dark Lager og Jacobsen Saaz Blonde, alle ølene er justert ned til 4,5% i forhold til de vi finner på det danske markedet. Kronenbourg 1664 kommer også i en utgave nedskalert til norsk butikkstyrke, 4.5%, slik at du slipper å måtte på pub for å finne den.Skryt til Vinmonopolet
------------------------------
I iveren etter å presentere alle ølnyhetene i forrige slipp glemte vi helt å skryte litt ekstra av polet. Ikke bare var det et stort antall øl, men også god spredning blant forskjellige øltyper med jevnt over høy kvalitet. Vinbladet, som for anledningen ble omdøpt til Ølbladet hadde også flere gode ølrelaterte artikler, blant annet en fin plansje om aroma i øl. Husk å ta med et gratis eksemplar neste gang du er på polet for å kjøpe øl!


Samtidig som vi gir honnør til Vinmonopolet må vi få lov å kjefte litt på den delen av vinskribentmiljøet som ikke klarer å unne et underernært ølmiljø et polslipp der det fokuseres på øl. Mens ølfolket jublet over tidenes beste polslipp, klaget flere vinanmeldere over uinteressante nyheter i deres gate. Samtidig vises det tydelig at det er behov for ølanmeldere i flere aviser enn Hamar Arbeiderblad. En del vinanmeldere har riktignok smakt en del av ølnyhetene og funnet stor glede i dette, mens andre har for lite kunnskap eller vilje til å klare å vurdere ølene på en riktig måte. Den største mangelen blant de sistnevnte er allikevel at de ikke har kunnskapen til å plukke ut godbitene når de først velger å skrive om noe.


Nytt fra utlandet
-------------------------
Det svært anerkjente belgiske lambic-bryggeriet 3 Fonteinen slutter å brygge. Hovedårsaken er rent økonomisk. Det behøves nytt utstyr, og i fjor fikk man et skikkelig økonomisk tilbakeslag da 100000 flasker måtte kasseres på grunn av en feil med temperaturstyringen på lageret. Brygger og blender Armand Debelder har tatt den vanskelige avgjørelsen og kommet til at det er definitivt slutt på bryggingen selv om han fortsatt ønsker å blende. For uinnvidde så er blending av lambic regnet for å være minst like krevende som selve bryggingen. En blender finner frem til de riktige lagrede og ferske lambic øl og ikke minst beslutter blandingsforholdet før det kan bli til en Geuze, eller dersom man blander inn kirsebær eller bringebær til Kriek og Framboise. Den 58 år gamle bryggeren har også en plan om å starte et destilleri ved 3 Fonteinen. Fortsatt kan man finne to øl fra dette bryggeriet på Vinmonopolet.

Amerikanske Stone Brewing vurderer å etablere seg i Europa. Bryggeriet regnes som et av de eldste og mest anerkjente håndverksbryggeriene fra USA. Det er foreløpig snakk om en offisiell ”føler” og ingenting er avgjort. Ryktene surrer selvsagt i ølverdenen og her er både Danmark og Norge nevnt som et potensielt etableringsland.

Over 800 bryggeriarbeidere i Carlsbergs terminaler Fredericia og Taastrup har lagt ned arbeidet i protest mot at ledelsen har indikert at det ikke blir lønnsstigning i år. Løsenforhandlingene starter egentlig ikke før 1. mars, men streiken er en protest mot et utspill fra ledelsen der de allerede har varslet at årets tillegg blir null. I en kommentar fra tillitsvalgte begrunner man dette med at Carlsberg ikke hadde noe spesielt dårlig resultat i fjor.


Norsk alkoholpolitikk
---------------------------
Det er sikkert mange som husker saken for noen få år tilbake, der bryggerier og andre fikk beskjed om å fjerne alt som kunne kalles reklame, samt alt som på de mest søkte måter kunne kalles reklame, fra sine nettsider. Nå har dette blusset opp igjen, Aass Bryggeri har nemlig fått beskjed om å fjerne et bilde av et ølglass som brukes som bakgrunn på deres fine og ganske nye nettsider på
www.aass.no. Helsedirektoratet mener dette gir assosiasjoner til en alkoholholdig drikk, og varler mulig tvangsmulkt hvis ikke bryggeriet endrer på sidene. Terje Aass, adm dir, sier imidlertid til Drammens Tidende at de må få lov til å informere om hva de driver med, og har sendt et brev til Helsedirektoratet. Vi er enige i at man ikke bør reklamere for alkoholholdige produkter, men sterkt uenige i hva Helsedirektoratet kaller reklame. Man må i det minste få lov til å ha bilder og edruelig informasjon om lovlige produkter på sine hjemmesider. Som Terje Aass sier til DT; – Vi er opptatt av øl som kulturprodukt og måteholdsdrikk. Jeg har stor respekt for alkoholproblemer, men vi mener vi arbeider seriøst med ølkultur og forstandig bruk. Vi snakker om øl i sin alminnelighet, og så skal de nærmest vokte oss med forstørrelsesglass.

World Beer Cup
-----------------------
Den prestisjetunge World Beer Cup som finner sted i Chicago i april blir historiens største. Med mer enn 3400 øl og 187 dommere fra 27 land blir dette en av de største kommersielle konkurransene overhode. I tillegg til øl fra alle kjente ølnasjoner finner vi også øl fra land som Benin, Fiji, Haiti og Mongolia. Foreløpig kjenner vi kun til Nøgne Ø som representant fra Norge, om noen kjenner til noen flere norske bryggerier vil vi gjerne ha beskjed.Med vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund