Ølbrev nr 3 2010 fra Norøl


Snøen laver fortsatt ned når dette skrives og når man først har tillært kroppen og dens muskler disse litt glemte bevegelsene som måking medfører så dukker nye utfordringer opp. Hvor skal man etter hvert stable den? Det begynner i alle fall å bli rimelig fullt på tomta nå. Men det bruker heldigvis å ordne seg, vi har uansett innført et nytt lyspunkt. Som en vinter versjon av ”lawn mower beer” har vi måtteSnøen laver fortsatt ned når dette skrives og når man først har tillært kroppen og dens muskler disse litt glemte bevegelsene som måking medfører så dukker nye utfordringer opp. Hvor skal man etter hvert stable den? Det begynner i alle fall å bli rimelig fullt på tomta nå. Men det bruker heldigvis å ordne seg, vi har uansett innført et nytt lyspunkt. Som en vinter versjon av ”lawn mower beer” har vi måtte innføre ”snow mower beer” og hva passer vel bedre enn en litt kraftig og mørk stout med masse deilig smak og en god porsjon næring til en sliten kropp. Nei her gjelder det å ta det onde med det gode.


Nytt fra bryggeriene
--------------------------
Grans bryggeri har brygget Lade Gaards Brygghus Pilsner for Rema 1000. Ølet kommer på en 0,5 liters flaske med en litt nostalgisk etikett og gir nok mange en assosiasjon til de gamle murerne.


Union har kommet med en Premium Pilsner som distribueres regionalt, samt til spesialbutikker som Centra og SmartClub. Union Lite skal også være på trappene med færre kallorier og karbohydrater.

Nøgne Ø har tappet Red Horizon og Sweet Horizon på sine nye 0,25 liters flasker, mens Dark Horizon 3 skal være like rundt hjørnet. Samtidig har de også vært på en liten mini Norgesturne for å presentere eksisterende og kommende produkter. Et nytt jubileumsøl i forbindelse med batch nr. 500 skal også være under planlegging.

Vi kan nå bekrefte at Bryggeriet Pub i Oppdal serverer egne øl sammen med etablerte merker. Planen er å servere forskjellig lokale brygg inspirert av engelsk ale og tsjekkisk øl under merkenavnet Fjellbrygg, alle med navn fra norrøn mytologi. Det er for tiden ikke plass til brygging i selve puben, så ølene blir brygget i et annet lokale.

Bryggeri- og Drikkevareforeningen har gjort en stor offensiv mot våre nye småbryggerier og nå har hele 15 nye bryggerier meldt seg inn i foreningen. Vi ønsker at gårds- og mikrobryggeriene skal få lettere tilgang til dagligvarebutikker og til Vinmonopolets utsalg. For disse små ølprodusentene er det viktig å få reduserte avgifter. De trenger også større adgang til å gå ut med informasjon om ølet de lager på internett og i brosjyrer, sier Petter Nome på foreningens hjemmeside
http://www.bryggeri-ogdrikkevareforeningen.no/sw9207.asp


Nytt fra importørene
--------------------------
Oud Beersel Bersalis Kadet er observert i alle fall hos Lørenskog brusshop. Vi nevner også at ølansvarlig på Meny Liertoppen gjør en kjempejobb og fyller stadig opp med nyheter i hyllene, masse øl fra Skottland er ganske nylig ankommet.

Nøgne Ø gjør også en god jobb som importør, et bredt men ganske begrenset utvalg av øl fra diverse japanske mikrobryggerier har vært å finne på utvalgte puber over hele landet. Forhåpentligvis er det kanskje litt igjen enda.

Haandbryggeriet har også startet med import av øl, vi har foreløpig ikke helt oversikten over hvilke øl dette gjelder men skal komme tilbake til dette snart.


Serveringssteder
-------------------------
Håndtverkerstuene ønsker å kjøre regelmessige presentasjoner av ”cask conditioned” øl. Først ute var Haandbryggeriet Dobbel Dose torsdag 25/2 kl. 19.00. Oppslutningen vil avgjøre om dette kan bli en månedlig begivenhet.

Ryktene sier at Olympen i Oslo planlegger egen mikrobryggeri i sine lokaler. Testbrygging skal allerede være påbegynt.


Nytt fra Polet
-----------------
Det nærmer seg neste nyhetsslipp fra Vinmonopolet, men pga vinterferie har vi ikke fått noen endelig oversikt over hva som kommer. Dette kommer vi tilbake med i neste uke. Det skjer allikevel ting på Polet som er verdt å nevne, de blir nemlig en prisøkning med virkning fra 1. mai. Polet skal øke sin avanse med 80 øre pr liter, visstnok i snitt, og på toppen av dette kommer det selvfølgelig moms. Årsaken er fallende salg i 2009, og dermed reduserte inntekter. Samtidig går man bort fra sortimentene man har i dag, og erstatter dette med seks forskjellige kategorier. Dette medfører at de minste polene får litt flere varer i hyllene, de største litt færre, og så legges det opp til større mulighet for lokale variasjoner. Vi har som sagt ikke fått kontakt med Vinmonopolet denne uken, så vi vet derfor ikke om endringene vil påvirke ølutvalget.


Nytt fra utlandet
-------------------------
Vi har ganske nylig skrevet om bryggerier som kjemper om å ha laget verdens sterkeste øl.
Kleinbrauerei Schorschbräu tok nylig tittelen fra BrewDog som denne uken slo tilbake med Sink the Bismarck som er en ”quadrodubbel noe” IPA på 41% alkohol. Ølet er selvfølgelig frysedestillert og skal kun selges over Internett.

Mørke øl som Stout og Porter har ofte et røstet maltpreg som kan minne om kaffe, enkelte brygg har i en naturlig fortsettelse av dette tilført kaffe i brygget enten som ekstrakt eller kaffebønner. Resultatet har gitt oss noen av verdens beste øl som for eksempel Nøgne Ø Dark Horizon og Mikkeller Beer Geek Brunch. Men nå har amerikanske ”Food and Drug Administation” sent brev til en rekke amerikanske bryggerier og informert om at det ikke er tillat å tilsette koffein til alkoholholdig drikke. Dette vil uten tvil også gjelde for amerikanske importøl og kunne påvirke salget av blant annet nevnte øl. Loven sier for øvrig ikke noe om at man kan bli arrestert for å drikke kaffe med Cognac.

Harryhandelen fortsetter å øke, SSB har beregnet en økning på nesten 16 % fra 2008 til 2009, og totalen havnet på over 10 mrd kroner. Store mengder av det som handles er selvfølgelig alkohol, lavere priser (avgifter) og lav valutakurs gjør dette til en gunstig vare å handle, Dagbladet kjørte sågar nylig en egen sak om prisforskjellene på øl mellom Systembolaget og Vinmonopolet. Stort sett er prisen den halve i Svergie, da er det ikke rart at monopolbutikken med størst salg til nordmenn ligger i Oslovägen i Strömstad, og ikke i Norge. Faktisk er den dobbelt så stor i antall liter som det største norske polutsalget. Kan vi foreslå en endring i avgiftsnivået for alkohol i Norge? Les for øvrig mer om dette her: http://www.aftenposten.no/okonomi/utland/article3520158.ece
http://www.dagbladet.no/2010/02/17/tema/drikke/klikk/mat/10448144/ http://www.dn.no/forsiden/utenriks/article1848731.ece


Arrangementer
-------------------------
Den 13. mars er det NORØLS generalforsamling på Btiz Bar, Keysersgate i Oslo. Arrangementet er kl. 14 til 16 som så går rett over i det tradisjonelle Bokkølsymposium kl. 17 samme sted.

Lørdag 20. mars arrangerer NORBRYGG Norgesmesterskapet i hjemmebrygging 2010. Også i år vil vinneren av årets hjemmebrygg (under forbehold) bli brygget hos Nøgne Ø. For mer info om påmelding og andre detaljer se:
http://norbrygg.no/index.phpMed vennlig hilsen
Erik Dahl og Yngvar Ørebek NORØL - Norske Ølvenners Landsforbund